LAKI PINGVINI<>
052009<><>

KFileReplace 1.0

Napredna paketska zamena teksta u datotekama

Iako su multimedijalni sadržaji danas ono što najviše okupira slobodan prostor diskova kućnih i inih korisnika, s vremena na vreme se javi potreba za paketskim baratanjem tekstom u većem broju datoteka. KFileReplace je alat koji će nam pomoći u poslovima koji bez adekvatnog alata mogu da postanu prava noćna mora i žderač dragocenog vremena.

Pošto se radi o integrisanom rešenju, KFileReplace ne postoji kao zaseban paket, već dolazi uz Quanta Plus, alat za web razvoj na radnom okruženju KDE, što znači da se dobija instalacijom paketa kdewebdev pomoću menadžera paketa distribucije (nema potrebe za ručnim kompajliranjem, a verovatno je već instaliran). Smešta se u meni Utilities menija okruženja, i to u podmeni File.

Po pokretanju programa pred korisnikom se pojavljuje oskudno opremljen glavni prozor sa horizontalno orijentisanim komponentama. Na vrhu je meni, ispod njega traka alatki sa prečicama do najpotrebnijih akcija i postavki. Sledi okno za spisak datoteka sa spiskom izmena, ispod ovog dela je okno sa spisakom nizova za traženje i zamenu, dok se na dnu nalazi statusna traka sa indikatorom statusa programa i brojem obrađenih datoteka.

Prvim dugmetom na traci alatki poziva se dijalog za podešavanje lokacije od koje pretraga počinje, podešavanje toga koje će se ekstenzije pretraživati, da li će se u obzir uzeti i poddirektorijumi, odrediti kodni raspored datoteka, da li je veličina slova bitna, da li se koriste regularni izrazi, da li će se praviti rezervna kopija procesirane datoteke ili samo obaviti prepisivanje, te odrediti još drugih uslova za pretragu. Ovde se može definisati jedan niz za traženje i zamenu, ali ako je potrebno odrediti više nizova za zamenu, akcija se klikom na dugme Search Later može odložiti nakon dodavanja svih potrebnih nizova.

Dodavanje niza za pretragu i zamenu vrši se preko jednostavnog dijaloga klikom na ikonu sa slikom plusića. Nizovi mogu biti višeredni, a upotrebnom regularnih izraza može se zanemariti broj razmaka, tabulatora i drugih nebitnih znakova (npr. kod paketske obrade statičkih HTML datoteka). Na traci alatki se pomoću dugmadi može odrediti smer nizova, mogu se učitati predefinisani nizovi iz prethodno pripremljene datoteke (Search/Replace: Strings: Save Strings List to File...), odrediti da li se tretiraju i poddirektorijumi, da li se prave rezervne kopije datoteka, da li je veličina slova bitna, te da li se u nizovima koriste promenljive i regularni izrazi.

Nakon svih finih štelovanja a pre realne zamene, moguće je izvršiti simulaciju klikom na ikonu sa sličicom lupe i tekstom „SIM”. Na ovaj način mogu se uočiti i ispraviti eventualne greške, a kada smo zadovoljni ishodom simulacije, klikom na ikonu sa slikom lupe i tekstom „REP” željene izmene postaće realnost.

Verovatno će retko kome biti potreban ovaj alat, ali nije na odmet znati da tako nešto već postoji u meniju okruženja ukoliko u trenutku hitno zatreba.

Aleksandar UROŠEVIĆ

 
Buddi 3.2.2.6
KFileReplace 1.0
Šta mislite o ovom tekstu?
Kate 3.0.5
Leafpad 0.8.16
TuxCards 2.1.1
Shaman 1.0.9
Beagle 0.3.8

Platforma:
GNU/Linux
Veličina:
1,29 MB na HD-u
Licenca:
GNU GPLv2
Cena:
program je besplatan
Adresa:
http://kfilereplace .kdewebdev .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera