TEST DRIVE<>
092017<><>

Synology DiskStation DS115j (DSM 6.1.3)

Korak napred

Nakon dužeg vremena, na test smo dobili jedan uređaj tajvanske firme Synology. Stigao nam je NAS (Network Attached Storage) uređaj sa oznakom DS115j, gde ovo DS stoji za DiskStation. Pre dve godine smo na testu imali uređaj istih oznaka, ali sa DiskStation Manager (DSM) softverom verzije 5.2. Novi, dolazi sa DSM 6.1.3, što bi trebalo da znači da postoje osetne razlike, bez obzira na identično kućište. Pa da krenemo redom...

Kućište je identično uređaju o kome smo pisali u SK 7/2015, a za one koji ne mogu da nađu taj broj u moru primeraka našeg i vašeg omiljenog IT časopisa, ponešto ćemo ponoviti. Synology je ovaj NAS upakovao u uspravno kućište bele boje, koje se otvara skidanjem dve vertikalne polovine. Iako je dizajn nepromenjen, moramo reći da i dalje izgleda odlično. Sa strana se, iza stilizovanog natpisa proizvođača, kriju rešetke za hlađenje, a ventilator sa zadnje strane se stara da u DS115j temperatura ne predstavlja problem. Sa zadnje strane, ispod rešetke iza koje se krije ventilator, nalaze se dva USB 2.0 porta, a odmah do njih i gigabitni LAN port. Tu su još i otvor Kensington brave i priključak napajanja. Napajanje je 12 V i 3 A, a kabl je pristojne dužine. Jedinu zamerku možemo staviti na odluku proizvođača da strujni adapter bude u sklopu utikača jer zauzima prilično mesta oko utičnice (Priključivanjem na višestruke, razdelne utičnice znači da će okolne biti zaklonjene). U sivoj uspravnoj traci sa prednje strane su poređane višebojne LED, i to status, LAN i disk. Ispod je taster za uključivanje sa plavom LED.

Po otvaranju NAS-a, vidimo da nije bilo nekih promena. Metalna ploča deli uređaj na pola i sa jedne strane je PCB sa elektronikom, a sa druge mesto predviđeno za 3,5-inčni SATA hard disk. Ako baš hoćete da upotrebite 2,5-inčni HDD i SSD, biće potreban adapter, ali nabavka ne bi trebalo da predstavlja problem. DS115j podržava HDD-ove kapaciteta do deset terabajta ili, ako je u pitanju eksterni, do 16 terabajta po particiji. Interni HDD može da ima samo jednu particiju.

Ventilator je postavljen tako da hladi obe strane istovremeno, i disk i elektroniku, što je dobro rešenje. Za vreme našeg druženja, NAS je bio hladan „kao špricer”. Ceo sistem i dalje pokreće isti jednojezgarni Marvelov Armada 370 CPU na 800 megaherca sa 256 megabajta DDR3 memorije. Pokazalo se i na modelu sa starim softverom da je to dovoljno snage za ovaj NAS.

I dalje se uz uređaj ne dobija nikakav instalacioni disk, već se početno povezivanje i sva neophodna podešavanja rade preko web pregledača, a Synology preporučuje Chrome ili Firefox. Kucamo adresu koju dobijamo u uputstvu i nastavljamo da ga pratimo. Synology Assistant će po potrebi nadograditi verziju softvera, a treba znati da će se tom prilikom formatirati HDD, na šta treba obratiti posebnu pažnju ukoliko u NAS ugrađujemo HDD na kojem već imamo sadržaj. Prilikom tog početnog podešavanja dobićemo polja za pravljenje naloga za administraciju, ali i još jednog, ko zna kojeg po redu, naloga za cloud.

Kada smo sve završili, dolazimo do DSM početnog ekrana. U pitanju je operativni sistem koji radi u okviru web pregledača i koji veoma podseća i ponaša se kao, recimo Linux. Ikonice su poređane sa leve strane, a svaka aplikacija se otvara u obliku prozora koji se može spustiti, uvećati ili zatvoriti. Tu je Package Center koji je svojevrsna prodavnica gde se mogu preuzeti dodatne aplikacije, ali i pregledati već postojeće. Aplikacija ima dosta. Neke su besplatne, a za naprednije morate izdvojiti određeni broj „zelembaća”. Sve su podeljene u dve grupe: Synology i third party aplikacije. U startu su instalirane one vezane za pregled fajlova, bekap, PHP7.0, media server.

Control Panel je skup alata i aplikacija za upravljanje i podešavanje NAS-a. Tu imamo opcije za podešavanje sigurnosti, mreže, dodeljivanja dozvola za ulaz spolja, podešavanja vezana za DHCP server, Update i Wireless (Wi-Fi i Bluetooth). File System, kao što i naziv kaže, služi za upravljanje fajlovima. Tu se nalaze opcije za pravljenje internih i deljenih foldera, upravljanje „oblacima”, fajlovima i još mnogo toga. Poslednja ikona je pomoć. Iznad je taskbar gde su glavni meni, obaveštenja, polje za logovanje, pretraga i ikonica za vidžete. Od zgodnih pomenućemo System Health, koji će nas obaveštavati o stanju NAS-a (temperatura i sveukupno stanje), Storage (popunjenost diska) i Resource Monitor (opterećenje CPU-a i RAM-a, kao i trenutna brzina protoka).

Naravno, Synology prati trendove, tako da ni mobilne aplikacije nisu izostavljene. Zamerku možemo dati na to što nije u pitanju jedna aplikacija, već više njih, i svaka ima različitu namenu: DS file, DS photo, DS video, DS cloud itd. Ovakav pristup je preuzet iz DSM-a i, dok je u okviru njega to i razumljivo, smatramo da bi za mobilne uređaje to trebalo da bude objedinjeno.

Kao i kod prethodnika, interni fajl sistem je EXT4. Eksterni mogu biti EXT4, EXT3, FAT, NTFS, HFS+ i exFAT (HFS+ se koristi samo za čitanje, a particija može da bude maksimalno dva terabajta). Pristup exFAT-u se, sa druge strane, mora kupiti u okviru Package Centra za četiri dolara. Organizacija foldera je ostala ista, pri čemu je maksimalan broj deljenih foldera 256. Broj korisnika je takođe ostao 512, dok je maksimalni broj CIFS/AFP/FTP konekcija 64.

Možemo da zaključimo da određenih unapređenja ima, a tu prvenstveno mislimo na kapacitet HDD-a. Sa druge strane zameramo na odluci da se ne ugrade USB 3.0 portovi, pa su na taj način limitirani veći eksterni HDD-ovi. DSM u novoj verziji donosi mnoga poboljšanja, prvenstveno u vidu zaštite, podrške za RAID F1 i mnoštva zakrpa. Pomenuti USB portovi se mogu koristiti i za Wi-Fi i Bluetooth adaptere, gde će usko grlo 2.0 porta favorizovati 802.11n pre nego 802.11ac.

DS115j sa novim softverom u starom ruhu ne donosi ništa epohalno novo, već predstavlja blagu evoluciju u odnosu na prethodnika.

Dejan PETROVIĆ

 
AMD Radeon Pro WX 4100, WX 5100 i WX 7100
Asus ROG Strix RX 570 O4G Gaming
AMD Ryzen 3 1200, Ryzen 3 1300X; Gigabyte A320M-DS2, MSI A320M Gaming Pro, Asus Prime A320M-K
Apacer AST 280 M.2 SATA III 120 i 240 GB
Aorus AC300W
LC-Power Gaming 988W Blue Typhoon
Dell UltraSharp U2417HJ
Tracer Bluetone BT i Traveltube BT
Acer Aspire V 17 Nitro Black Edition (VN7-793G-59EQ)
Gembird N2000IV i N2000FS
Adata XPG EX500 External Enclosure
Synology DiskStation DS115j (DSM 6.1.3)
Šta mislite o ovom tekstu?
Foscam FI9816P i FI9803P
Microlab M-600 BT i M-200 BT Platinum
DJI Spark
Klipsch R-15PM

Osnovno:

1 × 3,5” SATA HDD/SSD, 2 × USB 2.0, 1 × LAN (1 Gbit/s)
Ostalo:
interni disk EXT4; eksterni diskovi EXT4, EXT3, FAT, NTFS, NFS+, exFAT; fun speed cool mode, quiet mode i low-power mode; potrošnja energije 10,5 W u pristupu i 5 W; hibernaciji; basic RAID; maks. 512 korisnika; maks. 128 lokalnih grupa; maks. 256 deljenih foldera; maks. 2 deljena foldera sa sinhronizovanim zadacima; maks. 64 CIFS/AFP/FTP konekcije; dimenzije 16,6 × 7,1 × 22,4 cm.
Proizvođač:
Synology
Kontakt:
Tehno dućan
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera