LAKI PINGVINI<>
122008<><>

OggConvert 0.3.2

Slobodna kompresija

Porast brzine prenosa podataka preko „mreže svih mreža” doveo je do procvata razmene multimedijalnih fajlova. Bez obzira na to da li se govori o legalno licenciranom sadržaju ili o onom iz „sive zone”, koji se preuzima „ispod tezge”, najveći broj ovih video i audio datoteka jesu sadržaji kompresovani pomoću nekog od zatvorenih vlasničkih kodeka. Danas i potpuni laici u svetu računara znaju da postoji tamo neki MP3 ili DivX, dok se slobodni i otvoreni standardi drže svojih uskih niša i odolevaju široj popularizaciji. Možda je vreme da se to promeni, jer pomoću ovog programa svaki korisnik računara može brzo i lako da zapakuje svoje snimke i podeli ih sa drugovima ili ih „okači” na YouTube.

OggConvert je mali i jednostavan alat za kompresiju audio materijala u Vorbis, kao i video zapisa u Theora i Dirac formate. Napisan je u Pythonu koristeći PyGTK, a oslanja se na Gstreamer, tako da podržava skoro sve moguće ulazne vidove datoteka. Potpun spisak međuzavisnosti može se pročitati na zvaničnoj strani, dok je sa nje moguće i preuzeti izvorni kôd ili binarne instalacione datoteke za Ubuntu i Fedoru, iako se one nalaze i u zvaničnim skladištima distribucija. Nakon instalacije, jednostavno se poziva iz menija okruženja ili kucanjem naziva u terminalu.

Program je smešten u jedan glavni prozor, u kom korisnik određuje ulazni fajl, stepen kompresije zvuka i slike, kodek koji će se koristiti, kao i izlazni fajl i njegovu lokaciju, dok se tokom same kompresije prikazuje dijalog sa skalom koja predstavlja procenat obavljenog posla. OggConvert uspešno čuva sve metapodatke iz izvornog fajla, tako da ih nije potrebno ponovo unostiti ručno, a preveden je na više od trideset svetskih jezika, uljučujući i srpski. Program je optimizovan za rad sa više jezgara, čime se na novim računarima zavidno dobija na brzini. Na našim testovima, u zavisnosti od izabranog stepena kompresije, video zapisi su sa izvornih 250 MB mogli da se zapakuju u samo 20 do 30 MB, uz zadovoljavajući kvalitet snimka, a sve to za samo nekoliko minuta rada. Poznavaoci anime filmova već su upoznati sa *.mkv (Matroska) kontejner fajlovima, a program podržava i više od jednog audio sloja u video zapisima, što je idealno za čuvanje originalnih japanskih glasova uz englesku sinhronizaciju, na primer.

Korisnici slobodnih sistema koji do kraja poštuju GNU filozofiju odavno su prestali da koriste vlasničke kodeke, a programi poput ovog tu su da bi im omogućili potpuno iskorišćavanje slobode prilikom kompresije audio i video zapisa. Oni drugi pak, koji su uvek tražili izgovor za to da svoju kolekciju ne prebace u slobodan format, a nalazili ga u komplikovanoj proceduri i nedostatku jednostavnih i brzih programa, izgubili su senku pod koju mogu da se sakriju. OggConvert zaslužuje najvišu ocenu, i našu toplu preporuku.

Nikola BULJ

 
PCBSD 7.0.1
Arch Linux 2008.06
Geany 0.15
OggConvert 0.3.2
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
GNU/Linux, *BSD
Licenca:
GNU GPLv2
Veličina:
74.4 KB source, 451 KB na HD-u
Cena:
program je besplatan
Adresa:
oggconvert .tristanb .net
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera