TEST RUN<>
042010<><>

Womble EasyDVD

Jednostavan DVD autoring

Video fajlovi se danas nalaze svuda oko nas. Mogu da se naprave kamerom, fotoaparatom, pa čak i mobilnim telefonom, da se preuzmu sa Interneta, ripuju sa DVD-a... Nekako je logično da se takvi fajlovi, ukoliko želite da ih sačuvate, smeštaju na video DVD-ove, umesto da budu „razbacani” svuda po hard disku. Još jedna od prednosti video DVD-a je i to što može da se reprodukuje i na samostalnim DVD/Blu-ray plejerima. Autoring DVD-a je tema koja je zainteresovala mnoge proizvođače softvera, tako da danas postoji veliki broj korisnih i upotrebljivih alata za tu namenu. Jedan od njih je i Womble EasyDVD. Program je napravljen po principu čarobnjaka, što znači da se praćenjem procedure (uz nekoliko dodatnih akcija u svakom koraku) mogu bez imalo muke napraviti atraktivni video naslovi.

Proces obrade započinje kreiranjem novog ili otvaranjem već postojećeg projekta. U njih se unose video fajlovi koji će sačinjavati video DVD. Program poseduje podršku za veliki broj video formata, uključujući i već gotove DVD (VOB) fajlove, ali jednu stvar nismo uspeli da uradimo – da prebacimo video direktno sa DV kamere. Iako ovo možda deluje čudno, u neku ruku i ima smisla. Sirovi DV materijal retko se kad samo prebacuje na DVD medij. Najčešće je potrebno „provlačenje” kroz neki video editing alat gde se video zapis obrađuje i priprema za snimanje na DVD, a i sam nekompresovani DV video zauzima previše mesta (na DVD bi se smestilo možda deset minuta takvog video zapisa). Iako Womble EasyDVD sadrži neke tragove video editovanja (moguće je samo odsecanje delova video klipa), to ga nikako ne može svrstati u grupu video editora. Takođe, nije moguće ni importovati klasične AVI fajlove sve dok se ne instalira odgovarajući kodek. A po tom pitanju Womble EasyDVD je prilično probirljiv jer zahteva isključivo Video For Windows (VFM) drajvere.

Ono što program može da uradi jeste da dozvoli korisniku da odabere tzv. First play video zapis. To je video koji će se pokrenuti odmah nakon umetanja DVD-a u drajv, čak i pre nego što se prikaže DVD meni (do koga ćemo doći kasnije u ovom tekstu). Odabranim video fajlovima može da se definiše odnos stranica (koji ne mora da bude isti kao kod ulaznog fajla), video sistem, način enkodovanja audio fajla i još nekoliko parametara. Interesantno je to da se odmah može videti da li će promena nekog parametra uticati na to da se audio ili video strim mora ponovo enkodovati ili će moći da se „provuče” originalni strim ulaznog video klipa.

 
Sledeći korak odnosi se na definisanje glavnog menija na DVD-u. U programu je pripremljeno nekoliko osnovnih šablona čija vas raznovrsnost sigurno neće oduševiti. Ipak, postoji mogućnost kombinacije pozadinskih slika, načina prikaza menija i njihovih okvira. A kada se na to doda i mogućnost ubacivanja pozadinske muzike u menijima, kao i pravljenje podmenija, situacija postaje mnogo bolja, jer se povećanjem mogućih kombinacija znatno umanjuje šansa za često ponavljanje menija.

Nakon toga prelazi se na preview prozor u kojem može da se proveri da li sve funkcioniše onako kako ste zamislili – da li su svi video klipovi ubačeni i da li se nalaze tamo gde želite, da li meniji funkcionišu i jesu li svuda u njima upisane potrebne tekstualne informacije itd. Ako je sve u redu, prelazi se na enkodovanje, pri čemu se i ovde prikazuje koji će se strimovi samo „ubaciti” u video a koji zahtevaju dodatnu obradu. Po završetku ovog procesa na hard disku će se pojaviti folder VIDEO_TS sa pripremljenim fajlovima za snimanje DVD-a, što je ujedno i poslednji korak koji treba da se obavi. Osim snimanja klasičnog video diska, program nudi i mogućnost pravljenja ISO fajla.

Možda je glavna prednost ovog programa to što gde god je to moguće izbegava enkodovanje postojećeg video materijala. Za to je zaslužna implementirana „pametna” rendering tehnologija. Time se znatno ubrzava ceo proces pripreme diska, pa u idealnom slučaju kompletan proces enkodovanja može da traje i manje od jednog minuta. S druge strane, ukoliko imate HD video materijal koji želite da pogledate na DVD plejeru koji ne podržava HD rezolucije, ovaj program će vam maksimalno automatizovati proces smanjivanja tog videa na PAL ili neku drugu manju rezoluciju, pošto barata i sa H.264 video zapisima. Slično je i sa audio komponentom unutar video zapisa. Ukoliko odaberete AC-3 izlazni audio format, dozvoljeno je da birate između stereo i 5.1 sistema zvuka, a u skladu s tim informacijama program će izvršiti sve potrebne konverzije.

Sigurni smo da se na Internetu mogu pronaći i bolji programi za DVD autoring, ali Womble EasyDVD sasvim dobro radi svoj posao, tako da se može reći da će zadovoljiti potrebe najvećeg broja korisnika. A oni koji zahtevaju više uvek mogu da uposle Google i da potraže neku kompleksniju alternativu.

Branislav BUBANJA

 
Corel VideoStudio Pro X3
Womble EasyDVD
Šta mislite o ovom tekstu?
HyperSnap 6.70.02
Dynamic Auto Painter 2.0.7
Insofta 3D Text Commander 3.0
Rešenja za filtriranje web sadržaja
Byoni Perfect Diet Tracker 3.3

Potrebno:
Windows
Veličina:
13,1 MB (trial), 25,9 MB na HD-u
Cena:
49 dolara, proba 30 dana
Adresa:
www .womblesoft .com
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera