LAKI PINGVINI<>
052009<><>

Kate 3.0.5

Napredni editor teksta za KDE

Svaki geek koji drži do sebe prosto se oseća sputanim u Notepadu i drugim editorima koji su tu tek za prvu pomoć, jer kada se jednom naviknete na prečice sa tastature koje zamenjuju gomilu mukotrpnih operacija nad blokom teksta, nema vraćanja nazad. Na sreću, gotovo svako ko se ikada bavio „tradicionalnim” programiranjem pokušao je da napravi svoj napredniji editor, a kako su mnogi u tome i uspeli, na „tržištu” svakako ima šta da se probere.

Pre nego što potražimo nešto od third- -party rešenja, valja jednostavno pogledati u skup paketa koji se već dobijaju uz omiljeno grafičko okruženje. Na veliko oduševljenje, jedan od dva najpopularnija desktopa već stiže sa veoma moćnim editorom zvanim Kate. Naravno, korišćenje KDE-a nije obavezno – štaviše, mi smo najnoviji Kate, kao deo KDE 4 familije, koristili na Ubuntuu sa desktopom Gnome, ali će oni sa sistemom KDE imati prednost u tome što ništa neće morati dodatno da instaliraju.

Kate je baziran na istoj osnovi kao i Kwrite, koji je poznat mnogim Linuksašima, što je i logično pošto je deo iste „familije” i oba se oslanjaju na KDE-ove komponente. Ipak, za razliku od jednostavnog KWritea, Kate je nakrcan opcijama i mogućnostima, a prva uočljiva razlika jeste mogućnost istovremenog rada sa više fajlova. Tako se između fajlova možete prebacivati pritiskom na „Alt” i kursorski taster za levo i desno, što je veoma zgodno i korisno, a pritom u levom panelu prozora vidite sve dokumente sa kojima trenutno baratate.

Za razliku od odvojenih prozora za pretragu i zamenu teksta, Kate otvara polja u vidu tabova (kartica), što će oni koji su navikli na Firefox zdušno pozdraviti. Statusni tekst pokazaće vam u kojoj se koloni i redu nalazite, a kao što je i prirodno za svaki program ovog tipa, moguće je uključiti i označavanje linija direktno pored teksta. Bojenje teksta u ključne reči određenih programskih jezika, popularni „hajlajting” teksta, ovde je napucan do maksimuma, pa je broj podržanih jezika, formata baza podataka i inženjersko-naučnih programa neverovatan.

Levi panel pored editora može poslužiti i kao minijaturni fajl browser, koji je obogaćen i pretragom teksta u fajlovima. Iz njega je moguće direktno pristupiti i FTP serverima, a to se može iskoristiti i za rad sa fajlovima direktno na serveru. Procedura je jednostavna: u adresnu liniju browsera treba upisati direktorijum u formatu ftp://user@host/, nakon čega će vam editor zatražiti lozinku, naravno kao i svaka druga KDE aplikacija koja podržava ftp. Moguće je ovo i automatizovati podešavanjem FTP-a u KDE Control Centreu ili pročačkati konfiguracioni fajl kioslaverc ako ne koristite ceo KDE desktop, ali bi temeljnije instrukcije oduzele previše prostora.

Nakon neuspešnog pokušaja implementiranja sistema „projekata”, koji imaju tekstualni editori striktno orijentisani ka programerima, u Kateu 3.x uveden je sistem „sesija”. Ovim se grupe dokumenata mogu podvesti pod simbolično zajedničko ime i tako otvarati i editovati. Ako se bavite pisanjem shell skriptova, još jedna vrlo korisna stvar jeste to što se tekstualni dokument može „pajpovati” na terminal koji je ugrađen u prozor editora, tako da lako i brzo možete ispitati šta ste to napravili. Naposletku, moguć je i izvoz tekstualnog dokumenta u HTML format, što može biti korisno za brzo generisanje tekstualnih stranica.

Kate je prebogat(a) opcijama i za njihovo potpuno ovladavanje i držanje u „prstima” potrebno je provesti neko vreme u ovom editoru. Ali, kao što rekosmo na početku, jednom kada se naviknete na sve mogućnosti, vraćanje na jednostavne editore neće biti prijatno.

Ivan TODOROVIĆ

 
Buddi 3.2.2.6
KFileReplace 1.0
Kate 3.0.5
Šta mislite o ovom tekstu?
Leafpad 0.8.16
TuxCards 2.1.1
Shaman 1.0.9
Beagle 0.3.8

Platforma:
GNU/Linux, *BSD, Solaris
Licenca:
GNU GPLv3
Veličina:
882 KB (DEB); ~2 MB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
kate -editor .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera