LAKI PINGVINI<>
022013<><>

Guayadeque 0.3.5

Sveobuhvatni muzički plejer

Slušanje muzike na računaru toliko je banalna stvar da se prosto podrazumeva. Linuxu, a ni ostalim slobodnim sistemima, programa za ovu namenu ne manjka, od konzolnih plejera pa do naprednih multimedijalnih menadžera. Ponuda je više nego dovoljna i svako će sigurno naći ono što mu odgovara, ali u svoj toj gužvi teško je izdvojiti se, doneti nešto novo i privući korisnike. Aplikacija koju vam ovom prilikom predstavljamo svakako ima šta da ponudi, pogotovu ako baratate većim brojem numera, a koristite i online audio servise. Upoznajte Guayadeque.

Ono što će vam prvo zapasti za oko svakako je ime programa. Svesni toga da će izgovor praviti probleme korisnicima, autori su u uputstvo uneli i stavku koja se odnosi na ovaj, uslovno rečeno, problem, pa tako uz pomoć servisa Google Translate na adresi http://goo.gl/dVHlo možete čuti pravilan izgovor nakon što kliknete na dugme Listen. Verovatno vam i posle slušanja neće biti jasno zašto je izabran ovaj naziv, ali to nikako ne treba da bude prepreka da instalirate i probate Guayadeque.

Nakon što pokrenete program, pojaviće se glavni prozor sličan većini aplikacija iste namene, koji je podeljen na tri glavna dela. Leva strana podređena je funkcijama plejera sa standardnim prečicama za kontrolu reprodukcije. Moguće je aktivirati i prikaz VU metra, ekvilajzera, kao i filter za brz odabir numera po definisanim kriterijumima. Delovi prozora Sources i Now playing prikazuju dostupne izvore za puštanje muzike i onaj koji je trenutno aktivan. Najveći deo radne površine podeljen je na tabove i podređen je menadžmentu dostupnog sadržaja. Treba napomenuti i to da su položaj i veličina pomenutih segmenata u potpunosti pod kontrolom korisnika, tako da je moguće izgled programa maksimalno prilagoditi sopstvenim preferencijama. Guayadeque podržava sve bitnije tipove audio datoteka i omogućava napredno upravljanje kolekcijama i plej-listama. Pretraga i sortiranje po različitim kriterijumima takođe je prisutno, pa je manipulacija i sa velikim brojem pojedinačnih numera brza i jednostavna.

Sve do sada nabrojane funkcije spadaju u standardnu gamu opcija koje ima većina multimedijalnih plejera, ali je Guayadeque u velikoj meri okrenut online servisima koji se bave muzikom, pa tako podržava tehnologiju audioscrobble sa sajtova last.fm i libre.fm, zatim Jamendo, Magnatune i druge. Većina informacija i raspoloživi materijali o izvođačima biće automatski preuzeti i prikazani u određenim poljima plejera. Podrška za internet radio-stanice i podcast se podrazumeva, i treba pohvaliti odličnu bazu iz koje možete da izaberete žanrove koji vas interesuju, a svakako možete ručno da dodate i svoje omiljene adrese. Ukoliko želite, možete snimati i sadržaj koji se strimuje i on će biti uredno imenovan i sačuvan. Dok je plejer aktivan, u tabu Lyrics Guayadeque će prikazati tekst trenutne numere ukoliko on postoji na nekom od skoro trideset podržanih sajtova. Ukoliko su numere pravilno tagovane, sve će raditi bez problema, a može se i ručno intervenisati ako treba. Tabovi My Music i File Browser služe za upravljanje postojećim sadržajem na hard disku računara ili drugim prenosnim medijima. Prvi je zadužen za sortiranje muzike po žanrovima, autoru i albumu, pretragu, izmenu naziva, tagova i druge operacije, a vrlo je zgodna opcija pretrage na internet pretraživačima ili drugim sajtovima (koje možete i sami definisati). Drugi tab daje pregled stabla direktorijuma preko kojeg je moguće brzo naći i pustiti numere na računaru, u kreiranim kolekcijama ili u snimljenim sadržajima.

Opcija i mogućnosti programa ima previše da bismo ih sve nabrojali i opisali, tako da vama ostaje da istražujete. Za prosečnog korisnika i nezahtevnog audiofila sve što treba je tu, nadohvat ruke i lako podesivo i prilagodljivo sopstvenim potrebama, što je i najveći plus kada je ovaj plejer u pitanju. Pored svega toga, program radi vrlo stabilno i dosta brzo, čak i sa većim brojem numera u kolekciji, tako da naša preporuka za Guayadeque svakako stoji.

Goran STRIČIĆ

 
LiLi USB Creator 2.8.18
Winelib
Guayadeque 0.3.5
Šta mislite o ovom tekstu?
PhotoFilmStrip 1.5.0
eViacam 1.6.1

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
2,4 MB download, 5,4 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://guayadeque .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera