PDA

Prikaži potpunu verziju : Pomoć za izbor fakulteta

Strane : [1] 2 3

6am3 Fana71c
28.3.2007, 16:53
Ok kao prvo izvinite ako tema izgleda malo sebično, ali stvarno mi treba pomoc, jer se vec dugo vremena smaram oko toga koji fakultet da upišem, a i dalje nisam našao dobro rešenje. Dakle, intresuje me web dizajn, ali i sve što je slično, dakle 3D animacija to jest dizajn multimedije. Ako znate neki dobar fakultet sa tim smerom, molim postujte ovde. Nije bitno jeli u zemlji ili inostranstvu jer novac nije toliki problem. Ja sam vec gledao, ima super fakultet u Milanu, ali je problem sto ne znam italijanski jezik koji je obavezan za njega. Takodje ima i fakultet u San Dijegu, ali to mi je malo predaleko... Ne znam, stvarno. U Srbiji je uglavnom poluraspad, sve nesto uvedeno prekljuce, nije ni sigurno da li je priznato ili ne... Jedini fakultet koji mi je zapao za oko je Fakultet za dizajn u Beogradu ( link (www.design.edu.yu)), privatni je i izgleda solidno, ali, ipak je to krupna odluka i ne treba se zaletati... Voleo bih da studiram u inostranstvu pa nije ni iskljucena opcija da krenem ovde, a zavrsnu godinu odradim na nekom dobrom fakuletetu van zemlje... [btw iovako planiram da zivim i radim u nekoj drugoj zemlji, pa... to je to. Svi predlozi su dobrodosli, i hvala unapred. :ciao:

Nemesis
29.3.2007, 0:17
To što si ti naveo nećeš naći ni na jednom (državnom) fakultetu kod nas jer su oni prvenstveno koncipirani da idu u dubinu. (čitaj: puno teorije) Po tvom opisu tebi bi više ležala viša škola jer oni forsiraju konkratan rad. (čitaj: zanat)

Da se ne bi ponavljao, imaš nekoliko rasprava na ovu temu. Neke u brbljaonici a neke i u temi o programiranju.

EDIT:
Imaj na umu da mnogi "nazovi-fakulteti" kod nas nisu akreditovani od strane Ministarstva prosvete, a njihovi programi dobrim delom odgovaraju višim školama. Generalno o njima malo znam pa te tu ne mogu savetovati.

Nicolas
29.3.2007, 0:26
Zavrsnu u ino, preveliki si ti optimista po tom pitanju. Tesko da ce to bas tako moci, mislim moze, nije da ne moze, ali obicno fakulteti koji omogucavaju takve postupke ne vrede nista pa bili oni u Srbiji ili Engleskoj. U Bolonji imas studiranje i na srpskom (znam jer tamo studira neka moja drugarica) ali ne znam koliko je to rasprostranjeno, ona je na menadzmentu.

ps Mislim da su ovakve ako ne i potpuno identicne teme vec otvarane i brisane.

freeminder
30.3.2007, 22:53
To što si ti naveo nećeš naći ni na jednom (državnom) fakultetu kod nas jer su oni prvenstveno koncipirani da idu u dubinu. (čitaj: puno teorije) Po tvom opisu tebi bi više ležala viša škola jer oni forsiraju konkratan rad. (čitaj: zanat)

Da se ne bi ponavljao, imaš nekoliko rasprava na ovu temu. Neke u brbljaonici a neke i u temi o programiranju.

EDIT:
Imaj na umu da mnogi "nazovi-fakulteti" kod nas nisu akreditovani od strane Ministarstva prosvete, a njihovi programi dobrim delom odgovaraju višim školama. Generalno o njima malo znam pa te tu ne mogu savetovati.

Ja sam student jedne od grdila visih skola (da nekazem jedne od JACHIH-ali to je bila njihova promocija,promocija glavesina)

NEma tu nikakvog veceg prakticnog usavrsavanja i ucenja u odnosu na fakultete , verujte mi barem ja znam!

Vise skole zobilazi u velikom luku (i ja bih to uradio da sada upisujem faks) jer ces se isto muciti u kracem vremenskom periodu,to jest isti broj ispita ces imati a diploma ti je manje cenjena....

By the way,sada je rang diploma visih skola "Bachelor diploma"
a faksova "Master" tek toliko da ti neko nemaze oci da ces sa visom skolom imati MAster diplomu (kao sto su nama pred upis)

Mefisto
6.4.2007, 14:50
E ako mene slusas, pogledaj par italijanskih sajtova>

www.unibo.it
www.unitr.it
www.unifi.it
www.uniro.it

Tu imas vecinu stvari vezano za studiranje u Italiji, posto i moja malenkost pokushava da nastavi studiranje u Italiji (na engleskom).
Ja sam inache i krenuo da studiram na engleskom, navikao se, a italijanski govorim kako-tako. U srbiji za Web-Dizajn znam da ima u Novom Sadu, privatno isto, jedan drugar mi je bas na tom smeru, to ti je tamo na Futoskom putu, 100 metara od Bulevara Oslobodjenja...ne znam stvarno kakvu reputaciju ima ta shkola, pogledaj malo po google-u. Ako ti je bas frka, cimnucu druga za sajt te shkole, jer ja vec sad ne studiram u Srbiji...tako da ne znam za tamosnje prilike. Posto je Srbija samo teoretski preuzela Bolonjski tip studiranja, a ako recimo planiras da predjes na isti fax, posle prve godine, kao ja recimo, da se upises na 2 godinu negde iz Srbije je mnoooooogo komplikovanije nego recimo meni, koji sam u Budimpesti
(i imam madjarsko drzavljanstvo).
I jos nesto, racunaj sa tim da ce ti kao studentu koji nema pasos EU, bite isto tako otezano pribaviti dokumentaciju za enrolment, tj. upis na fakultet u inostranstvu. Ovo ti nisam rekao da bih te obeshrabrio, jer je po meni studiranje u inostranstvu, jedina alternativa za ljude iz nasih krajeva, osim ako nisi na ETF-u u BG-u ili NS-u, koji su svetski opsteprihvaceni, znam ljude lichno koji su zavrsili Elektrotehniku i sad zgrcu lovu po inostranstvu. Sa ostalim fakultetima u Srbiji mozes da ***********. Ehm, da. Nadam se da si shvatio poentu moje priche. I glavu gore, imam druga koji je prosle godine diplomirao u Milanu, bas na tom dizajnu. Istina da ga je dosta kostalo> ali svaki normalni roditelj zna, da je ulaganje u znanje, i u svoje dete najbolje ulaganje. Momak je kao diplomski rad dizajnirao helikopter, ali nesto mnogo za****no, sve u svemu Japancima se svidela ideja, zvali su ga da otkupe licencu od njega, tako da ko zna, mozda budemo uskoro videli i to njegovo chudo.
P.S. Kucaj u google u "Italijanski kulturni Centar, Beograd", tu ces isto dobiti dosta informacija. Valda ce ti se malo iskristalisati sta bi i gde hteo.

JCDenton
6.4.2007, 15:09
Ja sam student jedne od grdila visih skola (da nekazem jedne od JACHIH-ali to je bila njihova promocija,promocija glavesina)

NEma tu nikakvog veceg prakticnog usavrsavanja i ucenja u odnosu na fakultete , verujte mi barem ja znam!

Vise skole zobilazi u velikom luku (i ja bih to uradio da sada upisujem faks) jer ces se isto muciti u kracem vremenskom periodu,to jest isti broj ispita ces imati a diploma ti je manje cenjena....

By the way,sada je rang diploma visih skola "Bachelor diploma"
a faksova "Master" tek toliko da ti neko nemaze oci da ces sa visom skolom imati MAster diplomu (kao sto su nama pred upis)

Kolicina znanja koju steknes u toku skolovanja na fakultetu ili visoj skoli najvise zavisi od toga koliko si se cimao da ucis (na fuckultetu i "sa strane"). Ovo sto pricam se odnosi na racunarstvo i informatiku. Imas individua koje studiraju FON, a opet znaju daleko manje od pojedinih studenata Beogradske Poslovne Skole (BPS) (bivse "Vise poslovne"), zato sto ih nesto manje interesuje. Ja, koji zavrsavam odsek informatika na toj istoj BPS (ostao mi je jos 1 ispit), mogu reci da nikada necu reci nijednu ruznu rec na racun te skole koja je na VEOMA losem glasu. To sto se prica po novinama o korupciji i prodaji diploma je uglavnom tacno, ali se sve to odnosi na smerove pored informatike (menadzment, marketing, carine...). Na informatiku se godisnje upise (u najboljem slucaju) 50 ljudi (od 2500 koliko skola prima) i sve te ljude uglavnom interesuje to cime ce se baviti. Ono sto je kljucno kod izucavanja informacionih sistema i baza podataka (na sta je stavljen akcenat na BPS) je ucenje kod kuce - "sa strane" - i ovo vazi za sve fakultete koji se bave informatikom. BPS ti daje sasvim solidnu teorijsku osnovu, a ostavlja ti DOSTA vremena da ucis i usavrsavas se kod kuce (imam gomilu knjiga na temu SQL Server-a, administracije baza podataka... sto u eletkronskom, sto u stampanom obliku). Profesori su odlicni, izuzetno strucni i od njih mozes brdo toga da naucis, jer nisu iskompleksirani i ne vide te kao konkurenciju (kao sto je slucaj na jacim fakultetima), pa su voljni da ti objasne i pomognu koliko god da ti treba (naravno, ako im trazis).

Dakle, da rezimiram: Glavna razlika izmedju BPS i jacih fakulteta je u tome sto na BPS ces najlakse dobiti 6 i diplomu, ali za visu ocenu moras da se ITEKAKO pomucis (znam iz licnog iskustva). Ne verujte pricama kako se na BPS nista ne uci, jer to jednostavno nije istina (barem na informatici)...

[Imzadi]
6.4.2007, 16:48
Ja sam vec gledao, ima super fakultet u Milanu, ali je problem sto ne znam italijanski jezik koji je obavezan za njega. Takodje ima i fakultet u San Dijegu, ali to mi je malo predaleko...

Izvini, ali moram da ti kažem da mi je ovo malo snobovski :) Pogotovo u zemlji kao što je ova naša, sa materijalnom situacijom takvom kakva je... Razumem ja donekle tvoj problem, ali ako želiš da učiš i da stvarno budeš majstor svog zanata, ime fakulteta tu ne može mnogo da pomogne... Fakultet je samo ulaznica za posao, gde god da konkurišeš, a pogotovo u inostranstvu... Ako želiš "dobru ulaznicu", i ako tvoja materijalna situacija to dozvoljava, idi u inostranstvo... Ali zato pre nego što odeš u inostranstvo sedi i zagrej stolicu sa učenjem stranog jezika.

Ne znam, stvarno. U Srbiji je uglavnom poluraspad, sve nesto uvedeno prekljuce, nije ni sigurno da li je priznato ili ne... Jedini fakultet koji mi je zapao za oko je Fakultet za dizajn u Beogradu.

U inostranstvu može biti problem ovo što se desilo sa Univerzitetom u Kragujevcu... A Evropi ništa ne znači reč Kragujevac ili Beograd, već Srbija...(ako razumeš šta hoću da ti kažem)... Što se tiče privatnih fakulteta i viših škola ovde, ja lično ti ne bih preporučila da to upisuješ, jer imam loše iskustvo sa Megatrendom, a ima i primera ostalih studenata koji nakon diplomiranja nisu zadovoljni ni malo... Jedino je Univerzitet braće Karić prolazio malo bolje u Nemačkoj i Austriji (pogotovo u Austriji koja maltene ne priznaje naše državne fakultete), tako da - izbegavaj tu opciju...
I nakon svega, ako možeš da ideš preko i da studiraš, to bolje za tebe... Ali opet ću ti ponoviti da možeš da završiš i najbolji fakultet na svetu, da doktoriraš i ne znam šta već, ali ako ne znaš to što radiš - diploma ti ne vredi. Za dizajn koji pominješ treba ti i talenta i znanja, i interesovanja... a da budem iskrena, pratim na forumu teme vezane za 2d i 3d grafiku, i nisam baš primetila neko ogromno intresovanje sa tvoje strane... Ako želiš time da se baviš, počni da se interesuješ malo više za dizajn, da usavršiš neki strani jezik, i... (sad ću da zvučim kao učiteljica, al nema veze:)), da učiš za znanje a ne za ocenu... A to pogotovo možeš maksimalno iskoristiti na nekom stranom fakultetu gde se praktično znanje više vrednuje u svakom smislu nego teorijsko...

kinteC
6.4.2007, 18:03
Realna situacija je takva da ne postoji fakultet koji bi 100% izasao tvojim zahtevima. Na pr, fakultet primenjenih umetnosti je ono sto drzava nudi. Fax ide na staru slavu, a inace je ovako raspad sistema. Ako nameravas da se bavis web dizajnom, zobidji taj fax u sirokom luku. (zapitaj se samo zasto studenti tog fakulteta protestuju)
Ja sam inace student fakulteta za dizajn, inace sam zadovoljan tim fakultetom, ali, mogao bi biti i bolji. Kapiram da taj fakultet vredi samo radi pojedinih profesora, koji ne da znaju znanje, nego rasturaju. Na pr, profesor Goran Ocokoljic, predaje web dizajn. Rastura JS, Flash-action script, css....i ko zna sta jos. Realno, jedan njegov cas vredi kao mesec dana sedenja kuci i cukanja kompa.
Sto se megatrenda tice, cuo sam da oni imaju bolje uslove za rad, ali kakvi su profesori, to stvarno ne znam.
Za sada, preporucujem fax za dizajn...

todos
7.4.2007, 17:27
Koji je najpogodniji fakultet da se studira posle 35-te kodine?

[Imzadi]
7.4.2007, 18:38
Koji je najpogodniji fakultet da se studira posle 35-te godine?

Pa u suštini, ti ćeš završiti i pre i posle 35. nešto što te interesuje i nešto što voliš... S druge strane, ako gledaš samo praktičnost diplome u smislu boljeg položaja i veće plate na radnom mestu, a želiš da završiš to u kratkom roku, pokušaj sa nekom od viših škola... Pogotovo je velika prednost boljonjska deklaracija koja je od skoro uvedena.
Pošto vidim da si iz Parmenca kod Čačka :), mogu da ti preporučim Tehnički fakultet u Čačku, gde možeš uz malo truda završiti fakultet, smer Industrijski Menadžment. Problem može biti matematika, fizika ili eventualno redovne vežbe i predavanja za koja bi morao da odvojiš bar 3 dana sedmično po 5 sati... Na istom fakultetu imaš i višu školu, odabir smerova je odličan... Kao prvo:
- industrijski menadžment - najlakši smer na višoj školi, najviše zahteva odgovornost i pojavljivanje na predavanjima, za skoro svaki predmet su na raspolaganju kolokvijumi, pa samim tim se zahteva redovno pojavljivanje na njima (ako želiš da ispit položiš na lakši način)...
- tehnička grafika - odličan smer! Ono što mi se najviše dopada, to je praktična nastava gde se vežbe odvijaju na principu: svako ima svoj kompjuter, radi se u programima za vektorsku i rastersku grafiku, a za prakse vode studente u neki dizajn studio, firmu, gde se direktno može videti štampa i sve ostalo što uz to ide... Problem može biti hemija koja je zaista obimna i polaže se iz 12 kolokvijuma...
- mašinski smer - najpogodniji ako radiš u nekoj od čačanskih firmi pa ti treba viši stepen obrazovanja za taj smer, i ovaj smer ti preporučujem ako već imaš iskustva u mašinstvu, a pogotovo po pitanju crtanja tehničkih crteža, kako ručno, tako i u Auto Cad-u...
- elektrotehnika - ne znam šta posebno da kažem, osim da je mnogo lakše nego na fakultetu... Ali ipak, elektrotehnika je elektrotehnika.. :)
- industrijska informatika - lak, interesantan... Meni se ne dopada zbog programskih jezika, C++ i Pascal, ali ako te to zanima, zašto da ne... Ništa posebno teško. E sad... ljudi se zaleću za ovaj smer zato što im zvuči lepo, ili misle kad završe biće eksperti ili šta već... Malo je širok pojam ta industrijska informatika, nije mi baš najjasnija svrha i "šta raditi posle", ali ako neko u tome nađe perspektivu, zašto da ne...
Mogu ti reći da ima puno ljudi preko 40 godina koji studiraju kako na fakultetu tako i na višoj školi, a bilo je slučajeva da roditelji studiraju istovremeno sa svojom decom :) Takođe znam za slučaj jedne bake od 70 godina, koja je čini mi se prošle godine diplomirala na Pravnom fakultetu :) Zaključak: nikad nije kasno, pitanje je samo koliko si spreman da stigneš do cilja... ;)

6am3 Fana71c
8.4.2007, 12:19
;237334'] Ako želiš "dobru ulaznicu", i ako tvoja materijalna situacija to dozvoljava, idi u inostranstvo... Ali zato pre nego što odeš u inostranstvo sedi i zagrej stolicu sa učenjem stranog jezika.

To je i poenta. Nemam nameru da upisujem nijedan fakultet radi imena, nego radi onog sto on nudi. I ne smatram sebe snobom. Ako zelis dacu ti link fakulteta za dizajn u San Dijegu, pa uporedi predmete na njegovom smeru za web dizajn i predmete BILO KOG domaceg fakuleta, pa mi reci da gresim. Samo sto se ispostavilo da je fax preskup, taj i jos jedan u Kanadi sto mi se svidja su extra fakulteti ali mislim da kostaju oko 50.000 dolara sto nije problem Amerima koji to otplacuju pola zivota sa visokim platama, ali meni jeste... Ipak mi i dalje ostaje zelja da studiram negde drugde, jer ovde je stvarno uzas gde god pogledas naspram onog sto se nudi u inostranstvu, ali problem je bas sa tim stranim jezikom, jer ne znam italijanski a nemam vremena da ucim (vec sam iovako u debeeeelom zaostatku jer su mnogi vec spremni za fakuletet a ja jos ne znam ni gde cu :( ) anyway, da ne davim, hvala svim ljudima sto su ovde pisali, samo, stvarno je uzas ovo odluciti a i problem je sto me intresuje iskljivo dizajn, bez onog smaranja tipa programiranje i slicno. Znam da mora i toga da ima, ali zeleo bih sto vise dizajna i zanimljivih predmeta, a sto manje smaranja gde je samo suva teorija... Zakljucak: ovde je raspad, a inostranstvo ili skupo ili ne znam jezik... :mad:

P.S. @freeminder - ne brini, necu na visu ;)
@ Mefisto - hvala ti, samo ne razumem one sajtove, ne parlam italiano :)

Nillaith
8.4.2007, 19:51
Pogledaj sajt Illinoius Institute of Art (http://www.ilia.aii.edu/), oni nude stipendije i slicno... ne znam da li jos uvek imas fore da pokusas, ali ko zna. Mislim da je njihov program sasvim ok :)

I svakako, ne zaboravi... mozes ici na najbolji fakultet na svetu, sa savrsenim predmetima, ali ako se sam ne potrudis, ne vredi ti.

6am3 Fana71c
9.4.2007, 3:09
I svakako, ne zaboravi... mozes ici na najbolji fakultet na svetu, sa savrsenim predmetima, ali ako se sam ne potrudis, ne vredi ti.
Naravno - to uvek stoji. Hvala puno za trud, stvarno lepo od tebe. Imas + rep od mene, to je jedino sto mogu da ucinim da se zahvalim :o

Mefisto
9.4.2007, 11:02
Na sajtu Bolonjskog Fakulteta i onog u Trstu imas opciju, da sajt bude na engleskom, i tu sve informacije o upisu, smerovima koje pokrecu na engleskom itd., a kazem ti ako si zagrejan za Italiju, kontaktiraj Italijanski Kulturni Centra u BG-u, dace ti sve informacije ++ pouzdano znam da studiranje na drzavnim fakultetima u Italiji kosta oko 1600-2000evra/godisnje (a tu najcesce imas ukljucheno i knjige + ostale usluge sto fakultet nudi).
To e to.

NjegovaWisost
3.5.2007, 17:41
Ljudi, pojma nemam šta da upišem. Ima još manje od 20 dana do završetka gimnazije, a ja veze nemam šta da upišem. Znam samo da ću upisati fakultet u Beogradu :D
Znači, troumim se između

1. Prava.
2. Ekonomije.
3. ETFa.

Ovu temu sam postavio ovde jer znam da ima dosta studenata ovde na forumu.
Nervira me to što nema rang liste nigdje na internetu od prošle godine (ona sa ETFa neće da učita, ili ja negdje griješim)

Mislio sam da vas pitam kakva je situacija sa upadanjem na budžet? Koja je bila donja granica?
Sve četiri godine prešao sam sa oko 4,5 prosjekom.

Naročito me zanima ETF, jer sam čuo da je strašno težak, ali me pomalo plaši?
Jel se neko od ovdašnjih studenata sjeća donje granice za budžet?

Znam, u PG bih bilo šta lagano upisao (nema prijemnog, sve ide po uspjehu), al mrzim taj grad. I nerviraju me ovi koji se bune i traže da mi iz CG nemamo iste uslove ko ovi u Srbiji.

Stvarno, moram se odlučiti za nešta. HELP:icon_stud

Highlander
3.5.2007, 17:52
Ja idem na ekonomski u Nišu. Ako te zanima ekonomija, bolje je da upišeš u BG-u kao što hoćeš. :) Kod nas je, kad sam ja upisivao, granica za budžet bila oko 92 poena, ja sam sa 95,5 bio 117 na spisku.:opanachke

Ne može niko odavde da ti kaže šta da upišeš. To je jednostavno samo tvoja odluka. Najgore je da upišeš nešto što te ne interesuje, pa da ti se posle sve smuči - kao meni... :nov_mad2:

NjegovaWisost
3.5.2007, 17:57
Nevjerovatno da nisam vidio ovu temu.

Ne znam, nisam nešto "uže specijalizovan" što se tiče bilo čega.
Bio sam treći na debatnom turniru u Crnoj Gori (to je opet pravni fax)
Kompjutetre:love: znači ETF
A ekonomija mi je moćna...
Auuu, baš je to visoka granica za budžet, pa kako je moguće da su svi toliko nabubali :icon_scra

[Imzadi]
3.5.2007, 18:00
Nevjerovatno da nisam vidio ovu temu.

Da...:) Aj' sledeći put malo udri po pretrazi... ok?:D

NjegovaWisost
3.5.2007, 18:02
Danke ko sestri rođenoj. Joj kako me nervira ovaj najobičniji smile, razbio bih ekran ;) Da sam živčan i imam para za bacanje...
ETFlije, ima li koga?

Mefisto
12.5.2007, 12:04
Znachi ako te zanima posao kojim ces moci da se bavis i u inostranstvu onda biraj ETF, sto se tiche prava i ekonomije nisam siguran koliko ces dobro proci sa tim diplomama.

NjegovaWisost
12.5.2007, 19:50
Jes posao u inostranstvu maltene lako naći sa ETFom, mada i ovde može dobro da se prođe i sa pravom i ekonomijom. Naravno, diploma nije važna puno, znanje i stručnost prije svega su bitni. I ovde može da se uspje, samo malo teže, al može... A što se tiče odlaska u inostranstvo, meni je Srbija inostranstvo:) :( Nažalost. Ja mislim da je za odlazak (posle fakulteta) presudno znanje jezika

Mefisto
12.5.2007, 20:06
Ma u Srbiji je jedino dobro ziveti ako imash kesha, a i u CG isto, pa ti sad vidi.
Ako oces da radis za 200-300evra Srbija i Crna Gora su najbolje moguce destinacije, ali brate Crna Gora vec godinama ima odlichne veze sa Italijom, shto malo ne naucis Italijanski pa zapalis tamo posle faxa, napravish neku lovu, pa mozes ziveti gde oces...gde ti srce pozeli.

U BG-u ti za prosechan izlazak treba 10-20evra, sve zavisi da li si sa devojkom - kad ti sve castish ili sa drugovima kad delite troshkove, pa ti sad vidi, pravni i ekonomski faklutet su fakulteti koje svaki drugi maturant upishe, a ETF nije.
Ovo ti govorim iz lichnog iskustva, ja sam hteo da upishem pravo, i bukvalno u zadnjem trenutku sam promenio misljenje i upisao Turizam, veruj mi NISAM SE NI MALO POKAJAO zbog te doluke, shtavishe!

Nego da ja malo zapjevam, jel ti poznata ova djeticu> Pjesmo mira i ljubavi kreni, i sve dobreeeeee ljude pozovi, nek se vrate oni dobri daniiii, Kolashin, Pljevlja, Herceg Noviiiiiiii! Pjesmo kreni i ne shtedi glasa, nek se chuje i neka se ori, neka morem ljubav zatalasa Kotor, Nikshic, Herceg Noviiiiii!

Malo offtopic>
Aj vidi ako imas pesmu od Bojana Bajramovica - "Shta to ima u ljudima tuzno" i "Od kafane do kafane" da shareujesh.

JCDenton
12.5.2007, 20:28
Samo da se za trenutak nadovezem na ovu pricu o odlazenju u inostranstvo po zavrsetku fakulteta. Samo jednu cu stvar reci - to je, u 95% slucajeva, gadna greska koju neko moze da napravi u zivotu. Mnogi idu u inostranstvo sa iluzijom da se tamo zivi mnooogo bolje i da su plate vece. E, pa s obzirom na to koliko familije i prijatelja imam po inostranstvu, mogu vam svima reci da se "preko grane" uopste ne zivi toliko bolje koliko ovde ljudi misle. Jeste, plate su vece, ali su i troskovi zivota daleko veci nego ovde, tako da ti dodje na isto. Kada odes u neku stranu zemlju, tamo si gradjanin drugog reda i tacno se zna koliki su ti dometi (tj. koliko te ogranicava cinjenica da si Srbin). Trece: veliki broj ljudi ovde ne shvata da niko tamo ne ceka nekog tamo strucnjaka sa Balkana da mu da visoku platu i omoguci relativno lagodan zivot. Naravno, ima ljudi koji su zadovoljni zivotom i radom u Evropi (van granica ove nase zemlje), ali ima mnogo vise onih koji su otisli na gore.

Dakle, svugde ima nezaposlenosti, svugde ima korupcije, svugde ima nesigurnosti radnog mesta. Ovo trece je u inostranstvu izrazeno znatno vise nego kod nas.

Toliko. Izvinjavam se za off-topic.

genius
12.5.2007, 23:24
To je sve istina. Jedino mozda u Americi nema veze odakle si posto su tamo svi "odnegde". U zadnje vreme ima toliko Indusa da mi prosto nije jasno odakle... Ali svuda je slicno...

Garson
13.5.2007, 1:17
Danke ko sestri rođenoj. Joj kako me nervira ovaj najobičniji smile, razbio bih ekran ;) Da sam živčan i imam para za bacanje...
ETFlije, ima li koga?
Ima.:) Pitaj shta te zanima.

Nemesis
13.5.2007, 1:28
Jes posao u inostranstvu maltene lako naći sa ETFom, mada i ovde može dobro da se prođe i sa pravom i ekonomijom. Naravno, diploma nije važna puno, znanje i stručnost prije svega su bitni. ...

Samo nisi naveo koji posao. :D
Baš sam skoro sreo jednog prijatelja iz exYu koji je radi kao konsultant u Sloveniji. Da ne dužim ... čuo sam od njega podatak da Slovencima trenutno mnogo više nedostaju zanatlije, posebno frizeri od visoko obrazovanih ljudi.
Ima tu još crnjih informacija ali ovde ću stati da se sve ne bi pretvorilo u burnu raspravu.

Ma u Srbiji je jedino dobro ziveti ako imash kesha, a i u CG isto, pa ti sad vidi. ...

Nema mesta na planeti gde se teško živi ako imaš puno para. :D

NjegovaWisost
13.5.2007, 13:13
Zanima me koliko je bodova imao zadnji na rang listi za budžet kada si se ti upisivao
@ Garson

ne, znam Engl odlično i Francuski solidno, a italijanski ni riječi

NjegovaWisost
23.5.2007, 13:59
Sad mi treba rang lista za pravni fakultet :D

Zašto nisu objavili to na sajtu?

vladale
23.5.2007, 18:33
Nervira me to što nema rang liste nigdje na internetu od prošle godine (ona sa ETFa neće da učita, ili ja negdje griješim)

Mislio sam da vas pitam kakva je situacija sa upadanjem na budžet? Koja je bila donja granica?
Sve četiri godine prešao sam sa oko 4,5 prosjekom.

Nemoj da te bodovi brinu, ako izađeš i uradiš dobro nemaš šta da brineš. Samo vežbaj i radi matematiku i uspeh je zagarantovan.

Postoje mnoge teme na ETF-ovom forumu, posebno u "Upis na ETF" forumu. (http://forum.etf.bg.ac.yu/index.php?showforum=21) Srećno!

[Imzadi]
3.6.2007, 4:44
U pravu je vladale, vidi da dobro odradiš prijemni i ne brini se...;)

NjegovaWisost
3.6.2007, 14:03
Ne znam sad mi se ne ide na ETF... Možda odem na Pravo ili Ekonomiju...
Ma svejedno mi je, samo da upadnem, pa kako bilo... Uf Milo Đukanović i još trojica otvaraju dva fakulteta (pravo i ekonomija) u PG, školarina 1100 evra, haos je znači. Čak će brucoši imati i besplatne časove pilotiranja! A zgrada kakva će biti da ne pričam... Da volim mila, sad bih upisao taj fakultet... A da ne pričam što će non stop da organizuju razmjenu studenata... Jbg, prva generacija...

[Imzadi]
3.6.2007, 15:01
Ne znam sad mi se ne ide na ETF... Možda odem na Pravo ili Ekonomiju...

Vidi... nisi mali, imaš valjda toliko zrelosti da znaš šta hoćeš. Ne računa se ako znaš šta nećeš... To je karakteristika male dečice, da znaju šta ne žele.... A ti u tvojim godinama treba da raščistiš sa sobom koji će to fakultet biti i šta tebe vuče, zanima, za šta imaš eventualnog talenta ili interesovanja... ETF i ekonomija nemaju ama nikakve veze jedno sa drugim, pa zato ne vidim logiku u tvom izboru... Upiši nešto što ćeš da završiš za maks.5 godina, svako studiranje nakon toga nema smisla... Mislim, nema smisla grebati se o jadne roditelje do 30... Prvo što ne valja za tebe, a o roditeljima da ne pričam... Zato što su to veoma jaki razlozi, zato ti kažem da dobro razmisliš o svojoj odluci.
Raspitaj se, jako je bitno da znaš koje ćeš predmete slušati, šta imaš od ispita, koliko semestara, sve to može uticati na tvoj izbor.

NjegovaWisost
4.6.2007, 5:39
Znam. JA recimo odem u Srbiju (Beograd, Majdanpek, Zrenjanin, Priboj, Arilje, Vranje, Sombor; gdje sve nemam rođake:D ) i tamo skoro svi đaci još krajem trećeg i početkom 4tog znaju šta će da upišu. Kod nas u PV to nije slučaj. Evo, još 15tak dana do predaje dokumenata i još ima poodosta onih koji pojma nemaju šta da upišu... I jedna od 20 osoba je to znala recimo za Novu godinu...
I to mi je veoma čudno... Ovde se 90% ljudi j**e koji će fax upisati...

Sve budala do budale:a_whistli

NjegovaWisost
11.6.2007, 13:54
Uzeo sam materijal za upis na Pravo :D
Zna li neko koliko će od ovih pitanja bit ina prijemnom? Mislim, glupo je reći da neće biti ništa (kao što piše u predgovoru) kad je ovde ispisana čitava istorija i mnoga djela.

genius
11.6.2007, 14:15
Ja kada sam polagao su nam dali uglavnom slicna pitanja. Znaci samo su preformulisali drugacije. Trebao si da ides na pripremnu nastavu na pravnom jer onda Zika Bujuklic i Voja "bucmasti" izbace pola iz dela istorije tako da sam ja spremio ispit za bukvalno deset dana. Nisam planirao da idem na pravni nego sam se odlucio u zadnjem momentu i bio sam u prvih sto na listi :)

NjegovaWisost
14.6.2007, 2:42
Ja kada sam polagao su nam dali uglavnom slicna pitanja. Znaci samo su preformulisali drugacije. Trebao si da ides na pripremnu nastavu na pravnom jer onda Zika Bujuklic i Voja "bucmasti" izbace pola iz dela istorije tako da sam ja spremio ispit za bukvalno deset dana. Nisam planirao da idem na pravni nego sam se odlucio u zadnjem momentu i bio sam u prvih sto na listi :)

Teško. Ova đubrad neće da nam daju svjedočanstva (ta milo otvara fakultet) pa Bog jedini zna šta će se dalje desiti. Ovde je frka haos, a direktor se sakrio...
Ne mogu na pripremnu u BG jer imam 300 obaveza ovde, plus maltene svakih mjesec dana sam bio u BG, i sada ću dva tri puta da budem i to je to. Koliko si imao bodova? @genius

genius
15.6.2007, 2:03
Uf, ne mogu da se setim. Mislim da sam imao nesto izmedju 80-90. Tada su u prvih par stotina svi imali slican broj bodova a upisali su jos i hiljadu onih koji su imali tek koliko da su polozili a onda su u septembru upisali i sve ostale jer su od planiranih 1500 upisali valjda 2000. Znaci svakog ko je polozio prijemni. Ako si bio dobar sa istorijom i znas gramatiku koliko-toliko nije tesko da se upadne na budzet. Mada je mene dosta vadio i prosek jer sam bio odlican sve cetri godine....

NjegovaWisost
15.6.2007, 17:34
Gramatiku poodobro znam kao i pomalo književnost al me strah za istoriju, kad ugledah ona silna pitanja.. Mada dosta njih se ponavlja. Vidio sam da o drugom svijetskom ratu baš malo pitanja ima....

freeminder
7.7.2007, 17:33
Ok kao prvo izvinite ako tema izgleda malo sebično, ali stvarno mi treba pomoc, jer se vec dugo vremena smaram oko toga koji fakultet da upišem, a i dalje nisam našao dobro rešenje. Dakle, intresuje me web dizajn, ali i sve što je slično, dakle 3D animacija to jest dizajn multimedije. Ako znate neki dobar fakultet sa tim smerom, molim postujte ovde. Nije bitno jeli u zemlji ili inostranstvu jer novac nije toliki problem. Ja sam vec gledao, ima super fakultet u Milanu, ali je problem sto ne znam italijanski jezik koji je obavezan za njega. Takodje ima i fakultet u San Dijegu, ali to mi je malo predaleko... Ne znam, stvarno. U Srbiji je uglavnom poluraspad, sve nesto uvedeno prekljuce, nije ni sigurno da li je priznato ili ne... Jedini fakultet koji mi je zapao za oko je Fakultet za dizajn u Beogradu ( link (www.design.edu.yu)), privatni je i izgleda solidno, ali, ipak je to krupna odluka i ne treba se zaletati... Voleo bih da studiram u inostranstvu pa nije ni iskljucena opcija da krenem ovde, a zavrsnu godinu odradim na nekom dobrom fakuletetu van zemlje... [btw iovako planiram da zivim i radim u nekoj drugoj zemlji, pa... to je to. Svi predlozi su dobrodosli, i hvala unapred. :ciao:

Pa evo da se malo vrati na pochetak teme!

U suhtini nikom nece naci stalno zagarantovani posao u inostranstvu fakultetska diploma nekih od nashih najnajnaj fakulteta , pa ni ETF-ova!

Ona ce ti tek toliko pomoci da se zaposlis u inostranstvu sa lakocom ( ali samo ako je uporedjuju sa nekim od nashih fakulteta iz Srbije ) jer verujem da to shto se nacuhi na ETF-u moze josh da parira arem 50 fakulteta iz celog sveta u toj bransi, znachi nije najbolji niti je pri nekom vrhu najboljih. E sad druga je stvar shto se kod nas raspreda legenda koja je potkovana dokazima, da skoro 99,99 % ljudi koji zavrse ETF odu u inostranstvo, pa onda se opet nash narod tripuje i voli da dize u nebesa sve i svashta iako je to u inostranstvu prosek!

Zansci olaksace ti malo u odnosu na FTN-ovg diplomca sa startne pozocije dok kad dodje provera znanja mozes ga ispushiti ako si ga zavrsio onako studijski a ne zasukao rukao i mozak i uchio sa strane praktichno! Znachi ZNANJE JE MAJKA a diploma ti dodje da se razlikujesh od majstora koji isto toliko zna i daje ti mogucnost bolejg usavrsavanja i kretanja medju ljudima istog kova, tj takozvanom elitom te branshe!

Znachi, evo vidim da ti hoces da upishesh WEB DIZAJN!

Kao prvo od toga ovde nemash leba! Jedino da palish preko grane i da se pokazesh,a diploma ti za to definitivno nece trebati,jer ona negarantuje da ces ti bolje dizajnirati sajt od nekog ko nema diplomu a iza sebe ima odranjenih barem 20 vrhunskih sajtova! Kontash!

Moja preporuka! Nadji neshto praktichnije i shto volish to je ono najvaznije!

4th Dimension
8.7.2007, 2:19
;271141']Vidi... nisi mali, imaš valjda toliko zrelosti da znaš šta hoćeš. Ne računa se ako znaš šta nećeš... To je karakteristika male dečice, da znaju šta ne žele.... A ti u tvojim godinama treba da raščistiš sa sobom koji će to fakultet biti i šta tebe vuče, zanima, za šta imaš eventualnog talenta ili interesovanja... ETF i ekonomija nemaju ama nikakve veze jedno sa drugim, pa zato ne vidim logiku u tvom izboru... Upiši nešto što ćeš da završiš za maks.5 godina, svako studiranje nakon toga nema smisla... Mislim, nema smisla grebati se o jadne roditelje do 30... Prvo što ne valja za tebe, a o roditeljima da ne pričam... Zato što su to veoma jaki razlozi, zato ti kažem da dobro razmisliš o svojoj odluci.
Raspitaj se, jako je bitno da znaš koje ćeš predmete slušati, šta imaš od ispita, koliko semestara, sve to može uticati na tvoj izbor.

Moraću da se složim sa njom.

Zar stvarno nema nečega što ti ide? Ne more baš da ti ide baš sve, i matematiha, i fizika, i društvene nauke?

I ako upišeš nešto, javi šta si upisao. Za jedno godinu dana ponovo postuj ovdje da kažeš jesi li se prevario :D

Ja lično sam na ETF-u. Pošto sam završio srednju elektrotehničku smer elektronika, ovaj izbor je bio očigledan. Naravno, prije nego što bilo ko upiše ETF mora nešto sa sobom da raščisti. Da bi ZAVRŠIO (ne da bi praktično znao posle), mora da ti stvarno ide matematika. Znači npr. integrali ti dođu kao drugi jezik. Razgibavanje. Možeš ti da budeš mag iz elektronike praktično, sve ti je džabe kada treba integrisat nešto preko nečega a ne znaš kako.
Tako ETF upisuješ ako ti ide matematika, a ako ne...
pa, načuo sam da su studenti ovako ranije dočekivani na ETF (Podgorica):
"Dobrodošli, budući ekonomisti i pravnici." Znači ako ti on ne ide, uvijek možeš postati dio horde pravnika i ekonomista.

Dimo
16.7.2007, 12:33
Po meni, krajnja je glupost ici u stranu zemlju da bi studirao na fakultetu ako ga vec imas u svojoj drzavi. Generalno govorim o studentima u Crnoj Gori koji razmisljaju da idu u Srbiju i tamo studiraju. Zasto bi to radili? Recimo zasto bi student prava ili ekonomije isao tamo? Fakulteti u Podgorici su sjajni, sa odlicnim predavacima i inostranim strucnjacima, i cijene se u regionu. Nista bolje uslove necete imati u BG nego ovdje. Moj dobar drug je planirao da upise gradjevinski fakultet, u PG je upao na budzet pa je otisao u BG, jbg tamo morao da polaze prijemni i upao je, ali na samofinansiranje (koje iznosi grdilo para) i sad se evo jos razmislja. Jednostavno, nema smisla ici u inostranstvo kad isto to imas i u svojoj zemlji, i to na vrlo visokom nivou. Plus sto podgoricki fakulteti imaju odlicnu saradnju sa srpskim, hrvatskim i italijanskim univerzitetima tako da se sve svodi na isto.

NjegovaWisost
31.8.2007, 4:14
Po meni, krajnja je glupost ici u stranu zemlju da bi studirao na fakultetu ako ga vec imas u svojoj drzavi. Generalno govorim o studentima u Crnoj Gori koji razmisljaju da idu u Srbiju i tamo studiraju. Zasto bi to radili? Recimo zasto bi student prava ili ekonomije isao tamo? Fakulteti u Podgorici su sjajni, sa odlicnim predavacima i inostranim strucnjacima, i cijene se u regionu. Nista bolje uslove necete imati u BG nego ovdje. Moj dobar drug je planirao da upise gradjevinski fakultet, u PG je upao na budzet pa je otisao u BG, jbg tamo morao da polaze prijemni i upao je, ali na samofinansiranje (koje iznosi grdilo para) i sad se evo jos razmislja. Jednostavno, nema smisla ici u inostranstvo kad isto to imas i u svojoj zemlji, i to na vrlo visokom nivou. Plus sto podgoricki fakulteti imaju odlicnu saradnju sa srpskim, hrvatskim i italijanskim univerzitetima tako da se sve svodi na isto.

Kh kh kh kh, ne bih da se svađam sa zemljakom, ali to što govoriš bi značilo da mi je svejedno upisao u Nišu, Kragujevcu, Bijelom Polju, Srbinju itd itd...

Nisu fora uslovi uopšte, već ugled i priznanje fakulteta. Mislim, ko je sve konkretno na građevinu otišao u PG, i kako tim određenim osobama dobro ide, ja prvi ne bih nikad zaposlio takve radnike...(poznajući dobro te osobe)

Dimo
31.8.2007, 11:36
Kh kh kh kh, ne bih da se svađam sa zemljakom, ali to što govoriš bi značilo da mi je svejedno upisao u Nišu, Kragujevcu, Bijelom Polju, Srbinju itd itd...

Nisu fora uslovi uopšte, već ugled i priznanje fakulteta. Mislim, ko je sve konkretno na građevinu otišao u PG, i kako tim određenim osobama dobro ide, ja prvi ne bih nikad zaposlio takve radnike...(poznajući dobro te osobe)
Nije ovo bilo upuceno tebi, nego cisto generalno moje misljenje o materiji. Inace, ti si Pljevljak i Srbija ti je na korak, tako da ovo ne vazi za tebe :)
Nemam pojma stvarno za gradjevinu (gdje to nadje...), ali diplome sa ekonomskog, pravnom, politickog i svih, da se ne izrazim pogresno i kazem "jacih fakulteta" ali razumije se valjda sta hocu da kazem, vrijede isto i na faxu u Podgorici i u Beogradu. Uslovi za studiranje u CG su manje vise svuda losi bez u Podgorici i Niksicu (pricam o drzavnim fakultetima), ali ko zivi u CG recimo na primorju i da mlati do Srbije da bi upisao pravni fakultet, ne kapiram zaista.
Postujem ja svaciji izbor, ali gledano i sa finansijske i sa svake druge strane (putovanja, druga zemlja, trazenje stana, uklapanje, drugi mentalitet, nova sredina) tesko da to ima logike.

Highlander
27.1.2008, 2:27
Zna li neko kako se polaže prijemni na umetničkom fakultetu u Nišu? I kad? Preturih ceo sajt a nisam našao ništa o tome...:(

King James
27.1.2008, 2:30
Ljudi,ima li kakav fax u Novom Sadu u vezi kompova a da nije na PMF-u

genius
27.1.2008, 11:09
Pa nesto bas i nema... Bice uskoro EDUFair sajam obrazovanja. Kako mi se cini bice u Interkontinentalu negde sredinom marta... pretpostavljam da ce tamo vecina faksova da ponudi sta sve moze da se studira kod njih i pod kojim uslovima...

gagi_ns
27.1.2008, 15:39
Ljudi,ima li kakav fax u Novom Sadu u vezi kompova a da nije na PMF-u

Pa ima...na FTN-u tj fakultetu tehnicih nauka,naravno odsek elektrotehnika,smer racunarstvo i automatika...kao najpoznatiji i najpopularniji...a ima i neki novi fax,mislim da je nesto kao visa elektro il tako nesto...brat od moje drugarice je to prosle godine upisao,isto neki smer o racunarima,al ne znam dal je privatni faks...mozda ima jos nekih al ja nisam cuo...

NjegovaWisost
28.2.2008, 22:13
He he, danas dobili šifre za pravnu informatiku, odeš kući, uđeš na sajt, ukucaš šifru i radiš kolokvijum, a to što ćemo imati internet, knjigu ili profesora doktora kraj sebe, oni će nam vjerovati na riječ da nećemo prepisivati tih 60% ispita...

Volim ovu Srbiju :D

Sve me nešto strah da mi ne pukne internet ili zablokira komp....:(

Red Dragon
28.2.2008, 23:08
He he, danas dobili šifre za pravnu informatiku, odeš kući, uđeš na sajt, ukucaš šifru i radiš kolokvijum, a to što ćemo imati internet, knjigu ili profesora doktora kraj sebe, oni će nam vjerovati na riječ da nećemo prepisivati tih 60% ispita...

Volim ovu Srbiju :D

Sve me nešto strah da mi ne pukne internet ili zablokira komp....:(

HAHAHA...nemaj brige:
Varijanta 1 :
S:Profesore, nestalo je struje, dok sam radio kolokvijum, sifra mi vise ne radi. Da li mogu dobiti drugu?
P: Pa ajde, ali pazite kolega ubuduce.

Varijanta 2: ocajno si uradio kolokvijum (sto je teoretski nemoguce)
Resenje: Radices na kraju kolokvijum da ispravis ocenu, a pitanja ce ti u 90% biti ista ili slicna.

Varijanta 3: S obzirom da test toliko dugo traje da za svako pitanje imas bar po 10 minuta, ako te mrzi da trazis po knjizi, uzmes lepo telefon u ruke i gotovo.

redsi
7.4.2008, 23:22
Ako ima nekog sa vise turisticke neka se javi i nek prenese svoja iskustva,cuo sam da je skola mnogo dobra,pruza dobru perspektivu i tako,pa ako ima pisite.
Pozdrav:ciao:

NjegovaWisost
8.4.2008, 17:31
Ako ima nekog sa vise turisticke neka se javi i nek prenese svoja iskustva,cuo sam da je skola mnogo dobra,pruza dobru perspektivu i tako,pa ako ima pisite.
Pozdrav:ciao:

Реално,. школа стварно има перспективу, ал у Црној Гори, и то ако мислиш да се бавиш риме :)

Ае, добио сам десет, добио сам десет из Увода у право, трећа за редом... :)

genius
8.4.2008, 18:03
Verovatno si polagao kod Bude Kosutica :) Meni je dao osam i pored toga sto nisam znao nista :) a 10 sam dobio samo iz Sociologije jer sam znao i vise nego sto ima u knjizi (srecom mi palo pitanje vezano za religije).

NjegovaWisost
8.4.2008, 19:53
Verovatno si polagao kod Bude Kosutica :) Meni je dao osam i pored toga sto nisam znao nista :) a 10 sam dobio samo iz Sociologije jer sam znao i vise nego sto ima u knjizi (srecom mi palo pitanje vezano za religije).

Ima li ko da je iz sociologije dobio manje od 10?

Ma jok, kod Mitrovića :D

A imam i iz Pravne tradicije i Engleskog, jedino sam rimsko zabrljao.... NE bih da krivim nikoga, al mislim da sam dobio puuuuno manje nego što sam stvarno znao...

I napomena budućim brucošima: na pravnom ćete doživjeti najnepravidnije ocjenjivanje :/

Ae radim elektronski kolokviju u petak, ja mislim da rijetko ko na Balkanu radi ispit preko interneta!!!

NjegovaWisost
9.4.2008, 10:16
E imam jedan predlog, ajde javite se vi sa pravnog ovde, pa bi jedan dan mogli da se upoznamo.

Znam da vas ima dosta, jer sam par puta u kompjuterskoj laboratoriji vidio ljudi na forumu, čak i jednu djevojku :)

P.S. Proučio sam pravilnik, ovo spada u studentsko organizovanje i ima veze sa kompjuterima preko laboratorije :D Tako da ako obrišete to će biti policijski čin :p

Ulmawen
9.4.2008, 11:03
Wisosti, ovo baš i nema neke veze sa temom. Molim vas da se dalje ne reklamirate (predizborne kampanje nam nisu tema) i da se tema ne pretvori u temu o okupljanju. Ubuduće se dogovarate preko PM-a. Hvala.

Highlander
9.4.2008, 11:15
A na kom ste vi to pravnom fakultetu? Nekom državnom ili privatnom?:)

NjegovaWisost
9.4.2008, 17:48
Wisosti, ovo baš i nema neke veze sa temom. Molim vas da se dalje ne reklamirate (predizborne kampanje nam nisu tema) i da se tema ne pretvori u temu o okupljanju. Ubuduće se dogovarate preko PM-a. Hvala.

Dobro, bar sam probao :) Šta tu ima loše što pozivam društvo da za mene glasa? :D

Državni pobogu, sumnjam da parlament i postoji na privatnom...

Ha ha ha, a sada nešto o elektronskom kolokvijumu :D

Moj drug je ukucao ime i prezime i šifru, i kliknuo za početak testa, kad ono neće da učita, on počeo da klikće jedno pet šest puta i onda se samo pojaviše rzultati: nula od deset tačnih odgovora :rofl:

Umro sam :)
Kada će se pojaviti kmpjuteri koji ne štekaju? Kako mi 6630 na kojoj ima hiljadu piratskih programa i tona stvari ne šteka skoro nikad...

genius
9.4.2008, 18:22
Samo da znas, kad sam ja polagao Sociologiju tada su ljudi gubili godinu cesto bas zbog nje :dedica:

A vi novi imate neke nove predmete sto mi nismo ni imali a osim toga Mirko naredio da mora da vam se smanje knjige da vam se slucajno ne opterete glavice pa da odete na privatne :) Iskreno kako koja godina prodje pravni je sve laksi i laksi....

redsi
10.4.2008, 14:17
Da li bi neko zna da li postoji forum studenata beogradskog univerziteta,ja sam nasao forum filoloskog,filozofskog itd.

Ulmawen
10.4.2008, 14:22
Postoji, ali je u prilično jadnom stanju:
DomForum (http://nemlati.6te.net/forum/)

redsi
11.4.2008, 14:29
Postoji, ali je u prilično jadnom stanju:
DomForum (http://nemlati.6te.net/forum/)

Ja bih pre rekao zalostan:(

TOTTFIROOB
16.6.2008, 0:38
Masinski fakultet u Beogradu? any1

Orvel
16.6.2008, 1:14
Masinski fakultet u Beogradu? any1
Шта те интресује?

TOTTFIROOB
16.6.2008, 15:24
Шта те интресује?
Pa ono kao, sve. Jel preporucujes? E da, i jel ima riba(makar pokoja da valja)? :D

HaveBreak
16.6.2008, 15:29
Da li neko ima iskustva sa ovim fakultetom i da li moze da kaze nesto o njemu.Znaci uslovi ucenja,cena,kako se obavlja nastava preko interneta,predmeti,itd...Ali da bude realan,a ne da mi kaze sve sto mogu procitati i na sajtu
http://www.fit.edu.yu/E da,da li ima riba da ne idem bas na gay fax,iovako idem u takvu srednju,nemojte misliti da sam i ja derpe:)

Stojadin
16.6.2008, 16:16
Da li neko ima iskustva sa ovim fakultetom i da li moze da kaze nesto o njemu.Znaci uslovi ucenja,cena,kako se obavlja nastava preko interneta,predmeti,itd...Ali da bude realan,a ne da mi kaze sve sto mogu procitati i na sajtu
http://www.fit.edu.yu/E da,da li ima riba da ne idem bas na gay fax,iovako idem u takvu srednju,nemojte misliti da sam i ja derpe:)
Moj savet ti je da probas da upises ono sto ti najvise lezi (zaebi sto je laksi prijemni , ima ili nema riba...) da se posle ne bi kajao.

genius
16.6.2008, 16:42
FIT bas i nije perspektivan... pola tih programa sto su naveli da imaju im nisu akreditovani (sto ce reci nemaju dozvolu od drzave da skoluju na tim smerovima) a nisu se pijavili ni za novu akreditaciju koja je obavezna tako da je pitanje da li ce dobiti akreditaciju u kom slucaju moze da ti se desi da ostanes zaglavljen na fakultetu cija diploma nece biti vazeca... Sad je i inace nezgodan trenutak za upis u bilo koji fax upravo zbog te akreditacije koja ce trajati do 2009-te godine i tek za godinu dana ce se znati ko i sta vredi upisivati.

Gordon Freeman
16.6.2008, 17:08
E ljudi jel ima neko iskustva sa rudarskim faxom u BG-u? Interesuje me smer geotehnika!

I da kakve su sanse sa zavrsenom stomatologijom da se nadje posao???

steve89
16.6.2008, 17:12
A jel pohađa neko hemijski fakultet? :)
Pošto eto ja planiram to da upišem za ~20ak dana, smer diplomirani hemičar. :)

Skols
16.6.2008, 18:03
Pa ono kao, sve. Jel preporucujes? E da, i jel ima riba(makar pokoja da valja)? :D
Obe su dobre! :)

Wolverine
16.6.2008, 18:05
Evo ja srednjoskolac da kazem nesto. Zar nam fax nije bitna odredica toga sta cemo biti u zivotu, a ne mesto za ribolov... Mada se ne bi zalio da idem sa 10-20 lepih koleginica na faks...

Skols
16.6.2008, 18:11
Jbm li ga,ja zavrsavam Singidunum,smer Poslovna Informatika (tj,sadasnji naziv je Fak. za Informatiku i Menadzment).
Prve dve godine su shtreberski predmeti sa 2-3 predmeta vezana za racunare.
U 3.godini se biraju smerovi (programiranje ili graf.dizajn)
Ja sam na dizajnu i od programa smo radili:C+,C++,Corel X3/X4,3D Studio Max 9,Flash,Edius,Photoshop,Java,CSS,HTML,DotNet...ima jos dosta sitnih,ne mogu se setim svih (mada dosta jos nisam polozio,moguce da ima nesto novo) :)

PS Cica ima brdo,ako volis beogradske fenserke i tatine mezimice koje voze Rav4 ili ML-a :)

Gordon Freeman
16.6.2008, 18:13
PS Cica ima brdo,ako volis beogradske fenserke i tatine mezimice koje voze Rav4 ili ML-a :)

Da me voze?... naravno:D

genius
16.6.2008, 18:37
Mi sa pravnog smo ti najjaci kad su u pitanju koleginice. Cak i ja koji sam ruznjikav i neprivlacan sam naleteo na par kojima sam se svidjao a sto je jos lepse na pravnom su stvarno sve lepe... tako da ne mesaj racunare i ljubav...

next
16.6.2008, 21:18
Mi sa pravnog smo ti najjaci kad su u pitanju koleginice. Cak i ja koji sam ruznjikav i neprivlacan sam naleteo na par kojima sam se svidjao a sto je jos lepse na pravnom su stvarno sve lepe... tako da ne mesaj racunare i ljubav...

Hum......Zanmljivo....Dakle imacu lep komshiluk, ako prijemni prodje po mojim ochekivanjima i zeljama....Btw. Planiram ETF....

genius
16.6.2008, 21:42
ETF je truba ali imaces neke lepe koleginice sa arhitekture :) a u istoj su zgradi...

next
16.6.2008, 22:14
ETF je truba ali imaces neke lepe koleginice sa arhitekture :) a u istoj su zgradi...

Heheheheh, i sa tim sam upoznat...:D

Samo da prijemni prodje kako treba, tj. da ja upishem ETF, a mesta za ribolov cemo onda lako pronaci vec.....

genius
17.6.2008, 11:00
Pogotovu ako uhvatis smestaj u domu :)

Inace, devojke iz Varvarina su (barem na pravnom) bile jako jako raspolozene za "druzenje" :)

Koj smer na ETF-u planiras?

Nergal
17.6.2008, 11:31
A da niste svi malo pogrešili temu? Valjda za upis fakulteta postoji još i neki kriterijum? Možda je početno pitanje trebalo da glasi "Gde su najbolje cure u gradu?".

Mada nisam siguran da bi tačan odgovor na to pitanje obuhvatio neki od fakulteta... :D

genius
17.6.2008, 12:12
Ma daaaj... sta ti je... Najbolje cure su na fakultetima. Sta ce ti neka splavarka ili iz Strahinjica Bana kad nemate o cemu da pricate... intelektualke su zakon...

next
17.6.2008, 17:17
Pogotovu ako uhvatis smestaj u domu :)

Inace, devojke iz Varvarina su (barem na pravnom) bile jako jako raspolozene za "druzenje" :)

Koj smer na ETF-u planiras?

Ma ja i ne planiram da konkurishem za dom...

Hum....Upoznao si neke devojke iz Varvarina!?
Lepo lepo, samo znash kako ide razmena dobara, moracesh da me upoznash sa nekim svojim kolegenicama sa faxa kad budem doshao....

Shta znam za smer...Svi me nekako ubedjuju za RTI, al' meni se nekako vishe svidjaju telekomunikaciije...VIdecu, ako upadnem, izbor ce biti verovatno izmedju ta dva smera...

genius
17.6.2008, 17:26
Ja bih isao na telekomunikacije. Jes da ima manje veze (donekle) sa suvim racunarstvom ali brate tu ti je buducnost :)

next
17.6.2008, 17:37
Ja bih isao na telekomunikacije. Jes da ima manje veze (donekle) sa suvim racunarstvom ali brate tu ti je buducnost :)

Pa i ja tako mislim....I ja vishe volim da ima manje rachnarstva...Al' kazem ti opet, gomila njih mi kaze da je najveca perspektiva na RTI-u....Ma videcemo vec...Samo da ja upadnem i da prva godina prodje kako treba, pa cu se lako vec odluchiti za smer.....:D

Nemoj da zabroravish na razmenu dobara....;)

A mozda i ja ipak i razmislim o domu...:D

genius
17.6.2008, 17:51
Posveti se prijemnom sad a to ces posle da resis vec... samo pazi da se ne upropastis tako.

Moj dobar drug je bio vukovac u gimnaziji i takmicio se iz matematike i uzeo gomilu prvih mesta na raznoraznim nivoima. Jeste da je izgledao malo dorky ali je bio pravi genije. I onda pocne da se zabavlja sa mojom drugaricom iz odelenja i ona odluci da zajedno uzmu stan u BG-u i zavrsavaju fax. Sada posle 5 godina ona je apsolvent i ima samo jos diplomski valjda a on se vuce na ETF-u jos uvek sa nekoliko obnovljenih godina i ko zna kad ce da zavrsi. Jeste da sad ima dredove u kosi i vise ne nosi naocare i neke fizioloske potrebe zadovoljava mnogo cesce nego ja ali postavlja se pitanje da li to vredi toga... Tako da, uci uci uci, zavrsi faks pa se posle zavitlavaj... sem ako ne planiras da upises pravni (tu ne moras da ucis) ali mislim da ti to nije interesantno.

Inace ja nisam bio u domu nego me primila drugarica na gajbu. Primeti razliku - drugarica nije isto sto i devojka i polagao sam ispite u roku :) Doduse nisam zavrsio pravni jos uvek jer sam se u medjuvremenu prijavio za stipendiju u USA za informatiku i posto sam bio marljiv dobio i zavrsio tamo paralelno i sad sam profesor informatike :)
Nema nista lepse nego kad ti dodje ucenica na popravni u avgustu pa posle mora da te izvede i upozna sa najboljom drugaricom koja je nesto starija od nje ali se i dalje dobro drzi :D

Dimo
17.6.2008, 21:02
sem ako ne planiras da upises pravni (tu ne moras da ucis) ali mislim da ti to nije interesantno.
Na pravnom ne moras da ucis? Ja sam cuo da je ubistvo dok ga zavrsis.

4th Dimension
17.6.2008, 21:05

Pa šta onda kažu za tehničke, majke im ga šašave :confused:

Highlander
17.6.2008, 21:06
Pa sad zavisi, ako imaš podugačak jezik - završava se lako. ;) To inače važi za sve fakultete, nažalost prezentacija (ne)znanja je važnija od samog znanja.

4th Dimension
17.6.2008, 21:25
Pa sad zavisi, ako imaš podugačak jezik - završava se lako. ;) To inače važi za sve fakultete, nažalost prezentacija (ne)znanja je važnija od samog znanja.

To je ako ima usmenog.

Dimo
17.6.2008, 21:50
Pa šta onda kažu za tehničke, majke im ga šašave :confused:
Za ETF i Masinski sam tek cuo horor price. Ulazio sam juce u zgradu Tehnickih fakulteta u Podgorici, prvi put u zivotu, tamo gdje su smjesteni ETF, Masinski, Gradjevina i slicno. Znaci, bukvalno kao zatvor. Ogromna gradjevina, sivih fasada, unutra nekako tamna, bezbojna, zatvorena, strasno. Ne bih da vrijedjam nikoga ko studira tu, naravno, ali zgrada teh. fakulteta u PG, pogotovo u poredjenju sa Ekonomskim, Pravnim, Politickim naukama i sli, djeluje kao ogromna tamnica.

next
17.6.2008, 21:52
Posveti se prijemnom sad a to ces posle da resis vec... samo pazi da se ne upropastis tako.

Moj dobar drug je bio vukovac u gimnaziji i takmicio se iz matematike i uzeo gomilu prvih mesta na raznoraznim nivoima. Jeste da je izgledao malo dorky ali je bio pravi genije. I onda pocne da se zabavlja sa mojom drugaricom iz odelenja i ona odluci da zajedno uzmu stan u BG-u i zavrsavaju fax. Sada posle 5 godina ona je apsolvent i ima samo jos diplomski valjda a on se vuce na ETF-u jos uvek sa nekoliko obnovljenih godina i ko zna kad ce da zavrsi. Jeste da sad ima dredove u kosi i vise ne nosi naocare i neke fizioloske potrebe zadovoljava mnogo cesce nego ja ali postavlja se pitanje da li to vredi toga... Tako da, uci uci uci, zavrsi faks pa se posle zavitlavaj... sem ako ne planiras da upises pravni (tu ne moras da ucis) ali mislim da ti to nije interesantno.

Inace ja nisam bio u domu nego me primila drugarica na gajbu. Primeti razliku - drugarica nije isto sto i devojka i polagao sam ispite u roku :) Doduse nisam zavrsio pravni jos uvek jer sam se u medjuvremenu prijavio za stipendiju u USA za informatiku i posto sam bio marljiv dobio i zavrsio tamo paralelno i sad sam profesor informatike :)
Nema nista lepse nego kad ti dodje ucenica na popravni u avgustu pa posle mora da te izvede i upozna sa najboljom drugaricom koja je nesto starija od nje ali se i dalje dobro drzi :D

Hhehehehehe...Ja zamalo da zivim/studiram sa "drugaricom"....:D :a_whistli

Ti si super proshao...Stvarno, alal vera!

E sad ja planiram da nadjem neki sklad, i uchenje i zezanje sa drushtvom i ribe....

Sad pitanje je koliko ce to biti izvodljivo, al' videcemo....

Highlander
17.6.2008, 22:00
To je ako ima usmenog.
Na kom to fakultetu nema usmenog. :confused:

4th Dimension
17.6.2008, 22:28
Na kom to fakultetu nema usmenog. :confused:

ETF Podgorica (a i većini fakulteta pod krilom Univerziteta Crne Gore pretpostavljam). 2 pismena kolokvijuma od po 20 bodova, domaći + lab 10 bodova i završni (pismeno) 50 bodova. To je uobičajena raspodjela.

Za ETF i Masinski sam tek cuo horor price. Ulazio sam juce u zgradu Tehnickih fakulteta u Podgorici, prvi put u zivotu, tamo gdje su smjesteni ETF, Masinski, Gradjevina i slicno. Znaci, bukvalno kao zatvor. Ogromna gradjevina, sivih fasada, unutra nekako tamna, bezbojna, zatvorena, strasno. Ne bih da vrijedjam nikoga ko studira tu, naravno, ali zgrada teh. fakulteta u PG, pogotovo u poredjenju sa Ekonomskim, Pravnim, Politickim naukama i sli, djeluje kao ogromna tamnica.Jel bio prazan? Niije toliko tamničav kada ima studenata. Ali možeš zamislit kakav je kada se vraćaš kroz njega negdje oko 9 sati uveče sa Rač vježbe (Računarske sale i Labaratorije su u zadnjem dijelu u odvojenoj zgradi), kroz polumrak, gdje je svaka treća svjetilja upaljenaa MUKLA je tišina. Samo čekaš kada će neka spodoba da skoči sa plafona i počne da urla "Laaaaaaplaaaaaassssssssssss. Teeeeveeeeeeniiiiiiiiiiinnnnnn. Maaaaaaaaa khm khm khm hvellllllllll" :D
A za horor priče, dobro je što održavamo standard. Jes da nije više kao nekada (čuo sam da je dekan nekad dočekivao studente prve godine sa "Dobrodošli budući pravnici i ekonomi" :D ), ali nebi valjalo da mi padnemo ispod tih ekonomskih i pravnih

DeCoy
17.6.2008, 22:35
Shta znam za smer...Svi me nekako ubedjuju za RTI, al' meni se nekako vishe svidjaju telekomunikaciije...VIdecu, ako upadnem, izbor ce biti verovatno izmedju ta dva smera...

Telekomunikacije next, nema šta da se razmišljaš;)

Jenkiduduldu
6.7.2008, 14:19
Znam da ova tema možda i nema mnogo veze sa kompjuterima, ali možda i ima, jer se radi o fakultetu na kome se uči baš to.
Moje pitanje ima veze sa utiscima o ovom fakultetu ako neko od članova foruma studira tamo ili poznaje nekog ko studira i ko bi mogao da prenese realnu sliku o studijama, profesorima, ispitima gradivu.
Svako ko može da da neki komentar o ovome dobrodošao je.

P.S. - Nadam se da nisam mnogo odstupio od pravila postavljanja ovde i da ovu temu nećete obrisati. Poz.

~Ube~
20.7.2008, 3:04
Da krenem ispočetka. Studiram ETF i uskoro treba da se opredelim za koji smer. Dvoumim se između dva smera. Između RTI-a (Računarska tehnika i informatika) programiranje, zaštita podataka... i Fizičke elektronike NOBEL (Nanoelektronika-Optoelektronika-Laserska tehnika) nano i mikro tehnologija, kvantna mehanika....
E sad, programiranje mi ne ide loše, i ostali predmeti, a sa druge strane nano i mikro tehnologije me je jako zaintigrirala. Jeste teže i to sve ali o5 ne znam ni sam šta bih, pa sam hteo vas da pitam šta biste bi mi preporučili i ako znate da mi kažete šta se na kojem smeru radi, koliko je stvarno teško i šta i gde bih mogao raditi kada završim određeni smer. Pozdrav

bojanbl
20.7.2008, 11:24
Iskreno cini mi se da je ovaj NOBEL malo potezak, ne znam, ja studiram, tj zavrsavam etf u bl i ja sam rti smjer... Ja bi uzeo rti jer mislim da ces naci veci izbor poslova, ali sa druge strane NOBEL je nesto egzoticno za nase prostore...
Dakle glas za RTI :ciao:

King James
30.8.2008, 5:02
Imam ja par pitanja i treba mi pomoc.Ovako,sad pocinjem 4. razred gimnazije i treba upisivati nesto...Posto me jedino informatika interesuje imam samo 2 opcije u NS-u:VPS i PMF.FTN sam odpisao jer sam cuo da je jos gori od PMF-a.E sad,ja bih radije u VPS,mada ne znam koliko je to pametno.S' druge strane keva mi neda tu nego me tera na PMF,a ja znam da to necu zavrsiti,jer tu matematika kida,a ja sam glup za istu.A i na prijemnom se polaze samo matish tako da se mogu pozdraviti sa budzetom.Sad,recite mi vi ima li buducnosti sa VPS i da li na PMF-u matish bas toliko kida?

genius
30.8.2008, 9:43
FTN u Novom Sadu si odbacio??? Iskreno, mislim da je FTN mozda i najbolji izbor za nekog koga interesuje informatika. Poznajem na primer par profesora sa ETF-a u BG kao i par profesora sa FTN u NS i veruj mi ovi iz Beograda ne mogu vodu da im nose. U Novom Sadu sem sto mozes da dobijes diplomu, mozes nesto i da naucis stvarno.

PMF neznam sto uopste razmisljas...

lobanja
30.8.2008, 13:43
Sto se tice faxa upisujte samo sta vam lezi NI SLUCAJNO nemojte da upisujete faks zbog riba i nekih gluposti tipa lako se polaze prijemni i slicne gluposti.
Ja sam se za**** kao magarac i bukvalno zalim sto sa postupio totalno iracionalno.Upisao sam poljoprivredni faks u zemunu kao fazon pun riba (seljanki) i kao lak za studiranje i posto me nije interesovalo ono sto sam ucio ja obnovim godinu i sl.Sada blagi uzas niti znam da li da nastavim niti znam sta da upisem drugo jer me vise nista zivo ne interesuje.Tako da je moj savet da samo upisujete ono sto vas interesuje bar minimalno

SirDuck
30.8.2008, 13:52
Ja ozbiljno razmišljam da studiram ETF i to u NS-u, pa jel može neko da mi kaže kolka je razlika između Beogradskog i Novosadskog, hvala unapred :)

King James
30.8.2008, 16:10
FTN u Novom Sadu si odbacio??? Iskreno, mislim da je FTN mozda i najbolji izbor za nekog koga interesuje informatika. Poznajem na primer par profesora sa ETF-a u BG kao i par profesora sa FTN u NS i veruj mi ovi iz Beograda ne mogu vodu da im nose. U Novom Sadu sem sto mozes da dobijes diplomu, mozes nesto i da naucis stvarno.

PMF neznam sto uopste razmisljas...

A kao sto rekoh,cuo sam da je taj FTN tezak dosta pa je zato kickovan :) Malo sam gledao za ovaj ETF,ovako od oka bih rekao da je zeznuto,pogotovo kad viseh matematiku (dobro,ruku na srce,to je neizbezno) i jos debilna fizika pa one osnove elekrtronike...

Eddy
30.8.2008, 16:19
Odbacujes FTN, a gledas ETF?
To mi malo nije jasno. Nego upisi ftn, preguraj prve dve godine u roku i posle ce biti mnogo lakse.
Kazes da ces sad u 4. gimnazije, pa imas vise nego dovoljno vremena da se spremis za prijemni. Par sati nedeljno nije mnogo. Plus na prolece se upises na ftn za pripremanje polaganja prijemnog, odrzava se subotom. Cak imas i ubrzani kurs pre prijemnog ako se ne varam. Gledam rang liste i svake godine je sve gora i gora situacija: neki koji su sad odmah upali na budzet, 2004. su tek mozda upali nakon trece rang liste. Po ovoj tendenciji za koju godinu upis ce biti bez prijemnog :-). Batali VPS, cak ni informatiku na pmf-u ne bih upisao.
A ako oces bez matematike, ti upisi medicinu, a ako hoces miki maus upisi zastitu ili saobracaj...

@SirDuck
ETF u NS? Mslis na elektro smer na ftn-u?!

Mislim da je FTN vrlo dobar izbor.

SirDuck
30.8.2008, 17:33
Eddy, šta god, nemam pojma, tek se raspitujem, imam još dve godine :D

Pa ne znam, problem mi je da živim u NSu, tj. da se selim, ali bih više voleo da živim tamo nego ovde, ETF me definitivno privlači, nemam pojma, ajm konfjuzd :)

genius
30.8.2008, 19:17
Poenta je sto, po mom saznanju, najkavlitetnije profesore u oblasti informatike i racunarstva mozes da dobijes upravo na FTN u NS. Sem toga, studijski programi su im najbolji a cak i da nesto u planu skripi, profesori vade stvar. Ako hoces nesto i da naucis, tamo je najbolje...

Naravno, bolje bi bilo da cujes nekog ko je studirao iz prve ruke. Ja sam studirao u inostranstvu pa neznam iz tog ugla kako je. Ali znam profesore licno i u pitanju su ljudi koji zaista znaju sta rade a to sto predaju nije napisano pre 30 godina nego ljudi prate sta se menja i studenti zaista dobijaju znanje koje mogu da upotrebe jednog dana.

King James
31.8.2008, 4:48
A sto PMF izbacujete?

Meni bi najvise godilo da budem profesor informatike,to mi deluje kao nesto najlakse za raditi :dzavo:

genius
31.8.2008, 9:35
I meni, zato sam to i zavrsio :D

PMF je tezak faks... proveri dobro nastavni plan i program. Otidni do bilblioteke njihove pa pokusaj da prelistas i knjige malo. Pokusaj da shvatis sta je to... pa onda zakljuci da li ti to mozes i zelis da prodjes...

Eddy
31.8.2008, 13:17
A sto PMF izbacujete?

Meni bi najvise godilo da budem profesor informatike,to mi deluje kao nesto najlakse za raditi :dzavo:

Ako ti se to svidja, onda upisi to. Mada mislim da ih ima mnogo. Naletis na njih svuda, kako rade u trafici, pijaci, tovare dzakove... [sala]

PMF je tezak faks

Pa naravno, vidi samo kolika je zgrada, zamisli koliko tona ima.
Ne postoji tezak fax, postoje samo ispiti koji zahtevaju vise ulozenog vremena od drugih. A i to zavisi od pojedinaca, nekima dobro idu zadaci, neko brzo pamti teoriju itd.
A vecina nas ja samo lenja i neorganizovana.

genius
31.8.2008, 13:28
More u pravu si :) Ja sam profesor informatike i posla nema :)

Doduse kazhu da je u Beogradu bas tesko zaposliti se kao profesor informatike jer ih ima puno. Prema podacima zavoda za zaposljavanje trenutno je tako jako tesko naci posao.

Dok na primer u manjim mestima, nije tako. Kod mene u Pozarevcu na primer je to najtrazenije zanimanje trenutno (mislim na visokosloski obrazovani kadar). Stigao mi poziv za vojsku pa moram to da regulisem prvo, ali ima nekoliko mesta na kojima bi me primili i to sa solidnom platom (450-500 evra).

Eddy
31.8.2008, 13:54
To za manja mesta znam, mada mi je cudno za Pozarevac. Mada znam za nekoliko informaticara koji lepo zaradjuju, no njima je posao u skoli "sekundarni".
U slobodno vreme su samostalno ucili programiranje pa rade preko neta. Doduse za vecinu fakulteta vazi da ako hoces da budes dobar u necemu moras i samostalno uciti. Opredelis se za nesto sto ti se svidja pa se razvijas i u tom smeru.

Highlander
31.8.2008, 14:15
Za profesore informatike ne znam, ali biti nastavnik iste u osnovnoj se zaista ne isplati. Čovek mora da radi u dve ili više škola da bi skrpio ceo fond, da bi, samim tim, mogao da prima celu platu...

genius
31.8.2008, 16:42
Opet kako gde... U Pozarevcu ih je manjak trenutno... Tako bar kaze zena iz zavoda za zaposljavanje. Mada iskreno, znam neke ljude koji rade poslove informaticara u budzetskim firmama i to samo zato sto im mama radi tamo a oni imaju jedva srednju tehnicku skolu... tako da, mislim da ce biti mesta i za nas koji smo gulili dok nismo dobili svoje diplome :)

King James
31.8.2008, 16:48
I meni, zato sam to i zavrsio :D

PMF je tezak faks... proveri dobro nastavni plan i program. Otidni do bilblioteke njihove pa pokusaj da prelistas i knjige malo. Pokusaj da shvatis sta je to... pa onda zakljuci da li ti to mozes i zelis da prodjes...

Pa ja sam cuo da je FTN tezi od PMF-a...

Bryan Fury
31.8.2008, 17:14
/off:
Stvarno se divim ljudima koji imaju živaca da rade u školstvu. :) Mislim da bi plata morala da bude minimalno četvorocifrena da bih uopšte razmislio o takvom poslu.

Eddy
31.8.2008, 17:15
Pa jel upisujete fax samo da bi mama tata bili srecni, il da mozete da kazete da eto i ja imam diplomu sa nekog faxa?!

genius
31.8.2008, 18:28
Jel to trik pitanje :) ???

Ja sam hteo da radim u skoli... jer mi je i Tata to radio kad je bio mojih godina a ja sam kao mali isao sa njim na posao i zavoleo sam to.... to je cela prica...

Orvel
31.8.2008, 20:03
Pa ja sam cuo da je FTN tezi od PMF-a...
Сваки факултет је "тежак". У данашње време постоје "лаки" факултети јер се све може кеширати, но живимо у Србији (и у иностранству постоје "лаки" факултети), па ко жели да студира због себе, њему неће бити тежак факултет, а другима... Ко зна?

optimus_prime
31.8.2008, 20:24
Morate da shvatite da fakultet upisujete zbog sebe, ne zbog mame, tate i ostatka. Prvo mesto ste vi, a to koji fakultet cete izabrati je na vama, sta vam najvise lezi sta vas privlaci, da li je etf ili ftn, totalno je nebitno, glavno da nadjete sebe i krenete pravim putem.

Apostol
31.8.2008, 20:32
Ne bih radio u skolstvu, pa ne znam za koji novac... Fakultete birajte na osnovu sopstvenih afiniteta, a i odmah da vam kazem da je verovatnoca da cete se baviti onim sto ste zavrsili jako mala. Odnosno, imace neke veze, ali vrlo verovatno da ce biti u nekoj totalno drugoj grani.

pyost
1.9.2008, 22:49
I meni za devet meseci sledi izbor fakulteta, ali srecom tu nema nikakvi dilema - Racunarski fakultet. Jednostavno nudi program najvise skoncentrisan na racunarstvo u poredjenju sa ostalim fakultetima u Srbiji :)

genius
1.9.2008, 23:59
Sacekaj prvo da cujes da li ce uopste da dobiju akreditaciju. Po onome sto sam ja cuo od toga nema nista, tako da pazi da se ne izglupiras i upises nesto pa posle nemozes da zavrsis jer ih zatvore...

pyost
2.9.2008, 1:55
To stoji kao mogucnost, da, ali ja ne vidim zasto bi zatvorili RAF (doduse, nisam upoznat sa procesom akreditacije)... Uvek je tu Softverski inzenjering na ETFu :)

A za ostale koji imaju slicna interesovanja - zasto RAF? Prvo sto mi pada na pamet jeste radno okruzenje. Bio sam na fakultetu nekoliko puta i imam samo reci hvale za ucionice, amfiteatar i same kompjutere. Sve radi kako treba (tu racunam i klime :D) tako da je sve u svemu prijatno biti tamo. Takodje sam bio i na ETFu (mislim da je u pitanju deo koji koristi SI), koji je isto odlican, ali sam ipak stekao utisak da je RAF bolje opremljen, sto i nije za cudjenje uzevsi u obzir da je privatan fakultet. Dalje, studenti Racunarskog fakulteta koje znam licno su jako zadovoljno, a tu su i slucajevi kada ljudi prelaze sa drugih fakulteta i "preporadjaju" se. Trece, meni jako vazno, radi se ono sto individualca interesuje. Stvari koje se uce na silu se zaborave, ali kada sa uzivanjem uzmes da deljes neku knjigu iz C++ ( :P ), to je vec druga stvar.

Sto se tice cene, ona jeste za nase uslove velika, ali studiranje u inostranstvu na ustanovama pribliznog i veceg kvaliteta je daleko skuplje. Ekstremni primer je Oxford za koji je za 3 godine potrebno odvojiti circa 70.000€. A tu su i stipendije za one uspesnije na takmicenjima, pa i nije sve toliko crno. Samo treba nauciti algoritme i razviti matematicku logiku :)

U krajnjoj liniji, mislim da je manje vazno imati papir na kome pise Bachelor of Science (ili sta se vec dobije) nego znati raditi to sto ta diploma tvrdi. Privatni fakultet, pa se kao lakse dolazi do diplome... A sta je Pravnim fakultetom u Krajugejvcu? Drzavnom. Moze neko da dodje tako do diplome, da se relativno lako zaposli, ali nece proci neprimeceno kada zaposleni krene da koristi uglaste zagrade umesto viticastih i sl. Ako ljuda sa pravim znanjem to blagovremeno i demonstriraju, nacice jedan posao. A za svaki sledeci tu je vec radni staz i pozitivne reference.

Toliko.

Casper'NS
2.9.2008, 13:23
Posto me jedino informatika interesuje imam samo 2 opcije u NS-u:VPS i PMF.FTN sam odpisao jer sam cuo da je jos gori od PMF-a.E sad,ja bih radije u VPS,mada ne znam koliko je to pametno.S' druge strane keva mi neda tu nego me tera na PMF,a ja znam da to necu zavrsiti,jer tu matematika kida,a ja sam glup za istu.A i na prijemnom se polaze samo matish tako da se mogu pozdraviti sa budzetom.Sad,recite mi vi ima li buducnosti sa VPS i da li na PMF-u matish bas toliko kida?

Nije tačno da imaš samo te opcije, kad već razmišljaš o VPŠ u NS-u (ako si na to mislio), razmisli o ECCF (Ekonomski fakultet), odmah preko puta ti je... Studiram tamo, doduše ne na informatičkom smeru, ali mogu ti reći da im matematika uopšte nije bauk, a po novom nastavnom planu iz ove godine imaš 2 usmerenja na informatičkom smeru i još jedna bitna stvar, tu je i akreditacija...

genius
2.9.2008, 15:43
RAF ima prostor neki ali nema dovoljno doktora nauka koji su sad neophodni za akreditaciju... sem toga ima jos puno stvari koje su potrebne za akreditaciju (vecina stvari je pravljena kao da namerno hoce da pozatvaraju privatne) a koje RAF trenutno ne ispunjava. Cak i kada bi ispunio, postoji ogranicenje koliko studenata moze da upise fakultet zavisno od kvadrature prostora, a po onome sto ja znam, RAFu se ne bi isplatilo da upise tako mali broj studenata obzirom da mora da placa nenormalno visoke takse za akreditaciju. Jednostavno ekonomski nije opravdano i pored cinjenice da su im skolarine medju najskupljim u zemlji.

Pametnije ti je da uspes da se upises na budzet i zavrsis neki drzavni faks u roku a paralelno za tu razliku u parama odradis certifikate koje u nasoj zemlji mozes da dobijes (cisco, ms...) i time sebi povecas sanse za kasnije zaposljavanje a sem toga steknes i realno znanje + formalno zvanje...

Guardian
25.9.2008, 19:00
Danas je 25.09.2008 godine. :to_care: Ja sam četvrti razred gimnazije i pomalo ma hvata nervoza jer ne znam šta ću dalje da studiram! Volim istoriju, književnost (bez jezika, samo književnost:) ), filozofiju ali svi znaju da od toga nema `leba! :opanachke Sa računarima se odlično snalazim ali mi je ideja studiranja imformatike odbojna ( ne znam zašto, možda zato što će dok ja završim biti gomila imformatičara i nije ni neki prestiž imati zvanje imformatičara)! Imam mogućnost da studiram u Slovačkoj (pošto sam Slovak) i idem u "Slovačku gimnaziju" (mada većinu predmeta slušam na srpskom jer nema dovoljno profesora:)) Razmišljam o Arhitekturi, to mi se sviđa a voleo bih da budem arhitekta! Problem što nisam talentovan za crtanje, u osnovnoj su mi sve crteže crtale drugarice a u srednjoj sam se već nekako snalazio! A prijemni ispit u Slovačkoj za Arhitekturu je već u Januaru! Sad koliko ste vi upoznati sa arhitekturom, koliko tu treba kreativnosti, kakva je poduna za zapošljvanje i koliko treba krativnosti po završetku faxa (predpostavljam da mi kreativnost nije jača strana)Im fuc**d up!:opanachke Šta da radim? ( znam da na ovo pitanje mogu samo sam sebi da odgovorim, but what you gonna do)

Konfuznost mog posta objašnjava moja povećana nervoza zbog ovog studiranja! :to_care:

:ciao:

genius
25.9.2008, 19:42
Moja drugarica upisla bibliotekarstvo na filoloskom. Ima mnogo knjizevnost, malo kompjuteri... i u sustini ima mesta obicno kad je prijemni pa bi trebalo da mozes da upadnes i na budzet...

E sad za poso... to nikom nije zagarantovano :)

Guardian
25.9.2008, 19:57
Hvala, ne brinem se ja za budžet, u srednjoj imam prosek oko 4.90! Ali problem je zaposlenje a bibliotekar i nije naručito prosperitivno (ako se tako kaže)!
Nego, ima li ovde neki arhitekta da mi odgovori na pitanje i predošlog posta?

de facto
28.9.2008, 14:28
Ovako,kao prvo izvinjavam se ako potoji ovakva tema trazio sam je ali nisam nasao,,dakle planiram se upisati na fax trenutno pohadjam saobracajnu skolu pa sam mislio i nastaviti saobracajni fakultet smjer"komunikacije"ali sam negdje cuo da i na elektrotehnickom fakultetu postoji ovaj smjer,,,zanima me dal postoji stvarno i dal je to isto ili bar slicno jedno drugome i kolike su mogucnosti zaposlenja sa ovim fakultetima..........HVALA NA SVIM ODGOVORIMA,,,POZZZ:eek::eek::confused:

Gorankx
28.9.2008, 22:58
Znam da postoji taj smer na elektrotehnici ali neznam u cemu je razlika izmedju ova dva smera.

de facto
29.9.2008, 0:39
ljudi daj pomozite ovo je stvarno zapelo,,,ako znate,,a znate,,, pisite jer nemam bas puno informacija o ovome a neophodne su mi pa sam mislio da vas pitam i sad pisite.....pozzz

Iris
29.9.2008, 14:54
ljudi daj pomozite ovo je stvarno zapelo...

Zar je zaista toliko tesko bilo otici na Google, naci adresu sajt Elektrotehnickog fakulteta i potraziti smerove koji se na njemu mogu upisati :confused:

Imas sve informacije koje te zanimaju na oficijelnom sajtu fakulteta.

KING JACK
12.10.2008, 15:08
Da li neko ima informacije o smeru savremene racunarske tehnologije?Mozda bi to upisao ali ne znam nista o tom smeru a na sajtu vise tehnicke u nisu nema nista sto bi mi pomoglo.

Gordon Freeman
12.10.2008, 15:14
Sve sto te zanima o fakultetima ima OVDE (http://prijemni.infostud.com/). pa dalje treai sta ti treba ,vecina fakuleta imaju soje sajtove koje ces lako naci preko ovog ;)

KING JACK
12.10.2008, 16:05
Sve sto te zanima o fakultetima ima OVDE (http://prijemni.infostud.com/). pa dalje treai sta ti treba ,vecina fakuleta imaju soje sajtove koje ces lako naci preko ovog ;)
Ima ovde dosta korisnih stvari ali kada ukucam u search savremene i racunarske tehnologije ne izbacuje nista a meni su potrebne informacije o tome...

next
13.10.2008, 2:36
Pa verovatno je za tebe onda izbor ETF i to smer RTI ili mozda SI...

Gordon Freeman
13.10.2008, 8:33
^^PA to je onda ovo sto ti rece next ,malo vise o tome ces naci na zvanicnom sajtu gde imas apsolutno sve informacije...

Sad ne znam da li hoces da se bavis softverom ,inzenjerstvom ,informacionim tehnologijama(ovo je na FON.u),.....

hacker_aca
13.10.2008, 19:00
Ehej, društvo, i meni bi valjala mala pomoć...

Bavim se fotografijom već neko vreme i planiram da upišem fakultet vezan za to. E sad, tražio sam fakultete po Beogradu (pošto mi je želja da tamo studiram) ali sam samo dva našao. Državni (fakultet primenjenih umetnosti: link (http://www.arts.bg.ac.yu/fpu/odsek/?id=primgrafika)) i privatni BK link (http://www.010101kud.org/au-bk/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=70&Itemid=139).

Ovaj državni mi nešto ne uliva poverenje. Na sajtu nema da pišu informacije o upisu na fakultetu kao ni cena studiranja. Predmeti (http://www.arts.bg.ac.yu/fpu/download/Fotograf.pdf) (PDF) mi takođe... Hm, slobodno kažite da grešim, ali meni ovde neki predmeti nemaju veze sa fotografijom. Niko od ljudi koje sam pitao da je išta znalo o njemu.

BK fakultet, već su mi ga preporučili ljudi koje poznajem. Kažu da je malo skup (a gde nije, 3500 evra godina :)) ali da se isplati koje se znanje dobije. Da li je zaista tako? Takođe, sajt im je sasvim lepo urađen i sve su informacije tu. A evo i predmeta (http://www.010101kud.org/au-bk/images/informator.pdf) (PDF, strana 24 i 25).

Испит за проверу склоности и способности полаже се из области: цртања, сликања или моделовања и области струке за коју се конкурише. Програм испита са ближим обавештењима о садржају и начину полагања испита може се добити на Факултету.

Hm, crtanje nemam pojma, slikanje nemam pojma a modelovanje još manje. :/ Ovo bi mi bila velika prepreka za upis. A ni to mi ne ide nešto... Kao kada bih hteo sada da crtam i slikam, moram da znam da fotografišem?! Voleo bih da me prosvetlite...

PROGRAM ISPITA
ZA PROVERU SKLONOSTI I SPOSOBNOSTI

Kandidat podnosi portfolio fotografija koji je sam realizovao i koji na najbolji način predstavlja njegova interesovanja i dotadašnja fotografska ostvarenja.
Ispit se polaže iz dva dela, raspoređena u dva dana.

PRVI DAN
• Kandidatima će biti prikazan izbor od desetak fotografija od kojih svaki kandidat po sopstvenim merilima treba da izabere tri fotografije i o njima
napiše eseje u dužini od jedne stranice, kojima objašnjava razloge za izbor i vrednosti izabranih fotografija.

DRUGI DAN
• Razgovor o portfoliu, esejima i opštim interesovanjima

Ovo je pun pogodak za mene. :)

Backup opcija... Nemam je. Nešto sam previše siguran u ovu fotografiju. :)

Ima li još neki fakultet za fotografiju u Beogradu?

Doolio
13.10.2008, 19:28
sto se primenjene tice, ako nisi all-round, tj ako neces da budes kombo umetnik, onda nemoj to da upises, jer sto se tice grafickog smera (u koji spada i odsek fotografija) tu fotografi rade najvise stvari koje nemaju veze sa fotografijom. kasnije se to iznivelise, ali u prvim godinama je fotografima najgrdje:) naravno, gleda im se kroz prste maksimalno na predmetima tipa crtanje, ali opet, oni sve to moraju da rade, a fotkanje je samo jedan od predmeta.
sto se upisa tice, i tu se fotografima gleda kroz prste maksimalno, znaci, ti na upisu, kao fotograf, ako se dobro secam, imas crtanje, slikanje i strucni deo. nijedan fotograf na primenjenoj nije upisao, a da je znao da crta, a kamoli da slika, tako da je za fotografe kriterijum milion puta nizi nego za, recimo, ilustratore. e sad, zato strucni deo treba da odradis kako valja.
strucni deo ti je, valjda, ja nisam fotograf, ali mislim da se secam, u studiju i poljena. unutra udjes, podesis svetlo kako oces, postavku kako oces, caknes par puta i to ti je to. sto se tice poljena, dobijes temu, i ides i fotkas po gradu ono sto tripujes da je adekvatno za temu, valjda dok ne istrosis film. naravno, sve radis sa analognim aparatom. ne znam da li je crno-belo.
sto se tice nekih drugih sitnica koje zivot znace, primenjena je super, bleja, zezanje i tako to, za bk ne znam kako je tamo, ali imam utisak da je ekipa zasu.
ako ti nije zao da dajes tolke pare, upisi bk svakako onda, imaju dobru opremu i strucnije predmete, meni je to recimo astronomska cifra, da ne pominjem sto ne mozes na budzet da odes nikad.
e sad, na primenjenoj, opet, fotografima nista ne fali, rade stvari koje im generalno ne trebaju, ali je zato bleja sa kolegama do jaja, a fotkaju i uce sta treba, pa sad vidi, ne znam.
sto se tice para i tih tripova, ranije je bilo samofinansiranje 180 000, to platis jednu godinu i onda predjes na budzet, posto ako uspes da padnes godinu i ostanes na samofinansiranju, to znaci da si verovatno otisao, pljuno dekana u facu, onda ga prebio stanglom, a i tad bi dobio sesticu iz neceg, a ne bi pao.
sada nemam pojma, valjda je uvedena bolonja i neki blesav trip da svi koji upisu placaju 200 000, ali preko 4 godine, znaci 50 000 godisnje, nema budzeta.

hacker_aca
13.10.2008, 21:17
Radije bih da se fokusiram i unapređujem u jednom pravcu nego istovremeno u više njih. U redu je bleja, zezanje (nisam od kamena :)) i te stvari ali ipak ne bih da zbog toga idem na taj faks. :) Ipak, izgleda mi kao da se puno rade ostale stvari a ne samo fotkanje. Možda ga ipak ja preskočim. :)

Hvala na odgovoru!

Ocelot
13.10.2008, 21:32
Da li neko ima informacije o smeru savremene racunarske tehnologije?Mozda bi to upisao ali ne znam nista o tom smeru a na sajtu vise tehnicke u nisu nema nista sto bi mi pomoglo.

Ja sam tamo i samo da znaš da u ovoj školi u stvari završavaš dve. Prva je ta što si upisao a druga, nezvanična, je posmatranje svakojakih kreatura sa skraćenicama ispred imena. Kod jednog profesora je hard od 160GB zadnja reč tehnike, na vežbama sedite vas troje-četvoro ispred abakusa sa Win98 itd. Potpune informacije za upis preko telefona ili mejla nema šanse da dobiješ, a na šalteru, koji radi od 11 - 13h, ćeš sve završiti tek iz 3. puta. Sve u svemu, stekneš veliko životno iskustvo. :D Inače, za upis u 3. godinu ti ne treba nikakav uslov.

Doolio
13.10.2008, 21:41
Radije bih da se fokusiram i unapređujem u jednom pravcu nego istovremeno u više njih. U redu je bleja, zezanje (nisam od kamena :)) i te stvari ali ipak ne bih da zbog toga idem na taj faks. :) Ipak, izgleda mi kao da se puno rade ostale stvari a ne samo fotkanje. Možda ga ipak ja preskočim. :)

Hvala na odgovoru!

naravno, zato sam ti i odgovorio informativno, pa ti sam izvagaj:)
u sustini, neki size:
-demija po kadru za fotografe sasvim okej (ostali predmeti/smerovi kako te ukaki) - bk ne znam kakav je po tom pitanju
-bleja bolja na demiji dvesta posto
-sirina vs uska strucnost - na demiji siroko, na bk uza orijentacija
-opremljenost - bk sigurno bolji pet puta
-organizacija - takodje
-cena - demija jeftinija nekih 7-9 puta:)
-priznatost - e to ne znam, ne znam kako se sada krecu privatni fakulteti

u svakom slucaju, jos se raspitaj, ove stvari o kojima nisam informisan bi mogle biti jako bitne (profesorski kadar, vrednost diplome).

Gordon Freeman
13.10.2008, 21:53
@aca

ja iskreno ne znam da li ima neki fax koji nema "nivo opstosti"(manje ulazenja u samu stvar narocito prvih godina :) ) kod nas.

ja ocu da upisem il ETF il FON il Gradjevinu i tek "pravo" ucis u 3. i 4. godinu :D

Orvel
13.10.2008, 22:15
Aко хоћеш да студираш технику "општост" мораш да прођеш.
Пример:
Како би било да пројектујеш неки мост, а не знаш нпр. "Теорију осцилација"? Да би знао "осцилације" мораш знати "Динамику система", а да би знао "Динамику система" мораш знати "Динамику тачке", а да би знао "Динамику тачке" потребно је знање из "Кинематике" и "Статике". Дошли смо до тога да мораш да знаш комплетну механику због једног једносеместралног предмета (математику да не помињем). Друга прича је што професори траже више него што је потребно.

next
13.10.2008, 22:18
@GF
Pazi to jeste tachno, ali to i treba tako pogotovo shto se tiche IT tehnologija...
Danas je kao shto znamo razvoj neverovatno brz, tako da ako ne znash osnovne, dundamentalne stvari, ne mozesh bash tako brzo da ga pratish...Zamisli da se sa jednog tipa tehnologije odjednom predje na drugi, a ti 5 godina izuchavao samo ovaj prvi...
Ovako lepo poshto se svaka bilo nova bilo stara teh nologija zasniva na nekim fundamentalnim modelima,zakonima itd....Mnogo ce ti lakshe biti da ispratish razvoj i skapirash inovacije...
Opshost smara, ali jbg. potrebna je i te kako...

Gordon Freeman
13.10.2008, 22:53
Kapiram momci sta govorite ,apsolutno ,ali slozicete se da te opstosti ima i previse(tu i tamo ,kojekude :) ) ;) i to jako cesto ,to znam iz iskustva nekih prijatelja ! :)

Opstost jeste neophodna ali ima i to granica...

zoran845
13.10.2008, 23:19
Nema granica "opštosti" u (visoko)školskim ustanovama.

Nijedan fakultet te neće naučiti sve što će ti trebati kad počneš da radiš, tek ćeš na poslu (silom nužde) da ovladaš praktičnim znanjima.

A ako hoćeš da ideš na građevinu (što ti ja nikako ne preporučujem), idi na par dana na neko gradilište da vidiš kako to izgleda, pa dobro razmisli. Malo je mesta po institutima, fakultetima i projektantskim biroima - uglavnom te kao građevinskog inženjera čeka gradilište, a to je (ako si iole normalan, nisi alkoholičar i primitivac) prava kazna.

Gordon Freeman
14.10.2008, 10:50
Ma kod nas je uvek bilo toga ,npr kad na PMF-u ima sociologija kao predmet...
I sad uporediti to sa nekim privatnim fakultetima koji gledaju da uce konkretno ono sto ces da radis ,kao u zapadnim zemljama ...

@zoran
thx za savet..:)

prudentia
14.10.2008, 10:58
Opštost se mora proći.
Ne znam koja je svrha predmeta u prvom semestru na ekonomiji Kako upoznati Wall Street? (to je predmet na privatnom fakultetu u Pg)... Hej, treba se proći dosta opštosti dok se dodje do Wall Street-a. To je moje mišljenje.

Doolio
14.10.2008, 14:32
pa zavisi kako ko hoce, meni odgovara sto na primenjenoj za nas ilustratore ima predmet fotografija, sve je to isprepleteno, u fotografiji primenjujem svetlo, kadriranje, kompoziciju, sa druge strane, naucis i da rukujes fotoaparatima raznih vrsta i sta treba da se koliko podesi u kojim uslovima itd. pa onda imas istoriju umetnosti koju ucis u sitna crevca, i to je jako pozitivno, zasto biti mindless drone posle faksa i tako dalje i tako blize. ja apsolutno nisam protiv opstosti, zato i nisam na nekoj visoj skoli koja traje tri godine i strucno i usko je orijentisana, vec na faksu koji traje pet.
ali aca se izjasnio sta je njemu bitno i dao sam mu objektivan odgovor i to je to.

zoran845
14.10.2008, 14:37
Aко хоћеш да студираш технику "општост" мораш да прођеш.
Opštost se mora proći.Naravno. Ne možeš da trčiš pre no što naučiš da hodaš, pa je (opšta) teorija neophodna pre prakse i neke specijalizacije.

Opet, ima (neprocenjivo vrednih) profesora koji znaju da primere iz svog bogatog iskustva utkaju u, inače obično suvoparna, predavanja. Divota je takve imati kao učitelje. :)

Mali off: najbolji profesor čija sam predavanja na niškom građevinskom fakultetu imao priliku da slušam bio je jedan - Makedonac (što mu nije smetalo da srpski priča bolje i pravilnije od većine svojih kolega predavača, rođenih Srba :p) koji je predavao metalne konstrukcije zgrada. Čovek je tako lepo u svoja predavanja ukomponovao znanja iz drugih predmeta (otpornosti materijala, statike, dinamike, građevinskih materijala, građevinskih konstrukcija) da mi je po prvi put (u završnoj godini studija!) razjasnio neke stvari koje je trebalo da razumem mnogo ranije. O tome da ga je (kao odličnog govornika) bilo milina slušati, da i ne pričam.

... thx za savet..:)Molim. :)

KING JACK
14.10.2008, 16:54
Ja sam tamo i samo da znaš da u ovoj školi u stvari završavaš dve. Prva je ta što si upisao a druga, nezvanična, je posmatranje svakojakih kreatura sa skraćenicama ispred imena. Kod jednog profesora je hard od 160GB zadnja reč tehnike, na vežbama sedite vas troje-četvoro ispred abakusa sa Win98 itd. Potpune informacije za upis preko telefona ili mejla nema šanse da dobiješ, a na šalteru, koji radi od 11 - 13h, ćeš sve završiti tek iz 3. puta. Sve u svemu, stekneš veliko životno iskustvo. :D Inače, za upis u 3. godinu ti ne treba nikakav uslov.

Pa divota,ja sam tako nesto imao i na casovima informatike,nisi mi rekao koje zvanje dobijas po zavrsetku te skole i koliko je matematika umesana u svemu tome tj.jer je teska?

Insecticide
15.10.2008, 0:43
Jeste da sam 2. razred gimnazije i da samo gubim vreme u istoj jer nista ne ucim..Osim istorije i psihologije..Zanima me da li je studiranje istorije (u NSu btw) prespektivno?
Mislim,ne gledam da budem nastavnik istorije..Koje su mi uopste mogucnosti sa zavrsenim tim fakultetom?

Da li postoji neki fakultet u kojem bih ucio pravljenje muzickih instrumenata?
(nemam nikakvog dodira si istim,cisto me zanima)

Bryan Fury
15.10.2008, 0:49
Hm... svi koje znam da su završili istoriju su profesori istorije. :D Neko u školi, neko na faksu. Uglavnom, to je najčešće zaposlenje.

Gordon Freeman
15.10.2008, 8:24
^^Ima nesto trece da budes kao istoricar i da istrazujes al bre toga kod nas nema mnogo kolko znam ,a i prosek na faxu mora da ti bude ubica dobar!

Crusader88
15.10.2008, 10:46
^^Ima nesto trece da budes kao istoricar i da istrazujes al bre toga kod nas nema mnogo kolko znam ,a i prosek na faxu mora da ti bude ubica dobar!

ne lupaj;), ima visak profesora istorije sada .Znam jer sam se prosle godine i sad spremao da to upisem prosek za budzet je bilo jedva nekih 65-50 boda. Sto je jako malo... ali sam ipak upisao politocke nauke i nisam se pokajao...

Gordon Freeman
15.10.2008, 11:32
ne lupaj;), ima visak profesora istorije sada .Znam jer sam se prosle godine i sad spremao da to upisem prosek za budzet je bilo jedva nekih 65-50 boda. Sto je jako malo... ali sam ipak upisao politocke nauke i nisam se pokajao...

Ma ne profesora ,istoricara ,onih koji istrazivaju pa pisu sta je i kako bilo i to...na to sam mislio!

GrimReaper
15.10.2008, 11:44
Ma ne profesora ,istoricara ,onih koji istrazivaju pa pisu sta je i kako bilo i to...na to sam mislio!

Ala si ga opisao... :D Ali, po opisu bih rekao da mislim na arheologa...

Gordon Freeman
15.10.2008, 11:55

E bre to ni meni nije 100% jasno ali ovi su kao terenci istoricari ,oni kao to sto je arheolog otkrio objasnjavaju i povezuju sa dotadasnjim znanjem ... mozda se nadje neko ko ce ovo bolje da objasni od mene! :D

VojaM
15.10.2008, 12:43
Pa, po pitanju profesora istorije raspitaj se kod Covenanta, tek što je diplomirao (ili tek što nije, ne sećam se).

Nergal
15.10.2008, 17:13
Jeste da sam 2. razred gimnazije i da samo gubim vreme u istoj jer nista ne ucim..Osim istorije i psihologije..Zanima me da li je studiranje istorije (u NSu btw) prespektivno?
Mislim,ne gledam da budem nastavnik istorije..Koje su mi uopste mogucnosti sa zavrsenim tim fakultetom?

Mogu da ti opišem beogradsku situaciju. Ja sam završio istoriju u periodu 1999-2004. i postdiplomske od 2004. do 2007. i sad radim (kao istraživač-stipedista) na Filozofskom fakultetu a kolega iz moje generacije ima sa svim mogućim iskustvima u zapošljavanju.

Hm... svi koje znam da su završili istoriju su profesori istorije. :D Neko u školi, neko na faksu. Uglavnom, to je najčešće zaposlenje.

Dakle samo sa završenim osnovnim studijama istorije, ti možeš da radiš 1) u osnovnoj školi; 2) u srednjoj školi; 3) u arhivima širom zemlje; 4) u muzejima širom zemlje (poslednje uglavnom podrazumeva polaganje nekih specijalnih ispita, muzeologija i sl.). Naći mesto u srednjoj/osnovnoj školi nije teško (uglavnom ne vidim da istoričari mnogo čekaju na birou rada) ali je teško sastaviti puno radno vreme u jednoj istoj školi. Većina mojih prijatelja radi u 2-3 (i muče se sa prevozom). Iskustvo i radna atmosfera variraju u velikoj meri od škole do škole. Plata profesora istorije sa punim radnim vremenom (ako ga imaš) je u većini beogradskih gimnazija do oko 40.000din.

Ako hoćeš da budeš istoričar-naučnik (a hoćeš, ako sam te dobro razumeo) onda treba da završiš osnovne studije sa što većim prosekom (i naravno, u što kraćem roku) i da upišeš postdiplomske (doktorske, po novom sistemu) za užu stručnu oblast. Ako to uspeš, potencijalno ti se otvaraju mogućnosti rada na fakultetima, institutima (imao ih nekoliko u zemlji) i, ponovo, arhivima i muzejima, ali na bolje plaćenim pozicijama. U celini, fakulteti su najbolje plaćeni, ako dobiješ stalno zaposlenje ali tu nema mnogo mesta. Kao olakšanje, danas postoje više stipendija na koje možeš da računaš u toku studija (ja primam trenutno stipendiju Ministarstva nauke), dok ne nađeš stalan posao.

Deo problema sa zapošljavanjem potiče od toga što većina postdiplomaca bira specijalizaciju iz domaće istorije XIX ili XX veka. Mnogo više nam fale stručnjaci za stranu istoriju a pogotovu srednjovekovnu ili antičku, ali studenti to ređe biraju jer je mnogo teže - literatura gotovo isključivo na stranim jezicima, uglavnom je obavezno naučiti jedan ili više starih (danas izumrlih) jezika, u zavisnosti od struke. Čak i za studije vizantijske istorije, koje se tradicionalno neguju kod nas, nema dovoljan broj dobrih istoričara. Ako, primera radi, hoćeš da postaneš stručnjak za vizantijsku istoriju onda moraš da naučiš i grčki jezik (njegovu srednjovekovnu varijantu) jer je to jezik te civilizacije i na njemu su pisani izvori koje ćeš proučavati; ali takođe moraš da naučiš i latinski i staroslovenski jezik jer su narodi u neposrednom kontaktu sa Vizantijom koristili njih itd.

Ali da naglasim: da bi bilo šta od ovoga imao u izgledu moraš da dobro pritegneš studije od samog početka. Visok prosek (većina stipendija traže 9,00 ili veći, neke i 9,5) i davanje godine za godinom se uglavnom traže. Takođe danas je obavezno aktivno znanje engleskog jezika + još bar jedan jezik (najpogodniji za ovu struku su nemački ili francuski, mada postoji jaka naučna produkcija i na italijanskom i drugim jezicima).

Inače, da dodam, ogroman broj diplomiranih istoričara je našao posao u drugim oblastima (zlobnici bi rekli: tamo gde ima puno pisanja i pričanja), naročito u novinarstvu i politici. Doduše, na ove poslednje baš i nisam ponosan...:a_whistli

Nergal
15.10.2008, 17:18

E bre to ni meni nije 100% jasno ali ovi su kao terenci istoricari ,oni kao to sto je arheolog otkrio objasnjavaju i povezuju sa dotadasnjim znanjem ... mozda se nadje neko ko ce ovo bolje da objasni od mene! :D

Uh, momci, vidim da nemate jasne predstave kako to izgleda. :( :D Istoričar je naučnik (kao na primer biolog, arheolog, hemičar, fizičar ili, recimo, lingvista), i kao takav on se bavi istraživačkim radom u okviru svoje struke i u skladu sa razrađenom naučnom metodologijom. Ako hemičar obavlja svoje istraživanje u laboratoriji a astronom uz teleskop, istoričar to čini u arhivu (traži ranije nepoznata dokumenta, ili da ponovo analizira postojeća), muzeju i biblioteci. Postoje i istoričari koji se bavi terenskim radom (na arheološkom lokalitetu, recimo), naročito ako je u pitanju antička istorija ili istorija srednjeg veka. U tom slučaju on ili ona radi u jednoj sivoj zoni između konvencionalne istorije, arheologije, filologije a često i drugih nauka. Krajnji rezultat treba da bude publikacija rada u vidu članka, stručne studije (u naučnom ili drugom časopisu) ili u vidu knjige. U načelu, naučnim radovima se smatraju samo oni koji su originalni i zasnovani na sopstvenom istraživanju. Danas kod nas i drugde ima mnogo takvih koji su u suštini kompilacije, rekapitulacije ako ne i otvoreni plagijati, ali takve pojave su za osudu i jedan deo posla profesionalnog istoričara je i da kritikuje i ukazuje na takva izdanja.

Sve je to savršeno normalno, pošto na današnjem nivou nauke razlike i granice između pojedinih disciplina su prilično nejasne i van čisto akademskih okvira tradicionalne naučne discipline ne zadovoljavaju (ovo važi podjednako i za prirodne i za društvene nauke). Međutim, pošto istorijska istraživanja nemaju komercijalnu već samo saznajnu i kulturnu vrednost, njima se čovek može baviti samo uz pokriće neke ustanove (fakultet, univerzitet, institut, muzej itd.) ili ako je bogat, o svom trošku (za to u Srbiji, verujem, još ne postoji presedan).

Sve što sam rekao je, naravno, jako pojednostavljeno. Istraživačka metodologija je komplikovana stvar, ja sam je učio i učim već godinama. Ali nadam se da sam bar malo pojasnio kako to izgleda.

Insecticide
15.10.2008, 23:14
Nergal,

Kao prvo,hvala mnogo na vremenu koje si izdvojio da napises ovoliki post i da nam pojasnis mnogo nedoumica.
Mnogo si pomogao,a i mene licno vise zainteresovao.

Stvar koja me je bas iznenadila je to sto fali ljudi za srednjovekovnu ili anticku jer je po meni to i najzanimljiviji deo istorije.(Naravno, strana istorija)

Srpski ustanci,I,II svetski rat...mojoj glavi ne zanimljivo..Vise sam okrenut zapadnoj kulturi(Kelti,Vikinzi,Rimljani,Franci..)
(Inace,srpsku istoriju bas i nesto ne volem jer nam se servira u fazonu rekla-kazala sto je po meni,idiotizam)

Sto se tice jezika,na engleskom iskljucivo citam literaturu,kad sam u prilici.
Latinski u skoli ucim(jos ovu godinu) i stigli smo do 4. deklinacije(verovali ili ne) a ja ne znam ni 1...Stavise,najgori sam u generaciji iz latinskog,jedini sam odgovarao za 2.

Da li se na faxu trazi neko predznanje,npr latinskog?Da li se krece iz pocetka ili kako to vec ide..?Cisto da dodam,u skoli takodje ucim ruski i mislim da sam samrzeo taj jezik za sva vremena.

Konkretno, najvise me zanimaju indo-evropski (keltski) jezici..
(I uopste ta oblast)

Da li si ti zadovoljan svojim izborom skolovanja i poslom?

Gledao sam ispite za Istoriju (http://prijemni.infostud.com/fakultet/Filozofski_fakultet/Istorija/1812) i deluju mi prihvatljivo.
Na tom siteu sam video da se i samo istorija polaze za prijemni..Jel to istina?
A i primetio sam da se na ispitima nalazi samo istorija, psihologija(i slicno),nigde ne vidim nesto sto pocinje sa Bio,Hem i jako mi se svidja iskreno :)

Ocelot
16.10.2008, 1:05
Pa divota,ja sam tako nesto imao i na casovima informatike,nisi mi rekao koje zvanje dobijas po zavrsetku te skole i koliko je matematika umesana u svemu tome tj.jer je teska?

Zvanje? Neki inženjer valjda. Što se matematike tiče, nemam pojma koliko je teška, nisam čak ni video kako izgleda profesorka.

dkdnt
16.10.2008, 1:39
Stvar koja me je bas iznenadila je to sto fali ljudi za srednjovekovnu ili anticku jer je po meni to i najzanimljiviji deo istorije.(Naravno, strana istorija)

odakle ti ova ideja?

Srpski ustanci,I,II svetski rat...mojoj glavi ne zanimljivo..Vise sam okrenut zapadnoj kulturi(Kelti,Vikinzi,Rimljani,Franci..)
onda ćeš biti blago razočaran na faksu. ne zato što se to ne radi (pošto se i te kako radi) nego zato što ćeš jako teško moći da se baviš time. naime, nacionalna istorija je skoro u svakoj zemlji primarni domen istorijske nauke. naravno, ako baš želiš da se baviš time imaćeš tu mogućnost, ali iz niza razloga će ti to biti mnogo teže nego da se baviš istorijom srbije ili balkana. jedan od razloga je već sadržan u nergalovom objašnejnju posla istoričara - istraživanja se uglavnom vrše po arhivima, a kakav pristup francuskim ili rimskim arhivama ti iz srbije možeš da imaš, probaj da zamisliš.

(Inace,srpsku istoriju bas i nesto ne volem jer nam se servira u fazonu rekla-kazala sto je po meni,idiotizam)
:confused:
ko serviram srpsku istoriju? na fakultetu ćeš istoriju Srbije učiti kao što se i druge istorije uče. to što političari i "stručnjaci" na televiziji govore zaboravi. time se nećeš baviti. istorija je nešto sasvim drugo.

Sto se tice jezika,na engleskom iskljucivo citam literaturu,kad sam u prilici. ovo ti je samo plus, pošto ćeš masu literature za svoje polje istraživanja naći isključivo na stranim jezicima. knjige tipa "Myths and beliefs of Celtic tribes" sa lepim slikama ti neće biti literatura, ali će ti knjige poput "Rasprostranjenost kovačkih proizvoda iz južne Francuske u Baltiku u ranom 6. veku ne" biti obavezne :D (čisto da znaš u šta se upuštaš).
Latinski u skoli ucim(jos ovu godinu) i stigli smo do 4. deklinacije(verovali ili ne) a ja ne znam ni 1...Stavise,najgori sam u generaciji iz latinskog,jedini sam odgovarao za 2.
Da li se na faxu trazi neko predznanje,npr latinskog?Da li se krece iz pocetka ili kako to vec ide..?Cisto da dodam,u skoli takodje ucim ruski i mislim da sam samrzeo taj jezik za sva vremena.

nisam siguran, ali mislim da je sada po Bolonji studentima ostavljen izbor izmedju latinskog, starogrčkog i staroslovenskog. ranije su, ako se ne varam sva tri bila obavezna (ili bar latinski i slovenski). o tome kakav je latinski na istoriji može da ti par reči kaže nergal. ja znam samo ono što su mi prijatelji sa te grupe rekli (reči pakao, kuja, pocrkali dabogda svi, kako bre ovo da se nauči itd. su često korišćene). :D

Gledao sam ispite za Istoriju (http://prijemni.infostud.com/fakultet/Filozofski_fakultet/Istorija/1812) i deluju mi prihvatljivo.
Na tom siteu sam video da se i samo istorija polaze za prijemni..Jel to istina?
A i primetio sam da se na ispitima nalazi samo istorija, psihologija(i slicno),nigde ne vidim nesto sto pocinje sa Bio,Hem i jako mi se svidja iskreno :)

pogledaj ovo (http://web.f.bg.ac.yu/index.php) i videćeš silabuse za većinu predmeta. da, polaže se istorija i test opšte kulture sem ako nisu sišli sa uma i stavili hemiju za prijemni :D

Nergal
16.10.2008, 9:33
O uslovima rada i programima na Univerzitetu u Novom Sadu ja stvarno ne mogu da govorim, imao sam vrlo malo kontakata sa njima. Što se tiče studija istorije na Univerzitetu u Beogradu, ona se sada studira po (delimično) reformisanom-bolonjskom sistemu. Imaš tri godine opšteg kursa a na četvrtoj biraš modul (specijalizaciju) kojih ima veći broj i odnose na sve epohe evropske/bliskoistočne istorije. U zavisnosti od izabranog modula idu ti i stari jezik koje polažeš (na pr. ako izabereš Istoriju starog Rima to je latinski, ako izabereš nešto iz istorije Srba u srednjem veku, onda je to staroslovenski). A na postdiplomskim studijama polažeš sve stare jezike za koje program kaže da su relevantni za specijalizaciju. I obavezno dva strana jezika (u igri su engleski, francuski, nemački, ruski, italijanski i španski).

U Beogradu se na primijemnom polažu istorija (program iz srednje škole) i opšta kultura.

onda ćeš biti blago razočaran na faksu. ne zato što se to ne radi (pošto se i te kako radi) nego zato što ćeš jako teško moći da se baviš time. naime, nacionalna istorija je skoro u svakoj zemlji primarni domen istorijske nauke. naravno, ako baš želiš da se baviš time imaćeš tu mogućnost, ali iz niza razloga će ti to biti mnogo teže nego da se baviš istorijom srbije ili balkana. jedan od razloga je već sadržan u nergalovom objašnejnju posla istoričara - istraživanja se uglavnom vrše po arhivima, a kakav pristup francuskim ili rimskim arhivama ti iz srbije možeš da imaš, probaj da zamisliš.

Ovo nije tačno, u razvijenim zemljama se, naravno, dužna pažnja poklanja domaćoj istoriji, ali svetska istorija u punom smislu dominira. Ovo znam pouzdano jer smo u stalnom kontaktu sa kolegama sa zapadnih univerziteta, a pratim i literaturu koja izlazi u mojoj struci. Danas se u nauci i sam pojam "nacionalne istorije" kao takve smatra prevaziđenim (u skladu sa tim je izbačen iz imena predmeta) a veliki svetski univerziteti imaju i studijske i istraživačke programe za bukvalno celu planetu. Na Oksfordu (moj omiljeni primer) se predaju, recimo, i kineska istorija (podeljena na više katedri i seminara) ili, na pr. istorija arapskih zemalja u srednjem veku. :)

Naravno da će svaka zemlja posebno negovati sopstvenu istoriju, ali nikada ne treba gubiti predstavu o kontekstu i mestu koje ta istorija ima u globalnoj slici. Uostalom, nije isti red veličina istorija Britanije, Nemačke, Rusije ili Indije, i istorija Srbije, Litvanije ili Finske. Objektivnost pre svega. ;)

A da praktični problemi bavljenja svetskom istorijom postoje stoji, ali nisu nepremostivi. Mnogi od naših profesora putuju i istražuju u inostranstvu (moja mentorka je upravo otišla na još jednu istraživačku ekspediciju, pa je menjam u nastavi :kreza:).

Što se tiče onog što sam rekao u vezi manjeg broja stručnjaka koji se bave svetskom i starijom istorijom, to stoji. Od oko 40 diplomskih radova iz istorije koji se godišnje odbrane na FF u Beogradu, nekih 30 odlazi na noviju domaću istoriju. Razlog je doduše, linija manjeg otpora, za diplomski na neku temu iz Istorije Jugoslavije (Kraljevina SHS je apsolutni hit među studentima poslednjih godina) nije neophodno znanje ni starih ni stranih jezika. To se možda najbolje vidi iz broja studenata na postdiplomskim studijama. Oko 80% studenata ove godine je upisalo doktorske na katedrama za Istoriju Jugoslavije, Opštu savremenu Istoriju i Istoriju Srba u XIX veku, a jedva petina otpada na sve ostale katedre na Odeljenju za istoriju. Na pr. katedra za Istoriju starog Rima ima samo jednog postdiplomca u zadnjih - ne znam ni ja više koliko - godina. Na mojoj katedri (Istorija stare Grčke i starog Istoka) bilo nas je dvoje kada sam ja upisao postdiplomske 2004. ali je koleginica odustala (mnogo teško), 2005-2006 niko, 2007. četvoro (što je apsolutan rekord ove katedre, ikada) ali je dvoje u međuvremenu odustalo, uglavnom zbog teškoće oko savladavanja i polaganja grčkog jezika.

ovo ti je samo plus, pošto ćeš masu literature za svoje polje istraživanja naći isključivo na stranim jezicima. knjige tipa "Myths and beliefs of Celtic tribes" sa lepim slikama ti neće biti literatura, ali će ti knjige poput "Rasprostranjenost kovačkih proizvoda iz južne Francuske u Baltiku u ranom 6. veku ne" biti obavezne :D (čisto da znaš u šta se upuštaš).

Sasvim tačno, on će morati da čita mnogo literature i to stručne ako hoće da uopšte završi. I inače, za ovaj tip studija moraš da budeš pomalo fanatik (da se uništavaš od čitanja stručnih knjiga i da, pride, u tome uživaš :D) da bi uspeo. A da je engleski lingua franca današnjeg sveta i da se to vidi i iz produkcije naučnih knjiga je još jedna nepobitna činjenica, i svako zavaravanje u tom smislu je štetno.

Nije mi namera da te plašim, ali čisto da znaš u šta se upuštaš i kako to izgleda. :Freddy: :cool:

dkdnt
16.10.2008, 19:28
Ovo nije tačno, u razvijenim zemljama se, naravno, dužna pažnja poklanja domaćoj istoriji, ali svetska istorija u punom smislu dominira. Ovo znam pouzdano jer smo u stalnom kontaktu sa kolegama sa zapadnih univerziteta, a pratim i literaturu koja izlazi u mojoj struci. Danas se u nauci i sam pojam "nacionalne istorije" kao takve smatra prevaziđenim (u skladu sa tim je izbačen iz imena predmeta) a veliki svetski univerziteti imaju i studijske i istraživačke programe za bukvalno celu planetu. Na Oksfordu (moj omiljeni primer) se predaju, recimo, i kineska istorija (podeljena na više katedri i seminara) ili, na pr. istorija arapskih zemalja u srednjem veku.

nisam mislio da je nacionalna istorija jedino što se proučava u drugim zemljama, a da je svestka istorija u drugom planu. hteo sam da kažem da će čoveku u Srbiji biti teže da se bavi istom zbog mogučnosti istraživanja po arhivima. samo na to sam mislio. moja greška ako se dalo zaključiti nešto drugo.

A da praktični problemi bavljenja svetskom istorijom postoje stoji, ali nisu nepremostivi. Mnogi od naših profesora putuju i istražuju u inostranstvu (moja mentorka je upravo otišla na još jednu istraživačku ekspediciju, pa je menjam u nastavi ).

o ovome govorim. ipak, mada se situacija popravlja (znam na osnovu ličnog iskustva sa etnologije i sociologije), za takva istraživanja treba dosta toga uložiti. no da ne davim dalje o tome. mislim da je sve jasno iz tvog posta.

Sasvim tačno, on će morati da čita mnogo literature i to stručne ako hoće da uopšte završi. I inače, za ovaj tip studija moraš da budeš pomalo fanatik (da se uništavaš od čitanja stručnih knjiga i da, pride, u tome uživaš ) da bi uspeo.

ovo je izgleda istina koja važi i na mnogim drugim katedrama. ja sam pre sto godina odlučio da odem u petnicu na seminar etnologije zato što sam bio naloženi mjetalac koji se kao primao na mitologiju and shit. otišao sam tamo, ali sam vrlo brzo skapirao o čemu se tu zapravo radi (ko jednom pročita "morfologiju bajke" od Propa, lako izgubi sve iluzije o etnologiji i sličnim disciplinama). to što sam zavoleo ono što sam otkrio je sasvim druga priča.

ono što jeste istina jeste da ćeš za bavljenje (ozbiljno) istorijom morati da uložiš mnogo truda i da ne posustaneš na mnogobrojnim preprekama (šta? knjiga iz obavezne literature ne može da se pronadje u Srbiji? ma hajte kolega, kako sam je ja našao?). onaj ko voli, uživaće, onaj ko ne voli, ili koji se precenio, odustaće. simple as that.

detam
17.10.2008, 9:49
Zdravo svima!:)
Trebala bi mi mala pomoc,
Maturant sam Medicinske skole i planiram da upisem Defektoloski fakultet, smer logoped, jedino sto sam cula da se za prijemni polazu biologija, sociologija i psihologija. Zanimalo bi me misljenja ljudi koji idu u taj fax, da li vredi upisti taj fax i iz kojih udzbenika biologije, sociologije i psihologije se uci za prijemni?
Samo nemojte reci da idem na krstaricu i da tamo pogledam, posto nece da mi otvori!
Unaped zahvalna!

KING JACK
4.12.2008, 23:08
Jer ima nekog ovde da zavrsava elektronski fakultet?Ja sam iz Nisa i planiram da sledece godine upisem ovaj fax ali mi neki likovi pricaju da je exxtreeemno tezak i da cu morati mnogo da se zrtvujem i da se mnogo toga odreknem da bih ga zavrsio.Jer je stvarno toliko tezak ili ovo moji lupaju gluposti?

next
5.12.2008, 0:30
Jer ima nekog ovde da zavrsava elektronski fakultet?Ja sam iz Nisa i planiram da sledece godine upisem ovaj fax ali mi neki likovi pricaju da je exxtreeemno tezak i da cu morati mnogo da se zrtvujem i da se mnogo toga odreknem da bih ga zavrsio.Jer je stvarno toliko tezak ili ovo moji lupaju gluposti?

Pazi ja sam na ETF-u, a kada sam upisivao, vecina ljudi mi je rekla da je Elektronski u Nishu laganica...
E sad da li su oni to mislili u odnosu na ETf ili shta....

KING JACK
5.12.2008, 18:29
Pazi ja sam na ETF-u, a kada sam upisivao, vecina ljudi mi je rekla da je Elektronski u Nishu laganica...
E sad da li su oni to mislili u odnosu na ETf ili shta....
Pa kako je na etf-u

rapsod
7.12.2008, 23:46
Brate ja nemogu tvradit da je bg etf smece ali ako se uce stvari kao na pg etf onda ce ti bit jao. Etf fakulteti nemaju buducnost. To je moj zakljucak. Sto radit sa tim faksom? Otvorit doma projektantski studio?! Malo guglanja i svaki jado ce nac semu za bilo kakav zadatak. Programiranje? Ma koje crno programiranje sa etf-a? Oli radit u postu? Jad. Balkan je mjesto primitivne tehnologije. Kao sto je nama jedan profesor pricao: dobro jutro buduci pravnici.

next
8.12.2008, 1:03
Pa da...Verovatno zato shto je smece, jedino ETF i Arhitektura od fakulteta iz Srbije mogu u svet bez nostrifikacije...A da ne pricham dalje o perspektivi svakog od smerova na etf-u...A inache jedan od asistenata trenutno na RTI katedri je ishao letos u NVIDIA-u i to glavna kompanija u Santa Clari a ne neka ispostava, bio tamo na usavrshavanju i super se pokazao...ETF u svakom sluchaju ima perspektivu...

E sad, drugo pitanje...Kako je na ETF-u...
Iskreno, meni se fax mnogo dopada...E sad, zahteva puno rada a ja sam nevidjena lenchuga i nenaviknut na obiman i redovan rad, ali moram polako da se navikavam...Jbg. ima 14 ispita na pvoj godini neki su manje, neki vishe strashni, a neki nash strashni...Stvarno bez redovnog rada se ne moze nishta...

Shta vas josh zanima?:D

nigrutin87
8.12.2008, 1:17
@KING JACK

Ja studiram elektronski u Nisu i mogu reci da nije laganica. Uslovi su smanjeni zato sto nema puno studenata, pa tako privlace nove za studiranje. Treca sam godina, smer racunarstvo. Neko je napisao par postova iznad da samo ETF-u ne treba nostrifikacija za inostranstvo. To bas nije tacno, jer znam par likova koji su bas lagano otisli u inostranstvo, jedan u Dansku, jedan u Ameriku. Radio sam sa tim momcima na projektu umrezenja studentskih domova, kasnije sam radio sa drugima na unapredjenju tog projekta(imas u novom broju SK o tome) , student naseg fakulteta je osvojio prvo mesto na Cisco Expu ove godine pored zivih studenata sa etf-a i jos nekih privatnih fakulteta, tako da prica da studenti na elektronskom neke stvari slabije znaju bas ne pije vodu. U sustini dodje mu na isto, bitno je znanje a manje je vazna diploma ili prosek.

next
8.12.2008, 16:04
MA ja sam samo chuo tako o Elektronskog kad sam ono birao shta za upis itd...NE kazem da je tachno, eto ti si na Elektronskom pa najbolje mozesh da mu kazesh...Inache ne kazem ja da su samo studenti ETF-a pravi inzinjeri, ima puno njih recimo sa FTN-a u NS-u koji su osvajali nagrade na medjunarodnim sajmovima...I naravno moze svako u inostranstvo, samo kazem da sma chuo da jedino ETF i arhitektura(za sad) nemoraju da nostrifikuju svoje dipplome u intostranstvu, vec bez nostrifikacije imaju prolaznost...

KING JACK
14.12.2008, 18:54
@KING JACK

Ja studiram elektronski u Nisu i mogu reci da nije laganica. Uslovi su smanjeni zato sto nema puno studenata, pa tako privlace nove za studiranje. Treca sam godina, smer racunarstvo. Neko je napisao par postova iznad da samo ETF-u ne treba nostrifikacija za inostranstvo. To bas nije tacno, jer znam par likova koji su bas lagano otisli u inostranstvo, jedan u Dansku, jedan u Ameriku. Radio sam sa tim momcima na projektu umrezenja studentskih domova, kasnije sam radio sa drugima na unapredjenju tog projekta(imas u novom broju SK o tome) , student naseg fakulteta je osvojio prvo mesto na Cisco Expu ove godine pored zivih studenata sa etf-a i jos nekih privatnih fakulteta, tako da prica da studenti na elektronskom neke stvari slabije znaju bas ne pije vodu. U sustini dodje mu na isto, bitno je znanje a manje je vazna diploma ili prosek.
Pa gledaj ovako ja sam srednju zavrsio ali ona nema veze sa elektronikom vec sa masinstvom pa me zanima dali se npr kada upises elektronski pocinje sve od nule ili ti je potrebno neko pred znanje iz srednje?Ja se trenutno dvoumim izmedju elektronskog i ekonomskog faxa,elektronika je ono sto volim a ekonomija mi se cini kao najlaksi put do posla...

next
14.12.2008, 19:00
Ekonomista i pravnika najvishe ima, shtancuju ih kao u fabrici...Mozda ti je to najlakshe da zavrshish, al' nisam bash siguran koliko cesh lako doci do posla...

nigrutin87
14.12.2008, 19:02
Ja sam iz gimnazije presao na elektronski, nisam imao veze sa elektrotehnikom, ali mi to nije bio problem, polozio sam obe elektrotehnike iz prve. Za prvu godinu ti je najvaznija matematika, kao i na svim tehnickim fakultetima. Po mom iskustvu, tehnicke fakultete lakse prolaze gimnazijalci, jer ti je iskreno potrebno samo dobro znanje iz matematike, a ostalo ces uz malo rada i dobre volje sam savladati. Nesto nisam siguran da ces lakse proci sa ekonomijom za posao, znam brdo ljudi koji su diplomirali na elektronskom i mogli su da biraju gde ce da rade, jedino sa smera telekomunikacije malo slabije prolaze, verovatno zbog zasicenosti trzista.

KING JACK
14.12.2008, 19:15
Ja sam iz gimnazije presao na elektronski, nisam imao veze sa elektrotehnikom, ali mi to nije bio problem, polozio sam obe elektrotehnike iz prve. Za prvu godinu ti je najvaznija matematika, kao i na svim tehnickim fakultetima. Po mom iskustvu, tehnicke fakultete lakse prolaze gimnazijalci, jer ti je iskreno potrebno samo dobro znanje iz matematike, a ostalo ces uz malo rada i dobre volje sam savladati. Nesto nisam siguran da ces lakse proci sa ekonomijom za posao, znam brdo ljudi koji su diplomirali na elektronskom i mogli su da biraju gde ce da rade, jedino sa smera telekomunikacije malo slabije prolaze, verovatno zbog zasicenosti trzista.
Matematika mi je najgori predmet je je nisam vezbao na vreme nego sam se zezao zbog toga se i cimam najvise ali zbog toga postoje privatni casovi.Za ekonomiju sam se odlucio jer treba da pogledas infostud i sta se najvise trazi...

Dimo
14.12.2008, 20:52
Matematika mi je najgori predmet je je nisam vezbao na vreme nego sam se zezao zbog toga se i cimam najvise ali zbog toga postoje privatni casovi.Za ekonomiju sam se odlucio jer treba da pogledas infostud i sta se najvise trazi...
I ekonomija traži matematiku, imaš je u prvom semestru kao čisti predmet, a kasnije se sva mikroekonomija vrti oko nje, kao i neki ostali predmeti tipa računovodstvo. Bez matematike teško da ćeš pregurati ekonomski fakultet, iako ljudi sa njega kažu da je matematika ona osnovna: funkcije, limesi, integrali i izvodi. Ako je to osnovno, ja ću da skočim sa balkona, jer nemam pojma ni o čemu vezano za to. Ali ćeš morati da zagriješ stolicu, koliko god ti se činilo da je ekonomija lak fakultet. Tačno je da ga ih dosta njih završi, ali ih makar tri puta toliko i upiše.

KING JACK
14.12.2008, 23:48
I ekonomija traži matematiku, imaš je u prvom semestru kao čisti predmet, a kasnije se sva mikroekonomija vrti oko nje, kao i neki ostali predmeti tipa računovodstvo. Bez matematike teško da ćeš pregurati ekonomski fakultet, iako ljudi sa njega kažu da je matematika ona osnovna: funkcije, limesi, integrali i izvodi. Ako je to osnovno, ja ću da skočim sa balkona, jer nemam pojma ni o čemu vezano za to. Ali ćeš morati da zagriješ stolicu, koliko god ti se činilo da je ekonomija lak fakultet. Tačno je da ga ih dosta njih završi, ali ih makar tri puta toliko i upiše.
Pa matematika se svuda trazi,mene su od uvek zanimali racunari i grafika tako da bi mi elektronski cini mi se najbolje lego.Najlakse bi mi bilo da upisem visu tehnicku jer je i laka a i imam brdo veza ali nije to to

La.Prestige
14.12.2008, 23:56
Moj Burazer ide na elektrotehnicki,on je 3.godina,a sestra mi je apsolvent na Ekonomiji,i na jednom i na drugom ima dosta matematike,zato ja nisam ni upisao fakultet,pa mi govore da sam olosh..:D:D

Guardian
15.12.2008, 16:12
Odlučio sam se (valjda:kreza:), upisaću Elektotechnički fakultet, sad javlja se dilema koji smer. Pošto planiram da studiram u Slovačkoj na Slovačkom Techničkom Univerzitetu - Fakultet za Elektrotehniku i Imformatiku u nedoumici sam koji smer da studiram i koji ima najviše "prolaznosti" po završetku studija. Izbor se sveo na sledeće smerove: a) Elektronika b) Privredna Imformatika (nešto kao Automatizacija). Ako može neko da mi kaže nešto o ovim smerovima bio bih mu zahvalan. Elektronika se na Ing studijam račva na Mikroelektroniku i Radioelektroniku dok se PRivredna Imf deli na Robotiku, Kibernetiku i "Meracia a Informačna technika - prevod je valjda Imformacione tehnika i merenje :)"
Matematika mi ne predstavlja naručiti problem a što se tiče fizike interesuje me uglavnom teoriska fizika.

Mithrandir
15.12.2008, 21:25
Ja sam se odlucio za ETF, pa vecam oko smerova. Isticu se SI i RTI. Dosta sam se informisao i nisam se odlucio. Doduse, ne pomaze to sto ce svaki RTI-ovac reci da je SI "za mamine i tatine sinove" i da je jedino RTI "true".
Da li ima ljudi koji idu na RTI ili SI (jos bolje, onih koji su zavrsili)?
Ili ima nekoga ko je na nekom trecem smeru na ETFu (koji bi preporucio)?

P.S. Da li je odluceno kada ce nam biti prijemni? Cuo sam da postoji mogucnost da bude pomeren unapred (pocetak juna) zbog Univerzijade?

next
15.12.2008, 21:30
Na prvoj godini su svi na istim smerovima, osim posebnog smera za softverski inzinjering...A veruj mi da cesh na prvoj imati dosta stvari o kojima treba da razmishljash, a o smerovima kad bude doshlo vreme za to...
Inache mnogo je bitno da dodjesh sa dooobrim predznanjem iz matematike i fizike, mada fizika krece bukvalno od pochetka, tako da ako i nemash predznanje neko a hocesh da radish nece biti problema...

O smerovima imash mislim dovoljno informacija na sajtu Elektrotehnichkog fakulteta (http://etf.bg.ac.yu/), a mozesh da se uchlanish i na forum (http://forum.etf.bg.ac.yu/index.php?) i da se tamo informishesh oko svega shto te zanima...

Inache kazu da je Elektronika najtezi smer na ETF-u...Robotika, automatika, veshtachka inteligencija and stuff ti se izuchavaju na smeru za signale i sisiteme...Najmasovnije se upisuju smer za rachunarsku tehniku i informatiku i smer za telekomunikacije...

G@Rtn3R
15.12.2008, 21:41
Na prvoj godini su svi na istim smerovima, osim posebnog smera za softverski inzinjering...

Ovo zvuci bas zanimljivo... sta se trazi i sta se izucava?:opanachke

Edit: Trazio sam na sajtu ali nista konkretno molim nekoga da mi malo pojasni :D

3*.v1ru5
15.12.2008, 21:48
@Mithrandir
RTI je "true", ostavi se tih gluposti, u roku ga zavrsi 1% ljudi, plus se prvu godinu-dve je*es sa fizikom, matematikom, elektrotehnikom i jos sto gluposti kojima ne zelis da se bavis. Na SI se od drugog semestra pa na dalje bavis samo i iskljucivo kompjuterima. Uostalom, pogledaj kako izgledaju fondovi casova na sajtu ETF. Ja sam upisao SI jer kapiram da da sam upisao opsti smer, svejedno bih za sledecu godinu puko pare za obnovu godine, plus gubim zivotno vreme. Za*ebi ti to.

EDIT: G@Rtn3R, http://www.etf.bg.ac.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=89
Stvari koje se uce na SI.

voodoo_
15.12.2008, 22:15
Inache kazu da je Elektronika najtezi smer na ETF-u...
Ne znam dal je najteži, ali je u svakom slučaju najbesmisleniji. Šta ćeš da radiš sa tom diplomom? Ostali smerovi imaju drastično bolju perspektivu pronalaženja posla. Recimo, profesor koji radi na računarskoj katedri je elektroničar koji se prešaltao na računare jer nije bilo posla...

dark mesiah
15.12.2008, 23:57
Odlučio sam se (valjda:kreza:), upisaću Elektotechnički fakultet, sad javlja se dilema koji smer. Pošto planiram da studiram u Slovačkoj na Slovačkom Techničkom Univerzitetu - Fakultet za Elektrotehniku i Imformatiku u nedoumici sam koji smer da studiram i koji ima najviše "prolaznosti" po završetku studija. Izbor se sveo na sledeće smerove: a) Elektronika b) Privredna Imformatika (nešto kao Automatizacija). Ako može neko da mi kaže nešto o ovim smerovima bio bih mu zahvalan. Elektronika se na Ing studijam račva na Mikroelektroniku i Radioelektroniku dok se PRivredna Imf deli na Robotiku, Kibernetiku i "Meracia a Informačna technika - prevod je valjda Imformacione tehnika i merenje :)"
Matematika mi ne predstavlja naručiti problem a što se tiče fizike interesuje me uglavnom teoriska fizika.

Tesko da ces dobiti ovde odgovor. Idi na Slovacki forum koji posecuju likovi sa tog faxa, tamo ces verovatno dobiti odgovor, uz to komentari sa foruma mogu dobro da ti dodju.
Ja sam upisao u Slovackoj mada nije u Bratislavi, jedino sam se zaebo sto sam posetio neke forume posle upisa na fax, i saznao sam svasta o fakultetu i puno toga mi se nije svidelo, ali ako se uzme da nije bilo prijemnog, dobro sam prosao. :)

Guardian
16.12.2008, 0:16
A šta i gde si upisao, isto vezano za ETF!:)

dark mesiah
16.12.2008, 1:09
A šta i gde si upisao, isto vezano za ETF!:)

Informatiku na prirodno matematickom, UCM (Univerzita Sv. Cyrila a Metoda) Trnava.

anticstevan
19.12.2008, 20:41
Da li bi neko bio ljubazan da mi kaze koji je najbolji drzavni fax na kojem ima smer za web dizajn? Unapred hvala.

hacker_aca
19.12.2008, 21:55
Probaj ovde: http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=15323. ;)

Red Wing
27.12.2008, 21:51
Da li bi neko mogao da mi kaze nesto oko prijemnog (sta sve treba) i studiranja engleskog jezika?

Studiranje engleskog mi nije prioritet ali cisto da znam...

Flash91
27.12.2008, 22:24
@Mithrandir
RTI je "true", ostavi se tih gluposti, u roku ga zavrsi 1% ljudi, plus se prvu godinu-dve je*es sa fizikom, matematikom, elektrotehnikom i jos sto gluposti kojima ne zelis da se bavis. Na SI se od drugog semestra pa na dalje bavis samo i iskljucivo kompjuterima. Uostalom, pogledaj kako izgledaju fondovi casova na sajtu ETF. Ja sam upisao SI jer kapiram da da sam upisao opsti smer, svejedno bih za sledecu godinu puko pare za obnovu godine, plus gubim zivotno vreme. Za*ebi ti to.

EDIT: G@Rtn3R, http://www.etf.bg.ac.yu/index.php?option=com_content&task=view&id=77&Itemid=89
Stvari koje se uce na SI.

Kakvi su tvoji utisci sa SI? Da li bi preporucio da ga ljudi upisu? (posto i mene zanima ETF samo jos nisam odlucio koji smer hocu)

hacker_aca
17.1.2009, 15:29
Društvo, htedoh da vas pitam... Zna li iko nešto o Artunion (ili Art Union, kakogod) fakultetu? Rođaka iz Beograda je htela da se raspita za neke fakultete po Beogradu koji izučavaju fotografiju pa je čula za ovaj. Zna samo da se nalazi na Banovom brdu i da je školarina 2000 evra. Nije mogla da ode do njih da se raspita zbog ove ledene kiše.

Probao sam da nađem na internetu njihovu web stranicu ali ništa. Doduše, našao sam Univerzitet Union (http://www.union.edu.yu/) (samo ne znam da li su to isti ljudi, predpostavio sam po imenu) sajt ali oni nemaju fotografiju, najbliže je dizajn.

pyost
17.1.2009, 20:55
Ne, ne bih rekao da Univezitet Union ima veze sa tim - u pitanju je privatni fakultet koji izmedju ostalog u svom sklopu ima i Racunarski Fakultet. Osim tog Art Uniona (o kome nista ne mogu da pronadjem), ne bih rekao da postoji neki smer koji se bavi samo fotografijom... Uglavnom su u pitanju zasebni predmeti na likovnim fakultetima. Mislim da fotografija ipak nije dovoljno opsirna oblast da bi se izucavala 3 ili 4 godine.

hacker_aca
17.1.2009, 21:43
Evo, fakultet BK ima fotografiju (sajt (http://www.010101kud.org/au-bk/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=70&Itemid=139)) kao jedan od smerova i izučava se 4 godine ali ne mogu nikoga da nađem a da kaže koju o fakultetu. Da li je priznat fakultet, da li se isplati učiti kod njih... Mislim, oni su super kako kažu na njihovom sajtu ali meni treba neka reč sa strane. Svaki ciga svoga konja hvali. :)

"sanjari"
27.1.2009, 18:51
:n_klanja: da li ima ovde neko da je upisao gradjevinski fakultet u PG., ili da poznaje nekog ko jeste...
- ima li prijemnog,kada je upis..i da li su zadovoljni fakultetom?:||

Dimo
6.2.2009, 21:00
:n_klanja: da li ima ovde neko da je upisao gradjevinski fakultet u PG., ili da poznaje nekog ko jeste...
- ima li prijemnog,kada je upis..i da li su zadovoljni fakultetom?:||
Koliko ja znam, na građevinskom i arhitektonskom fakultetu ima prijemnog ispita. Za razliku od ostalih fakulteta u Crnoj Gori gdje toga nema.

Ne mogu da se sjetim nikog ko studira na tom fakultetu, a da ga lično poznajem. Doduše, ako kažeš šta ti treba konkretno, mogu da se raspitam pa da ti kažem šta saznam.

Što se samog Građevinskog fakulteta tiče, koliko sam čuo, više nije ono što je nekada bio, što će reći da je sada mnogo lakši nego ranije, kada je bio ubitačan. Za detaljne informacije, kako o prijemnom ispitu, tako i o svemu vezanom za ovaj fakultet (i sve ostale u Crnoj Gori) najbolje bi bilo da pronađeš Informator za nastavak školovanja nakon srednje škole koji izdaje Ministarstvo prosvjete i nauke svake godine. Informator za 2009. nije još izašao da ja znam, biće pred kraj školske godine, ali možeš naći primjerke iz nekih od prethodne dvije-tri godine, skoro je potpuno isto. To je mala i korisna knjižica gdje se možeš obavjestiti o svemu što te zanima.

Bitno je i u kojoj srednjoj školi učiš. Najbolje bi bilo da je to gimnazija. Ako nije, onda ćeš možda morati da polažeš i diferencijalni ispit za upis na Građevinski fakultet. Za Arhitektonski fakultet, koji je dosta sličan Građevini, diferencijalni ispit za učenike koji nisu učili u gimnaziji jeste Fizika, sve 4. godine, po programu gimnazije. Skakanje sa mosta u podivljalu Moraču je vjerovatno manje mučna i mnogo brža smrt od toga.

_Maximus_
7.2.2009, 0:39
Da li bi neko mogao da mi kaze nesto oko prijemnog (sta sve treba) i studiranja engleskog jezika?

Studiranje engleskog mi nije prioritet ali cisto da znam...

Engleski je jako tesko upisati jer je prevelika konkurencija. Svi vukovci. Ja nisam uspeo ni da udjem na samofinansiranje pa sam sacekao sledecu godinu i upisao smer za Bibliotekarstvo i informatiku. Ovo vazi za Filoloski ako te je to zanimalo.

Prijemni> Gramatika srpskog i gramatika engleskog. Ako ne znas jako dobro engleski, nemoj ni da probas da upises. Na studijama se cita mnogo literature na engleskom jeziku i to veoma nezgodne.
Knjizurde od po 400 strana, itd. Imas jos mnogo lepih smerova na Filoloskom, pa ako te zanima nesto ti slobodno pitaj. :rolleyes:

King James
7.2.2009, 2:05
Jbt ja neam pojma sta cu da upisem :paranoia: Imate neki predlog :D

Jedino me informatika interesuje,kompujteri :kreza: Ali posto sam se zezce posvadjao sa matematikom,od PMF-a i ETF-a nema nista :opanachke Nesto kontam o VPS u NS-u,ali sta ja znam,ipak je to visa...

Sad da ja vas pitam,ima li kakav fakuletet bez matematike,fizike i hemije (:to_care:) a da ima neke veze sa informatikom i kompjuterisanjem? Nesto sto bi se prosecnom geeku svidelo :) Da,i da je u Novom Sadu.

btw,ako neko ide u VPS u Novom Sadu neka mi se javi da ga malo smorim :)

next
7.2.2009, 9:00
Teshko da cesh moci da izbegnesh i matematiku i fiziku i hemiju... Hemiju nisam ni video da uche na nekom fakultetu gde se orijentishesh na usavrshavanje u sferi rachunarstva... E sad matematika ti je mislim nezaobilazna...
Vidim da si precrtao ETF, i stvarno ako si se bash toliko posvadjao sa matematikom nema ti svrhe dolaziti na ETF, ali ako mislish da mozesh sebe da naterash da savladash neke opshte predmete u prvoj da bi kasnije ishao na RTI, onda nek je sa srecom... :) A tu je i smer za softverski inzinjering, ali to je skupo, a i tamo imash matematiku i fiziku, dodushe, verovatno dosta lakshu nego shto je nama ostalima...

pyost
7.2.2009, 12:26
Nema programiranja bez matematike :) Jednostavno je tako... Informatika, kao nesto sira oblast, je vec druga prica - ali sve zavisi od onoga sto tebe tacno interesuje.

King James
8.2.2009, 13:19
A nisam bas mislio konklretno na informatiku,nego nesto da ima bar kakve-takve veze sa njom. Naleteh pre neki dan na smer Animacija i vizuelni efekti ,to je na Akademiji umetnosti u NS-u.Sad,to mi zvuci primamljivo,ali ne znam sta se polaze za prijemni...Pa ako neko zna neka javi.

forrest_gump
11.2.2009, 19:52
Dosta sam razmišljala o tome da li da uopšte ovu opciju razmatram, ali eto - pomislila sam da to možda i može da bude dobro rešenje, ali mi trebaju mišljenja drugih ljudi da bih mogla da donesem pravu odluku.
Studiram bivšu Višu elektrotehničku školu u Beogradu (sad je to Visoka škola blabla..) na smeru Računarska tehnika (http://www.viser.edu.rs/npp.php?smer=RT).
Ono što me u principu najviše zanima su baze podataka, računarske mreže i programiranje i moram priznati da sam u principu zadovoljna onim što ova škola i ovaj smer pružaju na tom polju. Ne kažem, ima i smarajućih predmeta kao što je recimo digitalna obrada signala i tome slično, ali da ne tražimo dlaku u jajetu.
E sad, gde nastaje problem? Problem nastaje u tome što već neko vreme više nisam u Beogradu - živim i radim 150km daleko od prestonice, a ova škola još uvek nema mogućnost studiranja na daljinu pa su lab.vežbe i neke druge stvari obavezne, a to podrazumeva stalna putovanja za Bg i to je više nego naporno (raditi 9 sati dnevno i redovno studirati)..
Eto, zato sam sad prvi put u životu počela da razmišljam o nekom privatnom fakultetu. Naravno, prvo sam otišla na sajt FIT-a, ali ni jedan smer ne pruža ono što ja želim da naučim. Onda sam posetila sajt Singidunuma i njihovog Fakulteta za informatiku i menadžment i tamo sam se zadržala. U Online katalogu (http://www.singidunum.ac.yu/files/134//Osnovne%20studije%20upis%202008-09/index.html) sam našla neke osnovne informacije o tome kakva se znanja stiču na tom fakultetu i to mi se i više nego svidelo, mada nigde nisam našla informaciju o nastavnom planu i programu gde bih mogla tačno da vidim kako su predmeti raspoređeni po godinama.
Oni imaju Distance Learning program studiranja i sve mi to deluje i više nego fino.
Ipak, zanima me kako to u stvarnosti izgleda. Uvek sam bila pomalo alergična na privatne fakultete tako da sam naravno nepoverljiva prema celoj toj priči i ne znam šta da mislim.
Eto, odužila sam, a zanima me sledeće:
- kakvi su uslovi na ovom fakultetu?
- koliko se cene stručnjaci koji izadju odavde?
- koliko je opravdana cena studiranja na ovom faksu (i kolika je tačna cena za FIM)?
- bilo kakve druge korisne i zanimljive informacije, a u vezi sa studiranjem na daljinu i uopšte studiranjem kod njih.

Osim ovog fakulteta, zanimaju me i preporuke za ostale fakultete koji pružaju mogućnost studiranja računarske tehnike na daljinu.

Zahvaljujem se svima na strpljenju i na informacijama koje budete ljubazni da podelite sa mnom.

Pozdrav!

Eris
26.2.2009, 23:21
E ovako...posto bi i ja hteo dalje da upisem informatiku...a idem u ekonomsku :S
Zasto pitate se :D hehe nemam pojma ni ja :)
E sad mene zanima koji fakultet je dobar i koji bi ja mogao da upisem..i kakvi su sledeci fakulteti FON I FTN...Znam da je negde vec bilo ovakvo pitanje..al sad da ne listam celu temu moze li neko ukratko da mi odgovori :)

King James
2.3.2009, 15:54
Opet ja :kreza:

Je l' zna neko sta se polaze na prijemnom na Vosokoj tehnickoj (tako nekako) u Novom Sadu,smer Web dizajn? Koliko sam ja video,polaze se opsta kultura i crtanje..Sad,da li se to menjalo,ili je i dalje tako? I koliko se placa ako se ne upadne na budzet :P

Insecticide
12.3.2009, 14:37
Koje su mogucnosti sa zavrsenim fakultetom iz Filozofije?
Mislim da bi me ta nauka zanimala, ali mi nije jasno cime se bave ljudi koji su to zavrsili.

King James
12.3.2009, 15:28
Pa mozes biti profesor :)

toxic
12.3.2009, 15:36
Koje su mogucnosti sa zavrsenim fakultetom iz Filozofije?
Mislim da bi me ta nauka zanimala, ali mi nije jasno cime se bave ljudi koji su to zavrsili.
Pa na Filozofskom imas puno smerova: Psihologija, Filozofija, Pedagogija i andragogija, Sociologija, Istorija, Istorija umetnosti, Arheologija, Etnologija i antropologija, Klasične nauke. Evo ti link (http://web.f.bg.ac.yu/index.php) ka beogradskom FF-u, tu imas detaljnije objasnjeno. U sustini, najcesce zanimanje je profesor necega.

Iceman_37
12.3.2009, 15:42
Mogu vam reći da je Saobraćajni fakultet gubljenje vremena. Ne idite tamo ukoliko nemate sigurnu vezu za posao. Pogotovo ako je u pitanju vazdušni smer a i ostali. Moja dva profesora iz škole koja su završila pre 2-3god taj fakultet nam toplo savetuji da ga preskočimo, ima mnogo boljih rešenja.

Insecticide
12.3.2009, 17:51
Znam da ima dosta smerova, zato sam i rekao da me Filozofija kao smer zanima, jasno mi je da mozes biti profesor, ali sta se moze pored toga?

Iris
12.3.2009, 18:19
Mnogo šta. I pokojni Zoran Đinđić je završio filozofiju...

Bitno je takođe i da li razmišljaš o postdiplomi. Možeš da završiš filozofiju, pa da kasnije specijalizuješ i nešto drugo, uostalom :)

Orvel
12.3.2009, 20:24
Нисам баш сигуран да ли ове слике припадају овој теми или некој другој, па модови нека их преместе ако не припадају овде.

http://img259.imageshack.us/img259/8294/direktori.th.jpg (http://img259.imageshack.us/my.php?image=direktori.jpg) http://img119.imageshack.us/img119/9813/direktori2.th.jpg (http://img119.imageshack.us/my.php?image=direktori2.jpg)

На првој слици ми никако није јасан распоред малих и великих слова. То је ваљда неки будући директор (:D) правио сајт. Другу слику не желим ни да коментариш, довољно је рећи "директорска диплома" :eek:.

KING JACK
18.3.2009, 11:48
Da ne studira neko ovde engleski jezik i knjizevnost?Da li je tacno da je prijemni za upis veoma tezak?Trazio sam na netu ispit iz prosle godine ali nisam imao srece...

Bryan Fury
18.3.2009, 12:51
Bolje pogledaj u informatoru, ranije su u njemu bili primeri ispita. Kada sam ja polagao prijemni nije bio previše težak, doduše, to je bilo pre 12 godina, ali možda će neko imati svežije informacije. :D

Dana
19.3.2009, 0:47
Ja bih da preporučim Rudarsko Geološki fakultet u Beogradu, konkretno smer-naftna eksploatacija.
Fakultet je lak, traje 5 godina, 33 ispita, profesori su dobri, malo ima studenata, pa je lako dogovoriti se sa profesorom oko svega, ispiti se mogu polagati kad hoćeš, u nekoliko delova, ništa se ne plaća, prijave, obnove i to, a i ako se plaća, to su neke smešne cifre u odnosu na druge fakultete.
Predavanja su od ponedeljka do četvrtka, od 8-9 do 12-13 h, petak je svaki slobodan.

Preovlađuju matematika, fizika, mehanika, mašinski elementi, hemija.

80% njih se zapošljava odmah po završetku, velika je mogućnost dobiti posao još u toku studiranja, ima par stranih firmi koje stalno dolaze da traže dobre studente, plus, sve je to dobro plaćeno-pa nafta je u pitanju. : )

E, sad, tako je bilo dok sam ja studirala, sad su uveli bolonjski sistem, pa ne znam kako funkcionišu predavanja, ali što se tiče posla, isto je i danas. : )

Naročito dobar izbor za momke!

shrafko
19.3.2009, 10:20
+ na Rudarsko-Geološkom radi Starčević koji je car od profana :to_care:

Salito
19.3.2009, 10:33
@ King James
Ako hoces neshto vezano za informatiku a funkcionalno i da ima minimum matematike, preporuka su ti FON smet ISIT ili ako mozes da priustis Megatrend, imash na FPS odsek kompjuterski inzenjering (vise management nego IT, ali si i dalje u oblasti IT).

crvenipanter
13.4.2009, 14:45
Ja sam student Fakulteta za menadžment iz Zaječara i ovim tekstom pokušavam da Vam premesem neka svoja iskustva i mišljenja o ovoj instituciji. Ovaj tekst bi trebalo da bude zanimljiv onima koji planiraju da upišu FMZ/VŠMZ, komisiji za akreditaciju, kao i opštoj javnosti.
Nedostatak površine:
Po preporukama komisije za akreditaciju fakulteti treba da obezbede 2 kvadratna metra po svakom studentu. Broj studenata se izračunava tako što se broj upisanih studenata prve godine pomnoži brojem godina trajanja studija. Informator Fakulteta za menadžment iz Zaječara kaže da fakultet ima 1800 kvadrata. U prvu godinu je upisano preko 500 studenata (računaćemo da ih ima 500, mada je ta brojka sigurno bliža do 1000). 500 pomnoženo sa 4 daje 2000 što znači da fakultet ima duplo manje povšine nego sto je potreno. Medjutim, tu se problem ne završava, istu zgradu koriste i studenti više škole koja traje dve odnosno tri godine, a studenata ima sigurno oko 2000. Preračunajte sve to i videćete koliko malo prostora ima po studentu.
Nedostatak mesta za sedenje:
Pravi problem nije u površini, već u mestima za sedenje. Amfiteatar, najveća slušaonica fakulteta, može uz jedvite jada da primi 150 studenata (u ovo sam siguran). Sledeca slušaonica po veličini teško da može da primi 100 ljudi, a preostale dve primaju 50-60. Da bi eliminisali mogućnost moje greške, hajde da pretpostavimo da fakultet ima ukupno 500 mesta za sedenje. Kada bi svi studenti prve godine akademskih studija (fakulteta) došli na predavanje i kada bi se rasporedili po svim slušaonicama, opet ne bi bilo mesta za sve. Dalje, ako pretpostavimo da ima 500 studenata fakulteta, i 1500 studenata više škole (ove brojke su u realnosti sigurno veće i to značajno) i da svi treba da slušaju predavanje kod jednog profesora (što je inače po planu predviđeno), bilo bi potrebno više od 13 amfiteatara da se svi smeste. Drugim rečima, fakultet može da primi manje od 10% upisanih studenata. Sve ovo je krajnje apsurdno.
Bolonja:
Ako je situacija sa mestima za sedenje ovakva kakva je, kako onda fakultet uopšte radi? Prosto, većina studenata ne dolazi na predavanje. Na predavanje i vežbe dolazi samo mali broj njih. Džaba to što je po Bolonji nastava kao obavezna, nekih 80-90% studenata dolazi na fakultet samo da uplati školarinu i da polaže ispite.
Polaganje ispita:
Polaganje ispita je još jedan problem, pogotovo u prvoj godini. Amfiteatar može da primi najviše 150 ljudi, i to ako neki sede jedni drugima na ramenu. Kada se polaže ispit studenti moraju naravno da sede malo ređe da ne bi bilo (previše) prepisivanja. Kada se pojavi preveliki broj studenata, i kada se ne obezbedi još jedna prostorija za polaganje, onda polaganje ide u dva ili više termina. Znači ako ste došli u 10 ujutru da polažete ispit možda će te krenuti da ga radite tek od 12h ili čak kasnije. Za to vreme možete samo da sedite u zadimljenom hodniku u kome 50 ljudi puši, ili da sedite u zadimljenom klubu u kome 50 ljudi puši. Jedino ako je lepo vreme možete da izadjete napolje gde je duvanski dim malo redji. Na fakultetu uopšte ne postoji, ili se ne poštuje zabrana pušenja. Problem sa polaganjem ispita je u tome što nikako ne možete da znate kad ćete doći na red. Prvo, ne možete da znate koliko ljudi polaže taj ispit, i da li će se ispit raditi samo u jednoj prostoriji ili u dve. Drugo, ne možete da znate kad će vas prozvati, jer nekad se proziva po broju indeksa, a nekad po redosledu prijavljivanja ispita.
Drugi problem (koji možda i nije problem, već samo nepravilnost) je to što se u prvoj godini svi ispiti polažu pismeno, iako je po programu predviđeno usmeno. Stvar je u tome da profesori uopšte ne bi mogli da stignu da ispitaju sve studente kada bi se radilo usmeno.
Neredovni profesori:
Profesori su priča za sebe. Gotovo da ne postoji profesor koji radi samo u jednom centru Megatrend univerziteta. Neki rade čak u 4-5 njih. Profesori često fizički ne mogu da stignu da drže nastavu svuda, pa nastavu (a i ispite) drže asistenti. Ekstreman primer je menadžment u prvoj godini. Celokupnu nastavu u ispit je držao asistent, prof. Mića Jovanović se nikada nije ni pojavio. Slična stvar je i sa matematikom, profesora Vojislava Andrića niko od profesora iz Zaječara i ne poznaje, a on kao predaje matematiku.
Nedostatak požarnih stepenica:
Ovo možda i nije toliko značajno, ali ipak treba pomenuti to da fakultet nema nikakve požarne stepenice. Zgrada je pravljena ranih 50-tih godina i služila je kao partijska škola (ili tako nešto), uglavnom nije predviđena za ovoliko veliki broj ljudi. U slučaju požara drugi (najviši) sprat fakulteta bi bio klopka za one koji se tamo zadese. Jedine stepenice koje vode tamo su drvene (a drvo pod nagibom verovatno gori brže nego obično). Još jedna otežavajuća okolnost je položaj fakulteta na vrhu brda, vatrogasnom vozilu bi trebalo 15-20 minuta da stigne, uz to, put je tesan i kamion ne može svuda da se mimoidje sa kolima, a prilikom polaganja ispita ima parkiranih kola sa obe strane puta i po pola kilometra ispod parkinga (onda je put toliko tesan da ni dva automobila ne mogu da se mimoidju), jer je i parking pretesan. Kad se sve ovo sabere situacija postaje ozbiljna: najveca opasnot izbijanja požara je baš kada na fakultetu ima najviše ljudi, a tada je i vatrogascima najteže da dodju do fakulteta.

Ne očekujem da će ovo što sam napisao bilo šta promeniti, neko kao Mića Jovanović verovatno može da dobije akreditaciju i za oronulu šupu, ali imam previše slobodnog vremena.

Tajson_USA
2.5.2009, 20:39
Caos!

Treba mi nekoliko informacija o faksevima u BG-u.

Koji su najbolji faksevi za programiranje i ostale zaebancije vezane za kompove?

Cena nije bitna. Bitno je da je fakultet prepoznat u svetu, da kad budem ishao na dalje skolovanje, npr. u Englesku, bez probelma da mi prihvate sto sam zavrshio ovde

Hvala na pomoci.

nikola87
2.5.2009, 20:44
to za "prepoznatljiv u svetu" u nasoj zemlji eventualno nesto na ETF-u (elektrotehnicki fakultet) za ostale nisam bas siguran kako se kotiraju.

Tajson_USA
11.5.2009, 3:47
to za "prepoznatljiv u svetu" u nasoj zemlji eventualno nesto na ETF-u (elektrotehnicki fakultet) za ostale nisam bas siguran kako se kotiraju.

A sta mislis o RAF-u ( Racunarski fakultet).

steve89
11.5.2009, 9:05

I hemijski isto. :)

mixailo
9.6.2009, 12:09
Zbog različitih informacija koje su se pojavile u javnosti, obaveštavamo sadašnje i buduće studente da je Računarski fakultet dobio akreditaciju za oba programa osnovnih akademskih studija (Računarske nauke i Računarske mreže i komunikacije), dok je akreditacija za program osnovnih strukovnih studija (Informacione tehnologije) u toku i očekujemo da uskoro bude završena.

VojaM
9.6.2009, 13:28
Bitno je da je fakultet prepoznat u svetu, da kad budem ishao na dalje skolovanje, npr. u Englesku, bez probelma da mi prihvate sto sam zavrshio ovde. Gde si ti živeo i gde si učio srpski? Reč recognize u ovom slučaju znači priznati, a ne prepoznati.

Upotrebljava se kada se recimo diplome nekog fakulteta priznaju u nekoj drugoj zemlji ili da li neka država u svetu priznaje neku novonastalu državu.

King James
15.6.2009, 19:12
Jel studira neko geoinformatiku na PMF-u u Novom Sadu?

Aleksandar_M
20.8.2009, 2:32
A sta mislis o RAF-u ( Racunarski fakultet).

Dobar je, ne zato što sam ja RAFovac nego, zato što su koleginici odobrili transfer za MIT (SAD) i priznali predmete, dakle to dovoljno govori. Međutim u ovom poslu diploma ne znači puno, glavno je naučiti nešto, neću da se hvalim, ali poznajem studente koji su na ETF-u iz istog predmeta imali 10 a na RAF-u 8. Dakle, ne sve, svaka čast ETF-u i uvažavam ljude koji studiraju tamo, ali mislim da kod njih se više ide na elektroniku, prve godine su opštije, dok se na RAF-u gruva od samog starta, tako ko voli fiziku, elektroniku i slično, ima na raspolaganju ETF, a ko želi SW tu je SI smer potpuno odvojen na ETF-u ili RAF ;)

Aleksandar_M
20.8.2009, 2:33
Ako nekom treba informacija slobodno neka pita :D

sharlo_03
20.9.2009, 22:10
Evo, cetvrti sam razred gimnazije opsteg smera, i jos uvek nisam potpuno odlucio sta bih upisao. Ne bih medicinu, ne bih nista sto na listi predmeta ima fiziku niti matematiku, kao ni hemiju. Razmisljao sam o pravnom fakultetu, ali zato sto sumnjam da bih upao u Novom Sadu, gde je kako vidim potrebno desetak bodova vise nego u BG, verovatno bih u BG upisao.
Takodje, zato sto mi dobro idu jezici, narocito engleski, razmisljao sam o filozofskom fakultetu, smer anglistika. Voleo bih da cujem utiske nekog ko je ovo upisao ili zavrsio. Sta mogu da radim sa tim? Koje poslove? Koliko su trazeni ljudi sa diplomom iz anglistike?

Takodje me interesuje i studiranje u inostranstvu, to jest provodjenje jedne godine studija u inostranstvu. Hteo sam da konkurisem da provedem godinu dana srednje skole u Americi, ali sam ipak odustao zato sto sam planirao to sad u cetvrtom razredu da budem u Americi, ali sam se previse "vezao" za svoj sadasnji razred, i nisam znao kako ce biti sa maturom itd. i sad zalim sto nisam otisao.
Interesuje me da li postoje neki student exchange programi za fakultete, i kako je to moguce uraditi? Najvise bih voleo da studije (tj. tih godinu dana studija) provedem u USA ili u Engleskoj.
I jos jedno pitanje. Da li bih sa zavrsenim filozofskim fakultetom, smer anglistika mogao da emigriram u USA, da li se ta diploma priznaje uopste u USA?

Hvala.

Guardian
23.9.2009, 10:42
Ako bi neko mogao da mi odgovori, dali ing. elektrotehnike može da se zaposli kao profesor matematike/fizike/informatike u gimnaziji na primer? I dali je potrebno imati titulu Bc (3god) ili Ing (5god)!
Upisao sam prvu godinu Elektrotehnike, pa me zanimaju alternative zaposlenja....:D

miša topola
29.9.2009, 14:34
http://www.it-akademija.com/

Zeleo bi da cujem vasa misljenja o ovo skoli. :)
Nameravam da je upisem nakon srednje skole, pa me interesuju vasa misljenja o ovoj skoli. :)

Red Wing
29.9.2009, 15:01
Moje misljenje je sve najbolje. Ja planiram da upisem ITacademy, mozda i paralelno tokom studija... Tu se rade odredjeni kursevi, tako da se ipak ne stice diploma i odredjeno klasicno zvanje, vec samo sertifikati, tj. licenca iz neke oblasti...Mozda i nisam najmerodavniji da pricam o tome svemu, tako da bi jos neciji savet a i korekcija, dobro dosli...

miša topola
30.9.2009, 15:09
Moje misljenje je sve najbolje. Ja planiram da upisem ITacademy, mozda i paralelno tokom studija... Tu se rade odredjeni kursevi, tako da se ipak ne stice diploma i odredjeno klasicno zvanje, vec samo sertifikati, tj. licenca iz neke oblasti...Mozda i nisam najmerodavniji da pricam o tome svemu, tako da bi jos neciji savet a i korekcija, dobro dosli...

Koju oblast nameravaš da upišeš?
Ja ću najverovatnije Administracija mreža ili WEB dizajn. :)

Danijela1
30.9.2009, 15:36
mislim da je to super stvar.. mozda cu upisati jednog dana

dusski
9.11.2009, 13:44
da li ima neki faks u nisu sa kriminalistickim smerom posto cu to posle srednje
ja sam cuo da ima neki privatni faks pa sam pitao drugove
jedan kaze da ima a drugi da nema pa sad i nisam vise siguran

King James
13.11.2009, 16:39
Brate mili, ova geografije je dosadna za sve pare...Jedva mesec dana proslo, a ja se ziv smorio...:paranoia:

steve89
14.11.2009, 11:36
Brate mili, ova geografije je dosadna za sve pare...Jedva mesec dana proslo, a ja se ziv smorio...:paranoia:

Bar ti nisu predavanja obavezna pa... :)

LoshMeeBre
14.11.2009, 12:40
Upisao sam prvu godinu Elektrotehnike, pa me zanimaju alternative zaposlenja....:D

Gde si upisao elektrotehinku? Na ETFu? Inace, 99% sam siguran da sa zavrsenom elektrotehnikom ne mozes predavati u gimnaziji bez nekog DOskolavanja.. Naravno mozes da se zaposlis preko veze (ajde :kreza:), al generalno moras ici na smer za profesora na datim fakultetima kako bi mogao da radis kao pravi profesor.. Uvek mozes da se istaknes na faxu i da postanes asistent ;)

A da podelim sa vama moje misljenje o ETFu nakon mesec i pol studiranja.. POTPUNO NEOCEKIVANO (:rolleyes:) ETF se trudi da od vas napravi pravog inzinjera.. Na vama nije da mislite nego da znate. Znaci rad, rad, rad, rad i jos malo rada.. Ja sam mislio da ce biti opustenije, aaaal nije :kreza: Necu sad da plasim ljude koji nameravaju da upisu, samo kazem realno stanje.. Npr. dosta zadataka iz fizike i osnova elektrotehnike su po tezini na nivou republickog takmicenja iz fizike u srednjim skolama.. Evo bas juce radih jedan, koji nisam umeo da resim pre 2 godine (al sad sam mnogo dobar :D).. A pride to su zadatci BEZ zvezdica, znaci svakako ima i tezih...

Ko planira da pije pivo celu godinu u debeloj ladovini, bolje nek se ne nada da ce zavrsiti ETF ;)

King James
14.11.2009, 14:54
Bar ti nisu predavanja obavezna pa... :)

Nisu djavla, stalno prozivaju i podpisujemo se. Samo prete,nece dobiti podpis,ovo,ono :D Nije to toliki problem nego gomila nepotrebnih informacija koje mi nikad u zivotu nece trebati a moram napamet da ih bubam...'bem ti nauku :kreza:

Mithrandir
14.11.2009, 21:59
Makar mi, studenti, trebalo bi da se pravilno izražavamo: piše se "potpis".

King James
14.11.2009, 22:38
Bravo,bambi za tebe :tapsh:

Guardian
15.11.2009, 12:10
Gde si upisao elektrotehinku? Na ETFu? Inace, 99% sam siguran da sa zavrsenom elektrotehnikom ne mozes predavati u gimnaziji bez nekog DOskolavanja.. Naravno mozes da se zaposlis preko veze (ajde :kreza:), al generalno moras ici na smer za profesora na datim fakultetima kako bi mogao da radis kao pravi profesor.. Uvek mozes da se istaknes na faxu i da postanes asistent ;)

A da podelim sa vama moje misljenje o ETFu nakon mesec i pol studiranja.. POTPUNO NEOCEKIVANO (:rolleyes:) ETF se trudi da od vas napravi pravog inzinjera.. Na vama nije da mislite nego da znate. Znaci rad, rad, rad, rad i jos malo rada.. Ja sam mislio da ce biti opustenije, aaaal nije :kreza: Necu sad da plasim ljude koji nameravaju da upisu, samo kazem realno stanje.. Npr. dosta zadataka iz fizike i osnova elektrotehnike su po tezini na nivou republickog takmicenja iz fizike u srednjim skolama.. Evo bas juce radih jedan, koji nisam umeo da resim pre 2 godine (al sad sam mnogo dobar :D).. A pride to su zadatci BEZ zvezdica, znaci svakako ima i tezih...

Ko planira da pije pivo celu godinu u debeloj ladovini, bolje nek se ne nada da ce zavrsiti ETF ;)

Nisam u BG-u, upisao sa Elektrotehnički fakultet u Slovačkoj. Tačnije, Fakultet Elektrotehnike i Informatike (http://www.fei.stuba.sk).
Pitao sam to, pošto je u mojoj gimnaziji predavao lik sa diplomom ETF-a u Beogradu.

Da se istaknem na faksu? Neverujem, verovatno si već i sam shvatio šta to znači da se istekneš na elektrotehnici. :icon_stud

Što se tiče fizike i tih zae*ancia, znam tačno kako ti je. I ja sam se začudio. Matematiku da ne spominjem. :D

Na kom si ti smeru?

pyost
15.11.2009, 14:28
Kolega LoshMeeBre je trenutno na opstem smeru - na ETFu se smer bira tek u drugoj godini (osim ako se jos u prvoj upise softverski inzenjering) :P

LoshMeeBre
15.11.2009, 15:37
@Guardian: ovo sto sam pisao je vezano za nas, mada verujem da ni u Sloveniji ne mozes da predajes kao profesor bez nekih diferencijalnih ispita, mozda cak i iz pedagogije.. Dunno, raspitaj se.. A realno, za inzinjera skoro uvek ima posla, moraju da se lizu zice :D Koji si smer uzeo? Ja cu verovatno racunarski ili eventualno telekomunikacije (prva zelja mi je akustika na telekomunikacijama, al nema leba od toga :( )

@Pyost: Ko si bre ti? Zasto me progonis? Zvacu policiju, ostavi me na miru :kreza:

Guardian
17.11.2009, 13:26
@Guardian: ovo sto sam pisao je vezano za nas, mada verujem da ni u Sloveniji ne mozes da predajes kao profesor bez nekih diferencijalnih ispita, mozda cak i iz pedagogije.. Dunno, raspitaj se.. A realno, za inzinjera skoro uvek ima posla, moraju da se lizu zice :D Koji si smer uzeo? Ja cu verovatno racunarski ili eventualno telekomunikacije (prva zelja mi je akustika na telekomunikacijama, al nema leba od toga :( )

Nije Slovenija već Slovačka. :)
A smer sam uzeo Robotiku. :kreza:

LoshMeeBre
17.11.2009, 19:43
Nije Slovenija već Slovačka. :)
A smer sam uzeo Robotiku. :kreza:

Joooj, izvini molim te, stvarno nisam namerno, citao sam u brzini :D

Bole te uvo, imas dobra piva tamo i ako zakaze fax :p

King James
18.11.2009, 0:07
E da ja vas pitam nesto, ovo me zanima vec duze vreme a nikako da se setim da pitam nekog, pa sad mi pade na pamet pa reko da postavim dok nisam zaboravio :D

Kad se obnovi godina jel se priznaju oni ispiti sto se poloze? Ili se sve mora ponovo?

Jbt koji sam ja pacijent, jedva da sam poceo sa faxom a vec se raspitujem o obnavljanju godine :rofl:

steve89
18.11.2009, 0:35
E da ja vas pitam nesto, ovo me zanima vec duze vreme a nikako da se setim da pitam nekog, pa sad mi pade na pamet pa reko da postavim dok nisam zaboravio :D

Kad se obnovi godina jel se priznaju oni ispiti sto se poloze? Ili se sve mora ponovo?

Jbt koji sam ja pacijent, jedva da sam poceo sa faxom a vec se raspitujem o obnavljanju godine :rofl:

Priznaju se :)

btw. što se potpisivanja tiče, nađi nekoga ko će na sve da ide pa da te lepo uvek potpisuje :)

King James
18.11.2009, 1:03
Priznaju se :)

btw. što se potpisivanja tiče, nađi nekoga ko će na sve da ide pa da te lepo uvek potpisuje :)

A kul. A ovi predmeti sto se ne poloze, jel se ponovo mora ici na predavanje ili samo bubaj kuci do ispitnog roka? :)

I jos ovo, kad sam se vec setio. Kad se neki predmet ne polozi,a ispunui uslov za prolaz, pa se taj predmet prenese u sledecu godinu, da li ima neki odredjen vremenski rok do kojeg se taj predmet mora poloziti?

A sto se potpisa tice, djubrad proveravaju spisak kad svi damo autogram, onda krenu da prozivaju. :) Ali samo par profana/asistenata. A ipak sam ja rookie, ima vremena, snacu se :)

steve89
18.11.2009, 11:37
A kul. A ovi predmeti sto se ne poloze, jel se ponovo mora ici na predavanje ili samo bubaj kuci do ispitnog roka? :)

I jos ovo, kad sam se vec setio. Kad se neki predmet ne polozi,a ispunui uslov za prolaz, pa se taj predmet prenese u sledecu godinu, da li ima neki odredjen vremenski rok do kojeg se taj predmet mora poloziti?

A sto se potpisa tice, djubrad proveravaju spisak kad svi damo autogram, onda krenu da prozivaju. :) Ali samo par profana/asistenata. A ipak sam ja rookie, ima vremena, snacu se :)

Sve zavisi od profesora do profesora, fakulteta do fakulteta, negde moraš opet na predavanja negde ne, negde kolokvijumi i ostali uslovi za polaganje važe godinu dana pa moraš opet sve sledeće godine... :)