LAKI PINGVINI<>
062009<><>

KBruch, KPercentage, KGeography i Kalzium

GNU edukacija

Edukativni softver uz KDE okruženje

Pored programerskog, kancelarijskog, zabavnog, multimedijalnog i komunikacionog, u GNU/Linux distribucijama nalaze se i edukativni programi namenjeni korisnicima različitih uzrasta. Ovog puta predstavljamo tri programa koji đacima mogu da pomognu u savladavanju i obnavljanju gradiva, a starijima u podsećanju na školske dane i u podgrevanju sive mase.

Svi programi koje ćemo predstaviti sastavni su deo edukativnog paketa KDE okruženja. Ako ih nema u odeljku Education (Obrazovanje) KDE menija, mogu se instalirati upotrebom menadžera paketa distribucije i instalacijom paketa kdeedu. Interfejs svih programa je intuitivan i veoma jednostavan.

KBruch

KBruch je matematički program za učenje računanja sa razlomcima. Na vrhu prozora programa nalaze se meni i traka za podešavanje parametara. Zadaci su podeljeni u četiri grupe smeštene u levom oknu prozora (zadaci sa razlomcima, poređenje, pretvaranje i faktorizacija). Ispod površine za unos i izbor rešenja je dugme za proveru tačnosti urađenog zadatka, a tu je i dugme za resetovanje postignutih rezultata, kao i statistika o ukupnom broju pređenih zadataka i podacima o broju i procentu tačno i netačno rešenih zadataka.

Pored parametara o broju činilaca, najvećem imeniocu i izboru operacije (sabiranje i oduzimanje, množenje i deljenje ili mešano) za zadatke sa razlomcima na traci ispod menija, u podešavanjima programa moguće je odrediti font kojim će se ispisivati tekst u zadacima i boje za ispis brojeva, znaka operacije i razlomačke crte.

Zadaci sa razlomcima i poređenja na zanimljiv način, kroz igru, odlično mogu poslužiti učenicima nižih razreda u savladavanju gradiva.

KPercentage

 
Kako sam naziv kaže, KPercentage je još jedan program iz oblasti matematike za vežbanje zadataka sa procentima u formi kontrolne vežbe. Nakon pokretanja programa otvara se simpatičan prozor za određivanje parametara, gde se može odrediti broj zadataka, nivo težine i vrsta vežbe (vežbe sa izostavljenom osnovnom vrednošću, vežbe sa izostavljenim procentima, vežbe sa izostavljenim procentnim iznosom i vežbe po slučajnom izboru iz pomenutih vrsta).

Po izboru željene vrste vežbe započinje test. U slobodno polje korisnik upisuje rezultat i nakon klika na dugme „Primeni” (ili pritiskanja tastera ’Enter’), program vrši proveru. U slučaju greške, obaveštava korisnika o tome i nudi mogućnost upisa druge, tačne vrednosti. Obaveštenje o tačnom ili netačnom odgovoru praćeno je simpatičnom animacijom smajlija (Smeška za tačan i Tužnog za netačan odgovor), uz odgovarajuću poruku. Indikator pređenih zadataka iz vežbe i statistika tačnih i netačnih odgovora prikazani su grafički i numerički. Nakon završetka vežbe korisnik biva obavešten o uspešno odrađenoj vežbi, a nakon toga se vraća na prvobitni dijalog s početka priče.

Dodatnih podešavanja nema, kao ni statistike o broju pređenih vežbi i postignutom uspehu. U zavisnosti od izabranog nivoa težine, vežbe su podobne kako za osnovce tako i za mnogo starije generacije.

KGeography

Sa matematike prelazimo na geografiju, što se iz naziva programa KGeography može naslutiti. Pri prvom pokretanju korisnik ima mogućnost da izabere mapu koja će se koristiti kao okvir za izbor pitanja. Moguće je izabrati mape kontinenata, pojedinih država ili celog sveta. Srbije naravno nema, ali je zato tu Evropa.

Interfejs programa je vertikalno podeljen na dva dela, tako da se u levom delu nalaze dugmad za izbor oblasti testova (podrazumevano je razgledanje mape, slede testovi klika na oblast na mapi, pogađanje oblasti prema njenoj prestonici, pogađanje glavnog grada oblasti, pogađanje oblasti prema njenoj zastavi i pogađanje zastave oblasti). Na desnoj strani je površina predviđena za grafički prikaz izabrane mape, na kojoj su oblasti (države) međusobno podeljene crnom linijom i „klikabilne” su u testu kliktanja na oblasti na mapi, tačnije za tekst pitanja i ponuđene odgovore u ostalim testovima.

Nakon izbora neke od pomenutih grupa pitanja na levoj strani, potrebno je odrediti broj pitanja koji će biti postavljen (u rasponu 1–40). Tekuća statistika broja tačnih i pređenih pitanja prikazuje se ispod dugmadi na levoj strani. Nakon završenog testa korisnik dobija dijalog sa detaljnom statistikom u kojoj su izlistana sva postavljena pitanja sa korisnikovim odgovorima na levoj strani i tačnim odgovorima na desnoj strani.

KGeography ne sadrži nikakva podešavanja niti zbirnu statistiku, a zahvaljujući tome što u rezultatima nakon svakog testa pored datih prikazuje i tačne odgovore ispunjena je i edukativna nota programa pored provere znanja.

Kalzium

Iz oblasti prirodnih nauka KDE na raspolaganju ima program Kalzium, periodni sistem elemenata. Na vrhu programa su meni i traka sa dugmadima za prikaz komponenti interfejsa i dodatnih komponenti. Leva strana preostale površine programa predviđena je za klizeće vertikalne kartice, i to: za „Pregled” osnovnih karakteristika elementa nad kojim se nalazi kursor, „Izračunaj” za razlaganje hemijskih formula i prikaz sastava sa molekulskom masom jedinjenja, „Vremenska linija” za izbor godine za prikaz periodnog sistema sa elementima otkrivenim do te godine, te „Agregatno stanje” sa prikazom spiska elemenata čija je tačka topljenja, odnosno tačka ključanja oko izabrane temperature. Na desnoj strani nalazi se kompletan periodni sistem elemenata kakav smo navikli da vidimo. Elementi su bojom podloge podrazumevano razvrstani u osam grupa (način grupisanja bira se u meniju „Prikaz”), a postavljanjem kursora iznad elementa prikazuje se balončić sa slikom elementa, rednim brojem u tabeli i atomskom masom. Klikom na polje elementa otvara se dijalog sa detaljnim informacijama o elementu – pregled osnovnih karakteristika, slika elementa, model atoma, hemijski podaci, energije, zanimljivosti o elementu i spektar.

Dodatne komponente (poslednje tri ikonice na traci alatki) su „Crtanje podataka” na grafikonu za masu, gustinu, elektronegativnost i druge karakteristike elementa, „Pojmovnik” sa bogatom bazom informacija o alatima koji se koriste u hemijskim laboratorijama, te objašnjenjima termina koji se u hemiji koriste i „Rešavač jednačina” za izračunavanje hemijskih jednačina, koji na testu nismo uspeli da nateramo da radi jer je svaki put obarao program.

Za razliku od prethodna tri opisana programa, Kalzium je mnogo kompleksniji i kao takav sadrži neke opcije za podešavanja boje pozadine elemenata po grupama, blokovima, kiselosti, agregatnom stanju i drugo, te izbor jedinica za temperaturu i energiju. Kompleksnost je donela i pomenutu nestabilnost kod rešavača jednačina, ali sve ostale komponente programa rade „na visini zadatka”.

• • •

Da edukativna komponenta pomenutih programa ne bi bila samo mrtvo slovo na papiru, važno je napomenuti to da su svi programi lokalizovani na srpski jezik, pa su kao takvi dostupni i razumljivi čak i učenicima najnižih razreda osnovnih škola.

Pored četiri opisana, paket edukativnih programa KDE okruženja sadrži ukupno 19 programa, za čiji bi nam opis bilo potrebno mnogo više prostora, pa vama ostavljamo da ih sami isprobate.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
KBruch, KPercentage, KGeography i Kalzium
Šta mislite o ovom tekstu?
F-Spot 0.5.0.3 vs gThumb 2.10.11
xVideoServiceThief 2.0.1 Alpha
Avant Window Navigator 0.3.2
Firestarter 1.0.3

Platforma:
GNU/Linux
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina paketa:
29 MB DEB; 140 MB na HD-u
Cena:
programi su besplatni
Adresa:
edu .kde .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera