TEST DRIVE<>
082016<><>

Samsung Gear Fit2

Protuberantna spravica

Samsungova nova fitnes narukvica – Gear Fit2, lepa je kao lutka! Zapravo, toliko dobro izgleda da vam dođe da se zapitate da nije utekla pravo iz budućnosti. U fokusu se nalazi fantastičan Super AMOLED ekran osetljiv na dodir veličine impresivnih 1,5 inča. Njegova rezolucija je 216 x 432 piksela (uz „gustinu” od 322 ppi), presvučen je Gorilla Glass 3 zaštitom i sija u full koloru „za sve pare”. Za razliku od prvog Gear Fita, orijentacija ekrana je uspravna, a on je blago zakrivljen i idealno se „obmotava” oko zgloba ruke. Ide voda na usta? Sačekajte, ovo je tek početak...

Kućište uređaja izrađeno je od kombinacije aluminijuma, fiberglasa i polikarbonata. Narukvica je sa gornje strane teksturirana „sitnim nutom”, dok je strana koja naleže na kožu blago profilisana kako bi se na minimum svelo pomeranje uređaja tokom vežbanja, prvenstveno tokom naglih i čestih pokreta rukom. Gradivni materijal je elastomer i zanimljivo je da su se u Samsungu odlučili da ne koriste klasičan način pričvršćivanja uz pomoć metalnih kopči. Umesto toga jedan kraj narukvice provuče se kroz drugi (kroz naročiti prsten) i osigura se uz pomoć plastičnog dugmenceta. Za vreme testiranja Gear Fit2 je prošla kroz rigorozne treninge, od onih u teretani, preko trčanja, vožnje bicikla, kondicionih i vežbi kretanja, pa sve do turnirskog igranja tenisa. Nema bojazni – sa ruke će vam veoma, veoma teško spasti. Pohvalno je to što su dizajneri predvideli laku zamenu narukvice kada je dovoljno pritisnuti „taster” sa donje strane kućišta kako bi se izvršilo njeno oslobađanje. Sa donje strane nalazi se i optički čitač otkucaja srca, čiji rad je potpomognut sa dva sićušna izvora jakog (zelenog) svetla, a tu su i konektori za vezu sa punjačem. Skalamerija teži perolakih 29 grama, a veliki plus je što je sertifikovana oznakom IP68, što znači da je vodootporna na dubini do 1,5 metara i da na njoj može da provede do 30 minuta.

Dok dizajn izaziva uzdahe i ljubomorne poglede namernika, unutrašnjost uređaja ledi krv u žilama. Gear Fit2 pokreće dvojezgarni Exynos 3250 procesor brzine jednog gigaherca i 512 megabajta radne memorije. Korisnik na raspolaganju ima i četiri gigabajta skladišnog prostora (za muziku, naravno), a tu je i litijum-jonska baterija kapaciteta 200 mAh. Hardverskim resursima upravlja Samsungov operativni sistem Tizen, koji je u ovom okruženju toliko brz da gotovo čita misli. Narukvica ima ugrađen Bluetooth 4.2, Wi-Fi 802.11 b/g/n i čak pet senzora: akcelerometar, žiroskop, barometar, čitač otkucaja srca i, kao zvezdu večeri – GPS. Gear Fit2 nije prva fitnes spravica ovog tipa koja ima GPS, ali je definitivno najjeftinija, što je čini dodatno privlačnom i stavlja je daleko ispred konkurencije.

Korisnici će biti oduševljeni zbog postojanja ugrađene podrške za čak 14 vrsta sportskih aktivnosti. Na meniju su trčanje, pešačenje, vožnja bicikla, planinarenje, čučnjevi, trbušnjaci, pilates, joga, korišćenje stepera... Sesija može da se ograniči vremenski, na osnovu broja ponavljanja ili, pak, po pređenom putu. Nakon dostizanja kontrolnih vrednosti, Gear Fit2 korisnika o napretku obaveštava porukama na ekranu, ali i diskretnom vibracijom. Nažalost, spravica nema ugrađen zvučnik, pa u pokretu veoma lako može da vam se desi da propustite poruke. Posebno nam se svidelo što GearFit 2 može da se koristi nezavisno od mobilnog telefona, čak je preko ugrađenog Wi-Fi uređaja sposobna da preuzima apdejte instaliranih programa i operativnog sistema. Ovde treba posebno podvući da je konekcija moguća samo sa Android telefonima, mada nije nužno ograničena na Samsungove modele, kao što je to bio slučaj sa prethodnom verzijom Gear Fita. Otežavajuća okolnost je to što uparivanje nije moguće sa rootovanim uređajima.

Gear Fit2 je namenjena celodnevnom korišćenju i putem naročitog grafikona obaveštava korisnika o periodima (ne)aktivnosti, vremenu provedenom u odmoru i tako dalje. U radu se oslanja na integrisane programe koji se koriste u formi vidžeta i donekle mogu da se prilagođavaju sopstvenim potrebama. Nažalost, preuzimanje dodatnih programa (trenutno) nije moguće, već isključivo postoji podrška za takozvane watch faces, koji menjaju izgled osnovnog ekrana. Sledeća važna stvar je da ova fitnes narukvica ne vrši 24-časovni monitoring otkucaja srca, već da vrednosti uzima u određenim vremenskim intervalima ili na zahtev korisnika. Naravno, aktiviranjem bilo kog sportskog režima merenje se odvija u kontinuitetu. Svidela nam se i statistika koja se dobija po obavljenom vežbanju koja podrazumeva iscrtavanje rute kretanja na ekranu, grafikona brzine otkucaja srca, baš kao i ispis informacija o pređenom putu, utrošenim kalorijama... Obilje informacija na ekranu i ubav prikaz rezultuju ogromnom potrošnjom baterije, pa iako Gear Fit2 u „leru” ima „dolet” od četiri dana, u praksi se to svodi na jedva dva dana bez druženja sa punjačem. Sreća je što se akumulator veoma brzo puni, za manje od 60 minuta od nule do 100.

Iako pleni izgledom i tehničkim specifikacijama, Gear Fit2 ima i nekoliko nedostataka koji će zahtevne korisnike baciti u rebus. Najviše nas je iznenadilo očitavanja pulsa koje nije konstantno, čak i u slučajevima kada narukvica mirno stoji na svom mestu za vreme fizičke aktivnosti. U direktnom poređenju Fitbitov PurePuls odnosi čistu pobedu i, iako vam se može učiniti da ovo i nije toliko važno ljudima koji ozbiljno shvataju fizičke aktivnosti, to i te kako jeste. Sledeća stvar je mušičavi senzor za automatsku aktivaciju uređaja koji uključuje ekran kada podignete ruku i prinesete ga licu. On funkcioniše u fifty-fifty maniru i ostavlja utisak da mu je potrebna dodatna kalibracija. Gear Fit2 nema senzor za merenje intenziteta ambijentalnog osvetljenja pa „blještavost” ekrana morate da podešavate ručno, što baš i nije zgodno u jeku akcije. Konačno, dolazimo i do ugrađenog GPS-modula za koji ne možemo da kažemo da je primer preciznosti.

Bez obzira na nedostatke, Gear Fit2 je uređaj koji zaslužuje preporuku. Nije namenjen profesionalcima, ali zbog tehničkih specifikacija i te kako koketira sa njima. Kada bi se omogućilo korišćenje eksternih programa i izvršila dodatna kalibracija ugrađenih modula, mišljenja smo da bi narukvica bila zanimljiva znatno širem krugu ljudi.

Vladimir PISODOROV

 
AMD Radeon RX 480 8 GB
Kingston SSDNow UV400 480GB
Intel Core i7-6950X (Broadwell-E) i Gigabyte GA-X99-Ultra Gaming
Tuncmatik Lite II 650VA i Digitech Pro 1000VA
DeepCool Gamer Storm Maelstrom 120T, 240T; LC-Power LC-CC-240-LiCo i LC-CC-360-LiCo
HP Spectre 13
Asus ZenBook UX360CA
Dell Vostro 3558 i 3559
Dell P2217H, P2317H, P2417H, P2717H
LG 43UH6507
Divoom Voombox Travel, Voombox Outdoors, AuraBulb, AuraBox
Deepcool N2
Epson EB-U32
TP-Link TL-PA8030P (komplet)
Gembird WNP-RP-002-W
LG Minibeam PH550G
Samsung Gear Fit2
Šta mislite o ovom tekstu?

Osnovno:
merenje broja načinjenih koraka, pređenog puta, utrošenih kalorija i broja otkucaja srca, narukvica od elastomera, zakrivljen Super AMOLED ekran osetljiv na dodir veličine 1,5 inča, dvojezgarni Exynos procesor na 1 GHz, 512 MB RAM, Bluetooth 4.2, Wi-Fi, GPS, vibracija, tajmer, multisport podrška, IP68 sertifikat
Ostalo:
USB punjač, primanje notifikacija o pristiglim tekstualnim porukama i pozivima, litijum-jonska baterija 200 mAh, bežično punjenje, integrisan muzički plejer
Proizvođač:
Samsung
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera