TEST DRIVE<>
092017<><>

Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition (VN7-793G-59EQ)

Aspiracija ka crnom

Nvidijin GeForce GTX 1050 u oba svoja izdanja (sa i bez „Ti”) postaje veoma popularan izbor velikom broju proizvođača laptopova sa gejmerskim aspiracijama, što se vidi i po laptopovima koje smo prikazivali u poslednje vreme u našem časopisu. Kad smo kod aspiracija, posle dužeg vremena imamo to zadovoljstvo da pogledamo kako Acer vidi tržište i koliko „konjskih snaga” njihova poslednja Nitro „Aspiracija” ima za trku u gejmerskoj areni. Pred nama je sedamnaestica, moglo bi se reći, bez mana: sa metalnim osloncem za dlanove, brzim CPU-om i još bržim GPU-om, sa DDR4 memorijom i beskompromisnom kombinacijom za skladištenje (brzim SSD-om i prostranim HDD-om). Na sve to dodat je fantastičan zvuk, pa nek’ žurka počne.

Pre svega, 17 inča je stvarno daleko bolji izbor za gejmersku mašinu, nego 15,6-inčni ekran. Osim toga, Acer nije upao u „4K zamku”, već je mudro izabrao rezoluciju 1920 × 1080 piksela, što donosi gustinu tačaka mnogo bolje prilagođenu prosečnom ljudskom oku i nema penala u performansama ili nepotrebnog, konstantnog žongliranja hi-dpi podešavanjima zbog „neposlušnih” (zastarelih) aplikacija. Sam ekran je potpisao AU Optronics i kvalitet njihovih panela je proveren. Slika je kao i obično ravnomerno osvetljena, sa visokim kontrastom i odlično podešenim zasićenjem. Osim toga, ekran je presvučen efikasnim anti-glare slojem, što je posebno značajno za napete scene u FPS blokbasterima. Poklopac ekrana je izrađen od veoma kvalitetne rebraste plastike, zbog koje vam laptop nikada neće iskliznuti iz ruku. Širina crnog rama oko panela je udobna i omogućava vam da ekran „čitate” čak i naspram relativno svetle pozadine.

Ostatak kućišta je urađen u klasičnom Acer maniru. Dominira crna boja, kako i dolikuje „Crnom izdanju” Nitro modela. Oslonac za dlanove je, kako pomenusmo, izrađen od crnog brušenog metala i veoma je udoban za duži rad za tastaturom. Sama tastatura je već standardnog ostrvskog tipa, crna je sa crvenim pozadinskim osvetljenjem. Otpor tastera pri kucanju bi mogao biti i nešto jači, ali je zato taktilni odziv odličan i omogućava kucanje punom brzinom, kao na desktop tastaturama. Crvena boja pozadinskog osvetljenja i crna boja tastature imaju odličan vizuelni efekat koji je dodatno pojačan crvenom linijom koja podvlači šarku na kojoj stoji ekran. Uz crnu boju kućišta i tastature najbolje se uklapa i crni tačped. Dimenzije ovog tačpeda su sada već standardne za industriju. Njegova lokacija je skoro idealna, između palčeva leve i desne ruke, pa se u toku testiranja nije ni jednom dogodilo da neželjeno aktiviramo tačped. U gornjem levom uglu tačpeda je lociran skener otisaka prstiju, a neki skuplji modeli V 17 Nitro serije dodaju i neke druge senzore, poput senzora za praćenje očiju kojim je moguće upravljati računarom bez dodira. Iako ovakve novotarije mogu biti veoma korisne ljudima sa fizičkim nedostacima, još jednom upozoravamo na sveopštu zloupotrebu svih mogućih korisničkih podataka od kojih je daleko najmalignija forma zloupotreba biometrijskih podataka. Stoga – oprez.

Za razliku od prethodnih nekoliko gejmerskih mašina koje smo testirali sa GTX 1050 čipom, Aspire V 17 Nitro, u konfiguraciji VN7-793G-59EQ koju smo mi probali, ne poseže za supersnažnim Core i7-7700HQ, već donosi odličan kompromis, naročito u sferi jednonitnih performansi i cene, a to je Core i5-7300HQ. Ovaj četvorojezgarni procesor svega je 10-15 odsto slabiji od Core i7-7700HQ, a opet dovoljno brz da to ne „osećaju” grafički testovi i zahtevne igre, u kombinaciji sa GTX 1050 čipom. Kad smo već kod Nvidijinog popularnog čipa, Acer je u svoj novi V 17 Nitro stavio „Ti” verziju koja je osetno brža od „golog” GTX 1050. GPU ima četiri gigabajta DDR5 memorije, kao što smo imali prilike da vidimo i kod drugih proizvođača. Za lakše zadatke operativni sistem će koristiti integrisani GPU, Intel HD Graphics 630. Intel je kroz generacije svojih procesora doveo Intel HD GPU do veoma upotrebljivog nivoa. U poslednjoj generaciji, ovi čipovi su veoma adekvatni motori modernih grafičkih okruženja i vrlo štedljivi kada je u pitanju potrošnja energije. Iz tih razloga HD Graphics 630 je praktično idealna dopuna moćnijim grafičkim čipovima poput GTX 1050.

Sledeći „kompromis” novi V 17 Nitro donosi na polju memorije, jer umesto „celih” 16 gigabajta RAM-a, Acer se odlučio za osam gigabajta. Ova odluka je samo na oko kompromisna, jer je osam gigabajta sasvim dovoljno čak i za Desetku sa najnovijim igračkim naslovima, a svakako će podmiriti i sve kućno-kancelarijske potrebe. Skladištenje podataka je povereno kombinaciji dva uređaja: Liteon SSD od 256 gigabajta i Seagate od 1000 gigabajta. Liteon služi kao sistemski disk, dok je Seagate tu za bekap i/ili skladištenje gabaritnih multimedijalnih datoteka. Brzina i kapaciteti ovih uređaja ne iskaču značajnije iz tržišnih proseka, ali su zajedno ova dva uređaja veoma potentno rešenje za sve potrebe modernog desktop računara, kojeg ovaj V 17 Nitro svakako može adekvatno da zameni.

Zvučni sistem bez ikakve rezerve impresionira. Četiri moćna zvučnika raspoređena u četiri ugla kućišta računara (sa donje strane) su zaista sposobni da stvore sjajan audio doživljaj. Njima upravljaju tehnologije Dolby Audio Premium i Acerova TrueHarmony. Postoji još jedna sjajna „caka”, zvuk iz pozadinskih aplikacija se pušta na zadnjim zvučnicima, dok se zvuk iz aktivne aplikacije pušta na prednjim zvučnicima, što daje dodatni nivo interakcije korisnika i mašine u multitasking okruženju. Ukoliko se aktivna aplikacija ne oglasi desetak sekundi, zvuk se iz pozadinskih prenosi i na prednje zvučnike, što je sjajno rešenje.

Međutim, koliko god hardverski novi Nitro ima smisla i koliko god je dobro koncipiran, Acer je, na žalost, ponovio sve Dellove greške na polju softvera. V 17 Nitro VN7-793G dolazi sa instaliranim Endless OS-om, što je besplatni i (skoro) slobodni operativni sistem. U pitanju je, naravno, jedna od GNU/Linux distribucija koja ima veoma detaljno stilizovan interfejs (baziran na Gnome školjki). Predivno je dizajniran i uprošćen tako da ga od prvog pogleda mogu koristiti svi oni koji su ikada koristili Android mobilni uređaj ili bilo koji multimedijalni plejer. Dakle, sve je na jednom ekranu na desktopu i divno izgleda, ali... Pre svega, Acer nije instalirao Nvidijine vlasničke drajvere, već open source drajvere koji imaju daleko niže performanse, što je značajno za gejmerski računar. Osim toga, odluka koju je zaista teško razumeti jeste da Seagateov hard-disk nije bio uopšte formatiran niti spreman za upotrebu. Endless OS, ma koliko bio funkcionalan i lep, drastično je ograničen u odnosu na standardne GNU/Linux distribucije što se tiče pristupa root particiji, pa samim tim i popravke isporučenih nedostataka. Sa druge strane, to je operativni sistem sa sjajnom kolekcijom instaliranog softvera koji radi online, ali i offline. Već od prvog butovanja, korisnik, recimo, može da poveže svoj laptop na veliki ekran (HDMI) i da reprodukuje „sveže” multimedijalne datoteke kodirane najnovijim kodecima. Tu su zatim i razne enciklopedije i pregršt veoma vrednog slobodnog edukativnog softvera za: matematiku, hemiju, astronomiju itd. U posvećenom repozitorijumu za softver nalazi se još gomila sjajnog (kancelarijskog i aplikativnog) softvera, ali ne onoliko koliko se nalazi u repozitorijumima standardnih Linux distribucija. Na sreću, u repozitorijumu Endlessa nalazi se i Steam, pa se, uprkos svemu, koliko-toliko može opravdati spoj ovog OS-a i gejmerskog hardvera.

Ukoliko već imate „die Zulassung” za upotrebu Prozora i tražite samo dobar hardver ili već „živite” na oslobođenoj teritoriji neke od GNU/Linux distribucija, onda vas ova priča sa Endlessom neće mnogo interesovati. Ne zaboravite samo da u UEFI-ju napravite supervisor lozinku. U suprotnom nećete moći da deaktivirate omraženi, imperijalni secure boot.

Stevan JOSIMOVIĆ

Futuremark 3DMark
Ice Storm114618
Cloud Gate15866
Fire Strike6413
Extreme3418
Unigine
Valley, FHD [min/avg/max fps]20.0 / 76.6 / 142.7
Superposition, FHD [min/avg/max fps]31.56 / 39.57 / 50.22
Maxon Cinebench R15 (64bit)
OpenGL [fps]98.38
CPU [pts]516
CPU, samo jedna nit [pts]149
MP Ratio [x]3.47
Fritz 12 Chess Benchmark
Relativna brzina20.29
Knodes/s9739
AS SSD Benchmark (Liteon 1100)
Sekvencijalno [read/write, MB/s]522.03 / 477.69
CrystalDiskMark (Seagate 1 TB)
Sekvencijalno [read/write, MB/s]131.4 / 127.3
Trajanje baterije
Maksimalno opterećenje, bez grafičke karte1:55:00
 
AMD Radeon Pro WX 4100, WX 5100 i WX 7100
Asus ROG Strix RX 570 O4G Gaming
AMD Ryzen 3 1200, Ryzen 3 1300X; Gigabyte A320M-DS2, MSI A320M Gaming Pro, Asus Prime A320M-K
Apacer AST 280 M.2 SATA III 120 i 240 GB
Aorus AC300W
LC-Power Gaming 988W Blue Typhoon
Dell UltraSharp U2417HJ
Tracer Bluetone BT i Traveltube BT
Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition (VN7-793G-59EQ)
Šta mislite o ovom tekstu?
Gembird N2000IV i N2000FS
Adata XPG EX500 External Enclosure
Synology DiskStation DS115j (DSM 6.1.3)
Foscam FI9816P i FI9803P
Microlab M-600 BT i M-200 BT Platinum
DJI Spark
Klipsch R-15PM

Procesor:
Intel Core i5-7300HQ 2,5 GHz (Turbo 3,5 GHz)
Memorija:
8 GB Kingston DDR4-2400
Ekran:
17 inča, 1920 × 1080 px, IPS, LED, anti-glare, AU Optronics
Grafika:
Intel HD 630 Graphics + Nvidia GeForce GTX 1050 Ti (4 GB GDDR5)
SSD:
Liteon SSD 256 GB
HDD:
Seagate, 1000 GB, 5400 obrtaja/min
Mreže:
Realtek RTL8168/8111 Gigabit-LAN, Qualcomm/Atheros QCA6174 (802.11a/b/g/n/ac), Bluetooth 4.2
Priključci:
2 USB 2.0, 3,5 mm slušalice (sa SPDIF), 3,5 mm mikrofon, čitač SD kartica (levo); HDMI, 2 × USB 3.1 Gen2, Thunderbolt 3 (desno)
Zvuk:
Acer TrueHarmony, Dolby Audio Premium, četiri zvučnika
Kamera:
HD webcam
Ostalo:
čitač otiska prsta
Baterija:
Lithium-Ion, 3-ćelijska, 47 Wh
Dimenzije:
423 × 296 × 27,6 mm, 3,1 kg
Operativni sistem:
Endless OS
Proizvođač:
Acer
Kontakt:
List Computers
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera