PD KUTAK<>
052010<><>

Virus Effect Remover 3.2.1.25

Umanjivanje posledica delovanja virusa

Najveći broj korisnika računara iskusio je probleme sa virusima i posledicama koje su često pogubne po sistem. Vrlo često virusi i drugi maliciozni programi naprave takav ršum da je neophodno formatiranje diska i ponovna instalacija Windowsa i svih ostalih programa. Upravo takav razvoj situacije naveo je autora Virus Effect Removera (u nastavku teksta V.E.R.) da se malo pozabavi tom tematikom. Proučavao je kako virusi deluju i na osnovu njihovog tipičnog ponašanja pokušao je (i u velikoj meri uspeo) da napravi alat koji će (ne kao antivirusni programi da spreči viruse da haraju po sistemu) da minimizuje i ublaži posledice koje sistem može da pretrpi nakon inficiranja i uklanjanja virusa.

Na samom početku treba da kažemo šta V.E.R. jeste a šta nije. On svakako nije antivirusni program, bez obzira na to što omogućava korisnicima da na posredan način uklanjaju viruse iz sistema. Pre bismo mogli reći da je on neka vrsta vitaminskog napitka koji će omogućiti sistemu da se oporavi od preležane virusne infekcije kako bi dostigao svoju punu snagu. Funkcija ovog programa je, dakle, davanje „veštačkog disanja” operativnom sistemu, čime će se on u najvećem broju slučajeva vratiti u potpuno ili makar dovoljno funkcionalno stanje. A ako treba birati između ponovne instalacije, koja često znači gubitak velikog broja fajlova i podešavanja aplikacija, i pokretanja ovog programa, mislimo da dileme ne bi trebalo da bude. Uostalom, ako ne uspe „reanimacija”, uvek vam ostaje reinstalacija sistema kao krajnje sredstvo.

Mnogi virusi prčkaju po registracionoj bazi u kojoj upisuju neke svoje parametre, isključuju određene opcije ili menjaju postavke sistema. V.E.R. se uspešno nosi sa takvim pretnjama i uspeva da u najvećem broju slučajeva normalizuje stanje promenjenih parametara, vraćajući ih na podrazumevane vrednosti. Takođe, pošto se mnogi virusi uvlače na sistem preko izmenjivih medija, V.E.R. može da reguliše autorun status tih drajvova. Neki od primera njegove funkcionalnosti su ponovno aktiviranje pristupa sistemskim alatima kao što su Task Manager, Registry Editor ili MSConfig, kojima pojedini maliciozni programi zabranjuju startovanje da bi otežali svoje uklanjanje sa sistema. V.E.R. vraća korisniku i kontrolu nad sistemskim alatkama pomoću kojih može da se izbori sa malicioznim programima. Pored toga, kroz menije pruža centralizovan pristup do administratorskih alatki iz Windowsa, koje su, takođe, često onemogućene nakon napada virusa.

Iako se osnovne funkcije ovog alata mogu koristiti bez ikakvog predznanja, napredne tehnike zahtevaju malo bolje poznavanje računara. Na primer, program može da izoluje virus (zaraženi izvršni program) i da mu zabrani startovanje, ali to morate sami da mu naložite i da sami pronađete fajl koji će biti blokiran. Takođe, daje veliki broj detaljnih informacija o aktivnim procesima iz kojih se mogu izvući korisne informacije, pod uslovom da znate da ih pravilno protumačite. Naravno, nezaobilazni su pristup i podešavanje startup sekcije, a na raspolaganju su i neke alatke koje možda na prvi pogled nisu usko vezane za čišćenje virusa. Tu bismo mogli da ubrojimo alatke za brisanje nepotrebnih fajlova, za pronalazak duplikata ili, recimo, funkciju za prikrivanje drajvova (tako da se ne vide u Windows Exploreru).

Na prvi pogled, korišćenje ovog programa deluje prilično komplikovano, prvenstveno zbog velikog broja informacija koje se pojavljuju na ekranu. Međutim, dovoljno je samo malo poznavanja načina rada Windowsa i malo koncentracije i sve dostupne opcije postaju logične, a rad u programu mnogo intuitivniji nego što se to čini u početku. Ako se u obzir uzme i činjenica da se radi o besplatnom alatu, desetak minuta uloženih u vraćanje kontrole nad sistemom može da znači uštedu od nekoliko časova ili čak nekoliko dana koji bi bili potrošeni na reinstalaciju.

Branislav BUBANJA

 
GOM Player 2.1.21.4846, VLC media player 1.0.5, Media Player Classic Home Cinema 1.3.1249, KMPlayer 2.9.4.1435, SMPlayer 0.6.9
XP Codec Pack 2.51, K-Lite Codec Pack 5.8.3 Full, Windows Vista Codec Package 5.6.5, Windows 7 Codecs 2.4.7, X Codec Pack 3.0.0.4, Cole2k Media Codec Pack 7.9.1 Advanced, Combined Comunity Codec Pack 2009-09-09
RegCure 3
Minos Album 2.6.9.315
Virus Effect Remover 3.2.1.25
Šta mislite o ovom tekstu?
Driver Genius Professional Edition 9
Avidemux 2.5.2
LuncarCell 1.80
virtualPhotographer 1.5.6
Header Image Rotator 2.0
Tasty culinary recipes

Potrebno:
Windows, .NET Framework 2.0
Veličina:
21,08 MB, 22,88 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
www .virussecurelab .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera