LAKI PINGVINI<>
022013<><>

LiLi USB Creator 2.8.18

Operativni sistem za džep

Prednosti USB fleš memorija nad optičkim CD i DVD medijima su očigledne i neosporne. Brzina i lakoća manipulisanja podacima, kao i sve veći kapacitet, uz konstantno padanje cena, učinili su da popularni „flešići” postanu sastavni deo ličnog džepnog arsenala. Kada se na to doda i činjenica da većina novijih računara ima opciju da izvrši butovanje (boot – pokretanje operativnog sistema) sa prenosnih medija, sasvim je logično da će ovaj metod postati popularan i skoro podrazumevan način za pokretanje „živih” (live) sistema, a koji su mahom skrojeni za rad sa CD ili DVD medija.

Većina Linux distribucija ima live varijantu (mogućnost da se sistem pokrene i koristi bez instalacije na hard disk) u .iso formatu, koji je potrebno „narezati” na optički medij. Iako odavno postoji procedura da se .iso slika postavi na neku drugu memoriju, ona je doskora bila komplikovana i neprivlačna tehnički manje upućenim korisnicima. Tu na scenu stupaju razne skripte i programi, koji tu proceduru čine jednostavnijom i lakšom, a LiLi USB Creator je jedan od njih.

Nakon što preuzmete program, završite instalaciju i pokrenete ga, dočekaće vas pomalo neuobičajen dizajn, koji odudara od klasičnih Windows aplikacija. Iako je prozor u pitanju, njegova pozadina je transparentna, tako da je uočljivo pet celina, koje ujedno predstavljaju i korake neophodne da se uspešno obavi postavljanje živog sistema na USB fleš memoriju. Simpatičan feature jesu mali semafori u uglu polja, koji pokazuju da li je konkretna opcija pravilno podešena i da li može da se nastavi dalje. Za početak je potrebno odabrati USB fleš koji želimo da koristimo, a koji mora biti formatiran u FAT ili FAT32. Potom određujemo odakle se vrši instalacija, pri čemu možemo da biramo između CD/DVD uređaja ili slike (.iso, .img, .zip format) snimljenje negde na hard disku. Takođe, iz samog programa moguće je automatski preuzeti neku od ponuđenih distribucija (a spisak dostupnih je pozamašan). Pre samog kopiranja na USB fleš, potrebno je podesiti nekoliko dodatnih opcija, kao što su persistence (trajni) mod, koji omogućava da u live režimu sistem pamti podešavanja (dostupno samo za podržane) i, ukoliko želite, formatiranje memorije. Jedna opcija na koju ćemo se posebno osvrnuti jeste mogućnost da podešeni USB fleš pokrećete iz samog operativnog sistema Windows, što se postiže automatskim preuzimanjem sa interneta i podešavanjem programa za virtuelizaciju VirtualBox. Time se LiLi USB Creator izdvaja od ostalih programa slične namene i hvale je vredna mogućnost. Nakon što podesite sve dostupne opcije kako vam odgovara, klikom na ikonicu počinje proces kopiranja sadržaja i potrebnih konfiguracionih datoteka na samu memoriju.

Kada se postupak završi, možete probati uspešnost operacije, bilo restartom računara i izborom USB memorije kao boot uređaja, bilo pokretanjem VirtualBoxa ako ste izabrali tu mogućnost. Ukoliko sve prođe kako treba, imate željeni sistem koji uvek možete poneti sa sobom i koristiti ga kad vam zatreba. Naravno, oni koji često probaju različite distribucije mogu vrlo jednostavno i brzo da ih testiraju bez trošenja vremena i novca na optičke medije.

Na kraju, pored apsolutne preporuke za LiLi USB Creator, treba pohvaliti i odličan web sajt projekta, sa detaljnim uputstvima i objašnjenjima za krajnjeg korisnika.

Goran STRIČIĆ

 
LiLi USB Creator 2.8.18
Šta mislite o ovom tekstu?
Winelib
Guayadeque 0.3.5
PhotoFilmStrip 1.5.0
eViacam 1.6.1

Platforma:
Windows
Licenca:
GNU GPL v3
Veličina:
4,51 MB download, 9,20 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .linuxliveusb .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera