LAKI PINGVINI<>
022013<><>

eViacam 1.6.1

Pogled koji pomera...

Miš je verovatno najkorišćenija računarska periferija, a njegov dolazak na scenu predstavljao je revoluciju za krajnje korisnike računara. Malo se šta promenilo tokom nekoliko decenija, izgled i tehnologija su napredovali, ali je princip ostao isti – pomeranjem miša po podlozi pomeramo i kursor, kojim izvršavamo željene akcije. Tehnologija touchscreen je poslednjih nekoliko godina standard na velikom broju uređaja, ali je i dalje nepraktična u određenim sferama, pa tako miš uspešno odoleva svrgavanju sa trona.

Međutim, šta ako kursor računara želimo ili iz nekog razloga moramo da pomeramo na neki drugi način? Pa, ukoliko posedujete web kamericu i program pod nazivom eViacam, možete to vrlo lako uraditi jednostavnim pomeranjem lica. Zvuči neverovatno? Hajde da probamo. Nakon instalacije na sistem metodom koja je preporučena za vašu distribuciju i pokretanja programa, dočekaće vas čarobnjak, koji će vam pomoći u inicijalnom podešavanju. Prvi korak je izbor kamere, i tu treba napomenuti to da je za uspešan rad poželjna ona koja daje 30 frejmova po sekundi. Svakako, mogu da se koriste i one sa lošijim karakteristikama, mada utisak neće biti zadovoljavajući. eViacam će automatski detektovati vaše lice, a ukoliko to nije slučaj, možete i ručno podesiti prostor koji će se koristiti. Nakon toga, obavlja se kalibracija kursora pomeranjem glave u zadatim smerovima i podešavaju se opcije programa koje se odnose na funkcionisanje klika. Moguće je izabrati nekoliko varijanti ponašanja (klik nakon određenog perioda ili gesta), a pre konačnog izbora možete svaku od njih i probati. Naravno, moguće je i fino podešavanje svake od dostpunih opcija, kao i definisanje različitih profila sa prilagođenim opcijama. Kada završite podešavanja i pokrenete program, bićete u mogućnosti da jednostavnim pomeranjem glave kursor na računaru pomerate u željenom pravcu. eViacam kombinuje tehnologije prepoznavanja lica sa detekcijom pokreta i na taj način vrši pomeranje kursora po desktopu. Takođe, uz pomoćni prozor, koji možete da aktivirate, moguće je brzo menjati funkcije klika i tako obavljati jednostavne operacije kao što su desni ili srednji klik, dupli levi klik ili zadržani levi klik, kojim vršite povlačenje ikonica ili prozora.

Potrebno je malo vremena da se naviknete na nov metod rada i steknete dovoljno preciznosti, ali je posle toga rad relativno brz i zabavan. Naravno, teško je da postignete istu brzinu kao prilikom rada sa klasičnim mišem, ali je svakako upotrebljivo. Postavlja se pitanje namene i svrsishodnosti ovakvog programa i samog mehanizma za izvođenje operacija kada je daleko lakše i brže kursorom upravljati na klasičan način standardnim pomeranjem miša. Verovatno je da će većina korisnika doći do zaključka da, iako zabavan i zanimljiv, eViacam nema neku naročitu upotrebnu vrednost, ali osobe sa hendikepom i oni koji imaju probleme sa rukama sigurno će pozdraviti jednostavnost podešavanja i upotrebe ovakvog programa.

Goran STRIČIĆ

 
LiLi USB Creator 2.8.18
Winelib
Guayadeque 0.3.5
PhotoFilmStrip 1.5.0
eViacam 1.6.1
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux, Windows
Licenca:
GPLv3
Veličina:
5,8 MB download, 8,7 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
eviacam .sourceforge .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera