TEST DRIVE<>
092017<><>

Klipsch R-15PM

Zvučno kupanje

Strahovito brz razvoj mobilnih uređaja nameće trendove koje moraju da prate svi oni koji žele da „ostanu u sedlu” u tržišnoj galopskoj trci. Svedoci smo toga da čak i proizvođači gitarskih pojačala počinju da nude Bluetooth zvučnike, a slična je situacija i sa proizvođačima vrhunske (Hi-Fi) audio-opreme. Klipsch je američki proizvođač audio-opreme, pre svega zvučnika, koji postoji od daleke 1946. godine i dobro je poznat audiofilima. R-15PM (Powered Monitors) su njihovi aktivni zvučnički monitori, što znači da predstavljaju samostalni sistem sa ugrađenim pojačalom, tako da je na njih samo potrebno dovesti željeni izvor zvuka.

Taj izvor može da bude bilo koji audio-uređaj sa 3,5-milimetarskim (aux) izlazom (MP3 plejer, kompjuter, mobilni telefon...) ili 2 × RCA (phono) izlazom (CD/DVD uređaj, kasetofon, FM radio...). Na phono ulaz je moguće povezati i gramofon, s obzirom na to da ovaj uređaj ima ugrađeno potrebno pretpojačalo. Što se tiče digitalne veze, moguće je povezivanje optičkim ili USB-kablom, a u desnom zvučniku, gde su svi pomenuti priključci i pojačalo, nalazi se DAC (digitalno-analogni konvertor), koji obrađuje digitalni signal sa računara ili CD/DVD plejera. Na „pametnijem” zvučniku je još i potenciometar za glasnoću, priključak za uzemljenje, izlaz ka drugom zvučniku, kao i izlaz za soobwoofer (kupuje se posebno).

Na prednjoj strani je lampica koja indikuje rad zvučnika (belo) i Bluetooth vezu (plavo). Bluetooth je, dakle, još jedan način povezivanja sa izvorom zvuka. Prvo povezivanje (uparivanje) mobilnog uređaja sa ovim zvučnicima je vrlo jednostavno, a za svako sledeće je potrebno samo prebaciti zvučnike na BT izvor zvuka i izabrati „Klipsch R-15PM” među dostupnim BT uređajima na telefonu.

Dopadljivi mali daljinski upravljač služi za izbor izvora zvuka (phono, aux, optical, BT, USB), podešavanje jačine zvuka, trenutno utišavanje zvuka (mute) i podešavanje izraženosti dubokih tonova (ako je priključen opcioni subwoofer). Na daljinskom su takođe tasteri ’prev’, ’play/pause’ i ’next’, koji, u slučaju USB ili Bluetooth veze, služe za upravljanje audio/video-plejerom na računaru ili telefonu. Na daljinskom je i taster ’led’, koje isključuje signalnu lampicu na prednjoj strani desnog zvučnika, verovatno radi vašeg potpunog i neometanog uranjanja u zvučnu sliku.

Kada smo već kod zvučne slike, što se tiče naših utisaka, prvo ćemo napomenuti da ovaj sistem u Beogradu košta 500 evra i ne može se porediti sa bilo kojim „kompjuterskim” zvučnicima. Autor ovog teksta, naviknut na prastari Altec Lansing VS2121 na svom radnom stolu, ove je zvučnike u prvi mah čuo kao nekako „ravne”, „plitke”... Ali, zapravo se radi o tome da nas jeftiniji zvučnici varaju, isporučujući nam zvuk koji je „ulepšan” u odnosu na ono što je snimljeno. Pravi Hi-Fi zvučnici puštaju zvuk „jedan na jedan”, onako kako je snimljeno i zato mogu da zazvuče „ravno” i „plitko”, a zapravo su „ravni” i „plitki” snimci koje slušamo. Opisujući razne zvučnike na ovim stranicama, ponekad kažemo da smo na nekom modelu jasno čuli razliku između nekompresovanog i kompresovanog (MP3) audio-formata. Sa Klipsch R-15PM je ta razlika ogromna: snimak sa CD-a i u MP3 formatu su „nebo i zemlja”.

Druga razlika koju možete da čujete sa ovako kvalitetnim zvučnicima jeste kvalitet produkcije. Naime, u eri mobilnih telefona i njihovih zvučničića, loših slušalica, MP3 fajlova, YouTubea, Deezera i ostalih kompresovanih striminga, većina ljudi i nema na čemu da čuje vrhunske snimke. I ne samo to, već i muzičke kuće više vode računa o tome kako će neka pesma zvučati u MP3-u i na najgorim zvučnicima, nego na vrhunskom Hi-Fi sistemu. Uglavnom, što imate bolji snimak, tj. kvalitetniju produkciju, to ćete više ceniti zvučnike kao što su ovi.

Primetili smo takođe da ovakvi zvučnici mnogo bolje predstavljaju tzv. stereo sliku, a naročito ako ih „onako kako treba” postavite u prostoriji, ali i ako ste vi na odgovarajućem mestu u odnosu na zvučnike. Takođe, mogu bolje da vas „okupaju” zvukom. Kada slušate loše zvučnike, čak i prilično glasno, i dalje možete da čujete osobu na drugoj strani prostorije, a kod ovakvih zvučnika ste, i bez preterivanja sa ’volume’ potenciometrom, prilično odvojeni, izolovani od ostatka sveta.

„Svet kompjutera” nije časopis namenjen audiofilima, tako da se nećemo baviti daljom i detaljnijom analizom kvaliteta ovog modela, a naročito bez mogućnosti poređenja sa drugim uređajima u klasi. Ipak, ovo je uređaj iz drugog sveta u odnosu na naš, „kompjuterski” svet. Ako zanemarimo faktor cene, čini nam se da je Klipsch R-15PM veoma zanimljiv konkurent za centralno mesto u dnevnoj sobi. Imate široke mogućnosti povezivanja, pa čak i šansu da se pridružite karavanu koji iz prošlog veka vraća gramofonske ploče, a sve to uz lako bežično povezivanje sa sveprisutnim mobilnim uređajima.

Tihomir STANČEVIĆ

 
AMD Radeon Pro WX 4100, WX 5100 i WX 7100
Asus ROG Strix RX 570 O4G Gaming
AMD Ryzen 3 1200, Ryzen 3 1300X; Gigabyte A320M-DS2, MSI A320M Gaming Pro, Asus Prime A320M-K
Apacer AST 280 M.2 SATA III 120 i 240 GB
Aorus AC300W
LC-Power Gaming 988W Blue Typhoon
Dell UltraSharp U2417HJ
Tracer Bluetone BT i Traveltube BT
Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition (VN7-793G-59EQ)
Gembird N2000IV i N2000FS
Adata XPG EX500 External Enclosure
Synology DiskStation DS115j (DSM 6.1.3)
Foscam FI9816P i FI9803P
Microlab M-600 BT i M-200 BT Platinum
DJI Spark
Klipsch R-15PM
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
frekvencijski opseg 62-24000 Hz, snaga ugrađenog pojačala 2 × 50 W, visokotonac 2,54 cm, niskotonac 13,3 cm, bass reflex, opcioni subwoofer
Priključci:

2 × RCA ulaz (phono/line), 3,5 mm ulaz, digitalni optički ulaz, USB ulaz (ugrađena „zvučna kartica”, odnosno DAC), izlaz za opcioni subwoofer, GND (uzemljenje) priključak
Ostalo:
Bluetooth veza, IR daljinski upravljač 84 × 40 × 6 mm, dimenzije i masa jednog zvučnika 31,8 × 17,8 × 20,6 cm 4,7 kg
Proizvođač:
Klipsch
Kontakt:
Player
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera