INTERNET<>
112006<><>

.rs

Ipak .rs

Jaki argumenti • Sve je isto... • Računar piše srcem

Ubrzo pošto smo materijal za prethodni broj otpratili u štampariju, došlo je do velikog obrta u izboru dvoslovne skraćenice za Srbiju. Nakon odbijanja ISO komisije da prihvati predlog naše vlade, nakon intervencije Ministarstva za nauku i ekologiju odluka je preinačena. Ne znamo da li su argumenti bili previše jaki ili su digli ruke od nas, tek – konačno smo dobili svoj domen. Time su prekratili i prepirke oko mogućih opcija. Zvanično obaveštenje možete videti na sajtu ISO komisije (www.iso.org/iso/en/prods-services/iso3166ma/03updates-on-iso-3166/nlv12-div.html).

Pošto smo svoj domen konačno dobili, sada će se javnost sve više interesovati kada će biti moguće zakupiti domen ispod nacionalnog domena. Upravo zbog toga, aktivnosti RNIDS će biti pomno praćene. Tokom prošlog meseca, proradio je i sajt ovog udruženja. Na adresi www.rnids.nic.yu možete videti dokumentaciju sa osnivačke skupštine, biografije članova saveta i zapisnike sa tri održane sednice saveta. Savet bi mogao da bude malo agilniji jer mu je mandat do kraja godine i nadamo se da će do tada udruženje biti zvanično registrovano i zvanično zaduženo za domen .rs, a i da će i funkcionisanje registra biti blizu operativnog. Zanimljivo je da je za v. d. direktora izabrana Mirjana Tasić, dugogodišnji administrator domena .yu, iako je na osnivačkoj skupštini decidno tvrdila da joj je Internet domena i njegovog administriranja preko glave s obzirom na razne neprijatnosti koje je doživljavala.

Vlada Republike Srbije je usvojila Strategiju razvoja informacionog društva, a RATEL je uputila Ministarstvu za kapitalne investicije predlog Politike i Strategije razvoja sektora telekomunikacija (www.ratel.co.yu) za period 2006. do 2010. godine. Prvi komentari Verice Barać, predsednika Saveta za borbu protiv korupcije, bio je da se ovim dokumentima učvršćuje monopol Telekoma.

Akcijski fond Srbije (www.share-fund.co.yu) ima najposećeniju Internet prezentaciju od svih državnih institucija. Prema analizi Republičkog zavoda za informatiku i Internet (www.arii.sr.gov.yu), od januara do septembra ove godine sajt Akcijskog fonda imao je 1 777 609 posetilaca. Na drugom mestu je Hidrometeorološki zavod (www.hidmet.sr.gov.yu) sa milion posetilaca, a na trećem Ministarstvo unutrašnjih poslova (www.mup.sr.gov.yu) sa 577 250 posetilaca. Na listi najposećenijih Internet prezentacija slede Agencija za privredne registre (www.apr.sr.gov.yu), Republički zavod za statistiku (www.statserb.sr.gov.yu), Privredna komora Srbije (www.pks.co.yu), Ministarstvo finansija (Poreska uprava) (www.poreskauprava.sr.gov.yu), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (www.minpolj.sr.gov.yu), Agencija za strana ulaganja i promociju izvoza (www.siepa.sr.gov.yu) i Nacionalna služba za zapošljavanje (www.rztr.co.yu).

Telekom je počeo sa slanjem propagandnog materijala i formulara ugovora za ADSL, Dial-up uslugu i računare na kredit koje smo najavili prošlog meseca. Dalji planovi Telekoma uključuju, pored SHDSL pristupa Internetu za poslovne korisnike, VoIP uslugu i širenje ADSL servisa. Do sada je instalirano preko dvadeset hiljada ADSL priključaka u tri grada, a do kraja godine trebalo bi da bude instalirano 60 000 priključakau trideset gradova. Plan za narednu godinu je da se dostigne čak 200 000 priključaka. VoIP usluga pod nazivom Halo+ po svemu sudeći imaće tri tarife koje će se nuditi preko posebnih kartica (kartice za dopunu od 600 dinara). Cena po minutu razgovora sa bivšim YU zemljama koštaće 11,30 dinara, sa zemljama Evrope 12,71 dinar, a sa Australijom i Severnom Amerikom 16,95 dinara. Na ove cene treba još dodati i PDV.

SezamPro je, povodom instaliranja desethiljaditog ADSL korisnika, odlučio da pojeftini ovaj servis. Nova cena paketa Basic 256 (2000 MB Internet saobraćaja) iznosi 1139 dinara a paket Home 256 flat košta 1499 dinara mesečno. Uspostava servisa će do 1. decembra biti besplatna, a nakon toga će koštati 1950 dinara. Cena paketa Lite 256 ostaje 849 dinara. U susret Telekomovom Internet servisu, i VeratNet je snizio cene modemskog pristupa. Još neki provajderi najavili su sniženje cena usluga.

Jat je na svom sajtu www.jat.com omogućio rezervaciju avio karata, a do kraja godine biće moguća i kupovina. Skype je od nedavno omogućio kupovinu kredita za zvanje običnih telefona i sa našim platnim karticama.

Dušan DINGARAC

 
.rs
Šta mislite o ovom tekstu?
Internet u Srbiji 2006.
Internet noviteti
Aktuelne tehnologije
WWW vodič
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera