LAKI PINGVINI<>
122010<><>

Puddletag 0.9.2

Tagovanje na steroidima

Autor ovog ostvarenja je prilikom kreiranja svog čeda imao ideju da u njega implementira sve funkcije koje su mu nedostajale u programima slične namene. Rezultat toga je sveobuhvatno rešenje koje pruža gotovo sve kada su u pitanju poslovi tagovanja audio sadžaja. Program je rađen u jeziku Python, a za dopadljivu grafičku osnovu zaslužan je Qt. Podržani su svi popularni formati, pa ćete tako manipulisati svojim MP3, AAC, OGG, FLAC i APE fajlovima bez ikakvih problema.

Instalacija je prilično jednostavna i bezbolna i svodi se na to da sa matičnog sajta preuzmete arhivu sa programom, koju ćete raspakovati i pokrenuti skriptu puddletag, koja će, s druge strane, startovati aplikaciju. Treba napomenuti to da su vam za pravilno funkcionisanje programa potrebni paketi Python, PyQt i Mutagen, koje možete naći u repozitorijumu skoro svake distribucije.

Kada pokrenete program primetićete da radnom površinom dominira tabela s desne strane koja služi za prikaz tagova, dok se na vrhu ekrana, već standardno, nalazi glavni meni sa paletom alatki. Audio fajlove dodajete tako što naznačite željene direktorijume, a automatski sken će ležerno odraditi ostatak posla. Tagove možete uređivati pojedinačno ili u prozorčetu s leve strane, fino ih podešavati pomoću opcije extended ili odrediti opšti šablon koji će se primenjivati na većini zadatih operacija. Korisno je to što postoji i dugme undo, koje će vam pomoći u slučaju da nešto niste odradili kako treba. Prisutne su i opcije za pogađanje taga iz imena fajla i obrnunto, a tu su i odlično implementirane opcije autonumber, rename i replace. Na raspolaganju su uvoz i izvoz plej lista ili učitavanje sadržaja audio biblioteke ukoliko je poseduje eksterni muzički plejer koga trenutno koristite u okruženju. Eksternu audio biblioteku Puddletag može iskoristiti i za dobavljanje tagova putem servisa Amazon, MusicBrainz ili FreeDB. Međutim, ono što ovaj program čini moćnim jesu opcije function, koje izvršavate pomoću action dugmića. Opcija Action primenjuje setovanja generalno, dok Quick Action to radi samo sa selektovanim poljima taga po izboru. U pitanju su svojevrsne mini-skripte slične makroima pomoću kojih možete umnogome olakšati manipulaciju svojim omiljenim audio sadžajima. Naravno, pravljenje sopstvenih skripti se podrazumeva, a postoji već nekoliko predfinisanih setova koji će zadovoljiti većinu uobičajenih potreba. Od podržanih funkcija treba svakako izdvojiti case conversion i baratanje regularnim izrazima.

Na kraju balade možemo da kažemo da je u pitanju zaista sjajno ostvarenje. Tokom rada nismo primetili nikakve nepravilnosti, a sve što smo programu servirali obavljano je kako treba. Samo okruženje organizovano je pregledno i ergonomski, pa ćete se prilično brzo u njemu odomaćiti. Zaista, skoro nezaobilazan alat za svakoga ko ima potrebu da često radi sa audio tagovima.

Mladen STEPANOVIĆ

 
kTorrent 4.0.4
Performous 0.6.1
DockbarX 0.39.8-0
Desktop Nova 0.8
Puddletag 0.9.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
315 KB; 1,8 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
puddletag .sf .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera