Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Pomoć za izbor fakulteta

Strane : 1 2 [3]

White Ripper
22.5.2013, 14:58
I ja sam "svježa krv" sa ETF-a. Krvav rad i samo krvav rad. Do granice totalne desocijalizacije. :kreza:

Strider
23.5.2013, 10:36
Nisam pitao ranije, u vezi sa Masinskim fakultetom i njegovom prodjom za zaposlenje...Diploma sa njega bi bila Mechanical Engineer ili gresim? Takodje, koji su poslovi kojima se inzinjeri sa Masinskog bave?

toxic
23.5.2013, 14:19
Razni, samo retko koji vezan za masinstvo. (:

JohnnyB
23.5.2013, 14:22
Razni, samo retko koji vezan za masinstvo. (:

Mali dodatak: u zemlji Srbiji. Prilično je perspektivan napolju... ;)

A na mašincu ima oko 20 smerova, tako da su mogućnosti velike...

Najpovoljniji što se tiče zaposlenja u Srbiji su ti termotehnika, termoenergetika...

Sent from my HTC EVO 3D X515m using Tapatalk 2

cane.prebranac
23.5.2013, 14:29
Nije tako crno u masinstvu. Moze da se nadje pristojan posao.

toxic
23.5.2013, 14:50
Nisam masinac, ali imam puno ortaka i poznanika koji jesu i po njima znam da se posao u struci jako tesko nalazi. Jedino ovi koji su nasli mesto u prosveti, industrija nam bas i ne cveta. Ne znam kako je u inostranstvu. Za energeticarima znam da trenutno ima potrebe po elektranama i to su odlicni poslovi, ali se ne upada bas lako.

Strider
23.5.2013, 16:01
Interesuje me sta im je u opisu posla, a Srbija me ne interesuje, znam da je potraznja za inzinjerima mala. Nego, niko ne rece kako se zove diploma u inostranstvu. Mechanical Engineer?

darko31
23.5.2013, 17:58
Evo i ja da se javim da priupitam ljude sa više iskustva. Četvrta godina srednje, tehničar mehatronike, uveliko je spremanje za prijemni (matematika), i trenutno mi je glavni izbor FTN u Novom Sadu, mehatronika. Neke preporuke, ili iskustva sa smerom/fakultetom?

cane.prebranac
23.5.2013, 18:20
Darko moj savet ne idi na mehatroniku, na kraju ces da ucis programiranje kao i tvoje starije kolege. Kad vec polazes prijemni za mehatroniku, polagaces i za E1 i E2, lepo stavi da ti prva zelja bude E2 tj racunarstvo i automatika, a ako tu ne upadnes idi na mehatroniku. Veruj mi sa mehatronikom se neces usreciti.

darko31
23.5.2013, 21:53
@Cane

Pregledao sam spisak predmeta za više smerova, kod računarstva i automatike, kao što ime i govori, je više okrenuto ka računarima, dosta više programiranja koje mi ne leži toliko koliko "hardver", elektronika i robotika i drugo kojih ima dosta više na mehatronici.

Zbog čega ne preporučuješ mehatroniku?

BTW U informatoru su napisali Цлоуд Цомпутинг у електроенергетским
системима, kao jedan od predmeta, odmah sam se setio Ljuše :D.

cane.prebranac
23.5.2013, 22:03
Sve je to super sto si ti gledao, ja upravo zavrsvam elektroniku na FTN, znam dosta ljudi sa mehatronike, uglavnom posle faxa niko nije video robota, svi se bave ili nekim programiranjem, sto je najblize struci koje su morali da nauce uz mnogo muke posle faxa ili uporedo sa faxom da bi radili nesto sto donosi pristojnu zaradu, ili rade neke leve poslove, jednostavno posle te mehatronike nema posla, jer da bi imalo posla za nju treba jaka industrija koje kod nas nazalost nema. I jos jedna stvar zbog koje ne mehatronika je to sto se uce predmeti sa masinstva, automatike, programiranja, elektronike u svakoj oblasti je po malo zagrebano tako kad zavrsis malo sta konkretno znas da radis.

darko31
23.5.2013, 22:44
Šta znam, ja sam do sad imao upravo suprotno iskustvo, naučili smo dosta tokom školovanja, i ono što se prvenstveno potenciralo je upotreba PLC-a u različitim automatskim sistemima u fabrikama, na šta se praktični deo u školi i najviše orijentisao. Imali smo stručnu praksu u fabrici za proizvodnju crepa i keramike, nismo radili ništa preterano ozbiljno, ali ono što sam često viđao je podela poslova na mašince i električare, dok se kod nekih problema sa robotima, mašinama upravljanih PLC-ovima zovu firme sa strane. Takve probleme bi trebao da otkloni ovaj naš smer, a mislim da bih i bez previše muke se mogao zaposliti u toj fabrici u kojoj smo imali praksu. Pored toga obilazili smo oko nekoliko fabrika u okolini, pa ako i ne bih uspeo u toj prvoj, gledao bih te druge, ali o tom potom.

Znam da situacija, pogotovu u industriji, loša, ali ne znam koja grana cveta u Srbiji, kod nas je sve generalno loše, razmišljao sam i o inostranstvu, ali to je još daleko.

A s druge strane, još nisam upoznao nekoga ko se ozbiljnije bavi nekom vrstom programiranja i da pristojno živi od toga.

cane.prebranac
23.5.2013, 22:51
Odmah da ti kazem da usko gledas, ali i ne mozes da vidis iz te pozicije, kao sto ni ja nisam mogao da vidim. Ogranicio si se na tih par fabrika. Ja poznam dosta ljudi koji poprilicno dobro zive sa poslom od programiranja, plate oko 1000 evra svi sa tog smera racunarstvo i automatika. Veruj mi jako bih voleo da je meni neko imao da udeli savet kad sam ja upisivao fax kao sto ja tebe sad savetujem. Naravno izbor je tvoj.

darko31
23.5.2013, 23:14
Sad si me ozbiljno uzdrmao po pitanju izbora smera. Koliko sam gledao broj mesta za upis, računarstvo i automatika imaju najviše mesta za upis od drugih smerova, 240 po godini naspram 60 kod mehatronike. Ne znam, još ću dobro razmisliti, probaću da saznam što više, ima još mesec dana do prijemnog, pa će pasti odluka onda. Hvala u svakom slučaju.

cane.prebranac
23.5.2013, 23:19
Veruj mi znam sta pricam ali opet izbor je tvoj, na racunarstvu i automatici imas dva jako dobra smera racunarske nauke i odsek za računarsku tehniku i računarske komunikacije, kad njih zavrsis nema zime za posao i platu.

BMLW
23.5.2013, 23:43
Iz ličnog iskustva iz 2 fabrike i po pričama mnogih ljudi, nećeš se danas mnogo usrećiti sa mehatronikom. Fabrika ima, održavanja mašina ima, ali problem je što su to mahom relativno male fabrike koje plaćaju nekoliko električara i mašinaca solidno (solidno s obzirom da oni uglavnom rade sa srednjom školom) koji završavaju dobar deo posla jer posao znaju bukvalno napamet. Za ono što ne znaju, uglavnom postoje ovlašćeni servisi, na jednoj mašini na kojoj sam radio recimo za sve ozbiljnije intervencije dolazili su Italijani, za drugu su pak bili zaduženi Kinezi (?!?!?! :D)... I uglavnom je svuda tako, pričam o fabrikama sa do 200-300 radnika.
I da, plata programera početnika je solidno veća od plate iskusnog radnika održavanja a posao se lakše nalazi, u večini slučajeva. Ali ne gledaj samo platu, i ne samo u Srbiji već raskrsti i sa sobom šta bi i gde bi radio. U svetu se to što te zanima odlično plaća i posla ima puno.

darko31
23.5.2013, 23:46
Kakve bi to bile vrste poslova, osim programiranja u određenom jeziku?

Zbog čega stalno spominješ da bi radije da si upisao E2 nego E1?

@BMLW

Nije lako raskrstiti kada, kao što rekoh, ne leži mi toliko programiranje, dok ono vezano za mehatroniku da. Kao što kažete plate su veće za programere, ne veže me mesto, ne bi mi bio preveliki problem otići u inostranstvo.

Ne znam ni ja, nisam siguran šta da radim, zato i postavljam ovde pitanja.

cane.prebranac
24.5.2013, 0:27
Uglavnom bilo koji smer od ova tri da zavrsis, na kraju se svede da ces nesto programirati, sad pitanje je za koliko para i koliko ces se pomuciti da to programiranje naucis, tako da ako se vec sve na kraju svede na programiranje zasto ga ne bi ucio na faxu ko covek, a ne da se posle faksa doskolovavas. Kazem da bih upisao E2 jer sad vidim stvari jasno i znam kakav je izbor posla kod nas, a preko ne mozes tek tako da odes ako nemas neko iskustvo ovde. Pogledaj ogalse na infostudu i vidi sta se najvise trazi. E sad to sto ti progamiranje ne lezi, ovo su reci programera "programiranje je zanat" to mi je vise njih reklo, jer vremenom udjes u neku rutinu ma koliko ti programiranje bilo mucno.

SirDuck
24.5.2013, 11:05
I ja sam "svježa krv" sa ETF-a. Krvav rad i samo krvav rad. Do granice totalne desocijalizacije. :kreza:

Ohoho, davaj rezultate iz kolokvijuma m1 m2 oet1 oet2 :D

White Ripper
29.5.2013, 10:40
Ohoho, davaj rezultate iz kolokvijuma m1 m2 oet1 oet2 :D

Kad te zanima evo. :D
Matematika1 - 7
OET1 - 8
Ovo ostalo ćemo pričekat. :kreza:

NIKOLA94s
29.5.2013, 10:54
Ja sam sada u fazi pripreme ali nisam siguran koji cu fax, radim matematiku i pokusacu da konkurisem na saobracajni ili ETF ( pre bih saobracajni-telekomunikacije). Inace iz srednje (Tesle ) imam 37,3 bodova, sta vi kazete, jel neko ima iskustva sa saobracajnog, kakav je prijemni....?

doctor
29.5.2013, 11:40
Ja bih da se pohvalim da sam otkacio prvi semestar na elfak-u a sad me muci Eth 2 :D
Utisci: koga ne mrzi da vezba zadatke dve do tri nedelje pred ispit a ima "cuku" za matis i elektro predmete slobodno neka upisuje. Ja ni iz cega nisam imao predznanje osim iz programiranja i opet mi dobro ide. Prijemni je boza ali posle toga mora da se uci. Ne mora redovno ali nema za*****cije kad dodje ispit :)

SirDuck
29.5.2013, 17:04
Kad te zanima evo. :D
Matematika1 - 7
OET1 - 8
Ovo ostalo ćemo pričekat. :kreza:

Ma mislio sam da si na ovom beogradskom, ovako mi ne znači mnogo :D

Ja sam sada u fazi pripreme ali nisam siguran koji cu fax, radim matematiku i pokusacu da konkurisem na saobracajni ili ETF ( pre bih saobracajni-telekomunikacije). Inace iz srednje (Tesle ) imam 37,3 bodova, sta vi kazete, jel neko ima iskustva sa saobracajnog, kakav je prijemni....?

Što bi pre saobraćajni? :)
Lično nikad nisam čuo za nekoga sa saobraćajnih telekomunikacija (nisam znao da imaju taj smer), tako da nemam pojma kako je tamo :/

NIKOLA94s
30.5.2013, 11:11
Na ETF-u , ako sam dobro cuo dosta paznje se posvecuje oetu, elektronici itd, (ja bih smer racunare odabrao), licno ne volim elekroniku mada, nije da se hvalim, solidan sam prakticar.... Na saobracajnom, konkretno na smeru TK, se manje paznje posvecuje oetu, elektronici a vise samoj kruni TK-a odnosno samo prenosu i to u novije vreme optici....
Inace OET sam u Tesli voleo, imao sam dobrog profesora, Čedu Žmirića( možda ima nekih teslaša :D)....

SirDuck
30.5.2013, 19:00
Na ETF-u , ako sam dobro cuo dosta paznje se posvecuje oetu, elektronici itd, (ja bih smer racunare odabrao), licno ne volim elekroniku mada, nije da se hvalim, solidan sam prakticar.... Na saobracajnom, konkretno na smeru TK, se manje paznje posvecuje oetu, elektronici a vise samoj kruni TK-a odnosno samo prenosu i to u novije vreme optici....
Inace OET sam u Tesli voleo, imao sam dobrog profesora, Čedu Žmirića( možda ima nekih teslaša :D)....

Jok bre, oet je opusten u odnosu na ono posle.
To za oet pricaju oni sto ga vuku pet godina, a takvi su svakako promasili faks i profesiju.

White Ripper
6.6.2013, 19:32
+1
Kad vidim rezultate ispita i uz to likove sa indeksom xx/02 :facepalm
Što se mene tiče, prve godine najteži ispit je matematika 2.

Luka Filipovic
6.6.2013, 19:39

Ceda je lud, predavao mi je par puta :D.
Inace profesorka mi je Snezana Trajkovic a oet je carski predmet :)

Baki312
20.6.2013, 17:07
HITNOOOOOOOO!!!!!!!!!
Ljudi treba mi informacija za ALFA Univerzitet,kakav je,da li je tezak i da li je priznat i kod nas i u svetu,smer informacione tehnologije me zanima

Picard
20.6.2013, 21:24
Ex Braća Karić? I ti postavljaš takva pitanja?

http://forums.riftgame.com/attachments/general-discussion/4585d1301954626t-why-everyone-being-so-elitist-not-sure-if-serious.jpg

zvjer
20.6.2013, 22:53
Zasto bi neko ko* je imao 10 godina kada je glavni Karic proteran iz zemlje trebalo da zna za reputaciju njegovih fakulteta? Baki312, bezi koliko te noge nose od tog faksa ako zelis da steknes pristojno obrazovanje.

nicpid
20.6.2013, 23:36
generalno privatni fakulteti su tesko smece i to zbog ljudi koji ih studiraju jer hoce samo diplomu a fakulteti im naravno povladjuju. To ima prodju ako imas vezu i radis u drzavnoj firmi kao menadzer/nesto ali ako hoces da budes IT strucnjak tvoja shaolin tehnika mora da bude jako dobra posto se odma vidi kolko i sta znas...

Ovde se mnogo pominje ETF koji mnogi smatraju najelitnijim faksom u zemlji, ja se sa tim slazem, ali ne zbog toga sto mislim/znam da se tamo uci nesto veoma korisno, vec jednostavno je fakultet tako trnovit da neko ko ga zavrsi moze da skrcka ono sto ce mu kasnije trebati u poslu za cas...

zvjer
21.6.2013, 1:41
generalno privatni fakulteti su tesko smece i to zbog ljudi koji ih studiraju jer hoce samo diplomu a fakulteti im naravno povladjuju. To ima prodju ako imas vezu i radis u drzavnoj firmi kao menadzer/nesto ali ako hoces da budes IT strucnjak tvoja shaolin tehnika mora da bude jako dobra posto se odma vidi kolko i sta znas...

Privatni fakulteti jesu na losem glasu, ali nisu svi smejurija. Tacnije ima onih koji se trude da budu ozbiljni. FEFA vazi za takav, ili je bar vazio.

Guardian
21.6.2013, 16:57
Jedan drug je studirao na Fakultetu za graditeljski menadžment, u BG, 4 godine završio i nije imao problem da upiše Master na FTN u NS. Tako da, možda i nije tako loša situacija na privatnim fakultetima.

Baki312
28.6.2013, 13:07
Ljudi,potrebna mi je informacija za FIMEK fakultet(ekonomija i inzenjerski menadzment),kakav je,kakvi su profesori,da li je bolji od Alfe(Alfa Univerzitet) i sta Vi mislite o njemu. Unapred hvala :)

cane.prebranac
28.6.2013, 13:30
Ljudi,potrebna mi je informacija za FIMEK fakultet(ekonomija i inzenjerski menadzment),kakav je,kakvi su profesori,da li je bolji od Alfe(Alfa Univerzitet) i sta Vi mislite o njemu. Unapred hvala :)
:rofl: jesi ozbiljan?

Baki312
28.6.2013, 13:36
:confused:

cane.prebranac
28.6.2013, 13:40
Privatni fax ko privatni fax i jedan i drugi, platis skolarinu, malo ucis, a i ne moras niko te ne tera, za 3-4 godine imas diplomu, posle ako imas vezu zaposlis se i Bog da te vidi, tako ti to u principu funkcionise. Jel ti sad jasnije?

Baki312
28.6.2013, 13:47
:tapsh:

doctor
28.6.2013, 14:05
Ako želiš da ozbiljno naučiš nešto i da imaš vrednu diplomu upiši etf/elfak, smer Računarstvo. Ako ti je cilj samo da dođeš do diplome a pun si ko brod i imaš vezu za posao onda idi na privatni faks...

Baki312
3.7.2013, 8:29
Sta mislite o smeru informatika na Megatrendu, i da li moze kasnije da se sa Megatrenda prebaci na neki drzavni fakultet s obzirom da traje samo 3 godine i dobijas zvanje informaticar

nicpid
3.7.2013, 11:23
Pa valjda megableja ima svoj forum, tamo najbolje mozes da vidis kako da operes diplomu. Ja znam samo, da je neko vreme bila kombinacija da se ide na fon master, i to menadzment, mada nisam siguran kako to danas funkcionise.

Najbitnije ti je kad biras nesto na megableji i ostalim fakultetima da vidis da li je to akreditovano. Ja znam da je megableja napredan fakultet, mada mi je to bas sumnjivo da ides 3 godine na osnovne akademske studije, mada imajuci u vidu da je Ivica Toncev diplomirao u Londonskoj filijali Megableje u Sava Centru za par dana, ne iskljucujem nista...

Ja se malo salim, ali to ti je tako sa privatnim. Ti faksovi su predmet sprdnje, to moras da znas. Ako puknu sutra, tebi je diploma beskorisna. Jedino sto ja znam je ako oces da se bavis racunarstvom i oces privatni idi na RAF, skup je ali jbg. Glavna delatnost tog faksa su racunari, tako da ces imati uslove da naucis dosta, e sad , da li ces ti inkognito zavrsiti i uzeti diplomu ili sesti i nauciti nesto to zavisi od tebe.

Sprdnja su ovde i drzavni faksovi ali oni imaju neki kontinuitet. FON je pre bio najraspaliji fakultet od svih. Danas je tamo najveca guzva.

SirDuck
3.7.2013, 11:52
Sta mislite o smeru informatika na Megatrendu, i da li moze kasnije da se sa Megatrenda prebaci na neki drzavni fakultet s obzirom da traje samo 3 godine i dobijas zvanje informaticar

Odličan smer, dobiješ znanja kolko i na državnim fakultetima, a posle možeš da pređeš na ETF gde ti uruče pozlaćenu diplomu i organizuju desedodnevne bahanalije u tvoje ime.

Drugar, ako hoćeš da imaš znanje upisaćeš kršteni fakultet, ako hoćeš da imaš diplomu bez mozga upiši šta god hoćeš, nije ni bitno, ionako su to sve ista g*vna stvorena da mlate pare na ljudima kao što si ti.

I like games
3.7.2013, 12:09
Baki312 http://troll.me/images/futurama-fry/cant-tell-if-youre-trolling-or-actually-serious.jpg ('http://troll.me?p=34975')

SirDuck
3.7.2013, 12:35
Predstavljam vam prijemni ispit za megatrend :D

http://www.megatrend.edu.rs/fkn/materijali/megatrend_fkn_prijemni_informatika.pdf

doctor
3.7.2013, 21:14
Mene bi bilo sramota da ga polažem. :D

Baki, je l' ti nas za*ebavaš ili šta? Ako ti se ide na privatni, idi čoveče, već smo ti svi rekli da od privatnih fakulteta nema leba. Ti očigledno želiš da na što lakši način uzmeš diplomu a znanje te ne zanima...

zdravkelja
3.7.2013, 22:14
Suprotno uvrezenom misljenju, ko na privatnom fakultetu stvarno zeli da nauci nesto moze da stekne odlicno znanje. Sad, sto takvi vecinom ne idu na privatni je druga prica.

JzmA
4.7.2013, 0:43
Zato što privatni fakulteti za pare koje im daješ pružaju daleko bolje uslove za rad, i svoje profesore plaćaju da rade svoj posao, bar je kod nas u Bosni tako, jer sve što je državno u raspadu je i uspjeh se bazira na podmićivanju, u većini slučajeva.

SirDuck
4.7.2013, 4:10
Suprotno uvrezenom misljenju, ko na privatnom fakultetu stvarno zeli da nauci nesto moze da stekne odlicno znanje. Sad, sto takvi vecinom ne idu na privatni je druga prica.

Perspektiva diplome je jednaka uvrezenom misljenju.

NjegovaWisost
4.7.2013, 7:51
A ha ha ha prijemni za Megatrend, koji važi za najjači privatni faks u Srbiji xD

Guardian
4.7.2013, 11:29

http://www.megatrend.edu.rs/fkn/materijali/megatrend_fkn_prijemni_informatika.pdf

Prijemni? :D Da je uslov imati 100%, i dalje je smešno :)
Lepo, lepo. Ne mogu da zamislim osobu koja želi da studira informatiku, a nije "napisala" ovaj "prijemni" na 101%

Kidja
4.7.2013, 13:45

Sunce li ti poljubim pa teze srednju da upises nego ovo....

JzmA
4.7.2013, 14:11
Sunce li ti poljubim pa teze srednju da upises nego ovo....

Milion puta.

cane.prebranac
4.7.2013, 15:07
Sto je najgore mislim da taj prijemni ne moze da se padne, nego je tu cisto formalnosti radi.

Bryan Fury
4.7.2013, 15:39
A ha ha ha prijemni za Megatrend, koji važi za najjači privatni faks u Srbiji xD

Najjači privatni faks U Srbiji... to zvuči kao najjači fudbalski klub iz San Marina :D

Ivan452
4.7.2013, 18:45
Nevezano za Megatrend, na svim fakultetima je ovaj test ovakvog oblika. Cak, na Visoj elektrotehnickoj je jos laksi i pitanja su jos osnovnija (http://prijemni.infostud.com/fakulteti/list_files_all.php?cat=7).
Megatrend ima neke druge, svima poznate, propuste ali ovaj deo prijemnog nije jedan od njih.

Za ostale koji zele da upisu 3 godine na Megatrendu, smer informatika. Ne znam kako je tamo, nisam licno bio iz prica sam samo cuo isto ono sto su i svi ostali culi.
Medjutim, Megatrend ima mnogo los imidz, sto zbog studija sto zbog povezanosti sa nasom politikom.
Tako da, moja preporuka je svima da upisu Visu elektrotehnicku. Neces se umoriti, cak i ako radis moze da se zavrsi. Ima programiranja, mreza, animacije, audiovideo, za svakog po nesto. Izborom predmeta mozes da napravis sebi sta te interesuje. A posle su ti opet otvorene opcije, pa uvek na kraju krajeva mozes posle Vise na Megatrend.

nicpid
4.7.2013, 21:29
Posle vise el. teh. nemas uopste neke opcije da ides dalje. Mozes da ides na privatne faksove, ili da ides na zrenjaninski FTN. Do skora tj. do pre par godina si mogao da ides na FON trecu godinu i polazes razliku predmeta, ali to vise ne moze. Pojavila se specijalizacija koja traje jednu godinu ali to je beznacajno...

Najbolja opcija ti je da ides na FON samofinansiranje onaj IT smer. Nije tezak ko ETF, priznat je, moze da se nauci programiranje solidno i mozes da zavrsis master.

Ja uopste ne vidim poentu postojanja visih tj. sada visokih skola. Deluju mi kao neka slepa ulica. Razumem ja taj koncept, da si kao vise prakticno orijentisan dok su faksovi neki akademski, teorijski/konceptno orijentisan smer itd. ali to je totalno promaseno u Srbiji. Ovde je nezaposlenost 33% i dok se to promeni proci ce jos tridesetak godina, tako da vec postoji velik broj ljudi sa fakultetlom koji nemaju posao i jos na to dodaj inflaciju privatnih fakulteta i videces da si sa dipl. neke vise skole totalno ne konkurentan jer svi traze neki fakultet.

Npr. da vucem paralelu sa Amerikom. Tamo bez problema zavrsis bachelor, nadjes posao i onda natenane zavrsavas master, posto je tamo za 80% poslova dovoljan bachelor or equivalent. Ovde je sve naglavacke, tako da, nemojte upisivati vise tj. visoke skole ako hocete da idete dalje...

Luka Filipovic
4.7.2013, 21:45
Nije ni lako upisati FON.

Ivan452
4.7.2013, 22:58
Visu sam spomenuo kao zamenu za Megatrend. Posle vise mozes godinu na Megatrendu pa master na FON-u.
Mozes FTN u Novom Sadu.
Mozes 2 godine na RAF-u, sto te jeftinije ispadne nego sve na Megatrendu.
I na kraju krajeva, verujem da prosecno znanje koje mozes da poneses sa Vise je vece od prosecnog sa Megatrenda. Naravno, postoje izuzeci.

Sto se FON-a tice, nije to za svakog. Isuvise menadzmenta, socijologije i tako nekih predmeta. A samofinansiranje na FONu nije tesko upisati jer uvek pomere crtu za samofinansiranje pa umesto 500 imas broj indeksa 860

SirDuck
4.7.2013, 23:31
Posle vise mozes godinu na Megatrendu pa master na FON-u.

Strašno šta FON dozvoljava sebi.

Strider
15.8.2013, 23:53
Niko mi ne odgovori cini mi se... Aj vi Masinci kazite mi da li je diploma Masinskog Fakulteta u Beogradu priznata u svetu, koliko i koje su zavrzlame ? Manje vise od toga mi i zavisi odluka upisati ili ne...

enFalse
10.10.2013, 21:20
Smarao sam vas pre 3-4 meseca šta da upišem i evo upisah Pravni na budzetu u Beogradu. Hvala na savetima, a to da li sam pogrešio u izboru tek treba da se vidi kad počnu prvi ispiti :D
Inače, za sada imam uglavnom pozitivne utiske, s tim što neki profesori ne umeju da koriste mikrofon, a amfiteatar pun i ogroman pa se ništa ne čuje tako da uglavnom me čeka spavanje na tim predavanjima i eventualno provlačenje kartice od strane drugih kolega :D

cane.prebranac
10.10.2013, 21:28
Idi na predavanja i slusaj.

JzmA
10.10.2013, 21:36
I ako zaista ne čuješ, trči u prve redove, ili dođi profesoru i predloži mu da bolje koristi majk.

enFalse
11.10.2013, 15:31
Hoću mama! Hoću tata!

JzmA
11.10.2013, 16:17
Hahahaha, a nije ti faks srednja škola, ako ne budeš slušao, samo ćeš sebi napraviti problem. I ja sam krenuo sada, a pola srednje sam prespavao.

enFalse
13.10.2013, 11:32
Nisam od onih koji olako shvataju faks ili misle da će da prolaze na istu foru kao u srednjoj, tako da znam šta me čeka. Samo ne volim da pratim bilo kakva predavanja jer mi retko pomognu.

voodoo_
13.10.2013, 12:48
Pa nije da imaš šta pametnije da radiš za to vreme kao student, tako da ipak idi.

Strider
21.10.2013, 20:26
Pa dobro, ima raznih profila... Meni licno predavanje uzasno pomaze, kad slusam na casu kuci ne moram ni da ucim skoro, tebi mozda ne ide tako... Samo ti zavrsavaj, pa kako god :D

Haker95
16.11.2013, 18:33
Zelim da upisem Matematicki fakultet na smer za informatiku, jer se zanimam za programiranje ali sa matematikom nemam blage veze. Koliko sam video, u jednom semestru ima 5 predmeta - 1 izborni, 1 matematika i 3 inf. Za prijemni se polaze matematika. E sad da li je pametno da ja upisujem to, koliko je kompleksna ta matem. sto se radi?

Alternativa mi je fotografija na FDU, ali tu vrlo slabo primaju koliko ja znam...

SirDuck
16.11.2013, 19:35
Zelim da upisem Matematicki fakultet na smer za informatiku, jer se zanimam za programiranje ali sa matematikom nemam blage veze. Koliko sam video, u jednom semestru ima 5 predmeta - 1 izborni, 1 matematika i 3 inf. Za prijemni se polaze matematika. E sad da li je pametno da ja upisujem to, koliko je kompleksna ta matem. sto se radi?

Alternativa mi je fotografija na FDU, ali tu vrlo slabo primaju koliko ja znam...

Programiranje ili fotografija? Dve vrlo slične stvari :kreza:

Aj zaboravi na taj hobi, šta fali ETF-u?
Imaju 2 obavezne matematike u prvoj godini, i to je to (za IR smer).
Jedinio je kvaka što možeš da ne upadneš na IR smer u drugoj godini ako ne budeš imao dobar uspeh u prvoj.

Ne znam kakve su to matematike na PMF-u, ali kakve god da su mogu se naučiti. Nisu predviđene samo za ljude iz matematičke gimnazije, tako da se opusti što se toga tiče.
Imaš alternativu i na FON-u, ali oni mnogo slabije rade od ETF-a i PMF-a.
U svakom slučaju, prijemni je matematika za sva 3.

uros@3D
16.11.2013, 21:30

Ove godine zavrsio Osnovne studije na MATF-u (PMF ne postoji odavno) smer Informatika.

Da ti kazem odmah da ces imati matematike poprilicno na ovom smeru. Znam dosta ljudi koji su produzili studije bas zbog silnih analiza i algebra. Sa matematikom sam bio dobar u srednjoj, meni je najveci problem bio ucenje teorije iz matematike koju profesori traze a sto je nesto najdosadnije sto mozes uciti u univerzumu. Provlacio sam se na razne nacine gde sam mogao, gde nisam jbg, sedeo sam i ucio.

Ne znam kakav je IR smer na ETF ali znam da ukoliko imas kesha, definitivno SI je izbor sto se tice programiranja, mnogo bolje rade tamo nego na I smeru na matematickom. Ako ne upadnes na budzet na SI (sto je najverovatnije ukoliko nemas 120/100 poena ukupno), dobrim prosekom mozes da se probijes do njega.

SirDuck
16.11.2013, 22:04
Ne znam kakav je IR smer na ETF ali znam da ukoliko imas kesha, definitivno SI je izbor sto se tice programiranja, mnogo bolje rade tamo nego na I smeru na matematickom. Ako ne upadnes na budzet na SI (sto je najverovatnije ukoliko nemas 120/100 poena ukupno), dobrim prosekom mozes da se probijes do njega.

Kolko sam skontao SI i IR su jedno te isto, samo što IR ima prvu godinu kao svi smerovi i uči se i fizika i OET i dve matematike.
Na SI je matematika neka sprdnjica.

Elem, SI košta oko 180000, a IR 90000 po godini, a na SI primaju 10 do 20 na budžet, dok na opšti (posle kojeg se ide na IR) primaju 400.

Ali, ako ne upadne na IR u drugoj godini može da se prebaci na SI (šatro ne može, ali provereno znam da ih primaju bez frke).

Dakle može da proba za manje para (vrv. besplatno) da upiše IR, pa ako baš ne uspe onda može da se prebaci pa da nastavi plaćanjem 180000 godišnje.

White Ripper
17.11.2013, 1:53
Kod nas u CG recimo, postoji PMF B smjer tj. matematika i racunarske nauke. Što se mene tiče zlostavljanje od fakulteta. U početku ih upiše 70, od toga svega 3-4 završi u roku dok se ostali pate godinama.
Evo ja sam na ETF-u, pa nam daju teoriju iz matematike koja je u najmanju ruku bolesna. Mogu tek da zamislim šta rade na PMF-u.

SirDuck
17.11.2013, 3:39
Kod nas u CG recimo, postoji PMF B smjer tj. matematika i racunarske nauke. Što se mene tiče zlostavljanje od fakulteta. U početku ih upiše 70, od toga svega 3-4 završi u roku dok se ostali pate godinama.
Evo ja sam na ETF-u, pa nam daju teoriju iz matematike koja je u najmanju ruku bolesna. Mogu tek da zamislim šta rade na PMF-u.

Eh, teorija je dosadna, šta ćeš.
Vukao sam je i ja dok nisam zapravo seo da naučim sa razumevanjem, pa onda tako nekoliko puta, pa da me potrefe pitanja koja znam dobro.
Eh, ne ponovilo se.

doctor
17.11.2013, 3:48
Što ne dolaze ljudi kod nas na Elfak u Nišu, nije mi jasno? :D Ovde se prima u drugoj godini 120 studenata na budžet na RI a u trećoj na SI mislim 50-60. Ima mesta za svakog ko je spreman da očisti godinu i zadrži prosek preko 7 ili 7 i po :) A predmeti su sasvim kul, osim što matematika standardno smara (dve u prvoj godini i dve u drugoj) sa teorijom, pored nje se rade C, asembler (predmet Računarski sistemi), C++ (OOP), Java, C#, SQL, kasnije i ponešto iz Web developmenta, razni "teorijski" predmeti (npr. veštačka inteligencija) itd. Krajnje zanimljivo za onoga koga zaista interesuje materija.

SirDuck
17.11.2013, 4:22
Što ne dolaze ljudi kod nas na Elfak u Nišu, nije mi jasno? :D Ovde se prima u drugoj godini 120 studenata na budžet na RI a u trećoj na SI mislim 50-60. Ima mesta za svakog ko je spreman da očisti godinu i zadrži prosek preko 7 ili 7 i po :) A predmeti su sasvim kul, osim što matematika standardno smara (dve u prvoj godini i dve u drugoj) sa teorijom, pored nje se rade C, asembler (predmet Računarski sistemi), C++ (OOP), Java, C#, SQL, kasnije i ponešto iz Web developmenta, razni "teorijski" predmeti (npr. veštačka inteligencija) itd. Krajnje zanimljivo za onoga koga zaista interesuje materija.

Jer ne žive u Nišu? :D

Osim toga, reklama, tj. magla fame koja večito stoji oko ETF-a u BG-u i večno priznanje tetke i babe da si sertifikovani genije ako ga završiš :D

Puritania
17.11.2013, 12:13

Koji ti je to smer? Ja planiram dogodine da pokusam da upadnem na Elfak. Cuo sam gomilu misljenja i skoro su sva negativna :/ Uglavnom kako diploma ne vredi i tako to. Vidim da je matematika na prijemnom , ona mi i nije jaca strana, nije da ne znam , samo me nije interesovala u srednjoj :D Aj ako ti nije problem, posto izgleda studiras tamo, daj malo info-a o faksu :))

White Ripper
17.11.2013, 14:15
Koji ti je to smer? Ja planiram dogodine da pokusam da upadnem na Elfak. Cuo sam gomilu misljenja i skoro su sva negativna :/ Uglavnom kako diploma ne vredi i tako to. Vidim da je matematika na prijemnom , ona mi i nije jaca strana, nije da ne znam , samo me nije interesovala u srednjoj :D Aj ako ti nije problem, posto izgleda studiras tamo, daj malo info-a o faksu :))
Ja ne studiram tamo, ali ipak mislim da presuđuje interesovanje za ono što učiš. Možeš ti da naučiš te stvari i samo položiš ispit, ali glavno je da budeš svjestan da moraš, ako već planiraš da se bakćeš naukom, da "radiš" i mimo fakulteta, ako ništa bar po internetu da kopaš, raspituješ se itd.
Eh, teorija je dosadna, šta ćeš.
Vukao sam je i ja dok nisam zapravo seo da naučim sa razumevanjem, pa onda tako nekoliko puta, pa da me potrefe pitanja koja znam dobro.
Eh, ne ponovilo se.
Meni je teorija na prvom kolokvijumu matematike 3 bila baš nezgodna. Npr, zamisli šta mi je došlo: data su nekolika rešenja DJ, a ti treba da formiraš diferencijalnu jednačinu. :paranoia: Bolest što se mene tiče.

SirDuck
17.11.2013, 16:52
Meni je teorija na prvom kolokvijumu matematike 3 bila baš nezgodna. Npr, zamisli šta mi je došlo: data su nekolika rešenja DJ, a ti treba da formiraš diferencijalnu jednačinu. :paranoia: Bolest što se mene tiče.

Meni je taj fazon bio zanimljiv, rešenje može da bude vrlo jednostavno. To mu dođe ko neki zadatak.
Ono što je problem je učenje suvoparnih teorema i definicija kojih ima po 200 za ispit.
Prokleta bila matematika 1 i 2, em što mora da se uradi preko pola teorije i preko pola zadataka, em što ima boga oca da se nauči, em što ne priznaju cele odgovore na najmanje greške, nego još imamo i eliminacioni test od 10 pitanja/zadataka koji su puni kvaka koji se radi pred ispit, na kojem moraš 6 da uradiš tačno da bi ti uopšte pregledali ispit.

doctor
19.11.2013, 3:33
Matematika na prijemnom je boza - odradiš zbirku i upadaš 100%. Mesta na budžetu ima stalno.
Od ove prošle godine su počeli da dižu kriterijum za brucoše, sada je malo teže nego zadnje 2-3 godine ali ko pregura prvu godinu preguraće i ostale jer postoji dobar period adaptiranja na studiranje s obzirom na to da su nam srednje škole jadne.

Što se tiče RII (Računarstvo i Informatika) i SI (Softversko inžinjerstvo - modul na trećoj godini) mogu da ti kažem da je za sad meni ovo sve super (ja sam druga godina, bivša je na trećoj, SI). Koga zanima računarstvo neće biti razočaran, radi se sve od asemblera i osnova računarskih sistema i digitalne elektronike do jezika visokog nivoa kao što su Java i C#. Između se rade, C++, baze podataka, mreže, izborni predmeti na 3. i 4. god (veštačka inteligencija, na primer), rade se osnove Web dizajna, ma sve i svašta.

Međutim, ne može čovek da očekuje da bude ekspert kad završi ovaj faks kao ni ETF ni bilo koji drugi - fakultet ti daje jaku osnovu da se usavršavaš dalje na nekom polju. Ako učiš sa razumevanjem i voliš ono što učiš - imaćeš fantastičnu osnovu da se baviš bilo kakvim programiranjem i bilo čime iz oblasti informatike (a pretežno softvera ako si na SI). Ali moraš da učiš radi sebe a ne radi ocene i "da prođeš i dobiješ šest". Ako razmišljaš tako nijedan fakultet od tebe neće napraviti dobrog informatičara ili programera ili šta već.

Matematiku imaš ovako: dve na prvoj i dve na trećoj godini. Sve četiri ima da te dovedu do ivice nervnog sloma ukoliko ne budeš redovno učio i radio i kapirao gradivo. Ali to nije ništa kad staviš matematiku rame uz rame sa svim ostalim predmetima...

Nisi mi postavio nijedno konkretno pitanje, ali pitaj šta god da te zanima.

Jer ne žive u Nišu? :D

Osim toga, reklama, tj. magla fame koja večito stoji oko ETF-a u BG-u i večno priznanje tetke i babe da si sertifikovani genije ako ga završiš :D

Pa ni ja nisam iz Niša pa sam došao ovde da studiram :D

PeTkO
19.11.2013, 10:31
Hm...ja bas i ne preporucujem elektronski...Onaj fakultet ostavlja psihicke posledice na studente, definitivno :)

Inace zivim u Nisu od rodjenja, i dosta drustva mi je na elektronskom, tako da sam dovoljno kompetentan. Ukoliko ne volite matematiku, ide vam lako ucenje jezika, mazohista ste, volite knjige od 300+ strana, onda je elektronski fakultet bas za vas :)

Ukoliko niste, dodjite kod mene na PMF-u smer Racunarske nauke. U sustini sa mojim faxom izlazite ne kao programeri vec kao softver inzinjeri koji je daleko placeniji i tezi posao od posla programera. Od jezika se radi C, C++ i Java i rade se baze i web (govorim o osnovnim i master studijama, ali u sustini sve se radi na osnovnim kao i na master, s'tim sto je na masteru obimnije gradivo). Ima dosta matematike (analize, linearna, verovatnoca...) ali cak i neko koga jako mrzi da vezba (kao ja), te ispite daje bez mnogo ucenja (oko mesec dana za obe analize).
I sad, neko ko treba ce reci, "A zasto bi ja upisao PMF, kad mogu da upisem elektronski i da naucim C,C++,Javu, C#, Boo, JS, PHP, SQL, Asembler, (stavi skracenicu po izboru)". Ok, naucices ti sve te jezike za tri godine, i na kraju neces znati nista. Jako je pogresno razmisljati da ce bilo ko na fakultetu da nauci da programira. Na fakultetu vas nauce kako da naucite da programirate i da razmisljate, a ne uce vas sam jezik. Zato mislim da na elektronskom samo otezavaju zivot studentima jer se radi zilion sintaksi. Znam samo koliko je meni bilo tesko da polazem C++ i Javu u jednom ispitnom roku, jer se sintaksa pobrka. Smatram da je bolje znati jedan do dva jezika, a da ukolko to situacija zahteva, u roku od dve nedelje nauciti jos neki jezik.

Takodje, kod mene na faxu, imam osecaj kao da sam jos uvek u srednjoj skoli. Po godini se primaju 32 studenta i svi su na budzet (nema samofinansiranja na prvoj), i generalno svi koji se iole potrude da spreme prijemni (informatika ili mata) mogu da upadnu na fax cak i sa 20-25 poena iz srednje (kao ja). Druga stvar je sto su profesori mladi (izmedju 30 i 40 godina), jako su strucni i u koraku su sa vremenom, tu su za studente bukvalno 24h, cak neke profesore imam i na svom facebook-u, tako da ukoliko mi je nesto jako hitno, mogu i na FB da ih kontaktiram, nema onih sujetnih, beloglavih, stogodisnjih belih medveda koji uglavnom samo zagorcavaju zivot studentima. Takodje, vecina profesora kapira "bitnost" svog predmeta, tako da se nece desiti da neki profesor koji na primer predaje "Vodjenje projekta u IT-ju" cedi studente, a da neko ko predaje OOP pusta studente da poloze bez znanja.

Matematiku imaš ovako: dve na prvoj i dve na trećoj godini. Sve četiri ima da te dovedu do ivice nervnog sloma ukoliko ne budeš redovno učio i radio i kapirao gradivo. Ali to nije ništa kad staviš matematiku rame uz rame sa svim ostalim predmetima...

E vidis, kod mene nije tako. Predmeti nisu "opterecujuci" za studenta. Teski jesu, ali ne zahtevaju 4+ sata ucenja svaki drugi dan da bi se sve postiglo. Takodje mi skoro pa i da nemamo (papirnate) knjige, vec dobijamo skripte i prezentacije od profesora gde je sve ono najbitnije izvuceno i prezvakano. Dato nam je najmanje moguce gradiv (i najbitnije), na nama je samo da naucimo.

izborni predmeti na 3. i 4. god (veštačka inteligencija, na primer)

Ok, a reci mi, kako je moguce da neko nauci kvalitetno predmet "vestacka inteligencija" i da ga razume u potpunosti ako pre toga nije DOBRO savladao verovatnocu i linearnu algebru (linearna je uslov za verovatnocu)? A da ne pricamo o apstraktnosti samog predmeta gde je potrebno predvideti N slucajeva i primeniti ne tako jednostavne algoritme i obrazce? I ja imam VI, ali tek na masteru (ili cak doktorskim, ako se ne varam).

U sustini, to je i glavni problem Elektrosnkog Fakulteta u Nisu...natrpaju studenta jako obimnim i kompleksnim predmetima za koje realno student ne moze u tako kratkom roku da savlada, i da ima kvalitetnu osnovu za dalje ucenje i napredak.

@doctor
Brate, Elektronski i PMF ce morati da odrese kesu za ovakve promocije na internetu :)

Haker95
24.11.2013, 11:59
Najpre da se zahvalim svima na odgovoru :)

Neki ljudi su mi preporucili da navratim u Centar za talente, da vidim kako se radi informatika, u Ustanickoj 64. Mislio sam da cu tamo nauciti koji programski jezik, taman mi treba objektni paskal...

Medjutim se tamo ne radi nista prakticno, vec su ti casovi samo tu da svako od nas izlozi neku svoju ideju za neki projekat (aplikacija za bilo koju platformu, web stranica, animacija, video-igra itd.) i da ostatak grupe kaze kako to treba da se izvede i posle svi treba da im predamo projekat do 10. aprila, a ako on bude bio inovativan dobijamo stipendiju za skolovanje na Metropolitan univerzitetu u Beogradu. Zauzvrat stipendisti moraju da rade neke programe za sam fakultet, ali te iste programe je moguce polagati na nekom ispitu i dobiti ocene za njih.

Ja sam pitao predavaca posle casova sta on misli u vezi informatike i prog. na drzavnom fakultetu, na sta je on rekao da se tamo mnogo vise potenciraju predmeti koji mi nece trebati za ono sto ja budem hteo da radim, kao to je mana drzavnih fakulteta - sporo se menjaju i na ETF-u se, kako kaze, cak i na SI smeru radi elektronika (sto ja mislim da nije tacno), i da su svakako bolji privatni fakulteti, pogotovo taj Metropolitan na kojem se radi samo osnovna matematika i neke diskretne funkcije.

I sad... privatni fakulteti su kod nas na losem glasu, mislim da nije ovo vredno 2000 evra, a i izuzetno mi je sumnjivo ovo za besplatnu skolarinu... tako da cu verovatno da se drzim drzavnog ...

SirDuck
24.11.2013, 12:21
Najpre da se zahvalim svima na odgovoru :)

Neki ljudi su mi preporucili da navratim u Centar za talente, da vidim kako se radi informatika, u Ustanickoj 64. Mislio sam da cu tamo nauciti koji programski jezik, taman mi treba objektni paskal...

Medjutim se tamo ne radi nista prakticno, vec su ti casovi samo tu da svako od nas izlozi neku svoju ideju za neki projekat (aplikacija za bilo koju platformu, web stranica, animacija, video-igra itd.) i da ostatak grupe kaze kako to treba da se izvede i posle svi treba da im predamo projekat do 10. aprila, a ako on bude bio inovativan dobijamo stipendiju za skolovanje na Metropolitan univerzitetu u Beogradu. Zauzvrat stipendisti moraju da rade neke programe za sam fakultet, ali te iste programe je moguce polagati na nekom ispitu i dobiti ocene za njih.

Ja sam pitao predavaca posle casova sta on misli u vezi informatike i prog. na drzavnom fakultetu, na sta je on rekao da se tamo mnogo vise potenciraju predmeti koji mi nece trebati za ono sto ja budem hteo da radim, kao to je mana drzavnih fakulteta - sporo se menjaju i na ETF-u se, kako kaze, cak i na SI smeru radi elektronika (sto ja mislim da nije tacno), i da su svakako bolji privatni fakulteti, pogotovo taj Metropolitan na kojem se radi samo osnovna matematika i neke diskretne funkcije.

I sad... privatni fakulteti su kod nas na losem glasu, mislim da nije ovo vredno 2000 evra, a i izuzetno mi je sumnjivo ovo za besplatnu skolarinu... tako da cu verovatno da se drzim drzavnog ...

Oh, kakva gomila gluposti.

PS: Na SI se radi elektronika na prvoj godini, što je neka sprdnjica od elektronike. Imaju i neku sprdnjicu od fizike i istu takvu matematiku.

LoshMeeBre
24.11.2013, 12:53
Sad sam bacio pogled na njihov plan i program ovde
http://www.metropolitan.edu.rs/sr/osnovne_studije/fakultet_informacionih_tehnologija/index.dot

Ne vidim sta to oni imaju toliko moderno? Jedino sto se slabo radi na ETFu, a da je ovde posvecen citav predmet za to su scripting jezici. IR odsek na ETFu (koji sam ja zavrsio) zaista ima neke predmete (i to dosta teske) koji se bave hardverom i verovatno ti nece trebati u zivotu ako se budes bavio samo programiranjem (primer predmeta VLSI i MIPS npr, mozes o njima procitati ovde ako zelis https://rti.etf.bg.ac.rs/), ali tih predmeta nema (ili su izborni) na SI smeru na ETFu. Mislim da je bolje placati SI smer, nego metropolitan, ako vec moras da placas ;)

A ako mislis da je privatni fakultet bolji izbor za tebe, mislim da je RAF bolje mesto od metropolitana. Voleo bih da ljudi koji stvarno idu na taj faks napisu kakvu imaju prodju za posao posle njega. Znam da posle ETFa, RAFa i PMFa imas prodju u verovatno svim nasim programerskim firmama i imamo solidan broj ljudi koji su otisli u google, facebook, etc. etc. Za metropolitance nisam toliko siguran, a da smo toliko ostali u srednjem veku, kontam da bi bili slabije primljeni ;)

TLDR.
1.) Nemoj toliko da verujes prodavcima kad pricaju o svom proizvodu.
2.) PMF - Mnogo matematike (mada matematika je dobra i korisna zapravo ;)), koja ce ti biti veci problem od samog programiranja, malo obaveznih projekata iz programiranja sto je lose
3.) RTI ETF - Solidan broj (6-7-8) hardverskih predmeta koji ce ti biti dosadni ako to ne zelis da ucis (ja volim hardver, meni je bilo interesantno)
4.) RTI SI - Sada bolji smer za cisto programiranje od RTIa, laksi u stvarima koje ti "nece trebati", ima neke dodatne predmete u odnosu na RTI smer i neki tezi predmeti su podeljeni na 2 dela, sve to na ustrb hardverskih i elektronicarskih predmeta
5.) RAF - Generalno dobar programerski faks, ima tu boljku da je privatan i da mozes da se provuces ako radis slabo, ali ako sam sebe nateras da ucis - imaju dobre predmete. Svidja mi se sto dosta rade algoritme.

O fonu nemam lepo misljenje i ne zelim da pricam o njemu :kreza:

btw,

Međutim, ne može čovek da očekuje da bude ekspert kad završi ovaj faks kao ni ETF ni bilo koji drugi - fakultet ti daje jaku osnovu da se usavršavaš dalje na nekom polju. Ako učiš sa razumevanjem i voliš ono što učiš - imaćeš fantastičnu osnovu da se baviš bilo kakvim programiranjem i bilo čime iz oblasti informatike (a pretežno softvera ako si na SI). Ali moraš da učiš radi sebe a ne radi ocene i "da prođeš i dobiješ šest". Ako razmišljaš tako nijedan fakultet od tebe neće napraviti dobrog informatičara ili programera ili šta već.

Ovo je lepo receno :) Ono sto je zgodno kod nase profesije je sto brzo mozemo postati korisni za posao kojim se bavimo na bazi te nase osnove, brze nego neke druge profesije gde treba mnogo vise vremena i iskustva. Samim tim lakse napredujemo i lakse se mozes prebacivati iz jedne firme u drugu

Luka Filipovic
24.11.2013, 14:13

Jel Mateja? :D

doctor
24.11.2013, 15:11
TLDR;
Elektronski fakultet nije bauk za one koji žele da rade i da se usavršavaju i koje ono što upisuju zanima. Konkretno, ako vas zanimaju računari generalno i programiranje steći ćete jaku osnovu da posle budete bilo kakav programer.
Hm...ja bas i ne preporucujem elektronski...Onaj fakultet ostavlja psihicke posledice na studente, definitivno :)

Inace zivim u Nisu od rodjenja, i dosta drustva mi je na elektronskom, tako da sam dovoljno kompetentan. Ukoliko ne volite matematiku, ide vam lako ucenje jezika, mazohista ste, volite knjige od 300+ strana, onda je elektronski fakultet bas za vas :)

Ovo definitivno nije istina, za većinu predmeta su dostupne razne skripte, knjižice, blanketi, materijal itd, ja sada na drugoj godini učim iz knjige samo teoriju iz matematike 3, za ostale predmete se koriste prezentacije, skripte, materijal sa vežbi, blanketi kad kreneš da spremaš ispit itd. Tako da učenja ima ali definitivno nije ubijanje od učenja.

Ukoliko niste, dodjite kod mene na PMF-u smer Racunarske nauke...

Nikako :D Imam drugare tamo, juče sam jednog lika podučavao C-u i imao sam prilike da vidim zadatke koje im tamo daju i da vidim kako profesori kodiraju. Prvo: zadaci su čista matematika, na PMF-u fabrikuju matematičare a ne programere. Drugo, oni zadaci su primer odvratne programerske prakse, mislim, ljudi stavljaju while(1); na kraj koda da se program ne bi ugasio, ni breakpointe ne umeju da stave ili barem system("pause"); (za getc() verovatno nisu ni čuli :D)
Kod nas su asistenti koji predaju programiranje (bar sad na prvoj i drugoj) kul likovi, stručni su, hoće da objasne i da pomognu i sprovode pravilne programerske prakse i metode. Ono sa PMF-a je stvarno loše. Imao sam prilike da vidim još neke stvari sa druge godine i ne sviđa mi se. Ponavljam: PMF fabrikuje matematičare koji umeju da programiraju a RII na Elfaku programere sa dobrim poznavanjem matematike. Ali bolje programere :)

@doctor
Brate, Elektronski i PMF ce morati da odrese kesu za ovakve promocije na internetu :)
Zabole ih :D Ali svakako dođite na Elfak :D

SirDuck
24.11.2013, 21:30
Zabole ih :D Ali svakako dođite na Elfak :D

A mene zezaju da promovišem ETF previše :D

Puritania
21.2.2014, 1:43
Uhvatila me frka oko faksa :( Skroz sam zaboravio na ovu temu. Visio sam malo na forumu ETF-a , Elfak izgleda nema forum :confused: bar ja nisam mogao da nadjem.
Krecem za par dana da spremam matiš i fiziku, pa šta bude nek bude. Mislim da cu da odem na Elfak ipak(rimuje se jee). Prso :kreza:
Nego , koliko je tesko da se upadne na Elfak?
Koliko sam skontao, prijemni mu dodje najteži, posle ima da naučim matematiku hteo ne hteo. Takodje sam od par njih čuo da mi predznanje ne znači mnogo , pošto ima sve to da prodjem od početka u prvoj godini, što je ja mislim dobra stvar s obzirom da nisam pipnuo matematiku 3 godine.
Kakva je situacija na faksu sada? Procitah negde da gradivo i oprema nisu bas u toku sa vremenom, ne znam koliko je to istina...
I ima li neke šanse da pored obaveza oko fakulteta uglavim neki posao. pošto finansije ima da budu problem najverovatnije :mad:

SirDuck
21.2.2014, 2:06
Pa prvo vidi šta te interesuje i na kom fakultetu ima toga što te interesuje.

NjegovaWisost
21.2.2014, 5:31
Uhvatila me frka oko faksa :( Skroz sam zaboravio na ovu temu. Visio sam malo na forumu ETF-a , Elfak izgleda nema forum :confused: bar ja nisam mogao da nadjem.
Krecem za par dana da spremam matiš i fiziku, pa šta bude nek bude. Mislim da cu da odem na Elfak ipak(rimuje se jee). Prso :kreza:
Nego , koliko je tesko da se upadne na Elfak?
Koliko sam skontao, prijemni mu dodje najteži, posle ima da naučim matematiku hteo ne hteo. Takodje sam od par njih čuo da mi predznanje ne znači mnogo , pošto ima sve to da prodjem od početka u prvoj godini, što je ja mislim dobra stvar s obzirom da nisam pipnuo matematiku 3 godine.
Kakva je situacija na faksu sada? Procitah negde da gradivo i oprema nisu bas u toku sa vremenom, ne znam koliko je to istina...
I ima li neke šanse da pored obaveza oko fakulteta uglavim neki posao. pošto finansije ima da budu problem najverovatnije :mad:
Da ti kažem nešto, ne znam kako je na ostalim univerzitetima (pretpostavljam isto), ali na Univerzitetu u Beogradu svaki fakultet završava isključivo zadnjica i radne navike, a ne inteligencija ili ti ne znam ja kakva srednja škola.

Nisam siguran da li je dobra ideja da udariš na ETF ako nemaš pojma matematiku zato što ćeš se baš namučiti, ali ako si siguran da to voliš, prioni na posao. Ali više besposličarenja nema

SirDuck
21.2.2014, 11:21
Nisam siguran da li je dobra ideja da udariš na ETF ako nemaš pojma matematiku zato što ćeš se baš namučiti, ali ako si siguran da to voliš, prioni na posao. Ali više besposličarenja nema

Matematika mu ne gine tako da je svejedno dal će je raditi na elfaku il etfu.

Samo ne treba pogrešiti struku.

@Puritanija
Tehnički fakulteti se ne upisuju jer "te interesuju kompjutori i hoćeš da praviš igrice kad porasteš". U realnosti je sve to ružnije i mnogo ozbiljnije nego što vrv možeš da zamisliš sada.

Zato ti kažem, vidi šta te interesuje, jer se najteže studije lako završavaju ako te stvarno zanima ono što učiš i ako si spreman da posvetiš život usavršavanju sebe u tom pravcu.

Puritania
21.2.2014, 12:27
Znam ja sve to , shvatam i da je to ozbiljna odluka, tako da to o pravljenju igara nije razlog sigurno :D Znam neke osnove programiranja , i nije da nemam pojma matematiku, dok sam je učio u srednjoj imao sam dobre ocene, kasnije sam za ocenu igrao šah sa profesorom :boodala::kreza:
Nešto mi pae na pamt skoro, ne znam dali na faxovima vec imaju neke osnove androida , pošto mislim da će dosta toga trebati u budućnosti sa obzirom na to gde je sad isti i gde će biti u budućnosti. Možda grešim, al ko zna.
Koji bi mi smer bio najbolji što se toga tiče?

water wizard
21.2.2014, 15:56
fakultet ti je samo osnova da imaš neki papir da pokažeš kad tražiš posao a usavršavanje i praćenje trendova ipak moraš sam

uros@3D
21.2.2014, 16:02
Pazi ovako, programiranje za Android je nista drugo do programiranje u Javi (uglavnom). Dakle bilo koji ozbiljan programerski smer ce u jednom momentu imati kurs objektno orijentisanih jezika gde ces uciti Javu.

Inace Android/iOS i slicno "programiranje" mozes da naucis simpanzu za mesec dana, ne treba ti fakultet za to. Licno znam dosta ljudi koji se bave iOS/Android razvojem bez ikakvog zavrsenog fakulteta u struci programiranja. Idi na youtube imas milion kurseva online.

Ozbiljan programerski smer na fakultetu je tu da te nauci osnovama softverskog razvoja i nekim dobrim praksama u toj nauci. Takodje dobijes teorijsku osnovu svega koju mnogi priuceni programeri nemaju.

Dakle, fakultet je tu samo da ti otvori vrata... dalje moras sam.

Picard
21.2.2014, 16:07
Znam ja sve to , shvatam i da je to ozbiljna odluka, tako da to o pravljenju igara nije razlog sigurno :D Znam neke osnove programiranja , i nije da nemam pojma matematiku, dok sam je učio u srednjoj imao sam dobre ocene, kasnije sam za ocenu igrao šah sa profesorom :boodala::kreza:
Nešto mi pae na pamt skoro, ne znam dali na faxovima vec imaju neke osnove androida , pošto mislim da će dosta toga trebati u budućnosti sa obzirom na to gde je sad isti i gde će biti u budućnosti. Možda grešim, al ko zna.
Koji bi mi smer bio najbolji što se toga tiče?
Softversko inženjerstvo.

Elfak sam završio po starom programu i uz to drugi smer, tako da ne znam kakva je situacija sada, ali pretpostavljam da se danas sigurno uči o android programiranju koje se inače bazira na Javi.

EDIT: uros@3D je već odgovorio. Dodao bih da obavezno gledaš da nađeš neki mini posao/volontiranje u nekoj firmi vezano za programiranje jer ćeš tako već u toku studiranja stvoriti kontakte/veze.

Slavisa83
5.3.2014, 18:31
Zdravo.Pretpostavljam da je bilo vec ovakvih tema,ali imam jednu dilemu.Naime odlucio sam da upisem fax pa me interesuje sta je bolje FTN u Novom Sadu ili ETF u Beogradu :confused:.Imam poprilicno iskustvo sa programiranjem (c,c++, Java, delphi....) inace se bavim elektronikom(mikrokontroleri,plc-ovi).Gde se stice bolje (kvalitetnije znanje)?Za etf sam cuo toliko prica tipa ucenje po 10h itd, a za FTN sam cuo da nije ni on bas tako lak ali da se lakse zavrsi.Interesuju me smerovi elektronika na etf-u ili mikroracunarska elektronika na ftn-u,pa ako neko ima boljeg iskustva da podeli.Pozdrav:icon_stud

ETR1
23.6.2014, 18:41
Zanima me da li ima nekoga ovde na forumu ko je završio na pmf u ns-u informatiku ili još ide pošto planiram da upišem I0 ili I1? :) Naravno da mi kaže utiske, atmosfera kakva je, kakvi su predmeti i predavači. :)

Constantine
8.7.2014, 22:01
Nakon kiseljenja na birou sa faksom koji sam zavrsio (TMF) razmisljam da upisem jos jedan faks ( 24 god, jos nije kasno :D ). Razmisljao sam da upisem animaciju u inzenjerstvu na FTNu zato sto sam se u zadnje vreme vrlo zainteresovao za 3d modelovanje i animaciju. Moje pitanje je kako taj smer stoji po pitanju kvaliteta nastave i nalazenja posla? Posto postoji mogucnost da se preselim u Kanadu, interesuje me i kakve su sanse da sa tim smerom i faksom tamo nadjem posao? Hvala unapred na odgovorima :)

Thunderman
3.11.2014, 23:08
Evo da ozivim malo temu.

Zeleo bih da upisem fakultet gde matematike uopste nema ili je na apsolutno minimalnom nivou a da je vezan sa IT. Znaci programiranje moze da bude tesko do bola i slicno, nije mi problem. Iz svih predmeta vezanih za tu struku (Racunarske mreze i telekomunikacije, racunari u elektrotehnici, programiranje, osnove automatskog upravljanja) imam petice i svestan sam da mi ide dobro jer stvarno razumem stvari i ne ucim ih napamet, dok mi na matematiku pada mrak na oci. Idem u Teslu smer elektrotehnicar racunara, prosek mi je uvek ~4.20+ (sa obzirom da sam u prvoj godini bio odlican sa dvojkom iz matematike) tako da cu imati ~34-35 poena iz skole.

Mislim da je manje bitno koliki mi je prosek i to, bitno je da me iskljucivo zanima rad sa racunarima i da ne zelim da mi se opet desi scenario koji mi se desio upisom u Teslu, gde sam barem pola srednje skole ucio o stvarima koje me ne zanimaju (elektronika, OET, merenja iz elektronike, sa izuzetkom Digitalne gde smo ucili u registrima). Maltene sam naseo na ime smera "elektrotehnicar racunara".

Razmisljao sam o VISER-u jer me generalno privlaci skola, ali me brine jer je prijemni stvarno presmesan i mogao sam da izvucem maksimum poena vec u drugom razredu srednje skole; takodje to je visa skola a ne fakultet. Isto tako sam gledao u vezi FON-a ali izgleda da i tamo isto ima mnogo sporednih predmeta i tek kasnije se krece sa "pravim" programiranjem. Sada mi je u interesu RAF, ali me brine cena jer je velika investicija i cinjenica da je privatan fakultet tako da ne znam sta ide posle njega, ali ako se RAF isplati sa dobrim uspehom i vrednim radom mislim da bih prihvatio rizike.

Unapred se zahvaljujem svim preporukama i odgovorima. :D

Strider
3.11.2014, 23:20
Mislim da nema fakulteta gde postoji programiranje/dizajniranje/analiziranje/crtanje a da nema matematike.

Iskreno, prvo sto cu ti reci je da matematiku mrzis zato sto "tako treba". Ja sam u srednjoj bio zakleti neprijatelj matematike braneci uporiste da ona nema realnu upotrebu u stvarnom zivotu. Rado bih se vratio u srednju skolu samo kako bih sutnuo 15-togodisnjeg sebe u guz*cu. Vremenom ces shvatiti da programiranje ima mnogo ukrstanja s matematikom, dok si u Masinstvu (moj faks) apsolutno nemocan bez poznavanja naprednije srednjoskolske matematike - u prvom semestru imam dva vrlo bitna ispita koja bez trigonometrije i integrala ne idu nigde.

Sedi i utuvi u glavu da ti matis treba, a ja cu ti reci da nije strasna kako se cini. Ja sam uhvatio korak sa najosnovijim stvarima (posle 4 godine odsustva) za nedelju dana sa privatnim casovima.

Iznenadices se koliko je matematika zapravo osnova za sve nauke tehnicko/fizicke prirode

A da, reci cu jos da nikako nisam pristalica privatnih fakulteta. Ne zato sto ciganin hvali svoga konja, veczatosto su po meni (i mnogima) daleko nizeg ranga od drzavnih. Naravno, ko ga je zavrsio recice ti da je to jedino ispravno i najelitnije moguce...

Sun Tzu
3.11.2014, 23:29
Nema fakulteta koji će te učiti samo o onome što te zanima. Jbga, fakultet je tu da da teorijsku osnovu, tako da ti matematika ne gine. :D
Ali to ne znači da nećeš imati vremena da se baviš nečim konkretnim, već samo da ćeš morati svoje vreme dobro da organizuješ, da sve stigneš.

RAF je relativno ok fakultet, dosta iznad raznih Megadingija.

Bathoryy
26.11.2014, 1:36
Au čoveče, bila sam osmi kada sam se raspitivala za srednje škole, baš na ovom forumu.
Naravno, vreme je brzo proletelo, a ja shvatila da sam četvrta i da mi se prijemni uskoro bliži.
Odlučila sam da želim da upišem ETF, idu mi matematika i fizika dosta dobro, znam da je težak faks, ali opet, zar svaki faks nije težak i zar za svaki faks ne treba da se zagreje stolica pošteno(Megableju i te neću da računam). Sumnjam da BAŠ mora da se radi po 10 sati dnevno kao što svi pričaju. Govore mi da sam luda jer želim da ga upišem.

Doduše, u poslednje vreme me svi nagovaraju da upišem FON, kao lakši je fakultet, manje ću da učim i bolje proći, i sad sam ja skeptična.
Videla sam predmete u prvoj godini i to uopšte ne liči na nešto što bi moglo da me interesuje.
A opet, tu su Matematički i Mašinski...
Asocijacija na Matematički - profesor matematike, a na Mašinski - zastarela oprema, rad, nemam pojma više...

Pretpostavljam da je najbolja opcija da begam iz Srbije, ali to neće biti moguće, tako da ono... Ono što me konkretno zanima jesu utisci sa ETF-a...
Svakako znam da će biti neki tehnički fakultet.

zvjer
26.11.2014, 1:59
I mene su slično tripovali. Ti možeš ako želiš da učiš 10 sati dnevno, možeš i više, gornja granica ne postoji, al nema tog fakulteta kod nas koji traži 10 sati svakodnevnog rada samo da bi se završio. Možeš da računaš i na to da ćeš biti dosta uspešnija u učenju budući da ti matematika i fizika nisu nepoznati.

Ja bih ti preporučio da ne odustaješ od svojih "snova" i da upišeš ETF. S njim ćeš vrlo lako naći izlaz iz ove zemlje. FON jeste lakši, ali ne sumnjaj da to znaju i oni kod kojih ćeš se zaposliti. Još je u poslednje vreme povezan oko afera s kupljenim diplomama, računaj da će tih afera biti još više i da će on dodatno gubiti na reputaciji.

E sad nešto krajnje subjektivno, kad bih imao 19 i mogao da biram, izabrao bih faks koji je povezan s poljoprivredom. S tom diplomom i naravno željom da znanje prilagođavaš novim tehnologijama, lako ćeš naći posao po dijagonali od Novog Zelanda do Aljaske. Plus, čini se kao posao koji je lako zavoleti.

Markonije
26.11.2014, 3:09
Pretpostavljam da je najbolja opcija da begam iz Srbije...

http://i.imgur.com/rcEM0vD.gif

Akia
26.11.2014, 7:34
Ono što me konkretno zanima jesu utisci sa ETF-a...
Ovako, ima 7 odseka, na pocetku biras izmedju softverskog inzenjerstva ili elektrotehnickih odseka. Ako se odlucis za drugo, jedan od 6 odseka (signali i sistemi, telekomunikacije, energetika, elektronika, racunarstvo, fizicka elektronika) upisujes pri upisu u drugu godinu. ETF je zahtevan, mora da se zagreje stolica, ali ako redovno radis i dobro organizujes svoje vreme, ne mora to biti 10h ucenja. Olaksavajuca okolnost je sto ti leze matematika i fizika (a i ako volis to), ne bi trebalo da imas problema sa gradivom (ali ne treba ni da te ponese onaj osecaj da ces sve to savladati lako jer ti ide), za svaki uspeh ovde potreban je rad, dosta rada. Mora redovno da se radi da bi se iole ocekivao uspeh, sa uvodnjenjem novih pravila (nazovi bolonje) neki kolokvijumi su nenadoknadivi, i ako ih ne spremis dobro ili propustis, na ispitu mozes da dobijes najvise 7 ako znas sve.
Prva godina je prilicno obimna, ima 14 ispita, iz matematike se pored zadataka radi i teorija koja je pola ispita i mora da se zna napamet (bukalno), osnovi elektrotehnike (koji vazi za najtezi ispit na prvoj g.) je predmet na kome se proucava elektrostatika i stalne struje, magnetika i naizmenicne struje, nije toliko tezak ako ga ucis redovno i maksimalno sa razumevanjem, potrebna je rutina u resavanju problema jer na ispitu mnogo zakidaju na racunskim greskama. Programiranje nije tesko ako imas smisla, ima ljudi koji ga polazu sa malo ulozenog truda, a ima i onih koji se muce sa istim. Gradivo je Pascal i jezik C. Fizika ako ti lezi, nije preterano teska, kao ni laboratorijske vezbe i izborni predmeti.
Uglavnom su ljudima problem integrali, neki ih vide prvi put na fakultetu, a potrebni su za osnove elektrotehnike i fiziku u prvom semestru, pa je pozeljno da imas osnovno predznanje iz istih (koje se stice u gimnazijama prirodnog smera i mozda jos ponegde).
Srecno sta god da odlucis, i ako te jos nesto zanima, pitaj. :)

SirDuck
26.11.2014, 15:24
Au čoveče, bila sam osmi kada sam se raspitivala za srednje škole, baš na ovom forumu.
Naravno, vreme je brzo proletelo, a ja shvatila da sam četvrta i da mi se prijemni uskoro bliži.
Odlučila sam da želim da upišem ETF, idu mi matematika i fizika dosta dobro, znam da je težak faks, ali opet, zar svaki faks nije težak i zar za svaki faks ne treba da se zagreje stolica pošteno(Megableju i te neću da računam). Sumnjam da BAŠ mora da se radi po 10 sati dnevno kao što svi pričaju. Govore mi da sam luda jer želim da ga upišem.

Doduše, u poslednje vreme me svi nagovaraju da upišem FON, kao lakši je fakultet, manje ću da učim i bolje proći, i sad sam ja skeptična.
Videla sam predmete u prvoj godini i to uopšte ne liči na nešto što bi moglo da me interesuje.
A opet, tu su Matematički i Mašinski...
Asocijacija na Matematički - profesor matematike, a na Mašinski - zastarela oprema, rad, nemam pojma više...

Pretpostavljam da je najbolja opcija da begam iz Srbije, ali to neće biti moguće, tako da ono... Ono što me konkretno zanima jesu utisci sa ETF-a...
Svakako znam da će biti neki tehnički fakultet.

O, došlo i to vreme :D
Sećam se da si me pitala tada nešto za ETF isto :)

Batali FON i ljude koji pričaju to, FON i ETF nemaju dodirne tačke.
ETF će ti možda pojeski mnogo vremena i života, ali nije toliko strašno kolko se priča. Takođe se priča da je FON isto što i ETF tako da priče uglavnom nemaju veze sa realnošću.

Ako te zanima čisto programiranje onda možeš da razmisliš i o matematičkom, ali samo onaj njihov smer koji je od početka za programiranje. Ako te ne zanima samo čisto programiranje onda je najbolji ETF jer ima dosta smerova (5, ne 7 kao što je napisao Akia, jer se fizička elektronika i softversko inženjerstvo ne računaju :p) i sigurno ćeš naći nešto što te interesuje da upišeš.

Akia
26.11.2014, 17:09
Sto da ne racunamo fizicku elektroniku, mozda devojku bas to interesuje? :P Za SI se slazem, to dodje vise kao privatni fakultet. :)

Bathoryy
26.11.2014, 17:31
Hvala vam na odgovorima, lakše mi je sada!

Ja bih ti preporučio da ne odustaješ od svojih "snova" i da upišeš ETF. S njim ćeš vrlo lako naći izlaz iz ove zemlje. FON jeste lakši, ali ne sumnjaj da to znaju i oni kod kojih ćeš se zaposliti. Još je u poslednje vreme povezan oko afera s kupljenim diplomama, računaj da će tih afera biti još više i da će on dodatno gubiti na reputaciji.

Ok, jedno je sigurno. Ne želim da upišem FON, ma koliko god bio lakši.
Deluje mi kao malčice teža verzija Megatrenda.
Ovo za poljoprivredu ne bih znala šta da kažem, uopšte mi ta ideja nije ni bila na pameti, ali svakako verujem da ima dosta posla.

Prva godina je prilicno obimna, ima 14 ispita, iz matematike se pored zadataka radi i teorija koja je pola ispita i mora da se zna napamet (bukalno), osnovi elektrotehnike (koji vazi za najtezi ispit na prvoj g.) je predmet na kome se proucava elektrostatika i stalne struje, magnetika i naizmenicne struje, nije toliko tezak ako ga ucis redovno i maksimalno sa razumevanjem, potrebna je rutina u resavanju problema jer na ispitu mnogo zakidaju na racunskim greskama. Programiranje nije tesko ako imas smisla, ima ljudi koji ga polazu sa malo ulozenog truda, a ima i onih koji se muce sa istim. Gradivo je Pascal i jezik C. Fizika ako ti lezi, nije preterano teska, kao ni laboratorijske vezbe i izborni predmeti.
Uglavnom su ljudima problem integrali, neki ih vide prvi put na fakultetu, a potrebni su za osnove elektrotehnike i fiziku u prvom semestru, pa je pozeljno da imas osnovno predznanje iz istih (koje se stice u gimnazijama prirodnog smera i mozda jos ponegde).
Srecno sta god da odlucis, i ako te jos nesto zanima, pitaj. :)

Pa da, verujem da je prva godina obimna, valjda je opet eliminacija u pitanju. Samo najjači opstaju!
Teorija... pa dobro, pretpostavljam da mi ide dobro bubanje takođe....Nisam oduševljena time baš, al ajde.
OET deluje super, bar ono što smo radili iz fizike, meni su te oblasti išle najbolje, mada verujem da je to sve hiljadu puta lakše nego na faksu.
Programiranje će biti ok, radili smo Paskal u trećoj, mada nisam toliko zagrejana za programiranje, treba samo da se razvije ta neka programerska logika.
Da, da, za integrale znam, zato se trudim da radim matu redovno i prelazim sve zadatke iz zbirke, sa obzirom na to da je profesorka dosta popustila, što mi se ne dopada. Prijemni nam je, pa ne želi da nas opterećuje dodatno, jer to neće biti na prijemnom, ali koliko sam razumela, prva je nastavak četvrte godine, a ono što se na prijemnom polagalo, ni neće biti toliko u prvoj godini.
Svakako imam fino predznanje iz matematike i fizike, sad se isplati što nisam upisala neku blejačku školu.:D Hoću, sada nemam ideje, hvala!

O, došlo i to vreme :D
Sećam se da si me pitala tada nešto za ETF isto :)

Ako te zanima čisto programiranje onda možeš da razmisliš i o matematičkom, ali samo onaj njihov smer koji je od početka za programiranje. Ako te ne zanima samo čisto programiranje onda je najbolji ETF jer ima dosta smerova (5, ne 7 kao što je napisao Akia, jer se fizička elektronika i softversko inženjerstvo ne računaju :p) i sigurno ćeš naći nešto što te interesuje da upišeš.

Sećam se i ja, mislim da si ti mene zainteresovao za taj faks konkretno, a mišljenje se i dalje nije promenilo.:DDD
Pre neki dan sam učila 33 strana ustava, a pre toga sociologiju i definitivno učvrstila svoju odluku da sam za tehnički fakultet 100%.

Nisam neki fan programiranja, a i čak da jesam, najverovatnije ne bih upisala Matematički, jer smatram da malo ograničava, i da ja mogu da naučim programiranje sama, čak i mislim da nije potrebna toliko diploma, nego lepo pokažem šta umem i to je to... Verovatno se varam, ali svakako, Matematički mi je poslednja opcija.

Also, danas sam saznala da ako budem radila maturski iz fizike, tamo na Fizičkom fakultetu, da mogu biti oslobođena prijemnog...
Ne znam koliko je to tačno, jer mi je prenela drugarica, ali raspitaću se kod profesora iz fizike. Ja sam ionako htela da radim maturski iz fizike, ali sam se prijatno iznenadila kad sam to čula.
Uostalom, ako ne upišem ETF, bar imam sigurnu rezervu, ako je to tačno.
Nemam pojma ništa o Fizičkom fakultetu, tako da ne bi bilo na odmet da neko kaže nešto ako zna.

Uglavnom, teme su:
1) Crne rupe
2) Ubrzavači plazme: simulacija eksplozije plazme na Suncu
3) Termonuklearna fuzija:
4) Fulereni: osobine i način dobijanja
5) Optička emisiona spektroskopija
6) Elementarne čestice
7) Prvi trenuci vasione
8) Nanotube: osobine i način dobijanja

Troumim se između 1, 2 i 7.
Šta vi mislite?

nexexcalibur
26.11.2014, 18:17
^
http://pinkie.ponychan.net/chan/files/src/136198776138.jpg

SirDuck
26.11.2014, 22:13
Also, danas sam saznala da ako budem radila maturski iz fizike, tamo na Fizičkom fakultetu, da mogu biti oslobođena prijemnog...
Ne znam koliko je to tačno, jer mi je prenela drugarica, ali raspitaću se kod profesora iz fizike. Ja sam ionako htela da radim maturski iz fizike, ali sam se prijatno iznenadila kad sam to čula.
Uostalom, ako ne upišem ETF, bar imam sigurnu rezervu, ako je to tačno.
Nemam pojma ništa o Fizičkom fakultetu, tako da ne bi bilo na odmet da neko kaže nešto ako zna.

Uglavnom, teme su:
1) Crne rupe
6) Elementarne čestice
7) Prvi trenuci vasione

Šta vi mislite?

Tamo niko ne ide pa su očajni i puštaju na te fazone. Bio je popularan faks dok nisu ukinuli vojni rok :D
ETF je bolja opcija svakako.

Kreni da spremaš prijemni sutra, kolko sam video konkurencija je sve jača :D
Nije tolko teško upisati etf, ali nikad ne znaš kolko će se ljudi prijaviti, svake godine ih je sve više.

Prijavi se na oba prijemna, i fiziku i matematiku, računa ti se bolji a fizika može lepo da te, da izvineš, use*e i može da ti znači jer onda dobijaš neke dodatne poene za predmet Fizika 1 u prvom semestru.

Pitaj ako te šta zanima :)

E, da, velika pomoć pri spremanju prijemnog i za sve matematike na fakultetu: wolframalpha.com

Bathoryy
26.11.2014, 22:35
Pa da, naravno da faks mora biti očajan. Zvučalo je previše dobro da bi bilo istinito, ali pošto ja planiram samo da konkurišem na ETF-u bolje išta nego ništa. ;/
Jeste konkurekcija jača, potajno se molim da svi odu na Medicinu ili tako nešto.
A svakako sam planirala da i fiziku počnem spremati, i taman na oba prijemna da odem.

Što se tiče prijemnog, kod nas uveliko počeli da idu na pripreme, ali sam ja u fazonu da radim sama, jer mi se ne da bacati 300 evra na to.
Ne znam koliko je to dobra ideja? Moj ortak je dosta potrošio na pripreme da na kraju ne bi ni upisao faks. Ali je bar na Mašinski upao.
Zaista sam zadovoljna što nas je matematičarka forsirala redovno i davala nam stalno zadatke sa prijemnog, tako da ja nemam problema sa tim, jedino da se podsetim toga.
Počnem neku oblast, pa izvlačim svaki zadatak posebno sa ETF-a/FON-a/MATF-a i to ubacim u poseban folder. Sve je ionako na istu foru, lak je prijemni, bar meni.

Pitaću, pitaću, samo da smislim pitanja, vala... Odmah neka nelagoda kad pomislim da ću biti student i završiti srednju............
Hvala na linku.^^

Akia
26.11.2014, 22:55
Bathoryy, pogledah tvoje starije postove, i ako sam dobro zapazila, zavrsavas Prvu beogradsku?
Ja sam zavrsila Prvu, i takodje sam radila maturski iz fizike(astronomije), kakva slucajnost. Samo tad nisam znala da to ima uticaja na polaganje prijemnog za fiziku. Etf i fizicki su imali zajednicki prijemni kada sam se ja upisivala (ne znam da li je i dalje), pa je fizika automatski bila druga opcija. Ima nekoliko smerova na fizickom, osim prof. fizike tu su meteorologija, teorijska i eksperimentalna fizika, imaju nesto i vezano za informatiku, ali ne znam vise detalja.
Sto se tice teme koje da uzmes, neces pogresiti ni sa jednom, ja sam pisala o crnim rupama i zvezdama i zaista sam uzivala u tome.

Bathoryy
26.11.2014, 23:22
Da, Prva beogradska gimnazija je u pitanju. :D Plava ili crvena smena?

I meni se sve više čini da ću uzeti prvu temu, iako deluju sve kul. Svakako volim fiziku i htela sam maturski da radim pre nego što sam saznala ovo za Fizički al' i deluje logično, nije baš da je mnogo ljudi zagrejano za fiziku...
Nisam znala da su imali zajednički prijemni. Prijemni iz fizike na ETF-u je prelak, mnogo lakši u odnosu na matematiku, tako da definitivno oba predmeta spremam. xD

SirDuck
27.11.2014, 1:25
Sto da ne racunamo fizicku elektroniku, mozda devojku bas to interesuje? :P Za SI se slazem, to dodje vise kao privatni fakultet. :)

Tek sad vidim ovu poruku :)

Ma ne volim katedru, previše loših iskustava pa moram da bacim malo mržnje tu i tamo :p

Pa da, naravno da faks mora biti očajan. Zvučalo je previše dobro da bi bilo istinito, ali pošto ja planiram samo da konkurišem na ETF-u bolje išta nego ništa. ;/
Jeste konkurekcija jača, potajno se molim da svi odu na Medicinu ili tako nešto.
A svakako sam planirala da i fiziku počnem spremati, i taman na oba prijemna da odem.

Što se tiče prijemnog, kod nas uveliko počeli da idu na pripreme, ali sam ja u fazonu da radim sama, jer mi se ne da bacati 300 evra na to.
Ne znam koliko je to dobra ideja? Moj ortak je dosta potrošio na pripreme da na kraju ne bi ni upisao faks. Ali je bar na Mašinski upao.
Zaista sam zadovoljna što nas je matematičarka forsirala redovno i davala nam stalno zadatke sa prijemnog, tako da ja nemam problema sa tim, jedino da se podsetim toga.
Počnem neku oblast, pa izvlačim svaki zadatak posebno sa ETF-a/FON-a/MATF-a i to ubacim u poseban folder. Sve je ionako na istu foru, lak je prijemni, bar meni.

Pitaću, pitaću, samo da smislim pitanja, vala... Odmah neka nelagoda kad pomislim da ću biti student i završiti srednju............
Hvala na linku.^^

Te pripreme na faksu su... nisam išao na to, a sada kad sam i upoznao ekipicu koja to drži opet ne bih išao. Biće ti ih i previše kad krenu da te obaraju.

Ne znam šta da ti kažem jer svako drugačije funkcioniše pa ne bih da te savetujem loše. Nekome te pripreme znače, drugi su bacili pare, treći kažu da su se spremali sami nedelju dana pred prijemni (:rolleyes:) itd.

Samo batali zadatke sa drugih fakulteta, radi samo ETF, kolko se sećam FON je imao lakše zadatke.

Dzungla
27.11.2014, 4:28
Uglavnom, teme su:
1) Crne rupe
6) Elementarne čestice
7) Prvi trenuci vasione

Šta vi mislite?

Heh, zamalo ... Ako se odlučiš za 4 ili 8, mogu ti pomoći, c60 je "moj fah" :)

Evo baš danas u novinama (http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Vesti/514566/Revolucionarno-otkrice-Grafen-propusta-protone) videh zanimljiv članak, za koji ne mogu reći da je baš "precizan i tačan", ali može da zagolica maštu ...

"Srolaš" xD grafen i dobiješ CNT - carbon nanotube, i eto ti jedan deo maturskog :icon_stud

Akia
27.11.2014, 7:56
Da, Prva beogradska gimnazija je u pitanju. :D Plava ili crvena smena?
Bila sam crvena smena, fiziku mi je Slavisa predavao. :)

Bathoryy
27.11.2014, 18:51
Ah, ja plava, nažaalost.. Ali i meni Slaviša predaje fiziku, još od prve godine. Divan čovek.

Ništa, ne planiram na pripreme ionako, od januara počinjem matematiku redovno da radim. Ne da mi se bacati pare, svakako oću na budžet da upisujem.

voodoo_
27.11.2014, 22:23
Uzevši u obzir tvoj stav, predznanje i radne navike, javlja mi se da nećeš imati mnogo poteškoća na ETF-u, samo održavaj kontinuitet :)

Dreamfall
28.11.2014, 11:01
Ja sam zavrsio FON i pokajao sam se, isao sam u Prvu kragujevacku gimnaziju koja je jedna od najboljih u Srbiji, izasao sam odatle sa ekstra uspehom i masom predznanja jer su mi predavali odlicni profesori, i onda odem na FON, prijemni je bio tragikomedija, bio je cak i jedan zadatak sa trapezom koji se resava u dva reda :kreza: Ja i ortak smo bili medju prvih 50 ljudi na listi, i onda krece propast, odem na neki Menadzment tamo i to je bila greska epskih razmera, zaboravim masu stvari iz srednje, ne naucim generalno nista,zavrsim jako brzo, ali i dan danas ne mogu da nadjem posao :paranoia: Radim trenutno u prodavnici kompjuterske opreme, a to sigurno nije posao za koji sam izgubio silno vreme u skoli. Ovo vam je sada najbitniji izbor u zivotu drage kolege gimnazijalci, dok ce se vasi ortaci vec snaci sa strucnim skolama, vi sa gimnazijom ne mozete da zaradite dobru platu nikada.

@Bathoryy

Polazi i na FTNu (sto je ustvari ETF u Novom Sadu) za slucaj da ne upadnes na ETF, imam ja ortaka koji je tamo zavrsio Softversko inzenjerstvo i sada radi u Norveskoj, plata, ~ 5000 e, sto je oko republickog proseka za Norvesku, mesecno pukne oko 3000 e za prilicno lagodan zivot(Norveska je prilicno skupa, posebno hrana, ja sam bio nedelju dana u Bergenu i trebalo mi je par minuta da se povratim u prodavnici kada sam skontao da 12jaja kosta skoro 500 dinara :eek: ), a sve ostalo u dzep. Takodje na vreme kreni da ucis norveski jer ces tako lakse naci posao tamo. Lykke til :alealeee:

Bathoryy
28.11.2014, 20:59
@voodoo_

Naravno, to se podrazumeva. Ipak je to ozbiljan faks, a sigurno mi neće pomoći to da se ulenjim.

@Dreamfall, žao mi je da to čujem, nadam se da ćeš uspeti da nađeš posao u struci.
Nikako FON, razumela.

A znam, inostranstvo i sve to, ali treba i poznavati nekog tamo, snaći se za posao i sve što ide uz to. Učenje norveškog... i nemam neku želju baš.
Doduše, počela sam da učim nemački ozbiljnije, tako da svakako koristi.

voodoo_
28.11.2014, 21:23
Poznanstva će doći tokom faksa, neko od kolega može upasti u stranu firmu pa povući ostale itd. Dosta ljudi posle upisuje master ili doktorske po stranim univerzitetima gledajući sa strane da negde ostane na stalnom poslu. Mada ni ovde elektroinženjeri ne žive loše (finansijski; ne računam društvenu situaciju :kreza: ), ako iole znaju svoj posao. Ko ne zna, jbg. Znam neke što su relativno skoro završili telekomunikacije na ETF-u, kukaju kako im nije izvesno da nađu posao, a ne znaju osnovne stvari iz struke (TCP protokol, na primer).

Uglavnom gledaj ti da naučiš nešto tokom faksa i da znaš svoj posao, sve će doći na svoje mesto.

ETR1
28.11.2014, 21:35
U ovoj temi sam i ja postavila to pitanje ali bez dobijenog odgovora... anyway upisala sam pmf u NS smer dipl. informaticar, odsek IT. Isla sam u tehnicku, smer elektrotehnicar racunara, matematika mi je slabo isla, profesor nije mogao biti gori, sama sam se spremala za prijemni i isla sam na besplatne pripreme na pmf i dosta su mi pomogle. Sada mi matematika ide mnogo bolje nego pre, programiranje super posto sam ga imala 3 godine u srednjoj samo sto sad u javi radimo ali je slicno kao c i c++ . Eto malo sam podelila iskustvo, svim buducim brucosima srecno i da upisu sta zele :)

I like games
28.11.2014, 22:26
Da li ste možda upućeni koliko je perspektivna elektronika na ETF-u? Sve me više interesuje elektronika, pa me zanima koliko ima posla za inženjere elektronike bilo u Srbiji bilo u svetu.

voodoo_
28.11.2014, 23:12
Zavisi u kom smeru se uputiš, analogna, digitalna, FPGA programiranje, mikrotalasna tehnika... što se tiče digitalne, u Srbiji nije sjajno, treba imati puno sreće pa upasti u neki razvojni tim (jer ih ima malo), uglavnom ljudi završe kao verification inženjeri što je u suštini bezveze, zakucaš se i ne napreduješ. Što se tiče analogne, tu koliko znam nema ništa ovde.

Šta god budeš radio, vidi da ti digitalna i programiranje ne budu strani, možda završiš u embedded-u, to se još nekako i drži.

xp professor
30.11.2014, 0:56
Koliko je matematika povezana sa programiranjem jer matematiku ne znam bas najbolje prvenstveno zbog lose osnove (krivica nastavnika), a kasnije je to postala i moja krivica jer se nisam potrudio da nadoknadim znanje. Programiranje me interesuje i hteo bih da upisem neki smer iz te oblasti, jedino me zanima da li ce mi matematika predstvaljati veliki problem?

voodoo_
30.11.2014, 10:35
Nađi nekog da te spremi, za 3-4 meseca dobar predavač ti može nadoknaditi sve propušteno.

xp professor
30.11.2014, 21:00
Nađi nekog da te spremi, za 3-4 meseca dobar predavač ti može nadoknaditi sve propušteno.

Recimo da bude tako i da nadoknadim gradivo i polozim prijemni (upisem fakultet), da li me onda ceka neko deseto gradivo ili se sve svodi upravo na ovo sto sam imao na prijemnom? Ne znam bas na koji nacin to funkcionise.

toxic
30.11.2014, 21:27
Zavisi sta upisujes, ali matematika 1 (ili kako god je nazvao) je ista ona matematika koja se uci u cetvrtom razredu srednje skole. To je matematika koju, cini mi se, imas na svim informatickim fakultetima/smerovima tako da ce sigurno da ti znaci.

Djordje Turjacanin
30.11.2014, 23:00
To ti zavisi od fakulteta, uglavnom, ima naravno ono što je na prijemnom, ali ima i dosta više kasnije. Bitan ti je samo rad, to što u srednjoj nisi bio toliko dobar iz matematike ne mora da znači. Predznanje je svakako dobro i poželjno, ali ako si voljan da vježbaš ne bi trebao imati problema.

Thunderman
2.12.2014, 23:50
Koliko je matematika povezana sa programiranjem jer matematiku ne znam bas najbolje prvenstveno zbog lose osnove (krivica nastavnika), a kasnije je to postala i moja krivica jer se nisam potrudio da nadoknadim znanje. Programiranje me interesuje i hteo bih da upisem neki smer iz te oblasti, jedino me zanima da li ce mi matematika predstvaljati veliki problem?

To sto si bio los iz matematike u srednjoj skoli ne znaci da ces i na fakultetu biti los iz nje niti znaci da ne mozes da budes dobar iz drugih strucnih tehnickih predmeta. Moje misljenje je da mozes relativno dobro da programiras ako imas kreativnost i logiku bez nekog posebnog znanja iz matematike (osim ako ti bude trebala radi uslova ili neka formula radi kucanja koda, ali glavna caka programiranja je da sam povezujes stvari i smisljas resenja).

Nazalost ja sam otprilike tu kao ti, pomirio sam se da trenutno ne mogu da napredujem iz matematike i fokusirao se na ostale predmete, tako da sam odlican djak sa dvojkom iz matematike (mada me i ta dvojka brine :D).

Uglavnom, ako stvarno ne volis matematiku a zanima te IT sektor ja da sam na tvom mestu bih se fokusirao na neke fakultete gde nemas matematiku sve 4 godine pa je izgurao.

xp professor
2.12.2014, 23:57
Ista stvar, bukvalno sam se pomirio sa dvojkom/trojkom iz matematike i gurao ostale predmete maksimalno. Nije da je ne volim, ali znas i sam kad nesto ne vezbas na vreme i kad ti ne ide automatski ga zamrzis, ali opet ima momenata kad mi gradivo legne dobro pa volim da radim i vezbam tada. Ali da se vidim i IT svetu, vidim se, i sam sam to shvatio jos od malena i drugi mi to govore.

hitmanneverdead
24.1.2015, 18:24
Pozdrav svima,

Interesuje me 3godisnji smer na MATF-u pa ako nekoga ne mrzi da mi ukratko kaze njegovo misljenje o smeru, da li je perspektivan i koliko je zapravo "tezak".
Planirao sam da zavrsim 3+2 master.

Konkretno, matematika mi solidno ide (kroz 4 godine srednje imao sam 4-3 uvek) a informatika i racunari su mi prva ljubav jos iz detinjstva. Zeleo bih naravno smer gde ima sto vise prakticnog programiranja, mada shvatam da je nemoguce da na fakultetu radis bas sve sto ti hoces tako da sta da se radi.

Bilo kako bilo, ukoliko neko ima bolji predlog od ovog 3godisnjeg smera, otvoreno cu razmotriti i njegov predlog naravno.

Hvala unapred! :ciao:

aammeerr
22.6.2015, 18:19
Pozdrav,upravo sam saznao da ce na prijemnom na medicini kod nas (Tuzla) biti pitanja iz novosasdskog i beogradskog informatora ako neko ima te informatore u pdfu moze li mi poslati ili ako ima neku informaciju vezanu za njih?

NecroMancer996
4.7.2015, 17:50
Pozdrav. Polagao sam prijemni na FTN-u u Novom Sadu, i sad treba da izaberem izmedju smerova "racunarstvo i automatika" ili "energetika elektronika i telekomunikacije", s tim sto bih na racunarstvu bio na samofinansiranju a na eet-u na budzetu. Ako bih upisao eet, izabrao bih na drugoj godini mikroracunarsku elektroniku. Da li taj smer ima perspektivu, ili mi je ipak bolje da ove godine platim skolarinu na racunarstvu?

NIx Car
4.7.2015, 20:00
Sve zavisi sta ti zelis. Ukoliko zelis da se bavis programiranjem elektronike (integriasnih kola i ostalog), onda ostani na E1. Na E2 na trecoj godini imas tri razlicita usmerenja (Racunarska tehnika i racunarske komunikacije (sta se tu radi ne znam, ali znam da firma RT-RK koja je nastala iz tog usmerenja, ima uspesnu sa radnju sa francuskim telekomom i pravi im STB uredjaje), imas smer za automatiku, i imas smer primenjena racunarska tehnika (ili tako nesto). Na tom usmerenju ces uciti o modelovanju i pravljenju softvera). Mogucnost zaposlenja i za E1 i za E2 je velika. Niko ko diplomira bilo koji od ta dva smera sa bilo kojim usmerenjem nije ostao nezaposlen (neki su i u toku skoovanja dobili stipendije od nekih kompanija za koje su poceli da rade cim su dobili diplomu).

P.S. Srecno sa matematikom kod Dorosa i Ilije :D

Aibo
9.7.2015, 10:15
Pozdrav za FTN podmladak, ja sam bio E1 ali se ne bih usudio da delim savete povodom odabira. Kod Radeta i Ilije samo disciplinovan rad, preživi se i to. U Zavisnosti od smera, možda posle naletite na Pršu (veliki štrumf, prek i pravedan) i Dumnića (podlo stvorenje - hodajuća sujeta i masa kompleksa), pa je i to veselo. :D

cane.prebranac
9.7.2015, 12:16
Prse vise nema :) Otisao u penziju odmah posto sam ja polozio magnetiku. A Dumnic je na energetici. Moj savet plati godinu na Racunarstvu ili upisi E1 pa gledaj da se prebacis na E2 pre je to moglo ne znam sada kakvo je stanje.

NIx Car
9.7.2015, 16:27
Mozes i sada, nije bog zna kakva razlika predmeta na e1 i e2 u prvoj godini (ili je mozda cak i nema).
Ja sam na Softverskom, zadovoljan sam sto mi ni ilija ni doros nisu predavali :D

Alek92
20.7.2015, 20:09
Cao :ciao:

Da li neko ima informacije, sugestije, predloge, iskustva, bilo sta, vezana za master studije u inostranstvu, na temu ekspertskih sistema i/ili vestacke inteligencije? Gde je najbolje aplicirati? Koliko je tesko biti primljen? Koliko tesko je dobiti skolarinu/stipendiju? Itd.

Takodje, koliko je lako/tesko pronaci radno mesto u ovoj oblasti, koliko se isplati takvo radno mesto, itd.

Hvala unapred :)

dabome
26.1.2016, 15:53
Zdravo, polaganje za racunarske nauke na PMF u nisu, se sastoji iz informatike i matematike? Samo sto ta matematika nije ista kao i na departmanu za matematiku? Da li ima neko zbirku za vezbanje tih zadataka, ili savet kako da spremim prijemni iz matematike za departman racunarske nauke? Ostale informacije o tom departmanu i fakultetu su pozeljne...

bachi
26.1.2016, 16:02
Impact smara lafe, isključi taj font. :(

elzike7
26.1.2016, 18:37
Možeš da biraš da li ćeš da radiš test ili iz informatike ili iz matematike.
Pretpostavljam da je test iz matematike na dep. za rač. nauke lakši od testa na dep. za mat, ali nisam siguran.
Realno, mislim da je lakše da se odgovori na pitanje "šta znači .rs" nego dati odgovor na bilo koje od ovih pitanja: http://wpresspmf.pmf.ni.ac.rs/?wpfb_dl=832 :) S tim što ćeš imati problem sa testom iz informatike ako nemaš iskustva sa programiranjem.

Sve o upisu:
http://wpresspmf.pmf.ni.ac.rs/?page_id=2479
Dešava se da padne taj sajt pa evo i ovaj link:
http://www.pmf.ni.ac.rs/pmf/upis/upis_rac.php

Ako imaš neko konkretno pitanje, pitaj slobodno.

dabome
26.1.2016, 18:49
Hvala na linku. Mislio sam na zbirke, a od ostalog:
Kakva je atmosfera na faksu naročito na ovom departmanu?
Kakva su predavanja?
Da li može da se nauci puno* usavršavanje programiranja, kvalitetnije pisanje koda, bolje razmišljanje rešavanja problema?
Zašto studiranje traje 3 a ne 4?
DDa li upisati na ovom fakultetu programiranje i na elektronskom, Niš?
I kako ste spremali prijemni matematike za ovaj departma?

elzike7
26.1.2016, 19:07
Ja mislim da imaš samo prijemne ispite od ranije, a da konkretna zbirka ne postoji. Bar je ja nisam video :D Polagao sam test iz informatike - prešao sam sva pitanja i zadatke od ranije i otvorio knjigu iz informatike za prvi razred srednje čisto malo da upotpunim teorijsko znanje i upao sam na budžet.

Na PMF su 3 god. osnovne studije, a 2 god. master, a mislim da je na ostalim 4 god. osnovne i 1 god. master tako da ti se isto hvata.

Ne znam kakvo je stanje na elektronskom, ja sam se razmišljao da to upišem ali sam odustao jer nisam baš u dobrim odnosima sa matematikom, fizikom i sličnim, tako da to u startu nije bila opcija. Ali ako tebi dobro idu te stvari, možda bi mogao i o njemu da porazmisliš.

- Da li može da se nauci puno* usavršavanje programiranja, kvalitetnije pisanje koda, bolje razmišljanje rešavanja problema?
Kad je ovaj naš asistent u pitanju, mislim da je odgovor potvrdan :D

Što se atmosfere tiče, faks se nalazi u neposrednoj blizini ciganske mahale tako da se ponekad desi da dok je atmosfera na faksu čista, u dvorište bolje da ne izlaziš.

Znaš kako... Što se predavanja tiče (ne vežbi) pojedini profesori prosto vole da sve što treba da kažu napišu na slajdove i onda čitaju odatle. Pri tome, prisustvo tim predavanjima nije obavezno. Ipak mislim da je najbolje ne odsustvovati sa njih. Prisustvovanje svim vežbama se definitivno isplati (samo nisam siguran za matematiku :) ) A problem u svakoj obrazovnoj ustanovi kod nas je što neka "znanja" koja stičemo tokom školovanja nam nikada neće trebati u životu, ali šta ćeš.

dabome
26.1.2016, 19:21
Hvala na odgovorima, nisam ocekivao da tako brzo odgovorite :) . Programiram vec 2-3 godine. Bas ono :), kad si mi rekao/la da moze da se bira sta ces da polazes. Ali ako je to tacno zasto na ovom linku http://wpresspmf.pmf.ni.ac.rs/?wpfb_dl=687 25 strana departman za rac. nauke, stoji i ispit za infor i za matematiku, jel to ima neke veze?
I ako ne spremam matematiku za prijemni, da li ce to lose uticati na mene kroz dalje studije? Kakva je matematika u odnosu na ovu sto se polaze u prvoj godine pa na dalje... I sta je s tim romima?

elzike7
26.1.2016, 19:42
Pri prijavljivanju za prijemni ispit zaokružuješ da li hoćeš test iz informatike ili test iz matematike.

Moje mišljenje je da je najbitnije da upadneš (tj. da spremiš ono što najbolje znaš), a posle možeš da učiš ono drugo. S tim što nisam baš kompetentna osoba da odgovaram na takva pitanja jer je velika verovatnoća da polažem matematiku sledeće godine :D Tako ti je to kad uošte ne ideš na časove nit vežbaš nešto kući. Inače sve ostalo mi dobro ide.

Samo par puta se desilo da se oseća neka crkotina u vazduhu. Isto tako retko se deca okupe da smaraju prolaznike ili merkaju džepove, ali to se lako najuri. Nije strašno.

Nego, muško sam i sam sam (ne mora množina) :D
Inače sam upisao prošle godine, tako da ako bi da pitaš nekog ko je malo duže na faksu možeš da potražiš ovde npr:
https://www.facebook.com/groups/438383533026832/

ledilo
31.1.2016, 19:05
Zdravo svima

Poslodavac treba da me prebaci na novo radno mesto. Za to mesto je potrebno poznavanje PL/SQL-a. Treba da pronađem kurs na kome mogu da naučim osnove. Jedna škola mi nudi kurs PHP programiranja. Program kursa je sledeći:
1. osnove web dizajna HTML+CSS
2. osnove dinamičkog web dizajna Ajax, Java Script, jQuery
3. uvod u PHP
4. Drupal CMS – PHP moduli, dizajn teme
5. WordPress CMS – PHP plugini, dizajn teme
6. razvoj sajtova i aplikacija i objektno orijentisan koncept u PHP-u
7. PHP i Web servisi – XML
8. internet marketing
9. testiranje PHP sajtova i aplikacija
10. PHP i baze podataka – MySql
11. cPanel i administracija Apache servera
12. tehnička dokumentacija i praćenje razvoja projekta

Kurs je jedan na jedan, tj individualni, profesor i ja. Kurs traje 40 časova. U ponudi nemaju samo PL/SQL. Da li je ovo ok program za to što meni treba?

CoFigamer
2.2.2016, 19:06
Pozdrav! Planiram da nastavim skolovanje na fakuletetu, izbori su ETF u Nisu, smer programiranje i Metropoliten (imam stipendiju 1000 eura). Zanima me generalno o fakultetu, koji programski jezici se uce, da li se nesto promenilo u zadnji par godina? Koliko je prosle godine bilo mesta za budzet. Zanima me steceno znanje prvenstveno za programiranje izmedju ova dva fakulteta i nalazenje poslova posle zavrsetka istih.

Aleksandar Djurovic
2.2.2016, 21:52
Zdravo svima

Poslodavac treba da me prebaci na novo radno mesto. Za to mesto je potrebno poznavanje PL/SQL-a. Treba da pronađem kurs na kome mogu da naučim osnove. Jedna škola mi nudi kurs PHP programiranja. Program kursa je sledeći:
1. osnove web dizajna HTML+CSS
2. osnove dinamičkog web dizajna Ajax, Java Script, jQuery
3. uvod u PHP
4. Drupal CMS – PHP moduli, dizajn teme
5. WordPress CMS – PHP plugini, dizajn teme
6. razvoj sajtova i aplikacija i objektno orijentisan koncept u PHP-u
7. PHP i Web servisi – XML
8. internet marketing
9. testiranje PHP sajtova i aplikacija
10. PHP i baze podataka – MySql
11. cPanel i administracija Apache servera
12. tehnička dokumentacija i praćenje razvoja projekta

Kurs je jedan na jedan, tj individualni, profesor i ja. Kurs traje 40 časova. U ponudi nemaju samo PL/SQL. Da li je ovo ok program za to što meni treba?
Nije. PL/SQL je za Oracle baze. Trazi Oracle kurseve.

Neutrino
3.2.2016, 7:04
Kurs je jedan na jedan, tj individualni, profesor i ja. Kurs traje 40 časova. U ponudi nemaju samo PL/SQL. Da li je ovo ok program za to što meni treba?Bez uvrede ali u tvom slučaju se ne zna ko je luđi: ti koji ne znaš čak ni o čemu se radi u opisu radnog mesta ili poslodavac koji te postavlja na to mesto.

CoFigamer
20.2.2016, 23:43
Da li mozda neko slucajno zna kakve povlastice imaju osobe sa invaliditetom na fakultetima? Dobio sam informaciju da osobe sa invaliditetom imaju 50% popust na placanje skolarine i kod drzavnog, i kod privatnih fakulteta, ali nigde ne mogu naci informacije o tome na internetu

Radojevicuros22
21.2.2016, 20:45
Evo, i meni treba pomoc oko fakulteta. Inace, druga sam godina gimnazije, prirodni smer i prosek mi je 3,73 (isto i u prvoj godini).
Zanima me kakvi su (ovih godina) zahtevi za ETF, smer za IT programere.

ganux
8.3.2016, 11:43
Bilo bi interesantno cuti gde je sad i sta radi, cime se bavi postavljac teme 6am3 Fana71c posle 9 godina??

dabome
13.3.2016, 13:03
Da li zna neko kako je opremljen pmf u nisu racunarske nauke, ako ste u mogucnosti okacite slike ucionica. Nasao sam neke iz 2012, i nadam se da se faks unapredio od tada : http://www.pmf.ni.ac.rs/pmf/studije/racunarske_nauke/nagrade_2012/images/DSCN3885.JPG

@CoFigamer
imas ovde "УПИС ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ"
princip jeste ako polozes prijemni, i onda se rangiras na posebnoj invalidskoj rang listi, koju finansira vlada. A ako ne upadnes na njoj onda ides na normalnu rang listu . Trazi dokumenta za fakultet i naci ces nesto za invaliditet.

http://fakulteti.edukacija.rs/wp-content/uploads/2013/06/prirodno-matematicki-fakultet-nis-konkurs-za-upis-2015-2016.pdf

Schnak3
16.3.2016, 0:42
izbori su ETF u Nisu, smer programiranje i Metropoliten (imam stipendiju 1000 eura).

Da li ti ta stipendija vazi samo jednu godinu? Ako vazi onda nemoj to ni da "upisujes".

DDa li upisati na ovom fakultetu programiranje i na elektronskom, Niš?
I kako ste spremali prijemni matematike za ovaj departma?

Uzmes zbirku koja ima 40 testova od 6 zadataka i krenes da vezbas. Za ono sto ne znas odes kod privatnog profesora da ti objasni.

Da li zna neko kako je opremljen pmf u nisu

Cela ta zgrada PMFa je nekada bila neki institut za istrazivanje, ceo faks je uzasno kompresovan i smesan :)

Ne znam kakve su ucionice. Drugar se ne zali, tako da bih rekao da su OK.

Informatika na PMFu je mnogo laksa u odnosu na Elektronski. Na Elektronskom ce da ucite fiziku, elektrotehniku 1 i 2 i elektronske komponenete, to nekom moze da bude mana.

Ali od 2. i 3. godine se na Elfak-u radi sigurno za trecinu vise nego na PMF-u. Prost primer su lab vezbe koje vam vuku 20% ocene i na koje morate da idete jednom nedeljno- zavisno od predmeta, treba vam po pola dana do dan da spremite sve zadatke. To dosta oduzima vremena.

Primer:
PMF:
1. Objektno orijentisano projektovanje
(Radi se C++, Java i pominju se thread-ovi)

Elektronski:
1. Objektno orijentisano projektovanje (C++)
2. Programski jezici (Java)
3. Operativni sistemi (bash i sve o threadovima)

PMF:
Mislim da se zove Arhitektura i organizacija racunara
Radi se asembler nesto malo, preko RISK i CISK instrukcije

Elfak:
1. Racunarski sistemi (Asembler- osnovne komande, podprogrami i stek)
2. Arhitektura i organizacija racunara (razliciti zadaci vezani za memorije i procesor)
3. Mikroracunarski sistemi (Nastavak asemblera; serijski i paralelni U/I)

dabome
16.3.2016, 10:23
@Schnak3
Hvala na informacijama.
Po njima ako ides na elektronski, izlazis kao hard-core programer?
Ono, bolje je da bude sto vise oblasti kao sto si uporedio, ali ne svidja mi se fizika. Nadam se da cu na pmf biti zadovoljan, pogledao sam predmete, nisu bas granulasti ali bem li ga. Verovatno ce mi trebati sva ta znanja sa elektronskog ali sad sam u fazonu da upisem neki faks bez fizike i elektronike ( ima verovatno i na pmf ali nije valjda toliko sofisticirana).

player1
16.3.2016, 11:03
Bilo bi interesantno cuti gde je sad i sta radi, cime se bavi postavljac teme 6am3 Fana71c posle 9 godina??

Tesko... Nije se ulogovao, jos od 2008.

Schnak3
16.3.2016, 14:30
Ono, bolje je da bude sto vise oblasti kao sto si uporedio, ali ne svidja mi se fizika. Nadam se da cu na pmf biti zadovoljan, pogledao sam predmete, nisu bas granulasti ali bem li ga. Verovatno ce mi trebati sva ta znanja sa elektronskog ali sad sam u fazonu da upisem neki faks bez fizike i elektronike ( ima verovatno i na pmf ali nije valjda toliko sofisticirana).

Na PMFu se radi vise matematike, ne znam tacno koliko predmeta imaju, ali na Elektronskom ima ukupno 4 predmeta koji se ticu matematike (Matimatika I, Matematika II, Diskretna matematika, Teorija grafova ILI Verovatnoca i statistika- svi vaze za osrednje/teske predmete).

Fizika pokriva ono sto se 4 godina radi u bilo kojoj gimnaziji na prirodno matematickom smeru, nista vise. Doduse teorija je dosta zeznuta jer mora skoro cela knjiga da se nauci.

Po njima ako ides na elektronski, izlazis kao hard-core programer?

Ne bih rekao da izlazis ka hard-core programer, ali mislim da je u Nisu definitivno bolji od PMFa. Nekako mislim da se ozbiljnije predaje na predmetima i da se vise nauci, tako da em ima sire znanje em je malo i dublje. Naravno, sve od tebe zavisi i koliko naucis. Ja sam se provlacio iz nekih predmeta sa 6 pa se malo gradiva secam nakon godinu-dve od polaganja.

Npr na Elektronskom je odrzivo da 50% studenata prelazi u sledecu godinu, na PMFu nije jer onda nece imati kome da predaju, samim tim su nizi kriterijumi. PMF nema prvu opstu godinu tako da ono sto se tamo radi u 1. godini na Elektronskom se radi u drugoj.

II, III, IV
160->80->40

I,II,III
30->15->7.5

CoFigamer
16.3.2016, 21:47
@CoFigamer
imas ovde "УПИС ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ"
princip jeste ako polozes prijemni, i onda se rangiras na posebnoj invalidskoj rang listi, koju finansira vlada. A ako ne upadnes na njoj onda ides na normalnu rang listu . Trazi dokumenta za fakultet i naci ces nesto za invaliditet.

http://fakulteti.edukacija.rs/wp-content/uploads/2013/06/prirodno-matematicki-fakultet-nis-konkurs-za-upis-2015-2016.pdf

Hvala ti puno!

@Schnak3

Stipendija vazi jednu godinu, godina je 1500 evra, znaci doplacujem 500 evra. Mada bi trebalo da imam popust.

Nego sta mislite o Metropolitenu? Mozda idem na takmicenje, od nas desetoro idu petoro, (pa ako upadnem u tih petoro), koji organizuje Metropoliten, nagrada 4 godine besplatne studije. Tamo sam bio na praksi i svidelo mi se kako studenti predaju, njihove utiske o fakultetu. Vecina vec pocinjuu da rade u drugom semestru, itd itd.

E sada nisam pametan sta je bolje.

Inace idem u ETS "Mija Stanimirovic", smer elektrotehnicar informacionih tehnologija. Znaci imam dosta predznanja sto se tice programiranja.

Schnak3
16.3.2016, 21:58
Nego sta mislite o Metropolitenu? Mozda idem na takmicenje, od nas desetoro idu petoro, (pa ako upadnem u tih petoro), koji organizuje Metropoliten, nagrada 4 godine besplatne studije. Tamo sam bio na praksi i svidelo mi se kako studenti predaju, njihove utiske o fakultetu. Vecina vec pocinjuu da rade u drugom semestru, itd itd.

Idi i takmici se, u krajnjem slucaju mozes da otkazes cak i ako osvojis to besplatno studiranje. Drugar ide tamo, taj Metropoliten mi se cini kao jedan malo ozbiljniji tutorial, lynda.com + udacity

Inace idem u ETS "Mija Stanimirovic", smer elektrotehnicar informacionih tehnologija. Znaci imam dosta predznanja sto se tice programiranja.

Al si zato mnogo slab sa Fizikom i Matematikom, to ce da te pokosi na prvoj godini Elfaka. Ako roditelji mogu da ti placaju da ides na privatne casove matematike to uopste nece biti problem. U gimnaziji se uci 1/2 Matematike 1, dok je Matematika 2 ista kao 4. godina prirodno matematickog smera.

Moras sam da znas koliko si "pametan". 3. godina je bas za*****a, ako obnovis godinu (upises polovinu 4.), pa onda ne zavrsis u roku, pa placas jos jednu godinu kao apsolvent, pa se zaposlis- nikad neces zavrsiti fakultet.

Inace pominjes ono sa invaliditet- Elektronski ima one siroke staze za kolica, i ukupno 4 lifta (2 na jednoj strani zgrade su uvek puna).

doctor
17.3.2016, 2:40
Malo više rada na prvoj godini na Elfaku od samog starta i nema brige... Ja sam iz srednje medicinske otišao tamo pa evo me, živ i zdrav, položio i matematike i elektrotehnike i fiziku :) Samo rad i trud i ne odustajati, isplati se imati to na umu ako se lomiš između privatnog i državnog faksa.

Privatni mu dođu baš kao neki tutorijali.

CoFigamer
17.3.2016, 9:46
Idi i takmici se, u krajnjem slucaju mozes da otkazes cak i ako osvojis to besplatno studiranje. Drugar ide tamo, taj Metropoliten mi se cini kao jedan malo ozbiljniji tutorial, lynda.com + udacity

Al si zato mnogo slab sa Fizikom i Matematikom, to ce da te pokosi na prvoj godini Elfaka. Ako roditelji mogu da ti placaju da ides na privatne casove matematike to uopste nece biti problem. U gimnaziji se uci 1/2 Matematike 1, dok je Matematika 2 ista kao 4. godina prirodno matematickog smera.

Moras sam da znas koliko si "pametan". 3. godina je bas za*****a, ako obnovis godinu (upises polovinu 4.), pa onda ne zavrsis u roku, pa placas jos jednu godinu kao apsolvent, pa se zaposlis- nikad neces zavrsiti fakultet.

Inace pominjes ono sa invaliditet- Elektronski ima one siroke staze za kolica, i ukupno 4 lifta (2 na jednoj strani zgrade su uvek puna).

Matematika mi ide sasvim dobro, sto se tice fizike nije relevantno da kazem sada da mi ne ide dobro iz iskustva osnovne skole.

Imam tesko ostecenje sluha, pa imam invaliditet u visini od 70%.

A sto se tice zaposlenja posle ETF-a?

Porazmislicu, hvala puno na odgovorima.

Schnak3
17.3.2016, 12:32
Matematika mi ide sasvim dobro, sto se tice fizike nije relevantno da kazem sada da mi ne ide dobro iz iskustva osnovne skole.

Imam tesko ostecenje sluha, pa imam invaliditet u visini od 70%.

A sto se tice zaposlenja posle ETF-a?

Porazmislicu, hvala puno na odgovorima.

Odokativno 90% gimnazijalaca dodje do kraja osnovnih studija, dok je to slucaj sa mozda 50% osoba koje su zavrsile tehnicke fakultete (nisam brojao nikad).

ETF- Elektrotehnicki fakultet u Beogradu
Elfak- Elektronski fakultet u Nisu

Na koji mislis? Na oba se isto radi, ETF je samo fensi jer je u Beogradu i ima lepse ima, takodje je i malo tezi fakultet, mada poslednjih godina polako povecavaju kriterijum na Elektronskom.

Ukratko- ako zavrsis racunarstvo i informatiku (RII) imaces posla, sve ostalo je veoma diskutabilno kao i ako zavrsis bilo koji drugi fakultet. Mada i dalje Elektronac moze lakse da nadje posao od bilo kog pravnika, ekonomiste pa mozda i medicinara.

voodoo_
17.3.2016, 17:01
Medicinarima je najteže da nađu posao od svih nabrojanih (osim ako su lekarska deca).

CoFigamer
17.3.2016, 21:53
Elfak, tacnije. Planiram racunarstvo i informatiku.

A sto se tice zaposlenja, mislio sam na to da li te neko odmah povuce po zavrsetku studija. Koliko procenata sa elektronskog tako nadju posao.

Schnak3
18.3.2016, 2:20
Elfak, tacnije. Planiram racunarstvo i informatiku.

A sto se tice zaposlenja, mislio sam na to da li te neko odmah povuce po zavrsetku studija. Koliko procenata sa elektronskog tako nadju posao.

Mislim da svi programeri nadju posao, al neko radi za 200 evra a neko za 400e u startu, sve zavisi od toga šta radiš i koliko znaš. Ne znam tačno brojke, ali sam prilično siguran da iOS programer sa godinu dana iskustva ima dosta veću platu u odnosu na nekog ko radi PHP-u.

Schnak3
18.3.2016, 17:38
Ja sam iz srednje medicinske otišao tamo...

Tvoj nickname :D

DusanN
19.6.2016, 22:30
2 godine me dele od fakulteta al nesto sam danas video za Vojnu Akademiju pa me zanima nesto
Mora li se imati savrsen vid da bi se upisala?

perablenta
20.6.2016, 9:18
2 godine me dele od fakulteta al nesto sam danas video za Vojnu Akademiju pa me zanima nesto
Mora li se imati savrsen vid da bi se upisala?

Zavisi od roda/smera.

Kada sam ja pokušao da upišem za pilota 2007., nisam primljen jer sam imao -0.5 na levom oku, a granica je +-0.25, a meri se na svakih 0.25.

Za ostale smerove nije potreban 20/20 vid.

Mata i opšta kultura za prijemn su bile smešne. Za nekoga ko je išao u gimnaziju. Fizički testovi su malo teži, ako nisi u kondiciji, nisi aktivan sportista, moraćeš da vežbaš.

Ako ni zbog čega drugog prijavi se zbog besplatnog kompletnog sistematskog na VMA. Krv, srce, pluća, IQ itd. I naravno vojničkog pasulja u menzi :)

toxic
20.6.2016, 10:44
Par prijatelja koji su upisali ili pokušali da upišu kažu da je najbitnija matematika (iz četvrtog srednje) i fizička sprema (teretana i neki sport bar godinu dana u napred). Što kaže perablenta, vid zavisi od toga gde bi da ideš.

DusanN
20.6.2016, 12:19
Video sam cak da ima nesto vezano za informatiku
Matematika mi ide solidno imam 4 mada kada bi znao da mogu da prodjem zbog vida poceo bi da aktivno vezbam matematiku.Problem je sto na levom oku vidim zamuceno od rodjenja a dioptrija je -2.Fizicka spremnost mi nije problem

perablenta
20.6.2016, 12:31
Imaju kancelarije vojnog odseka, u civilnoj upravi opština, pozovi i pitaj da li samo za pilote traže perfektan vid.

Dimo
20.6.2016, 14:31
A ni tu fizičku spremnost ja ne bih shvatao olako. Svako od nas je kadar da nacijepa nekoliko metara drva, ali trčanje, plivanje, penjanje uz konopac, to moraš da treniraš.

DeCoy
20.6.2016, 16:46
Kakvo bre plivanje, imaš trčanje na 60/2500 metara, zgibove, skok u dalj i to je sve ja mislim...

perablenta
20.6.2016, 17:51
Kakvo bre plivanje, imaš trčanje na 60/2500 metara, zgibove, skok u dalj i to je sve ja mislim...

Tako je bilo 2007. kada sam ja bio.

Pišu vežbe i norme u informatoru za VA.

DusanN
20.6.2016, 18:29
To sto je Decoy napisao sam procitao i ja na netu.
Ako je tako samo bi me trenutno zgibovi zezali, a ako ima plivanja no no to uopste ne gotivim niti znam :D
Moracu da se raspitam za to oko vida pa ako moze udri spremanje :)

Luka Filipovic
20.6.2016, 21:51
Sto se fizicke spreme tice imas trcanje na 2400m gde je prolazna kvota ispod 12 minuta I 30 sekundi, dok je valjda idealnih 100 poena za 9 minuta. Ima sprint na 60 metara gde je 8 sekundi idealno, a za kvotu nisam siguran. Skok u dalj kvota je nesto smesno a idealno 2,75m. Sa 2.3m ces dobro proci. I zgibovi u minuti (15 zgibova 100 poena, a kvota je valjda 4). Pored fizickog dosta je bitan prijemni iz mate, oko 15 zadataka tezine prijemnog sa FONa. Za pilota ces tesko upisati posto primaju dosta ogranicen broj, a prednost imaju gimnazijalci iz Vojne. Mislim da vid mora biti+- 0.25 ili bolji.

nikola_b
19.7.2016, 15:34
Pozdrav svim clanovima foruma... Interesuje me vase misljenje o ovoj skoli, upisao sam smer automatika i sistemi upravljanja vozilima, zeleo bih da ucim o auto dijagnostici i elektronici, pa da li je to pravi smer???

enaB
19.7.2016, 21:44
Ako zelis da ucis, mozes dosta da naucis, a ako hoces samo da zavrsis, neces morati mnogo da ucis...ukratko :kreza:

kasijus
25.7.2016, 11:56
Verujem da je bila ova dilema na temi, ali vremena se menjaju, aktuelniji komentari su dobrodosli:

RAF ili ETF (smer RTI)?

U smislu znanja koje se stekne i cenjenosti diplome (ovo drugo se vise odnosi na RAF, jer, za ETF se zna...)?

milica_
12.8.2016, 16:25
Planiram biti programer, ali ne znam koji je fax najbolji za to...Zavrsavam gimnaziju i dobro stojim sa matematimom i informatikom. Zelim raditi ovaj posao, ali znam i da je to uglavnom posao za muskarce, a vecina se protivi kada cuju da je zena progamer, pa je to jos jedna dilema koja me koci... Imam jos godinu dana da razmislim, ali bih volela da znam ove informacije da bih znala koje predmete vise da ucim zbog prijemnog... Unapred zahvalna na savetima :ciao:

water wizard
12.8.2016, 16:28
PMF ja mislim da je kao stvoren za tebe, na kraju postaneš doktor.. ali ajde da čujemo i druga mišljenja

milica_
12.8.2016, 16:30
Ako neko moze da odgovori i da li je Java programiranje najbolje

water wizard
12.8.2016, 16:44
java je tražena ali vrlo šuplja što se tiče sigurnosti, kratkoročno je dobra, dugoročno ko zna, uglavnom ti kad kreneš sa C++ sve ti je to isto, java, C#, C++ itd

Strider
17.8.2016, 14:46
Aj da ti ja odgovorim, posto se sa programerima druzim na redovnoj bazi.

Faks koji ti u principu trazis je Elektronski fakultet. Par drugara ga zavrsavaju i trenutno rade u firmama koje se bave time. Jedan o njih je poceo kao software support, tj. resavao je kojekakve tickete, i imao je nesto posla sa programiranjem, a onda je presao u programerski tim i sad se prakticno samo time i bavi. Dobar prijatelj zavrsava Elektronski (u Nisu, za to mogu da garantujem barem), i u toku studiranja se ubio radeci kojekakve projekte, tj programe, sto u Webu, sto standalone stvari poput nekog softvera za ucenje voznje, koliko se secam. Treci je, pak, radio softver na Arduinu za kontrolu daljinskih helikoptera sa laptopa (kretanje po predefinisanim putanjama). Ima svacega, ali se svi obucavaju upravo za to - da programiraju.

Sta je radio ? Ja nisam programer, ali kako se secam prolazio je stosta - Javu, PHP, Unity, C#, i razne druge jezike kojima ni ime nisam zapamtio. Prakticno, na Elektronskom se prave programeri. Sto se tice toga da je programiranje "muski" posao, ne zavaravaj se. U toj tvrdnji nema nista od istine. Devojke su skoro podjednako zastupljene na Elektronskom, a tako i u firmama, i ne cujem da su ozloglasene po tome da nista ne znaju. Samo ti nauci svoj posao,i nema nikakvih problema. Ne postoji razlika izmedju muskog programera i zenskog programera u poslu koji oni mogu da urade.

Uostalom, idi do Elektronskog i raspitaj se. Ima smerova koji se fokusiraju bas na elektroniku, automatiku i "hardverski" deo, ali neki se fokusiraju na programiranje.

Aibo
24.8.2016, 16:52
U Novom Sadu Elektrotehnički fakultet je imao fenomenalni smer za prgogramiranje. Znam da su traženiji programeri izlazili sa Elektrotehničke katedre za programiranje nego sa PMF-a. E to je važilo za NS. Za druge gradove ne znam. Mislim da su npr. u BG i PMF i ETF na odličnom glasu.

Što se najboljeg programskog jezika tiče, to je mislim nemoguće pitanje. Zavisi za koju primenu itd. Moji poznanici koji su programeri svi znaju više programskih jezika i često jer tako obično posao zahteva i ume da se menja od projekta do projekta. Kažu da kada jednom postaneš dobar programer u npr. Javi nije mnogo teško promeniti okruženje i naučiti nove komande za neki drugi programski jezik ako se pokaže potreba.

O polovima i zanimanjima neću ni da komentarišem. A ne bi trebalo ni ti da lomiš glavu. Radi ono što voliš i u čemu si dobra - kraj priče.

milica_
10.2.2017, 16:10
Odlucila sam se da upisem PMF u Beogradu i zelim neki smer za programiranje. Znam da je ETF mozda bolji od PMF ali je i dosta tezak, ne bih da rizikujem i veoma mi je vazno da budem na budzetu, i naravno da mi se studiranje ne oduzi na 10 godina.. Pa sam se zbog toga odlucila za PMF.. Nemam nikoga poznatog ko studira ili je studirao ovaj fax, pa su mi veoma nepoznati smerovi na ovom fakultetu, a profesori u srednjoj su veoma nezainteresovani za pomoc.
Cetvrta sam godina i pocela sam da spremam informatiku i matematiku za prijemni. Ako mi neko moze pomoci oko smerova na PMF i detaljnije opisati (bilo bi pozeljno i ako neko zna koliko studenata primaju na budzet i koliko je bodova potrebno za to)...... Hvala svima u napred :)

ETR1
10.2.2017, 20:58
Odlucila sam se da upisem PMF u Beogradu i zelim neki smer za programiranje. Znam da je ETF mozda bolji od PMF ali je i dosta tezak, ne bih da rizikujem i veoma mi je vazno da budem na budzetu, i naravno da mi se studiranje ne oduzi na 10 godina.. Pa sam se zbog toga odlucila za PMF.. Nemam nikoga poznatog ko studira ili je studirao ovaj fax, pa su mi veoma nepoznati smerovi na ovom fakultetu, a profesori u srednjoj su veoma nezainteresovani za pomoc.
Cetvrta sam godina i pocela sam da spremam informatiku i matematiku za prijemni. Ako mi neko moze pomoci oko smerova na PMF i detaljnije opisati (bilo bi pozeljno i ako neko zna koliko studenata primaju na budzet i koliko je bodova potrebno za to)...... Hvala svima u napred :)

http://www.matf.bg.ac.rs/m/180/osnovne-informatika/

Ovde ti je lista predmeta za taj smer. Ne znam kako je u bg, slični su predmeti kao u ns na pmf. Klasika, prva godina ima za predmete neke analize, logike, algebre i kreće se sa programiranjem. Posle dođe možda diskretna matematika, ali to ti je sve potrebno i svaki predmet se nadovezuje jedan na drugi (bar je tako u ns). Naravno tu su i ostali programerski predmeti. Što se tiče bodova za budžet, to je različito iz godine u godinu, zavisi kakva je generacija đaka, ako dođu svi odlikaši i rasture prijemni, onda može za budžet da zatreba i više od 90 bodova, ako me razumeš. Ako su onako osrednji đaci i provežbaju za prijemni, može biti dosta i 70-75 bodova. U ns kad se popuni lista za četvorogodišnju informatiku, oni što su "lošiji" bili na prijemnom, automatski se prebacuju na listu za trogodišnju informatiku, to im obično stoji u listi želja i budu tamo na budžetu. Znači prijavi se tačno onoliko ljudi kolika je i kvota i svi budu na budžetu, nema guranja kao na ftn (2000 ljudi na 180 mesta). Ali da ne dužim, pošto hoćeš u bg, možda ima nekoga ko je studirao ili studira tamo.

crash019
15.3.2017, 19:32
Zavrsavam cetvrtu godinu smera elektrotehnicar informacionih tehnologija u tehnickoj skoli i predamnom je teska odluka, a to je koji fax upisati. Trenutno se razmisljam izmedju FTN-a i Metrpolitana (informacione tehnologije ili softversko inzenjerstvo). Trenutno preovladava Metrpolitan zato sto koliko se meni cini vise se rade prakticne stvari i programski jezici konkretno dok koliko sam gledao na drzavnim ima vise elektronike, fizike koja meni bas i ne ide od ruke. Nalazio sam razna misljenja na internetu ali to je sve staro po 3-4 godine, pa me zanima neko misljenje sada posle 4 godina. Znam za price kao privatni fakultet se manje ceni od drzavnog, ali ja gledam na znanje u praksi pre svega. Imao sam priliku da pricam sa jednim izuzetno dobrim programerom koji studira na metropolitanu a vec radi za neku inostranu firmu, on mi je i preporucio ovaj fakultet. Pa ako moze neko ko ima iskustva u vezi Metrpolitana ili nekog drzavnog da mi da predlog sta raditi. Hvala unapred.

Strider
16.3.2017, 19:56
Ja cu samo da ti kazem da imam drugove na Niskom Elektronskom, koji se bave programiranjem, i tacno je da ima malo matematike (smesne matematike), i mnogo prakse. Konkretno, drugari su pravili dosta obimnih projekata, poput programiranja kontrolera za letenje, kompletnog programa za obuku za voznju (od nule), kao i programa koji je ustvari virtuelna setnja kroz Stari Nis. Projekti oko kojih su se telili nedeljama.

Masinski fakultet ima laboratorija i instrumenata u vrednosti cele zgrade i placa, x3. Upisi Metropolitan ili sta god, ali prica da se na drzavnim fakultetima samo buba i gleda u crno-bele strane apsolutno nema veze sa mozgom. U mom iskustvu, pogotovo na tehnickim fakultetima, ako si stvarno zainteresovan itekako ces saradjivati sa asistentima i raditi ozbiljne poslove van nastave - prakticno znanje.

Fakultet ko fakultet. Izruce ti materijal, tvoje je da li ces i koliko da ga upijes. I na privatnom i na drzavnom ces imati stvari koje ces mrzeti.

Nemanja Janjatovic
4.5.2017, 9:42
Pozdrav! Zanima me da li neko ima iskustva sa univerzitetom "Educons" ? Koja su iskustva sa zaposljavanjem, posle zavrsenog fakulteta? Da li se cene diplome? Koje znanje poseduje neko ko je zavrsio neki od fakulteta sa ovog univerziteta? Koji su uslovi stipendije, stecene na takmicenju "Knobur" ?

Fika27
5.5.2017, 0:33
Pozdrav svima , planiram i spremam se da upisem PMF u Kragujevcu,smer Informatika,pa ako moze neko ko je zavrsio ili i dalje pohadja PMF da mi kaze nesto malo vise o njemu,tj da cujem iz prve ruke ko stvarno zna kako je tamo, i da li treba da spremam oblast Funkcije posto u celoj zbirci za pmf koju su oni okacili pre mesec dana (200zadataka) nema nikakvih zad sa funkcijama,kad kazem fje mislim na prvi i drugi izvod, trazenje minimuma maximuma itd , u toj zbirci su samo dva zadatka koji spadaju u fje i oba su tipa ,,odredi parametar k tako da fja ta i ta raste i sece x osu,, , pa pitam da li ce biti ozbiljniji zadaci sa fjama da znam dal da spremam.Hvala

CrashBash
3.9.2017, 13:50
Zdravo.Imam jednu dilemu.Zelim da upisem etf.Zanima me programiranje i elektronika.Naime imam nekog iskustva sa programiranjem: python,java,c....Sa druge strane sto se tice elektronike pravio sam svasta od pojacala preko izvora napajanja do nekih zezancija sa mikrokontrolerima,konkretno pic serija.E sad pregledavajuci odseke na etf-u nekako mi je rti odsek zapao za oko.SI otpada u startu zato sto je akcenat samo na programiranju,dok rti nudi i hardverske stvari.Sa druge strane otpada i odsek za elektroniku kako sam cuo to upisuju samo naj naj i da je jako tezak smer.Moje pitanje je nudi li rti odsek neko balansirano znanje izmedju programiranja i elektronike,ono mislim da ima svega pomalo?

Neutrino
3.9.2017, 17:42
Zdravo.Imam jednu dilemu.Zelim da upisem etf.Zanima me programiranje i elektronika.Naime imam nekog iskustva sa programiranjem: python,java,c....Sa druge strane sto se tice elektronike pravio sam svasta od pojacala preko izvora napajanja do nekih zezancija sa mikrokontrolerima,konkretno pic serija.E sad pregledavajuci odseke na etf-u nekako mi je rti odsek zapao za oko.SI otpada u startu zato sto je akcenat samo na programiranju,dok rti nudi i hardverske stvari.Sa druge strane otpada i odsek za elektroniku kako sam cuo to upisuju samo naj naj i da je jako tezak smer.Moje pitanje je nudi li rti odsek neko balansirano znanje izmedju programiranja i elektronike,ono mislim da ima svega pomalo?Nije ni RTI baš toliko hardverski orijentisan. Na trećoj-četvrtoj godini imaćeš predmete koji malo detaljnije odrađuju hardver ali će čak i tu akcenat biti uglavnom na programiranju.

Recimo, VLSI projektovanje hardvera se i dalje isključivo svodi na pisanje zidova i zidova teksta koji opisuju karakteristike blokova u hardveru i nećeš tu videti ni "h" od hardvera sve dok se jednog dana ne zaposliš u industriji koja se zapravo bavi izradom takvog hardvera.

Nešto opipljivije stvari imaš kod recimo mikroprocesorskih sistema, računarskih mreža itd.

Ako ti je rad sa hardverom na prvom mestu onda je elektronika bolji izbor ali uzmi u obzir da ćeš tamo imati veliki broj predmeta koji su vezani za matematiku (tri matematike, statistika i ne sećam se šta još) ili sfera elektrotehnike koje možda nisu baš toliko privlačne elektroničarima (električne mašine, upravljanje industrijskim procesima itd.)

voodoo_
3.9.2017, 17:47
Upisi RTI. Dosta predmeta na kasnijim godinama je izborno tako da mozes da se profilises po zelji (od cistog softvera, do kombinacije softvera i hardvera, odnosno onoga sto racunarska tehnika i jeste). Od hardverski stvari ces imati osnove elektronike, arhitekture racunara i slicno, ali ces biti dobro potkovan programiranjem (na primer, slusaces algoritme i strukture podataka, sto je preduslov da uopste mozes da se nazoves programerom).

Na elektronici se radi bukvalno sve zivo od elektronike (ukljucujuci energetsku elektroniku) i to je najtezi smer na fakultetu, ali je programiranje na jako niskom nivou i od obaveznih predmeta imas samo programiranje 1 i 2 (odnosno paskal i C). Sve ostalo je opciono i od programiranja ces nauciti samo najosnovnije stvari kako da napises (jedva) funkcionalan firmver za uredjaj, bez ikakvog uvida u to sta je dobra praksa kad se razvija softver bilo kakvog tipa (i zbog toga elektronicari, osim ako istovremeno nisu entuzijasti za programiranje, tradicionalno pisu los softver koji je horor za bilo kakvu nadogradnju, portabilnost itd).

CrashBash
4.9.2017, 13:20
Generalno volim elektroniku i hardver uopsteno,ali kako sam cuo na elektronici podosta ulaze u dubinu itd,dok se na rti moze i svastariti.Svidja mi se veliki izbor izbornih predmeta.A nacuo sam da elektronike na rti-u nisu tako teske.Da ne bude zabune ne bezim od ucenja i racuna,nego vise sam zainteresovan za projektovanje kola nego da brojim elektrone.Sa programiranjem ne bi trebalo biti problema tu se dobro snalazim.A sto se tice elektronike nekad zapnem kod nekih sklopova pa bi zelio da produbim znanje,da se ne svede na puko kopiranje sema.

Cracked But Whole
4.9.2017, 13:35
Razmisli možda i o Višoj elektrotehničkoj, imam par ortaka koji su otišli tamo, jedan na programiranje i on sad radi u nekoj privatnoj firmi, 700 evra, fleksibilno radno vreme - banja.
Ovi koji su otišli na ETF i dalje to mlate.
Viša ima bolju i noviju opremu, nekako su savremeniji, ETF ti je leglo idiota profana koji predaju nešto što više nije bitno samo zato da bi sebi samima dali neku svrhu postojanja.

Pritom je viša 3 godine, što znači ušteda vremena, a uvek možeš i neku specijalizaciju da odradiš.

Aibo
4.9.2017, 14:18
Moj savet je da čist elektro smer ne treba da upisuje niko ko nije potpuno posvećen elektrotehnici. Smučiće mu se 3 matematike, elektrotehnika, elektronika, magnetika, električne mašine... Predmeti su zahtevni sami po sebi, pa još ako se namesti zahtevan profesor - veselo.

A valja dobro promisliti i pre odlaska na višu, da ne bude posle nezadovljan. Ne znam zaista mnogo o samoj školi, jedino imam iskustvo su dva školska koja su završila Višu Elektrotehničku. Jedan je nakon završene više rešio da nastavi sa faksom pa došao kod mene na FTN u Novom Sadu jer su mu priznali više ispita nego na ETF. Kazao je da je težina svega osetno veća, komplikovanija je matematika, jedno vreme se baš mučio da uhvati korak... ali je na kraju čak slušao i 2 predmeta koja su mu već bila priznata, svojevoljno jer je mogao da nauči više, a po njegovim rečima može da se nauči solidno više.

CrashBash
4.9.2017, 15:35
Pogledao sam malo detaljnije planove i programe na etf-u.Ipak mislim da bi se odlucio za rti(naravno tek od druge godine).Koliko sam video ima jedna mata manje nego na elektronici,plus nema nekih drugih opstih predmeta tipa teorija el kola, magnetika itd.Jedan kolega mi je javio da postoje dve elektronike koje su izborne i sasvim zadovoljavajuce,plus moze se izabrati i elektronika sa nekog drugog odseka,da se jos malo produbi znanje.Najteza je (barem za rti) prva godina jer je opsta i to je kako mi rece svojevrsni filter.Dalje ne bi trebalo biti problema.Radi se Pascal,C/C++, Java, C#,Allgoritmi, Operativni sistemi(ovo je jako tezak ispit kako sam razumeo),Arhitekture racunara, Racunarske mreze, Mikrokonroleri,Sistemsko programiranje itd itd.Jeste da ima podosta teorije iz svakog ispita ali kaze na kasnijim godinama postoji iz svakog ispita projektni rad tako da ima nesto i prakse.Zahvaljujem se svima na odgovorima

voodoo_
4.9.2017, 17:46
Teorija mora da postoji jer je to ipak fakultet a ne zanatska škola. Operativni sistemi nisu teški sami po sebi nego se na kraju radi projekat koji traži da si bio redovan na predavanjima i vežbama, pa otud reputacija.

CrashBash
7.9.2017, 14:47
Upisi RTI. Dosta predmeta na kasnijim godinama je izborno tako da mozes da se profilises po zelji (od cistog softvera, do kombinacije softvera i hardvera, odnosno onoga sto racunarska tehnika i jeste). Od hardverski stvari ces imati osnove elektronike, arhitekture racunara i slicno, ali ces biti dobro potkovan programiranjem (na primer, slusaces algoritme i strukture podataka, sto je preduslov da uopste mozes da se nazoves programerom).

Na elektronici se radi bukvalno sve zivo od elektronike (ukljucujuci energetsku elektroniku) i to je najtezi smer na fakultetu, ali je programiranje na jako niskom nivou i od obaveznih predmeta imas samo programiranje 1 i 2 (odnosno paskal i C). Sve ostalo je opciono i od programiranja ces nauciti samo najosnovnije stvari kako da napises (jedva) funkcionalan firmver za uredjaj, bez ikakvog uvida u to sta je dobra praksa kad se razvija softver bilo kakvog tipa (i zbog toga elektronicari, osim ako istovremeno nisu entuzijasti za programiranje, tradicionalno pisu los softver koji je horor za bilo kakvu nadogradnju, portabilnost itd).
Ovo u vezi firmvera, zar se ne radi to i na rti-u?

voodoo_
7.9.2017, 15:39
Radi se (jer su takvi profesori na mikrokontrolerskim predmetima), ali će te ostali predmeti sa smera naučiti kako se stvarno piše softver određenog obima (a te predmete nemaju na elektronici).

filip011
4.12.2017, 0:56
Pozdrav, treba mi pomoc oko izbora smera na fakultetu. Hteo sam da upisem ITS smer informacione tehnologije sa zeljom da postanem programer, ali posle razgovora sa njihovim ljudima predlozili su mi smer elektronsko poslovanje jer mi je matematika losija strana i kao tesko bih se izborio na onom smeru.

Ima nekih istih predmeta u ova dva smera ali uglavnom nemam pojma sta bih bio i cime bih se bavio nakon ovog smera. Jel moze neko da mi pomogne i kaze kakav je ovo smer kolko je perspektivan, jer mislim da mi je ovo jedna od najvaznijih odluka u zivotu, a uskoro cu morati nesto da odlucim.

Hvala unapred :)

DiNDiNBrE
4.9.2018, 20:28
Dosao je i red na mene da upisem fakultet :D Krenuo sam u cetvrtu godinu srednje, smer ET racunara u Kragujevcu. Bio sam odlican u prvoj godini srednje i vrlo dobar u drugoj i trecoj. Programiranje mi odlicno ide i hteo bi na to da se najvise fokusiram sto se tice faksa. Matematika mi nije toliki problem (mada imao sam 2-3 tokom srednje iz matematike, iz razloga sto sam se strasno ulenjio, matematici sam posvecivao 20 minuta godisnje a svo vreme posvetio sviranju bas gitare, i to je jedna stavka bitna takodje), u osnovnoj skoli sam redovno bio prvi ili drugi na regionalnim takmicenjima.

Dvoumim se izmedju Beograda i Kragujevca, konkretno smer informatika na PMF, u Kragujevcu imam stan i nije mi daleko od kuce, dok u Beogradu imam dosta rodbine koji bi mi pomogli sa snalazenjem, a takodje bi da probam da se bavim muzikom, znam da od alternativnih zanrova nema vajde pa sam se presaltao na narodnjake :kreza:.

Takodje bi da u sto je vise mogucoj meri izbegnem bubanje napamet. To je nesto sto mi nikako ne ide i uvek sam imao problema sa predmetima kao sto je geografija jer mi nije bilo interesantno i morao sam da bubam napamet.

Neki predlozi?

Aibo
1.4.2019, 17:23
Narode, ima li neko iskustva sa ovom Comtrade ITS školom? Pita me rođaka da li tu nešto može da se nauči. Bilo kakvi utisci su dobrodošli.

EDIT: Konkretno, taj momak želi neki multimedia smer da upiše.