TEST RUN<>
112015<><>

Kaspersky Internet Security 2016

Sveobuhvatna i moderna zaštita

Početak jeseni je vreme kada antivirusne kompanije predstavljaju svoje proizvode za narednu godinu. Međutim, ove godine dogodio se izuzetak – većina antivirusnih i Internet Security paketa sa sufiksom 2016 predstavljena je još u julu tekuće godine, a sve zbog pojave Windowsa 10. To je bio razlog zašto je i Kaspersky samo dan nakon objave novog OS-a predstavio novu verziju svog sveobuhvatnog paketa za zaštitu računara.

Kaspersky Internet Security 2016 svakako donosi unapređenja u odnosu na prethodne verzije. Najmanje je bitno, ali odmah uočljivo, „peglanje” interfejsa u Windows 10 stilu. Međutim, ono što je skriveno od očiju daleko je važnije sa funkcionalne strane. Počećemo od poboljšanog firewalla, koji je danas jedan od najvažnijih delova svakog ozbiljnog zaštitnog antivirusnog sistema. U suštini, zatvaranje portova predstavlja dosta dobar sistem zaštite, ali postoji i „rupa” koju je KIS 2016 firewall zapušio. Naime, u trenutku podizanja sistema postoji određeni vremenski period kada računar nije zaštićen, a Kaspersky je to u ovoj verziji rešio tako što se firewall prvi podiže tokom boot procesa, mnogo ranije od ostatka antivirusnog paketa. Takođe, za razliku od većine firewall sistema, koji „uče” tako što korisnika pitaju šta da rade svaki put kada naiđu na nepoznatu situaciju (što može da bude konfuzno za korisnika i da ga dovede u nedoumicu), Kaspersky firewall se zasniva na internim pravilima. Na osnovu serije parametara, svakom pokrenutom programu dodeljuje se određeni nivo poverenja i zahvaljujući tome KIS firewall samostalno odlučuje šta da radi.

Druga stvar koja najviše „gnjavi” korisnike su spamovi. S obzirom na to da najveći broj internet provajdera ima sopstvene spam filtere, ova opcija je u KIS-u u startu isključena. Ona je inače integrisana sa Outlookom i, ukoliko vam je potrebna, skeniraće i filtriraće IMAP i POP3 mailove, a sumnjive poruke će označiti kao spamove ili potencijalne spamove i prebaciće ih u odgovarajući folder. Po uključivanju ove funkcije, brzina preuzimanja mailova smanjuje se otprilike za polovinu, ali to ne bi trebalo da bude problem, pošto se retko kada u jednom trenutku sa servera skida više od desetak poruka.

Još jedan deo KIS-a u današnje vreme sve više dobija na značaju. Sve veći udeo online plaćanja, ne samo u svetu, nego i kod nas, zahteva razvoj alata za osiguranje kupovine na taj način. Kaspersky Safe Money obezbeđuje pokretanje sajta na kome se vrši online kupovina u zaštićenom browseru, a kao zaštitu od eventualnih keylogera moguće je umesto obične koristiti virtuelnu, on-screen tastaturu.

Roditeljska kontrola je takođe unapređena. Ona omogućava blokiranje pristupa sajtovima prema zadatim kriterijumima, definisanje načina na koji dete može da koristi računar tokom radne nedelje i vikendima, pa čak i da ih „natera” da u zadatim intervalima prave pauze prilikom upotrebe računara. Različiti tipovi komunikacije mogu da budu manje ili više restriktivni (dozvoljena komunikacija sa svima osim sa listom blokiranih kontakata ili dozvoljena komunikacija samo sa listom odobrenih kontakata), blokiranje aplikacija i igara na osnovu visine Entertainment Software Rating Board (ESRB) rejtinga... I, konačno, u doba kada društvene mreže predstavljaju normalno i svakodnevno sredstvo komunikacije, Kaspersky Parental Control omogućava roditeljima da imaju potpun uvid u komunikaciju koju deca ostvaruju ovim putem.

Među novitetima implementiranim u Kaspersky Internet Security 2016 izdvojili bismo nov, zaštićen način surfovanja, poboljšanu anti-phishing funkciju, kao i gomilu novih opcija koje obezbeđuju fino podešavanje sistema prema potrebama svakog pojedinačnog korisnika.

Po pitanju antivirusne zaštite, Kaspersky je tradicionalno u samom vrhu. Nezavisne i priznate analitičarske kuće koje se bave analizom antivirusnih rešenja, svrstavaju Kaspersky u sam vrh po pitanju zaštite. Optimizacija softvera je veoma dobra. Na našoj test mašini, u takozvanom idle režimu, prosečno opterećenje procesora bilo je ispod dva procenta, dok je prilikom skeniranja sistema prosek podignut na tek nešto iznad pet procenata, uz pikove koji nisu prelazili 10 procenata. Ukratko, možemo da kažemo da je KIS odlično optimizovan i da neće biti nekih primetnih usporavanja sistema. S druge strane, brzina skeniranja nije velika, ali kao što rekosmo, zbog malog opterećenja može bez problema da se obavlja i u pozadini.

A sad nešto potpuno neočekivano. Moramo da priznamo da je za nas bilo veliko iznenađenje kada smo otkrili da Kaspersky Internet Security u trenutku objavljivanja nije bio u potpunosti kompatibilan sa Windowsom 10! Izgleda da je žurba da se što pre izbaci na tržište, kako bi se uhvatio isti talas na kome je zaplovila i Desetka, u ovom slučaju bio mač sa dve oštrice. Na sajtu proizvođača našli smo šturu informaciju da ne postoji podrška za Microsoft Edge, kao ni za mobilne verzije Windowsa 10, a u korisničkom uputstvu dat je nešto opširniji spisak nekompatibilnosti sa novim Microsoftovim operativnim sistemom. Kaspersky je tada najavio i da će svi problemi biti ispravljeni do septembra kroz redovne nadogradnje paketa, mada do trenutka pisanja teksta nismo uspeli da pronađemo nikakve ažurirane informacije i potvrdu da je sve zaista popravljeno. Iako najverovatnije nećete iskusiti nikakve probleme, već i samo priznanje od strane proizvođača da njegov softver koji bi trebalo da obezbedi totalnu sigurnost sistema nije u potpunosti usklađen sa novim OS-om deluje pomalo razočaravajuće. Verujemo da je do ovog trenutka sve rešeno, a još jednom napominjemo, to se odnosi samo na Windows 10KIS 2016 na starijim verzijama Windowsa ne pati od tih „bolesti”. Takođe, ni jedan od tih problema ne odnosi se na osnovne funkcionalnosti, već na neke (manje bitne) dodatne opcije, koje možda nikad ne biste ni koristili.

Branislav BUBANJA

 
Microsoft Office 2016
Kodi 15.2
Nox APP Player 2.5
ACDSee 19
Kaspersky Internet Security 2016
Šta mislite o ovom tekstu?
UC Browser 5.4
iDealshare VideoGo 6.0
Microsoft Snip 0.1
AKVIS Enhancer 15.0
Ultimate Windows Tweaker 4.0
Public Fox 1.11
8GadgetPack 15
Start10
Fullscreen Anything 2
Alien Skin Exposure 7
PC WorkBreak 2.1
Lucinite Panels Beta
Topaz photoFXlab 1.2.9

Tip:
antivirusni paket
Potrebno:
Windows
Veličina:
166,52 MB (trial), 604 MB na HD-u
Cena:
60 dolara (godišnje), proba 30 dana
Adresa:
www .kaspersky .com /internet -security
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera