LAKI PINGVINI<>
022013<><>

PhotoFilmStrip 1.5.0

Pokrenite slike

Većina nas na hard disku računara čuva veliki broj slika sa raznih događaja, prilika i dešavanja. Povremeno ih prelistamo bilo da se podsetimo lepih momenata bilo da ih pokažemo nekom drugom. Oni kreativniji i sa malo boljim znanjem potrebnih programa napraviće klipove, u kojima će se prikazivati slideshow željenih slika, uz odgovarajuću muziku, koje će potom postaviti na neki sajt za deljenje video materijala i na taj način prikazati svoje umeće. Oni manje vešti mogu to isto ukoliko na svom računaru instaliraju program pod nazivom PhotoFilmStrip.

Pokrenite podrazumevani menadžer paketa svoje distribucije i potražite ovaj program. Velike su šanse da se već nalazi u riznicama, a ukoliko to nije slučaj, možete ga preuzeti sa zvanične web adrese projekta, pri čemu imate izbor između klasične verzije za instalaciju na sistem, kao i mogućnosti da se program pokrene i kao portable aplikacija. Od traženih zavisnosti neophodan je Python u verziji 2.5, wxPython 2.8.0 ili noviji, PIL biblioteka, dok će mencoder da se pobrine za završni rendering materijala. Iako nigde nije naznačeno, za audio podršku potrebno je na sistemu imati instaliran i mplayer.

Ukoliko je sve kako treba, pokretanjem programa dočekaće vas pregledan i jasan korisnički interfejs, a kako je namena programa jednostavno pravljenje video klipova, ne treba očekivati veliki broj opcija. Tako su u glavnom prozoru dostupne samo prečice za otvaranje postojećeg ili pravljenje novog projekta, čijim izborom pokrećemo čarobnjak koji će nam pomoći pri radu, a sav posao se sastoji od tri koraka. U prvom definišemo naziv projekta i mesto gde ga čuvamo, odnos strana (3:2, 4:3 ili 16:9) i, ukoliko želimo, dužinu trajanja. Na ovom mestu moguće je učitati i audio datoteku koja će pratiti slideshow, čime će se definisati i njegovo trajanje.

Sledeći korak je unos slika koje čine projekat. Podržana je metoda Drag & Drop i učitavanje sadržaja celokupnog direktorijuma. Nakon što program učita sve slike, dobićete vremensku liniju, na kojoj možete podesiti dodatne opcije vezane za sam slideshow. Tu je moguće pojedinačno podesiti rotaciju i efekte na slici, kao i način tranzicije (i vreme, ako to niste uradili u prethodnom koraku). Takođe, možete definisati i kretanje kamere u toku trajanja prikaza, a možete napisati i komentar, koji će biti sačuvan i prikazan kao klasičan subtitle fajl u .srt formatu.

Pošto ste sve opcije podesili kako vam odgovara, možete preći na treći i poslednji korak, gde se podešavaju opcije za render: Profile (VCD, SCVD, DVD, HD, FullHD), Type (PAL ili NTSC) i Format (tip kompresije i kontejner). Klikom na dugme Start počinje proces izrade finalnog proizvoda, tokom kojeg možete nastaviti da prelistavate svoj primerak „Sveta kompjutera”. Po obavljenom poslu, PhotoFilmStrip će vam ponuditi da otvorite napravljeni video klip i uživate u sopstvenoj kreaciji.

Iako su jednostavnost i upotrebljivost glavne odlike ovog programa, što je i razlog za postojanje samo najnužnijih opcija, ipak bi bilo lepo u nekim budućim verzijama videti malo više efekata i tranzicija za slajdove. To je jedina zamerka ovom vrlo korisnom i zanimljivom programu.

Goran STRIČIĆ

 
LiLi USB Creator 2.8.18
Winelib
Guayadeque 0.3.5
PhotoFilmStrip 1.5.0
Šta mislite o ovom tekstu?
eViacam 1.6.1

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GNU GPL v2
Veličina:
139 KB .deb, 1,5 na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .photofilmstrip .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera