PHONE ZONE<>
052004<><>

Igre za mobilne telefone

U eri mobilnih telefona sa kolor ekranom pojavio se i veliki broj igara upravo za ove uređaje. Interesantno je to što se verzija svake poznatije igre na PC tržištu ubrzo pojavi i za Nokiju, Siemens ili Ericson. Predstavljamo nekoliko zapaženijih naslova.

Koje igre uopšte mogu da se igraju?

Veoma je važno znati da li neka igra uopšte može da radi na vašem mobilnom telefonu ili ne. Stare crno-bele igre koje ćete možda pronaći negde na Internetu vezane su za proizvođače, pa čak i za modele uređaja. Ako imate telefon starije generacije sa crno-belim ekranom, velika je verovatnoća da vam odgovara samo mali broj nezanimljivih igara. Telefoni sa podrškom za Javu, kao na primer Nokia 6310i i mahom svi noviji uređaji, omogućili su Java igre koje mogu biti crno-bele, ali i u kolor izdanju (16, 256, 4096 boja).

Kolor verzije Java ili .sis igara pojavile su se za većinu mobilnih telefona koji imaju ekran u boji, od Siemensa C55 i Nokie 3510i, preko Nokia serije 40, pa sve do 3560, SX1, P900, 6600 i sličnih. Ove igre se prave za najveći procenat mobilnih telefona u upotrebi i najviše ih ima.

Sledeći stepen u kvalitetu i kompleksnosti igara za mobilne telefone jesu one pravljene za operativni sistem Symbian. Modeli sa ovim sistemom su recimo Nokia 3650, 7650, Siemens SX1, Sony Ericsson P900 i drugi. Igre za Symbian dosta su kvalitetnije od ostvarenja pravljenih u Javi, imaju bolju grafiku i lepši zvuk, često i multiplayer opcije. Symbian naslove možete downloadovati ako koristite telefon sa ovim operativnim sistemom. Igre za N-gage rezervisane su isključivo za Nokijinu ručnu konzolu.

Gde se mogu nabaviti?

Igre koje opisujemo za ručnu konzolu Nokia N-gage mogu se nabaviti u prodavnicama mobilnih uređaja i pripadajućeg softvera ili putem Interneta, što može biti i bolje rešenje.

Java igre koje se prodaju putem kredita mogu se naći na sajtu InfoXpressa (www.infoxpress.co.yu), gde ćete saznati kako da otvorite račun i na njega prebacite novac kojim ih možete kupovati.

Sve Symbian igre o kojima pišemo su u trial ili demo modu. Za njihovo „otključavanje” treba da svoj IMEI broj sa mobilnog telefona pošaljete (uz izvesnu novčanu svotu) na definisanu e-mail adresu, odakle će vam onda stići specijalni kôd za otključavanje.

S.K.

 
Igre za mobilne telefone
Šta mislite o ovom tekstu?
Smack the Pinguin
Rayman 3
Marcel Desailly Pro Soccer
Skate and Slam
Telefonske avanture
N-gage QD
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera