TEST FUN<>
052004<><>

Warblade

Svemirska pucačina na statičnom ekranu

Među retkim arkadnim pucačinama u svemiru nisu baš uobičajene one čija se radnja odvija na statičnom ekranu. Ovaj zastareli sistem izvođenja davno je zamenjen horizontalno/vertikalno-skrolujućom akcijom pa je prilično teško naći igre koje se vraćaju korenima žanra. Međutim, norveški programer Edgar M. Vigdal pokušao je da izradi modernu sintezu Space Invadersa, Galaxiansa i Phoenixa i u tome je potpuno uspeo. Pred nama je odlična arkadna pucačina, vrhunskih tehničkih karakteristika i izuzetne zaraznosti, čije je izvođenje vezano za statičan ekran.

Igra se sastoji od ravno 100 nivoa, a po kompletiranju se kreće iz početka, uz minimalnu izmenjenost šema pojavljivanja neprijatelja na ekranu (posle pet sati neprekidnog igranja odustali smo na 601. nivou). Nivoe karakteriše ustaljen redosled pojavljivanja neprijatelja: dva reda izviđača, red izviđača i njihovih komandnih brodova, nalet kamikaza i na kraju bonus napucavanje neprijatelja koji ne odgovaraju na vatru, dok su šeme izlaska na ekran stalno drugačije. Nakon svakih 25 nivoa sledi obračun sa šefom oblasti koga nije teško poslati u večna lovišta, nakon čega se ciklus ponavlja uz pojavljivanje sve opasnijih neprijateljskih letelica. Međutim, ono što je najlepše odnosi se na postojanje mnogobrojnih bonus nivoa i podigara koje u potpunosti razbijaju monotoniju konstantnog napucavanja neprijateljskih hordi. Tako se igra vrlo brzo transformiše u vertikalno-skrolujuću jurnjavu kroz meteorsku kišu, logičku igru prepoznavanja parova, sumanuto brzo sakupljanje padajućih dijamanata itd.

Na početku igrač upravlja brodićem slabašnih manevarskih i pucačkih sposobnosti koje se mogu unapređivati sakupljanjem ili kupovinom brojnih pomagala. Pored nezaobilazne nadogradnje vatrenog arsenala (osam različitih pucaljki), posebna pažnja posvećena je unapređivanju specijalnih sposobnosti broda kao što su brzina (Extra Speed), maksimalna količina ispaljenih metaka odjednom (Extra Bullet) i dužina trajanja vremenski ograničenih pomagala (Extra Time). Ove tri karakteristike su u neku ruku od većeg značaja od sušte nadogradnje oružja, a njihovo poboljšavanje je predstavljeno putem tri kontrolne linije u levom delu ekrana. Najbolji primer za to je kada na samom početku igre pokupite oružje koje omogućava ispaljivanje četiri plotuna odjednom u liniji (Quad Shot) jer inače nećete biti u mogućnosti da ispalite sledeći plotun sve dok prethodni ne dostigne granicu ekrana ili završi u neprijateljskom brodu. Poboljšavanjem Bullet karakteristike u kasnijem stadijumu dolazi se u situaciju da izraz rafalna paljba gubi svoj smisao. Tu su i vremenski ograničeni energetski štitovi, privremeni mehanički štitovi (nestaju prilikom kolizije s plotunima), uređaji za automatsku paljbu...

Warblade ima i seriju opcija za vizuelno prilagođavanje prikaza (gustina zvezdanog polja, uključivanje grafičkog okvira, obimnost eksplozija i slično), kao i ugrađeni MP3 plejer koji omogućava da za vreme „prašenja” uživate u omiljenim muzičkim numerama.

Vladimir PISODOROV

 
Warblade
Šta mislite o ovom tekstu?
UltraBall 1.0.0.31
Sharks, Terrors of the Deep 0.9 beta
Perpetual Disco Screen Saver
Aqua Bubble 2 1.03
GetSmile 1.200
ABC Wallpaper Machine 2.04.0470

Potrebno:
Windows, Pentium 2 266 MHz, 32 MB RAM, grafička kartica sa 8 MB VRAM
Poželjno:
Pentium 3 700 MHz, 256 MB RAM, grafička kartica sa 16 MB VRAM
Veličina:
6,8 MB (demo), 12,8 MB na HD
Cena:
15 dolara
Adresa:
www .warblade .as
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera