TEST PLAY<>
062016<><>

SpeedRunners

U univerzumu koji je stvorio DoubleDutch Games, postoji grad koji se zove New Rush City. Naizgled, u pitanju je još jedna svetska metropola, u kojoj ljudi žive brzim tempom, idu na posao, vikendom izlaze, podižu porodice... Ipak, u ovom gradu stopa kriminala je toliko mala da se graniči sa statističkom greškom. Kako je to moguće, pitate se? New Rush City je leglo super-heroja koji se kao taksisti na stanici za putnika bore za pravo ko će preuzeti sledećeg prestupnika. Kako bi prekinuli međusobne razmirice, heroji su osmislili neobično takmičenje koje će im pomoći da pravedno podele „plen”...

U neobičnom New Rush Cityju ima toliko super-heroja da nema dovoljno kriminalaca za sve, zato se organizuju neobične trke čiji pobednici dobijaju pravo da love prestupnike.

Pravo da utamniči prvog sledećeg prestupnika dobiće onaj super-heroj koji pobedi u neobičnoj trci. One se odvijaju na raznim lokacijama u gradu (na primer, metro stanica, fabrika, tematski park, prekookeanski brod i tako dalje), kružnog su karaktera i u njima učestvuju četiri super-heroja istovremeno. „Staze” su prepune prirodnih prepreka i objekata, tako da junaci moraju paziti da ne udare glavom o stubove, da ne zapnu za razbacane kutije, da ne propadnu u otvore za održavanje instalacije i tome slično. Prepreke mogu da se preskoče, uski prolazi da se savladaju klizanjem u čučećem položaju, a na raspolaganju je i kuka sa konopcem koja u bilo kom momentu može da se zakači za neki plafon ili platformu. Za posebne situacije namenjen je turbo režim trčanja koji troši energiju koja, opet, može da se obnovi prelaskom preko naročito označenih regija. E, sad, super-heroji ne bi bili super da u celoj papazjaniji ne mogu da koriste svoje naročite moći. Prema protivniku mogu da ispale navođenu raketu, iza sebe mogu da frknu montažnu kutiju i tako sapletu nesrećnika koji na nju naleti, mogu da koriste zrake koji lede sve što im se nađe na putu, a tu je i mogućnost ispaljivanja ogromnih užarenih lopti, aktiviranje parališućih talasa, korišćenje hvataljki na kanapu za privlačenje protivnika i još mnogo, mnogo toga.

Iz ovog, podužeg uvoda mogli ste da naslutite da SpeedRunners donosi prilično zanimljivo okruženje za igru u kojoj je glavni cilj trčati brže od protivnika. Zapravo, i ne morate da budete toliko brzi da biste pobedili, jer se runde igraju na ispadanje – koga „stigne” (bilo koja) ivica ekrana biva eliminisan, a proces se ponavlja sve dok na „bojnom polju” ne ostane samo jedan. Kako bi se eliminisale beskrajne partije, ekran se posle izvesnog vremena smanjuje, a samim time smanjuje se i terminalni razmak koji je potrebno napraviti između dva heroja. Prvi igrač koji dođe do tri pobede proglašava se ukupnim pobednikom i za to dobija iskustvene poene koji mu otvaraju put kao novim deonicama, ubitačnijim oružjima i moćima, odnosno novim herojima. U ovom momentu na raspolaganju je čak 24 super-heroja i 17 „arena” na kojima možete da pokažete sve što umete.

Igra oduševljava minimalizmom, kako na polju tehničkih karakteristika tako i u sferi samog gameplaya.

Iako je jasno da je SpeedRunners usmeren ka multiplayer iskustvu, implementirana kampanja je tu kako biste izbrusili umeće i prikupili dovoljan broj iskustvenih poena. Tako se, na primer, ne mogu igrati zvanični online mečevi sve dok ne dostignete peti iskustveni nivo, ali to ne znači da dotle nećete imati šta da radite. Naprotiv! Prašiti se možete u lokalu protiv drugara, pa čak stvari postaviti tako da u partijama mogu da učestvuju online igrači, botovi i „lokalci”. Nažalost, botovi (kao i uvek) ne pružaju potreban nivo zabave i igru je preporučeno igrati protiv živih protivnika, pogotovo onih koje poznajete i nalaze vam se na „dohvat ruke”.

Igra oduševljava minimalizmom, kako na polju tehničkih karakteristika tako i u sferi samog gameplaya. Nivoi kao da su izašli iz neke bojanke, a super-heroji su „skokovito” animirani, kao u nekom crtaću sa početka osamdesetih godina prošlog veka. Propratna muzička numera neodoljivo podseća na najave za špijunske serije i filmove, pa sve zajedno proizvodi neodoljiv šmek. S druge strane, upravljački sistem toliko je jednostavan da zahteva vrlo malo vremena za privikavanje. Za upravljanje se koriste svega dva tastera, plus oni za aktiviranje specijalnih pokreta i moći. Heroji mogu da nose samo po jednu super moć i po prelasku preko naročite energetske pilulice je menjaju. Akcija je brza i luda i taman toliko traje da vas zadrži na ivici stolice. Sve je pogođeno gotovo idealno i na malo stvari se može staviti znak pitanja. Dopalo nam se i to što korisnici iz ugrađenog editora sami mogu da „proizvode” nove nivoe, pa čak i da dizajniraju trag koji ostaje iza njihovog super-heroja kada aktivira turbo režim trčanja.

Akcija je brza i luda i taman toliko traje da vas zadrži na ivici stolice

Za 15 evra dobijate 725 megabajta ludog i nezaboravnog materijala koji će vam obezbediti sate i sate otkačene multiplayer zabave. Ipak, nije sve tako šareno i divno kao što se u prvi mah može učiniti. Iako je nakon gotovo tri godine bitisanja u Early Accessu, sredinom aprila konačno ugledala svetlost dana, igra ima nekoliko bagova i propusta koji prilično nerviraju. U pojedinim situacijama SpeedRunners jednostavno odbija da se startuje, izbacuje vas na desktop posle kompletiranih nivoa, ne pamti broj prikupljenih iskustvenih poena, a ima i problema sa matchmaking sistemom koji često ume da upari igrače različitih umeća. Da stvar bude još gora, ne tako retko je na početak mečeva potrebno čekati i po nekoliko minuta, što zbog praznih soba, što zbog preopterećenih servera. Igra se zainteresovanima nudi u verzijama za Windows, Mac OS X i Linux, a u pripremi je i verzija za konzolu Xbox One.

Vladimir PISODOROV

 
DOOM
Stellaris
Battlezone 98 Redux
Battleborn
Uncharted IV: A Thief’s End
TransOcean 2: Rivals
Fragments of Him
P·O·L·L·E·N
Offworld Trading Company
Pang Adventures
Action Legion
Shadow of the Beast
SpeedRunners
Šta mislite o ovom tekstu?
Rogue Stormers
March of the Living
Act of Aggression – Reboot Edition
Shardlight
The East New World

Platforma:
PC, Mac
Potrebno:
procesor na 1 GHz, 1 GB RAM
Poželjno:
procesor sa dva jezgra na 2 GHz, 2 GB RAM, grafička kartica sa 512 MB VRAM
Veličina:
725 MB
Adresa:
tinybuild .com /speedrunners

84
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjutera



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera