AKCIJE<>
012005<><>

World Summit Award

Svet kompjutera u UN!

Sama tehnologija ne inspiriše. Njen sadržaj da.

U Ženevi je tokom 2003. godine održan samit pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija – WSIS (World Summit on the Information Society). O ovom svetskom samitu, na kojem su predstavnici vlada država i UN-a razgovarali o razvoju informacijskog društva, pisali smo u martovskom broju prošle godine i podrobno smo objasnili njegovu ulogu (www.wsis.org). Pomenuli smo i da je tada, kao prateća manifestacija, održan WSA (World Summit Award), takmičenje na kojem je učestvovao veliki broj zemalja (tačno 136), ali bez naše zemlje.

Ove godine će se održati „nastavak” svetskog samita u Tunisu. Osnovna tema samita biće ono što se promenilo za ove dve godine. Kao i u Ženevi, i u Tunisu će biti organizovan WSA (www.wsis-award.org), ali će, za razliku od onog iz 2003. godine, na ovom biti naših predstavnika. To možemo sa sigurnošću da tvrdimo jer je naš list odabran za „izborni štab” predstavnika Srbije i Crne Gore na ovom takmičenju. O čemu se zapravo radi?

Ovo takmičenje je pridodato suvoparnom svetskom samitu kako bi mu dodalo praktičnu dimenziju. Cilj je prikazati najbolja ostvarenja, on-line ili off-line, ali ne samo kada je u pitanju vizuelni doživljaj. Akcenat je bačen na sadržaj konkretnog projekta (e-content). Jednostavno, najveću ulogu u samom takmičenju imaju ideja, izvođenje i sadržaj projekta, a manju njegova lepota i vizuelni izražaj. Drugi cilj zbog kojeg je pokrenuto ovo specifično takmičenje jeste upravo činjenica da je jaz između razvijenog i nerazvijenog sveta veliki i u velikoj meri se reflektuje upravo na sferu informatičkog društva. Ovo je prilika da nerazvijene i srednje razvijene zemlje, rame uz rame sa razvijenim zemljama, prikažu ono najbolje što se odvija u njima. Na takmičenju održanom pre dve godine nagrade su odnosile zemlje poput Libana, Čilea, Jermenije... Jedna od pobednica na tom takmičenju, Sheikha Lubna Al-Qasimi, postaje prvi ženski ministar u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i vodiće ministarstvo ekonomije i planiranja.

Prema propozicijama takmičenja, ima osam kategorija projekata: e-Learning (projekti koji pomažu u sticanju znanja; interaktivni, personalizovani i distribuisani sistemi za učenje, za biznis-trening...), e-Culture (očuvanje i predstavljanje kulturnog bogatstva sa izazovima budućnosti, demonstriranje vrednog kulturnog sadržaja), e-Science (saradnja u ključnim delovima nauke i buduća infrastruktura koja će je omogućiti, prikaz i demonstracija naučnih procesa, naučna objašnjenja za građane, naučni projekti koji se prezentuju kroz nove medije), e-Government (pomoć građanima i servisiranje javnih usluga, kvalitetna i efikasna razmena informacija i komunikacija u vladinim i javnim administrativnim procesima, uloga građana u donošenju odluka), e-Health (razvoj korisničkog modela zdravstvene zaštite, korišćenje Interneta za kontrolu zdravstvenog sistema), e-Business (optimizacija poslovnog procesa, kreiranje novih modela u trgovini na Internetu, u b2b aplikacijama, Internet sigurnosti i drugim sferama), e-Entertainment (digitalni zabavni projekti i usluge, interaktivni zabavni sistemi, sinergija analognog i digitalnog) i e-Inclusion (sve mere za podršku IT integracijama u informatičko društvo, smanjenje digitalne podeljenosti i premošćavanje društva kroz multimediju).

Više o pobednicima na prošlogodišnjoj WSA manifestaciji možete pročitati u rubrici „WWW vodič”.

Teme su tako izabrane da pokrivaju skoro sve aspekte. Projekti ne moraju da budu on-line, tj. na Internetu, već mogu biti i off-line – razni multimedijalni CD-i, programi i slično. Ograničenja su zato mala: pokriveno je sve – od igara na računaru do ozbiljnih vladinih projekata.

Stoga je koncept takmičenja logičan. Svaku zemlju reprezentuje jedan takozvani ekspert ili tim eksperata, koji vrši odabir najboljih predstavnika (projekata) svoje zemlje. Način na koji ekspert vrši odabir može biti različit, a mi smo se, kao tim eksperata iz naše zemlje, odlučili za otvoreni koncept. On podrazumeva predloge koji mogu da stignu i od samih autora, kao i od naših čitalaca, kolega iz drugih časopisa i saradnika. Potrebno je samo poslati predlog mailom na adresu WSA@sk.co.yu. Vaše predloge očekujemo u velikom broju jer je osnovni cilj reprezentovati našu zemlju u Tunisu, biti među učesnicima, a sigurno i među pobednicima. Poziv važi za sve jer u ovom takmičenju nema mesta za politiku – važno je predstaviti našu zemlju!

S.K.

 
 AKCIJE
World Summit Award
Šta mislite o ovom tekstu?

 NOVE TEHNOLOGIJE
Roboti i strah od njih

 PRIMENA
Kompjuteri u automobilima (2)
Foto-pozicioniranje

 NA LICU MESTA
nVidia prezentacija, Beograd
Gigabyte Roadshow, veći gradovi SCG
Dodela plaketa DIS, Beograd
Samsung i Roaming Electronics, Beograd
ICT Outsourcing CeBIT 2005 prezentacija, Beograd
Nezavisna ekspertska grupa, Beograd

 SERVIS
Podešavanje opcija BIOS-a
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera