TEST DRIVE<>
082016<><>

Epson EB-U32

Skoro pa bioskop

Ovog leta se na polju video projektora poprilično zakuvalo. Udarna je sezona, te stoga i ne čudi sijaset novih modela, ali nova uzdanica japanskog Epsona, sa oznakom EB-U32, pobrala je naše najveće simpatije. Ovaj projektor predstavlja spoj starog i novog: sa jedne strane imamo klasičnu živinu lampu, a sa druge modernu i superiornu 3LCD tehnologiju umesto DLP čipa. Već sam pogled na projektor otkriva niz suptilnih promena u odnosu na dosadašnje Epsonove modele. Izgled je moderniji, tu su nožice za štelovanje visine projektora sa mehanizmom za uvlačenje umesto šrafljenja, kao i poklopac sočiva koji ima klizni mehanizam i ujedno stavlja projektor u stand-by režim. Promene na hardverskom nivou koje se ne vide na prvi pogled su ono što nas je prvenstveno privuklo ovom modelu, pomenuta 3LCD tehnologija polako doživljava ekspanziju na tržištu i ozbiljno preti da svrgne DLP modele sa trona. Sama tehnologija zapravo i nije nova, 3LCD projektori su u raznim izdanjima dostupni korisnicima preko 20 godina, ali modeli koji su sposobni da pariraju DLP tehnologiji su dostupni tek formiranjem 3LCD grupacije vođene upravo od strane Epsona.

Moramo se osvrnuti na princip rada DLP projektora, bela svetlost lampe se velikim brojem minijaturnih ogledala usmerava na pokretni točak koji ima više segmenata u različitim bojama, tako da zapravo u jednom momentu DLP projektor može da prikaže samo jednu boju, ali mane u percepciji ljudskog oka se koriste pa se brzom promenom prikaza tri različite boje jednom za drugom dobija efekat formiranja zajedničke, rezultujuće nijanse. Kod 3LCD sistema, bela svetlost lampe se pomoću tri kolorna filtera razlaže na tri osnovne komponente, crvenu, zelenu i plavu koja dalje prolazi do tri zasebna LCD panela. U zavisnosti od slike koju je potrebno prikazati, elektronika kontroliše koji će piksel na LCD panelu biti otvoren, i u kojoj meri proziran, a kasnijim spajanjem svetlosti koja je prošla kroz svaki od tri panela se dobija finalna slika koju zapravo gledamo. Očigledna prednost ove tehnologije je u količini svetlosti koja se dobija. Kod DLP modela je samo belu boju moguće postići u najvećem deklarisanom nivou osvetljenja, dok prikaz drugih boja ume da obori realnu količinu svetla i preko 60 odsto, a to je upravo razlog zašto boje kod DLP uređaja uvek deluju manje intenzivno naspram bele. 3LCD tehnologija ovaj problem u potpunosti eleminiše, broj lumena koji se dobija za belu boju je jednak onima za prikaz boja, te sve boje deluju življe, zasićenije i jarkije, čak i u uslovima nepogodnim za projektore poput nedovoljno bele podloge ili čak prisustva dnevne svetlosti.

EB-U32 je odličan predstavnik ove tehnologije, sa 3200 lumena osvetljenja, dobrom optikom i Full HD rezolucijom i predstavlja creme de la creme među projektorima na našem tržištu. Bilo da se slika prikazuje na platnu ili zidu, u idealnom mraku ili sa nešto (dnevnog) svetla, prednosti koje 3LCD tehnologija nosi gotovo su očigledne. Odličan kontrast, jarka bela i ono što onima koji su navikli na moderne televizore najviše nedostaje, boja, boja i još boje! Naravno, poređenje televizora i projektora nikada neće biti na mestu, ali ovo je jedan od retkih kućnih projektora gde čak ni od najzagriženijih ljubitelja kvalitetne slike nećete dobiti opaske da je lepo gledati veliku dijagonalu, ali su boje isprane. Opet podsećamo, u pitanju je projektor a ne televizor, ne treba očekivati duboku crnu i kontraste od 100.000:1, ali ono što smo imali prilike da vidimo svakako će doneti sate i sate užitka svakom filmofilu. Detalji poput automatske korekcije vertikalne deformacije slike, mogućnost kombinovanja slike sa dva različita izvora u isto vreme i sijaset softverskih podešavanja samo dopunjuju kvalitetno korisničko iskustvo.

Naravno ima i mana. Bežična konekcija na papiru zvuči fenomenalno, ali ograničena je isključivo na Epsonovu iProjecton aplikaciju koja može da strimuje samo slike i dokumente sa Android i iOS platforme. Od gledanja filmova putem bežične veze nema ništa. Reklo bi se da će zato USB host port poslužiti, međutim ni tu situacija nije ništa bolja, podržava samo diskove formatirane u FAT32 fajl-sistemu, što znači da nema gledanja kvalitetnih 1080p video snimaka usled ograničenja veličine fajla na četiri gigabajta, a ujedno nisu podržani ni eksterni hard-diskovi koji nemaju sopstveno napajanje. Od direktne PowerPoint podrške takođe nema ni traga, mada postoji softversko rešenje u vidu Windows aplikacije koje omogućava konvertovanje postojeće prezentacije u format koji je ovom projektoru razumljiv.

Treba napomenuti održavanje: zamenska lampa košta oko 100 evra, a pruža 6-10 hiljada radnih sati, u zavisnosti od režima rada, što je dovoljno za tri do četiri godine prosečnog korišćenja. Cena Epson EB-U32 projektor je očekivano visoka. Sa preko 800 evra, koliko staje u domaćim radnjama, spada među najskuplje modele na tržištu, ali smatramo da i dalje „vredi svaki dinar”. Visoka rezolucija koja garantuje dobru oštrinu, fenomenalne boje za jedan projektor, kao i ogromna dijagonala pružaju nešto najpribližnije sopstvenom bioskopu što se može iskusiti za ovaj novac, te možemo slobodno reći da zavidimo svakom ko bude imao prilike da ovo leto provede uživajući u ovom parčetu tehnologije.

Mario PAVIĆEVIĆ

 
AMD Radeon RX 480 8 GB
Kingston SSDNow UV400 480GB
Intel Core i7-6950X (Broadwell-E) i Gigabyte GA-X99-Ultra Gaming
Tuncmatik Lite II 650VA i Digitech Pro 1000VA
DeepCool Gamer Storm Maelstrom 120T, 240T; LC-Power LC-CC-240-LiCo i LC-CC-360-LiCo
HP Spectre 13
Asus ZenBook UX360CA
Dell Vostro 3558 i 3559
Dell P2217H, P2317H, P2417H, P2717H
LG 43UH6507
Divoom Voombox Travel, Voombox Outdoors, AuraBulb, AuraBox
Deepcool N2
Epson EB-U32
Šta mislite o ovom tekstu?
TP-Link TL-PA8030P (komplet)
Gembird WNP-RP-002-W
LG Minibeam PH550G
Samsung Gear Fit2

Osnovno:
rezolucija 1920 x 1200 px, veličina projektovane slike 0,76-7,62 m, kontrast 15.000:1, osvetljenje 3200 lumena
Konekcija:
2 x HDMI (MHL), VGA, kompozitni, USB host, 3,5 mm audio, Wi-Fi
Ostalo:
3LCD, daljinski upravljač, zvučnik 2 W, masa 2,6 kg
Proizvođač:
Epson
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera