Prikaži potpunu verziju : The Elder Scrolls IV: Oblivion
Strane :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
[
13]
14
15
16
jozvan_Kg
15.3.2010, 12:17
Могуће је да једноставно та верзија игре или лека који имаш нешто није у реду. Ја сам нпр набавио GOTY верзију игре, која је печована са последњим изашлим печом, гомилом модова и шљакало ми је све као сат на 7 64-оро битној. Пробај да набавиш неку другу верзију игре, GOTY или тако нешто, ионако ми имамо луксуз try before you buy :D
Mozda je i to u pitranju, mada cisto sumnjam. ;)
jozvan_Kg
15.3.2010, 16:27
A и ништа те не кошта да набавиш goty, ту нема никаквих зезања са печовањем, све је аутоматски одрађено.
Ni Goty ne dolazi sa unapređenim launcherom, nažalost.
NEgo ako ti je uključen vsync, ugasi ga.
herrnikolic
16.3.2010, 21:32
završih vampirski quest!!!fala bogu više nisam vampir
ono kamenje (soul gams)sam pokrao pošto na sajtu piše gde se nalaze
morao sam da kucam ~unlock ,i kradem.šta ću kad numem bravu ni sa dva tegića da otvorim iako imam neodoljivu želju da izučim kalauz zanat.e sad je sr..e sto sam preopterćen za 40kg.de da bacim zlatan mač i punjivu sekiru,baš mi se to ne radi
TheDraganche
17.3.2010, 19:01
Oblivion je najaci rpg,presao sam ga 2x.
Questovi,grafika,gameplay.....su bez premca!
najaci rpg.
jozvan_Kg
17.3.2010, 23:20
Одиграј Planescape:Torment и Baldur's Gate ********************************јал, и прочитај шта си написао онда :)
završih vampirski quest!!!fala bogu više nisam vampir
ono kamenje (soul gams)sam pokrao pošto na sajtu piše gde se nalaze
morao sam da kucam ~unlock ,i kradem.šta ću kad numem bravu ni sa dva tegića da otvorim iako imam neodoljivu želju da izučim kalauz zanat.e sad je sr..e sto sam preopterćen za 40kg.de da bacim zlatan mač i punjivu sekiru,baš mi se to ne radi
Kupi kucu (ja ti predlazem u Brumi jer ima najjaci raspored ) i aktivirace ti se quest da kupis namestaj za kucu (to je obicno pazar kod nekog lokalnog trgovca u gradu ) kada udjes u kucu imas brdo sanduka,ormana,fioka itd gde mozes da strpas opremu.Mozes i da ostavis opremu u kuci nekog lika iz nekog quest-a ali to je kratkorocno resenje jer je meni to sljakalo neko vreme a onda mi je nestao Ebony sword koji sam nabudzio sa 20 + frost dmg :dzavo:
BTW kupovina kuce je quest ciji trigger pokreces kad odredjenog NPC-a u gradu pitas o tome sta ima u gradu :D
Mozda je i to u pitranju, mada cisto sumnjam. ;)
pade mi ovo na pamet, sto bi moglo mnoge stvari da popravi.
promena odredjenih stavki u *.ini fajlu koji po default_u nije veliki.
-----------------------------------
iPreloadSizeLimit=26214400
Sets the RAM used by Oblivion to cache future objects. Size is in bytes, default is 25MB
(divide the number by 1048576). You may get a performance increase if you raise this
number. Determine how many MB of RAM you want to commit to Oblivion, multiply that by
1048576 and enter the result. Giving too much RAM to Oblivion may cause crashes. Try
50MB (52428800) if you have 1GB of RAM or 100MB (104857600) if you have more than
1GB.
If you increase the uGridsToLoad setting, increase this as well so Oblivion has plenty of RAM
to load all the cells at once.
-----------------------------------------
danas se na svakoj masini nalazi 2 pa i vise Gb RAM_a pa mozda
ovo da rezultate po vise osnova !
herrnikolic
20.3.2010, 16:07
Kupi kucu (ja ti predlazem u Brumi jer ima najjaci raspored ) i aktivirace ti se quest da kupis namestaj za kucu (to je obicno pazar kod nekog lokalnog trgovca u gradu ) kada udjes u kucu imas brdo sanduka,ormana,fioka itd gde mozes da strpas opremu.Mozes i da ostavis opremu u kuci nekog lika iz nekog quest-a ali to je kratkorocno resenje jer je meni to sljakalo neko vreme a onda mi je nestao Ebony sword koji sam nabudzio sa 20 + frost dmg :dzavo:
BTW kupovina kuce je quest ciji trigger pokreces kad odredjenog NPC-a u gradu pitas o tome sta ima u gradu :D
uh uh baš sam uzbidjen zbog obliviona.ovo mi je save od pre 2g,stalno sam počinjao i igrao al nikako se nisam dovoljno udubljivao.ubacio sam bio mass eff2 al imam utisak da nije raznovrstan kao obliv.kolko vidim samo se budže fajterske osobine a razgovori ne daju dovoljno ili ni malo questova,reako bih da je malo lineran.elem,zbog toga sam se nevervatno oduževljavam oblivionom,ko napravi ovo čudo svaka mu čast.
naravno problem mi je što ne mogu dovoljno da ponesem a to se valjda budži fajterskim osobinama a onda mi inteligencija i magija zaostaju.inače sam nord,thief,knight.a još bi da izučim i otvaranje brava.
ubaco sam living economy sobzirim da sam imao dva goblinovska štapa sa shock efektom i u vanila ob mi nudjeno 800din a sad 1300 u leywiinu.kad sam završio jedan quest kod magic quilde odabrao sam isto takav pa pošto sam jedan prodao ostaju mi ova dva ali za ovaj stari pošto je istrošen treba mi 2997 zlata.šteta ,to je drugi problem ,baš skupa punjenja.pa ću stari da prodam ili da ga ostavim u kući al u brumi sam pitao stažare za upute al mi niko ne reče gde imaju kuće iako sam video jednu za prodaju...imam još pitanja al ne mogu sve da popamtim
aooooo "Bruma House for Sale is a house for sale in eastern Bruma (http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Bruma), between the main gate and Baenlin (http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Baenlin)'s house. This house can be purchased from Countess Narina Carvain (http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Countess_Narina_Carvain) for 10,000 gold, and 9 upgrades can be purchased from Suurootan (http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Suurootan) at Novaroma (http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Novaroma) for varying prices. The dialog to purchase the house from the Countess is not available if your infamy is 10 or more until Lifting the Vale (http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Lifting_the_Vale) has been completed."
nit imam 10 000 a ne znam koja je ovo "sramota" 10 lvl
uh uh baš sam uzbidjen zbog obliviona.ovo mi je save od pre 2g,stalno sam počinjao i igrao al nikako se nisam dovoljno....
Pa nabudzi strength na max ili nosi samo leather armor...a mozes i da kupis neko prstenje,ogrlice,slemove koji ce da ti omoguce da poneses vecu kolicinu drangulija...dobra stvar ti je i nocturnal koji dobijes kada resis Gray Fox quest u Imperial City(dosta dug quest :kreza: ) on povecava bas dosta tu overload granicu ali ne smes da ga nosis blizu strazara zato sto je Gray Fox trazeni lopov poznat jelte po tom nocturnal...a kad postanes veci lvl pretresi one shrineove sirom cyradila zato sto u jednom kao nagradu za zavrsen quest dobijas nesalomljivi lockpick...BTW Witcher je extra resio stvar preopterecenosti i zakljucanih brava...brave se otkljucaju kad okines trigger za quest koji zahteva njihovo otvaranje a sav visak stvari odlozis kod nekog krcmara za dz. i mozes uvek da ih uzmes nazad :D
@sailor
Ini file mozes sam da promenis kako ti volja u malom vremenskom roku.
herrnikolic
21.3.2010, 11:16
evo za kupovinu kuća...tja...ili ono običnu kod imperiol city ili ovu u bravilu..ili da rešim neki quest...imam samo 6500din
http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:House_for_Sale
Dreamfall
21.3.2010, 12:41
evo za kupovinu kuća...tja...ili ono običnu kod imperiol city ili ovu u bravilu..ili da rešim neki quest...imam samo 6500din
http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:House_for_Sale
resi ovaj quest http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Where_Spirits_Have_Lease kuca kosta oko 5k golda,trebas samo da je kupis odes odspavas u njoj,roknes neke duhove kad se probudis...a kuca je megadobra...ima 2 terase i cini mi se da gleda na otvoreno more i poprilicno je velika... :D
herrnikolic
21.3.2010, 12:59
resi ovaj quest http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Where_Spirits_Have_Lease kuca kosta oko 5k golda,trebas samo da je kupis odes odspavas u njoj,roknes neke duhove kad se probudis...a kuca je megadobra...ima 2 terase i cini mi se da gleda na otvoreno more i poprilicno je velika... :D
5000!!!!!
ma boli me uvo,odradiću ovo.nek je kriza ocu da imam kuću i to plemićku kuću
edit!!!od 6500din mi ostade 82...dok sam kupio začaranu kuću,napunio one štapove,sa shock oštećenjima da bi pobio te duhove i na kraju dedu od onog Velwyn-a.al mi ostao onaj stap sa 40pts fire on target.
e tako sad ima kuću.ostavih neke stavri u njoj.da prodam goblinovski štap za oko 1300 i da dopunim ostale..pa na ostale questve...malo para imam :(
Mućkaj i prodaj napitke i nećeš imati problema sa parama.
herrnikolic
23.3.2010, 0:42
Mućkaj i prodaj napitke i nećeš imati problema sa parama.
pa mućkao sam tj probao sam da spojim neke napitke al nesto nisu baš jedni za druge sobzirom da ne daju mogućnost spravljanja na kraju... a čini mi se da sam davno bio smućkao jedan ili dva
Za napitke idi u Skingrad i pokupi svo grozdje/kukuruz/paradajz sta god gajili tamo i napravi proste restore fatigue napitke.
Obidji neke Ayleid ruins oko Imperial city-ja i pokupi sve sto vredi odatle.
A za tezinu,prvo izbaci sve sto ti netreba od scrollova/knjiga to zna da se nakupi tokom vremena,isto skloni napitke koji nikad nece da ti zatrebaju...
Ako si clan Mages guild napravi neki Feather spell (Nesecam se dobro dali je ovo bug ili ne,ali razlicite Feather magije se kombinuju u jedan efekat)
PerSovietCrew
12.4.2010, 19:07
Ta kuca u Anvilu je savrsena za pocetak,posle polako napreduj,na high lvl-ima najbolja kuca koje se moze kupiti je ona u skingradu,ali uz nju za mozes imati i kucnu pomocnicu,+imas quest u njoj(nije tezak) za jedan veoma lep prsten(davno sam igrao zaboravio sam efekat),naravno ta kuca kosta nenormalno mnogo para ali je lepo imati nesto o cemu se masta ;).Inace skingrad je po meni najbolji grad za zivot, dosta questova ukljucujuci i onaj za ludog Glarthira XD,i jedna ukleta kuca, i ako ne znas count je vampir.Ako se zarazis on ce ti dati quest za pronalazak leka i lepu novcanu nagradu.:to_care:
Kasno sam se ukljucio u pricu. Igram Oblivion po ko zna koji put. Posle njega nemogu lako da prihvatim nijednu drugu igricu. Svaki put je saznam nesto novo. Ljudi koji su ovo pravili su pravi matematicari, Svaka im cast.
Sa par modova igrica znatno menja i izgled. A sa Overhaul modom igrica je jos teza i zanimljivija. Ne znam sta je bolje, fajtanje ili magije. Sve je podjednako dobro. Razocarao sam se kad sam saznao da ljudi iz BETHESDA nemaju u planu da naprave slican Elderscrolls V.
Razocarao sam se kad sam saznao da ljudi iz BETHESDA nemaju u planu da naprave slican Elderscrolls V.
Hvala Bogu na toj milosti :D
shrafko. Ipak te tema i posle 4 godine od kad je izasla igrica interesuje. Zasto?
Sto majku mu? Ako vec nisu sposobni da ga urade kao Morrowind neka ga prave po Shivering Isles-u i bice kako treba (for which we need a miiiiraaaacleeeee)...
sklopo,
mene interesuje i Baldur posle 10 godina. I Pirates! posle 20. Itd..
A Oblivion pored grafike i muzike i nema neke role-play kvalitete, niti ima dobru priču, dijaloge, mogućnost izbora itd..
Andross. Istog sam misljenja kao i ti. Sve vec imaju. Baza je tu...Koliko samo novih kapija za nove svetove.......
sklopo,
A Oblivion pored grafike i muzike i nema neke role-play kvalitete, niti ima dobru priču, dijaloge, mogućnost izbora itd..
E vidis shrafko, Mnogi kao ja nesto vole a da neznaju zasto to vole.
Slusam stranu muziku a engleski nemam pojma. Igram Oblivion, iako neznam engleski skoro sve kvestove sam odradio. Igrica je i pravljena da moze da se igra po intuiciji. Prica je mozda nezanimljiva tebi jer je bez zagonetki (za one koji dobro znaju Engleski). E vidis mene u igrici prica i ne interesuje. To sto mene interesuje u njoj, tebe mozda ne zanima. Naime, tesko je da bi iz prve ruke mogao da kzes "koji je najbolji napitak koji treba da nosi mag" a da ne gledas po drugim forumima, ili kako se spajaju rasa i klasa, ili kako se encatuje dobro oruzje. Razlicite stvari nas interesuju u istom objektu. Tebe prica a mene combat.., Nadam se da si razumeo
Totalno.
Ako je tebi TESIV sjajan, onda je samo to bitno. O ukusima se ne raspravlja.
Ali onda moraš da uvažiš i moj argument da mi je jako drago što TES V neće biti na fazon četvorke (ja se sve nerealno nadam da će da vuče na Morrowind :D).
A rasa + klasa:
Nord Warrior
Khajit Thief
Dunmer Assassin
Breton Mage.
A napitak za mejdža? Pa nešto što obnavlja Magicku, naravno.
Nisam gledao po forumima.
;)
[QUOTE=shrafko;1047149]Totalno.
Ali onda moraš da uvažiš i moj argument da mi je jako drago što TES V neće biti na fazon četvorke (ja se sve nerealno nadam da će da vuče na Morrowind :D).
A rasa + klasa:
Nord Warrior
Khajit Thief
Dunmer Assassin
Breton Mage.
A napitak za mejdža? Pa nešto što obnavlja Magicku, naravno.
Nisam gledao po forumima.
Eto vidsi da nisi dovoljno istrazivao. Ne samo tebi, mnogima je bilo vazno da odrade glavni kvest i to je to igrica je gotova, a matematika igre je daleko slozenija, Jos ako instaliras Overhaul mod sa novim klanovima (pravo uzivanje). A za combat Deadly Reflexes.... i to je to
Ma važi sklopo.
Tebe interesuje combat (u RPG-u :facepalm), mene priča i imerzivnost i posle nisam dovoljno istraživao i samo me je zanimalo da završim glavni quest. Epic lolz :D
I da, objasni mi matematiku igre, molim te.. Znaš, Oblivion je prvi "ar-pi-dži" koji igram u životu, pa se stvarno ne snalazim baš najbolje sa intelektualnim dometima Bethesde..
OOO spamuje protivnike i pretvara igru u 3D Diabla.
Btw, ako se ne varam, Deadly Reflexes daje mogućnost da protivnika prepoloviš. A to inače podiže kvalitet igre do mojega..
shrafko, Hocu sto da necu iako mi je Engleski slaba strana. Za pocetak
posto si napisao
A rasa + klasa:
Nord Warrior
Khajit Thief
Dunmer Assassin
Breton Mage.
Nord ili Orc ili Redguard Mage tacnije "Atronach"
Breton ili Altmer Warrior
A dobar napitak za maga
Fortify Intelligence
Fortify Magicka
Restore Magicka
1 Carrot
2 Clouded Funnel Cap
3 Water Hyacinth Nectar
4 Void Salts
Sve u jednom napitku
Pitaj slobodno sta te interesuje...
Ok, dokazao si da si Master Obliviona i da ja nemam pojma.
U stvari, nisam ni igrao Oblivion, ovo sam samo pokupio iz nekog reviewa na netu.
Provaljen sam :paranoia:
Naso si da se svadjas sa likom koji ima 11 postova :kreza:
Jbga, da svi tako razmišljaju, svojevremeno ti i ja kao n00bovi na SKF ne bi imali s kim da pričamo.
Ali moram reći da se slažem s tobom :D
Srafko, ti kritikujes radi kritike. Kao da ti je dosadno, pa eto malo da ubijes vreme. Inace, sve sto ovde pises, ne moze se uzeti kao merodavno, zato sto je cisto subjektivne prirode (a ti nastupas kao da je to nesto univerzalno). Nekome se prica moze svideti, nekome ne. Oblivion je napravio ogroman boom kada se pojavio, jedna je od najbolje ocenjenih igara ikada, nema ko je nije igrao ili cuo za nju, igre se dele na pre i posle njega, i bogu je dozlogrdio, a tvrdim da su i tebi poispadali srafovi od visesatnog igranja... E, upravo tu je i problem, on to jednostavno ne zasluzuje. Gothic 2, Witcher.. o onim starijim ni da ne pricam, su bolje igre, a nemaju ni truncicu hajpa jednog Obliviona. Zbog toga ljudi, koji se razumeju u igre, cesto (nezasluzeno) pljuju po njemu, i nipodastavaju ga. Da zakljucim, jeste dobra igra, uzivao sam dok sam je igrao (obrnucu je ponovo:kreza:), ima zasluzeno mesto na polici sa mojim ostalim igrama, ali, jednostavno, ima boljih.:dedica:
Naso si da se svadjas sa likom koji ima 11 postova
Vidi ovako druze, to sto neko cuti ne znaci da je mutav, postovi o tome nista ne govore. Ja sam tamo gde me nesto interesuje. Ako me nesto ne zanima ja ne komentarisem sa "Hvala bogu nema vise td .."
A ti shrafko stvarno izvini. Mene tvoje misljenje o kvalitetu Obliviona uopste nije interesovalo, nije mi jasno zasto si se nadovezao na moju pricu
Mene tvoje misljenje o kvalitetu Obliviona uopste nije interesovalo, nije mi jasno zasto si se nadovezao na moju pricu
Onda još uvek nisi provalio svrhu internet foruma.
Srafko, ti kritikujes radi kritike. Kao da ti je dosadno, pa eto malo da ubijes vreme. Inace, sve sto ovde pises, ne moze se uzeti kao merodavno, zato sto je cisto subjektivne prirode (a ti nastupas kao da je to nesto univerzalno).
O Rly?
Totalno.
ili
Ja ću samo još da dodam da je svaki čovek različit, i da prihvatanjem tih razlika i pokazivanjem obzirnosti prema okolini (koja može biti različita) čovek razvija tolerantnost prema ostatku društva.
Baš sam netolerantno đubre.
Hvala Bogu što si ti tako tolerantan, prijatan i kulturan sagovornik. Npr:
"Pa Juraj bi da ga guzi. Eto ko je gej."
"Srafko, znam takve kao sto si ti, tebe bi svako mogao da naguzi ne bi mu rec rekao."
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?p=1045027#post1045027
nameless1, GTFO. Ti si došao da mi prodaješ imalin za bubrege.
:rofl:
A dotaklo te to.:p Samo sam cekao kad ces da mi vratis, sa sve citiranjem.:D Mogu i da nastavim... Znam takve kao sto si ti, ti uvek teras kontru vecinskom razmisljanju, cak iako su u pravu..:kreza:
sklopo,
Vidis u ovakvim recenicama, ako zelis da budes tolerantan, i da uvazavas tudja misljenja, ubuduce dodaj jedno 'po meni', zato sto postoji neka dobra dusa (u ovom slucaju ogromna vecina igracke populacije), koja misli da igra ima dobru pricu, dijaloge... Tako ce recenica, koliko tolko, poprimiti subjektivni karakter. Bas sam fin, a?:mrgreensa
Evo da se malo umješam. Moje najveće razočarenje što se tiče igara bio je Oblivion. Nakon što sam dovršio Morowind, osjetio savršenstvo, izigrao se kao nikada do tada dopustio sam si nešto što me progoni čak i danas. Povjerovao sam obećanjima ljudi koji su radili tu igru da će on bili RPG savršenstvo, najbolje od najboljega. Podlegao sam toj pompi, spremio se da doživim savršenstvo. I tako izađe igra, ja kao budala odmah pravac Zagreb(neki su još bili razlozi), kupim orginal, dođem doma, instaliram i malte ne u plač. Neće da se pokrene, prokleta bila da si 9200se. Itako ništa, unistal koji mi je srce rasparao i čekaj. Onda kupim novi komp, krvavo plaćen, intaliram je i krenem igrati. Kreirao lika, moj dobri, vjerni Argonian, ono divim se kako mogu kreirati super lika. Zatim svi detalji na max, max AA, AF, vidim malo šteka pa to smanjim na 1024/768. ono divota. Sutradan nakon praktički provedene noći igrajući zaključim da sam bio idiot, budala, da sam uzalud bacio novac koji sam mogao potrošiti na mnogo bolje stvari. Igra nije loša, ali nema, kako da kažem dušu. Inventorij užasan, vidim da je konzolaška baš igra, NPCevi monotoni i dosadni... najveće razočarenje čisto jer sam podlegao svoj toj pompi. Igra bi mi bila odlična da nisam imao pojma o njoj, pratio razvoj, zaljubio se u nju. Nakon toga iskustva nisam više nikada pratio razvoj neke igre i dok naslov koji mi se svidio ne izađe. Zatim dok ga ne krenem igrati taj naslov ne razmišljam da se dublje upuštam u rasprave. Samo pogledam ocjenu. Oblivion ima main plot odlično odrađen, sve ostalo mi je bilo osim grafike loše, veoma loše. Kao da je rađeno da dijete od 10 godina koje nikada nije odigrao niti jedan RPG.
Za vecinu se slazem, ali i par sporednih questova nisu losi (dark brotherhood, pa onda cela ona prica sa Grey Fox-om). Ti si imao ogromna ocekivanja, pa si lupio glavom o dno. Ja, za razliku od tebe, nisam ocekivao kule i gradove, video dobre ocene, kupio, krenuo sa igranjem (nisam imao sta drugo), i igra mi se svidela. Ja vec 17 godina igram Pc igre (odigrao sam skoro sve sto valja), i uopste nisam neki manje hard-core igrac sto mi se igra svidela. I meni smeta kada neko napise: 'Wow, Oblivion je najbolja igrica ikada', zato sto taj nema predstavu sta jos postoji, ali mi isto tako smeta kada je neko preterano crni i omalovazava, kao odgovor na to. Jednostavno, dobra je igra, ali nista posebno i revolucionarno; ima mnogo boljih RPG-ova i igara out there.. Toliko od mene...
Ocu Shivering Isles kao standalone expansion -_-
Veci uzitak mi je ovo donelo od skoro celog Obliviona...
sklopo,
:facepalm
Vidis u ovakvim recenicama, ako zelis da budes tolerantan, i da uvazavas tudja misljenja, ubuduce dodaj jedno 'po meni', zato sto postoji neka dobra dusa (u ovom slucaju ogromna vecina igracke populacije), koja misli da igra ima dobru pricu, dijaloge... Tako ce recenica, koliko tolko, poprimiti subjektivni karakter. Bas sam fin, a?:mrgreensa
Ne mora da stavlja "po meni" ako je u pitanju činjenica, a činjenica je da te 99% kvestova usmerava po mapi vukući te za rukav kao da si retardiran i da dijaloške opcije praktično ni ne postoje.
Po tebi je cinjenica da igra ima losu pricu. Ajde, objasni mi na osnovu cega to tvrdis. I na IGN-u, i na Gamespot-u, na GOTY dodelama, dobila je nagradu za najbolju pricu (da ne pricamo koliko je jos nagrada pokupila, ukljucujuci i za najbolju igru). Cinjenica je nesto sto je empirijski dokazano i provereno. I u Witcheru, koji ima mnogo bolju pricu, te questovi vuku za rukav. Da li to znaci da je igra losa?
Stvar je ta da u Oblivionu ti možeš biti bilo koji lvl i završiti glavnu priču, protivnici se prilagođavaju tebi. U ostalim RPGovima dodatni zadatci su tu da se leveluješ da bi što bolje prešao main plot, a i često te nagrade da vidiš kako tvoji postupci su utjecali na svijet oko tebe. U Oblivionu toga nema, nemaš ama baš nikakve motivacije da istraživaš.
I na IGN-u, i na Gamespot-u, na GOTY dodelama, dobila je nagradu za najbolju pricu (da ne pricamo koliko je jos nagrada pokupila, ukljucujuci i za najbolju igru). Cinjenica je nesto sto je empirijski dokazano i provereno.
A ti si retardiran i nesposoban da formiraš svoje mišljenje pa se pozivaš na GS, IGN, itd? Jel i ujutro kad se probudiš prvo pročitaš Kurir/Blic/Press/Politiku da ti kažu šta ćeš misliti tog dana? Za četvrt veka koliko si proživeo, očekivao bih da si razvio određen stepen nezavisnosti i samodovoljnosti.
Btw, Oblivion na Metacriticu drži ocenu 94 od zvaničnih i nezavisnih (air quotes što bi rekao Qz) reviewera, a svega 76 od strane igrača. Pitam se zašto je tako velika razlika..
I u Witcheru, koji ima mnogo bolju pricu, te questovi vuku za rukav. Da li to znaci da je igra losa?
Ne, to samo znači da nisi ukapirao da u Witcheru postoji mogućnost izbora koje u Oblivionu nema (ima je u Morrowindu, ako si ga igrao, znaćeš o čemu pričam).
Sada mogu da uzmem da ti navedem bar 20 razloga zbog kojih smatram da je Oblivion loš RPG, ali me mrzi, iskreno govoreći. A i zašto bih ja tebi izgrađivao sposobnost kritičkog razmišljanja kad si ti očigledno srećan da budeš još jedna ovca u stadu?
Hahah, srafko, ljubi te majka.:D Ja sam se pozvao na IGN, i Gamespot, cisto da pokazem Maladiktu, da to sto si ti napisao nije cinjenica. Cinjenica je nesto opste prihvaceno, sto se ne dovodi u pitanje (izanaliziraj malo bolje taj moj post, dva put, triput, pa ce ti se javiti). Procitao si moje postove pre tog, i ako znas da citas, video bi da ja ne mislim da je Oblivion neka preterano dobra igra. Ali, ne mislim ni da je losa...
P.S. Samo nemoj ti da mi izgradjujes sposobnost kritickog, ili bilo kakvog, razmisljanja, molim te.:rofl::rofl: Jos jedna ovca u stadu.. WTF.. Covece, ovo je jbn igra... Svako kome se svidi, taj je automatski ovca, a ti neka bogom dana faca... Izem ti tvoje razmisljanje... Znam ja takve kao sto si ti, uvek misle da su u pravu, i da je samo njihovo misljenje jedino ispravno..:D
Dajte mi link da vidim koja neznalica je dala nagradu za PRIČU Oblivionu pored živog NWN2.
Mada moji izvori govore drugačije:
http://www.gamespot.com/special_features/bestof2006/achievement/index.html?page=5
http://bestof.ign.com/2006/pc/26.html
Eve ti ga..:) I u tvom izvoru su igraci izabrali Oblivion sa 40% glasova, naspram 7% NWN2. Ocigledno sam pogresio za Gamespot..
Sada mogu da uzmem da ti navedem bar 20 razloga zbog kojih smatram da je Oblivion loš RPG, ali me mrzi, iskreno govoreći. A i zašto bih ja tebi izgrađivao sposobnost kritičkog razmišljanja kad si ti očigledno srećan da budeš još jedna ovca u stadu?
Mogu da ti dam 50 razloga zasto je oblivion dobar RPG,ali me mrzi......
svako ima svoj ukus,zato ova rasprava nigde ne vodi....
Dobra grafika
Dobar main plot
I to je to. Nabroj barem 30 .
Po tebi je cinjenica da igra ima losu pricu. Ajde, objasni mi na osnovu cega to tvrdis. I na IGN-u, i na Gamespot-u, na GOTY dodelama, dobila je nagradu za najbolju pricu (da ne pricamo koliko je jos nagrada pokupila, ukljucujuci i za najbolju igru). Cinjenica je nesto sto je empirijski dokazano i provereno. I u Witcheru, koji ima mnogo bolju pricu, te questovi vuku za rukav. Da li to znaci da je igra losa?
Po meni je činjenica ono što sam rekao, a ako ćemo da cepidlačimo (a hoćemo :D) - to sam rekao za dijaloge i kvestove. Da, i u Witcheru te igra usmerava kuda treba da ideš, ali ne toliko često i ne na tako "providan" način kao u Oblivionu. Zar su morali u svakom kvestu da stavljaju one pop-up prozorčiće koji te vode korak po korak kroz svaki kvest? Primer:
"Idi u tu i tu kolibu da pronađeš to i to".
Dođeš 200 metara pred kolibu - iskače prozor koji te obaveštava da je bolje da sačekaš mrak da se prišunjaš (pre nego što si zapravo i probao da uđeš po danu). Sačekaš da padne noć, ulaziš u kolibu, nisi ni počeo pretragu po prvom spratu - pop-up prozor te obaveštava da se predmet nalazi na tavanu u tajnom prolazu. WTF bre? Ako tebi to nije retardirano - ok. Meni jeste. :D
svako ima svoj ukus,zato ova rasprava nigde ne vodi....
Iskreno, ne verujem da bi mogao, čak i da te ne mrzi. :D Ja za neke od najboljih igara ikada ne mogu da navedem 20 razloga zašto su najbolje (činjeničnih, a ne subjektivnih), a Oblivion nije baš TOLIKO dobra igra (činjenično :D). Subjektivnih razloga svako može da navede milion, ali oni baš i nisu bitni. :D
I da, ne pokušavam da razuverim ikoga kome se Oblivion sviđa. Mislim ono, ne bih ni ja pričao o njemu da mi se makar malo nije svideo i da ga nisam prešao, ali, makar što se mene tiče, Oblivion je samo grafika i to je to. Otprilike kao Crysis/Far Cry u FPS žanru.
Pa pazi uvek je lakse nabrojati mane nego prednosti.Ljudi koji traze mane ce uvek biti dosta,pa ce se lakse i nalaziti.I dok neki najmanju manu smatraju ne dopustivom greskom,drugi ce isto tako i malu prednost smatrati necim sto igru cini boljom od drugih.Meni je Oblivion dobra igra sasvim cak necu ni da joj trazim mane.Zasto bih namerno trazio mane u igri koja mi se svidja.Nema potrebe.Daleko da je najbolja igra koju sam igrao,nije ni u prvih 10,ali je po mom ukusu odlicna.
NjegovaWisost
6.5.2010, 22:44
Kad se već prepirete oko priče, meni su bili mnogo zanimljiviji sekundarni questovi nego primarna priča koja jeste pomalo trula i klasična. Ali zato, ima milion odličnih mini priča...
White Ripper
6.5.2010, 22:47
Po meni konfuznijeg RPGa nema od ovog obliviona.Istina stvarno,igrao sam ga nekih 58 sati,ali mi je uvjek nekon igre ostavljao gorak ukus u ustima,jer nekako nije fino izbrusen.Trebalo je tu malo dorade sa tehnicke strane i malo bolji zaplet da bude,ali kako je tako je.Igra je pojedena malo od strane vremena.:)
Oblivion je super igra i ne znam zasto se toliko pljuje...pomalo mi je smesno kada vidim toliko satanizovanje obliviona uzimajuci u obzir cinjenicu da smo ga svi igralii hteli vi to priznati ili ne i sigurno u nekim trenucima rekli:wow ova igra nije toliko losa!
E sad mnogi se bune posto su ocekivali neke razgranate dijaloge i mogucnost opcija vise izbora...Po meni to ni najmanje nije umanjilo lepotu ove sjajne igre...
Meni nije tesko bilo da istrazujem,glavni quest je bio kratak ali prica daleko od toga da je bila lose a sto se tice questova oni su ,ubedljivo za mene, najbolje dizajnirani u nekoj igri...Secam se krsa takvih primera:dark brotherhood(posle vampire maskaredovog ukletog hotela i potragom za snuff filmom UBEDLJIVO najbolji,najstrasniji quest za mene u nekoj igri),jeftina kuca koja se pokaze da je ukleta,vampirski questovi i skidanje vampirske kletve,potraga za grey foxom,paranoican ludak u gradu koji smatra da je proganjan od strane svojih sugradjana itd itd...ehh klasika slobodno mogu reci da se secam vecine sporodnih questova dok to ne mogu reci za neke novije rpg tipa: DAO,mass effect...
Ovo mi se isto svidja kod Fallouta-3 i ako su ga svi napadali da je oblivion za pucama,questovi su vanserijski:reference na filmove kao sto su:Blade runner,E.T,Mad Max
i questovi vezani sa Lovcraftovim Necronomiconom ili Vilijemovom G. knjigom Gosopodar Muva su za mene bili pravo uzivanje...
Iskreno sto se tice obliviona nebi ja tu nista dirao svet je ogroman pravljen da budes u interakciji sa svime i svacime neki ustupci tipa razgovora i opcija jednostavno su morali biti primenjeni.
Slazem se. Vecina ljudi koji pljuju po Bethesdinim igrama, koji su inace ogromna manjina (srafko mi je ukazao na user score Obliviona na metacriticu-7.6, ali taj prosek najvise cine ocene 9-10 i 0-1 ), uvek izdvoje odredjene elemente (koji bi se, uistinu, mogli poboljsati), i zbog toga crne igru i daju joj ocene 0-1, sto je van svake pameti. Ja sam i Oblivion i Fallout 3 sagledavao kao celine, i smatram da su obe igre grandiozne i fantasticne. Glavna zamerka koji bih mogao da uputim, odnosi se na nedovoljnu razradjenost NPC-eva (nijedan nije vazan, nema neku pozadinsku pricu, niti neku veliku ulogu u igri), i potpuna odvojenost glavnog i sporednih kvestova (isto tako smatram da Oblivion ima bolje sporedne kvestove od F3). Takodje, ta 'manjina' nipodastava igre zato sto ih i kritika i vecina igraca uzdizu do nebesa, sto ne zasluzuju (ja licno vise volim i cenim Bioware-ove igre). Da sumiram, Oblivion 8.8/10, Fallout 3 9/10.. Jedva cekam sledecu Bethesdinu igru, samo ukoliko nije MMO. Toliko od mene..
P.S. Slazem se da je auto leveling glupost ziva, ali nekako to nije bilo dovoljno da mi unisti igru u potpunosti..
I pored svih sjajnih stvari koje sadrži (neko reče sporedni questovi), mene je Oblivion tih davnih dana kad ga igrah -razočarao. Glavni razlog - auto leveling protivnika. Ova, po meni, potpuno suluda odluka developera da svet "napreduje" zajedno sa mnom potpuno mi je ubila draž igre. I nije poenta u overhaul modovima i sličnim stvarima, nego u tome kako je Bethesda zamislila igru...
Hoću bre da na početku ne smem ni da pomislim da skrenem sa puta u šumicu, da bežim od lopova i da mi ne pada na pamet da zalazim u neke pećine, gradove i oblasti na mapi jer će me pojesti za doručak...
Ali zato kad se razvijem da se lepo vratim i da ih sve izgazim! Hoću da vidim kako se moj lik razvija i kako utiče na svet oko sebe, a ne kako se taj svet prilagođava mom levelu, pa da mi iz svakog žbuna iskače drumski razbojnik sa enchanted glass armorom.
Teže je završiti main quest na 30. nivou nego na 5. Aj sad da mi neko objasni da je to normalno? Na auto levelingu je po meni Oblivion pao na ispitu.
Slažem se sa ReSTekom i nameless1om (da, sa nameless1, nije mi dobro očigledno :o) oko nekih stvari. Npr:
BW mi je uvek ispred Bethesde (tu mislim na TESIV i F3, ne na Morrowind, Daggerfall itd). To naravno ne znači da je BW nepogrešiv i da i oni ne umeju da zago*naju, ali prave manje i ređe greške od new-age Bethesde.
Da, Oscuro's Oblivion Overhaul (OOO) znatno poboljšava igru, ali je third-party softver, koji ne uzimam u obzir kada kažem da je Oblivion u velikoj meri šupalj. Ako ćemo tako, onda svaki fail od igre može da se pretvori u 10 x bolje igračko iskustvo. Da me ne shvatite pogrešno, TESIV nije 100% fail, samo je žestoko failovao u nekim segmentima, koji su po meni jako bitni za svaki kvalitetan RPG.
ReSTek je apsolutno u pravu što se auto-levellinga tiče. Suludo je da se lvl. 20 buff-fighter (pandan paladinu u DnDu npr.) mlati sa Goblinom i Storm Atronachom po 10 minuta, zato što ovi imaju napucan HP pool. Msm, Goblin je critter a Atronach je maltene polubožansko, magično biće (ako Atronach nije, onda Dremora Kynval/Kynraz/whatever jeste). Goblin ne nosi oklop (!), ovaj nosi Daedric armor. Goblin koristi steel shortsword, ovaj koristi Daedric oružje. Glupo :facepalm
Dalje, nameless1 je lepo primetio da su NPCji u Oblivionu "forgettable". Uporedite NPC-je u Oblivionu i NPC-je u Balduru (Minsc, Jaheira, Khalid, Xzar, Irenicus, Bodhi, Sarevok & co.)i razlika samo što vas ne ugrize za du*e. A ti isti NPC-ji u velikoj meri doprinose atmosferi i imerzivnosti. Nažalost, nova postava Bethesde očigledno nije savladala jednu totalno nebitnu stavku, koja se zove priča i atmosfera. U prilog ovoj tvrdnji ide i izjava neke faze iz Bethesde, koja je za F3 rekla da "we dont have an unlimited number of trained monkeys sitting at typewritters and devising storylines". Očigledno da nemaju, samo očekuju da trenirane šimpanze igraju njihove igre, oduševljavajući se njihovim diskutabilnim kvalitetima.
Sa onim što je Maladict rekao i ne moram da se slažem, to je više nego očigledno. Oblivion pati od istog problema kao i Vista OS - pretpostavke da je korisnik debil i da ga treba usmeravati inače neće umeti da provali šta da radi.
Dalje, argument koji do sada nije upotrebljen je opšta neizbalansiranost klasa. Svako ko je preturio 100+ RPG-ova zna koliko je ovo bitno. Thief je katastrofalno underpowered u odnosu na klasičnog warriora, strele nanose smešno mali DMG, backstab je iluzoran, itd (znam, pošto sam probao da igram i kao Thief/Rogue/whatever build, i odustao sam oko 15og levela zato što je ono bilo mučenje). Uporedite izbalansiranost u Dragon Ageu ili NWN-u (koji doduše imaju neke druge, sasvim desete probleme), gde pravilnom upotrebom, maltene svaka klasa može da pobedi svaku drugu. U TESIV toga jednostavno nema.
Naposletku, imali ste i post u kome jedan korisnik kaže da uživa u Oblivionu, uprkos činjenici da ne zna (dobro) engleski. Zar to nije sjajan primer koliko je igra user/idiot friendly? Dajte Fallout 1/2 ili Baldura nekom ko nije u stanju da provali šta je AP, THAC0, round, turn, gde mu strelica ne pokazuje gde treba da ide pa da vidimo kako će se takva osoba provesti. A igrati dobar RPG bez provaljivanja pozadinske priče (Morrowind npr.) je po meni isto kao i da od daltoniste tražite da uživa u slikama francuskih ekspresionista 18. veka :p
TESIV nije loš, ali je daleko od best RPG evaH. I ne vidim u čemu je problem ako nekome kažem "grešiš Šinko" kad ovaj proba da me ubedi da je TESIV bolji od Tormenta ili Arcanuma.
Da bi nameless1 bio srećan, ovo je naravno samo moje mišljenje, pa feel free to disagree :p
TESIV nije loš, ali je daleko od best RPG evaH. I ne vidim u čemu je problem ako nekome kažem "grešiš Šinko" kad ovaj proba da me ubedi da je TESIV bolji od Tormenta ili Arcanuma.
Da bi nameless1 bio srećan, ovo je naravno samo moje mišljenje, pa feel free to disagree :p
Nameless1 je srecan.:D Pa potpuno se slazem sa 90% stvari koje si sad napisao. Oblivion nije do kolena Arcanum-u, Torment-u, F1,2, BG1,2, NWN1, Morrowindu, Ultima serijalu.. Od novijih, losiji je i od Gothica1,2, Kotora, VTM:Bloodlinesa, Witchera, Dragon Age-a, Mass Effecta i F3 (ako ih mozemo smatrati RPG-ovima, a mozemo). Ali ga to ne cini losom igrom (svaka igra ima mane), sto sam ja zakljucio iz tvojih ranijih postova...
Slažem se sa ReSTekom i nameless1om (da, sa nameless1, nije mi dobro očigledno :o) oko nekih stvari
Napredujes, vidim.:to_care:
Marti Misterija
7.5.2010, 19:17
Nameless1 je srecan.:D Pa potpuno se slazem sa 90% stvari koje si sad napisao. Oblivion nije do kolena Arcanum-u, Torment-u, F1,2, BG1,2, NWN1, Morrowindu, Ultima serijalu.. Od novijih, losiji je i od Gothica1,2, Kotora, VTM:Bloodlinesa, Witchera, Dragon Age-a, Mass Effecta i F3 (ako ih mozemo smatrati RPG-ovima, a mozemo). Ali ga to ne cini losom igrom (svaka igra ima mane), sto sam ja zakljucio iz tvojih ranijih postova...
Nameless, nabrojao si da nije do kolena masi igara i da je gori od jos toliko igara ali tu nisi naveo NWN2 a cini mi se da si u jednoj temi cak i naveo da je bolji od NWN2.
Uff, matematicki gledano ako je A>B i B>c onda je i A>C ili prevedeno hoces da kazes da je NWN2 slabiji od svih igara za koje si gore naveo da su bolje od Obliviona + od njega samog!!!
E sad si me strasno razocarao i bez obzira koliko se slagao ili ne slagao sa tvojim misljenjima ovo ti ovo ti racunam kao starasan fail da ne kazem nerazumevanje ili nepoznavanje RPG igara vec cisto pricanje napamet i puko nabrajanje RPG-ova, a verujem da ima jos igraca koji ce se sloziti samnom.
Iskreno NWN2 nisam odigrao, a ove koje sam nabrojao jesam, tako da ne mogu nista da tvrdim (nikada nisam naveo da je Oblivion bolji od NWN2, niti ih uporedjivao).;) Krenuo sam jedno 2-3 sata, i nesto me je konstantno odbijalo od daljeg igranja, ne znam sta. Ali mozda mu dam i drugu sansu, ako ugrabim vremena.:)
Marti Misterija
7.5.2010, 20:43
Iskreno NWN2 nisam odigrao, a ove koje sam nabrojao jesam, tako da ne mogu nista da tvrdim (nikada nisam naveo da je Oblivion bolji od NWN2, niti ih uporedjivao).;) Krenuo sam jedno 2-3 sata, i nesto me je konstantno odbijalo od daljeg igranja, ne znam sta. Ali mozda mu dam i drugu sansu, ako ugrabim vremena.:)
Cekaj ovde kazes da NWN2 nisi ni odigrao tj. igrao si samo 2-3 sata,
Kakav crni all time klasik! Pa ja, koji obozavam prvi NWN (i sve ostale old school RPG-ove), sam se jedva naterao da odigram prvih tri sata igre, pa batalio. Neubedljivo do zla boga! Sa DAO je potpuno suprotna situacija, to cim sam krenuo, nisam ispustio iz saka (deset klasa iznad NWN2).
... a u ovom postu iznad ocenjujes da je recimo DA deset klasa iznad NWN2 koji zapravo nisi ni odigrao, tj. da se ponovim odigrao si samo 2-3 sata igre koja pored originala ima i dve ekspanzije i na desetine sati igranja.
Reci mi molim te kako si samo na osnovu samo 2-3 sata igre NWN2 koje pominjes u ovoj temi a koji su btw. tutorial koji pokazuje kako se igra, uspeo da u drugoj temi ocenis da ta igra ne valja i da je ocrnis.
I odluci se molim te sta si rekao - da li je u stvari nisi ni igrao jer realno 2-3 sata igre takve igre ne mozes ni da nazoves igrom ili (na osnovu necega, ne znam ni ja cega) tvrdis da igra ne valja posto su ti tvrdnje u navedena dva citata iz posta poprilicno suprotne jer tvrdis nesto o necemu sto nisi posteno ni probao. Da bi nesto komentarisao o NWN2 treba da ga odigras sto je znatno vise od 2-3 sata, a narocito kada odigras MotB koja je po recima svih koji su igrali ubedljivo najbolji deo serijala pa tek onda da budes neko ko je relevantan da oceni da li je igra junk ili ne.
Sa druge strane ja sam odigrao i NWN2 i Oblivion - oba sa svim ekspanzijama pa opet smatram da ne mogu objektivno da tvrdim da je neka igra za xy klasa bolja od druge pa opet mogu samo subjektivno da tvrdim da mi se iz vise razloga NWN2 svideo od Obliviona (ne da je i bolji jer su ukusi razliciti), ali ponavljam tek posto (i zato) sto sam odigrao obe igre mogu bar na neki nacin da ih komentarisem .
Realno, Oblivion i NWN2 su potpuno razliciti tipovi RPG-ova. Prvi je blizi Gothicu, Risenu, Witcheru..(akcioni RPG). Drugi je pak blizi Balduru, ToEE.. Zato ih nije lako uporedjivati. NWN2 i DAO su igre istog kova, tako da sam mogao lako da uporedim gameplay i tehnicke karakteristike (nigde ja nisam rekao da DAO ima bolju pricu od NWN2, vec kad sam krenuo da ga igram sve je delovalo tecno, za razliku od NWN2 gde mi je nesto konstantno smetalo). Drugo, da li je NWN2 all time klasik? Ako, uzmemio metacritics user skor (na sta se srafko pozivao u slucaju Obliviona), on je 5.4, ni na amazonu nije bolje ocenjen od igraca (DAO 8.4), mozemo da uzmemo i kriticki skor 8.1 (DAO 9.1). Igrao sam ja NWN2 i vise od 2-3 sata, presao mocvaru, pa onaj inn, regrutovao onu ribu sa rogovima:kreza:, patuljka, vilenjakinju (druida), stigao do prvog grada, tamo se malo mlatio, i i dalje mi je bilo neubedljivo (slozices se da ovo nije puk tutorijal). Kapiram ja da si ti fan igre, ali shvati da ljudi nemaju uvek isto misljenje. Pa moj burazer smatra da je Fallout 2 njesra, a obozava Gothic serijal.. Priznajem da sam mozda slepo pricao, ali to je sve bila reakcija na komentare da je igra legendarna, klasik, a iz svega onog sto ja znam, ona to nije...
P.S. Pod 'odigrao' mislim presao, a i stvarno mislim da nije to potrebno objasnjavati.. I nisam rekao da igra ne valja, vec da mi je delovala neubedljivo, i zato je nisam odigrao..
Marti Misterija
7.5.2010, 21:41
OK daleko od toga da je klasik, po meni klasik je BG i tu nema dileme ali opet daleko je i od toga da igra ne valja ili ne vredi.
Sto se price tice nju nisam razmatrao pojedinacno jer je prica samo jedan segment celokupne igre i kada govorimo o igri kao celini ne bi pricu trebali niti smeli da vadimo iz te celine.
Ocene usera na takvim sajtovima su generalno gledano useless i po meni ne mogu da daju pravu sliku necega jer realno gledano meni i vecini evropljana nikad se nece dopasti ono na sta ameri otkidaju (da ne upotrebim neku drugu rec) i obratno a kriticari i ocenjivaci na takvim sajtovima su uglavnom ameri.
Na kraju, cisto da se razumemo, nicim i niposto nisam kritikovao tvoj stav i misljenje da je Oblivion extra igra (stavise postujem tvoje pravo na to misljenje) vec samo ocenjivanje NWN2 posle igranja 2-3 sata igre i to samo osnovne kampanje, sto je realno par procenata same igre - da ne pominjem opet to da je MotB od osnovne kampanje puno bolji. Jednostavno stava sam da da bi nesto kritikovao ili velicao to mozes ciniti tako sto si to probao u celini a ne samo manji delic.
Btw. koliko puta mi se desilo da su mi neki film ili knjiga na pocetku smorni i da pomisljam da odustanem u startu da bi se kasnije ispostavilo da se radi o zaista sjajnim delima samo je trebalo da rasplet pocne i obratno nesto za sta se cinilo da ima toliko potencijala ispalo je tesko njesra. Jednostavno treba svemu dati sansu.
Što se NWN2ke tiče, verovatno jedan od razloga za nisku ocenu vanille leži u činjenici da je igra na premijeri bila prepuna bagova, uz katastrofalnu optimizaciju, lošu kameru, itd. A i nije im išlo u prilog što su rešili da nakon 4 godine od izdavanja prvog dela i dalje koriste Auroru, samo sa boljim teksturama.
A ni sa pričom se u dvojci nisu baš pretrgli (ovo se sve odnosi na osnovnu igru, ne na ekspanzije), da se ne lažemo :o mada ima par jako komičnih dijaloga između Khelgara, Neeshke i Quare.
Lično (uvek moram da istaknem ovo zbog Bezimenog :D), najviše me je ubila linearnost igre. Jes da je Oblivion open world pa nema smisla porediti, ali je i u NWN1 bilo mnogo više mogućnosti gde ići i šta raditi (posebno u 1. chapteru, posle ide grind). Po meni, NWN1 >>>> NWN2 ≈ Oblivion.
Marti Misterija
7.5.2010, 21:56
Obavezno.
Mada i kad se tic3e kvaliteta delova NWN2 i oni su prilicno neizbalansirani tako da je MotB>>>NWN2>>>>>>>...>> SoZ.
Inace ono sto mi se u Oblivionu poprilicno dopalo u odnosu na neke druge RPG jeste, da se tako izrazim "potrosnost" odredjenih predmeta tj. koriscenjem maca, cizama etc. oni se trose i habaju kao i u stvarnom zivotu i nemaju ista svojstva tokom cele igre. To je nesto sto bi po meni trebalo praktikovati u svim RPG, pa cak i u onim baziranim na DnD pravilima ako je to moguce. (mada sumnjam jer ne verujem da bi WoC dozvolili implementaciju bilo cega drugog sa strane).
Naravno ima tu jos stvari koje su mi se dopale kao i veliki broj onih koji mi s nisu dopali ali licno smatram da se u veme izlaska Obliviona digao suvise veliki hajp koji je doneo vise stete nego koristi jer su i ocekivanja bila veca a ista nisu u potpunosti i opravdana.
Na kraju ne mogu a da ne pomenem da mi se Morrowind ipak vise dopao nego Oblivion, mozda bas i zbog pomenutih prevelikih ocekivanja.
Stvarno mi ljudi nije jasno kako ne shvatate da većina igrača kojima se Oblivion dopada nisu fanovi RPG igara.
Meni RPG igrice uopšte nisu privlačne, pogotovu kad su iz ptičije perspektive. Ni jednu dao sada nisam odigrao izuzev "Enclave" ako se to uopšte smatra RPG-om.
Šta ima zajedničko sa "Arcanum" ili "Torment" osim kategorije "RPG" i ništa više. Što bi rekao Maladikt "Oblivion je dobar FPS " i to je to.
Prvo pleni time što je iz prvog odnosno trećeg lica. Sloboda kretanja u prostoru. O lepoti same igrice s obzirom kada se pojavila je sve već rečeno.
Znam i zašto većini smeta sistem levelovanja (koje je po meni odlično), jer sam gledao par svojih drugara kako ga igraju.
Žao im je da popiju ovaj ili onaj napitak da upotrebe - Welkynd Stones - kad je to potrebno i td..., jer sve ima svoju cenu, pa radije prodaju, sa gomilom novca na kraju neznaju šta da rade i onda im smeta sistem levelovanja, a od Magija i Alhemije ništa pa su i "Protivnici suviše jaki".
Što se tiče same tehnike igranja:
Igrao sam ga do maksimumauma i modovanog i nemodovanog. Combat je odličan, (pogotovu paraliza pri Blade 100 (iz okreta), i pri Bloku 100 kad protivnik ispusti oružje iz ruku, ako ste pri tome popili još koji napitak za Fortify Endurance. Pun je nikih dobrih caka (kako možete regularno da varate).
Jedino mi lično smeta što si baja sa Kameleon 100%, i ovo tretiram kao bag u igrici. Kome je tako zanimljivo da igra stvarno ne znam?
Znam i zašto većini smeta sistem levelovanja (koje je po meni odlično), jer sam gledao par svojih drugara kako ga igraju.
Žao im je da popiju ovaj ili onaj napitak da upotrebe - Welkynd Stones - kad je to potrebno i td..., jer sve ima svoju cenu, pa radije prodaju, sa gomilom novca na kraju neznaju šta da rade i onda im smeta sistem levelovanja, a od Magija i Alhemije ništa pa su i "Protivnici suviše jaki".
Mislim da ovde grešiš. Razlog što svima smeta sistem levelovanja je to što posle 40-50-60+ sati igre želimo da vidimo neki napredak. Oblivion je igra u koju su mnogi spucali više od 100 sati, a zbog čega? Da sa najboljom end-game opremom ne bi mogli da ubiju šuntavog goblina jednim udarcem koji bi mu otfikario glavu? Ako već ulažeš toliko vremena u tog lika i želiš da napreduje, logično bi bilo i da napreduje. To je prvi razlog. Drugi je što želimo da budemo baja koji kolje sve čemu nije mogao da prismrdi na početku igre (a to nam Oblivion ne dozvoljava). :D
Ma ja kad se samo setim koliko sam vremena utrosio na dekorisanje kuca.:o Cak sam i manuelno slagao knjige po policama (nevidjeni pain the ass), a uvece kad se vratim sa nekog klanja, napravim vecericu u kuhinji, pa posle sednem pored kamina i citam neku knjigu..:facepalm Volim kad u igri postoje takve male, nevazne stvarcice.. Slicno, u Witcheru, kada resim da prespavam noc u inn-u, ja se obavezno napijem ko d*pe, pa se onda kockam (cak i ako izgubim ne loadujem), mlatim...:kreza:
Marti Misterija
7.5.2010, 23:33
Jes vala, klanje pa onda neka fina vecerica - sta ces lepse od toga?!
I onda opet sutra ponovo na klanje, sto bi rekli u IRP - from morning to tomorrow.:kreza:
@sklopa
Pa to da oni kojima se oblivion svidja nisu fanovi RPGa je potpuno tacno.Ne kazem da ne moze se svidi ljubitelju RPGa,ali recimo meni kao igracu koji sve zivo igra sem RPGa(Igram 2 komada,Oblivion i WoW ako se to moze smatrati RPGom) oblivion je odlicna igra.Ne mogu reci da sam igrao dosta RPGova,probao sam NWN1 i toliko me je igra smorila da to nije zdravo,od dvojke sam odustao kad sam samo cuo ime igre,jer sam se setio prvog dela(To je verovatno i najveca greska koja se moze uraditi u proceni igara,ali sta cu kad mi je to mana:"Prvi deo je krs,i drugi je isti").Probao sam jos par RPGova,ali nije to sad bitno.Oblivion jeste u dosta navrata ne izbalansiran,sa Archerom mozes uzeti 100% hameleon opremu i razbiti bukvalno sve,dok sa tim istim archerom bez sneaka i hameleon opreme mozes popiti strasne batine,to se nekako ne uklapa.....Prica......znate,moze da se proguta prica,samo kad bi oni NPCovi imali malo vise emocija,recimo gleda me lik i vice:"Oh no,you must help me" Ili nesto slicno,dok mu faca govori:"Ae i ovo da ispricam i da 0d*ebe lik od mene".Zatim jos neke nepotrebne stvari cine igru malo smorastijom.Primera radi kupovina kuce,ja sam uzeo gajbu od 5k golda i za sta je koristim?Nema nikakvu primenu,eventualno odspavam tamo kad sam u Anvilu,cisto da ne dajem 25 golda za krevet(A to nije problem kad imas 10k golda skoro uvek posle 10-tog lvla),ali kad sam daleko od Anvila sigurno necu ici da legnem i spavam u Anvil.Tako da uzaludno trosenje golda i totalna glupost.Dok sa neke druge strane ima veoma dobrih elemenata koji mi se svidjaju.To istrazivanje svakog coska mi je veoma lepo uradjeno,kao i fore sa guildama,vampirismom i tim cudima(Ne zaboravite ne igram ja dosta RPGova ne znam ima li toga u drugim).........O igri se moze pricati,satima pa i danima,o losim i dobrim stranama,sumnjam da je ovo najbolji RPG koji postoji(ako nista wow mi je bolji iako je MMO),ali dovoljno dobar da ga ja progutam,da je igram vise od nedelju dana svaki dan po par sati i opet da ne istrazim svaki deo.Meni licno bolji RPG od Obliviona ne treba,ali se necu buniti ako naletim na takav :opanachke
Ja Oblivion igram sa Overhaul Modom, gde je sistem levelovanja još teži i gde su pojedini protivnici još jači i nije mi nikad to smetalo. U početku sam bežao, ali kasnije sam ih mlatio bez problema. (Čak su i brojniji u pojedinim situacijama, što je otežavalo reparaciju oklopa), ali sam već sam rekao tu je i Alhemija i Magija, pa to ustavri čini celinu, skup svega a ne samo jedno... Naravno ni jednog nisam mogao da ubijem iz jednog udarca.
Priča je priča, kakva god da je dopadljiva ili ne, to moraš da svariš. Međutim sve ostalo je naša kreativnost, a u Oblivionu je to omogućeno do besvesti.
Ono što je mene privuklo u Oblivionu malo koga jeste, ili pak je malo kona to obratio pažnju.
Evo konkretno par primera ko nije dovoljno dugo igrao.
Kako da Dremora Valkynaz ili Kynmarcher bilo koji nebitno ispusti Warhammer iz ruku, sagne se da ga uzme sa poda, a ti mu ga pokupiš ispred nosa.
Zbunjeno te gleda 1-2 sek a onda počne da te mlati rukama, smejao sam se do suza kad sam to prvi put video. Međutim nije nimalo naivan pokupiće slobodan od svog poginulog saborca.
Isto važi i za Conjurere odnosno Necromancere kad ih mlatnetne kombinacijom Dispel - Silence.
Ili pak kad Xivilai i pored svoje Spell Absorbcije 50%, dobrom kombinovanom magijom poleti u nebo.
Vrlo često mi se dešava da Spider Daedra koja je po prirodi živahno skakutava u momentu pripreme magije destrukcije koja je recimo 600-1000.. pa i više, skoči u jezero sa lavom kako bi izbegle vaš udar..
Marti Misterija
7.5.2010, 23:58
Ne kazem da ne moze se svidi ljubitelju RPGa,ali recimo meni kao igracu koji sve zivo igra sem RPGa(Igram 2 komada,Oblivion i WoW ako se to moze smatrati RPGom) oblivion je odlicna igra.
Eto, sam si dao odgovor zasto smatras da je Oblivion odlicna igra - ne zato sto ona to stvarno jeste vec zato sto igras sve zivo osim RPG i sto iz te grupe igara nista drugo osim Obliviona i WOW nisi ni igrao a nijedna od te dve igre u stvari ne moze ni da se nazove pravim RPG-om (ljutili se ljubitelji istih na ovu moju konstataciju ili ne) niti moze po kvalitetu ni da prismrde pre svega old school RPG-ovima tipa Baldurs Gate i Tornment.
Ma covek je rekao da voli te dve igre, i ja volim oblivion, a volim i morrowind...
E samo jos da nabudzim ovako moj morrowind na laptopu:D
http://www.youtube.com/watch?v=tN0vYp9nabQ
@sklopa
Pa to da oni kojima se oblivion svidja nisu fanovi RPGa je potpuno tacno.Ne kazem da ne moze se svidi ljubitelju RPGa,ali recimo meni kao igracu koji sve zivo igra sem RPGa(Igram 2 komada,Oblivion i WoW ako se to moze smatrati RPGom) oblivion je odlicna igra.Ne mogu reci da sam igrao dosta RPGova,probao sam NWN1 i toliko me je igra smorila da to nije zdravo,od dvojke sam odustao kad sam samo cuo ime igre,jer sam se setio prvog dela(To je verovatno i najveca greska koja se moze uraditi u proceni igara,ali sta cu kad mi je to mana:"Prvi deo je krs,i drugi je isti :kreza:").Probao sam jos par RPGova,ali nije to sad bitno.Oblivion jeste u dosta navrata ne izbalansiran,sa Archerom mozes uzeti 100% hameleon opremu i razbiti bukvalno sve,dok sa tim istim archerom bez sneaka i hameleon opreme mozes popiti strasne batine,to se nekako ne uklapa.....Prica......znate,moze da se proguta prica,samo kad bi oni NPCovi imali malo vise emocija,recimo gleda me lik i vice:"Oh no,you must help me" Ili nesto slicno,dok mu faca govori:"Ae i ovo da ispricam i da 0d*ebe lik od mene".Zatim jos neke nepotrebne stvari cine igru malo smorastijom.Primera radi kupovina kuce,ja sam uzeo gajbu od 5k golda i za sta je koristim?Nema nikakvu primenu,eventualno odspavam tamo kad sam u Anvilu,cisto da ne dajem 25 golda za krevet(A to nije problem kad imas 10k golda skoro uvek posle 10-tog lvla),ali kad sam daleko od Anvila sigurno necu ici da legnem i spavam u Anvil.Tako da uzaludno trosenje golda i totalna glupost.Dok sa neke druge strane ima veoma dobrih elemenata koji mi se svidjaju.To istrazivanje svakog coska mi je veoma lepo uradjeno,kao i fore sa guildama,vampirismom i tim cudima(Ne zaboravite ne igram ja dosta RPGova ne znam ima li toga u drugim).........O igri se moze pricati,satima pa i danima,o losim i dobrim stranama,sumnjam da je ovo najbolji RPG koji postoji(ako nista wow mi je bolji iako je MMO),ali dovoljno dobar da ga ja progutam,da je igram vise od nedelju dana svaki dan po par sati i opet da ne istrazim svaki deo.Meni licno bolji RPG od Obliviona ne treba,ali se necu buniti ako naletim na takav :opanachke
Oblivion jeste casual RPG, zato ga oni 'tvrdokorni' RPG-ovci odbacuju, a oni koji to nisu, za njega tvrde da je najbolji. Ja nemam taj balast, svaku igru sagledavam kao celinu, ili mi se svidi, ili ne. Ako mi se svidi, onda je odigram (u 95% slucajeva kupim), bila ona hard core, ili ne (iako preferiram ovo drugo). Sada, sto ove dve strane iz prve recenice, idu iz krajnosti u krajnost, mene tera da reagujem i uvek trazim neku sredinu..:dedica: Misterijo, odigracu NWN2, ako neko zna gde ima da se kupi original sa MoB ekspanzijom, neka mi posalje p.m..:ciao:
P.S. Zbog onoga, kako si okarakterisao NWN1, ja bi tebe na giljotinu..:D
Marti Misterija
8.5.2010, 0:13
Ma covek je rekao da voli te dve igre...
Ne covek je upravo rekao da "sve zivo igra sem RPGa - Igra 2 komada,Oblivion i WoW".
U sustini ne vidim ja nista lose u tome sto on igra samo te dve igre ali sam cisto napomenuo da to nisu oni cistokrvni RPG. Naravno ako si ljubitelj FPS i igras ih cesto sasvim je prirodno da ce Oblivion i da ti se dopadne pre nekog RPG baziranog na DnD pravilima posto je sam po sebi daleko blizi istim nego neki od potonjih.
A i sto bi se zamarao setom DnD pravila i time kako cela ta DnD mehanika funkcionise kad je generalno gledano daleko lakse da samo picis pravo i koljes sve na sta naidjes.
Marti Misterija nisi u pravu. Zamisli recimo da ja uopšte ne slušam narodnu muziku , ali mi se iz nekog razloga pošto vuče na rock dopadne "Sneki - Nisam tvoja Igračka". A ti mi objašnjavaš kako ima boljih narodnjaka od Sneki. Neće istu ocenu dati ljubitelj RPG i ljubitelj FPS ili strategija ako je igrica svrstana recimo kao Sportska kategorija. Tako da bi bilo korektno reći slušam klasiku poneku rock a i narodnu.
Marti Misterija
8.5.2010, 0:32
Naravno da nece, ali zar ti nije cudno sto uporno pokusavate da predstavite Oblivion kao jedan odlican RPG, a u stvari vecina igraca koja igra uglavnom ili samo RPG (Ja, Srafko etc...) kazemo da to nije najbolji, cak i da ne moze da se nazove pravim RPG a da sa druge strane neko ko sam kaze da igra sve i svasta sem RPG oceni istu igru kao najbolji RPG.
Poenta onoga sto sam ja rekao jeste, i to tvrdim, da ce Oblivion da se svakom igracu koji pre svega preferira FPS uvek, ali uvek da se dopadne pre nego bilo koja druga igra iz skupine RPG-ova. Daj stotini igraca koji igraju samo (ili mahom) FPS da pocnu i da jedno 10 sati igraju Oblivion, DA, NWN, BG, Torment i pitaj ih koja je od tih igara najbolja, ali da moraju da se odluce za jednu od njih i bar 99 ce ti reci da je to Oblivion. Zasto? Zato sto je najblizi mehanici igranja FPS-ova.
Btw i u samom primeru koji si naveo, cije bi ti misljenje ocenio kao relevantnije kada je u pitanju najbolja pesma narodne muzike - onog koji inace slusa narodnu muziku ili tog koji slusa rock ali je cuo i dopala mu se ta pesma od Sneki koju pominjes?
Nemate pojma za Sneki, "Opa bato" rula samo tako.
h7O6nGDQTSk
:kreza::to_care:
OT, Oblivion i dan danas zaprepašćuje mogućnostima manipulacije predmetima u gameworldu. Podići svaku jabuku iz činije sa stola, gađati se istim (pa još telekineza) i u tom segmentu je mnogo ispred NWN-a ili DA:O, u kojima činija predstavlja samo jedan totalno neinteraktivni deo tapeta zalepljenog na poligon.
Utoliko gore što su maaalko fejlovali na nekim drugim stvarima :o
Ok. Marti Misterija, slažem se stobom. Onda mi samo reci kako po tebi treba da se zove naslov ovog posta za one koji bi da razmenju iskustva o ovoj igrici, ako je već "ElderScrolls Oblivion" - ja nisam ovde jer je Oblivion RPG, niti mi se sviđa zato što ima dobar rejting kao igrica. Pa vidi samo rezultate glasanja najbolji RPG na SK a ja još uvek nisam glasao. Ne mogu da se vraćam u nazad i nešto što nisam igrao sad igram. Pokušao sam Morrowind i došao do zaključka da ću moći samo onda ako naprave kapiju u Oblivionu za njega. Ovakav kakav je sada koliko god da je dobra priča ne pada mi napamet da ga igram
Marti Misterija
8.5.2010, 1:28
Izvini, ali zasto ti ne pada da ga igras i sta ti to znaci "ovakav kakav je sad"?
Po mom licnom misljenju, koje je cisto subjektivno, Morrowind je bolji od Obliviona i kao takvog nista me ne bi sprecilo da ga odigram.
Inace naslov tog posta je sasvim OK, i ne vidim razlog za pitanje kako bi trebao da glasi, ali isto tako to sto je ova tema nazvana ElderScrolls Oblivion ne znaci da o istoj treba pisati samo hvalospeve, vec treba cuti i drugu stranu, tj. one koji smatraju da svakako ima i boljih RPG igara.
Takodje ne slazem se da se ne treba vracati unazad i igrati tek sada nesto sto nisi ranije igrao - ja sam tek pre nesto manje od dve godine prvi put igrao Vampire the Masquerade: Bloodlines i strasno bih zazalio da je nisam probao, a recimo Mass Effect nisam igrao zato sto sam pre svega ljubitelj maca i magije ali nameravam da ih u neko dogledno vreme obe odigram i to naravno pocevsi sa Mass Effect 1.
Drugim recima ako nesto stvarno vredi treba to probati bez obzira kada je izaslo i u skladu sa tim vise volim da ponovo igram neku staru igru koja je klasik nego da po prvi put igram neko novo sran*e samo zato sto je novo i ima uber-grafiku i nizbogceg drugog.
Marti Misterija, ima tu još jedna dodatna stvar o kojoj ovde većina ne želi i neće da govori a to je totalno nepoznavanje Engleskog jezika. Možda baš zahvaljujući Oblivionu sam nešto od jezika i naučio, jer je uprošćen do te mere da može da se igra po intuiciji. I to je prvi dodir sa nečim što nije samo "ideš i pucaš".
@sklopo
Dobar RPG, kao i dobro vino, knjiga.. ne gubi mnogo sa vremenom, za razliku od FPS-eva. Arcanum, Torment, Baldur's Gate2, Fallout2, to su sve remek dela pripovedanja, gameplaya.. Ja, cak i da ih ponovo obrcem (po stoti put), imacu isto misljenje o njima danas kao i pre desetak godina. Problem je u tome sto su takve igre isuvise kompleksne za danasnjeg prosecnog igraca (kako ces ti bez znanja engleskog, a trebas da citas teksta, ekvivalentno dvema, trima knjigama od po 400 stranica:D); 'casual' je opsti trend u industriji video igara (veliko zlo), tako da mozemo biti i delimicno zadovoljni sto je Oblivion ovakav kakav jeste..
Marti Misterija
8.5.2010, 11:03
Marti Misterija, ima tu još jedna dodatna stvar o kojoj ovde većina ne želi i neće da govori a to je totalno nepoznavanje Engleskog jezika. Možda baš zahvaljujući Oblivionu sam nešto od jezika i naučio, jer je uprošćen do te mere da može da se igra po intuiciji. I to je prvi dodir sa nečim što nije samo "ideš i pucaš".
OK, slazem se sa tim mada ne vidim tu bas neku prednost Obliviona u odnosu na druge RPG o kojima sve vreme pricam, a koje je naeo i nameless1 u postu iznad. Jednostavno igra treba da bude kompleksna i da tera igraca da uci nesto (jezik) a ne da koristi neki siromasan vokabular od par stotina reci koje svi razumeju, da bi je sto vise ljudi igralo (Yes, no, please, gimme...). I ostale RPG igre su planirane da se prodaju i igraju i u zemljama van engleskog govornog podrucja ali nikom nije padalo na pamet da ih uproscava i osiromasuje po pitanju jezika samo zato sto mozda neko u Srbiji ( za koju btw. sam siguran da pojedinci tamo i ne znaju gde se nalazi) ne zna ili slabije zna jezik.
Opet, upravo ta mogucnost da se kroz igru nauci strani jezik, tj. to sto te tera da ga naucis posto je gotovo nemoguce da ga kvalitetno odigras bez poznavanja istog samo ucvrscuje moje uverenje da su RPG igre prilicno korisnije za razliku od walk and shoot igara, i zbog toga se jednim delom i slazem sa tvojim prethodnim postom.
Presao sam oblivion vec par puta, to je bio prvi RPG koji sam igrao i presao.
Sad sam poceo Morrowind i totalno sam se izgubio, niti znam gde da idem niti sta da radim ali preci i njega pa cu videti razliku izmedju njega i Obliviona.
Ono gde je Oblivion najjaci jesu modovi koji totalno menjaju igru i ima ih na hiljade i to je njegova prednost u odnosu na Witchera,Buldur's Gate 1 i 2 itd...i zato se i dan danas igra za razliku od pomenutih igara koje igraju samo najverniji fanovi.
Sad sam poceo Morrowind i totalno sam se izgubio, niti znam gde da idem niti sta da radim ali preci i njega pa cu videti razliku izmedju njega i Obliviona.
Ono gde je Oblivion najjaci jesu modovi koji totalno menjaju igru i ima ih na hiljade i to je njegova prednost u odnosu na Witchera,Buldur's Gate 1 i 2 itd...i zato se i dan danas igra za razliku od pomenutih igara koje igraju samo najverniji fanovi.
Greška. Igra se zato što je još uvek mlada u poređenju sa Baldurom. Videćemo za 10 godina ko će igrati Oblivion...
Marti Misterija
8.5.2010, 11:47
Baldurs Gate igraju samo najverniji fanovi zato sto mnogi i ne znaju sta je Baldur zato sto su tada imali samo par godina ili sto ih sama igra apriori odbija jer je stara vise od deset godina i u skladu sa tim odmah pomisle da grafika mora da je ocajno lasa jer je danas pojedincima grafika bitnija od svega ostalog pa ne mogu da svare da igraju neki klasik koji nema neku uber-crysis-like grafiku.
Kao sto rece Vulee videcemo sta ce biti za 10 godina kada grafika bude daleko bolja no sto jeste, mada ja tvrdim da ce BG i dalje da se igra isto koliko i danas a Oblivion... you'll see.
Iskreno se nadam da ce za deset godina izadji brdo odlicnih RPG igara i da necu imati vremena za Bulder's Gate.
Marti Misterija
8.5.2010, 22:13
Veruj mi, u zadnjih 10+ godina je izaslo prilicno solidnih RPG-ova ali se uvek ima vremena za BG jer je on bezvremeni klasik i tako ce biti i nakon 10,20,xx godina.:qliranje:
Greška. Igra se zato što je još uvek mlada u poređenju sa Baldurom. Videćemo za 10 godina ko će igrati Oblivion...
Za 10 godina govoriti ćemo koji Oblivion, šta je to? BG je bezvremenska igra, Oblivion to nije.
Za 10 godina igre nece biti ovakve kakve ih znamo,vec su napravljeni prsluci koji ti omugucavaju da osetis kad te neko pogodi u igrama,3D naocare su sa Nvidia tehnologijom postigle odlicne rezultate,a za 10 godina to sve ili ce da bude standard ili prevazidjeno,tako da verovatno nece to biti tako kako zamisljate. :opanachke
Neće se tek tako prestati sa igranjem na PC-ju. Šta će meni prsluk i naočare ako hoću da igram neku poteznu strategiju?
Marti Misterija
9.5.2010, 10:50
Za 10 godina igre nece biti ovakve kakve ih znamo,vec su napravljeni prsluci koji ti omugucavaju da osetis kad te neko pogodi u igrama,3D naocare su sa Nvidia tehnologijom postigle odlicne rezultate,a za 10 godina to sve ili ce da bude standard ili prevazidjeno,tako da verovatno nece to biti tako kako zamisljate. :opanachke
Znam, gledao sam nesto slicno u emisiji beyond 2000 kada su to tvrdili da ce tako nesto masovno biti prihvaceno mnogo pre nase 2010. godine, pa vidi koliko smo od tada odmakli i gde se nalazimo - sve je isto samo sa malo boljom grafikom.
Inace, bas pokusavam da zamislim jedan slican RPG, gde ti pored tih 3D naocara dobijes traku za trcanje kako bi mogao da istrazujes svet, vitlas po sobi kao lud imitirajuci udarce macem i razbijas sve oko sebe (naravno case, vaze i etc ti zamenjuju orke, gobline, darkspawne...) i usred leta igras igru gde trebas da nosis prsluk kako bi osetio kako te neko zveknuo cekicem ili te probo halebardom.:cool:
Ma daaaj.
Btw. te 3D naocare uopste nisu postigle tako dobre rezultate i kritike nisu bas tako sjajne koliko ti mislis da jesu a razloga je za sada puno sto naravno ne znaci da se razvojem tehnologije sadasnji problemi i decje bolesti nece otkloniti, but for now...
Znam, gledao sam nesto slicno u emisiji beyond 2000 kada su to tvrdili da ce tako nesto masovno biti prihvaceno mnogo pre nase 2010. godine, pa vidi koliko smo od tada odmakli i gde se nalazimo - sve je isto samo sa malo boljom grafikom.
Inace, bas pokusavam da zamislim jedan slican RPG, gde ti pored tih 3D naocara dobijes traku za trcanje kako bi mogao da istrazujes svet, vitlas po sobi kao lud imitirajuci udarce macem i razbijas sve oko sebe (naravno case, vaze i etc ti zamenjuju orke, gobline, darkspawne...) i usred leta igras igru gde trebas da nosis prsluk kako bi osetio kako te neko zveknuo cekicem ili te probo halebardom.:cool:
Ma daaaj.
Btw. te 3D naocare uopste nisu postigle tako dobre rezultate i kritike nisu bas tako sjajne koliko ti mislis da jesu a razloga je za sada puno sto naravno ne znaci da se razvojem tehnologije sadasnji problemi i decje bolesti nece otkloniti, but for now...
3D naocare su extra, ali ne valja da se nose dugo. Moj ludi komsija doneo iz Ciriha Nvidia 3D naocare i ima u kompu 2 GTX260 grafike i EVGA SLI maticnu(mislim da je trenutno 3D vision bolja stvar od malobrojnih DX11 igara, ali mi u Srbiji smo prosjacka klasa u odnosu na truli zapad). Stvaarnooo otkidaju. Bukvalno vidis kako predmeti iskacu iz ekrana ili jednostavno stoje malo ispred. A to sto pominjes simulacije sa prslucima i trake za trcanje, mislim da ce to da ostane na nivou entuzijazma jer ni jedan normalan roditelj nece da ostavi dete da se tripuje sa igricama, zamisli neku horor igru:kreza: Da dodam i da je OBlivion po meni stvaro dobra igra i igracu je za 10 godina, a levelovanje protivnika je stvarno omasaj ali je takodje pokusaj da se igra ucini sto vise realnom. Mislim da je levelovanje protivnika OK ali levelovanje oruzija sa protivnicima je cist promasaj, heh kad ti iskoci bandit sa zlatnim macem i stitom mozes samo da se ceses po glavi, odjednom je ceo ekosistem mostao jako bogat:biglaugh:
Marti Misterija
9.5.2010, 15:13
Nisam ja pomenuo tu buducnost vec neko drugi par postova iznad, dok sam ja samo probao upravo da objasnim zasto to ne ocekujem da to zameni dobre stare igre i zasto ce se BG i tada igrati. Naposletku shvatas valjda zasto sam napisao ono "Ma daaaaj.";)
Sa druge strane problem sa 3D naocarima je upravo taj koji si naveo - da ne valja da se nose dugo jer nastaju problemi i sa vidom i sa glavoboljom (barem tako kazu oni koji su ih "malo" duze nosili). A 'bes igru koju sednes da odigras 10-15 minuta i kada je najzanimljivije ti moras da prekines da kasnije ne bi imao problema, bez obzira koliko ta igra fascinantno izgledala. Naravno ocekujem da se ti problemi na neki nacin rese, i tek kada se isti rese, hardver postane dostupan sirim masama a takve igre budu sire rasprostranjene to ce biti druga prica. Ali opet kad pomenuh pricu, dzaba i ti efekti gde ti svasta iskace iz ekrana ili ti stoje nadohvat ruke ako ta igra nema srce i dusu i ne vuce te da je igras a BG koji sam jos gore pomenuo kao primer upravo to ima i zato 12 godina nakon izlaska i dalje tera ljude, makar to bili i fanovi da je igraju.
Za 10 godina govoriti ćemo koji Oblivion, šta je to? BG je bezvremenska igra, Oblivion to nije.
Ono sto je za nas nekad bio BG, to je za vecinu mladjih igraca danas Oblivion. Ti njih ne mozes da nateras da odigraju neku stariju igru, odbija ih grafika i, mora se priznati, za danasnje pojmove, poprilicno anahrono izvodjenje (oni su navikli na voice acting, ne na citanje tone teksta). Pa pogledajte Arcanum, odlicna prica, kvestovi, atmosfera, ukratko remek delo, ali sto se tice tehnickih karakteristika, itekako ga je pregazilo vreme, hteli vi to priznati ili ne.. Ukratko ti klasici su bezvremeni nama, a ne nekome ko ih nije odigrao..
Nisam ja pomenuo tu buducnost vec neko drugi par postova iznad, dok sam ja samo probao upravo da objasnim zasto to ne ocekujem da to zameni dobre stare igre i zasto ce se BG i tada igrati. Naposletku shvatas valjda zasto sam napisao ono "Ma daaaaj.";)
Sa druge strane problem sa 3D naocarima je upravo taj koji si naveo - da ne valja da se nose dugo jer nastaju problemi i sa vidom i sa glavoboljom (barem tako kazu oni koji su ih "malo" duze nosili). A 'bes igru koju sednes da odigras 10-15 minuta i kada je najzanimljivije ti moras da prekines da kasnije ne bi imao problema, bez obzira koliko ta igra fascinantno izgledala. Naravno ocekujem da se ti problemi na neki nacin rese, i tek kada se isti rese, hardver postane dostupan sirim masama a takve igre budu sire rasprostranjene to ce biti druga prica. Ali opet kad pomenuh pricu, dzaba i ti efekti gde ti svasta iskace iz ekrana ili ti stoje nadohvat ruke ako ta igra nema srce i dusu i ne vuce te da je igras a BG koji sam jos gore pomenuo kao primer upravo to ima i zato 12 godina nakon izlaska i dalje tera ljude, makar to bili i fanovi da je igraju.
Moram da kazem da ja nisam imao nikakav problem sa glavoboljom posle 4 sata igranja( 18 godina igrackog staza su ucinili svoje:D). Ali posto drugi kazu onda ajde. A da stvar odkida to je cinjenica, bolesno dobro.
Marti Misterija
9.5.2010, 15:25
Ono sto je za nas nekad bio BG, to je za vecinu mladjih igraca danas Oblivion. Ti njih ne mozes da nateras da odigraju neku stariju igru, odbija ih grafika i, mora se priznati, za danasnje pojmove, poprilicno anahrono izvodjenje (oni su navikli na voice acting, ne na citanje tone teksta). Pa pogledajte Arcanum, odlicna prica, kvestovi, atmosfera, ukratko remek delo, ali sto se tice tehnickih karakteristika, itekako ga je pregazilo vreme, hteli vi to priznati ili ne.. Ukratko ti klasici su bezvremeni nama, a ne nekome ko ih nije odigrao..
Bezvremeni su za svakog ko zna sta vredi nebitno imao 40+ ili 15+ godina.
Mada, slazem se sa tobom da se vecina mladjih igraca nikako ne bi mogla nakaniti da odigra bilo koju tako staru igru zato sto ih odbija grafika, koja je opet za vecinu postala najveca vrednost igre, ali opet, kada bi se nekako nakanili i poceli da igraju takvu igru verujem da bi dobar deo njih ista prikovala za stolicu.
Btw. i Oblivion kad se pojavio, je glavnu svoju prednost video upravo u grafici koja je, realno gledano, stvarno bila ispred grafike vidjene u bilo kom RPG do tada. Oblivion jeste sasvim OK igra ali i dalje smatram da mu fali nesto vise od grafike da i on postane igra za sva vremena, jer cim se pojave (a pojavljuju se) igre sa boljom grafikom od njega, obzirom da mu je to bio glavni plus na koji se islo, ode on u oblivion.
Marti Misterija
9.5.2010, 15:32
Moram da kazem da ja nisam imao nikakav problem sa glavoboljom posle 4 sata igranja( 18 godina igrackog staza su ucinili svoje:D). Ali posto drugi kazu onda ajde. A da stvar odkida to je cinjenica, bolesno dobro.
Dobro 10-15 minuta sam rekao tek onako pro forme, sigurno je da je to vise vremena, i naravno deo njih se zalio na glavobolju, naravno ne svi ali cinjenica je da je to ipak prilicno nova tehnologija i treba joj dati vremena da prvo preboli sve decije bolesti, a da zatim i pristojno zazivi.
Nisam ja nijednom recju porekao da to jeste tehnologija buducnosti vec da ce za takve igre da treba vremena da budu sire prihvacene, a i kada sve to zazivi da ce se ljudi klasika i dalje secati zato sto vrede, a vecine takvih igara ce se secati samo dok ih ne zavrse i dok ne predju na neku novu, sa istim karakteristikama (grafikom, wow efektima koji ce sve manje da budu wow kao sto mozda sada jesu a sve vise pa recimo obicni etc.).
Bezvremeni su za svakog ko zna sta vredi nebitno imao 40+ ili 15+ godina.
Mada, slazem se sa tobom da se vecina mladjih igraca nikako ne bi mogla nakaniti da odigra bilo koju tako staru igru zato sto ih odbija grafika, koja je opet za vecinu postala najveca vrednost igre, ali opet, kada bi se nekako nakanili i poceli da igraju takvu igru verujem da bi dobar deo njih ista prikovala za stolicu.
Btw. i Oblivion kad se pojavio, je glavnu svoju prednost video upravo u grafici koja je, realno gledano, stvarno bila ispred grafike vidjene u bilo kom RPG do tada. Oblivion jeste sasvim OK igra ali i dalje smatram da mu fali nesto vise od grafike da i on postane igra za sva vremena, jer cim se pojave (a pojavljuju se) igre sa boljom grafikom od njega, obzirom da mu je to bio glavni plus na koji se islo, ode on u oblivion.
Potpuno se slazem sa tobom. Lepo je videti da postoje ljudi koji razmisljaju kao ti.:) Ali, ja sam primetio, mozda i gresim, da vecina RPG igraca na ovom forumu nisu spremni da prihvate nove igre, i sve ih posmatraju kroz prizmu starih, slavnih klasika, i ako ne uspeju da ih prestignu ili, barem dostignu po kvalitetu (sto je veoma tesko, ili nemoguce), bivaju odbacene, ocrnjavane.. Kada kazes da Oblivionu (na sam njegov pomen, automatski ti se natrljava Morrowind na nos) fali nesto da postane igra za sva vremena, ti potvrdjujes da igra ima svoje neosporne kvalitete (za razliku od nekih, koji govore da je igra sr*nje, sto je potpuni nonsense), i ja se sa tobom slazem..:)
Lako je za nekog ko je igrao prvo Morrowind po Oblivion da prica kako je morrowind mnogo bolji jer je od obliviona ocekivao previse i na kraj se razocarao jer nije ispunio sva njegova ocekivanja.Za nekog ko igra morrowind posle obliviona to deluje kao da pada sa konja na magarca, pricam iz licnog iskustva prvi sat u morrowindu je bio veoma tezak za privikavanje, pogledaj tu ocajnu grafiku za sta sam bacao xyz evra na graficku.Taj prvi sat je razlog zbog koga veliki broj igraca odustaje od igre.I realno Oblivion je za mladje igrace dok oni koji ocekuju izazov neka igraju morrowind ili neku drugi kompleksni rpg.
Marti Misterija
9.5.2010, 18:13
Pa dobro ali najcesce se prvo igra stariji pa tek onda noviji deo, sto naravno nije nuzno ali je bas iz razloga koje si naveo bolje.
I naravno, slazem se sa tobom da to deluje kao pad sa konja na magarca i da vecina odustane u samom startu i pre kraja prvog sata. Zato treba pregurati taj prvi put, stisnuti zube i prihvatiti grafiku takva kakva jeste a onda tek videti da li ici dalje -ako im se igra dopadne nevezano od grafike, ili reci da ih ova igra nikako ne odusevljava i ne svidja im se, tj. da nije samo grafika ta koja odbija, te je stoga i prekinuti.
Zato ja i planiram da se prvo malo koljem sa Mass Effect 1 pa da tek onda predjem na Mass Effect 2, i nece mi biti nimalo tesko.
Moj ortak je prvo igrao Oblivion pa Morrowind. Isprva mu se Morrowind nije svidjao, ali kako je sve vise i vise igrao bio mu je sve vise i vise uber fckin awesome. Ubrzo je uvideo da je Morrowind dosta bolji od Obliviona i da nije trebao da odbacuje igru zbog grafike i tupavog hit/miss sistema.
Ja sam igrao prvo Morrowind pa Oblivion. Obe igre mi se svidjaju i imaju svoje vrline i mane. Zasto se nisam "uber razocarao"? Instalirao sam Morrowind na dan kada je izasao prvi utisak za Oblivion u SK (prvi april) i igrao ga dosta dugo, i kada sam nabavio hardver krenuo sam i sa Oblivionom. Nisam bio u bilo kakvom hajpu (nisam ni sada za SC2/D3) niti imao preterana ocekivanja i svario sam obe igre kako treba.
a tek ovaj restaurirani morrowind:love:
http://www.youtube.com/watch?v=rrS1uJ7faqM
Ljudi oprostite što prekidam diskusiju može jedno pitanje:
Na XP-u Oblivion i exp. rade perfektno na medium detaljim sa zadnjim patchem dok na 7 isto koči kao da igram na Pentium 4?!Kako je to moguće?Imam zadnje drivere ,probao sam XP mod sve...
Marti Misterija
9.5.2010, 21:25
Za Win7 ti ipak treba vise RAM memorije nego za XP i verovatno u tom grmu lezi zec.
Btw. jel to pricas za Acer?
Sigurno prica o laptopu, na 640 mb rama koliko ima na kompu ne bi mogao ni da instalira win7.
Marti Misterija
9.5.2010, 21:57
Pa tih 640 MB ne moraju da budu tacni, mogao je on da doda jos memorije, cak i da kupi novi desktop a da zaboravi da izmeni taj podatak u profilu, zato sam i postavio pitanje.
I meni je u profilu dugo stajala desktop konfiguracija koja odavno nije bila tacna, tj. koja je dozivela razne promene + sto je zamenjena laptopom.
Btw. na 640 MB RAM moze da se instalira Win7, e sad kako on radi - to je vec drugo pitanje, ali ipak da se instalira moze.
Ispocetka mi je rasprava bila zanimljiva, ali smorili ste. Uvek ista prica. Secam se kako sam na nekom forumu gledao poceak treda o Morrowind i bio je nevidjeno popljuvan od ljudi koji su fanovi Dagerfall, jer i Morrowind kad je izasao bio rpg sa najlepsom grafikom iste komentare i zamerke koje su oni imali za Morrowind sada vi imate za Oblivion. Igrao sam sve delove serijala osim Arene i najbolji mi je Morrowind, ali to je moje subjektivno misljenje i necu ga nikom nabijat na nos. Oblivion ima svojih kvaliteta i dobra je igra generalno, ali nije savrsenstvo (nije umetnost ako bas ocete). Ja sam se odlicno zabavio uz njega. Sad sto nije ostavio neki utisak na mene kao Planescape ili fanaticnu zaludjenost kao Bloodlines to je druga stvar. Kad se posmatra kao zasebna igra Oblivion je iznad proseka, malo ali je ipak iznad. Sad sto neki osecaju bes i razocarenje zbog ukaljanog imena ES serijala meni je nerazumljivo, a siguran sam da game devove i izdavace zabole oni su uzeli vecu kintu nego na Morrowind i operacija uspela. Surov je taj kapitalizam :a_whistli
Marti Misterija
9.5.2010, 22:12
Ne znam sto se ljutis kad sve vreme pricamo isto sto i ti!?:to_care:
OK igra, nije remek delo ali iznad proseka, iz serijala Morrowind bolji, BG i P:T narocito bolji. TES V ce da bude za Oblivion kao ovaj za Morrowind...
Eto sazetka.;)
Što se tiče poređenja igre sa Morovindom, meni je recimo Oblivion jedina ES igra koju sam ikada igrao, tako da nemam taj melanholični aspekt. :D Jednostavno mi se igra ne sviđa zbog razloga koje je već gomila ljudi navela (kvestovi, NPC-ovi itd) i to je to.
A vezano za poređenje Obliviona sa nekim od najboljih igara u žanru (ako ne i najboljim), ne znam sa čime bi ga trebalo porediti? Valjda svaka igra teži da bude najbolja, pa ako znamo šta je standard kvaliteta u RPG-u (BG, Torment) onda je logično da ću ga porediti sa tim standardom koji treba da zadovolji. Ne treba biti plitak i zatucan, pa ako igra ne ispuni sva očekivanja odmah reći "to je najgora stvar koju sam igrao", ali treba biti realan i porediti ga sa onim što valja. To što Oblivion ne može da nadmaši legendarne igre nije toliko njegov promašaj, koliko njihov vanvremenski kvalitet koji verovatno ni jedna igra neće nikada nadmašiti.
Sad videh u Morrowindu u knjizi "On Oblivion", da pise za Jyggalaga da je Daedric Prince of Order i jos neke stvari, dok u istoj knjizi u Oblivionu ne postoji (zato je i Macedonic rekao da nigde nista ne pise o njemu) :) Izgleda su isplanirali unapred sta ce da stave u ekspanziju :D
Jedina igrica koja me nije smorila je Oblivion!
Toliko modova ima da je to neverovatno http://www.strategyinformer.com/pc/mods/theelderscrollsivoblivion/mod.html tacnije 22gb :D
Taman nesto predjem pojavi se novi mod!
Evo dobrih modova: http://www.tesnexus.com/downloads/file.php?id=18498-
texture pack mod koji menja grafiku! Grafika je neverovatna!
mnogo novih odela :rolleyes: http://ludicrousmods.com/category/clothing/ bas dobro uradjena!
Tu ima i modova koji menjaju prirodu(sada ima insekta,menjanje godisnjih doba,duge,oko 15 razlicitih vrsta kisa,vetrova) :)
Pa recimo ovo-http://www.tesnexus.com/downloads/file.php?id=19370 po meni najbolji mod koji menja prirodu,prirodne nepogode,zemljotresi,tornado,jaki vetrovi...:aplauz:
Preporucujem da igricu patchujete do zadnje verzije http://www.tesnexus.com/downloads/file.php?id=5296
i
http://www.tesnexus.com/downloads/file.php?id=11364
i onda skinuti i instalirati oblivion mod manager-http://www.tesnexus.com/downloads/file.php?id=2097-sa njim instalirajte modove!
Uzivajte!
Cao,
Poceo sam da igram oblivio pre 2 nedelje, al imam veliki problem sa magijom. Imam nekoliko ovih moci, i tih nekoliko su tako male jacine da uopste ne nanoste stetu neprijatelju . . . Kako da poboljsam svoje moci i naravno steknem nove? I kako se prave ti napitci . . . ?:)
Nove magije mozes da steknes kupovinom u magic guild kucama od carobnjaka, zatim u prodavnicama gde se kupuju spellovi,magicni stapovi itd, ima ih u svim gradovima posebno u imperial city-ju.Za mocnije magije treba ti vise poena u oblasti Destruction,Restoration,Illusion itd zavisi gde spada magija koju si kupio da bi mogao da je koristis.Napici se prave pomocu alhemijskih predmeta ne mogu da se setim kako se tacno zovu, ali imas ih po prodavnicama pa ih kupi ima vise nivoa tih predmeta pa samo sa naprednijim setom mozes praviti najace napitke, i naravno treba ti biljke i ostali sastojci za napitak.
Ok. Kupio sam neke . . . usput, ima jezivih . . . :tapsh: Ukucao sam sifru za pare u igri, i isao sam u Imperial city na onaj univerzitet i kupio dosta moci od onog carobnjaka . . . i taman da ih isprobam kad sipak, "You dont have enoguh magicka", i tako za svaku . . . kako da povecam tu magicku, bacao sam magije ko nenormalan i nista se nije promenilo. Trenutno mi je na 84 . . . Jel ima neki laksi nacin da mi se poveca? I gde mogu da nadjem one likove sto pruzaju treninge? I dal moze da se postane jedan od onih u crvenim odelima sa kapama(svidja mi se onaj deo kad se neki crveni dim skupi oko njih i postanu oni ratinici) . . . Inace postao sam vampir, uh, bas je nezgodno, nmg zadatke da obavljam kako treba, cim izadjem na sunce, ode zivot . . . a uopste ne primecujem neke promene na sebi( u smislu magije) . Oni vampiri u igri mogu i nevidljivi da budu, ja nmg :eek: . . . Dosta stvari treba da ukacim . . . Sve u svemu HELP! :D Hvala u napred!
Eto vidis kako jedna sifra uebe celu igru,sad ti treba sifra za manu,pa ce ti trebati za jos nesto itd i unistio si draz igre za dzabe :P
Felix_Domestica
31.5.2010, 20:54
Oblivion ima draz? :kreza:
Nemojte samo opet započinjati raspravu. Shvatite da neki ljudi vole Oblivion, neki RPG igre.:D
Ma sta mi vrede pare, i moci, kad nemam dovoljno ove magike . . . ostala draz . . . :D
Sifra za god mod, TGM
Sta je ovo, cim se neko pojavi da mu se svidja oblivion, pojave se nekoliko njih koji ga pljuju.Ako mozete da pomognete, pomognite a ne odmah oblivion ne valja nista, igra je za pocetnike itd...
Ok. Kupio sam neke . . . usput, ima jezivih . . . :tapsh: Ukucao sam sifru za pare u igri, i isao sam u Imperial city na onaj univerzitet i kupio dosta moci od onog carobnjaka . . . i taman da ih isprobam kad sipak, "You dont have enoguh magicka", i tako za svaku . . . kako da povecam tu magicku, bacao sam magije ko nenormalan i nista se nije promenilo. Trenutno mi je na 84 . . . Jel ima neki laksi nacin da mi se poveca? I gde mogu da nadjem one likove sto pruzaju treninge? I dal moze da se postane jedan od onih u crvenim odelima sa kapama(svidja mi se onaj deo kad se neki crveni dim skupi oko njih i postanu oni ratinici) . . . Inace postao sam vampir, uh, bas je nezgodno, nmg zadatke da obavljam kako treba, cim izadjem na sunce, ode zivot . . . a uopste ne primecujem neke promene na sebi( u smislu magije) . Oni vampiri u igri mogu i nevidljivi da budu, ja nmg :eek: . . . Dosta stvari treba da ukacim . . . Sve u svemu HELP! :D Hvala u napred!
Ne mozes da postanes jedan od tih u crvenim odelima,ustvari mozes na kratko u toku jedne misije ali se posle vracas na staro,on su pripadnici Mythic Down kulta ili tako nesto,njih moras da unistis.
Likove sto pruzaju treninge najcesce trazis po guild kucama kao sto su magic guild,fighter guild itd... a ima ih i po gameworldu samo ih treba naci,maksimum treninga po nivou je 5.Za vampirizam treba da pronadjes lek ali ne mogu da se setim kako.
Hvala puno! Ako jos nesto bude trebalo ja cu pitati . . . :D
Inace postao sam vampir, uh, bas je nezgodno, nmg zadatke da obavljam kako treba, cim izadjem na sunce, ode zivot . . . a uopste ne primecujem neke promene na sebi( u smislu magije) . Oni vampiri u igri mogu i nevidljivi da budu, ja nmg :eek: . . . Dosta stvari treba da ukacim . . . Sve u svemu HELP! :D Hvala u napred!
Za vampira koliko se ja sjecam vrlo je vazno da znas da sto vise puta legnes da spavas svaki sledeci put kada se probudis vampirske moci te sve vise obuzimaju ali isto tako sve krace mozes da stojis na suncu.Za izlecenje ima neki kvest da nadjes neku vjesticu koja ti kaze da joj doneses neke biljke i onda ti ona smucka protivotrov a cini mi se da ima i onaj kvest sa onim lordom koji je vampir i to kad zavrsis dobijes protivotrov
Upustvo za lek protiv vampirizma
1.Otidji do grofa Janusa Hassildora u Skingrad
2.Popricaj sa njim o njegovoj proslosti i on ce ispricati pricu o njegovoj zeni, i nagradi koju nudi za lek protiv vampirizma
3.Janus te uputuje na vesticu of Glenmoril koja se nalazi u Drakelowe, njeno ime je Melisande.
4.Ona kaze da oce da ti pomegne ako joj doneses 5 Grand soul gema.
5.Kada joj nabavis gemovi trazice od tebe sledece sastojke za napitak
dva Bloodgrass,6 cloves of Garlic,5 Nightshade leaves,Blood of an Argonian,Ashes of a powerful vampire.
6.Kada joj doneses sve sastojke, reci ce ti da se vratis za 24 sata.
7.Posle tih 24 sata dobices dva napitka, jedan za tebe i jedan da odneses grofu u Skingrad.
Ok, zapisao sam . . . Neka, jos malo dok dostignem vrhunac vampirizma, da vidim kako izgleda ... Te moci cu dobiti kad budem na 4 nivou? A inace, nasao sam jednog trenera-neku mladu devojku sa lukom i strelama-poducava skok u dalj i tako te stvari, i dosegao sam level 5, al ja skacem isto kao pre, ne primecujem nikakvu razliku ... :confused:
NjegovaWisost
1.6.2010, 17:45
Ok, zapisao sam . . . Neka, jos malo dok dostignem vrhunac vampirizma, da vidim kako izgleda ... Te moci cu dobiti kad budem na 4 nivou? A inace, nasao sam jednog trenera-neku mladu devojku sa lukom i strelama-poducava skok u dalj i tako te stvari, i dosegao sam level 5, al ja skacem isto kao pre, ne primecujem nikakvu razliku ... :confused:
Ma i ne treba da se liječiš, samo uletiš kod nekoga u kuću i ujedeš ga za vrat.
Ima nekoliko načina da se to izliječi, ne sjećam se više...
Yupiiiiiii dobio sam mociiii !!! :aplauz: Napao me malopre neki ratnik, i kako nisam imao vremena da se borim sa njim, prizvao sam neko cudoviste da se bori za mene . . . Jel mogu u isto vreme da prizovem vise cudovista?
Nemojte samo opet započinjati raspravu. Shvatite da neki ljudi vole Oblivion, neki RPG igre.:D
Ja volim i Oblivion i RPG igre, koje sam igrao debelo pre nego sto si se ti rodio. I sta sad??:)
Ja volim i Oblivion i RPG igre, koje sam igrao debelo pre nego sto si se ti rodio. I sta sad??:)
Negov cilj je bio da se Oblivion ne pominje kao RPG, što si i ti uradio... :kreza:
Ljudi pomagajte! Dosao sam na neku planinu na mesto koje se zove shrine of azura il tako nesto i kod neke statue sam i treba nesto da uradim, nesto sa nekim prahom, u sumrak ili jutro, nista mi nije jasno, kako da prizovem ovu gospodju?
:confused:
Negov cilj je bio da se Oblivion ne pominje kao RPG, što si i ti uradio... :kreza:
Pa i nije neki RPG, vise je kao Action RPG, ili neki hibrid..:) Dobra igra u svakom slucaju, a bolesnici neka me zaobidju..
Ljudi pomagajte! Dosao sam na neku planinu na mesto koje se zove shrine of azura il tako nesto i kod neke statue sam i treba nesto da uradim, nesto sa nekim prahom, u sumrak ili jutro, nista mi nije jasno, kako da prizovem ovu gospodju?
:confused:
U određeno vrijeme dana moraš tu stati i ponuditi Glow Dust ako se ne varam u 6 sati. Davno je to bilo.
Pa nije Macedonic (kao i svi ostali recezenti) lud da joj da 9.3, a da je ona sr*nje..:)
Naglasak na Macedonica ;)
Danas sam uzeo the elder scrolls IV knights of the nine . . . jel to neka nadogradnja na oblivion?
Danas sam uzeo the elder scrolls IV knights of the nine . . . jel to neka nadogradnja na oblivion?
Pa tako nekako, dobijas novo mesto na mapi gde ces raditi interesantne misije.
Pljujem ja hordu bagova dok ti to ne cujes :kreza:
Hehe, pa zar se malo pljuvalo po vampirima.:) Te bagovi, te zahtevnost, te nezgrapna borba, te glupo napucavanje, te losa grafika (potpuno neosnovano).. Pljuvalo bi se jos vise da je igra kojim slucajem ispala komercijalnija, ovako su je igrali uglavnom old school igraci, koji znaju da zazmure na takve stvari. Hell, i ja sam je proklinjao (kao i Stalkera), sve dok nisu izasli patchevi, pa je moglo normalno da se igra...
@Maladikt
Jesi li odigrao prethodni deo 'Redemption'? Meni se i on svideo..
E, ljudi, desavalo mi se vise puta da kada izadjem iz Obliviona, pojavi mi se send i dont send error, hoce li mi to naskoditi kompjuteru?:(
Ma nece,mozda nesto .exe ne valja,ali cim ti se to ne pojavljuje dok igras onda nema problema.
Imam pitanje. Zavrsio sam cini mi se jedan znacajan deo igre-vratio amulet of kings onaj martin se pretvorio u zmaja i borio se protiv nekog dzinovskog ja bih rekao djavola,i onda se zmaj ukipio i sta sad?
I jos jedno pitanje . . . :D Instalirao sam knight of nine il kako mu vec ime, i nznm kako ja da udjem u to, jer ja ulazim celo vreme u oblivion, a ne primecujem nikakvu razliku u igri, a kad sam sa cda instalirao ona cuda, nije mi se pojavila ikonica za tu nadogradnju . . . ne kontam sta se desava . . .
Imam pitanje. Zavrsio sam cini mi se jedan znacajan deo igre-vratio amulet of kings onaj martin se pretvorio u zmaja i borio se protiv nekog dzinovskog ja bih rekao djavola,i onda se zmaj ukipio i sta sad?
I jos jedno pitanje . . . :D Instalirao sam knight of nine il kako mu vec ime, i nznm kako ja da udjem u to, jer ja ulazim celo vreme u oblivion, a ne primecujem nikakvu razliku u igri, a kad sam sa cda instalirao ona cuda, nije mi se pojavila ikonica za tu nadogradnju . . . ne kontam sta se desava . . .
Presao si igru tj. glavni qest ali cela poruka ti je jedan ogromni spoiler...takodje mi nije jasno kako to sam nisi skontao:confused: mogu misliti kako si prelazio ovo kad u oblivionu nisi skontao radnju...sto se tice KoN i nema ikonica mislim da treba da odes na neko mesto da bi ti se aktivirao quest ali ne znam gde jel nisam igrao KoN
Radnja je meni jasna . . . pa dobro, zatvorio sam sve kapije obliviona, save the world, i sta mi je sad raditi?
Da obrišeš igru i instaliraš nešto drugo?
Sigurno imaju neki sporedni questovi koje mogu da obavim, al gde da ih nadjem . . . a i inst sam ovaj knight koga nznm kako da pokrenem . . .
Marti Misterija
6.6.2010, 13:11
Ako si vec zavrsio igru sigurno neces moci da zavrsis vise nijedan sporedni quest - jedino da krenes iz pocetka i trazis da li ima neki od slicnih questova.
Sto se tice KotN nisam ih igrao tako da ne znam kako da ti pomognem, ali ako je isti princip kao kod instalacije i pokretanja ekspanzija kod drugih RPG onda lepo instaliras KoTN, pokrenes Oblivion i otprilike pod new nadjes i pokrenes ekspanziju.
^Sta da ti kazem ceo post ti je netacan :kreza:
Igra je open ended sto ce reci da nema kraj (iako si zavrsio glavni quest igra se nestavlja). Za side questove idi na uespwiki.net i pronadji listu za Oblivion pa radi ono sto nisi uradio. Za KotN i SI: istaliras dodatak/ekspanziju, pokrenes launcher i ides na data, stikliras KotN/SI i pokrenes igru. Posle nekog vremena Journal ce biti updateovan i znaces sta da radis.
Marti Misterija
6.6.2010, 17:41
Iskreno govoreci do sada nisam znao za uespwiki.net i listu side questova za Oblivion, mada me igra nije bas odusevila tako i da sam znao ne bih iskoristio tu opciju, ali svejedno hvala.
Sto se tice KotN, rekao sam "ako je princip isti kao kod drugih RPG", mada u sustini nije bas ni tako razlicit al' dobro sad, bitno je da je njemu sad jasno sta treba da uradi. Ja ionako nemam nameru da igram ni KotN niti SI vec sam cisto probao da mu dam bar neku mogucnost sta bi mogao da proba pa APP.
Sigurno imaju neki sporedni questovi koje mogu da obavim, al gde da ih nadjem . . . a i inst sam ovaj knight koga nznm kako da pokrenem . . .
Jesi li radio questove za Magic Guild, Fighters Guild i Theifs Guild, zatim za Dark Brooderhood? Zatim Arena,questovi za Deadric Shrine imas u Oblivionu dosta questova po gameworldu.
Za knights of nine otidji u Anvil kod crkve i tu ces negde nadji popa koji ce ti dati dalja upustva.
Ako te zanimaju modovi za oblivion poseti www.tesnexus.com registruj se i uzivaj.
Glavni quest (taj što se završava sa zmajem koji se ukipi) čini možda 20% igre, ako instaliraš ekspanzije i igraš questove ovih udruženja, imaš ti još dooooosta da igraš.
Nisam nista to obavljao-sto pominjes ta udruzenja kosto su magic guild, brotherhood i tako to . . . doduse ako se secam jesam se pridruzio brotherhoodu, tako sam i postao vampir . . . Da, da, nasao sam tog dedu kod crkve i on mi nesto naprica, i dade mi mapu gde treba da idem, ja otvorih mapu, kad tamo nema nista obelezeno . . . A inace Knight sam uzeo jer videh na netu ima dobrih kostima, oruzja, verovatno i magija novih i questova . . . Moram videti na tubeu gde se ide nakon caskanja sa onim cicom, nemam nista obelezeno na mapi koju mi je dao . . . Pa koja jos expanzija ima osim ove? Ljudi, ja sam totalno ne upucen u sve ovo, tako da, pricajte . . . :D
Marti Misterija
7.6.2010, 20:04
Ja sam bio milion posto ubedjen da je situacija slicna kao i u drugim RPG - da kada zavrsis glavni quest to je i kraj igre.:o
Ko zna mozda se, kada u nekom momentu naidje neki susni period po pitanu igara koje bih igrao, jednoooom ipak vratim Oblivionu - jest' da me nije bog zna koliko odusevio (cak me je moze se reci u nekim momentima i smorio), ali ipak nije bas eto toliko los da mu zauvek kazem hvala, narocito sada kada sam saznao i ovo za side questove.:)
U Fighter's Guild se učlaniš u nekoj od ispostava Fighter's Guilda po gradovima :) i dalje pratiš šta ti pričaju.
U Mages' Guild isto.
U Thieves' Guild tako što propitaš malo one prosjake po gradu.
U Dark Brotherhood tako što ničim izazvano ubiješ nekog al da to niko ne vidi, i legneš negde da spavaš a da nema nikog okolo. U pola noći će te probuditi njihov "izaslanik".
Sa Knights of the Nine i Shivering Isles bi trebalo da dobiješ poruke u igri gde da ideš i šta da radiš.
Recite mi neku igru slicnu oblivionu, il neku jos bolju . . .
Ogroman je to spisak... :kreza:
Probaj TES: Morrowind.
Marti Misterija
7.6.2010, 21:40
Uzmi i cepaj Gothic III ili Risen - oni su bar po meni nekako najslicniji. Naravno ima tu i dosta razlike ali ne skodi da ih probas, mislim da ces biti zadovoljan.
Takodje ako zelis bolju igru a da nije klasican Ad&d RPG moja preporuka ti je da nikako ne propustis The Witcher.
Naravno, na samom kraju, ako nisi odigrao a nisi gadljiv na malo zastareliju grafiku nego sto je to slucaj u Oblivionu odigraj Morrowind.
EDIT: Vulee, Vulee - zbog tvoje prve recenice sam morao da editujem post, cisto da se ne bih ponavljao.;)
Goldfinger
7.6.2010, 21:40
U sustini Oblivion ti je u jedno te isto kad zavrsis glavni kvest.Idi do te i te pecine pokupi to i to donesi meni pa cu ti dati pare ili neko oruzje itd itd.
TES 3 naravno, daleko je bolji od cetvorke ,pogotovo sa ekspanzijama.
Oblivion je super . . . Temeljno uradjen, realan, bas ima mnogo detalja za razliku od mnogih igara. . . i ono sto je bar po meni mocno, imas otvoren svet pred sobom, a ne ko u nekim igrama, ogranicen si, ne mozes da se pomeris levo ili desno . . . Samo ,eto, brzo zavrsih quest . . .al dobro, uzivao sam dok sam igrao . . . :) Za witcher rekose da je slican oblivionu, al videh na tubeu, da likovi imaju ispod sebe one krugove, joj, to ne volim, i ona mapa je debilna . . . uh sve mi se cini da je strategija, a ja strategije ne volim . . . mada je iz treceg lica . . . Nznm, ne mogu nista da pricam, kad probam pa mogu komentarisati . . .Al witcher mora malo sacekati, instalirao sam Avatara, mada necu ga mnogo igrati-koci mi . . . i voleo bih da vidim kako su uradili alisu u zemlji cuda, al mi procesor spor . . . A jel neko igrao Bioshock 2? Ni on nece da mi radi-2gb, ja imam 1.5 :(
Igraj Morrowind. Mlogo bolji od Obliviona.
nameless1
13.6.2010, 17:35
Igraj Morrowind. Mlogo bolji od Obliviona.
A sta ako je odigrao Morrowind?
Nek fallbackuje do arene :kreza:
Igraj Witchera kao sto rekoh odlican (i nije strategija nimalo).
Marti Misterija
13.6.2010, 18:13
. . .Al witcher mora malo sacekati, instalirao sam Avatara, mada necu ga mnogo igrati-koci mi . . . (
Ma kakav crni Avatar, odmah ga deinstaliraj i instaliraj Witchera koji je barem pet koplja ispred Avatara.
U stvari mozda je bolje da okarakterisem ovako - Avatar je tesko, ali tesko sran*e dok mu Witcher jednostavno dodje kao jedno must play remek delo koje nikako ne treba propustiti.
I ne, Witcher nije strategija a te krugove mozes da ne vidis i ne moras da igras sa njima ali to ti je odmah veca tezina. Krugovi ti na manjoj tezini sluze kao neki pokazatelj kada da odigras potez tj. kada da udaris i tako vezes nekoliko poteza sto ti je veoma bitno posto je poenta udariti u pravom trenutku a ne samo besomucno kliktati misem i mlatiti okolo.
Preporuka za Witcher, kao i savet da se manes Avatara jer te dve igre su potpuno razlicite lige.
nameless1
13.6.2010, 21:34
Ma kakav crni Avatar, odmah ga deinstaliraj i instaliraj Witchera koji je barem pet koplja ispred Avatara.
Smrtni greh je uopste i porediti te dve igre..:dedica: Sorry mate you earned yourself a ticket to hell..:dzavo::D
ALI ako ocekujes od Witchera da zameni Oblivion razocaraces se,Witcher je uradjen u mnogo linearnijoj formi ali to nadoknadjuje izvrsnom pricom,atmosferom i i gamepleyom i njegov glavni quest je mnogo duzi, pre par dana sam ga presao 6 put i trebalo mi je oko 50 sati.
Džabe mu preporučujete bilo šta kad ne postoji igra koja je "kao Olivion". Posebno ne Witchera koji je odlična igra, ali koja se njemu sigurno neće svideti jer nema ono što njega interesuje. Mislim jbt, likovi imaju one krugove ispod sebe, a čini mi se i da je strategija. Plus je mapa debilna.
To nije način da privučeš ljude da igraju igre koje misliš da su dobre :)
Obrnuta psihologija. Da bi dokazao da ja nisam u pravu on će instalirati Witchera, odigrati ga i uživati u svakom trenutku tog igranja, nakon čega će reći da ne može da veruje da zbog Obliviona nije hteo da igra Witcher. Onda će doći na forum i zahvaliti mi se što sam mu vešto otvorio oči. U međuvremenu će nameless1 malo da gunđa zbog pominjanja Obliviona u lošem kontekstu i svi vuci siti i sve ovce na broju.
Ili će jednostavno da "shvati" da ga trolujem i u inat neće odigrati TW.
Hvala ti što si mi upropastio taktiku i naterao da otkrijem svoj devious plan, voodoo. :p
nameless1
14.6.2010, 19:16
Obrnuta psihologija. Da bi dokazao da ja nisam u pravu on će instalirati Witchera, odigrati ga i uživati u svakom trenutku tog igranja, nakon čega će reći da ne može da veruje da zbog Obliviona nije hteo da igra Witcher. Onda će doći na forum i zahvaliti mi se što sam mu vešto otvorio oči. U međuvremenu će nameless1 malo da gunđa zbog pominjanja Obliviona u lošem kontekstu i svi vuci siti i sve ovce na broju.
Ili će jednostavno da "shvati" da ga trolujem i u inat neće odigrati TW.
Hvala ti što si mi upropastio taktiku i naterao da otkrijem svoj devious plan, voodoo. :p
Hehe, losa taktika, profesore Morijarti.:p Vecina ljudi nema takav mentalitet, da dokazuje suprotno, zato sto se oko toga treba potruditi. Pravi pristup je navesti sve one stvari zbog cega je Witcher bolja igra, i mozda ga to zainteresuje da je obrne.. Dakle, bolja prica, atmosfera, NPC-evi, roleplay, dijalozi, lokacije, kvestovi, muzika, art dizajn, glasovna gluma (u kvantitetu).. ukratko, u svemu..:kreza:
Što više pričaš o tome manje su šanse da će biti efekta. Dakle, Miloshe, batali Witchera, Avatar je real deal. :D
E sada da upitam pitanej u vezi teme kada mi igra jede prašinu, postoji li koji mod što od ovoga radi pravi rpg?
Možda onaj Oblivion Overhaul Mod?
Možda onaj Oblivion Overhaul Mod?
Šta se točno mijenja ako nije problem?
Oscuro's Oblivion Overhaul was designed to enhance the immersion, variety, realism and difficulty of TES IV: Oblivion through extensive changes to its gameplay structures and aided by the addition of high-quality content.
Najbitnije, uklonjeno je skaliranje protivnika, tako da sada igra ne može da se pređe na drugom levelu :D
Dalje,
Oscuro's Oblivion Overhaul also adds many new things to the game world, ranging from new creatures and NPCs, to new sets of armors and even new text books. The addition of all of these actors and objects are carefully balanced against the original design of TES IV: Oblivion, as well as attempting to fit within the Lore of the TES series as much as possible. Many of these new additions are product of the modding community of texture and model artists, programmers and other miscellaneous roles. I am very grateful for their work and for featuring it within the world of Oscuro's Oblivion Overhaul.
Finally, this plug-in balances many smaller and less sweeping aspects of TES IV: Oblivion's gameplay. These changes affect things as diverse as combat AI, previously lackluster skills, character birthsigns, quest difficulty design, random bug fixes and enhanced functionality. As always, the detailed readme files inside the uploaded files contain very specific and extense information detailing the extent and nature of all changes.
Mali kuriozitet, autor ovog moda sada radi za Obsidian :)
Samo obrati pažnju da je igra znatno teža sa OOO modom. Protivnici se ne skaliraju, ali su dosta jači u globalu, a ti dobijaš exp poene (odnosno razvijaš skilove) nekoliko puta sporije.
AcMilan91
30.6.2010, 18:27
ljudi krenuo sam sa mage-om igram shivering isles,i sad kako bese funckionise onaj Soul Trap
i dajte neke savete sta jos da radim ,krenuo sam prvo mage guild sta sledece necu odma main quest...koje magije su mi dobre
uzeo sam
alchemy
ilussion
mysticism
destruction
alternation
restoration
conjuration
lvl 8 sam
ljudi krenuo sam sa mage-om igram shivering isles,i sad kako bese funckionise onaj Soul Trap
i dajte neke savete sta jos da radim ,krenuo sam prvo mage guild sta sledece necu odma main quest...koje magije su mi dobre
uzeo sam
alchemy
ilussion
mysticism
destruction
alternation
restoration
conjuration
lvl 8 sam
Za soul trap ti je potreban Soul Gem da zatvoris dusu protivnika i odgovarajuca magija ili oruzje.Imas razne vrste soul gemova-tipa mali,grand,black itd.... za jace protivnike ti treba veci soul gem.
Sto se tice magija najbolje su one iz Destruction, to su ofanzivne magije tipa vatra,struje i leda.Conjuration ti je za stvaranje saveznika kao sto su undeadovi,deadra itd...ostali sluze za pravljenje napitaka(alchemy) lecenje(restoration) itd...
Sto se tice questova njih imas dosta i najpre zavrsi one za Magic,Thefs i Fighter's Guild zatim dark broderhood,Knights of Nine i SI ekspanzije.
hvala puno
dajte neke korisne spelove da kupim imam summon dremora i fireball to najvise koristim,sta jos ima korisno??
TReba mi savet mali.....:)
Ja sam ,,Hunter,, (sam sam pravio klasu)
Major Skill:Marksman , Alchemy, Illusion , Light Armour , Sneak , Security , Athletics
ZAvrsio sam Thief i Darkbrotherhood guild , Arenu i Knights of Nine i Shivering Isles ...U toku sam sa Fighter guild...
Ali hteo sam da pitam nesto u vezi enchantinga...Uz pomoc sigil stona sam enchantovao Glasss Armor (imam ceo set osim glave...)
Pa sam noge nechanotvao sa 125 feather , Noge sa Fortify 30 Health i ogrlicu sa 30% chameleon
Ali me zanima sta dalje da enchantujem odnosno koji enchant da koristim...mozda neki resist...razmisljao sam schock posto je to u onim kapijama najcesci napad ili fire....
Imaš jedan šlem pod vodom u blizini Anvila, Fin Gleam, koji je takođe stakleni, da upotpuniš set. Samo smućkaj pre toga water breathing napitke i traži u okolini dokova (ne sećam se tačne lokacije, mislim da je u pravcu onog shrinea u odnosu na dok)
Ili ga u kasnijem toku igre skini sa običnih bandita koji su svi nekim čudom opremljeni staklenim oklopom. :D
Hehe, a može i tako...Kasnije u toku igre i stakleni oklopi volšebno pojeftine da ih čak i najdrljaviji banditi nose :D :kreza:
Meni nije jasno kako je on uspeo da predje sve ono sto je naveo, a banditi jos nemaju stakleni oklop :confused: A sto se tice enchanta naveo si da na ogrlici imas 30% chameleon, napravi jos jedan takav pa ako si ista koristio illusion naucis neku magiju za jos 40% chameleon i onda ih bijes a oni te ne vide :p Uzmi sta ti se svidja tvoj predlog za shock i fire je dobar, ali mislim da je bolje da stavis resist magicka... I ako ne patis od toga da imas komplet uradi kvest Hiricina ako se dobro secam on je dedra lord lova i daje olican light armor.
Glupa stvar, al' možda nije spavao (mislim u igri), pa se stoga nije ni levelovao. Moguće je da se igra pređe i na prvom levelu. Samo što mora da se potrudiš opaaasno :D :kreza:
27. sam lvl...xD
Ali ne trazim bandite ...Imam 100% chameleon za 22 sekunde,ali nervira me jer me vide kao da ga nemam....neki bug ocigledno,tako da mi je doro dodje i Invisibility od 120 sekundi...
Nasao sam taj slem imam ceo Glass set...nego da li vredi enchantovati strele?
Imam mac i luk koji imaju soul trap i azura star (mrzi me da nabavim black soul).
Pa vise ti se isplati da par puta odes u neku tvrdjavu i ubijes par bandita sa lukovima oni bi vec trebalo da imaju enchantovane strele. Ako bas hoces mozes i da enchantujes. Kad sam igrao uvek sam sa sobom nosio jedan tobolac sa strelama koje sam enchantova da prave ogromnu stetu za teze protivnike, ali igrao sam sa slajdom do kraja pomerenim na hard, zavisi na kojoj tezini igras, ako igras na normal ili manje nikad ti to nece trebat.
Bolje enchantuj odela na 100% chameleon. Igra je i ovako laka, a posle toga nastaje smejurija :D
The Infernal City
Najverovatnije će ovo biti nastavak.Bethseda je dala prava da se izda knjiga pod istoimenim naslovom.Priča se nastavlja 40 godina posle ES4 pa bi se po ovoj priči bazirao i ES5.Više na wikipediji.
BETHESDA SOFTWORKS AND DEL REY BOOKS ANNOUNCE NOVELS
BASED ON THE ELDER SCROLLS VIDEO GAME SERIES
Rockville, MD – April 27, 2009 – Bethesda Softworks®, a ZeniMax® Media company, and Del Rey, an imprint of Ballantine Books at the Random House Publishing Group, are pleased to announce that Del Rey Books will publish two novels based on Bethesda Softworks' award-winning, high-fantasy video game series, The Elder Scrolls®. The best-selling game series is known for giving the player the ability to choose how their story will play out and unfold, and for the incredible amount of lore and depth found in these rich game worlds.
Penned by New York Times bestselling author Greg Keyes, the novels will be all-new, original stories based in The Elder Scrolls universe. The first novel – The Infernal City – is set to be published in Fall 2009. Among Keyes' prior works are the Age of Unreason tetrology (for which he won the prestigious "Le Grand Prix de l'Imaginaire" award), and three New York Times bestselling Star Wars novels in the New Jedi Order series.
"We've been big fans of Greg's work for a long time, and we're thrilled he agreed to bring his talents to The Elder Scrolls," said Pete Hines, vice president of public relations and marketing for Bethesda Softworks. "We see these books as a natural extension of the franchise and think fans will love the stories and characters Greg has created."
The Infernal City is set after the events of The Elder Scrolls IV: Oblivion®, the latest game in the video game series, and finds the citizens of Tamriel once again facing an uncertain future. Floating high above the land is a strange and mysterious city that is casting a horrifying shadow – wherever it falls, people die and rise again as undead. It is up to an unlikely duo – a seventeen-year-old girl named Annaig and the Emperor's young son, Prince Attrebus – to rescue the kingdom from doom. Annaig and Attrebus' quest will take them through the Elder Scrolls universe and their adventure is sure to add to the series' already magnificent mythology.
Glupa stvar, al' možda nije spavao (mislim u igri), pa se stoga nije ni levelovao. Moguće je da se igra pređe i na prvom levelu. Samo što mora da se potrudiš opaaasno :D :kreza:
Ja sam presao glavni quest na prvom lvl-u, i meni je bilo dosta lakse nego npr na ~10. Ali igra je ubedljivo najlaksa na 40+, tj kad lik dovoljno odmakne od lvl-a neprijatelja(prestaju da se leveluju kod 30.).
Ja sam presao glavni quest na prvom lvl-u, i meni je bilo dosta lakse nego npr na ~10. Ali igra je ubedljivo najlaksa na 40+, tj kad lik dovoljno odmakne od lvl-a neprijatelja(prestaju da se leveluju kod 30.).
Zar je ovo stvarno moguće?
Koja smejurija od igre... :facepalm
Nije bas smejurija, ne znam da li si je igrao, ali svi se leveluju uporedo s tobom, pa ne moras da se budzis, ako ti se igra glavni quest... Daleko od toga da je lako (ovo vazi pre 40 lvl, posle je sprdnja :D )
Igrao sam, ali nisam prešao. Glupo mi je kada možeš da pređeš igru na 1. lvl-u, onda nema motivacije da budžiš lika kako bi ubio neku karakondžulu koja je bila prejaka kada si bio slabiji. :)
Marti Misterija
11.7.2010, 22:41
Igrao sam, ali nisam prešao. Glupo mi je kada možeš da pređeš igru na 1. lvl-u, onda nema motivacije da budžiš lika kako bi ubio neku karakondžulu koja je bila prejaka kada si bio slabiji. :)
A mozda je jos i gluplje kada se svi okolo leveluju zajedno sa tobom pa i na 20 i nekom lvl, sa dobrom opremom moras da se dobro namucis da bi sredio nekog kog bi da je lvl sistem kako treba prosto zgazio za tren.
To je recimo jedna od stvari koja me je strasno razocarala kod ove igre.
A mozda je jos i gluplje kada se svi okolo leveluju zajedno sa tobom pa i na 20 i nekom lvl, sa dobrom opremom moras da se dobro namucis da bi sredio nekog kog bi da je lvl sistem kako treba prosto zgazio za tren.
To je recimo jedna od stvari koja me je strasno razocarala kod ove igre.
U cemu je izazov da gazis nekoga bez muke? Kapiram da je nema motivacije da budzis lika da bi eventualno ubio nekog mini-bossa, ali malo mi je glupo da imam neprijatelje koji ne pruzaju nikakav izazov (em nisu teski, a ne daju nikakav loot, a i neces dobiti iskustvo/skill ubijajuci ih).
edit sta znam, valjda zavisi kakv ti sistem lezi
nameless1
11.7.2010, 23:26
Auto leveling jeste velika glupost, ali nije mnogo unistio igru. Postoji u meniju izbor tezine, i ako ga stavis barem po sredini, nemas sanse da predjes igru na niskom levelu, jer ces se namuciti da ubijes jednog najobicnijeg goblina. Drugo, ja stvarno nisam imao nikakvih problema da u kasnijim nivoima ubijam protivnike, iako su se skalirali sa mnom. Trece, postoji gomila modova koji poboljsavaju vec sjajnu igru (Obscuro overhaul-uklanja auto leveling, Natural environments- prolepsava grafiku, atmosferu.., Unique landscapes..). Ja cu je ponovo obrnuti sa svim ovim modovima..
P.S. Nije moguce preci igru na prvom levelu, jer postoji gomila qvestova koje mandatorno moras da resis, i protivnika koje ne mozes da izbegnes, i svi oni daju XP..
^Uz cheat-ove je sve moguce.
nameless1
11.7.2010, 23:38
^Uz cheat-ove je sve moguce.
Hehe, pa to se onda ne racuna.:dedica:
Marti Misterija
11.7.2010, 23:40
U cemu je izazov da gazis nekoga bez muke? Kapiram da je nema motivacije da budzis lika da bi eventualno ubio nekog mini-bossa, ali malo mi je glupo da imam neprijatelje koji ne pruzaju nikakav izazov (em nisu teski, a ne daju nikakav loot, a i neces dobiti iskustvo/skill ubijajuci ih).
edit sta znam, valjda zavisi kakv ti sistem lezi
Nije izazov gaziti nekog bez muke ali kad igras neku igru ocekujes da ti s' vremenom nailaze neki novi i tezi protivnici a ne da se protivnici sa pocetka igre auto-leveluju isto kao i ti. Ono sto ja hocu da ti kazem da je meni normalno da se na pocetku zlopatim sa nekim tamo pacovima i blago opremljenim banditima a da se na recimo dvadesetom nivou zlopatim sa nekom gadnijom zivuljkom (recimo zmajem gde ga ima ili nekim vecim trolom) ili nekim dobro opremljenim bosom a ne sa pacovima i banditima koji su levelovali uporedo samnom.
Ne smeta mi da se zlopatim, niti da ginem ali bi to trebalo da bar ima nekog smisla a sa ovakvim sistemom auto-levelovanja u Oblivionu to ipak gubi taj smisao, zar ne mislis tako? Ili ti se taj sistem auto-levelinga cini sasvim normalnim?
Auto leveling jeste velika glupost, ali nije mnogo unistio igru. Postoji u meniju izbor tezine, i ako ga stavis barem po sredini, nemas sanse da predjes igru na niskom levelu, jer ces se namuciti da ubijes jednog najobicnijeg goblina. Drugo, ja stvarno nisam imao nikakvih problema da u kasnijim nivoima ubijam protivnike, iako su se skalirali sa mnom. Trece, postoji gomila modova koji poboljsavaju vec sjajnu igru (Obscuro overhaul-uklanja auto leveling, Natural environments- prolepsava grafiku, atmosferu.., Unique landscapes..). Ja cu je ponovo obrnuti sa svim ovim modovima..
P.S. Uopste ne verujem da je moguce preci igru na prvom levelu, jer postoji gomila qvestova koje mandatorno moras da resis, i protivnika koje ne mozes da izbegnes, i svi oni daju XP..
Zavisi sta podrazumevas pod 'preci igru'. Ako mislis na glavni quest, onda jeste, jer ti saborci maksimalno pomazu, jer im oprema dolazi do izrazaja. Posle, oko 20-og lvl-a, kada neprijatelji imaju deadric, a tvoji steel, ne pomazu previse... Nisam imao vecih poteskoca sa prelazenjem na prvom, ali zato na 10-30 je poprilicno zeznuto.
Ali sve questove u igri je nemoguce preci na prvom, neki zahtevaju odredjen lvl da bi mogao da ih zapocnes...
nameless1
11.7.2010, 23:49
Zavisi sta podrazumevas pod 'preci igru'. Ako mislis na glavni quest, onda jeste, jer ti saborci maksimalno pomazu, jer im oprema dolazi do izrazaja. Posle, oko 20-og lvl-a, kada neprijatelji imaju deadric, a tvoji steel, ne pomazu previse... Nisam imao vecih poteskoca sa prelazenjem na prvom, ali zato na 10-30 je poprilicno zeznuto.
Ali sve questove u igri je nemoguce preci na prvom, neki zahtevaju odredjen lvl da bi mogao da ih zapocnes...
Aman covece, ti da bi dosao do kraja igre (main questa), moras prvo da resis gomilu drugih kvestova, da pozatvaras sve kapije.. Za sve to dobijas iskustvene poene, znaci levelujes..
Nije izazov gaziti nekog bez muke ali kad igras neku igru ocekujes da ti s' vremenom nailaze neki novi i tezi protivnici a ne da se protivnici sa pocetka igre auto-leveluju isto kao i ti. Ono sto ja hocu da ti kazem da je meni normalno da se na pocetku zlopatim sa nekim tamo pacovima i blago opremljenim banditima a da se na recimo dvadesetom nivou zlopatim sa nekom gadnijom zivuljkom (recimo zmajem gde ga ima ili nekim vecim trolom) ili nekim dobro opremljenim bosom a ne sa pacovima i banditima koji su levelovali uporedo samnom.
Ne smeta mi da se zlopatim, niti da ginem ali bi to trebalo da bar ima nekog smisla a sa ovakvim sistemom auto-levelovanja u Oblivionu to ipak gubi taj smisao, zar ne mislis tako? Ili ti se taj sistem auto-levelinga cini sasvim normalnim?
Razumem sta hoces da kazes, ume stvano da iznervira kad se na 25-om koljem sa glupim medvedom pola sata... Nekako mi odgovara vise, jer u standarnim igrama ili mi je islo previse tesko ili previse lako, a ovo mi je kao neka sredina :kreza:. Vise mi se svidja da mogu da radim bilo koji quest kad hocu, a ne da cekam da dodjem do odredjenog lvl-a.
Aman covece, ti da bi dosao do kraja igre, moras prvo da resis gomilu drugih kvestova, da pozatvaras sve kapije.. Za sve to dobijas iskustvene poene, znaci levelujes..
Pa znam sta treba da uradis da bi presao glavni quest, presao sam ga 100 puta. Ne dobijas ti nikakve iskustvene poene, nego budzis skilove koje si odabrao na pocetku. Ako ne spavas, i dalje si na prvom levelu.
Pa znam sta treba da uradis da bi presao glavni quest, presao sam ga 100 puta. Ne dobijas ti nikakve iskustvene poene, nego budzis skilove koje si odabrao na pocetku. Ako ne spavas, i dalje si na prvom levelu.
Nemoj da pricas da nisi ni jedanput spavao..:kreza: Pa dobro, onda si ti namerno 'varao' igru da je predjes na prvom levelu. Tako je mozda i moguce, ako ne postoje neki kvestovi gde trebas da odspavas, a ja se ne secam da ih ima..
Nemoj da pricas da nisi ni jedanput spavao..:kreza: Pa dobro, onda si ti namerno 'varao' igru da je predjes na prvom levelu. Tako je mozda i moguce, ako ne postoje neki kvestovi gde trebas da odspavas, a ja se ne secam da ih ima..
Hahaha, sad smo se razumeli :D, imao sam ja npr. blade skill na 50, ali sam bio prvi lvl :kreza:.
Juventino
14.7.2010, 12:34
pozz ljudi ako mi mozete pomoci:
1.Koliko je dobarbattle mage?
2.Koja rasa je najbolja ako zelite da postanete battlemage?
ako mi ne preporucujete battlemage koju mi preporucujete combinaciju (rasu i classu)
Ma pricajte sta hocete igrica je vrh....sta sad baljezgate o lvlovanju kao da je to sustina igre...igram oze da se predje na 1. lvlu kad ne spavas uopste,ali kakva je poenta?
Inace bas mi je drago sto ce biti nastavka... i pitanje,koji su dobri modovi?
Ja znam 2,ali ima li jos nekih?
pozz ljudi ako mi mozete pomoci:
1.Koliko je dobarbattle mage?
2.Koja rasa je najbolja ako zelite da postanete battlemage?
ako mi ne preporucujete battlemage koju mi preporucujete combinaciju (rasu i classu)
1. sta podrazumveas pod battle mage?
2. isto pitanje kao i za 1.
Juventino
14.7.2010, 15:14
1. sta podrazumveas pod battle mage?
2. isto pitanje kao i za 1.
Able to resolve most conflicts with either spell or sword. They are a deadly mix of scholar and soldier.
Uzmi šta hoćeš, kakvog si lika zamislio, ovo je RPG ne treba da tražiš najbolju moguću kombinaciju, već da igraš onako kako ti želiš. Ako želiš Battlemage klasu, samo naprijed.
Ma pricajte sta hocete igrica je vrh....sta sad baljezgate o lvlovanju kao da je to sustina igre...
To i jeste suština RPG-ova između ostalog (priče, atmosfere itd.), i jedna od rijetkih stvari koja donekle i valja u Oblivionu (bila bi još bolja kad se svako nebi levelovao sa tobom).
Juventino
14.7.2010, 17:17
Uzmi šta hoćeš, kakvog si lika zamislio, ovo je RPG ne treba da tražiš najbolju moguću kombinaciju, već da igraš onako kako ti želiš. Ako želiš Battlemage klasu, samo naprijed.
To i jeste suština RPG-ova između ostalog (priče, atmosfere itd.), i jedna od rijetkih stvari koja donekle i valja u Oblivionu (bila bi još bolja kad se svako nebi levelovao sa tobom).
slazem se ali ja volim magove i warriore pa mu ovo dodje neka kombinacija koju mnogo volim, e a sad voleo bih rasu koja najvise odgovara tome... magovi dosta zavise od mane pa mi ratnik dodje nesto kao alternativno oruzje ;)))
Iskreno u oblivionu nije mnogo ni bitno koju klasu biras, sve warrior klase mogu da se razvijaju u pravcu magije(Ilussion,Restoration,Destruction itd...), kao i sto svi magovi mogu da razvijaju svoju ratnicku stranu(Blade,Blunt,Block itd...).Jedino se izborom klase na pocetku dobijaju bonusi u pojedinim skilovima, kao i mana kod magova odnosno stamina kod ratnika, i da bi napredovao po nivoima moras da napredujes u tim skilovima.Mage moze da uzme mac i da udara i udara po protivnicima i tako dobija blade poene, isto kao sto ratnik moze da uzme fireball i gadja u prazno i tako dobija Destruction poene.Licno svidja mi se ovaki nacin napredovanja jer ako koristis dugo mac logicno je da napredujes u tom pravcu isto se odnosi i na luk i strelu,sekiru kao i magiju za razliku od drugih RPG-ova gde dobijas poene i rasporedjujes ih gde zelis.
Najbolje je uzeti kombinaciju rase i znakova za mage-a, zbog sto veceg nivoa Magicke a za primarne poene uzeti klasu/napraviti svoju koja ce koristiti vestine koje su trenutno najnize (tipa 15 sa datom klasom). Tako se najvise izvuce iz atributa i moze se dostici vise levela.
PS Koristiti OOO naravno :D
Najbolje je uzeti kombinaciju rase i znakova za mage-a, zbog sto veceg nivoa Magicke a za primarne poene uzeti klasu/napraviti svoju koja ce koristiti vestine koje su trenutno najnize (tipa 15 sa datom klasom). Tako se najvise izvuce iz atributa i moze se dostici vise levela.
PS Koristiti OOO naravno :D
Tako je! :) Npr. ja sam probao to sa nordom, ima dosta helta u startu, a mege mu samo doda magicke, mozes da mu das blade, blunt, armourer, hevy armor, block, conjuratoin, destructon. Ja sam dogurao do 48-og nivoa sa slicnim likom.
edit e da, da li je neko primetio bilo kakvu razliku kad ima vise luck-a?
Da.
http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Luck
Marti Misterija
15.7.2010, 21:11
Ma pricajte sta hocete igrica je vrh....sta sad baljezgate o lvlovanju kao da je to sustina igre...
1. Mi ne baljezgamo, nego komentarisemo.
2. Niko nije rekao da je to sustina igre, vec da je to jedna od stvari koju subjektivno (pazi podvuceno je subjektivno kao kljucna rec) smatramo oredjenim nedostatkom igre. Opet, sa druge strane ne znam sta ti podrazumevas pod sustina ali levelovanje jednim svojim delom i predstavlja srz RPG igara, narocito onih sa DnD sistemom pravila - iako Oblivion to nije, jer nacin na koji izlevelujes tvog lika odredjuje neke dalje poteze u igri. Bar bi trebao u onim kvalitetnim RPG-ovima. Tako da tvoj komentar o levelovanju definitivno nije na mestu. Svejedno voleo bih cuti sta ti, kao iskusan igrac, podrazumevas pod sustinom RPG-ova.
3. Kad te vec niko u ovoj krajnje korektnoj diskusiji nije prozivao niti rekao ista ruzno (stavise nije nista rekao o tebi) mogao bi i ti da se ponasas bar priblizno kulturno i da za ljude koje inace i ne poznajes, niti imas ikakvog razloga za to, kazes da baljezgaju - narocito ne prilici nekom u tvojim godinama da se tako obraca dosta starijima. Ne trazim da mi se kao starijem klanjas, mi svi ovde pricamo/diskutujemo kao ravnopravni, ali jednostavno takvo obracanje bilo kome (nezavisno od godina) pa makar i indirektno, nikako ne spada u domen kulturnog ponasanja i prilicno je neumesno i uvredljivo.
To sto ti mislis da je igra vrh je opet tvoje misljenje koje za razliku od tebe ja postujem, jer je to opet tvoj subjektivni dozivljaj igre i na tako nesto ne zelim da uticem a narocito ne da ti se obracam na nacin kojim si se ti obratio.
Nadam se da si razumeo sta sam zeleo ovim da ti kazem.
...bila bi još bolja kad se svako nebi levelovao sa tobom.
Upravo na to sam i mislio kada sam pomenuo nedostatak kod levelovanja - to sto se svi leveluju sa tobom, sto je apsolutno nelogicno i bez veze. Nacin na koji se lik leveluje uopste nisam pominjao kao nedostatak jer tu nisam nasao neki bitniji nedostatak.
I piše se baljezgariti...
Marti Misterija
15.7.2010, 21:33
Semantika je u citavoj ovoj prici apsolutno nebitna, poenta je u necemu drugom.;)
Inace baljezgati nije nepravilno i obicno, u najkracem, znaci pricati gluposti.
Za Juventina. Ne bih se složio sa gore navedenim, jer mislim da je važno koja si rasa i klasa. Ako voliš warriore izaberi Redguard – a, bolji je od Norda jer u startu ima resist poison 75 i resist disease 75, dok Nord ima resist frost 50 što po meni nije od nekog velikog značaja.
Mana warriora je to što imaju malo mane za magiju pa je odličan balast Breton koji u startu ima 50 Fortify Magicka i 50 Resist Magic. Sve atribute i skilove kod svih rasa ćeš kad tad da unaprediš ali magiju nećeš, zato je važno ako hoćeš da budeš dobar battlemage, imaš u samom startu što više Mane.
A za Birthsign naravno Mage jer i tu ima imaš dodatnih Fortify Magicka 50 points.
Inače za veličinu mane direktno igra ulogu atribut Intelligence, a za njenu brzinu regeneracije
Willpower. Što se tiče klase po meni napravi sam. Ja lično startujem ovako 1.Alteration, 2.Armorer, 3.Blade, 4.Block, 5.Heavy Armor, 6. Destruction, 7. Restoration, gde mi je ova zadnja najvažnija pa Destruction. Ako si više posmatrač nego učesnik onda ubaci Illusion i Conjuration.
Trenutno Oblivion igram kao Altmer, Atronach, gde je u početku težak do bola zbog spella Stunted Magicka, ali mi je trenutno i najzanimljiviji jer se najviše razvija skill Mysticism sa magijama Dispel, Reflect Spell i Spell Absorption koji su važni za Atronach – a. Gde nivo mane podignem i preko 2500. Pa napraviš veoma moćne Destruction – spellove gde od jednog udara leti sve u nebo. Obavezno instaliraj Overhaul mod jer mi se čini da posle dugih sati igranja Oblivion izgleda vrlo siromašno bez ovog moda.........
1. Mi ne baljezgamo, nego komentarisemo.
2. Niko nije rekao da je to sustina igre, vec da je to jedna od stvari koju subjektivno (pazi podvuceno je subjektivno kao kljucna rec) smatramo oredjenim nedostatkom igre. Opet, sa druge strane ne znam sta ti podrazumevas pod sustina ali levelovanje jednim svojim delom i predstavlja srz RPG igara, narocito onih sa DnD sistemom pravila - iako Oblivion to nije, jer nacin na koji izlevelujes tvog lika odredjuje neke dalje poteze u igri. Bar bi trebao u onim kvalitetnim RPG-ovima. Tako da tvoj komentar o levelovanju definitivno nije na mestu. Svejedno voleo bih cuti sta ti, kao iskusan igrac, podrazumevas pod sustinom RPG-ova.
3. Kad te vec niko u ovoj krajnje korektnoj diskusiji nije prozivao niti rekao ista ruzno (stavise nije nista rekao o tebi) mogao bi i ti da se ponasas bar priblizno kulturno i da za ljude koje inace i ne poznajes, niti imas ikakvog razloga za to, kazes da baljezgaju - narocito ne prilici nekom u tvojim godinama da se tako obraca dosta starijima. Ne trazim da mi se kao starijem klanjas, mi svi ovde pricamo/diskutujemo kao ravnopravni, ali jednostavno takvo obracanje bilo kome (nezavisno od godina) pa makar i indirektno, nikako ne spada u domen kulturnog ponasanja i prilicno je neumesno i uvredljivo.
To sto ti mislis da je igra vrh je opet tvoje misljenje koje za razliku od tebe ja postujem, jer je to opet tvoj subjektivni dozivljaj igre i na tako nesto ne zelim da uticem a narocito ne da ti se obracam na nacin kojim si se ti obratio.
Nadam se da si razumeo sta sam zeleo ovim da ti kazem.
Upravo na to sam i mislio kada sam pomenuo nedostatak kod levelovanja - to sto se svi leveluju sa tobom, sto je apsolutno nelogicno i bez veze. Nacin na koji se lik leveluje uopste nisam pominjao kao nedostatak jer tu nisam nasao neki bitniji nedostatak.
1. Ok moja greska,ruzno sam se izazio.Izvinjavam se
2.Pa znam da je sustina vecine RPG igara lvlovanje,ali ovde nije...Lvlovanjem dobijas poene za atribute.
Evo ovde pise koje su prednosti : http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Leveling
po meni sustina Oblivion jeste prica tj. Main Quest...:)
3.Znam,nisam se lepo ubacio u diskusiju...izvinjavam se jos jednom svima koji su se uvredili mojim komentarom
Marti Misterija
17.7.2010, 12:32
...Pa znam da je sustina vecine RPG igara lvlovanje,ali ovde nije...Lvlovanjem dobijas poene za atribute.
Evo ovde pise koje su prednosti : http://www.uesp.net/wiki/Oblivion:Leveling
po meni sustina Oblivion jeste prica tj. Main Quest...:)
Izvinjenje prihvaceno a sto se tice levelovanja upravo je ono sto si sam rekao a sto sam podvukao jedna od bitnih stvari u Oblivionu - bez obzira sto se za razliku od drugih "punokrvnih" DnD RPG-ova gde ti stices poen za svaki lvl i unapredjujes STR, CON etc. i ovde na malo drugi nacin unapredjujes svoje atribute tako da brze trcis, bolje skaces etc., ali to su tvoji atributi i normalno je da ti unapredjujes iste. Ono sto je meni zasmetalo u sistemu levelovanja i sto mi nije normalno jeste da neke zivuljke paralelno sa tobom unapredjuju svoje atribute pa ti je otprilike isto borio se sa njima na prvom ili jedanaestom nivou. To je po meni nedostatak levelovanja a ne nacin na koji se tvoje vestine i mogucnosti unapredjuju.
Stvarno se bez razloga vise prica o sistemu levelovanja koje je po meni odlicno. Kad se se izgura jedan valjan skill na master, ova prica pada u vodu.
S druge strane nemaju sve rase apsolutno iste atribute koji se leveluju sa njima. Orc, Nord ili Redguard imaju recimo Blunt, Blejd, Heavy Armor..., dok su Bretoni i Altmeri magovi.
Da to nije bas sve tako podkreplujem cinjenicom za one koji koristite modove neka pokupe jedan odlican sa http://www.tesnexus.com/downloads/categories.php - AttributesViewer.esp, gde magiju (Mysticism) bacate na NPCjeve iscitavate njihov level i u cemu su najbolji. Zato sam i misljenja da nije bas da nije vazno koja ste rasa, klasa i koje ste aribute izabrali kao glavne.
Marti Misterija
17.7.2010, 14:13
Stvarno se bez razloga vise prica o sistemu levelovanja koje je po meni odlicno.
Ma super je - makljas se na prvom nivou sa, sto bi rekli međedom, a onda na petnaestom levelu, sa nekom super opremom naletis na istog takvog međeda i opet se isto makljas sa njim jer je, zamisli, taj međed levelovao barabar sa tobom. Odlican sistem nema sta, ko se samo seti toga da tvoji protivnici leveluju uporedo sa tobom - svaka mu cast.
Inace, da se razumemo,nacin na koji se unapredjuju ti atributi - tj. unapredjuje se ona vestina koju najvise koristis (sto je po meni i logicno) mi se inace dopao i na to nemam nikakvih primedbi (stavise) za razliku od napred navedenog.
Po pitanju moje primedbe (i primedbi jos nekih clanova foruma) na levelovanje necu vise da komentarisem, jer ko je hteo, shvatio je o cemu pricam, ko to ne zeli da shvati - mogu da pricam o tome do besvesti, shvatiti nece.
Medved je uvek medved i to treba da se postuje bez obzira koji si level. Iskoristis ono sto najbolje znas ili sto si naucio, meni je to najlogicnije.
Prvi put sretnem medveda na 1. nivou i treba mi (recimo) 10 vatrenih lopti da ga ubijem. Sretnem ga na 20. nivou i još uvek mi treba 10 vatrenih lopti da ga ubijem. Šta je radio, razvio otpornost na vatru tokom iscrpnog procesa evolucije? Njegova porodica me je pratila i iz prikrajka posmatrala moje ponašanje spretno izvlačeći zaključke o snagama i slabostima mojih magija? Popio je "potion of fire resistance"? :kreza: Način na koji se stiču skillovi je kul. Uporedo levelovanje neprijatelja nije i, ma šta rekao, to se neće nikada promeniti.
Sad kad bolje pogledam, ti si u svom postu rekao praktično isto što i ja. "Medved je uvek medved". Ako je to tako, zašto i on napreduje? "Iskoristiš ono što najbolje znaš ili što si naučio". Ja bih rado, ali on je na neki čudesan način postao jači nego što bi trebalo da bude, tako da sam opet na istom, iako znam da sam ja definitivno napredovao. U stvarnom životu bih se uvek složio sa tom logikom. U fantasy računarskoj igri cela stvar je jednostavno besmislena.
Meni je jako smesno kada igram igricu i naletim na lava da ga nikad ne ubijem jer ne mogu dok goblina ili kostura ubijem iz 4-5 udarca.....sto nema logike...:D
Marti Misterija
17.7.2010, 16:05
Medved je uvek medved i to treba da se postuje bez obzira koji si level. Iskoristis ono sto najbolje znas ili sto si naucio, meni je to najlogicnije.
Sta je tu logicno? Bas nista.
I sam kazes da je medved uvek medved i kako onda objasnjavas da on ima istu otpornost, tj. da meni treba isto snage i napora da ga sredim kada sam prvi nivo sa nekom bazicnom opremom i osnovnim vestinama kao i kada sam petnaesti nivo kada sam neke vestine znacajno unapredio i kada sam nabavio (lutovao/kupio) mnogo bolju opremu nego sto sam tada imao kada u stvari gotovo nista nisam ni imao?
Kako on napreduje sa svojim vestinama isto kao i ja? U stvarnom zivotu nije bas tako, o cemu god pricali, zato i postoje razni vidovi treninga i obuke - da bi unapredio svoje vestine, a takodje postoji i bolja i skuplja oprema. I onda ti sa tim unapredjenim vestinama koje su na visem nivou i sa boljom opremom, lakse resavas neke probleme.
Drugim recima da li bi ti u stvarnom zivotu trebalo isto snage i napora da ubijes medveda nozem i macetom u nekoj obicnoj opremi u fizickom stanju u kom si sad ili nakon zavrsene fizicke i jos kojekakve obuke u kom si svoje vestine podigao na visi nivo i sa nekim savremenijim naoruzanjem?:icon_scra
EDIT: Sad vidim da ti je i Maladikt na malo drugaciji nacin rekao gotovo istu stvar kao i ja, u cemu se ja sasvim slazem sa njegovim misljenjem.
Marti Misterija
17.7.2010, 16:14
Meni je jako smesno kada igram igricu i naletim na lava da ga nikad ne ubijem jer ne mogu dok goblina ili kostura ubijem iz 4-5 udarca.....sto nema logike...:D
Meni recimo to, sa druge strane, ima vise logike nego ova prica o uporedom levelovanju mene i kojekakvih zivuljki. Jednostavno developer igre je ocenio da je lav jednostavno jaci i ozbiljniji protivnik nego goblin i to je OK, narocito sto nikad nisam uzivo sreo goblina da znam da li je to bas tako (doduse i lava sam uzivo sreo samo u zoo vrtu ali sam bar video na TV kakav je on i sta moze, za goblina nisam cak ni to).
Bethesda ko da je potplatila pojedine novije članove FSK-a da nam dokažu kako je Oblivion only tr00 cRPG :o
Ja nemam problema sa levelovanjem, ili ga ne vidim koliko i vi, mozda zato sto ga igram sa Overhaul modom i po pitanju toga nemam nikakvih zamerki. Ono sto bi bile moje zamerke sam resio sa par modova koji na svu srecu postoje i sto je apsolutno za ovakav tip igrice odlicno.
Pa bravo, sa overhaulom se protivnici ne leveluju sa tobom. FAIL :facepalm
Marti Misterija
17.7.2010, 17:33
Ja nemam problema sa levelovanjem, ili ga ne vidim koliko i vi, mozda zato sto ga igram sa Overhaul modom i po pitanju toga nemam nikakvih zamerki. Ono sto bi bile moje zamerke sam resio sa par modova koji na svu srecu postoje i sto je apsolutno za ovakav tip igrice odlicno.
Cekaj, mi sve vreme pricamo o Oblivionu i ono sto smatramo nedostatkom same igre i ti sad odjednom nakon branjenja svog nekog stava da je levelovanje super i logicno kazes da si ti to resavao nekim tamo modovima.
Ovde smo govorili o standalone igri a ne o modovima, a upravo takva igra ima taj nedostatak o kome smo pokusali da kazemo, pusti sad te modove.
E odlicno sto si mi dao informaciju
Recimi prilikom instalacije
Oscuro level rate options
sta da cekiram
1. Normal
2. Slower
3. Stock Vanila
4. D not install Oscuro
Nisam cekirao od ovaga nista i protivnici su mi preslabi, postalo mi je nezanimljivo.
Za Marti Misteriju. Pa nije mi logicno da pricamo o istom modelu automobila iz 2010 i 2000 godista. Menije super to sto svaki nedostatak mozes
da resis modom i sebi uredis igricu i da izgleda mnogo bolje i da bude igrivija nego sto jeste. Ne ocenjujem je na osnovu njenog prvog momenta kada je izasla
Meni recimo to, sa druge strane, ima vise logike nego ova prica o uporedom levelovanju mene i kojekakvih zivuljki. Jednostavno developer igre je ocenio da je lav jednostavno jaci i ozbiljniji protivnik nego goblin i to je OK, narocito sto nikad nisam uzivo sreo goblina da znam da li je to bas tako (doduse i lava sam uzivo sreo samo u zoo vrtu ali sam bar video na TV kakav je on i sta moze, za goblina nisam cak ni to).
Da lai opet mi je smesno kada poredis mitsko bice i zivotinju...
Da sam rekao Minotaur ne bi ibla ista reakcija nego ajde svako ima svoje misljenje.
I opet ne vidim zasto tolika buka oko levelovanja....:)
u igrici je najbolje odradjena prica,verovatno su se vise bazirali na pricu nego na levelovnaje sto je po meni sasvim ok.:)
Marti Misterija
17.7.2010, 18:15
Pa nije mi logicno da pricamo o istom modelu automobila iz 2010 i 2000 godista. Menije super to sto svaki nedostatak mozes
da resis modom i sebi uredis igricu i da izgleda mnogo bolje i da bude igrivija nego sto jeste. Ne ocenjujem je na osnovu njenog prvog momenta kada je izasla
Mi ne pricamo o istom modelu automobila ali iz drugih godista. To je isti model automobila, isto godiste, samo malo nabudzen odnosno tuniran. Mozes ti da je prilagodis sebi kako hoces ali to ne menja neku cinjenicu da nedostatak postoji - mozda subjektivni jer meni i nekima smeta, tebi i jos ponekom ne, ali postoji.
@sklopa, Lazar
na kolenima vas molim, odigrajte bar još neki (pravi) RPG pre nego što počnete da prosipate mudrosti ovde..
Razumem ja da se vama sviđa igra i lepo je to, ali nemojte bre da ubeđujete okolo ljude kako "modovi popravljaju igru", kako je OOO super (ako se pouzdamo u 3rd party softver, onda stvarno ybga, može i Will of Steel da bude blockbuster.. pošto moderi ulože jedno 1000+ sati svog vremena u ispravljanje brljotina).
Marti lepo ističe neke zamerke sa kojima se realno skoro svi koji su igrali TESIV i mnoge druge rpg-ove slažu. Vi uporno insistirate da iracionalno veličate igru.
Javite se za 10ak godina da malo detaljnije prostudiramo celu priču :D (ako do tad ne budem zaboravio šta je Oblivion, naravno).
(Ovo nije bilo zavlačenje u vezi godina, samo u vezi sa vašim neiskustvom.. Vulee je vaš vršnjak, a dečko može polovini foruma da održi predavanje iz oblasti RPG-a :D
Marti Misterija
17.7.2010, 18:22
Da lai opet mi je smesno kada poredis mitsko bice i zivotinju...
Da sam rekao Minotaur ne bi ibla ista reakcija nego ajde svako ima svoje misljenje.
Goblin nije mitsko bice vec bice iz epske fantastike. Minotaur jeste mitsko bice, ali ni njega nisam sreo. ;)
Salu na stranu posto niko sa sigurnoscu ne moze da kaze da bi Minotaur bio jaci/opasniji nego Lav developeri su sami sebi dali tu slobodu da odluce ko ce u igri biti tezi protivnik.
u igrici je najbolje odradjena prica,verovatno su se vise bazirali na pricu nego na levelovnaje sto je po meni sasvim ok.:)
Nemoj mi samo reci da si pod ovim mislio da stvarno mislis da Oblivion ima najbolju pricu.:facepalm
E sad si me stvarno razocarao, ali neka ima vremena za tebe. Zanemari grafiku i odigraj Baldur Gate ili Planscape Tornment i videces sta stvarno znaci najbolja prica i kako uopste treba da izgleda prica u jedno "pravom" RPG-u.
@sklopa, Lazar
na kolenima vas molim, odigrajte bar još neki (pravi) RPG pre nego što počnete da prosipate mudrosti ovde..
Razumem ja da se vama sviđa igra i lepo je to, ali nemojte bre da ubeđujete okolo ljude kako "modovi popravljaju igru", kako je OOO super (ako se pouzdamo u 3rd party softver, onda stvarno ybga, može i Will of Steel da bude blockbuster.. pošto moderi ulože jedno 1000+ sati svog vremena u ispravljanje brljotina).
Marti lepo ističe neke zamerke sa kojima se realno skoro svi koji su igrali TESIV i mnoge druge rpg-ove slažu. Vi uporno insistirate da iracionalno veličate igru.
Javite se za 10ak godina da malo detaljnije prostudiramo celu priču :D (ako do tad ne budem zaboravio šta je Oblivion, naravno).
(Ovo nije bilo zavlačenje u vezi godina, samo u vezi sa vašim neiskustvom.. Vulee je vaš vršnjak, a dečko može polovini foruma da održi predavanje iz oblasti RPG-a :D
Znaci decko se ne skida sa kompa...:)
Salim se naravno...
pa sad odigrao sam ja neke RPG-ove kao sto su Titan Quest,neke MMORPG-ove ako se racunaju,Mass Effect,Gothic III,Risen i jan ikoga nisam nabedjivao da su modovi bolji...jedine modovek oje imam su Midas Magic i Lost spires koji su jako dobri...njih sma instlairao kada sam presao igricu.
Igram igricu da bih se zabavio ne da bih sakljupao exp poene (nznm sad koji sam lvl verovatno 2. :D)
Goblin nije mitsko bice vec bice iz epske fantastike. Minotaur jeste mitsko bice, ali ni njega nisam sreo. ;)
Salu na stranu posto niko sa sigurnoscu ne moze da kaze da bi Minotaur bio jaci/opasniji nego Lav developeri su sami sebi dali tu slobodu da odluce ko ce u igri biti tezi protivnik.
Nemoj mi samo reci da si pod ovim mislio da stvarno mislis da Oblivion ima najbolju pricu.:facepalm
E sad si me stvarno razocarao, ali neka ima vremena za tebe. Zanemari grafiku i odigraj Baldur Gate ili Planscape Tornment i videces sta stvarno znaci najbolja prica i kako uopste treba da izgleda prica u jedno "pravom" RPG-u.
Nemoj tako ipak Fashion Barbie pobedjuje kad je prica u pitanju (kiod mene ne moze nikad sala na stranu)
priznajem da nisam odigrao puno RPG-ova lai me u svakom na neki nacin fascinira prica...:)
Ja i mislim da je poenta u tome da Oblivion moze da se moduje sto ce otkloniti svaki nedostatak, ili pak nedostatak koji nam smeta. To sto tebi jeste nedostatak meni nije i uopste mi ne smeta da mi protivnici budu isti level kao i ja. Meni je draz igranja u tome da se nosim s protivnicima koji su jaci od mene.
I ne ocekujem da nista sto izadje za igranje odmah bude savrseno vec da to kasnije moze da se popravi (koliko moze to naravno). Sa Oblivionom je to slucaj, od tekstura koje nisu dobre ili bi mogle da budu bolje da ne nabrajam dalje. Ja neznam da li za neku drugu igricu postoji vise modova nago sto je to Oblivion......
Ja i mislim da je poenta u tome da Oblivion moze da se moduje sto ce otkloniti svaki nedostatak, ili pak nedostatak koji nam smeta. To sto tebi jeste nedostatak meni nije i uopste mi ne smeta da mi protivnici budu isti level kao i ja. Meni je draz igranja u tome da se nosim s protivnicima koji su jaci od mene.
I ne ocekujem da nista sto izadje za igranje odmah bude savrseno vec da to kasnije moze da se popravi (koliko moze to naravno). Sa Oblivionom je to slucaj, od tekstura koje nisu dobre ili bi mogle da budu bolje da ne nabrajam dalje. Ja neznam da li za neku drugu igricu postoji vise modova nago sto je to Oblivion......
Sims...xD
Vulee je vaš vršnjak, a dečko može polovini foruma da održi predavanje iz oblasti RPG-a :D
Zahvaljujem na komplimentu. :D
Što se tiče modova, zar ne bi bilo lepše da razvojni tim lepo odradi svoj posao, a ne da izbaci nedovršenu igru i svali sav teret na modere? Modovi su zamišljeni kao sporedna zanimacija i dodatak, a ne kao zakrpa. ;)
Pa i jeste odradio kako treba. Zamisli da u njoj ne mozes ama bas nista da promenis
Pa i jeste odradio kako treba. Zamisli da u njoj ne mozes ama bas nista da promenis
Lepo je kada postoji podrška za modove, ali je mnogo važnije da je finalni proizvod kompletan.
Kada sam prvi put probao Oblivion, nisam imao internet i igrao sam vanilu. Obrisao sam ga u roku od odma'.
Pa ako je to sve sto imas da kazes u vezi Obliviona zavrsi isto, odma.
Znaci decko se ne skida sa kompa...:)
Salim se naravno...
pa sad odigrao sam ja neke RPG-ove kao sto su Titan Quest,neke MMORPG-ove ako se racunaju,Mass Effect,Gothic III,Risen i jan ikoga nisam nabedjivao da su modovi bolji...
Toliko o tome koje si RPGove igrao. :p
Opet ponavljaš istu priču kao da smo svi redom pisali zidu. Ako troluješ, reci odmah da se ne zamaram više. :D
Meni je draz igranja u tome da se nosim s protivnicima koji su jaci od mene.
Takođe, ako ih sretneš prvi put. Ako ih sretneš nakon stotinak sati igranja, a situacija je praktično nepromenjena... nešto tu ne štima.
Pa ako je to sve sto imas da kazes u vezi Obliviona zavrsi isto, odma.
Koji argument. 'Ajde, Vulee, odmah u ćošak da klečiš na kukuruzu. :D
Lepo je kada postoji podrška za modove, ali je mnogo važnije da je finalni proizvod kompletan.
Kada sam prvi put probao Oblivion, nisam imao internet i igrao sam vanilu. Obrisao sam ga u roku od odma'.
normalno da je bolje,ali nece se igrica istopiti ako ubacis dobar (proveren,kvalitetan) mod.
I ja ne znam sta vi ocekujete od jednog dobrog RPG-a ,da vam pere sudove?
Svaka igrica je dobra na svoj nacin ima i nedostatke ima i vrline a ovde smao prica o nedostacima,eh kad bi cuo Martin Septim ovo ,Bog da mu dusu prosti .:kreza:
I sto je najgore radi se o nekom propustu koji kao da je skroz skrnavio igricu...ajde nesto lepo kazite o igrici za promenu...
ajde nesto lepo kazite o igrici za promenu
Oblivion je igra. Zadovoljan :kreza:
normalno da je bolje,ali nece se igrica istopiti ako ubacis dobar (proveren,kvalitetan) mod.
I ja ne znam sta vi ocekujete od jednog dobrog RPG-a ,da vam pere sudove?
Svaka igrica je dobra na svoj nacin ima i nedostatke ima i vrline a ovde smao prica o nedostacima,eh kad bi cuo Martin Septim ovo ,Bog da mu dusu prosti .:kreza:
I sto je najgore radi se o nekom propustu koji kao da je skroz skrnavio igricu...ajde nesto lepo kazite o igrici za promenu...
Dobro to, ja sam govorio o situacijama kada neko nije u mogućnosti da skida modove.
Od RPG-a pre svega očekujem odličnu priču. Tu većina Bethsedinih igara fejluje.
Bethseda se fokusira na sandbox igru i atmosferu. Prvog je u Oblivionu bilo na pretek, dok ovog drugog not so much.
Meni su kretenski urađeni NPC-ovi pokvarili kompletnu igru. Imaju samo 2 (dva) izraza lica. Prvi je mrtav ozbiljan, možeš da mu kažeš da si mu zapalio kuću i on će ostati tako da stoji i da ne trepne. Drugi izraz je neki veštački pokušaj besa, i kada ga vidiš znaš da sledi makljaža.
Dobro to, ja sam govorio o situacijama kada neko nije u mogućnosti da skida modove.
Od RPG-a pre svega očekujem odličnu priču. Tu većina Bethsedinih igara fejluje.
Bethseda se fokusira na sandbox igru i atmosferu. Prvog je u Oblivionu bilo na pretek, dok ovog drugog not so much.
Meni su kretenski urađeni NPC-ovi pokvarili kompletnu igru. Imaju samo 2 (dva) izraza lica. Prvi je mrtav ozbiljan, možeš da mu kažeš da si mu zapalio kuću i on će ostati tako da stoji i da ne trepne. Drugi izraz je neki veštački pokušaj besa, i kada ga vidiš znaš da sledi makljaža.
S'druge strane ja bas volim sandbox igre
:)
Igre u kojima ti odlucujes sta ce se desiti i u kojima na neki nacin ti pravis atmosferu (nema toga u Oblivionu,ali kazme kad si vec pomenuo sandbox)
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.