Prikaži potpunu verziju : Pomoć za izbor fakulteta
Da li neko ide na fakultet za informatiku i menadzment- singidunum ?
1) Kakvi su uslovi za upis?
2) Da li su teski predmeti?
3) Kakav je odnos (koliko je muskog sveta a kolko je zenskog)? :)
Ovo pod dva ne treba da te brine, od ljudi koji tamo studiraju čujem da je bleja.
Da li neko ide na fakultet za informatiku i menadzment- singidunum ?
1) Kakvi su uslovi za upis?
2) Da li su teski predmeti?
3) Kakav je odnos (koliko je muskog sveta a kolko je zenskog)? :)
Ja idem,doduse sa pauzom od 2 godine.Sad sam obnovio 4.godinu
1.Oko upisa i svih ostalih informacija pogledaj informator oko upisa (http://www.singidunum.ac.rs/files/134//OsnovneStudije2010-2011/index.html)
2.Kako koji,meni programerski predmeti mozda i jesu (a mozda zato i sto ne ucim) ali dizajnerski su ok,zanimljivi su,profesori i asistenti su odlicni,pomazu oko svakog pitanja...
3.Pazi,ja kad sam upisao 2003-e odnos i nije bio povoljan,sad,evo idem sa ovom generacijom novom,pa mogu ti reci da je 50-50...
PS:Ako ces da vijas devojke,upisi medicinu ;)
NjegovaWisost
19.12.2009, 15:50
PS:Ako ces da vijas devojke,upisi medicinu ;)
Uz tvoje dužno poštovanje, ali ako neko bira između medicine i singidunuma :aplauz: :rofl:
Moj drug na singidunumu, ne znam koji fax, niti uči, niti ima knjige niti ide na fax, i evo sad 3. godina, sve redom...
Ne kažem da su svi ovaki, ali ja koji pojedine ispite spremam i po 2 mjeseca, učeći samo taj jedan po 3-4 sata dnevno a kad prigusti rok i mnogo više...
Uz tvoje duzno postovanje :) ne poredim medicinu i singidunum,sacuvaj boze,aludirao sam na njegovo pitanje povodom broja devojaka na faxu,ako je to jedan od uslova upisa faxa :)
Na S. ima dosta smerova,tvoje drug je verovatno neki turizam,menadzment,hotelijerstvo ili slican,gde je puka teorija.Na mom faxu (Informatika i menadzment,smer graficki dizajn) mnogo vise ima prakticnih predmeta,mozda 1-2 teorijski.Rad i se u dosta programa,svaki student radi svoje radove,izlaze ih profesorima i asistentima,koji sve to prate tokom semestra,znaju ko koliko moze i zna,cisto sumnjam da ima "trange-frange" polaganja..
King James
19.12.2009, 16:08
Jel ima neki zimski raspust? :kreza: Nama su nesto spominjali da se raspustamo 30. ali imamo neke kolikvijume izmedju 30.12. i 15.1 pa da li tad budu i predavanja ili se samo ide na kolokvijume?
LoshMeeBre
19.12.2009, 16:15
Jel ima neki zimski raspust? :kreza: Nama su nesto spominjali da se raspustamo 30. ali imamo neke kolikvijume izmedju 30.12. i 15.1 pa da li tad budu i predavanja ili se samo ide na kolokvijume?
Ma nema tad predavanja ;) Ja se raspustam 30og, 3eg pocinjem da ucim za ispite :kreza:
Koji je smer najbolji, koji ce mi pomoci kad zavrsim da otvorim sopstvenu firmu, naravno mislim na neku manju proizvodnju
Koji je privatni fakultet najbolji za to?
Na državnom Univerzitetu u Crnoj Gori predavanja su završena 15. decembra. Do Nove godine mogu se održavati samo kolokvijumi i završni ispiti. To se relativno poštuje (dijelom i zbog toga što se profesori osjećaju kao da su se oslobodili duse svakodnevnog predavanja), mada ima nekih koji još uvijek drže nastavu.
Fakulteti, čini mi se, ne rade od 01. do 11. januara.
Ovako:
Blizi mi se kraj 4te godine, pa bi bilo vreme da se odlucim sta cu dalje...
E sad gledao sam neke fakultete, pa me interesuje vase misljenje...
Razmisljao sam o PMFu, ETFu... Vise o PMF-u nego ETF-u jer realno ETF treba zavrsiti :D
E sad, interesuje me fakultet koji ima smer tj. obrazovni profil vezan za informatiku a da se ne okrece direktno programiranju...
Tj. voleo bih neki obrazovni profil, koji se usresredjuje na mreze, dizajn (2D, 3D) i web dizajn...
Koliko sam shvatio, I-smer na pmfu je uglavnom matematika i programiranje, suvo :( Slicna stvar je i na ETFU, al tu se mesa i elektrotehnika...
Pa me interesuje dal sam nesto propustio, kao i mogucnost zavrsavanja cisco, microsoft.. itd. kurseva u okviru fakulteta... Al opet nisam dovoljno obavesten, a tesko da cu od sajteva pomenutih faxeva dobiti pravu sliku o svemu tome...
Pa mi treba vasa pomoc.
HVALA! :D
EDIT:
Naravno u izbor mogu da udju i neki privatni fakuleti al sa normalnom cenom :D ne ko ovaj novo oformljeni kod kalisa, sto trazi 4000e za jednu godinu... Tolko vec neam :D
Na Računarskom fakultetu postoji smer Računarske mreže i komunikacije (http://akreditacija.raf.edu.yu/SSluzba/do?action=kurikulumStudenta&redniBroj=1), ali je godina 2700€... Mada, uvek možeš da se malo više pomučiš i dobiješ stipendiju ;)
LoshMeeBre
12.1.2010, 19:45
Na Računarskom fakultetu postoji smer Računarske mreže i komunikacije (http://akreditacija.raf.edu.yu/SSluzba/do?action=kurikulumStudenta&redniBroj=1), ali je godina 2700€... Mada, uvek možeš da se malo više pomučiš i dobiješ stipendiju ;)
Kao npr kolega Pyost, na lepe oci :D
Inace, to sto ti trazis kod nas ces tesko zavrsiti na fakultetima ;) Zastareo rogram, sta da se radi :p
Sta mislite o FIMu? (Fakultet za informatiku i menadzerstvo, Singidunum)?
Koliko se krecu cene po godini fakulteta (od-do) na kojima se uci nesto o racunarima (zanima me marketing i graficki dizajn)?
LoshMeeBre
30.1.2010, 13:19
Sta mislite o FIMu? (Fakultet za informatiku i menadzerstvo, Singidunum)?
Po recima ortaka, poprilicno ga je lako zavrsiti, al je poprilicno skup.. Kod nas je akreditovan, ali nesto ne verujem da je cenjen u inostranstvu (doduse retko koji nas jeste).. Pa sad, ko voli . . .
Po recima ortaka, poprilicno ga je lako zavrsiti, al je poprilicno skup.. Kod nas je akreditovan, ali nesto ne verujem da je cenjen u inostranstvu (doduse retko koji nas jeste).. Pa sad, ko voli . . .
Koliko kosta skolovanje ukupno (sve 4 godine)?
Jel ima neko neki savet koji fax da izaberem, za dalje bavljenje kompjuterima? Konkretno nekim dizajnom i mrezama....
Sto vise razmisljam sve sam neodlucniji i stvarno neam pojma sta bih... Prelazio sam od FONa, ETFa, Singidunuma, do PMFa... Al stvarno neam blage gde bih otisao pa jel ima neko neki predlog?
Na ETF mi se ne ide, jer je pakleno tezak... I ne ide mi se na fax 7 godina... :)
Razmisljam FIM na Singiju, al ne znam kolko je priznat...
Isto tako razmisljam i I i R smeru na PMFu.... Ili nesto na FONu... Neam pojma... Moze pomoc oko toga kako se "uci", tezini faxa i samom skolovanju na nekim od pomenutih fakulteta i smerova...?
Ja sam prva godina FON-a, smer Informacioni sistemi. Šta da ti kažem, prošao je prvi semestar, u januarskom roku sam položio 4 ispita, trebalo bi da u februaru (sada) položim preostala dva. Ako u junu položim drugi semestar (5 predmeta) odmaram se tri meseca. Ovako možeš da ga završavaš ako učiš redovno i čituckaš lekcije posle svakog predavanja i posle se podsetiš kad dođe kolokvijum ili ispit. Ja nisam radio ovako već sam zabušavao i učio pred kolokvijum/ispit, pa mi se ipak čini da imam perspektivu da očistim sve u junu ako položim ceo prvi semestar pre marta i ako popravim navike u drugom.
Idi na sajt FON-a, pogledaj program. Videćeš da prva godina nema mnogo veze sa računarima. Od druge se ta tema zahuktava, počinje ozbiljno u trećoj. Priča se nešto o uvođenju novog smera Softversko inženjerstvo (napravljen je program, samo da se usvoji i organizuje nastava). Bio bi mnogo srećan kad bi bio uveden sledeće godine pa da se prebacim jer je prva godina ista za sve smerova). To bi i bio logičan potez jer je FON u stvari poznatiji po informatici nego po menadžmentu (organizaciji). A i bilo bi krajnje vreme da Beogradski univerzitet napravi jedan Računarski fakultet, ovako je ta oblast podeljena (rekao bih mutno i nejasno) na FON, ETF i PMF.
O FON-u može više da ti kaže Beagle (on je 3. ili 4. godina) i valjda NjegovaWisost (mislim da je i on na FON-u).
EDIT: ...ali je godina 2700€... Mada, uvek možeš da se malo više pomučiš i dobiješ stipendiju ;)
Računarski fakultet će dodeliti do 10 stipendija najbolje plasiranim maturantima na Srpskoj informatičkoj olimpijadi.
Maturanti koji su osvojili nagradu na državnom takmičenju iz matematike ili fizike mogu podneti zahtev fakultetu za stipendiju.
Aha, može da se dobije stipendija, vrlo lako.
Da li je neko isao/ide/cuo od nekoga kakva je IT Akademija?
http://www.it-akademija.com/
Izgleda da IT Academija nije visoko obrazovna institucija već ustanova koja pruža jednogodišnje kurseve nalik na fakultetske godine i da se koncentrišu na praksu, to jest uči se samo uska struka bez ikakvih smetajućih predmeta koji nisu usko vezani za gradivo stručnih. Ali u nekoj su vezi sa Kenbrižskim univrerzitetom, tako da se njihove diplome verovatno mogu upotrbiti kao dokaz znanja.
Wolverine
16.2.2010, 12:17
Interesuje me fotografija na Fakultetu Primenjenih umetnosti, ima li neko sa tim iskustva i da li postoji bolje resenje?
Jel bi mogao da ucim npr Elektronsko poslovanje preko racunara (ucenje na daljinu) iako imam 15 godina (mislim na it akademiju)?
Jel postoje neki fakulteti vezani za marketing?
Aha, može da se dobije stipendija, vrlo lako.
Sarkazam, ili ne? Ako jeste, ne vidim zasto - 10 stipendija koje se ponude informaticarima obicno ne budu dodeljene sve (neki odu na druge fakultete), tako da ostane i za matematicare i fizicare... I opet se dolazi do toga da nije tesko osvojiti nagradu na drzavnom takmicenju. Sad ce verovatno neko da kaze da jeste tesko - ali teze od placanja 12.000€? :)
Jel bi mogao da ucim npr Elektronsko poslovanje preko racunara (ucenje na daljinu) iako imam 15 godina (mislim na it akademiju)?
Jel postoje neki fakulteti vezani za marketing?
Marketing smer imas na Ekonomskom faxu u Bg-u koji je veoma dobro obradjen, ali fax sam po sebi je frustrirajuce tezak (ne TOLIKO tesko gradivo koliko neki nehumani uslovi i pritisci profesora)
Ovako:
Razmisljao sam o PMFu, ETFu... Vise o PMF-u nego ETF-u jer realno ETF treba zavrsiti :D
E sad, interesuje me fakultet koji ima smer tj. obrazovni profil vezan za informatiku a da se ne okrece direktno programiranju...
Tj. voleo bih neki obrazovni profil, koji se usresredjuje na mreze, dizajn (2D, 3D) i web dizajn...
Pa me interesuje dal sam nesto propustio, kao i mogucnost zavrsavanja cisco, microsoft.. itd. kurseva u okviru fakulteta... Al opet nisam dovoljno obavesten, a tesko da cu od sajteva pomenutih faxeva dobiti pravu sliku o svemu tome...
Najtoplije preporucujem Microsoft sertifikate, jer oni nesto ZNACE, pogotovo ako ce da begate odavle... A sto se fakulteta tice, ili idi linijom manjeg otpora pa na neku visu elektro...
Nasi fakulteti ipak prave od nas lekare opste prakse za oblast za koju smo se odlucili, jer ovde nikad ne znas sta ce 'leba da ti donese (verujte mi, imam 3 banke i 8 godina rada, ne znam sta nisam radila). Ako si siguran da ces za 10 godina i dalje da mlogo obozavas mreze i dizajn, samo napred...
Dr Zoidberg
23.4.2010, 0:32
E ovako, treba se naci neki fakultet, a ja apsolutno pojma nemam sta valja a sta je truba :confused:
Pa da pocnemo, kao prvo, nesto na sta moze da se upadne na budzet, posto leba nemam da jedem, drugo, nesto sto je orijentisano na programiranje ili web design, trece, da po mogucstvu nema nekih specijalnih predmeta tipa elektronika/fizika i tako to sto gomila fakulteta obozava da gura u paket sa software design-om i cetvrto, da je doticni fakultet/visa skola locirana u Beogradu Ili Kragujevcu.
Thx :)
Za tebe je znaci policijska akademija. Nemas nikakve muke sa pomenutim predmetima, imas je u bg-u a kad dodjes umoran mozes da se z-bavas sa kompom koliko hoces. A da imas mesta u domu koliko hoces.:kreza: Sala. Upisi FON i to smer informatika.
Ako neko hoce hardcore stvar sa dosta lepojki:dzavo: neka dodje na medicinu-stomatologiju. A sa kompovima moze da se bavi privatno.
Zaphod Biblbroks
23.4.2010, 19:34
Pa realno gledano najlakse je upasti na Masinski fakultet (na budzet), a imas tamo neki IT smer, ima i predmeta za web dizajn, ali ima i fizike, mehanika raznih, elektrotehnike...
Nikola16789
23.4.2010, 19:45
Ako neko hoce hardcore stvar sa dosta lepojki:dzavo: neka dodje na medicinu-stomatologiju. A sa kompovima moze da se bavi privatno.
to sam ja uradio :kreza:
to sam ja uradio :kreza:
To sine ostali fakulteti su kaludjerski:kreza:
Ako neko hoce hardcore stvar sa dosta lepojki:dzavo: neka dodje na medicinu-stomatologiju.
Yep, i ima minimum šest godina da sladi oči, ako ostane na pristojnoj dioptriji :)
LoshMeeBre
6.5.2010, 21:13
Ko ima malo zakovrnut ukus, nek ode na psihologiju, tamo je ratio musko/zenski 1:11 (jos ako je po koji homoseksualac, eto radosti :D)
Sta reci, zavrsio sam drugi razred u srednjoj medicinskoj skoli (verovatno sam upisao pogresnu skolu :mad::mad:)... Moze li mi neko ukratko reci koje sve fakultete i vise skole mogu da upisem???? :confused:
=FI=Ghost
10.6.2010, 12:58
Ko ima malo zakovrnut ukus, nek ode na psihologiju, tamo je ratio musko/zenski 1:11 (jos ako je po koji homoseksualac, eto radosti :D)
Ne znam čemu ovo "zakovrnut ukus" ali što se tiče odnosa muško/žensko - potvrđujem! :)
Vjerovatno je rano da o ovome razmišljam, ali bolje sada nego za 3 godine.
Upisao sam srednju ekonomsku, završio sam prvu godinu sa prosjekom 5.0, i planiram da tako završim i preostale 3.
Interesuje me, na koje fakultete mogu da računam, a koji su mi nedostupni, ne samo po pitanju upisa, nego i nedostajućeg gradiva.
Ide mi matematika i volim računare, pa razmišljam o nekom takvom fakultetu, i zanima me koja je razlika između računarskih smjerova na PMF-u i ETF-u, i da li mogu to uopšte upisati i završiti, sa srednjom ekonomskom?
Vjerujem da se situacija ne razlikuje previše u Srbiji i CG.
LoshMeeBre
13.6.2010, 23:13
Ne znam čemu ovo "zakovrnut ukus" ali što se tiče odnosa muško/žensko - potvrđujem! :)
Ma salim se malo, ali moras priznati da se tu oko Filozofskog faxa zadese cesto cupave glave u jako zivopisnim bojama :D (odatle to "zakovrnuto"). Bez namere da ikoga vredjam, ja volim psihologicarke!! (ako imas neku za izvoz, vici :kreza:)
A sada ozbiljno za Nikolu:
U srednjoj ekonomskoj radis matu koja je slabija od one u gimnaziji (doduse vi imate i onu ekonomsku, ali to ti se logicno racuna samo za Ekonomski fax). Znaci moraces da nadogradjujes svoje znanje vise nego ljudi koji idu u obicnu gimnaziju (da ne pricam o Matematickoj gim.), ali to ne znaci da si hendikepiran. Ne brini, retko ko tamo na pocetku zna ista :opanachke
Fax je (osim ako ne upises privatni :D) obavezan rad.. Ako radis SVE mozes da postignes..
Racunarski smer na PMFu i ETFu - znas kako, najveca razlika ti je u OSTATKU gradiva.. Znaci ako odes na PMF ucices vise matematiku, ako odes na ETF ucices vise elektroniku, a i na jednom i na drugom se u kasnijim godinama (od druge) usmeravas sve vise i vise ka racunarstvu (vec sta te interesuje, ima svega i svacega). Ako mislis da se bavis hardverskim delom, ETF se namece kao logican izbor :D
Elem, ako si ozbiljan i hoces da radis, nema potrebe da iskljucujes ETF i PMF i da sebe ogranicavas na Ekonomski fax/visu, samo zato sto si upisao srednju ekonomsku.. Da, moraces da radis, ali da moze to da se postigne ;)
No, polako, imas vremena uzivaj jos, sta god da resis da upises neces se spremati vise od godinu dana (osim ako se naprasno ne odlucis za FDU :kreza:)
A kakvo je stanje sa fizikom? Da li i to trebam nadoknađivati? I kakva je budućnost nakon fakulteta?
LoshMeeBre
14.6.2010, 10:56
A kakvo je stanje sa fizikom? Da li i to trebam nadoknađivati? I kakva je budućnost nakon fakulteta?
AUCH, da, izvini zaboravih.. Na etf-u imas obaveznu fiziku u prvom semestru (prvo "polugodiste") i ona je poprilicno teska :o Ali teska je za sve, sobzirom da je princip potpuno drugaciji od onog iz "gimnazijske" fizike, a i krece se od pocetka.
Na PMF-u ima 0 fizike :D
PMF je malo laksi od ETFa (NAROCITO u prvoj godini, u kasnijim godinama su tu negde, zavisi od smera)
=FI=Ghost
14.6.2010, 11:27
I kakva je budućnost nakon fakulteta?
Blistava ako odeš napolje:)
Mali Mrav
14.6.2010, 12:21
@ Nikola95
Nemoj zaboraviti i da na Ekonomskom imas smer statistika i informatika, cisto da imas i to u vidu.
Pošto je Nikola Crnogorac, sa tim smjerovima može da se pozdravi na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.
prudentia
15.6.2010, 18:04
Ima smjer informacioni sistemi. Nemoj Dimo da si tako strog. :D
Pošto je Nikola Crnogorac, sa tim smjerovima može da se pozdravi na Ekonomskom fakultetu u Podgorici.
Nisam o tome puno razmišljao, na tom faulteto je vjerovatno neka light informatika, poslije kojeg mogu da radim kao profesor informatike u srednjim i osnovnim školama.
P.S. Ovaj put si pogodio, ali ubuduće nemoj nazivati ljude iz Novog Crnogorcima, jer se barem 65% ne smatra takvima. :D
prudentia
16.6.2010, 11:35
Nisam o tome puno razmišljao, na tom faulteto je vjerovatno neka light informatika, poslije kojeg mogu da radim kao profesor informatike u srednjim i osnovnim školama.
Ovo nije tačno. Ako nisi zainetesovan, reci, ali nemoj ovakve zaključke da donosiš. Ako te zanima pitaj, pa onda zaključi.
Zavrsio sam za Masinkog teh. za kompjutersko konstruisanje.
Planiram da upisem "Visoku tehničku školu strukovnih studija"
Smer : Kompjuterski mašinski sistemi, mod. Kompjutersko projektovanje i modeliranje.
Sve se svodi na rad u proE, AutoCad, Programiranje, Animacija, Modeliranje i simulacija, Programiranje, Robotika ...
Da cujem vase misljenje, mogu li sa ovim naci dobar posao ?
Srlandand
20.6.2010, 13:58
^ Mozes sigurno, sve vrste programera super prolaze u poslednje vreme.
Nego, upisujem FPN Novinarstvo i komunikologiju, pa da pitam ovde, iako nije tema bas za to- da li neko zna sajt sa koga moga da daunloadujem/ citam gramatiku srpskog jezika, ali da nije previse preopsirna?
Ljudi, uskoro mi se blize prijemni a ja sam u nikad vecoj dilemi. Naime planirao sam da upisem na Matematickom fakultetu (BG) smer Informatika, onda sam video da na ETF-u ima smer SI (Softverski Inzenjering) ali tamo primaju samo 10 studenata na budzet (od ukupno 60 koliko primaju tamo) a godina samofinansirajuci je 1800e. E sad, meni licno se ne daju te pare za fax ali roditelji su za to da upisem naravno onaj fax s kojim cu se lakse zaposliti (i imati bolji posao, jelte). Koji od ova 2 faxa (i ova 2 smera) je perspektivniji? I u cemu je razlika? SI je valjda nesto iznad programera. Tako sam cuo. Inace zavrsio sam el. tehnicku skolu i programiranje mi je jaca strana. :)
LoshMeeBre
21.6.2010, 22:28
Iznad? :D Znas kako SI je organizovan tako da je od samog pocetka usmeren na informatiku (za razliku od ostatka ETFa gde je prva godina opsta), poprilicno je laksi od obicnog ETFa (ipak je to privatni odeljak, a svi znamo ko ide na privatne odeljke :D), sto ne znaci (daleko od toga) da ne moze da se stosta nauci na njemu..
Koliko se vise radi informatika na njemu nego na ETF - RTI smeru je jako diskutabilno.. Ja kao obican ETFovac bi rekao da se ne radi vise, neko sa SI bi rekao da se radi vise, bla, bla.. Sve u svemu, mozes da pokusas, ali ne zaboravi da u tih prvih 10 upadaju i ljudi koji donose diplome sa takmicenja i automatski su sa maximumom bodova (sto ne znaci da ce svi ljudi koji imaju diplome da ih iskoriste, inace bi imali mnogo vise od 10 mesta popunjeno ;)).. Prosle godine mislim da je doslo 10ak ljudi sa diplomama ali je dosta odustalo (ne znam sto su onda konkurisali, nije da nisu znali da ce biti primljeni.. I dan danas kada to pitam ortaka, ne ume da mi odgovori na to pitanje)..
Inace tebi kao coveku iz elektrotehnicke skole je verovatno lakse da uci OET (osnove e.tehnike) nego matematiku, pa bi mi bilo logicnije da odes na ETF/SI..
Sto se tice perspektivnosti, znas kako, kontam da ces naci posao sta god od ta 2 da zavrsis.. AKo je verovati ortaku sa PMFa prednost ide njihovim informaticarima.. Ja na ETFu nisam to cuo :kreza:
Od te tri opcije (ako racunam i obican ETF) SI je definitivno NAJLAKSA opcija (najlaksa za zavrsiti :D), pa onda PMF pa onda ETF.. Ne zaboravi da ako odes na PMF, ma koji smer izabrao, prva godina ti je skoro skroz opsta, da ces da gulis matematiku u vise verzija pismeno i usmeno i na sve nacine :D
Uzivaj u izboru, srecno na prijemnom :ciao:
Hvala puno na odgovoru. :)
Samo msm da nisi u pravu sto se tice PMF-a, smer Informatika tuce po informatici od prve godine. Nema tog fazona prva godina opsta. A i sam smer traje 3 godine (+2 master). :)
Ja polazem na oba faxa, 28-og (ETF) i 30-og (PMF), pa cu videti. :)
Da, informatika prva god. se razlikuje od ostalih smerova.. :)
LoshMeeBre
22.6.2010, 7:52
Uh da, izvini.. Znam da ima 2 smera na PMFu vezanih za informatiku, ali sam pomesao koji je koji.
Na SI se prosle godine upadalo sa nesto manje od 90 bodova, cini mi se. Dosta ljudi je odustalo, pa je poslednji koji je upao bio oko 18. mesta na rang listi.
Naravno, pricam o "budzetu".
LoshMeeBre
23.6.2010, 14:31
Kolega Pyost-e zasto ne bi malo izreklamirali svoj fakultet, uvek se slatko nasmejem :D :p
Kolega, cemu taj hejt? :P Samo pruzam coveku korisne informacije :D
Juce mi rekao asistent neki tamo da je bila velika pomama za SI. Tj da su se ljudi obilno prijavljivali iako nisu tacno znali sta se radi na tom smeru :facepalm
Ima smjer informacioni sistemi. Nemoj Dimo da si tako strog. :D
Da, na četvrtoj godini. Dotle se pati sa tri godine opštih i prevaziđenih gluposti (doduše, Ekonomski fakultet je vjerovatno najnapredniji na Univerzitetu Crne Gore kad je riječ o primjeni bolonjske deklaracije i redukovanju gradiva).
Upisao FPN Novinarstvo i komunikologiju na samofinansirajuci, jer sam sje6o prijemni. Savet za buduce narastaje- ne idite na pripreme na fakultet, samo ce vas zajea6ati i uzeti vam pare. Pola stvari za koje su bili u fazonu- nece biti sigurno, ili- "ma, ne obracajte puno paznje na to" su bile na prijemnom.
Ma super su nas ****@li za SI. Ja prijavio EFO, ali su omogućili onima sa SI-a koji nisu upali na budžet (a to su svi osim prvih 10) da mogu da se ravnopravno rangiraju kod nas na budžet. Kreteni. Da nisu to uradili bio bi na budžetu glat, a ovako sada moram da cekam poslednji trenutak da vidim da li ce se gomila predomislite pa upisati moj smer. Ne mogu da verujem šta su uradili...
@Srlandand
Tako imam i ja ortaka koji upisao FTN u NS-u i osvojio 44 boda uopste mu niko nije pomogao,dok druga dvojica ortaka isli vise od pola godine kod profesora(a trebali su za prijemni samo da spremaju matematiku) i jedan jos gore uradio od ovog gore napomenutog,a drugi bio bolji samo za 4 boda.
A sto se mene tice ja sam upisao kao sf na Ekonomskom fakultetu NS sa tim da sam morao da idem u Suboticu da radim prijemni(plus sam bio prosle nedelje da se prijavim,a sledece idem na upis tamo).Posto su mnogi od nas radili poslovnu ekonomiju taj test je bio mnogo tezi kako bi se smanjila granica za budzet i meni je samo falilo jedno i po pitanje(jedno pitanje sam dopunio do pola zato sto nisam mogao da se setim) za budzet doduse na drugom smeru.Ironija u svemu tome je da sam posle testa bio siguran za 5 pitanja da mi je tacno,a za 4 sam bio nesto nesiguran i ispade na kraju da sam izgubio bodove na pitanjima na koje sam bio siguran.:kreza:Umesto na budzetu da budem na menadzmentu zavrsio sam kao sf na racunovodstvu i reviziji.
LoshMeeBre
2.7.2010, 13:54
Ma super su nas ****@li za SI. Ja prijavio EFO, ali su omogućili onima sa SI-a koji nisu upali na budžet (a to su svi osim prvih 10) da mogu da se ravnopravno rangiraju kod nas na budžet. Kreteni. Da nisu to uradili bio bi na budžetu glat, a ovako sada moram da cekam poslednji trenutak da vidim da li ce se gomila predomislite pa upisati moj smer. Ne mogu da verujem šta su uradili...
Paaa, nisu vas za*****i, jednostavno je tako, prijemni je isti jbg :confused: Al ne verujem da ce vise od 15-20 ljudi da predje sa SIa na obican i ne zaboravi da mogu ljudi ispred tebe da odustanu (a neki sigurno hoce ;) )
Partybreaker
2.7.2010, 17:30
Upisao FPN Novinarstvo i komunikologiju na samofinansirajuci, jer sam sje6o prijemni. Savet za buduce narastaje- ne idite na pripreme na fakultet, samo ce vas zajea6ati i uzeti vam pare. Pola stvari za koje su bili u fazonu- nece biti sigurno, ili- "ma, ne obracajte puno paznje na to" su bile na prijemnom.
Čuo sam da je bio katastrofa prijemni. Drug je jedva upao na samofinansiranje i to mi je bilo neizvesno do samog kraja... Pa je zapucao na Megatrend za svaki slučaj da prijavi prijemni. :D Posle je video na listi da je na SF i bacio onu Megatrend knjižicu (iz koje bi za sutra spremao prijemni :D).
Ja ti rekoh, dajem ti svoje mesto... Za pivo u KST-u. :D
Kod mene na ETF BL, svi su na budžetu. 115 za RI, 115 ET i 100 EIS od čega se jedva popuni trećina kroz tri prijemna roka i pisanja molbi dekanu da ih primi jer nisu ispunili uslov na prijemnom. :D Premda mi imamo neke druge probleme. :kreza:
Paaa, nisu vas za*****i, jednostavno je tako, prijemni je isti jbg :confused: Al ne verujem da ce vise od 15-20 ljudi da predje sa SIa na obican i ne zaboravi da mogu ljudi ispred tebe da odustanu (a neki sigurno hoce ;) )
Ako je tako što onda stoji tamo da zaokružim SI ili EFO kad se prijavljujem? Tih 15-20 će da me sa'rani jer sam bas na klackalici
Nije u redu da oni koji su se prijavili za smer koji je mnogo teže upisati mogu da udju na drugi na budžet, dok mi na EFO-u možemo samo da se slikamo.
Ako je tako što onda stoji tamo da zaokružim SI ili EFO kad se prijavljujem? Tih 15-20 će da me sa'rani jer sam bas na klackalici
Nije u redu da oni koji su se prijavili za smer koji je mnogo teže upisati mogu da udju na drugi na budžet, dok mi na EFO-u možemo samo da se slikamo.
Pise lepo u pravilniku, tako je kako je..
Gledaj to i sa druge strane.. Zamisli da nije tako. Neko se nada da ce upisati SI na budzet i treba mu 100 bodova, zezne ipak jedan zadatak i ima koliko 95? I sa tih 95 ne moze da upise na budzet ni na jednom ni na drugom iako je radio potpuno isti prijemni kao neko ko je na budzetu i ima 60 bodova. Zasto je to fer?
Nemoj pogresno da me razumes, zelim ti svu srecu da upadnes na budzet, samo se dzabe nerviras oko toga kada je vec godinama tako i pise u pravilniku ;)
Ma znam sve, i da je tako i da piše u pravilniku.
Nije fer zato što svako onda može da proba SI pa eto ako ne upadne ok, ide ovamo, a ja ako ovde ne upadnem nema leba da odem na SI, kontaš? Tako je samo njima omogućeno da imaju bezbednosnu mrežu i da guraju nas koji smo se lepo prijavili za normalan smer na ETF-u, a ne SI koji je tu duzima kintu ;)
nikolaxxx91
14.7.2010, 1:43
Pitanje za upucene: Je l' postoji nacin da se cetvorogodisnji fakultet zavrsi za krace od cetiri godine, npr. da se daju cesce ispiti i da se tako brze zavrsi i ako postoji je l' to vazi za sve fakultete ili samo za neke?
LoshMeeBre
14.7.2010, 8:49
Sobzirom da je dobar deo fakulteta na "improvizovanoj bolonji" i da imas dosta predmeta za koje (kao uslov izlaska na ispit) moras da pohadjas predavanja (da bi dobio potpise) ne vidim kako bi mogao da budes na 2 mesta u isto vreme..
Nego, sta ce ti to u zivotu? :D
nikolaxxx91
14.7.2010, 12:23
Ma onako, razmisljao sam kad mi vec ucenje dobro ide, sto da razvlacim fakultet na 4 godine kad mogu brze da ga zavrsim.
LoshMeeBre
14.7.2010, 18:50
Ma onako, razmisljao sam kad mi vec ucenje dobro ide, sto da razvlacim fakultet na 4 godine kad mogu brze da ga zavrsim.
Zbog studentskih "benificija" i koleginica ;)
Pa znas sta, ti probaj pa ako bas budes morao da ides 4 godine (znam smor je to, jbt 4 godine, previse) onda odustani, sta ce ti fakultet kad si tolko dobar?
@Loshmiehbre
Ti da cutis, kakve crne koleginice na ETFu? :D
nikolaxxx91
16.7.2010, 14:28
Pa znas sta, ti probaj pa ako bas budes morao da ides 4 godine (znam smor je to, jbt 4 godine, previse) onda odustani, sta ce ti fakultet kad si tolko dobar?
Pa znas sta, ako ti nemas sta pametnije da radis od postavljanja sarkasticnih odgovora na ozbiljna pitanja (znam tako delujes pametnije), onda otkazi ugovor provajderu, sta ce ti internet kad si toliko pametan?
Pa znas sta, ako ti nemas sta pametnije da radis od postavljanja sarkasticnih odgovora na ozbiljna pitanja (znam tako delujes pametnije), onda otkazi ugovor provajderu, sta ce ti internet kad si toliko pametan?
Meni je to ekstra :D
Idi glumi ludilo samver els :)
PS: Kolko ja znam moze i ranije da se zavrsi fakultet, bar je pre moglo, po bolonji nisam siguran, al tvoj stav da ce ti biti mnogo lako a nisi ni krenuo je prilicno zabavan. Svaka cast ako stvarno jesi uber genije, naravno.
Može da se upiše više od 60 bodova po godini, ali se to valjda ili dodatno plaća nešto, ili ne daju svakom.
Upiši ti lepo prvu godinu normalno, pa onda ako sabiješ to u roku, lako ćeš 2. i 3. posle spajati..
nikolaxxx91
16.7.2010, 15:34
Pa da, normalno da ne mislim da cu ja da zavrsim fax za godinu dana, samo pitam da l' je uopste moguce da se skrati malo postupak zato sto me zanima. Hvala na informaciji.
@ SirDuck
Idem da glumim ludilo samver els i otiso bi odavno da sam znao da si ti "tatko na ovaj forum"
E a gledaj ovo: Pozoves faks koji su upisao i raspitas se! :)
Aj budi brucoš malo, ne kaki, uživaj...
Tatko SK foruma
LoshMeeBre
16.7.2010, 18:01
@Loshmiehbre
Ti da cutis, kakve crne koleginice na ETFu? :D
Svasta nesto lepo se da naci ako dovoljno dugo trazis :D
(stepenice za Arhitekturu npr. ;) )
Ovakve stepenice?
http://www.kentuckypageants.com/stairway_group.JPG
:p
Ma ja cu za dve godine da zavrsim pa me ne zanima, onda cu sekretaricu na poslu da vatam ;)
anqe1ki11er
26.8.2010, 2:40
Zavrsio sam Visu Skolu pre nekoliko godina(2-3), i sada bih hteo da nastavim dalje. To jest da nastavim akademske studije na nekom fax-u. Inicijalno sam mislio da upisem RaF, ali s' obzirom da radim(freelancer) i nemam puno slobodnog vremena, mislim da bi mnogo bolja ideja bila FIT i eLearning. Pa me interesuje studira li neko od clanova foruma(ili njihovih poznanika/ca) na FIT-u, i kakva su im iskustva?
Kvalitet nastave? Ljubaznost profesora i osoblja? Fakultet je tu da samo uzme novce, ili im je zapravo stalo do znanja koje studenti treba da steknu? Kvaitet literature koju pruzaju(ako pruzaju)? itd.
stankovski
13.9.2010, 16:50
http://epu.bg/pages/en/home
1. Kvalitet nastave.
2. Ljubaznost profesora i osoblja.
3. Kvaitet literature koju pruzaju - Evropske diplome.
4. ONLINE zapisivanje.
Тек кад сам ушао на одсек "Architecture and Civil Engineering" и отворио "Curriculum" програма "Master of Construction and Reconstruction of Buildings and Facilities" схватио сам "озбиљност" ове политехничке академије. Остатак могу само наслутити...:kreza:
Može da se upiše više od 60 bodova po godini, ali se to valjda ili dodatno plaća nešto, ili ne daju svakom.
Može da se upiše valjda do 90 espb-a, mislim realno nema baš smisla upisivati više - nedostatak vremena. :v Osim ako na ''faksu'' nisu obavezna predavanja/vežbe. :) I to naravno ne na početku, tek eventualno od 2. i to mora da se piše molba bla bla, i ne dobiju svi to pravo. :)
A i ti ljudi koji mogu to, uglavnom ne rade to zbog stipendija koje primaju...
(znam da je sun tzu napisao ovo ko zna otkad, nego reko da kažem čisto :v)
btw. @orvel i ostalii :D
Jbg, realno kod nas postoji tipa ~10% fakulteta koji se mogu nazvati fakultetima. Sve ostalo je sprdnja. :)
Da li vredi ići na pripremnu nastavu iz matematike na ETF-u?
Ne znam da li je ovo prava tema za pitanje, ali svejedno se nadam da će neko moći da mi odgovori. Pitam jer nisam u BG-u, a pošto bih trebalo da idem tamo svake subote, ne bi mi bilo baš prijatno da je nastava neko sr*nje.
Da li vredi ići na pripremnu nastavu iz matematike na ETF-u?
Ne znam da li je ovo prava tema za pitanje, ali svejedno se nadam da će neko moći da mi odgovori. Pitam jer nisam u BG-u, a pošto bih trebalo da idem tamo svake subote, ne bi mi bilo baš prijatno da je nastava neko sr*nje.
Ja sam iz NS, upisao sam Elektrotehniku i Racunarstvo (na FTN-u), isao sam na pripreme, i veruj mi da ce ti pomoci dosta (vecinu stvari sam znao, medjutim dosta stvari zaboravis, npr. one koje si radio u I i II godini). Nemoj da ti bude tesko, jedino ako su pare problem (posto u NS pripreme kostaju 9k dinara). Mozes ti da prodjes i bez tih priprema, ako budes radio redovno, ali ce ti pripreme ipak dosta pomoci
Šta mislite, koji fakultet je najlakši, a koji najteži?
Recimo u Beogradu i Novom Sadu. :)
Znam, da je pitanje jako široko, i da je teško odgovoriti jer niko nije završio 10 fakulteta pa može objektivno da presudi.
Težina fakulteta zavisi i od ličnih afiniteta, ali ipak ako je neko genije za matematiku ali ne odlazi na predavanja, i ni malo ne uči, neće lako završiti Mat. fakultet recimo. :)
Verovatno ima ovde ljudi koji žive po internatima ili imaju prijetelje na drugim fakultetima pa vide koliko treba da se radi na određenim fakultetima. :)
Interesuje me generalno "težina" i koliko treba da se radi na određim fakultetima. :)
:ciao:
Realno najlaksi je Tehncki fakultet u ZR (koji spada pod NS univerzitet) ,verovatno tj. 100% i neki laksi ,ali stvarno tu moras da mrzis matematiku i da budes maximalno lenj da prsne godinu ili da odustanes. Samo pod ovim uslovima, mozes da neuspes ,ako si vec blago lenj i nesto se interesujes mozes da prodjes podrzumeva se normalno inteligentan (ne mislim da je neko retardiran ali npr. priglup) a opet ima i dokaza, lik naivan i tesko konta ali je uporan (jako) i zavrsi ovaj fax.
Sve zavisi, ali ocene 6-7 ti nista ne znace a cak ovde cak ni 8-9.
A najtezi bilo koji Građevinski prvo BG a posle NS. Tek posle idu ETF pa FTN.
Tu treba svo vreme posveti znaci, min igranje kompa, zazancije na netu, i realno slobodno vreme mozes da posvetis devojci (ako si srecnik i imas je).
Ali opet sve zavisi ko kolko konta i kako efikasno/brzo uci.
PS: Sad dođe neko i kaze moj XZY fax je najtezi, pa nek obrazlozi. Ja za gore pomenute imam svedoke :D
...
A najtezi bilo koji Građevinski prvo BG a posle NS. Tek posle idu ETF pa FTN.
Tu treba svo vreme posveti znaci, min igranje kompa, zazancije na netu, i realno slobodno vreme mozes da posvetis devojci (ako si srecnik i imas je).
...
PS: Sad dođe neko i kaze moj XZY fax je najtezi, pa nek obrazlozi. Ja za gore pomenute imam svedoke :D
Svaki fakultet je "težak" ako te ne zanima to što učiš. Ja za ETF imam "svedoke" da je "najteži". Takođe imam "svedoke" da Mašinac može biti "teži" od svih pomenutih. Koji ti je taj XYZ fax? Građevinski? :D
hacker_aca
13.12.2010, 16:00
Uskoro apliciram za jednu stipendiju koja može da mi omogući godinu dana studiranja u Americi. Ukoliko bih dobio stipendiju u obavezi sam da pohađam fakultet koji je vezan za "nauku" koju ovde izučavam (Fakultet Vizuelnih Umjetnosti u Podgorici, smer - Audiovizuelna produkcija). Daklem, treba da učim fakultet vezan za video produkciju i fotografiju.
Na intervjuu će me komisija pitati da li znam za neki koledž (univerzitet, votever, ne znam ni šta je razlika :)) u Americi koji bi voleo da studiram. Tražio sam preko interneta ali koliko vidim svaki drugi koledž izučava ove umetnosti. Zna li ko ima li nekih koledža da su na posebnom glasu, da se izdvajaju od drugih (kao npr. FAMU u Pragu što se tiče Evrope)?
Zanima me primenjena fotografija i video produkcija (uopšte sa akcentom na kratke video forme, advertajzing). Pošto sam sada druga godina na FVU-u onda bih (ukoliko bih dobio stipendiju) učio treću godinu u Americi pa mi treba neki "undergraduated" faks. :)
Šta mislite, koji fakultet je najlakši, a koji najteži?
Recimo u Beogradu i Novom Sadu. :)
Znam, da je pitanje jako široko, i da je teško odgovoriti jer niko nije završio 10 fakulteta pa može objektivno da presudi.
Težina fakulteta zavisi i od ličnih afiniteta, ali ipak ako je neko genije za matematiku ali ne odlazi na predavanja, i ni malo ne uči, neće lako završiti Mat. fakultet recimo. :)
Verovatno ima ovde ljudi koji žive po internatima ili imaju prijetelje na drugim fakultetima pa vide koliko treba da se radi na određenim fakultetima. :)
Interesuje me generalno "težina" i koliko treba da se radi na određim fakultetima. :)
Geografija, bogoslovija, filološki (sve osim par najzastupljenijih jezika), poljoprivredni i one gluposti tipa viša poslovna i sl. Na fonu oni menadžerski (!) smerovi su smeh :v
Ovo oko rada, za geo i bogosloviju ne moraš da radiš ništa, ni da ideš na faks, u proseku imaju ~1 kolokvijum u toku semestra, a i ispiti su sprdnja.
Ne znam u kom univerzumu je građevina teška :v
btw. ove ''rasprave'' su besmislene, kako online tako i 4real, jer niko neće da stane i realno sagleda situaciju, nego samo svi brane svoj kvazi faks :)
Jel moze neko da mi kaze kakva je 1. godina gradjevine u Nisu? Sta se uci, koje predznanje mi treba (mat, fizika, hemija?)...itd.
Po nekom mom viđenju i iskustvu ljudi iz okoline najteži bi bili medicinski, pravni i ETF. Jel to neko rekao da je gradjevina teža od elektrotehnike? :D
Mada svi fakulteti jesu teški i svaki na svoj način. A ko upisuje ne treba da gleda šta je najteže il najlakše nego šta ga zanima. Ja da sam upisao bogosloviju nikad je ne bi završio, a verujem da bi i na poljoprivrednom tako prošao jer me to ne interesuje ni trunčicu.
Ako tražite lagano idite na Megableje i Singibleje pa uživajte u učenju jednom nedeljno kad zagusti, i sve ćete lako proći. Ako imate vezu za posao još bolje, samo napred, al ako hoćete da se bavite nečim što vas zanima onda stavite prst na čelo i smislite šta je to pa na pravi fakultet ;)
Da li neko ima detaljniji uvid u prijemni i samo studiranje, jer su te informacije jako retke?
Da li neko ima detaljniji uvid u prijemni i samo studiranje, jer su te informacije jako retke?
http://www.infostud.com/
Imaju dosta korisnix informacija,mada i na samim sajtovima fakulteta imas dosta informacija,al tek kasnije...Ja sam ove godine upisao Pravni,informacije za pripreme su im izasle krajem aprila,a za prijemni 10 dana pre istog...Ne brini se nista,prijemni je jedno veliko zezanje za ono sto sledi :opanachke
@Gavra_RE hvala na brzom odgovoru! :) Mislio sam ako ima nekog s faksa s svezim informacijama, nervira me strasno, kao da je neki problem da obese a sajt :n-cc2:
Ako tražite lagano idite na Megableje i Singibleje pa uživajte u učenju jednom nedeljno kad zagusti, i sve ćete lako proći. Ako imate vezu za posao još bolje, samo napred, al ako hoćete da se bavite nečim što vas zanima onda stavite prst na čelo i smislite šta je to pa na pravi fakultet ;)
Nisi u pravu,to cu odmah da ti kazem.Ne branim moj fakultet (Singibleju) vec iz iskustva to kazem.Ako stvarno zelis da naucis nesto,mozes i to dosta (konkretno moj smer:graficki dizajn).Gradiva ima,profesori i asistenti su tu uvek za studenta,spremni da pomognu.E sad,zna se kakav je prosecan srpski student (pije,spava,jednom nedeljno sedne da uci).Da su privatni laksi od drzavnih to stoji,ali daleko od toga da je totalna bleja.U vreme kad sam ja upisivao fax,jedino mi je Singi nudio veliki izbor IT predmeta,sto nijedan drugi nije,istovremeno sam upisao Ekonomski (gde su na III godini bila neka 2-3 predmeta vezana za komp) i Singidunum.Nijednom se nisam pokajao sto sam to uradio.
pharaon.92.bc
4.2.2011, 15:46
Da li neko ima iskustva sa Visokom skolom elektrotehnike i racunarstva strukovnih studija (http://www.viser.edu.rs/index.php) u Beogradu posto planiram da upisem istu nakon zavrsene cetvrte godine gimnazije?Konkretno me zanima smer Audio i Video tehnologije.
Ima li ovde nekoga ko ide ili je išao na ETF?
Hteo bih da ga upišem, ali i dalje se dvoumim oko toga koji smer da izaberem: Softverski inžinjering ili Računarsku tehniku i infomatiku? Kakvi su profesori i predavanja? Ima li puno retarda (i studenata i profesora...) ? Kolika je prolaznost u 1. godini? Kakav je ukupan ambijent?
Tell me all you know...
Uf, treba neko sa mnogo vremena da bi ti odgovorio na to, samo takvih je malo ovamo :D
Par činjenica:
SI-1800 eura
EFO- 800 eura
SI- Usko programiranje
EFO- opšta inženjerska kultura, a ako odeš na RI onda mislim da imaš podjednako dobro programiranje kao na SI.
SI-10 na budžet (obavezno 100 poena)
EFO-500 na budžet.
Pa vidi šta ti je činiti. Na SI ćeš da uživaš al ne znam sa kolko znanja izlaziš. Ne govorim to jer ne gotivim SI, nego jer stvarno nemam blage ideje sa čime izlaziš sa fakulteta.
Inače faks je savršen ako voliš sado-mazo, u protivnom ne pokušavaj :)
^ Tolike su vam školarine. :eek: :paranoia:
Ja mislim da su tolike za celu godinu, ako nisi na budzetu.
Da li je elektronski fakultet stvarno toliko tezak o.O?!
^ Tolike su vam školarine. :eek: :paranoia:
Nisu najveci lopovi.:kreza:
Na mom faksu sem toga sto se placa skolarina, placa se participacija zato sto je sediste u Subotici(u pitanju je ekonomski Fakultet) i to mu dodje nekih 130000.I jos se placaju bodovi od predmeta koje nisi polozio za sledecu godinu.Vise se isplati da ides na privatni ekonomski fakultet nego na drzavni bar kada je NS u pitanju po samofinansirajucim studentima.I ima jos nekih par sitnica koje ne mogu da se setim, ali i one isto malo dizu visinu skolovanja.
Ja mislim da su tolike za celu godinu, ako nisi na budzetu.
Da li je elektronski fakultet stvarno toliko tezak o.O?!
Za elektronski ne znam jer nikad nisam čuo za takav fakultet, ali elektrotehnički jeste :p Zavisi kako se ko snađe, ja sam se sapleo na početku ali sad mi ide bolje, neki prođu dobro od početka, a neki ponavljaju jednu godinu 10 puta.
A ne razumem što ste se šlogirali za cene, ETF je jedan od jeftinih fakulteta. Arhitektura je najsuplja- oko 2500 eura po godini, a ETF ima pristojnu cenu od 800 :/
SI ne računam, njih zovemo privatni fakultet.
Mislio je na Elektronski fakultet u Nisu, a covek je iz Nis(samo je promenio lokaciju).;):D
Pa ja sam pričao o elektrotehničkom a on pita za elektronski :/
Ja sam mislio da sve to ide pod imenom elektrotehnički :)
Pozdrav forumaši,
Imam 18. godina, za par mjeseci završavam srednje obrazovanje.
Još od osnovne škole sam se isticao u informatičkom znanju, mnogo sam se interesovao oko računara i mogu reći da sam poprilično "pismen" u mnogim informatičkim oblastima.
Elem, interesuje me sledeće.
Kakvu perspektivu mladi programeri i informatičari imaju u našim zemljama?
Ja sam iz Republike Srpske, ali planiram studirati u Novom Sadu (razmišljam o FTN: Informatika i automatika).
Nije mi problem tih nekoliko godina zagrijati stolicu i raditi, ali imam strah od toga da neću pronaći dobro radno mjesto poslije završetka faksa.
Novac nije sve u životu, ali smatram da je jedan od važnijih elemenata i želim neskromno plaćen posao.
Da li bi ste savjetovali meni i mojim vršnjacima informatičke nauke kao izbor fakulteta?
Hvala vam unaprijed!
Veliki pozdrav :alealeee:
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=15323
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=15323
Zahvaljujem, ali ne pronalazim ovdje dovoljno novijih informacija i mišljenja koje meni odgovaraju. Previše je zbrkano.
Interesuju me konkretna mišljenja oko zaposlenja, radnog vremena, plate, itd.
Ako već dolaziš u Srbiju i to u NS, što ne bi probao na ETF u BG? Lako ćeš naći posao sa tim posle u svakom slučaju
Ako već dolaziš u Srbiju i to u NS, što ne bi probao na ETF u BG? Lako ćeš naći posao sa tim posle u svakom slučaju
Beograd mi nije jedan od izbora, mada bih volio... Al' nažalost, ne mogu.
NISAM NESTO SMART
7.3.2011, 21:06
I ja isto bih trebao skoro da odlucim..na koji cu faks da idem, za sad samo znamo da cu da idem :D
Zivim u Vrscu tako da su mi tu negde Bg, Novi Sad i Zrenjanin...
Osim informatike i nemam bas neki predmet koji me posebno interesuje, tako da sve vise razmisljam da upisem neki faks. u vezi IT...
Da budem malo precizniji mene uglavnom interesuje programiranje...iako ovo sto u skoli radimo je smesno vec oko godinu dana kuckam malo kod kuce...tako da mislim da bi mi to bila ok profesija kad zavrsim faks.
Sad imam 2 problema oko ovog plana:
1.Matematika: nemogu sa njom nemogu bez nje :D...Zbog moje lenjosti i loseg prf. u osnovnoj a i u srednjoj fale mi neke osnove..tako da mi i sad matemtika slabo ide....Ako odlucim za neki faks ja cu naravno da ucim samo neznam kako cu i posle na faksu..odnosno da li cu se snaci sa ostalima sto se tice matisa..
2.Koj faks?Gledao sam po netu i prvo mi ETF zapao za oko..ali koliko sam razumeo na smer SI(softversko inzinjerstvo) ne primaju na drzavni budzet?
FON mi se cini da ima dosta veze sa svim i svacim ali malo sa IT a i cuo sam da je uzasno tesko upasti na faks...Takodje ima gomilu privatnih fakulteta za IT koji imaju neke ok programe ali kad vidim koliko evra samo za jednu god. to izlazi iz opticaja.
Tako da zanimame koji su vasi stavovi u vezi ovoga sto sam naveo i naravno saveti :ciao:
Ja i ti smo u sličnoj situaciji :D
ali koliko sam razumeo na smer SI(softversko inzinjerstvo) ne primaju na drzavni budzet
Ali me je ovo razočaralo :( Je l' tačno, je l' ima neko informaciju?
NISAM NESTO SMART
7.3.2011, 21:18
http://prijemni.infostud.com/fakulteti/Elektrotehnicki-fakultet/90
Na Odseku za softversko inženjerstvo nema raspoloživih budžetskih mesta.
Govori bivši student ETF-a u Novom Sadu i trenutni apsolvent na fizici. Prvo ETF u ns je jako težak u početku i dosadan. I ja isto volim računare i mislio sam da će me to sve zanimati. Proveo sam 2 god na tome faxu i prebacio se na fiziku. Upravo završavam i već sam radio u školi kao nastavnik. Što se perspektive tiče za informatičare se nađe posla i predložio bih ti pored FTN-a (ETF odnosno) i informatiku na PMF-u. Imaj u vidu da ako nisi vičan programiranju da to zna da bude jako težak i ponekad dosadan posao. Ja sam se prevario, tako da DOBRO razmisli da li baš to želiš. E, što se matematike tiče na ETF, imajte u vidu da se radi o vrlo ozbiljnim predmetima i još težim profesorima. Ko je položio kod Dorslovačkog algebru zna o čemu pričam...
Takodje ima gomilu privatnih fakulteta za IT koji imaju neke ok programe ali kad vidim koliko evra samo za jednu god. to izlazi iz opticaja.
Koliko je meni poznato RAF i FIT daju stipendije, pa vidi uslove, možda bi mogao da konkurišeš za to.
Racunaj da na FTN-u i PMF-u u Novom Sadu 60% gradiva cine matematike i to vrlo ozbiljne matematike. ali ako si dobar matematicar to ti nece biti problem :)
Veseli Rodzer
8.3.2011, 0:25
Evo da ti odma bude lakse, ja upisujem ftn smer e2 :D
Cak i idem na pripreme koje drzi doticni Doroslovacki, tako da nisam bas najsrecnije prosao, al sta ces :P
Pricao sam sa dosta ljudi koji si zavrsili taj smer i sad rade kao programeri. Imaju dobre poslove, plate, al oni su majstori svog zanata, nisu isli na faks tek da imaju da okace diplomu na zid.
Mozda taj smer upise 150 ljudi na budzet, al ga zato zavrsi samo onaj koga to interesuje, jer taj ima volju da sedne i nauci i prog.jezike i matu i svasta ostalo.
A ako upises smer i ne sviditi se, opusteno mozes da se prebacis na druge smerove, predmeti u prvoj god su manje-vise isti ;)
Yup, sa E2 praktično biraš gde ćeš da radiš i za koju platu, al' se oteliš od matematika... jedan od cimera i njegovi drugari su to studirali.
Uh bas i mene zanima posto zelim potpuno isti smer n FTNu za koj mesec.
Evo da ti odma bude lakse, ja upisujem ftn smer e2 :D
Cak i idem na pripreme koje drzi doticni Doroslovacki, tako da nisam bas najsrecnije prosao, al sta ces :P
Pricao sam sa dosta ljudi koji si zavrsili taj smer i sad rade kao programeri. Imaju dobre poslove, plate, al oni su majstori svog zanata, nisu isli na faks tek da imaju da okace diplomu na zid.
Mozda taj smer upise 150 ljudi na budzet, al ga zato zavrsi samo onaj koga to interesuje, jer taj ima volju da sedne i nauci i prog.jezike i matu i svasta ostalo.
A ako upises smer i ne sviditi se, opusteno mozes da se prebacis na druge smerove, predmeti u prvoj god su manje-vise isti ;)
Kada taj fax upišeš, zaboravi na devojke, izlaske i igranje igrica duboko u noć... Kao što rekoh upiši samo ako te to baš interesuje i imaj na umu da to što te interesuje dolazi tek na 3 godini. Do tada algebra kod Doroslovačkog, Analiza kod Ilije. Sećam se da sam napamet morao učiti zadatke jer ako razmišljam o zadatku ne stignem sve da uradim... Takođe, moj bivši kolega sa posla koji je zavšrio ETF radi kao nstavnik matematike od godine do godine, drugarica sa tim faksom prodaje slušne aparate za matorce. Tako da, sa tim faksom napolju ćeš se obagatiti ako uspeš da odeš, ako ostaneš ovde teško ćeš naći posao, jer se u zemlji Srbiji vrednuje samo veza i partija pri zapošljenju a stručnost je na poslednjem mestu i to ti govorim iz prve ruke.
Veseli Rodzer
8.3.2011, 11:08
Kada taj fax upišeš, zaboravi na devojke, izlaske i igranje igrica duboko u noć...
Daj nemoj da mi plasis buduceg kolegu :D
Jbg, mora da se uci, al ne i subotom uvece ;)
Softversko inženjerstvo na ETF Beograd od prošle godine ima budžet. Ali samo 10 mesta od 60 koliko primaju na smeru.
NISAM NESTO SMART
8.3.2011, 13:28
^^Pa da koliko sam ja shvatio to je taj budzet fakulteta ali to su uglavnom za ljude koji su prvi na takmicenjima sto ja nisam :)
Sto se tice stipendija vidim da za RAF isto trba biti medju prvima na takmicenjima...A za FIT ima fora da radis neki projekat i da osvojis stipendiju samo neznam kakv je taj faks?
Procitao sam sve postove i koliko mogu videti..najbolja opcija mi ja da idem da orem njive :D
Procitao sam sve postove i koliko mogu videti..najbolja opcija mi ja da idem da orem njive :D
Tu uvek ima posla :D
Kada zavrsis nesto vezano za IT vrlo je bitno i gde si, odnosno gde bi trazio posao. Ako zivis u unutrasnjosti zavrsices u nekoj skoli, iz iskustva :)
SI ima 10 mesta za budžet, i to uzmu oni sa 100 poena. Inače košta 1800 eura godina.
Upiši ti lepo opšti smer pa možeš na IR u drugoj godini, samo što ćeš morati da se akaš sa osnovama elektrotehnike. Ne znam zašto ljudi uopšte razmišljaju između više elektrotehničkih fakulteta ako im je jedna od opcija u Beogradu.
PS: Ovde mora da se uči, a subotom uveče se obično radi kolokvijum :D Subotom preko dana se obično ide na predavanja, a bogami isto važi i za nedelju jako često. :)
Kolike su minimalne plate programera i informatičara uopšte? Hvala.
Veseli Rodzer
9.3.2011, 0:07
Pa minimalno ti je oko 300e...
Jedan poznanik radi neko programiranje za grcku firmu za 300e. Prima zadatke preko emaila, radi od kuce.
^^Pa da koliko sam ja shvatio to je taj budzet fakulteta ali to su uglavnom za ljude koji su prvi na takmicenjima sto ja nisam :)
Sto se tice stipendija vidim da za RAF isto trba biti medju prvima na takmicenjima...A za FIT ima fora da radis neki projekat i da osvojis stipendiju samo neznam kakv je taj faks?
Može se reći da je FIT skroz ok faks. Možeš da se obavestiš o detaljima programa na samim fakultetima. Oba faksa, i RAF i FIT, imaju marketing odeljenje, tamo možeš dobiti sasvim dovoljno informacija (ali marketing, kao marketing - ne treba uzimati zdravo za gotovo sve što kažu :)). Možda bi najbolje bilo da nadješ nekog od stipendista sa IT smera na tim fakultetima, da s njima porazgovaraš o uslovima studiranja (neko od takvih je skoro uvek na faksu, pa vidi, raspitaj se, traži da ti pokažu na čemu trenutno rade i sl.)... Imaj u vidu, i da dobijena stipendija mora da se "odradi". Na primer, treba da se postigne odredjeni prosek ocena, da se radi na različitim projektima na faksu i sl.
Ne želim da kažem da bi ovi privatni fakulteti mogli da se porede, na primer, sa beogradskim ETF-om. U pitanju su različiti pristupi. Ali, svakako, treba uzeti i njih u razmatranje zato što se desi da veoma talentovanim ljudima (m)učenje na ETF-u, jednostavno, ne odgovara, i "zakucaju" se sa nekim ispitima, pa ni napred ni nazad. :)
Da li se isplati u ovo vrijeme biti informatičar, programer i sl.?
Ne isplati se danas u ovoj raspaloj državi biti ništa osim lopov. :mad:
NISAM NESTO SMART
9.3.2011, 19:22
Kakvi pozitivni stavovi stvarno nemam reci...Moz ti biti i programer i lopov :D....Nego da se vratimo na temu iz ovih vasi postova sve mi se manje ide na ETF jel koliko sam zakljucio to je faks na koji je tesko upasti,tesko zavrsiti i jos + novac....mozda cu zvucati neozbiljno ili pomalo neradnicki/lenjo ali ja bih bas ne bih da tokom celog studiranja lupam glavom u zid, ne znaci to da ja necu da ucim na faksu i da hocu samo da proletim ali da bude nesto u mojim mogucnostima da ne idem posle celav na poso :D
Sto se tice plate, sve je to relativno posebno ovde u Srbiji, neki likovi koji su zavrsili ETF rade za 300e, dok neko ko i nema zavrsen faks ima preko 1000e...sve zavisi ko se kako snadje....tako da cu morati da se bacim u razmisljanje duboko......
http://www.matf.bg.ac.rs/m/94/osnovne-informatika/
NISAM NESTO SMART
9.3.2011, 21:29
Sta 3 godine jel to neka viša škola? :D
3 god do bachelor, posle još 2 do master. Umesto uobičajenih 4+1.
A kakvi su profesori na Matematičkom? Kolika je prolaznost po godini? :)
Kakvi pozitivni stavovi stvarno nemam reci...Moz ti biti i programer i lopov :D....Nego da se vratimo na temu iz ovih vasi postova sve mi se manje ide na ETF jel koliko sam zakljucio to je faks na koji je tesko upasti,tesko zavrsiti i jos + novac....mozda cu zvucati neozbiljno ili pomalo neradnicki/lenjo ali ja bih bas ne bih da tokom celog studiranja lupam glavom u zid, ne znaci to da ja necu da ucim na faksu i da hocu samo da proletim ali da bude nesto u mojim mogucnostima da ne idem posle celav na poso :D
Sto se tice plate, sve je to relativno posebno ovde u Srbiji, neki likovi koji su zavrsili ETF rade za 300e, dok neko ko i nema zavrsen faks ima preko 1000e...sve zavisi ko se kako snadje....tako da cu morati da se bacim u razmisljanje duboko......
Pa ti si pobrkao lončiće što se tiče ETF-a. Postoji SI (softverski inzenjering trt vrt) na koji se teško upada a i skup je, a postoji i opšti smer na koji se relativno lako upada a nije skup (800eura godina). Na drugoj godini možeš da izabereš smer za računarstvo koji radi isto što i SI samo malčice jače.
A ovaj drugi deo, za lupanje u zid, ako imaš takav stav molim lepo na FON, blejaćeš, znaćeš da pišeš programe u 3 jezika (ispravite me ako grešim) i eto.
Retko ko završi ETF i radi za 300 eura.
@Guardian
Profesori su ok meni, nisam imao do sad problem nikakvih stvarno.
Što se tiče prolaznosti ima par predmeta gde malo stegnu i dosta ljudi pada ali ništa preteško.
Iako mi ne ide baš nešto :D ne mogu da kažem da je puno težak, više je to moja lenjost.. Samo malo radnih navika i nema problema. ;)
Što se tiče ovoga koliku platu bi imali, to najviše zavisi od vas. Ako ništa ne znate, džaba vam diploma ima vas otpuste posle 2 nedelje.
@Guardian
Profesori su ok meni, nisam imao do sad problem nikakvih stvarno.
Što se tiče prolaznosti ima par predmeta gde malo stegnu i dosta ljudi pada ali ništa preteško.
Iako mi ne ide baš nešto :D ne mogu da kažem da je puno težak, više je to moja lenjost.. Samo malo radnih navika i nema problema. ;)
Što se tiče ovoga koliku platu bi imali, to najviše zavisi od vas. Ako ništa ne znate, džaba vam diploma ima vas otpuste posle 2 nedelje.
Grešiš druže, nažalost. Prvo ide veza, pa stranka pa tek onda znanje. Uostalom, videćeš i sam. Da je tako kao što ti kažeš, svima nama bi bilo mnoooogo bolje nego što jeste, jer su upravo ti loše obrazovani, političko i lopovski orijentisani na vodećim pozicijama, i ne žele pametne, već glupave i poslušne da rade za njih...
Znam ja dobro kako ide sve to sa vezama i zapošljavanjem rodbine. ;)
Ali kapiram da on nema vezu, zato sam i rekao da će da ga odma šutnu ako ništa ne zna.U to što će neki tatin sin idalje ostati zaposlen ne ulazim.
Programeri zaradjuju 300€ ? WTF!!!???
Pa kod mog tetka u BiH u firmi imaju po 2500-3300KM mesecno a kad ima neki veci zadatak da se odradi kapne i nesto preko...
Ja sam pre 2god krenuo na ETF, smer racunari i elektronika ili tako nesto... dosao ja na predavanja...pocetak...nije lose sve ide. Poce matematika i cuveni Cacanski profesor Mutavdzic poce da zamucuje ionako prezamucen predmet, meni matis nije lose isao, ali ovaj "profesor" nema pojma, kod njega je 2*2=1,5 pa se jos nekim klincima dobije da je to 4. Lepo ja odustanem od faksa ionako mi se nije islo jer u drzavi nema leba. Odem u Nemacku i evo me hvala Bogu dve godine uzivancija.
Kazem u ovoj drzavi ne vredi se mucit i placat derikozama. A vani nesto ne favorizuju nase diplome.
Inace imam kontakt sa softverasima i hardverasima, softverasi su davno naucili svoje i ponekad nesto procitaju, a hardverasi non-stop prate i proucavaju trziste. Znaci non-stop ucenje...Bolje bit programer ako vec oces fax
Srecno svima!
2*2 jeste 1.5 ako imaš algebarsku strukturu (G,*) definisanu kao a*b=a-(b/4) gde a,b pripadaju skupu G. :D
Na koji si ti ETF išao i imao baš tolko problema?
Zaboravi na posao u ovoj drzavi.Plate programera u inostranstvu su 25 evra po satu pa na vise.A citao sam dosta tekstova i programeri u Srbiji su na 3 mestu po zaradi,ako uzmemo u obzir da je prosecna plata 300 evra u Srbiji(220,posto Beograd izvlaci prosek),nekim logickim zakljuckom kontamo da je plata programera u Srbiji dosta veca od 300 evra kao sto je ovde receno pre,ali cak i cifra od 1000-2000 evra je smesna cifra za inostranstvo.Dosta ljudi kaze da nasih 1000 evra vredi vise nego 1000 evra u Evropi,ali to su gluposti,razlika nije toliko velika,koliko je veca plata u inostranstvu.Ja planiram recimo da se bavim programiranjem,ali ostacu u Srbiji samo i samo ako mi to bude jedina moguca opcija.
Ako neces da budes programer mozes uvek biti pravnik ili ekonomista. Ah, da ... pa njih ima kol'ko oces. Bar su brojacno nadmocni ;)
Dobar programer ce uvek naci sljaku, to sto ste vi uvrteli u glavu da programerima tece med i mleko to je vec vas problem. Niko nece da ti da 2000 evra u startu ako se prvo ne pokazes da ti vredis tih 2000 evra. Licno znam neke ljude koji misle da to sto oni znaju napisati neke programe sa klasama u C++, da to sto znaju da naprave aplikaciju sa GUI u Javi ili slicno da odmah vrede 1000+ evra. Oslobodite se ove zablude i bice vam lakse i da studirate i da nadjete posao.
Fala bogu, imam jos dosta vremena do izbora fakulteta, ali ipak je vreme da znam otprilike sta bi studirao. Definitivno sam se odlucio za ETF, samo ne znam koji smer. U gimnaziji, prirodno matematicki smer, vise ucim istoriju i likovno neko matematiku i fiziku, tako da se plasim da ne dodjem sa slabim znanjem iz fizike (iz matematike imam 4). Odabir smera mi je jos veca konfuzija. Ne znam da li je bolji smer programiranje (ili kako se vec zove) ili upravljanje sistemima. Nikad do sada nisam programirao, ali ovih dana cu da krenem u basic-u da vidim kako sve to funkcionise. Isto se razmisljam da li je bolje da studije nakon prve godine nastavim u Bechu, ili da se drzim Nis-a.
Fala bogu, imam jos dosta vremena do izbora fakulteta, ali ipak je vreme da znam otprilike sta bi studirao. Definitivno sam se odlucio za ETF, samo ne znam koji smer. U gimnaziji, prirodno matematicki smer, vise ucim istoriju i likovno neko matematiku i fiziku, tako da se plasim da ne dodjem sa slabim znanjem iz fizike (iz matematike imam 4). Odabir smera mi je jos veca konfuzija. Ne znam da li je bolji smer programiranje (ili kako se vec zove) ili upravljanje sistemima. Nikad do sada nisam programirao, ali ovih dana cu da krenem u basic-u da vidim kako sve to funkcionise. Isto se razmisljam da li je bolje da studije nakon prve godine nastavim u Bechu, ili da se drzim Nis-a.
Nemaš mnogo izbora, ili Opšti smer, pa u drugoj godini biraš usku struku, ili odmah na softver. Uzgred, na računarstvo možeš i sa opšteg u drugoj godini.
Kakvo god predznanje imao iz bilo koje škole a da nije matematička gimnazija neće ti značiti ama baš ništa. Doćićeš tamo i objasniće ti da ono što si učio do sada uglavnom nije tačno :D
NikolaS93
22.6.2011, 12:18
Sta mislite sta je bolje krenuti odmah od prve godine studije u inostranstvu ako se pruza mogucnost ili se kasnije prebaciti?
odmah, jer tamo imas velike sanse da odmah dobijes posao.
odavde se beži i ne ulažu pare ni u šta.
vataj tutanj.
Sta mislite sta je bolje krenuti odmah od prve godine studije u inostranstvu ako se pruza mogucnost ili se kasnije prebaciti?Verujem da je bolje od početka tamo, kapiram da će ako se prebacuješ da ti traže sigurno neku razliku da polažeš i ko zna šta.
odmah, jer tamo imas velike sanse da odmah dobijes posao.Otkud znaš? Nije koliko vidim rekao ni koji je fakultet ni koja zemlja, prema tome... ;)
Verujem da je bolje od početka tamo, kapiram da će ako se prebacuješ da ti traže sigurno neku razliku da polažeš i ko zna šta.
Otkud znaš? Nije koliko vidim rekao ni koji je fakultet ni koja zemlja, prema tome... ;)
brate svuđe je bolje nego ovde. ja čekam da mi rana zaraste(isekao sam nogu) i idem odmah, sve gotovo samo cekam.
Lord Of Midnight
10.7.2011, 1:23
Pa ti si pobrkao lončiće što se tiče ETF-a. Postoji SI (softverski inzenjering trt vrt) na koji se teško upada a i skup je, a postoji i opšti smer na koji se relativno lako upada a nije skup (800eura godina). Na drugoj godini možeš da izabereš smer za računarstvo koji radi isto što i SI samo malčice jače.
A ovaj drugi deo, za lupanje u zid, ako imaš takav stav molim lepo na FON, blejaćeš, znaćeš da pišeš programe u 3 jezika (ispravite me ako grešim) i eto.
Retko ko završi ETF i radi za 300 eura.
Znam da je staro ali moram da odgovorim...Nije on pobrkao loncice vec ti...na SI primaju 60, godina kosta 1800evra...bas iz tog razloga sto primaju samo 60 ljudi, pa se radi u malim grupama i mnogo je lakse da pokupis znanje na predavaljima...i upada se lako...potrebno je oko 40 bodova (srednja+prijemni)...jako je slaba konkurencija jer malo ljudi ima tolike pare za studiranje... ;)
Znam da je staro ali moram da odgovorim...Nije on pobrkao loncice vec ti...na SI primaju 60, godina kosta 1800evra...bas iz tog razloga sto primaju samo 60 ljudi, pa se radi u malim grupama i mnogo je lakse da pokupis znanje na predavaljima...i upada se lako...potrebno je oko 40 bodova (srednja+prijemni)...jako je slaba konkurencija jer malo ljudi ima tolike pare za studiranje... ;)
Pa da, i imaš ponavljanje kolokvijuma po 3 puta i svi ispiti su u 3 kolokvijuma. Platiš 7200 eura diplomu :D
PS: Nemam pojma o čemu smo onda pričali al volim da iskoristim priliku da pljunem po SIevcima :D
Lord Of Midnight
11.7.2011, 0:59
Al' pljujes po SIjevcima do mojega.... xD
Kako god, kupio diplomu ili ne imace vece znanja nego da je zavrsio bilo koji drugi fax u srbiji.... :kreza:
Ljudi mozda je glupo ali sam i ja malo dosao da se informise o fakultetima. Tek sam druga godina, ali vidim kak'e su muke ovih sto 20 dana pre kraja 4 ne znaju sta ce sa sobom :o Elem, mene zanimaju kompjuteri, programiranje i to. U Beogradu sam, idem u desetu beogradsku i u prvoj godini mi je prosek bio 3.5 :o
u drugoj cu biti bolji, obecavam (nisam glup, samo sam lenj) :D Tako da bih vas molio da mi napistete sve sto mozete o ETFu. Smerovi. Prijemni i to.
Hvala vam puno :)
ЕТФ је за одликаше ;) :)
Ne se*i majke ti.
@Nodi
Imaš još 3 godine da se raspitaš, polako, budži prosek kolko možeš, bar budi na 4.0 i iznad sledećih godina, i matematiku iz druge i treće radi maksimalno dobro u toku gimnazije jer ti maltene samo to i treba za prijemni i tako će ti biti lakše da ga spremiš.
Smerovi i to umeju da se menjaju tako da o tom potom.
Takođe, *****avaj se dok si u gimnaziji, na ETFu toga nema neko vreme :D
@lord of midnajt
I keed I keed :D
Ако је лењ као што је написао нема шта да тражи на ЕТФ-у. А ретко ко се промени што се учења тиче од средње до факса...
Само ће да мучи себе и друге са тиме и на крају ће на вишу да пређе :d
Miki, sreco, idi zamaraj druge ljude. Ionako mi nisi pomogao ni malo. nisi mi odg ni na jedno pitanje. tako da :ciao: lenj sam onda kad to ne utice na moju buducnost (realno,boli me uvo da l' sam bio 4.0 ili 3.3 bitno mi je znanje koje imam), a do sada nisam mislio da uspeh TOLIKO znaci. A ti si ocigledno (tako se ponasas, mozda gresim) neki odlikas, no lifer, kompleksas kome je sve sto ima uspeh. ponos i dika mamina. ne, hvala.
@ SirDuck: Hvala ti! Mnogo si mi pomogao. Sad cu vise da jurim uspeh u daljem skolovanju! :aplauz:
Ако је лењ као што је написао нема шта да тражи на ЕТФ-у. А ретко ко се промени што се учења тиче од средње до факса...
Само ће да мучи себе и друге са тиме и на крају ће на вишу да пређе :d
Ne s*ri majke ti.
Video sam dovoljno odlikaša sa 5.0 prosekomm da su se shebali na ETF-u, kao i dovoljno likova koji su imali prosek "smrtnika" koji su prošli bolje od njih da bi zaključio da lupaš gluposti.
@Nodi, nema na čemu
ne s*ri majke ti.
Video sam dovoljno odlikaša sa 5.0 prosekomm da su se shebali na etf-u, kao i dovoljno likova koji su imali prosek "smrtnika" koji su prošli bolje od njih da bi zaključio da lupaš gluposti.
@nodi, nema na čemu
Па и ја сам видео довољно ликова који су олако схватили па су гњавили факс, јер то је сад мода..али ајде чућемо се са дотичним ђаком па ћемо да причамо ;)
Боље виша па да не давиш и себе и породицу... много је добро када сам знаш колико можеш.
А такви који нису били добри у средњој а после заврше озбиљан факс као што је ЕТФ има испод 10%.
Tvoj problem je što si ga odmah osudio na propast jer imaš neki elitistički pogled na studiranje, a dečko je možda čak i previše samokritično rekao da je lenj. Jbt zamisli lenj je u prvom razredu gimnazije. Ko tad nije bio lenj i nije se za*ebavao, jurio ribe i kome to tad nije bilo najvažnije i najzanimljivije, em što nije imao život, em što ima neki ozbiljan problem u glavi.
Ako si ti neka "elita" onda čuvaj to za sebe, baš svetu treba još jedan koji će da se napravi pametan i da baci nekoga ko hoće (ili neće, nema veze) da uči, i da upiše dobar fakultet, u bedak. Trebamo da budemo srećni što ima onih koji se orijentišu i raspituju na vreme, a i pre vremena, a ne kao većina, praznoglavo do juna pa na megableju.
miša topola
25.1.2012, 17:57
Da li ovde ima nekoga ko studira ili je završio KPA?
Pošaljite mi privatnu poruku, ne zalazim u ovaj deo foruma.
Jel ima neko koju pametnu o masinstvu i smerovi tamo? Prvenstveno mislim na FTN u Novom Sadu, ali nema veze i savet o beogradskom Masinskom nije na odmet. Koji smerovi su dobri i kakva je posle buducnost?
Jovan Verbic
28.3.2012, 21:13
Evo dogurao sam do 4te godine Srednja Ekonomska skola smer: Finansijski administrator. Sad mi je problem da odlucim sta dalje da upisem a u vezi informatike. Citao sam o PMF i tu ima smer profesori informatike i raucnarstvo i informatika. Koji je tezi od ova dva i sa kojim su vece sanse za posa ? Negde kazu da je PMF los, da ima mnogo ne potrebnih predmeta. Sad ne znam koliko je to istina ? I da li je polji ETF u Beogradu? Nemam puno informacija o drugim fakultetima.
Equilibrium
29.3.2012, 10:35
Kao neko ko je zavrsio taj smer u srednjoj moram ti reci da budes veoma pazljiv, jer neverujem da ces imati dovoljno znanje iz matematike da uradis nesto na bilo kom od ovih fakulteta, kao i iz informatike, a pogotovo iz fizike koju nisi ni imao. Mislim mozda ti radis napredne jednacine kuci i takve stvari ali sa programom iz ekonomske ces tesko i prijemni proci.
Za nepotrebne predmete to stoji, ali ne samo na smerovima PMF-a nego i ETF-a, bas sam nedavno pricao s nekim, daleko previse prirodno-matematickih gluposti a premalo informatike, sto je OK ako dolazis iz neke bolje elektrotehnicke ili iz PM gimnazije (hehehe, iz PM gimnazije) ali posle ekonomske ti nece lako pasti. Ako ti se ne zuri sacekaj jedno 20 godina dok program ne bude uredjivao neko ko je zaista drzao kompjuter u ruci.
daleko previse prirodno-matematickih gluposti a premalo informatikeNe bih se složio, lepo je očišćena informatika na matfu od previše matematike. Za etf ne bih znao program.
Što se tiče loše srednje, sve se da nadoknaditi.
LoshMeeBre
29.3.2012, 17:40
Ne bih se složio, lepo je očišćena informatika na matfu od previše matematike. Za etf ne bih znao program.
Što se tiče loše srednje, sve se da nadoknaditi.
Na pmf-u ima 2 smera vezana za informatiku/programiranje. Onaj jaci smer (ne znam ih po imenima, zaboravih, ovo je onaj koji traje 4 godine + 1 master, drugi je 3 + 2) je u prve dve i po godine mnogo vise matematika nego informatika. Npr. oni tek u petom semestru upoznaju koncept niti :opanachke
Nije to lose, sjajno je imati jak matematicki model iza programiranja, cesto je to jako korisno, samo da ne bude zablude ima tamo mnooogo mate :a_bleh:
je u prve dve i po godine mnogo vise matematika nego informatika.Zato ljudi i upisijuju ovaj od 3+2 godine. Za njega sam mislio da je očišćen od preterane matematike.
Programi, pa uporedite:
Informatika (http://www.matf.bg.ac.rs/m/94/osnovne-informatika/)
Računarstvo i informatika (http://www.matf.bg.ac.rs/cp/7/izborni-modul-racunarstvo-i-informatika/)
Ali dobro, ipak fakutet se zove matematički, nema bežanja tu od matematike. :D
LoshMeeBre
29.3.2012, 18:11
Zato ljudi i upisijuju ovaj od 3+2 godine. Za njega sam mislio da je očišćen od preterane matematike.
Ali dobro, ipak fakutet se zove matematički, nema bežanja tu od matematike.
To stoji, taj smer je poprilicno ociscen :)
Ima i kod nas (na ETFu) ETF lite verzija, koja se zove Softversko Inzenjerstvo smer, ali tamo na budzet pustaju samo 15ak ljudi a ostali placaju :)
Ljudi, imam problem! Zavrsavam 4. godinu Gimnazije i sad imam dilemu sta da upisem. Najvise me interesuje informatika-programiranje i bio sam ubedjen da je za to dobar smer Racunarske Nauke na PMF-u u Novom Sadu, ali pre neki dan sam cuo da je za programiranje dobar i PMF u Kragujevcu, mozda je cak i bolji. U NS ima vise matematike nego u Kragujevcu, mada to mi ne predstavlja neki problem, pa ako neko moze da mi kaze svoje misljenje o tome?
Novosadski ti je potencijalno bolji zbog zaposlenja pošto su tamo na univerzitetu svi povezani ko creva, pa verovatno imaš više mogućnosti za razne prakse i slična angažovanja.
Informatičarima posao i bez diplome (http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2012&mm=04&dd=15&nav_category=12&nav_id=600813)
Predizborno mazanje očiju...
Meh, nemam pojma, znam da sam zakačio vest na teletekstu pa rekoh da je podelim, možda mu bude koristila.
Epa preko te vesti sam i cuo za PMF u Kragujevcu, do tad sam bio cvrsto resen da idem u NS, a sad se predomisljam.
Ne znam nista o PMFu u Kragujevcu, ali vidim da si spominjao i Novi Sad. Jesi li mozda razmisljao o FTN-u tamo. Mislim da je jedan od jacih fakulteta sto se tice informatike kod nas. Znam da ima dosta vannastavnih aktivnosti i da saradjuju sa dosta informatickih firmi.
Sto se tice posla bez diplome, delimicno jeste mazanje ociju a delimicno i jeste tacno.
Znam dosta ljudi koji su upisali nesto, studirali 1-2-3 godine nasli posao i batalili studije. Takodje dosta ljudi koji su i bez ikakvog posebnog informatickog znanja kretali od javljanja na telefon u informatickim firmama pa su dostizali (uz dosta truda naravno) do visih pozicija.
4 godine iskustva ce ti lakse danas doneti posao nego 4 godine fakulteta.
Samo ne znam kako da dobijes taj prvi posao koji ce ti doneti iskustvo, ako bas ne znas nista. :)
Razmisljao sam i za FTN ali se svi zale da u jednom semestru imaju po 7-8 ispita, a i ne interesuju me bes fizika i elektrotehnika. Uopste ne znam sta da radim...
Jedini fakulteti koji su čisto računarski su RAF (privatni) i smer softversko inenjerstvo na ETF-u (plaća se), na svim drugim mestima te na ovaj ili onaj način hvata neka elektrotehnika i slično.
FON ne uzimaj u razmatranje, to je menadžerski faks, nije programerski. To što se malo radi Java i baze podataka ga ne čini informatičkim fakultetom.
Razmisli i o Matematičkom fakultetu u Beogradu ako si dobar s matematikom, ima smer za informatiku, na njemu će programiranje da ti izađe na uši.
http://www.matf.bg.ac.rs/m/94/osnovne-informatika/
RAF je dobar, ali godina je 2700e sto mi je previse. Razmislicu malo za matematicki u bg, s matematikom sam poprilicno dobar, nisam takmicar ali sam u skoli dobar :)
Nesto sam razmisljao, na nekim fakultetima ima vise matematike a na nekim manje, pa sad da li se podrazumeva da se sve to vec zna na ovim gde je ima manje ili ne?
Razmisljao sam i za FTN ali se svi zale da u jednom semestru imaju po 7-8 ispita, a i ne interesuju me bes fizika i elektrotehnika. Uopste ne znam sta da radim...
FTN? Evo ja idem na FTN - inzenjerski menadzment (u 4. cu da se opredelim za modul -informacioni menadzment)...
Ne znam stvarno za ostale smerove ali eto kod nas - jutros bas na kolokvijumu, polaze 60ak i od toga veci broj, kao i po obicaju, dobro naoruzan i opremljen klasicnim studentskim pomagalima tipa bubice i slicno... Svega dvoje-troje previse razmahanih i optimisticnih izbaceno, ostatak kao i uvek, uspesno obavilo misiju... Sada ispadam cinkaros i mozda neosnovani kriticar, ali veoma je primetno i prosto pravilo i ''kultura'' da poprilican procenat i sve veci i veci broj studenata kod nas prolazi na taj nacin, tj. preko tih bubica :icon_scra
Takva atmosfera mi je u zadnje vreme opasno ubila entuzijazam i poletnost - sada vecinu predmeta otaljavam i sve mi to nekako vise lici na provlacenje, nego na ucenje i polaganje u pravom smislu reci. Ipak i sa takvim radom, uspesno sam presao pola fakulteta i to za sada sa prosekom 7,93...Doduse, ubrzo ce da se to menja a i mozda drasticno sroza...
Naravno ovo sve govorim iz mog ugla i iskljucivo za moj smer, koji vazi za jedan od najlaksih. Za ostale, kao i sto sam rekao ne znam stvarno nista i ne mislim nista lose, ali u zadnje vreme, povecan je broj studenata koji prelaze sa elektrotehnike na menadzment :D
Nesto sam razmisljao, na nekim fakultetima ima vise matematike a na nekim manje, pa sad da li se podrazumeva da se sve to vec zna na ovim gde je ima manje ili ne?
Ne podrazumeva se. Profesori na fakultetu često imaju pristup da je srednjoškolska matematika igranje za decu pa te onda uče maltene od nule (jedino što se podrazumeva je da matematiku iz srednje znaš na nivou da možeš da položiš prijemni). Bitno je samo da redovno ideš na vežbe (tamo se rade zadaci) i da redovno učiš teoriju (ono sa predavanja) da te ne sačeka sve pred ispit, i na konju si.
Vodi samo računa da osnovne studije na MATF-u na tom informatičkom smeru traju tri godine, tako da ćeš praktično obavezno morati da upišeš master da bi sastavio pet godina, jer ćeš se lakše zaposliti s master diplomom nego sa trogodišnjim studijama. E sad, master je na svakom fakultetu lakši od osnovnih studija pa i na MATF-u, tako da je bitno samo da upišeš. Nećeš učiti više na masteru nego na osnovnim studijama sigurno, jedino što ćeš raditi više projekata, seminarskih i istraživačkih radova i slično.
Imam osecaj da ovde nema nikog sa e1 i masinstva na FTN-u ali to je ono sto me zanima. Pa makar neko s FTN-a ko je sigurno upuceniji od mene da mi kaze nesto o ovim smerovima. Jer cujem da na masinstvu slabo sta vredi upisivati, osim npr energetike i procesne tehnike? Koliko je e1 stvarno tezak smer, generalno i u odnosu na masinstvo?
Znam da davim jer sam vec postavljao pitanje al vidim da tu ima FTN-ovaca pa da vas po'vatam dok ste tu :D
Pozz!
Nisam se jos opredelio koji cu fakultet upisati, pa me interesuje dal neko zna nesto i sta misli o smeru Computational Engineering (http://www.mas.bg.ac.rs/upis/zastomf.html) na Masinskom fakultetu? Znam da prvo moram opsti smer da zavrsim da bih isao na ovaj smer, ali volim racunare od kad znam za sebe, i volim da stvaram nesto novo, tako da msm da bi se sav trud(a bogami treba truda da se masinski zavrsi kako cujem) isplatio..
Kako sam citao na raznim stranim sajtovima kazu da je ovo smer buducnosti, odnosno karijera buducnosti.
Alternativa ovome je Ekoloski inzenjering (http://www.sfb.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=221&Itemid=73&lang=sr) na Sumarskom sto takodje msm da je lepo zanimanje i znam da je zanimanje buducnosti.
Sad, oba fakulteta su teska, ali ne planiram da se zezam,vec da ucim.
Svaki savet je dobrodosao. :)
Da li neko moze da mi kaze koliko ima crtanja na sumarskom?
altec.gs, što ne bi išao na programiranje na ETF ili PMF? Ne uliva mi nešto poverenje ovaj smer na mašincu :/
Jel zna neko da li je bolji smer Informatika na PMF-u (Nis) ili Elektronskom (ETF, Nis)? Da li je tesko da se upadne na informatici na ETF u Nisu?
Nije ETF nego Elfak :D.
Uglavnom, prva godina ti je opšta, osim činjenice da ima (verovatno) puno toga što te ne interesuje nije pretereno njakanje. U drugoj biraš smer, najviše ljudi ide na RI (računarstvo i informatika), često i polovina ode tamo, tako da onaj kome odgovara da nema previše paznje profesora i delimično asistenata, to će mu biti ok. Nije teško upistati taj smer, a ako te iole interesuje nije teško ni završiti, kažu oni koji su na njemu. Ja ne bi mogao da mi plate, bio sam elektronika i batalio u međuvremenu, a dosta ljudi sa svih smerova se prebacilo na višu tehničku, mahom na Savremene računarske tehnologije, i završava lagano.
Što se PMF-a tiče, znam par njih koji su kao maltene polupismeni stigli bez problema do kraja, i završiće, a čujem da imaju veliku podršku za učešće na raznoraznim projektima, takmičenjima, i slično, a toga na Elfaku na RI smeru nema puno.
Pretpostavljam da je Visa tehnicka daleko laksa od Elfak-a, pa se zato ljudi prebacuju. Na kom faxu moze vise da se nauci (programerskog znanja)?
Upisujem Masinski u BG-u, pa sta bude bude. Jos od malena obozavam masine, prevashodno avione(civilne i vojne) i vojsku, i uzimaci u obzir srednju skolu(masinska), najbolje mi je ovo. Kasnije na diplomskim cu upisati vazduhoplovstvo, sisteme naoruzanja ili biomedicinski ing.. Koliko je perspektivno me ne interesuje, bar sto se Srbije tice, posto je napustam posle studija, jer ne vidim da ce se ista u skorije vreme(bar 15g) popraviti situacija.
Wish me luck! :alealeee:
@Schnak3: Naravno, zato se i prebacuju. I jer može da se prenese veliki broj ispita :).
Ima programera i sa jednog i sa drugog koji su uspešni i zgrću pare, a koji je sam po sebi kvalitetniji pojma nemam. Matematika je lakša na PMF-u, to garantujem :D.
@altec Srećno, i mislim da ti je dobar izbor :)
@altec, bar si siguran da ćeš upisati :D
@altec, bar si siguran da ćeš upisati :D
Bar sam siguran ;)
@altec Srećno, i mislim da ti je dobar izbor :)
Hvala! :)
Jel ima neko ko je u skorije vreme zavrsio il jos ide na MATF. Ja bih upisao informaticki smer pa me zanima njegovo misljenje, jel tezak smer, kakvi su prof, jel su teski za ocene...
Ko gleda privatne nek pogleda sajt FIT-a (Fakultet Informacionih Tehnologija) mislim da su najbolji od privatnih za softverski inzenjering i IT uopste.
Planiram da napustim svoj fakultet (FPN) i upisem neku visu za informacione tehnologije, moguce smer internet tehnologija. Da li neko od korisnika mozda studira u takvoj ustanovi i koju biste mi mogli preporuciti? Isto tako, kakve su mogucnosti zaposlenja posle vise IT, da li je neko bio u slicnoj situaciji menjanja fakulteta i kakvi su opsti utisci studiranja IT putem vise.
Hvala! :)
Da li neko moze da mi preporuci neku visu tehnicku u bg-u, posto sam sa strane i ne znam koja je najbolja.
Ali da bude kvalitetna, i da ima za budzet malo vise mesta ... i jos bolje ako bi neklo mogao da mi da savet kako sta ide, itd ..
Izvinjavam se ako sam pogresio podforum, ali nisam mogao da nadjem ni jedan bas vezan za obrazovanje.
Interesuje me da li je neko ove godine upisao Master na FTN-u (konkretno smer Racunarstvo i automatika)?
Uh.Pročitah sve postove na ovoj temi i 90 % korisnika interesuje ili je upisalo ili će upisati etf, nešto za kompjutere , računare, programiranje:icon_scra
Ja razumem da je ovo forum svet kompjutera, ali sam očekivao informacije za neke druge fakultete osim etf-a kojeg sam sada više nego upoznao iako me apsolutno ne zanima :D
Nema veze, probaću ipak, možda se nadje neko ko nije sa etf-a:
Četvrta sam godina gimnazije sa prosekom 4.5 u 2. i 3. i oko 4.00 u 1. razredu (dakle oko 34 boda ću imati)Višeumim se oko nekoliko fakulteta pa me zanima vaše mišljenje o njima i mogućnost zapošljavanja nakon završetka.
1.Planirao sam psihologiju, ali mi je rečeno da je konkurencija za upis u Beogradu veoma jaka i da se radi po drugom programu tj. ne po onome što sam do sada učio + teško se nalazi posao tako da sam odustao od toga.
2.Veoma me interesuje istorija, ali sam čuo da je mogućnost zapošljenja još tega nego za psihologiju:(
3.Na testu za profesionalnu orijentaciju mi je rečeno da upišem nešto vezano za književnost, ali ni ovde nisam siguran što se tiče zapošljavanja...
4.Ako postoji neki smer vezan za informatiku, a da nema matematike (znam to je nemoguće, ali morao sam da pitam) s obzirom da imam previše rupa u znanju što se tiče matematike jer mi ne učimo 40 % gradiva koji su potrebni(društveno-jez. smer)ps.prof. informatike mi je rekla da bi trebalo da upišem nešto vezano za graf. dizajn kada je videla neki moj crtež u FS:confused:
Bio bih VEOMA zahvalan kada biste mi dali informacije za ova četiri smera jer sam više nego zbunjen:confused:
NISAM NESTO SMART
18.11.2012, 12:43
Pa sad nemoj da odustajes od fakulteta samo zato sto je tesko, ove godine je drugar upisivao psihologiju, nazalost nije upao bio je 10 mesta ispod crte ali zato se i pripremo citave 2 nedelje, verovatno da se malo vise potrudio upao bi. I ja sam cuo da je velika konkurencija za psiho i zaista ima dosta kandidata, ali mislim da ako to na vreme naucis i savladas, da mozes da prodjes.
Sto se tice informatike, pa tu od matematike neces pobeci :)
Guardian
18.11.2012, 13:11
@enFalse
Ako ti je profesorka savetovala da upišeš graf. dizajn, pogladaj smer Grafički inženiering i dizajn na FTN u NS.
Mani psihologiju, šanse da nađeš posao ovde sa tim su ti minimalne, osim ako nemaš dobru vezu.
Ako ti je profesorka savetovala da upišeš graf. dizajn, pogladaj smer Grafički inženiering i dizajn na FTN u NS.
Pogledaću, hvala, ali ako ima matematike onda mrka kapa.
Mani psihologiju, šanse da nađeš posao ovde sa tim su ti minimalne, osim ako nemaš dobru vezu.
I mislio sam da izbacim psihologiju jer je težak upis+teško se završava+teško se nalazi posao.3/3 cons za psihologiju.
Hvala na odgovorima, ali ako bih morao da biram izmedju nekog smera sa književnošću i istorije kakve su šanse za zapošljavanje, kakvi su fakulteti ?
Bitna mi je svaka sitnica jer istoriju više volim, ali neko mi je rekao da šanse za posao << književnost.Ne znam koliko su ove informacije tačne zato me interesuje vaše mišljenje
Guardian
18.11.2012, 14:41
Što se tiče književnosti, imaš u Bg na Filološkom smer, teoria svetske književnosti, ili ošta kniževnost, tako nekako (bio je dok sam ja upisivao fax, pre 4 godine). Mada ni sa time nemaš neke velike šansa za posao, eventualno kao bibliotekar.
NjegovaWisost
18.11.2012, 14:51
Upiši pravo ili ekonomiju, ako već hoćeš društvene nauke. Sve ostalo je šegrtski posao :P
NISAM NESTO SMART
18.11.2012, 14:52
Sto se tice ovog smera Grafički inženiering i dizajn na FTN u NS, cimer ovo studira ima matematike, uporedno sa ovom matematikom kojom radim na racunarstvu na ftn, njihova matematika deluje poprilicno lako.
Upiši pravo ili ekonomiju, ako već hoćeš društvene nauke. Sve ostalo je šegrtski posao :P
7000 diplomiranih ekonomista na birou
4000 pravnika na birou
Nekako me ove brojke odvlače od toga:/
Nego, kao što rekoh, kada bih morao da biram između "dva zla" koje bi po vašem mišljenju imalo veće šanse za posao srpski jezik/knjiž. ili istorija?
kada bih morao da biram između "dva zla" koje bi po vašem mišljenju imalo veće šanse za posao srpski jezik/knjiž. ili istorija?
niko ne moze da zna za 4+ godine dok zavrsis fakultet sta ce biti sa drzavom, a ako pitas Maje - ni sa svetom. Niti se moze znati kako ce trziste rada da funkcionise. Studiraj ono sto te zanima, ili fakultet koji ti je najblizi gajbi.
Ako te u nečemu sprečava strah od matematike nemoj da odustaješ jer se to vrlo lako nauči kad zatreba :)
Guardian
19.11.2012, 23:59
Ako te u nečemu sprečava strah od matematike nemoj da odustaješ jer se to vrlo lako nauči kad zatreba :)
Pa dobro sad, ne baš vro lako, ali se svakako nauči ako mora. :)
NjegovaWisost
20.11.2012, 0:17
7000 diplomiranih ekonomista na birou
4000 pravnika na birou
Nekako me ove brojke odvlače od toga:/
Nego, kao što rekoh, kada bih morao da biram između "dva zla" koje bi po vašem mišljenju imalo veće šanse za posao srpski jezik/knjiž. ili istorija?
Ko god hoće, može da dobije posao Pravnog u Beogradu. Gledam moje društvo oko mene. Nema niko nezaposlen. Samo oni koji puno biraju =)
nikolapfc89
23.11.2012, 11:54
Pa to je to.Pre nego sto i razmislite o faksu,imajte glavno na umu,da fakultetom ne dobijate posao.
U Srbiji danas,zanat je keva. ;)
Eh da je samo psihologija u pitanju.
Svi koji hoce da zavrsavaju faks,moraju da znaju da su sanse da radite u struci (nebitno koji faks) 20%.
Mnogo vise srece i veze nego samo znaje i uspeh.
NjegovaWisost
23.11.2012, 13:19
Pa to je to.Pre nego sto i razmislite o faksu,imajte glavno na umu,da fakultetom ne dobijate posao.
U Srbiji danas,zanat je keva. ;)
Eh da je samo psihologija u pitanju.
Svi koji hoce da zavrsavaju faks,moraju da znaju da su sanse da radite u struci (nebitno koji faks) 20%.
Mnogo vise srece i veze nego samo znaje i uspeh.
Prije bih rekao da su šanse da ne radite u struci toliko. Naravno, nije svaki faks isti. Ne možete porediti megatrend i mediciniski fakultet.
S megatrendom se uglavnom radi u struci - profesionalni blejač.
nikolapfc89
23.11.2012, 13:42
Pa naravno da ne moze.Onaj ko zavrsava megatrend,ne brinem ja za njega.
Fakultet je veliko pitanje danas.Najgore sto su klinci u nedoumici,kad zavrse gimnaziju ili srednju,sta oni znaju sa 18god.
Ja sam npr zavrsio srednju,nasao sam posao za stalno,jednostavno,nisam zeleo da se bakcem za diplomu i da me neko **** npr u kladzi za 250-300e bez slobodnog dana.Ali sam od prvog dana kad sam zavrsio srednju radio svasta.
Tako da sto se mene tice,zavisi koji faks.Koliko imas pravnika,ekonoma,medicinskih radnika itd itd koji ciste ulice,rade u kladzi,i kod privatnika raznih,a tek oni sto ne rade.To je problem.
zidan grobar
6.12.2012, 18:16
Ako je neko zavrsio ili ide na Filoloski fakultet - Engleski jezik, molio bih ga da me "cimne" preko PM, imam neka pitanja u vezi tog smera.
Eto, sledece godine, treba da se upisuje faks, a Masinac mi deluje dobro, tako da mi je on jedan od prvih izbora. Sad, apsolutno sve informacije su mi dobrodosle, pa se osecajte slobodno da razgovaramo o tome. Smerovi na koje bih se fokusirao posle 3 godine opstih studija su otprilike Vazduhoplovstvo ili Sistemi naoruzanja
cane.prebranac
20.3.2013, 22:46
Ako Vućić nastavi ovako pravi smer :D Koju srednju učiš?
Da, to nisam pomenuo, a to je najbitnije... ucim prokletu Ekonomsku, nestala dabogda xD Iz nje mogu da ponesem matematiku prilicno dobro, ali fizika ce bogami biti gadnaaa...
cane.prebranac
20.3.2013, 23:00
Uh malo zeznuto, moraćeš na početku dobro da zagreješ stolicu.
Mislis da je izvodljivo ? Naravno moram da ucim dan i noc da bih stigao, nije bas dobro... :D Napominjem da imam urodjene sklonosti ka mehanici, i da u globalu kontam to solidno
cane.prebranac
20.3.2013, 23:04
Sve je izvodljivo ako prioneš na učenje :) A jesi li razmišljao da upišeš neko programiranje?
Razmisljao sam o tome, i zakljucak mi je da je ogavno i da ga mrzim xD Nego, sta ti studiras, ili si studirao ?
cane.prebranac
20.3.2013, 23:11
Elektroniku, ostao mi jos diplomski i kao najvecu gresku u zivotu smatram to sto nisam upisao programiranje.
Uvek ti ostaje mogucnost da upises i to posle xD Koliko godina ima ETF ?
U Nišu na elektronskom i mašinskom ima dosta ljudi koji su završili srednju ekonomsku ili čak medicinsku pa uspešno studiraju. Ima nas i puno sa srednjim tehničkim školama ili gimnazijom pa smo totalno zeznuli faks. Nećeš morati da učiš noć i dan ali ćeš morati da zagreješ stolicu svakako.
Osnovne akademske studije na ETF-u traju 4 godine (+1 master).
Nije valjda da je na mašincu 3+2?
cane.prebranac
21.3.2013, 2:15
Bas tako ako hoces da ucis mozes da upises bilo sta, ako neces ne vredi nikakava srednja, bice tesko tokom prve godine ali posle ce ici lakse. A bas bih voleo da vidim sta bi mi moji rekli kada bih im rekao da upisujem jos jedan fax :D Inace na FTN-u sam u Novom Sadu i upisao sam fax po starom 5 godina je to trebalo da traje ali mi se zivot malo iskomplikovao pa se to malo oduzilo.
Mašinac je 3+2, i nema smerova do mastera.
Nadam se da će se situacija u ovoj prokletoj državi promeniti, ali tako govorim već 10+ godina. Moja dva poznanika iz srednje su upisala i završila vazduhoplovni smer na mašincu i to već ima 7-8 godina. Jedan radi u firmi koja se bavi uvozom i remontom medicinske opreme, a drugi kao šef magacina u nekom od ovih hipermarketa.
Kao student mas.bg, msm da sam kompetentan da pricam o istom.
Stvari stoje ovako:
1) faks ces sigurno upisati (thrust me)
2) pozeljno je da imas dobru osnovu matematike iz srednje skole, ali nije neophodno, posto ces svakako u pocetku raditi ono iz srednje skole(tzv. utvrdjivanje gradiva)
3) ono sto ti treba ako hoces da relativno lako zavrsis fakultet, je zainteresovanost za sve zivo i ne zivo, i dobre radne navike
4) perspektiva za Dipl.Inz.Masinstva je uprkos tome sta drugi pricaju, veoma dobra(u inostranstvu izuzetno dobra[.de]), i ako ista vredis sigurno ces naci dobro placene poslove u struci(kazem poslove jer ako si kvalitetan i asertivan, radices ih vise, a ne jedan)
5) sto se tice organizacije faksa, boze sacuvaj
6) sto se tice profesora, stvari su kao i na svakom drugom faksu, vecina su totalno nezainteresovani ergo ubijaju u pojam na predavanjima, dok su asistenti veoma slicni, ali ipak su nesto bolji
7) studentski parlament postoji samo na papiru, u stvarnosti je privatna organizacija clanova istog za promociju njihovih malenkosti
8) jedina aktivna organizacija je sportski klub masinac
9) opremljenost fakulteta je boze sacuvaj, od onoga sto je nabavljeno pre 50godina pola ne radi, a ono sto radi radi tako da je mozda bolje i da ne radi
10) jedna od dobrih stvari su WC-i, koji su stvarno super, renovirani nedavno, odrzavaju se redovno, i generalno su veoma dobri
11) fakultet je jedan od vecih i stvarno ima ogroman broj prostorija
12) ekipa je super
13) lokacija je super, u krugu od 500m imas sve sto ce ti ikad trebati vezano za faks ili za izlazak ili za bilo sta drugo..
14) zurke na masincu su super ako volis turbo folk, inace boze sacuvaj(msm da se ljudi koji su svojevremeno organizovali plesove na masincu prevrcu u grobu ili u krevetu, zavisno od svojih vitalnih fukncija)
15) i asistenti i profesori imaju mnogo znanja, ali kao sto rekoh, dobar deo na OAS nema volju da vam isto prenese, ali ako zelis nauciti, mozes, i to jako dobro
16) knjige su jako jeftine
17) prijava ispita je besplatna(ako si na budzetu)
18) sajt masinca je boze sacuvaj, ali dovoljno dobar za neke informacije
19) vecina profesora ce ti davati neke svoje internet adrese ili kurseve, preko kojih ces moci skidati skripte ili handoute..
20) prvo ides na OAS koje traju 3 godine, i svima su zajednicke, slusate iste predmete u prvoj, u drugoj skoro sve iste(imas 2 izborna) i u trecoj pola zajedno slusate, pola su izborni(koje biras kako hoces ako hoces da ti na diplomi pise samo ing, i po programu za buduci smer koji hoces da upises na masteru ako zelis da ti pise usmerenje pored ing.[u principu je sve jedno, tako da ti preporucujem da slusas sta hoces])
21) MAS traju 2 godine, i imas da biras izmedju 21(msm da nigde u EU nema vise programa na jednom fakultetu) usmerenja.
22) Na masteru je vec situacija mnogo bolja posto su grupe mnogo manje, i generalno profesori postaju mnogo bolji, jer vise nisi jedan od, vec dokazan student
23) mogao bih da ti pisem koliko hoces ali ono.. mrzi me. :D
I na kraju, opsirnije mozes ovde (http://www.masinac.org/vodic/informacije-o-studiranju) da procitas.
E pa i nije vam nešto WC :D
Eto Cane, možda se i sretnemo na FTN-u ove godine, planiram tamo da upišem mehatroniku.
cane.prebranac
22.3.2013, 0:09
Eto Cane, možda se i sretnemo na FTN-u ove godine, planiram tamo da upišem mehatroniku.
Ne budi lud upisi programiranje E2 i nadam se da cu do tad zavrsiti :)
U tom slučaju onda bolje da se ne vidimo :D.
Zašto baš na programiranje a ne na ostale smerove?
@altec.gs Hvala na obimnom i preciznom odgovoru ;) Bas si ono, objasnio, i definitivno si mi dao argumente za upisivanje Masinca :D Interesuje me sve zivo, a radne navike se sticu, samo da te pritegne muka :P
Dva pitanja, jel ima tu neki studenstski dom ili nesto tako, zato sto sam sa juga :D ?
I drugo, primaju li golmane za futsal ? :D
Ima u Bg-u studnetskih domova kolko hoceš, ne brini :)
Domova imas koliko oces.. Sto se tice sportskih aktivnosti, na pocetku godine se mozes prijaviti u sportski klub, a za dalje ces videti..
PS: U studentskim domovima sirom Beograda su 80% studenata sa juga.
A, kako ide sa zahtevima, treba odredjen broj bodova ili nesto tako ? Cene, i sve ostalo ?
Pod zahteve, pretpostavljam da mislis na prijemni.. Ok, za prijemni ispit imas ono sto si radio u srednjoj iz matematike, a na fakultetu mozes da kupis jednu zbirku sa zadacima koji ce biti na prijemnom..
Ako budes imao 60 bodova, sigurno ces upasti na budzet, mada, ove godine su i sa 58 upali na budzet, ispod toga je samofinanciranje, ali kolko ja znam, nikog nisu odbili ko se hteo upisati(zato sto je slabo interesovanje za tehnicke fakultete uopste)..
Ako nisi na budzetu, placas skolarinu, koja iznosi 60000din godisnje(koliko ja znam da ni jedan fakultet u BG-u nije jeftiniji).. Placas je u ratama..
a radne navike se sticu, samo da te pritegne muka :P
Lol ne :D
Ma, desavalo mi se da mesec i po pred kraj godine imam 5 keceva, i zavrsim sa odlicnim uspehom, iako nisam pipnuo knjigu celu godinu, samim tim nisam ni bio bajan na polugodju... Sve se stigne i stekne, opusteno :D
Pod zahtevima sam mislio na studentski dom, ne na upis, posto si mi vec rekao da ga upisujem glat, a i cuo sam inace da se upisuje lako na budzet
Primetices razliku izmedju srednje skole i fakulteta veoma brzo.. :dzavo:
Primetices razliku izmedju srednje skole i fakulteta veoma brzo.. :dzavo:
O da. Dobrodošao u svet gde si samo ti kriv za svoje gluposti koje imaju nepopravljive posledice jer ti niko neće gledati kroz prste :)
Uslov za upadanje u studentski dom je prvo da si na budžetu, onda se pravi rang lista na osnovi bodova koje vučeš iz srednje škole i proseka primanja u porodici (ne znam koliko vuku u Bg-u, u Nišu za primanja se dobija od 0-2 poena, svega). Ako nisi imao dobre proseke sve 4 godine srednje (čitaj bio odličan) verovatno je bolje da potražiš stan, sobu ili debelu vezu za dom.
Poenta je, mogu da ucim ko konj kad treba, fear not ! :D
Sto se tice doma, u prvoj sam bio 3.92 valjda, a u drugoj odlican... A prosek primanja nije bajan :D
Ljudi,treba mi pomoc,dvoumim se izmedju PMF-a u Kg-u i ETF-a u Nisu(vezano za informatiku),ili je mozda bolja varijanta visa na ETF-u,pa onda nesto dalje,upravo zavrsavam informaticki smer u gimnaziji,pa se pitam,koji je bolji,kvalitetniji,cena nije toliko bitna,elektroniku ne znam,sa matematikom sam solidan. Hvala unapred
Nije ETF nego Elektronski fakultet u Nišu :).
Ako si pod tim viša na ETF-u mislio da upišeš neki od smerova na strukovnim studijama na elektronskom fakultetu, batali odmah tu pomisao. To obično upiše 2-3 čoveka, plate debelo jer budžeta nema i ne nauče ništa, a vreme na faxu provode mahom u kafiću. Imaš Visoku tehničku školu u Nišu koja je svakako bolji izbor (saradnja sa Samsungom i razvoj aplikacija za pametne televizore i telefone recimo), i nije preopširna. Ako ti matematika zaista ide, upiši slobodno elektronski dakultet, ali akademske studije pa u drugoj godini biraj računarstvo i informatiku kao smer, nećeš da se patiš sa elektronikom, elektrotehnikom i slično, veruj mi, nije to nikakav problem prosečnom gimnazijalcu (dok nama tehničarima jeste bio problem matiš, fizika...).
Slobodno cepaj na Elfak, na drugoj godini imaš smer koji se zove Računarstvo i informatika, ja planiram da upišem taj smer naredne godine (brucoš sam), uče se razni programski jezici i ima zanimljivih i upotrebljivih predmeta, da se tako izrazim.
Mogu reći da se uz malo rada i truda svi predmeti mogu savladati, ja sam došao iz srednje medicinske i iz prvog semestra mi je ostala samo Matematika I, i evo po treći put izlazim sutra na ispit... I ostali kubure najviše sa matematikom, i sada i na kasnijim godinama. Na RI ćeš se otarasiti elektrotehnike i elektronike ali će te matematika pratiti još celu jednu godinu - dakle ako ti nije problem da učiš matematiku 4 semestra, izvol'te :D
I, stvarno, ako ti glava kapira ove stvari i ne mrzi te da sedneš i učiš malo pred ispit/kolokvijum - nije teško :)
Evo doctor kao sveža krv elfaka potvđuje da elektro predmeti nisu nikakav poseban problem nikome, a on u srednjoj ništa slično definitivno nije video :D.
Matematika, ako si navikao da radiš iole redovno, vučeš neko predzanje iz srednje i pri tom ti se zalomi dobar asistent neće predstavljati veliki problem, siguran sam. Pa i ja sam položio Matematiku 1 relativno brzo, a nisam znao kako mi se zove profesor i kako izgleda kad mi potpisivao indeks za overu semestra :D.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.