LAKI PINGVINI<>
122010<><>

Desktop Nova 0.8

Automatska promena pozadine

Nema tog korisnika računara koji ne želi da mu radno okruženje izgleda baš onako kako on voli. Bilo da se radi o minimalističkoj radnoj površini ili pak punom teškašu koji se brine za sve potrebe korisnika, okruženje je deo sistema u koji gledamo bez prestanka svakog dana. Pošto nam je uvek pred očima, logično je da želimo i da uživamo u pogledu ili da ga barem ponekad promenimo. Kako smo često previše zauzeti da bismo samostalno menjali svaku pojedinu sitnicu, obično koristimo specijalizovane aplikacije koje se brinu o izgledu linija alatki, menijima okruženja i sličnim stvarima. Desktop Nova je jedan takav program koji služi za automatizovanu izmenu pozadine na radnoj površini. Iako je program još u ranoj fazi razvoja, veoma je stabilan i odlično obavlja posao za koji je predviđen.

Sa zvanične prezentacije moguće je preuzeti izvorni kôd programa ili binarne instalacione pakete za distribucije Ubuntu, Debian, Open Suse ili Fedora. Brojne distribucije nude ovaj program i kroz svoja internet skladišta. Instalacija je veoma jednostavna i nema potrebe zasebno je opisivati, a program se pokreće iz menija okruženja ili, ako se tako podesi, samostalno prilikom prijave na sistem. Desktop Nova sa korisnikom komunicira pomoću samo jednog prozora u kojem se nalaze četiri kartice. Na njima su rapoređena sva potrebna podešavanja pomoću kojih korisnik može da prilagodi rad aplikacije svojim željama. Kartica Images omogućava zadavanje pojedinačnih slika ili foldera sa slikama koje će se prikazivati u pozadini radne površine. Moguće je dodati i više različitih foldera odjednom. Takođe, na istom mestu moguće je izmeniti i korisnički profil. Ovo poslednje veoma je korisno ako želite da definišete više od jednog načina rada.

Na drugom mestu je kartica Settings, koja dozvoljava fino podešavanje načina na koji aplikacija funkcioniše. Ovde je moguće podesiti vremenski interval nakon kog će se slika pozadine samostalno promeniti, kao i to da li će se prilikom svakog pokretanja programa učitati nova pozadina. Verovatno najvažnija opcija u ovom delu jeste ona koja dozvoljava da se program pokrene prilikom svake prijave na sistem, bez koje ni jedan program ove vrste ne bi bio potpun. Preostale dve kartice manje su važne, a tiču se rada ikone koju je moguće prikazati u sistemskoj kaseti i definisanja ekstenzija koje će program koristiti. Ukoliko se korisnik odluči za upotrebu prečice u sistemskoj kaseti, biće u mogućnosti da brzo i lako promeni sliku ili pozove prozor sa podešavanjima programa. Podešavanje ekstenzije koja će se koristiti omogućava da se odabere, na primer, samo prikaz JPEG datoteka iz određenog foldera iako isti sadrži i slike sa drugačijim ekstenzijama.

Desktop Nova može da radi na XFCE ili GNOME grafičkom okruženju. Program ne traži mnogo resursa i bez problema radi i na konfiguracijama sa Atom procesorima. Ukoliko vam treba aplikacija koja će samostalno menjati unapred odabrane pozadine u određenom vremenskom intervalu ili na vaš zahtev, onda ne tražite dalje.

Nikola BULJ

 
kTorrent 4.0.4
Performous 0.6.1
DockbarX 0.39.8-0
Desktop Nova 0.8
Šta mislite o ovom tekstu?
Puddletag 0.9.2

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
111 KB source; 0,9 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
launchpad .net /desktopnova
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera