SERVIS<>
082008<><>

Krimpovanje mrežnog kabla

Stavljanje kockice

Krimpovanje konektora mrežnih kablova je, ukratko rečeno, izuzetno korisna veština za svakoga ko želi da sam napravi i održava svoju kućnu mrežu

Sam proces krimpovanja (pričvršćivanja konektora stezanjem) izuzetno je jednostavan i ne zahteva mnogo znanja o samom funkcionisanju mreže, međutim, postoji nekoliko detalja koji ovaj posao mogu pretvoriti u noćnu moru, ukoliko im se ne posveti pažnja. Kada je u pitanju nabavka kablova za formiranje kućne mreže, najlakše i najpouzdanije rešenje jeste kupovina gotovih kablova koji su testirani. Međutim, u slučajevima kada prodavci nemaju gotov kabl odgovarajuće dužine, kada je potrebno zameniti konektor kojem je polomljena „žabica” ili je kroz rupu u zidu nemoguće provući kabl sa konektorom, neophodno je biti sam svoj majstor i krimpovati.

Nezamenljivi alat za krimpovanje su, kako im ime kaže, klešta za krimpovanje. Postoje u raznim varijantama, a primerak koji smo koristili, pored krimpovanja, omogućava još i sečenje i blankiranje kabla. Od ostalog alata, treba napomenuti skalpel koji može biti potreban za bezbednije blankiranje, sečice za fino potkraćivanje žica i pinceta za njihovo ispravljanje.

Kablovi koji se koriste za savremene Ethernet mreže su Cat5e (kategorija „5e”) i Cat6. Upotreba Cat6 kabla preporučuje se pri formiranju gigabitne mreže.

Što se konektora tiče, Ethernet mreže koriste konektore tipa RJ-46, od milošte zvane „kockice”. Ukoliko se koriste kablovi kategorije 6, treba nabaviti konektore koji su dovoljno široki. Takođe, treba koristiti konektore za vrstu kabla koji se koristi (od pune žice, ili licnasti).

Prvi korak jeste blankiranje kabla, odnosno skidanje izolacije kabla kako bismo prišli paricama. Treba paziti da se ne ošteti izolacija pojedinih žica, a ako se to desi, treba odseći taj deo kabla i ponoviti postupak. Sigurnije je kleštima napraviti samo početni, plitki rez i posle ga dovršiti skalpelom.

Drugi korak je priprema kabla. Prvo treba razdvojiti parice i ispraviti žice.

Nakon toga, žice treba poređati po standardu TIA/EIA 568 A ili B. U slučaju da se pravi ukršteni kabl, jedan konektor se pravi po standardu A, a drugi po B. Kod neukrštenih kablova, oba konektora imaju isti raspored i svejedno je da li se koristi A ili B.

Ukoliko je blankiran veći deo kabla nego što je potrebno, žice je potrebno skratiti.

Sledeći korak je smeštanje kabla u konektor. Kako bi se osiguralo da svaka žica dođe na svoje mesto, poželjno je fiksirati ih, prstima ili pincetom, ali i tada se može desiti da dođe do greške. U tom slučaju treba pincetom malo nakriviti krajeve žica na odgovarajuću stranu. Treba paziti da se parice ne raspredu suviše, odnosno da se raspredanje ne nastavi u ostatku kabla.

 
Poslednji korak je sámo krimpovanje. Konektor s kablom stavlja se u poseban deo klešta.

Klešta se stežu dok god se ne začuje krckanje konektora.

Nakon toga, kabl je fiksiran.

Uređajima za testiranje kablova, kao što je SC6106-A, moguće je proveriti raspored žica i ispravnost kabla. U slučaju da je kabl neispravan, treba odseći oba konektora i krimpovati ponovo.

Bojan ŽIVKOVIĆ


(klik za uvećanje: JPEG, 36 KB)

(klik za uvećanje: JPEG, 17 KB)

(klik za uvećanje: JPEG, 36 KB)

(klik za uvećanje: JPEG, 27 KB)

(klik za uvećanje: JPEG, 29 KB)

(klik za uvećanje: JPEG, 40 KB)

(klik za uvećanje: JPEG, 39 KB)

(klik za uvećanje: JPEG, 17 KB)
 
 AKCIJE
SK Case Chase: Kućište „Beograd/Minas Tirith”

 AKTUELNOSTI
Idejno začeće World Wide Weba

 NOVE TEHNOLOGIJE
Intelligent Device Management i Integrated Systems Architecture

 NA LICU MESTA
Cisco konferencija
Ewe Comp prezentacija
Otvaranje Konsing poslovne zgrade
HP Labs Masterclass 2008, Dablin, Irska

 KOMPJUTERI I FILM
„WALL•E”

 SITNA CREVCA
Modulator-demodulator – modem (2)

 SERVIS
Krimpovanje mrežnog kabla
Šta mislite o ovom tekstu?
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera