LAKI PINGVINI<>
122010<><>

Performous 0.6.1

Igrajte se slobodno!

Stižu nam novogodišnji praznici i u skladu s tim potrebno je pripremiti se za vesele i raspevane momente koji su pred nama. Predstavljamo program će vam svakako pomoći u tome. Performous nije klasičan program za karaoke (mada može da se koristi i u tu svrhu) već igra u kojoj može da učestvuje veći broj igrača i koja se od ostalih ostvarenja slične tematike izdvaja svojom svestranošću. Nastao kao klon čuvene igre SingStar sa konzole Playstation, vrlo brzo je prerastao svoj uzor i počeo je da se razvija u pravcu sveobuhvatnog multimedijalnog zabavnog softvera kojem su ograničenja jedino mašta učesnika i dostupni rekviziti.

Na opis instalacije ovog programa nećemo trošiti mnogo prostora pošto se ona ne razlikuje od većine drugih koje su objašnjene nebrojeno mnogo puta, pa zato pokrenite vaše menadžere softvera kao najpoželjniji metod i potražite ovu aplikaciju u repozitorijumima svoje distribucije. Skrećemo pažnju samo na to da je potrebno ručno intervenisati kreiranjem direktorijuma u koji se smeštaju pesme ukoliko to Performous sam ne obavi (uputstvo za to nalazi se u online dokumentaciji). Nakon toga potrebno je obezbediti „materijal” i zabava može da počne. Pod materijalom se podrazumevaju pesme u formatu koji ovaj program prepoznaje, kako bi ih uspešno reprodukovao. Nekoliko gotovih paketa sa kompilacijom numera možete preuzeti direktno sa sajta programa, a na wiki strani projekta opisano je još nekoliko načina kako doći do odgovarajućih pesama, te vam savetujemo da ih posetite. Pomenuli smo svestranost ove igre, a to podrazumeva da Performous može da se koristi za nadmetanje u pevanju, sviranju i igranju, za razliku od programa slične namene koji pokrivaju samo jedan od tri pomenuta segmenta. Iz tog razloga podržani su formati najpopularnijih open source igara iz ove sfere kao što su UltraStar (za pevanje), Frets On Fire (sviranje i pevanje) i StepMania (igranje). Postoje i alatke za ručnu pripremu, mada su oni ipak namenjeni naprednijim korisnicima i za njihovu upotrebu potrebno je konsultovati dostupnu dokumentaciju.

Pošto ste postavili željene pesme u odgovarajući direktorijum, možete pokrenuti program, nakon čega će vas dočekati jednostavan i prijatan interfejs sa muzičkom podlogom. Zatim možete podesiti opcije. One se, pre svega, odnose na kontrolere koje ste priključili, audio podešavanja programa i opcije izgleda programa. Pored standardnih igračkih periferija, Performous podržava i veliki broj namenskih kontrolera za igranje (gitare, bubnjevi i podloge za igranje) i na sajtu postoji spisak testiranih uređaja, kao i kratko uputstvo za podešavanje. U audio sekciji potrebno je podesiti odgovarajuće ulaze (priključeni mikrofoni) i nivoe jačine zvuka, dok se u grafičkom delu podešavanja detaljno definiše izgled programa.

Pre konkretnog takmičenja možete u delu predviđenom za to provežbati svoje glasovne mogućnosti i ujedno proveriti da li su sve opcije podešene na optimalan način. Gameplay Performous ne odstupa od standarda za ovaj tip igara, pa tako i ovde nakon izbora numere počinje izvođenje, u kojem se od vas očekuje da što tačnije otpevate, odsvirate ili odigrate zadate note ili korake. Programska rutina snima vašu interpretaciju i vrši analizu u realnom vremenu i na osnovu nje dobijate određeni broj bodova u zavisnosti od tačnosti kojom ste „pogađali” zadatke. Iako na prvi pogled zvuči jednostavno otpevati neku pesmu, iznenadićete se koliko je koncentracije i vežbe potrebno da bi se numera izvela na solidan način. Za vreme vašeg „nastupa” na displeju će teći animacija, kao i informacije o osvojenom broju bodova i vremenu trajanja. Kao pozadina virtuelne pozornice postavlja se slika izvučena iz formata u kojem je numera snimljena, a ukoliko takva ne postoji, program će postaviti neku od generičkih slika iz svoje kolekcije. Naročito je interesantna opcija da umesto slike bude prikazan izlaz sa nekog video uređaja, na primer web kamere, pa je tako moguće videti sopstveni performans. Sistem bodovanja i broj poena ipak ne bi trebalo da budu jedini motiv za upotrebu ovog programa, jer on može da posluži kao odličan način da zabavite goste. Sa nekoliko mikrofona i raspoloženim društvom može se organizovati karaoke žurka koju će svi učesnici dugo pamtiti.

Performous radi stabilno i bez izraženih problema pa iako nedostaje poneka opcija u upravljačkom interfejsu (npr. dodavanje direktorijuma sa pesmama), to se ne može uzeti kao veliki minus pošto je projekat u aktivnom razvoju i nedostaci se svakodnevno otklanjaju. Na kraju, slobodno zapevajte jer „pesma nas je održala”, a sati zabave su zagarantovani.

Goran STRIČIĆ

 
kTorrent 4.0.4
Performous 0.6.1
Šta mislite o ovom tekstu?
DockbarX 0.39.8-0
Desktop Nova 0.8
Puddletag 0.9.2

Platforma:
GNU/Linux, Mac OS X, Windows
Licenca:
GNU GPL
Veličina:
3,7 MB paket; 7,8 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
performous .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera