INTERNET<>
102006<><>

.yu

Koje drugo slovo?

Skraćenica za domen • treća licenca • Telekom u maloprodaji

Dvoslovni domen Srbije se još uvek traži. Predlog naše vlade je samo delimično usvojen: prihvaćena je troslovna skraćenica SRB ali je odbijena dvoslovna RS. Komisija ISO je ostavilo da izaberemo jednu od šest slobodnih dvoslovnih skraćenica koje počinju na slovo s: SF, SP, SQ, SS, SW i SX. Komisija nam predlaže SP, a Ministarstvo inostranih poslova navija za SS (Srbi, Srbija).

Za razliku od nas, Crnogorci su prihvatili šta im je komisija ISO predložila (MNE i ME) a dobili su i novi pozivni telefonski broj (382). Međutim, kako je Vlada Crne Gore prihvatila dvoslovnu skraćenicu za Internet domen, tako je brzo i dodelila upravljanje nad domenom Sekretarijatu za razvoj (www.rsr.cg.yu) čija je nadležnost u nekim oblastima slična našem Zavodu za informatiku i Internet. Ta informacija ne bi izazvala veću pažnju da je upravljanje dodeljeno nekoj instituciji ili udruženju koje nije povezano sa Vladom. Upravo je IT Asocijacija Crne Gore (www.itam.ws) očekivala da će doći do javne rasprave i dodeljivanja upravljanja domenom nekoj neprofitnoj i nevladinoj organizaciji ali ih odluka Vlade pretekla u pripremama za jedan predlog rešenja ovog problema...

Još zanimljivije je da od međunarodne komercijalizacije domena neće po svemu sudeći biti ništa s obzirom da je pomoćnik sekretara u Sekretarijatu za razvoj Borivoje Marić izjavio da će jedno pravno i fizičko lice moći da registruje samo jedan domen. Detalji će se znati uskoro jer će uskoro biti donet pravilnik koji će sve regulisati.

Za to vreme NRIDS nema nikakvih vidljivih poteza u javnosti, kao ni bilo kakvih promena na sajtu (www.nic.yu). Nadamo se da ćemo u sledećem broju imati više informacija o aktivnostima RNIDS.

Telenor se polako predstavlja u javnosti kroz štura saopštenja i prve intervjue u novinama. Kratak zaključak je da će intenzivno raditi na poboljšanju servisa i uvođenju novih do kraja godine, dok se za prve 3G servise očekuje da zažive tokom 2007. godine. Pominje se i TV program preko nekog 3G protokola ali ne i značajno smanjenje cena – eventualno samo do nivoa konkurencije. Ukratko, za jeftinije mobilne usluge pa i GPRS saobraćaj moraćemo da sačekamo trećeg operatera. Dobra vest je da je 18. septembra RATEL objavio tender za treću licencu po početnoj ceni od 320 miliona evra, a konačni izbor biće donet do petnaestog oktobra.

RATEL je u proteklom periodu bila veoma aktivna po pitanju Interneta. Doneto je osam odobrenja za pružanje Internet usluga (Verat, Informatika, YUBC, M&G Zrenjanin, Pro-M System Arenđelovac, Softnet, Comgroup Konsing, Force), dat je na javnu raspravu Pravilnik o izuzeću od izdavanja dozvole za radio stanicu u širokopojasnom sistemu za prenos podataka (WAS/RLANs) sa primenom u otvorenom prostoru u frekvencijskim opsezima od 2,4 i 5 GHz, a zatim je dat na javnu raspravu i Politika i Strategija razvoja sektora telekomunikacija u Srbiji do 2010. godine. Zanimljivo je da pomenutom strategijom nije predviđeno davanje novih licenci za fiksnu telefoniju. Konačno, RATEL je pozvao i na konsultacije radi racionalnog upravljanja radiodifuznim spektrom (DVB-T, satelitski prenos i WiMAX).

Telekom Srbije je i zvanično najavio početak pretprodaje ADSL i dial-up usluge krajnjim korisnicima. Iako je dugo tvrdio da ga to ne zanima, deset godina nakon uvođenja Interneta i 1,5 godinu nakon uvođenja ADSL servisa rešio je da ipak siđe u široke narodne mase. S obzirom na „dominantan položaj na tržištu” (čitaj: monopol), izlazi sa cenama koje su nešto niže od najnižih na tržištu: flat dial-up za 590 dinara mesečno, flat ADSL paketi za 1425,44; 2136,98 i 2849,70 dinara. Za sve koji se prijave do prvog decembra biće prva tri meseca smanjen iznos računa za 15% i neće platiti zasnivanje pretplatničkog odnosa (5900 dinara!) a dial-up pretplatnici će dobiti dva meseca besplatnog korišćenja. Najavljen je i standardni postpaid dial-up Internet sa cenom od 21,50 i 43,00 dinara po satu. Takođe, u akciji „Umrežavanje” čiji je cilj da se podigne zastupljenost Interneta u Srbiji sa 17% na 20%, sa bankom Finodomestic i kompanijom ComTrade, Telekom je omogućio kupovinu dve verzije računara koji će se otplaćivati preko telefonskog računa (20,81 evro mesečno sa 84 evra učešća na 18 rata i 27,67 evra mesečno uz 144 evra učešća na 24 rate). Više detalja na www.comtradeshop.com/NewsDetailed.aspx?n=g&nid=56#news%2056 ili besplatnim pozivom Telekom Internet Call Centru na broj 0800 100 100.

Provajderi su predstavili tradicionalne popuste za đake i studente (EUnet i Beotelnet), EUnet je uveo HobbyFlat ADSL paket 256/64 Kbit/s uz nivo agregacije 40:1 i cenu od 1390 dinara. Verat je uveo ADSL pakete sa statičkom IP adresom i ostavio i tokom septembra cenu od 480 za flat dial-up.

Dušan DINGARAC

 
.yu
Šta mislite o ovom tekstu?
ADSL u Srbiji
Evolucija Interneta
Office paket baziran na Webu
Nove tehnologije
Istraživanja
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera