INTERNET<>
012005<><>

Online biblioteke

U potrazi za znanjem

Korišćenje računara u edukativne svrhe

Verovatno ste već čuli za priču o kraju knjige u onoj formi kakvu danas poznajemo. Klasičnu štampanu knjigu trebalo bi da zamene digitalne knjige, koje bi se čitale uz pomoć računara. Prednosti elektronskih knjiga su očigledne. Pošto su zabeležene u obliku bitova, one gotovo da ne zauzimaju prostor. Osim toga, elektronske knjige ne propadaju tokom vremena i usled čestog korišćenja, mogu se lako kopirati s jednog uređaja na drugi, bekapovati i na taj način sačuvati od mogućih problema. Ipak, možda najveća njihova prednost u odnosu na obične knjige jeste to što se digitalne knjige koje su zabeležene u obliku tekstualnih fajlova mogu lako pretraživati po raznim kriterijumima. Nemamo nameru da u ovom tekstu spekulišemo o budućnosti štampane knjige, već da vas upoznamo s jednom od najvećih svetskih online biblioteka – Questiom (www.questia.com).

Odmah na početku valjalo bi napomenuti da se pristup fondovima Questije plaća. Istina je da se na Webu mogu pronaći lokacije koje nude besplatne elektronske knjige, međutim, kvantitet i kvalitet Questijinog fonda je verovatno nešto najbolje što se danas može naći na Webu. Questia trenutno raspolaže sa oko 50.000 digitalizovanih knjiga i oko 399.000 digitalizovanih članaka iz raznih magazina i dnevnih novina. Naravno, konstantno se radi na digitalizovanju novih knjiga tako da se knjižni fond Questije stalno uvećava. Sve knjige su digitalizovane u obliku tekstualnih fajlova, što znači da se sve mogu vrlo lako pretraživati pomoću standardnih i naprednih upita. Ukoliko se potrudite pri pretraživanju, verovatno ćete za vrlo kratko vreme pronaći ono što vam treba. Osim pretraživanja fondova, Questia vam pruža i dodatne usluge. Svaki registrovani korisnik dobija svoje radno mesto, „virtuelne police”, mogućnost rada s projektima. Osim toga, Questia može umesto vas da napiše bibliografiju, pripremi stranicu u obliku pogodnom za štampanje, pravi napomene, uradi posao oko citiranja određenog dela i slično.

Važno je napomenuti da korisnik ne može da downloaduje knjige, već mora da ih čita iz Web browsera, i to samo jednu stranu u datom trenutku. To znači da ćete knjige morati da čitate „stranu po stranu”, koristeći pri tom navigacione komande pomoću kojih možete „skočiti” na prethodnu ili sledeću stranicu ili eventualno upisati broj željene stranice. Tehnički posmatrano, nije moralo da bude tako, ali bi u suprotnom bilo ilegalno. Neko će se možda pitati šta se desilo sa slikama, ilustracijama, dijagramima i crtežima. Ako su sve knjige digitalizovane u tekstualnom formatu, zar to znači da slika nema? Odgovor je jednostavan – i slike su digitalizovane. Ali, na mestu na kojem se u originalnoj (štampanoj) knjizi nalazila slika, u digitalnoj verziji se umesto nje nalazi samo sličica koja predstavlja link ka skeniranoj slici. Klikom na ikonicu, u posebnom prozoru će se prikazati slika koju možete da uvećavate, umanjujete, pozicionirate i pripremite za štampu. Takođe, u svim naslovima je zadržana originalna paginacija: ukoliko se u štampanoj verziji knjige neka rečenica nalazila na 68. stranici, i u digitalnoj verziji knjige ona se nalazi na 68. stranici, na potpuno istom mestu. Zahvaljujući tome, slobodno možete citirati jer će onaj ko nabavi štampanu verziju knjige moći bez problema da pronađe citirane delove teksta.

Žanrovski posmatrano, većina naslova Questije potpada pod oblast humanities and social sciences (istorija, filozofija, ekonomija, antropologija, psihologija, sociologija...). To znači da bi Questia trebalo da bude interesantna prvenstveno domaćim studentima društvenih, to jest humanističkih nauka koji žele da na (relativno) jeftin način dođu do kvalitetne literature na engleskom jeziku. Naravno, i sve ostale kategorije korisnika su dobrodošle. Treba reći da uopšte nije nemoguće registrovati se iz Srbije (autor ovog teksta se pretplatio bez ikakvih problema). Ukoliko već imate kreditnu karticu kojom možete da vršite transakcije putem Interneta, ne bi trebalo da imate problema s registrovanjem. Ako nemate kreditnu karticu, jedan od načina da se pretplatite jeste nabavka kartice Visa Virtuon Raiffeisen banke s kojom se provereno možete registrovati (www.raiffeisenbank.co.yu/srpski/ret_services/visa_virtuon.asp). U trenutku pisanja ovog teksta, mesečna pretplata je koštala 14,95 USD, tromesečna 39,49 USD, a godišnja 109,95 USD. Ukoliko se registrujete, budite spremni na obaveštenje koje će vam se ponekad pojavljivati umesto teksta željene knjige. Naime, radi se o tome da za manje od pet procenata knjižnog fonda Questia nema dozvolu izdavača da ih prikazuje u našoj zemlji (to ograničenje verovatno ne važi samo za našu zemlju). Pre nego što definitivno odlučite da li su vam potrebne usluge ove odlične online biblioteke, posetite Questiju. Kao potencijalni korisnik možete da pregledate spisak raspoloživih knjiga, a tu je i besplatni preview (najčešće je to nekoliko stranica iz svake knjige). Uživajte!

Milan MILOJEVIĆ

 
Online biblioteke
Šta mislite o ovom tekstu?
Registrovano 66,3 miliona domena
ICQ otvara Web mail sistem
Okrugli sto o telekomunikacijama
Spemovanje mobilnih telefona
Lycos personal
I Microsoft pretražuje Internet
Portal za novinare
Posledice modernih komunikacija
Bil Klinton i Internet pretraživači
„brb”
Korisnici kablovskog Interneta
Sigurnost
Moguće praćenje aktivnosti Kazaa
Apple u borbi za sajt iTunes
Kako protiv Adwarea
Mešo na štolu
Digitalna mis sveta
Spyware na mom računaru? Pa šta?
Mape Internet „đubreta”
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera