PDA

Prikaži potpunu verziju : ADSL pitanja

Strane : 1 2 [3] 4

Predrag Stankovic
11.2.2010, 12:24
Ja sam se dugo mucio sa dialup-om i pre dve godine podnesem zahtev za adsl-om, i kazu mi kako nemam tehnickih mogucnosti.Probam ja kod vise provajdera i svugde isto.
I jedino mi je bio preostao wireless.Nemajuci drugog uslova postanem ja korisnik jednog lokalnog wireless provajdera i evo vec skoro dve godine sam kod njih i osim cene ni jednu drugu zamerku ne mogu da im uputim.Imam 768/384 kbps i dobijam svaki bit.
Sve bi bilo ok da ta brzina ne kosta 1600 din,i da nemaju u skorom planu nameru da bilo sta rade povodom toga.
Jutros mene iznenadi poziv iz Neobee neta,kazu da sam podneo zahtev kod njih,ja kazem da jesam al pre dve godine !!!
E,kazu jutros su proverili i stekli su se uslovi da se uvede kod mene ADSL,dal sam jos zainteresovan i sl.Ja im reko da cu da razmislim.
Citajuci o ovim problemima vezanim za ADSl koje vi imate ja to stvarno nisam iskusio na wireless-u pa me sad veoma strah da se ne razocaram.Pogotovo sto citajuci ovo za Beotel i njihovo smanjivanje brzine (ukoliko je to tacno) ukoliko se skida vise materijala,a ja sam imao i po 200GB downloada mesecno (jbg 1080p filmovi su cudo :D ).
E sad sta da radim?
Jos malopre sam se cuo sa drugom koji radi u Telekomu (al za ovo nemojte da me drzite za rec) i on kaze da im je stigao dopis o dupliranju brzina ADSL-a i da slobodno uzmem 2 Mbit-a jer ce to biti 4 uskoro.
Nisam pametan.

To je i rekao onaj Lečić ili Lučić iz Telekoma (to za ubrzanje, ali nije naravno rekao tačno vreme). Kako god, nemoj se premišljati nego uzimaj DSL i pevaj. :)

Nažalost ADSL mnogo loše funkcioniše u zadnje vreme, velike latencije, opadanje brzine, diskonektovanje - sve to je sve više i više prisutno u zadnje vreme, a naročito u popodnevnim i večernjim satima, može se primetiti kukanje korisnika po forumima po Lelekom, beotel.net, sezampro, itd.. Možda grešim ali mislim da je posledica toga nova proširenja, tj ekspanzija ADSL korisnika, verovatno je telekom malo više "zagrizao" ovaj put pustio je možda previše adsl portova a nema dovoljno raspoloživih resursa za sve , pa zato budu očajne latencije i javljaju se problemi sa konekcijom. Džaba vam brzi automobil koji može da ide 200 km/h kad je prevelika gužva na putu pa morate da usporite na 30km/h :dedica:

dzonihsv
11.2.2010, 12:32
Iskristališe se to kroz vreme. Nekada bude mesec dana a nekad i manje, mada i to zavisi od korisnika do korisnika, tačnije centrale. Bila bi ludost propustiti priliku i ne nakačiti se na DSL usluge i za par meseci gledati kako DSL-ovci surfuju za 2100din na 4mbit/s a ja (stavljam se u ulogu Zorana) na 768kbit/s za 1600din.

Predrag Stankovic
11.2.2010, 12:43
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2089509&postcount=12

dzonihsv
11.2.2010, 12:51
Znaš šta je još fora, ako se ovo odnosi na celu Telekomovu vezu, to može upropastiti i kvalitet interneta njegovog Wireless priovajdera.

Ja sam to osetio na mom wireless-u prethodnih dana i sada uz nov opseg ip adresa sve radi kao i pre.

Predrag Stankovic
11.2.2010, 13:31
Nije dobro, ukoliko se ne uozbilje i ne urade nešto konkretno po tom pitanju, biće velikih problema, obrati paznju na ovo
http://www.pingtest.net/result/10164294.png (http://www.pingtest.net)

Nije rešenje samo navući što veći broj korisnika i uzimati im kintu, a pružiti nikakvu uslugu, Ispostavlja se ja je ipak Kablovski internet pouzdanije rešenje, slaba vajda i da imam bandwith od 16Mbit/s kada su latencije katastrofa i to svako utice na surf i na audio/video streaming , Mislim Kad te Net izneveri kad ti je najpotrebniji, onda nemožeš a da se ne osetiš prevarenim

Zoran_KS
11.2.2010, 13:49
Bila bi ludost propustiti priliku i ne nakačiti se na DSL usluge i za par meseci gledati kako DSL-ovci surfuju za 2100din na 4mbit/s a ja (stavljam se u ulogu Zorana) na 768kbit/s za 1600din.
Bas tako i ja razmisljam trenutno.

Mislim Kad te Net izneveri kad ti je najpotrebniji, onda nemožeš a da se ne osetiš prevarenim
Sta je ova kutija bez interneta u sebi. :D

dzonihsv
11.2.2010, 13:54
Znam taj osećaj i znam na šta misliš. Posle SBB-ovog ubrzanja, iste probleme je imao i dobar deo njihovih korisnika. Naravno, veći deo tih problema je sada sređen ali ostaje tu i tamo po koji nerešen...

Jedino rešenje u ovoj situaciji jeste da čekaš ili da se prebacuješ na SBB, Radijus, IKOM (ako se ima mogućnosti). Tako će i oni (telekom) uvideti da im ne ide sve na ruku i morati da porade na održavanju mreže.

Evo kako je kod mene kada je sve sređeno, jeste wifi (5Ghz) ali je Telekomov link.

http://www.pingtest.net/result/10166419.png (http://www.pingtest.net)

ivanza
11.2.2010, 19:40
http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2089509&postcount=12

Prica ima nastavak.http://www.benchmark.rs/forum/images/smilies/brickwall.gif

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2089584&postcount=16

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2090014&postcount=18

Znaci katastrofa.:mad::n-cc2::Freddy::nov_explo:Battered:

Predrag Stankovic
12.2.2010, 12:09
BTW, jedan moj ortak je prijavio problem sa adsl-om Telekomu žalio se da mu je očajan adsl, (pucanje veze, pad protoka, previsok PING) i to sve se dešava u popodnevnim i večernjim satima kada je najveća gužva, pošto im je najpre morao sve da im obrazloži da je sve dobro povezao, da nema problem sa firewall-om, AV programima i virusima, i da je svoj adsl priključak isprobao na više kompjutera i više operativnih sistema, Na kraju su ga pitali koliko je udaljen od telefonske centrale, on je rekao oko 5km , i onda su oni konstatovali da je to kod njega problem, a da problem generalno ne postoji, i da će doći da ispitaju njegovu liniju, on je mene posle toga zvao da me pita da li ta udaljenost od telefonske centrale može da bude njegov problem, rekao sam mu da sam pročitao negde da može da bude problem, ali da je to u pitanju verovatno bi konstantno imao problem a ne samo ponekad , jer skidao je fajl od 5GB to mu je trajalo oko 14 sati prosečna brzina 105kb/s ili 840kbit/s, da je do linije verovatno bi mu to islo sporije. tako da je moje pitanje:

- Da li udaljenost od telefonske centrale (5km) može da bude razlog usporenju i pucanju veze?

dzonihsv
12.2.2010, 12:32
Ne mora da znači tj. ne treba da znači.

Jedino oko čega treba da se brine jeste ovo (http://www.eniaroyah.com/forum/index.php/topic,1849.msg19977.html#msg19977)...

Predrag Stankovic
12.2.2010, 13:03
Jbg, ovde (http://www.kitz.co.uk/adsl/frogstats.php) nije uključen Intracom JetSpeed router, tako da ništa od ovog testa (http://www.kitz.co.uk/adsl/max_speed_calc.php)
ako si na to mislio

dzonihsv
12.2.2010, 13:23
Ne mora ni da bude na listi, samo ti trebaju podaci koje svaki DSL ruter/modem ima.

Predrag Stankovic
12.2.2010, 13:39
^ Samo mala pomoć konkretno koje podatke treba da prikupim

dzonihsv
12.2.2010, 13:51
''Downstream Attenuation'' iliti slabljenje signala. Izraženo je u dB (decibelima).

Predrag Stankovic
12.2.2010, 16:45
Evo ovako je kod mene

http://img688.imageshack.us/img688/7017/routeroddi.th.jpg (http://img688.imageshack.us/i/routeroddi.jpg/)

A ovako mi je izmerio taj sajt, stavio sam na okruglo 48db jer kad stavim na 47,8db on mi izracuna za 47db a ipak 48db je pribliznije, ovo je rezultat

http://img15.imageshack.us/img15/8899/estimation.th.jpg (http://img15.imageshack.us/i/estimation.jpg/)

Kaži mi koliko je to loše ili dobro?, kako sam ga ja shvatio meni bi maksimalni downstream na mojoj parici mogao da bude max 6mbit, grešim li negde?
I najvažnije koliko to (jačina db - udaljenost od centrale) ima uticaja na latenciju (ping, trace, packet loss)?

dzonihsv
12.2.2010, 16:56
Za naše uslove i nije loše ali može biti i bolje. Dobro si shvatio, maximum koji bi mogao izvući (sa tom jačinom signala) jeste 6mbit/s.

Udaljenost naravno ima uticaj na ping. Mada i to opet zavisi od kvaliteta parice, kao i packet loss. Trace nema tu puno uloge jer ti on pokazuje preko koliko čvorišta ide internet protok do određene destinacije, ali može biti koristan radi određivanja mesta ako na nekim od njih dolazi do zagušenja.

dkdnt
12.2.2010, 17:41
Poslednjih godinu dana imam Telekomov ADSL i sad mi ističe ugovor. Videvši da je SBB podigao brzine i ponudio odlične pakete u kombinaciji sa TVom itd., ponadao sam se da je i lokalni (Obrenovac) kablovski provajder, teheranski Radijus vektor nešto po tom pitanju uradio, ali sam se blago razočarao. Osim Nešto povoljnijeg neta sumnjivog kvaliteta ne nude ništa vredno pažnje (poput SBBovih suludih paketa uz ugovor na 12 ili 24meseca). Šmrc.

Ne znam kakva je situacija sa ostalim ADSL provajderima, pa sam `teo da vas prijupitam da l` da ostajem na telekomu (mesec za mesec ubuduće) ili ima neka povoljnija (cena-kvalitet usluge-dodatne mogućnosti) opcija?

Predrag Stankovic
13.2.2010, 12:37
Za naše uslove i nije loše ali može biti i bolje. Dobro si shvatio, maximum koji bi mogao izvući (sa tom jačinom signala) jeste 6mbit/s.

Udaljenost naravno ima uticaj na ping. Mada i to opet zavisi od kvaliteta parice, kao i packet loss. Trace nema tu puno uloge jer ti on pokazuje preko koliko čvorišta ide internet protok do određene destinacije, ali može biti koristan radi određivanja mesta ako na nekim od njih dolazi do zagušenja.
Imam još jedno (možda glupo) pitanje.

Šta meni i mojim ortacima koji smo malo udaljeniji od centrale pretstvalja veći problem sa konekcijom?

1. Lokalno zagušenje - kada se ovi brojniji koji su bliži telefonskoj centrali nakače na Net, tako da oni zbog blizine imaju Higher priority, pa mi u toj gužvi ponekad budemo "išutirani" ili
2. Generalno zagušenje - tj. Lelekom-ov problem sa overselling-om , takodje kada se veći deo srbije a i ostali koji zavise od Lelekom-a, u popodnevnim i večernjim satima nakače na Net, jer u zadnje vreme se može na forumima primetiti da skoro iz svih krajeva se ljudi žale da imaju problem sa ADSL-om.

Mislim da je i jedno i drugo problem ali me interesuje šta je VEĆI problem?

dzonihsv
13.2.2010, 12:40
Sada taj problem koji imaš sa Telekomom je posledica problema broj 2. Razmišljaj logično, dok ti problemi oko zakupa linka nisu krenuli, da li ti je net radio normalno? ;)

U toj situaciji jedino možeš sačekati da razreše dilemu/problem jer su sigurno upoznati sa istim.

Predrag Stankovic
13.2.2010, 12:53
Kod mene je takva situacija da sam tek od 1 februara prešo na ADSL, tako da ranije nisam mogao da znam kako bi mi radio ADSL, nego šta je tu je sad, valjda će biti bolje

dzonihsv
13.2.2010, 13:00
Ako je tako od početka zasnivanja tvog pretplatničkog ugovora... što ih nisi zvao i rekao da ti net ne radi? Ako krenu da smaraju da je tvoj OS prso, pun virusa, bla bla i bla... samo negiraj i da želiš da se to sredi. ;)

Predrag Stankovic
13.2.2010, 13:21
Ma da već sam prošao kroz tu torturu, kao i moj ortak koga sam pomenuo, morali smo da objašnjavamo da smo sve dobro povezali, da je samo 1 telefon na liniji i da je povezan na njihov spliter, da je isprobano sa više Kompjutera i više OS-a uključujući i Linux, tako da su na kraju gospoda iz tehničke službe zaključili da je problem udaljenost od centrale, i da treba "da se malo sredi oprema" u centrali i da će se u skorije vreme poboljšati situacija. Doduše to prilično kašnjenje, pad brzine i i ponekad pucanje je primetno u popodnevnim i večernjim satima, dok noću posle 12 i pre podne pa sve do nekih 15h radi krajnje korektno. E sad videćemo dalje šta će biti

Zoran_KS
14.2.2010, 13:02
E svih tih stvari se ja i plasim,jer ADSL treba da mi stigne pocetkom nedelje.
Ja sam iskreno navikao da mi wireless uvek radi punim kapacitetom i nikad takvih problema oko zagusenja tamo nisam imao,tako da ne volim sve ove price oko lelekoma,al jbg.
Da je wireless malo jeftiniji ne bi ga nikad menjao.
Iako sam u startu odmah pitao sta ako ne bude radio adsl kako treba,al oni me naravno uveravaju da ce sve raditi bez problema.Znaci ko ne bude radio,motku u ruke pa u poslovnicu. :D

Wizard
15.2.2010, 14:10
Jedan od razloga za spor ADSL je katastrofalno spor odziv DNS-a (barem na Sezamu). Da li je po sredi nesposobnost, manjak resursa ili želja da se tako smanji protok i broj zahteva u jedinici vremena - ne znam. Ne zaboravite da kad otvarate neku stranu vi često nemate jedan poziv DNS servera, nego na desetine (reklame su na jednom, skriptovi na drugom, pa neki YouTube video na strani itd, sve ima svoj sopstveni domen i traži da se pozove DNS).

Ovo sam rešio tako što sam umesto Sezamovih stavio adrese za Google DNS i OpenDNS, i to ovako:

8.8.8.8
208.67.222.222
8.8.4.4
208.67.220.220

Znači, primarni je Google DNS, pa alternativni OpenDNS (jer i Google ume da uspori nekad), pa drugi Google DNS, pa opet OpenDNS. Pogledajte pod advanced, tako možete da stavite više od dve DNS adrese.

Predrag Stankovic
16.2.2010, 12:05
Jel ovako

Wizard
17.2.2010, 4:17
Npr. tako. Ali ako klikneš na ono advanced dugme možeš da ubaciš više od dve DNS adrese i da im menjaš redosled po želji.

Dr.Bit
17.2.2010, 12:48
I ja muku mucim ponekad sa Adsl-om ,Sezampro ,2Mb, nekad radi besprekorno ponekad kocenje,diskonektovanje i sl ,zvao sam ,kazu usko grlo ,kad skidata nasto ogranicite Upload i dawnload......Mislim se u sebi ...ne placam usko grlo nego protok...i aj da vam ne platim posto mi je uzak dzep ali imacu nekad:-)

Predrag Stankovic
17.2.2010, 14:08
Ovo je sad ping i trace ka google sa novim podesavanjima
Seems Ok, Hm?
Ili da se ne radujem prerano, verovatno posle podne i uveče, ponovo će biti po starom

Wizard
17.2.2010, 15:14
Ping ne bi trebalo da ima veze sa DNS jer se pinguje numerička adresa. U praktičnom surfovanju DNS je problem jer vi čekate dugo da vam DNS vrati numerički ekvivalent. Kad pingujete onda se ping šalje direktno na numeričku adresu, vama nije bitno koliko je pre toga trajao resolving.

zvao sam ,kazu usko grlo ,kad skidata nasto ogranicite Upload i dawnload

Ovo je bezobrazan odgovor. No, pošto Sezam od 23. decembra ima novog vlasnika, neki investicioni fond, čak i mi koji smo tamo više od decenije nemamo više razlog da na Sezamu ostajemo iz nekog pijeteta.

star-duster
19.2.2010, 13:00
Nešto mi se ADSL čudno ponaša. Imam 1mbs, kod Sezama. Juče je celog dana download sa file sharing sajtova išao izuzetno sporo (drži na svega 5-6KBs, pa povremeno skoči na 20-ak, retko više). Znam da je često problem sa serverima tih hostera, ali sam probao i Rapidshare, i Megaupload, i Filefactory, i Hotfile. Sa svima je išlo isto - izuzetno sporo. Takođe je slušanje internet radija postalo nemoguće. Ide streaming 10-ak sekundi pa se prekine i bufferuje, pa opet tako. Provereno sa više radio stanica. Merenje preko Speedtest je davalo približno iste rezultate kao i ranije, dakle gotovo punu brzinu. Takođe, sajtovi su se otvarali normalno, čak je i Youtube normalno streamovao.

Od jutros je sve bilo kao i juče, pa se kasnije download sasvim normalizovao. Međutim, radio streaming je i dalje nemoguć! Kako? Zašto?
Dosta slušam online radio stanice i ranije je sve išlo OK, čak i ako bih istovremeno downloadovao. Samo bih ograničio dl na 90KBs i ostatak veze je bio sasvim dovoljan za slušanje radija na 128kbs. Sada i kad je isključim dl, i kad ne otvaram sajtove, opet radio na početku bufferuje i po 10-ak sekundi, a kad krene prekida se itd. Slušam iz Winampa.

Pitanje postavljam u ovoj temi jer me ne interesuje prvenstveno kako da što pre vratim internet radio, već više teorijski, što se tiče ADSL veze: Šta to može da bude da neke "komponente" ADSL veze rade sasvim odlično, a druge očajno???

P.S. Posle dve godine korišćenja generalno sam do sad vrlo zadovoljan Sezamom. Problemi su mi se dešavali baš retko, tehnička podrška im je sasvim OK itd.

EDIT: Ponovo je i download skroz usporen kao i juče! Pada na 1-2KBs, pa povremeno skoči na maksimalno 20-ak KBs :(
EDIT2: Download radi promenljivo, nekad sporo, nekad brzo. Fora je što brzina ne varira tokom samog downloada, nego kako krene tako će da drži. Ili krene sa punih 100+ KBs i odradi do kraja, ili se muči između 1 i 20. Ali nije samo kod mene, tako je i kod prijatelja sa kojima sam razgovarao, na različitim provajderima smo. Par poruka ispod su novije informacije;)

dzonihsv
19.2.2010, 14:50
Do Telekoma je, dolazno/odlazni link. Preopterećenost linka, štekare, klasične.

Ostali, kako ide? Bez ozbira na provajdera (dsl, wifi, wimax...). SBB se izuzima jer ima svoje linkove.

Lich_king2
19.2.2010, 21:13
I ja imam isti problem star-duster! Da probamo sa podrskom?
Edit: Rekli su da je problem sa Telekomom i da treba da se resi do vikenda, Telekom bi trebao da udvostruci pakete.

star-duster
19.2.2010, 22:36
I ja imam isti problem star-duster! Da probamo sa podrskom?
Edit: Rekli su da je problem sa Telekomom i da treba da se resi do vikenda, Telekom bi trebao da udvostruci pakete.
Pišu i na jednom drugom forumu da je razlog ovih problema do Telekoma koji sada radi na proširenju kapaciteta. E, da li će tu doći do povećanja broja portova ili možda i brzine, to ne znam i ne bih da spekulišem, ali možda od ovih trenutnih problema ispadne i nešto baš dobro:)

Wizard
20.2.2010, 8:57
Videćemo. Sinoć je i kod mene net bio katastrofa. Download je išao jedva malo brže nego na dialupu.

Predrag Stankovic
20.2.2010, 10:20
Da Sinoć je bila katastrofa, nisam nista skidao ali surf je bio kao na dialup-u na analognoj tel. centrali, šta god da rade, ne moraju da povećavaju brzinu, neka samo povećaju resure

dzonihsv
20.2.2010, 14:14
Što je najgore, nemaju samo Telekomovi korisnici te probleme, već svi kojima je Telekom nadprovajder.

Aj što mi se ne otvara pola sajtova pa se moram zezati sa proxy-jem, nego ništa ne mogu skinuti, skida kao da sam na 512kbit/s u vr' glave... mada dobro, valjda će da srede to. Samo ne mogu da verujem kako je najveći srpski gigant (monopolski, naravno) dopustio sebi nešto ovako, dok čitam neke vesti tačnije o nagradama koje je Telekom dobio za izuzetan rad i kvalitet. E pa, kakim vam se u kvalitet.

Lich_king2
20.2.2010, 15:04
Telekom je problem. Osakatio nas je.

Stojadin
20.2.2010, 15:13
Мени је синоћ одлично радио... провајдер Беотел.

Wizard
20.2.2010, 19:35
Ja sam vrlo nesklon da verujem u tu priču o skorom povećanju brzine ADSL-a kao uzroku problema.

Prvo, i do sad su se povećavale brzine (ne samo u Srbiji, još više i češće van nje) pa nisam čuo da je ikada to izazivalo slične probleme poput ovih o kojima govorimo. Uostalom, zar nadprovajder koji planira skoro dupliranje brzine nema debeo višak resursa, a ovde kao da imamo manjak?!

Drugo, prošli put je nekoliko meseci pred povećanje brzine bilo i zvaničnih informacija na sajtovima provajdera. Forumi su bili prepuni (polu)insajderskih informacija o povećanju brzine. A sad ništa od toga.

Meni se čini da je priča o skorom povećanju brzine samo zgodan način da se umire nezadovoljni ADSL korisnici. A ako oni misle da ću ja još dugo za dialup-like brzinu plaćati više nego što se u Rumuniji plaća za 24 kbps flat vezu - grdno se varaju.

Aleksa
20.2.2010, 23:24
I ja sam veceras kod ptt-a imao problema sa netom! Nisam primetio u gledanju foruma i drugih sl. sajtova, ali sam zapazio da mi se klipovi na youtube-u ocajno ucitavaju, a onda da proverim i download je isao sporo!
Sada se malo popravila situacija! Do sada nisam nikad imao probleme sa provajderom ili brzinom!

Nestor
21.2.2010, 2:12
Isti problem i u nišu, sezampro, i megaupload i hotfile koje najcesce koristim i nikad nisam imao problema idu kao dial up, nekim cudom depositfiles i netload su bolji od 50-80-100 KBs ume da bude. Bas sam se spremao da zovem sezam pa eko da vidim ovde ima li neko slican problem i sad vidim da nema vajde mnogo a kao rekli su do vikenda ce otkloniti. Evo sad je nedelja 21. feb 1:11 i nema promene. Ako im je prica o ubrzanju fora da se umire nezadovoljni korisnici to nemoz da traje dugo a onda bi mogli mnoge korisnike da izgube sto bi i trebalo da se desi ako lazu i spori su.

medium
21.2.2010, 14:37
Kod mene je muka sto sam ove nedelje uzeo ADSl 1mb sezamov a pre sam koristio bezicni 512k i na bezicnom mi je skidao bar nocu kao blesav 80kb/s konstantno (iznad placenog protoka).Sad glesam sa adslom skida 4-15-20kb/s plafon jos krenuo da se tripujem kako me vec neko nagazio da mi krade net ,al nije .Na speed testu mi pokazuje normalan protok ,megaupload ima najveci problem sa brzinom ne prelazi 20 ,dok rapidshare drzi brzinu da ga ne ureknem .Isto kad downloudujem strimovane klipove (ide brze nego ucitavanje) brzine od slucaja do slucaja variraju .

Hotfile se muci sa 5-15 kb/s .

Parkman
21.2.2010, 14:47
Ljudi, sajtovi tipa Rapid, Megaupload i sličnih hostera su preopterećeni preko vikenda i to je smrt za skidanje sadržaja kao free user koji su i onako limitirani na 1mbps što vikendom padne na nivo dial up-a. Nije do vašeg internet provajdera nego do servera sa kojih skidate. Pokušajte da skinete nešto sa microsoft.com ili adobe.com i videćete da ćete imati normalnu brzinu download-a.

Predrag Stankovic
21.2.2010, 14:47
Verovatno sve zavisi gde su ti serveri locirani i kojom se rutom dolazi do njih, naravno kad nema gužve, tj. kad nije overload-ovan telekomov spoljni link koji mu obezbedjuje njegov nadprovajder, budu normalne brzine sa skori svih file hoster-a

@Parkman, interesantna stvar u vezi DL sa MS sajta, pre neko vece ortak je pokusao da skine directx feb 10, i download mu se dosta kilavio 20-30kb/s, pa je odustao, zatim nasao je to isto na softpedia-i i odatle ga skinuo normalnom brzinom oko 105kb/s

GordoN
21.2.2010, 14:55
A Neobee meni radi dobro, i koliko god su ljudi kukali na njega (ukljucujuci i mene), radio je kako treba najveci deo vremena od kada ga koristim.

star-duster
21.2.2010, 15:19
Ljudi, sajtovi tipa Rapid, Megaupload i sličnih hostera su preopterećeni preko vikenda i to je smrt za skidanje sadržaja kao free user koji su i onako limitirani na 1mbps što vikendom padne na nivo dial up-a. Nije do vašeg internet provajdera nego do servera sa kojih skidate. Pokušajte da skinete nešto sa microsoft.com ili adobe.com i videćete da ćete imati normalnu brzinu download-a.
Nisi sasvim u pravu. Tačno je da su hosteri preopterećeni, ali nije samo to uzrok. Definitivno 2-3 dana traje i neki problem sa domaćim ADSL-om. Pročitaj prethodne postove pa ćeš videti da mnogo ljudi ima probleme. Ne manifestuje se samo kod downloada sa MU, RS i sl. Šta kažeš na to što i običan radio streaming ne radi kako treba nego bufferuje posle svakih 5-6 sekundi i nemoguće ga je slušati? Problem jeste sa naše strane (čitaj: do Telekoma) i nadam se da će se što pre rešiti.

Nestor
21.2.2010, 15:45
Sinoc mi doso drug da zavrsi obracune za januar i februar za posao, kaze njemu mts bezicni u opste ne radi. Kad pusti moj kaze, sta je ovo sto ovoliko sporo ucitava a ja mu kazem pa nekih 3,4 dana net otiso u aut nista ne valja a on ce pa daj pusti mi dial up da zavrsim ovo za cas :) spesno ali jos malo pa ce biti tako :(

star-duster
21.2.2010, 16:04
Trenutno nešto skidam sa Sofpedije i brzina ide 10-20KBs! Smešno! Njihovi serveri su obično sasvim brzi, tako da eto još jedne potvrde da je problem do naših linkova.
A kao što je spomenuto u temi Telekom ADSL, izgleda da brzina ovih dana zavisi od IP adrese koje dobijemo pri konekciji, tj. od početnih brojeva. Nisam mnogo isprobavao, ali sad sam na 79, a jutros sam bio na (valjda) 109 i čini mi se da ima razlike, mada jutros nisam probao download.

ivanza
21.2.2010, 16:39
Trenutno nešto skidam sa Sofpedije i brzina ide 10-20KBs! Smešno! Njihovi serveri su obično sasvim brzi, tako da eto još jedne potvrde da je problem do naših linkova.
A kao što je spomenuto u temi Telekom ADSL, izgleda da brzina ovih dana zavisi od IP adrese koje dobijemo pri konekciji, tj. od početnih brojeva. Nisam mnogo isprobavao, ali sad sam na 79, a jutros sam bio na (valjda) 109 i čini mi se da ima razlike, mada jutros nisam probao download.

Vec poznat problem.:icon_stud

http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=988678&postcount=1161

star-duster
21.2.2010, 16:44
Vec poznat problem.:icon_stud

http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=988678&postcount=1161
Da, zapravo se i jesam poslužio informacijom koju si ti postavio:) Hvala.

dzonihsv
21.2.2010, 16:58
To je zato što Telekom ima više dolaznih linkova te nije isto oprerećenje na svakom.

Inače, sutra bi problem trebao biti rešen (ortak zvao Telekomovu teh. podršku).

star-duster
21.2.2010, 20:25
Već sam ranije (prekjuče) napisao da Speedtest i dalje daje iste rezultate kao i obično. Npr. meni je upravo sad izmerio pun 1mb/s dl i 0,11mb/s ul. Ali u realnom radu je drugačije, ponešto ide OK, ali mnogo toga ide traljavo i sporo. Problem postoji, pogledaj šta su sve ljudi javljali u prethodnim postovima ove teme i u temi o Telekomovom ADSL, ima zanimljivih zapažanja.
Na kraju krajeva, nije mi bitno šta je u pitanju, nego da ga konačno reše.

dzonihsv
21.2.2010, 20:29
To je zato jer testiraš na serveru iz BG-a. Aj probaj sa nekim serverom iz zapadne Evrope i slično. Neki će da radi, neki ne, tačnije, neki ćete da poginete, neki ćemo da se vratimo. :D
Em pritom neki ljudi ni ne znaju da imaju problema jer ne posećuju strane i naše sajtove hostovane na serverima po Evropi.

Evo, meni npr. Amsterdam ne radi...

http://img2.pict.com/51/b1/75/2917352/0/300/screenshot00038.jpg (http://img2.pict.com/51/b1/75/2917352/0/screenshot00038.jpg)

ivanza
21.2.2010, 20:38
^Radi Amsterdam nego ne valja ti taj wireless.:D Nego speedtest nesto tripuje kao i sada jer imam Telekom click 2.:kreza:

http://www.speedtest.net/result/724461593.png (http://www.speedtest.net)

dzonihsv
21.2.2010, 20:40
Vidi se da ti radi... :P

Meni konkretno ne radi jer sam na linku (kako ti kažeš, opsegu ip adresa :)) koji ima probleme ka tim lokacijama.

Eddy
21.2.2010, 21:44
I ja kazem da ima problema sa telekomovim ADSL-om, ali isto tako tvrdim da ni speedtest nije bas najmerodavnija alatka za merenje brzine. Evo kakvo je stanje kod mene bilo juce:

http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=2102846&postcount=4041

Mogu da dodam da sam juce prosao kroz sve moguce ip adrese koje su se spominjale u zadnjih nekoliko dana i da su sve radile skoro podjednako lose ili ponekad cak i dobro. Naprimer dobijao sam i ip adresu koja pocinje sa 93 ili 77, speedtest je prikazivao ocajne rezultate a download preko bittorrenta je sasvim cesto bio na maksimumu. Brzine mi jesu varirale sa svim adresama, ali to mi je zbog malog seeda. Moja najveca zamerka ide na sporo otvaranje sajtova, ali kako vidim to je vise zbog DNS adresa.

Usput, da spomenem da sam pre neki dan slao mail telekomu raspitujuci se o eventualnom povecanju brzina, spominjao sam prelazak na SBB, spomenuo sam zalbe korisnika na raznim forumima (naveo sam linkove) na kvalitet njihovih usluga, medjutim odgovor nisam dobio od njih. Dobio sam od ratela, njih sam stavio u cc (rekoh sto da ne) cisto da vidim njihov stav.

Ako nekoga interesuje evo i odgovora od ratela:

"Postovani,
povodom Vaseg e-maila od 18.02.2010. godine, obavestavamo Vas da je Republicka agencija za telekomunikacije nadlezna za resavanje prigovora na rad telekomunikacionih operatora, te korisnici mogu da podnose prigovore Agenciji, uz uslov da su prethodno pokusali da problem rese neposredno sa operatorom, sto je obaveza po Zakonu o telekomuniakcijama.
U tom smislu, pisani prigovor treba da sadrzi , pored naziva operatora i imena i prezimena korisnika, i opis problema i pokusaja njegovog resenja sa operatorom, kao i adresu podnosioca rigovora, radi dostavljanja odgovora ove Agencije.
Takodje Vas obavestavamo da na sajtu Republicke agencije za telekomunikacije www.ratel.rs mozete naci potrebne propise: Zakon o telekomunikacijama i odgovarajuca podzakonska akta, ukoliko zelite da se blize informisete o nadleznosti ove Agencije, kao i pravima i obavezama, kako korisnika, tako i telekomunikacionih operatora.
Vas E-mail smo primili kao informaciju, koju ne mozemo smatrati prigovorom i po kojoj ne mozemo preduzimati aktivnosti.
Ukoliko zelite, odnosno ukoliko ne resite problem sa operatorom, mozete se obratiti ovoj Agenciji, prigovorom koji ce sadrzati napred navedene uslove, sa napomenom da ce Agencija preduzeti mere iz svoje nadleznosti.
S postovanjem,
RATEL"

Zakone i podzakonske akte nisam procitao, tako da sad ne mogu razmatrati sta bi bilo ako bi se, teorijski, svi ADSL korisnici ujedinili i slali mailove ratelu. No, otom potom.

Wizard
21.2.2010, 23:44
I ja mislim da će problem uskoro biti rešen pošto će se uskoro mnogi od nas sasvim zahvaliti Telekomu na njegovim uslugama, pa će im se i linkovi rasteretiti. I odnos cena/brzina koji nudi SBB je čist bezobrazluk u poređenju sa okruženjem, ali ovo što Telekom radi sa ADSL-om je već tretiranje svih nas kao da se kopčamo na leđima. Prodaju nam sumanuto skup net koji se ponaša kao da je dialup i, izgleda, očekuju da treba da im budemo zahvalni zato što i to imamo.

ZileZlo
22.2.2010, 17:11
Znaci za 2 godine kako koristim adsl, nikad mi nije ovako lose radio . Btw ovo je 1mb paket i trebalo mi je otprilike minut da mi otvori speedtest :confused:

http://www.speedtest.net/result/725302537.png

Nestor
22.2.2010, 21:16
Kazu do petka ce telekom da resi problem i mozda bude i ubrzanje, s tim sto ja mislim da je prica za ubrzanje da ljudi nebi divljali sto cekaju do petka a kad dobiju vezu bice zadovoljni sto ponovo radi a sad za ubrzanje...

water wizard
22.2.2010, 21:36
http://www.speedtest.net/result/725613642.png (http://www.speedtest.net)

Kod mene se popravilo? Sezam :alealeee:

star-duster
22.2.2010, 21:54
Kod mene se popravilo? Sezam
Jesi li siguran da se sasvim popravilo? Osećaš poboljšanje i u realnom radu?
Ne donosi zaključke samo na osnovu Speedtest-a. Npr. juče je meni izmerio rezultate bolje od tvojih: 1,00mbs download, 0,11mbs upload; ali to je bilo samo kad sam testirao preko servera u Beogradu, ali zato kad sam izabrao Amsterdam, bilo je katastrofa: download oko 0,40mbs.
Evo sad sam probao - i dalje ne radi dobro ni radio streaming. Prema tome, polako... mislim da još nije vreme za radovanje...

Zoran_KS
25.2.2010, 13:29
^Radi Amsterdam nego ne valja ti taj wireless.:D Nego speedtest nesto tripuje kao i sada jer imam Telekom click 2.:kreza:

http://www.speedtest.net/result/724461593.png (http://www.speedtest.net)
Ja sam ovakve rezultate imao dok sam KIS imao instaliran.Ide download lepo pa odjednom skoci na 50 Mbit-a. :D
Sad trenutno koristim ESS,pokazuje normalne brzine.

Predrag Stankovic
26.2.2010, 22:00
Da li up/downstream attenuation (slabljenje signala) više utiče na ping ili na protok?

Rockman
27.2.2010, 1:20
A jel neko probao http://www.pingtest.net/

Ja nema sanse da izmerim packet loss . Download je takodje los imam telekomov adsl 1m , a speedtest.net mi pokazuje da skidam 0,56 takodje nema sanse da se igram online jel cim je malo veca guzva dobijam diskonnect ovo je ocajno i ovako traje vec nedelju dana od proslog cetvrtka . Inace ista stvar se desava i drugovima koji imaju isti problem sa adsl-om.

star-duster
27.2.2010, 1:20
E, pazite sad ovo - ostao sam bez telefona, tj. nema signala, mrtav je skroz, kažu da je to zbog ove silne vode i poplava, napunila se vodom Telekomova šahta sa kablovima (ili čime već). I kod komšija takođe ne rade telefoni. Međutim, evo ADSL radi!!! Nije da se žalim, ali iz radoznalosti pitam - kako? Zar nije potrebno da telefonska linija bude aktivna i ispravna da bi radio i ADSL? :eek:

Predrag Stankovic
27.2.2010, 12:43
A jel neko probao http://www.pingtest.net/

Ja nema sanse da izmerim packet loss . Download je takodje los imam telekomov adsl 1m , a speedtest.net mi pokazuje da skidam 0,56 takodje nema sanse da se igram online jel cim je malo veca guzva dobijam diskonnect ovo je ocajno i ovako traje vec nedelju dana od proslog cetvrtka . Inace ista stvar se desava i drugovima koji imaju isti problem sa adsl-om.

Tadje ni ja a u retkim situacijama kada ga izmerim bude > 65%
E, pazite sad ovo - ostao sam bez telefona, tj. nema signala, mrtav je skroz, kažu da je to zbog ove silne vode i poplava, napunila se vodom Telekomova šahta sa kablovima (ili čime već). I kod komšija takođe ne rade telefoni. Međutim, evo ADSL radi!!! Nije da se žalim, ali iz radoznalosti pitam - kako? Zar nije potrebno da telefonska linija bude aktivna i ispravna da bi radio i ADSL? :eek:
Slična situacija, mom ortaku su iskljucili fixni telefon zbog neplaćenih računa, a adsl mu radi, verovatno zato što se vlasnik telefona njegov Otac, a on je adsl pretplatnik

star-duster
28.2.2010, 18:00
Slična situacija, mom ortaku su iskljucili fixni telefon zbog neplaćenih računa, a adsl mu radi, verovatno zato što se vlasnik telefona njegov Otac, a on je adsl pretplatnik
Da, ali tom čoveku su isključili telefon, a meni nije isključen nego je veza valjda fizički oštećena, zbog vode. :confused:

Borislav Vuckovic
1.3.2010, 4:23
Sezampro - vec nekoliko dana:
"Info

Otezano funkcionisanje ADSL interneta

Zbog problema sa nasim i Telekom linkom ka nadprovajderima u
inostranstvu trenutno je otezan internet saobracaj.
Nadlezne sluzbe Telekoma Srbije uz nasu saradnju rade na poboljsanju
opreme i kapaciteta kako bi se rad ADSL interneta normalizovao u
sto skorije vreme.

Izvinjavamo se zbog problema nastalih smanjenim kapacitetom linka."

Pustim neki fajl da se skida i download varira izmenju 15-80kB/s, a ranije je bio konstantno preko 100kB/s. Ajde da vidim koliko ce da traje to "sto skorije vreme" za normalizaciju.

Wizard
1.3.2010, 8:29

Nema to veze. Na starim centralama ("klepetušama") isključivanje telefona zbog neplaćanja povlačilo je (a tako je i danas kod onih koji su na takvim centralama) prestanak rada svih servisa jer se parica faktički otkačivala fizički u centrali. Na digitalnim centralama se isključivanje obavlja softverski, pa tako imate i ograničen servis (možete da primate pozive ali ne i da zovete, imate glasovno obaveštenje o razlogu isključenja...), uključujući ADSL koji nastavlja da radi kao i obično. Razume se, ovo važi ako koristite usluge drugog provajdera. Ako plaćate ADSL Telekomu onda čim niste platili telefonski račun to, sva je prilika, znači da niste platili ni ADSL.

star-duster
1.3.2010, 9:06
Nema to veze. Na starim centralama ("klepetušama") isključivanje telefona zbog neplaćanja povlačilo je (a tako je i danas kod onih koji su na takvim centralama) prestanak rada svih servisa jer se parica faktički otkačivala fizički u centrali. Na digitalnim centralama se isključivanje obavlja softverski, pa tako imate i ograničen servis (možete da primate pozive ali ne i da zovete, imate glasovno obaveštenje o razlogu isključenja...), uključujući ADSL koji nastavlja da radi kao i obično. Razume se, ovo važi ako koristite usluge drugog provajdera. Ako plaćate ADSL Telekomu onda čim niste platili telefonski račun to, sva je prilika, znači da niste platili ni ADSL.
Hvala na informacijama, ali još jednom ponavljam da je kod nas kvar nastao navodno zbog vode koja je poplavila šahtu sa telekomovom opremom. Ceo komšiluk nema telefonske linije već 3 dana. Dakle, nisu nam telefoni isključeni zbog neplaćanja, već se desio fizički kvar. Linije su sasvim mrtve, nema signala, niko ne može da nas pozove itd. A za sve to vreme ADSL radi! Kao što rekoh, ne žalim se zbog ovog, već se samo pitam kako je moguće, iz čiste radoznalosti.
EDIT: Naravno da ne radi kao u normalnim okolnostima, sporiji je, veza vrlo često puca - ali ipak nekako radi:) Za razliku od telefona:(

VojaM
1.3.2010, 14:14
A ti sad od nas očekuješ da se razumemo u tehniku i elektroniku, pa da ti tačno kažemo u čemu je kvar? Preteruješ. Postoji milijardu razloga zašto telefon ne radi a ADSL radi. Najverovatniji je da je u pitanju neka vrsta zaštite. Voda u kablovima pravi kratke spojeve, a to za uređaje nije baš zdravo. Drugo objašnjenje bilo bi neka vrsta automatskog isključenja kad se detektuju loše karakteristike veze - recimo, centrala detektuje promenu parametara linije i automatski se isključi, dajući operateru upozorenje da nešto nije u redu, i da je potrebna "ljudska" intervencija. U nekim slučajevima u pitanju može biti i kvar u samoj centrali (napajanja modula, kompjutera koji sve to nadgleda, štagod...).

S druge strane, ADSL deli par bakarnih žica do samog ulaska u aktivni deo centrale, a onda se vod, praktično, grana: jedna grana ide u telefonsku opremu, a druga u tzv. DSLAM koji se brine o Internetu. Moguće da je ta druga grana zaštićena na drugi način ili prosto da je algoritam za zaštitu manje "paranoičan". U svakom slučaju, posle DSLAM-a signali putuju sasvim drugačijim putevima, ponegde čak i potpuno odvojenim, tako da je sasvim moguće da ADSL oprema i dalje radi, čak i kada sama centrala ne radi.

Ali, kao što rekoh, sve ovo što pričam je samo pretpostavka. Da radim u centrali, moguće da bih mogao tačno da kažem o čemu se radi, ako to uopšte ima svrhe. Ne verujem da ljudi iz centrale namerno ne daju poštenim građanima da telefoniraju. Sigurno bi sve proradilo da može - ako ništa drugo, da bi ljutiti građani prestali da ih zivkaju po ceo dan.

Predrag Stankovic
1.3.2010, 14:30
Ako plaćate ADSL Telekomu onda čim niste platili telefonski račun to, sva je prilika, znači da niste platili ni ADSL.

verovatno zato što je vlasnik telefona njegov Otac, a on je adsl pretplatnik

Eto vidiš u ovom slučaju se radi o istom pružaocu usluga (Telekom) ali i o 2 korisnika na istom broju, Otac - na koga se vodi fiksni telefon i Sin - korisnik ADSL-a.
Da je ista osoba vlasnik i telefonskog broja i adsl-a, onda bi mu zbog neplaćenog telefonskog računa verovatno isključili i adsl , a ovako po zakonu verovatno ne mogu (ukoliko je to regulisano zakonom) jer korisnik adsl-a ukoliko je drugo lice u pitanju je nezavistan od vlasnika telefonskog broja, slicno kao http://www.telekom.nadlanu.com/isp/Privatni/Podrska.aspx?ac=snews&ui=9031

ZileZlo
1.3.2010, 14:47
Nema tu pravila, meni su tako jednom iskljucili ADSL zbog neplacenog telefonskog racuna napatio sam se sa tehnickom podrskom dok provalismo sta je u pitanju a ovi iz telekoma su poricali da je do njih, sve dok im nisam rekao da sam dobio informaciju od odredjene osobe da je do njih... onda je bilo evo sredicemo za sat vremena :D

star-duster
1.3.2010, 15:46
A ti sad od nas očekuješ da se razumemo u tehniku i elektroniku, pa da ti tačno kažemo u čemu je kvar? Preteruješ. ...
Ne, Vojo. Ne očekujem detaljnu analizu kvara. Hteo sam samo malo teorijskog pojašnjenja, o mogućnostima zašto se ova pojava dešava. To sam upravo i dobio iz tvog odgovora. Hvala! :)

Wizard
2.3.2010, 5:48
Da je ista osoba vlasnik i telefonskog broja i adsl-a, onda bi mu zbog neplaćenog telefonskog računa verovatno isključili i adsl , a ovako po zakonu verovatno ne mogu (ukoliko je to regulisano zakonom) jer korisnik adsl-a ukoliko je drugo lice u pitanju je nezavistan od vlasnika telefonskog broja

Jeste, regulisano je zakonom. Zakon o obligacionim odnosima zabranjuje vezanu trgovinu, tj. uslovljavanje jedne usluge drugom uslugom. To, pretpostavljam, i jeste razlog zbog koga ADSL radi i kad se isključi telefon zbog neplaćanja. Strogo uzevši, ukidanje kompletnog servisa korisnicima starih centrala jeste potpuno protivzakonito i da smo ozbiljnija država ne bi se Telekom lepo proveo na sudu (mada bi se oni, pretpostavljam, branili tehničkom nemogućnošću da se jedna usluga daje a druga ukida).

U tvom slučaju, pretpostavljam da je reč o tome da jedna usluga nije plaćena (telefon), a druga jeste (ADSL) i dešava se ono što je i normalno i u skladu sa Zakonom: ukinuta je samo ona usluga koja nije plaćena.

Angorn
2.3.2010, 12:31
Sezampro - vec nekoliko dana:
"Info

Otezano funkcionisanje ADSL interneta

Zbog problema sa nasim i Telekom linkom ka nadprovajderima u
inostranstvu trenutno je otezan internet saobracaj.
Nadlezne sluzbe Telekoma Srbije uz nasu saradnju rade na poboljsanju
opreme i kapaciteta kako bi se rad ADSL interneta normalizovao u
sto skorije vreme.

Izvinjavamo se zbog problema nastalih smanjenim kapacitetom linka."

Pustim neki fajl da se skida i download varira izmenju 15-80kB/s, a ranije je bio konstantno preko 100kB/s. Ajde da vidim koliko ce da traje to "sto skorije vreme" za normalizaciju.

Da smo u normalnoj drzavi, produzili bi nam doplatu za toliko dana koliko je net bio smece...

Borislav Vuckovic
4.3.2010, 3:13
Da smo u normalnoj drzavi, produzili bi nam doplatu za toliko dana koliko je net bio smece...

Evo dobih odgovor na mail koji sam poslao Sezampro-u u vreme loseg interneta:

Postovani,

Problem sa iporukom internet saobracaja koji je postojao u proteklih 10 dana na nasem internet linku a koji se manifestovao povremeno usporenim radom i losijim kvalitetom samog interneta koji je dolazio do nasih krajnjih korisnika je resen.Sav internet saobracaj je normalizovan i funkcionise po unapred zacrtanim parametrima .
Imajuci u vidu da je problem koji je postojao nastupio na relaciji Telekom i nj
ihovi nadprovajderi na sta SezamPro sa svoje strane nije imao uticaja, resenje problema se nije moglo iznaci ranije.Kako je sam problem trajao 10 dana za toliko dana ce vam biti produzena vasa adsl pretplata za odgovarajuci paket i brzinu koju koristite kod nas.

Primite nase izvinjenje zbog problema koji je nastao i zahvalnost za strpljenje
koje ste imali dok je problem sa linkom trajao.

Srdacan pozdrav,
Bojan Djuric
SezamPro korisnicki servis

Budi_SVoj
13.3.2010, 14:29
Pre par dana sam sa SBB kablovskog neta presao na ADSL,provajder BeotelNet.
Imam sledeci problem.Internet radi ok,d/u je na nivou paketa koji sam zakupio(2048/192),medjutim kada igram RoN online,preko gamespy-a,ne mogu da hostujem,a join radi iz svakog petog puta?Pri tom sa
SBB-om nisam imao nikakvih problema.

Unapred hvala na pomoci
Pozdrav

jakonicki93
27.3.2010, 17:59
znaci toliko ocajno mi radi net, da ne mogu da napravim novi topic pa moram ovde omfg -.-'

Da li bih trebao da predjem sa ADSL-a na SBB!?
Kao sto naslov glasi. :)

Trenutno imam Telekomov ADSL 1MBit. Najveca dl brzina mi je 110 KB/s a najveca upload oko 12.5 KB/s.
Placam ga mesecno oko 1700 dinara. E sada moj brat je uzeo SBB-ov, brzina mu je duplo brza, upload mnogo brzi a placa 1400 dinara mesecno.

Vec par meseci imam problema sa ADSL-om, posto kada igram preko neta CS:S, i stavim rates 100/100/30k, onda ping mi skoci cak na 200, ne mogu da igram od nepodnosljivog laga. Internet je polako poceo da sporije ucitava stranice (Sve je cisto od virusa,...), danas sam imao jedva 10 KB/s download :(

Da li na sbb postpaid paketu imam neogranicen pristup internetu, da li je uvek puna brzina downloada, tj. da li previse varira,itd.. neka vasa iskustva.

Lepo vas molim za sto iskreniji odgovor.
Hvala unapred ... jbmt :n-cc2: ADSL :a_whistli

dzonihsv
27.3.2010, 18:03
Na SBB-u sa ugovorom za te pare (čak i manje, 1400 din.) možeš imati i 4mbit/s. :)

http://img2.pict.com/2b/39/69/3234192/0/screenshot00061.jpg

Pogledaj, u ovoj temi (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=130&page=55) imaš brdo utisaka i generalno govoreći, isplati se (manji ping, veći download...). Dobar broj ljudi je prešao sa DSL-a na SBB ovih meseci... baš zbog ponude.

jakonicki93
27.3.2010, 18:05
hvala ti na odgovoru, covece ne mogu da verujem koliko je adsl ocajan.

reko meni do sistema, ono k***c, pa sam ga reinstall.
Sada ne mogu downloadujem sva cuda da vratim kako je bilo (Brzina 10-60kb/s).... ma prelazim definitivno, ne mogu da verujem koliko nisu normalni...

:n-cc2::n-cc2::n-cc2:

EDIT: Uzimam taj M Paket uz vezivanje na 12 meseci. 2090 din 8MBit/s pihhh... milina.. pa to ide vise od realnih 1MB/s.

Wastelander
9.4.2010, 9:15
hvala ti na odgovoru, covece ne mogu da verujem koliko je adsl ocajan.

reko meni do sistema, ono k***c, pa sam ga reinstall.
Sada ne mogu downloadujem sva cuda da vratim kako je bilo (Brzina 10-60kb/s).... ma prelazim definitivno, ne mogu da verujem koliko nisu normalni...

:n-cc2::n-cc2::n-cc2:

EDIT: Uzimam taj M Paket uz vezivanje na 12 meseci. 2090 din 8MBit/s pihhh... milina.. pa to ide vise od realnih 1MB/s.

Kod koga?

jakonicki93
9.4.2010, 17:22
Kod koga?

Kod SBB-a... imas gore cene i ta cuda...

Ja sam zadovoljan uzeo sam 8MBit/s i imam najveci download 1.3MB/s, dok je u normalu uvek oko 985KB/s ... skidam tri blu-ray HD 1080p filma,igru od 6+ GB i udjem u CS ili CSS igram i imam 30-50 ping (na nemacke hostove dok skidam i igram oko 60-90 ping) dok skidam.... a to na ADSL sam mogao samo da sanjam :)

Na ADSL-u updateuje se ESET NOD32 i ja imam 200 ping :D haha :kreza:

Cancerma
15.4.2010, 1:50
Nisam siguran da li je problem ili ne, ali ne kosta da pitam. Elem:

Sta sve i kada treba da svetli na modelu Huawei MT 822 (onaj Telekomov, roze boje)? Situacija je kod mene ovakva: prva dva (power i link) gore/svetle konstantno. Ok. Sledeca dva (act i lan) non-stop trepte
(zeleno i narandzasto). Je l' to treba tako? Koliko se ja nesto secam, ova dva koja trepte nisu konstantno to radila vec samo kada bih nesto "skidao", a sada cim se ukljuci modem u struju, oni ferceraju...Btw, ovo se desava od pre neki dan, a kada "skidam" nesto, brzina krece od 50, 60 i stize do 108, 109 (dok je do sada bilo 114, 115 - paket 1024/128 kb/s).

Nutsbre@ker
15.4.2010, 12:02
Nisam siguran da li je problem ili ne, ali ne kosta da pitam. Elem:
Da ti nije mozda aktivno nesto, od programa za dopisivanje (msn, skype, itd) ili neki od onih gadgeta za vreme itd.? Takodje ako ti je stalno aktivan program za torente treperece ti te dve lampice. Za brzinu nemoj da se brines za sada je u granicama normale, cak stavise odlicna je.

Francesko
17.4.2010, 3:06
Imam jednu nedoumicu, pa ako vi mozete da mi pomognete.

Naime, ja studiram u Nisu i zivim kao podstanar, a imam telekomov ADSL. Signal je relativno dobar i zadovoljan sam radom interneta, ali od ovog meseca imam novi problem.

Naime posto je sada pretplata za fiksni telefon 500 dinara, a ja ga uopste ne koristim, da li mogu i dalje koristiti ADSL, ako odjavim fiksni telefon? Od oktobra sam samo jednom "probio" besplatne impulse, i to zato sto sam zvao inostranstvo. A bolje da za te pare uzmem mobilni na pretplatu, gde ima mnogobrojnih pogodnosti.

dzonihsv
17.4.2010, 3:17
Tehnički je izvodljivo, ali ako nemaš deeebelu vezu u Telekomu... ne može.

Jbga, kad nam je na 80% stvari u državi monopol.

ANGELDEAD
17.4.2010, 4:00
Imam jednu nedoumicu, pa ako vi mozete da mi pomognete.

Naime, ja studiram u Nisu i zivim kao podstanar, a imam telekomov ADSL. Signal je relativno dobar i zadovoljan sam radom interneta, ali od ovog meseca imam novi problem.

Naime posto je sada pretplata za fiksni telefon 500 dinara, a ja ga uopste ne koristim, da li mogu i dalje koristiti ADSL, ako odjavim fiksni telefon? Od oktobra sam samo jednom "probio" besplatne impulse, i to zato sto sam zvao inostranstvo. A bolje da za te pare uzmem mobilni na pretplatu, gde ima mnogobrojnih pogodnosti.

Ja sam u BiH/RS, koristim ADSL preko godinu dana, otac je fiksni odjavio nekad u jesen, otisao tamo u postu, izmirio dug, sto smo imali i kad je dosao kuci vise nije bilo ono "tutu". Net i dalje radi odlicno, uzivam surfajuci, gledajuci YT....

Pitaj tamo u posti? Mozda i ga i tebi odjave.
Moj otac (koliko znam) nema nikakve veze u posti.
Racun dolazi svaki mesec, samo sto nema ono (dolazni pozivi, medjunarodni, pozivi prema Srbiji, pozivi unutar iste mreze....) Nego ima samo ono za ADSL koji paket, koliko kosta plus PDV i dole koliko treba uplaiti. :D

Leonidas
17.4.2010, 17:23
Znači zaista je moguće odjaviti telefonski broj a da se pri tom može nastaviti sa korišćenjem usluga ADSL i IPTV? :eek: Mislim da su oni nešto pričali da se usluga ADSL veže za telefonski broj, bla bla...

Ako je tako, moram žešće da pritisnem kevu da odemo da odjavimo telefonski broj, jer fiksni maltene ni ne koristimo, uglavnom koristimo mob.

ANGELDEAD
17.4.2010, 17:27
Znači zaista je moguće odjaviti telefonski broj a da se pri tom može nastaviti sa korišćenjem usluga ADSL i IPTV? :eek: Mislim da su oni nešto pričali da se usluga ADSL veže za telefonski broj, bla bla...

Ako je tako, moram žešće da pritisnem kevu da odemo da odjavimo telefonski broj, jer fiksni maltene ni ne koristimo, uglavnom koristimo mob.

Ja ti garantujem za ADSL, a za IPTV nzm, zato sto ga ne koristim (sumnjam da ga ima vamo kod nas.)

water wizard
17.4.2010, 17:31
ono, jeste previše 500 din za pretplatu, ali ako se predsomislite posle i zatražite broj da vam se uvede ima debelo da se načekate i da platite dosta para. A ima ipak neke vajde,jeftinije je kad se zove lokal, inostranstvo, a ima i nekih besplatnih brojeva koji mislim da nisu besplatni na mobilnom. Doduše za inostranstvo je skype najjeftiniji

Iris
17.4.2010, 17:35

I ja mislim da je ADSL usluga povezana sa fiksnom telefonijom, i da moraš imati liniju u kući da bi je mogao koristiti. Dobro proveri činjenice sa svojim provajderom pre nego što bilo šta preduzmeš!

water wizard
17.4.2010, 17:42
sad kad prodaju telekom ko zna šta može novi gazda da odluči, tako da je bolje sačekati razvoj situacije

vasiljevic
17.4.2010, 18:59
Po pravilu, telefonski broj jeste vezan za ADSL. E sad, kako je u BiH/RS to regulisano zakonski, to nemam pojma. Ono što stoji je ovo: mi danas ne znamo šta tačno se prodaje kad se kaže prodaja Telekoma. Dali se prodaje i infrastruktura, dakle, dali je vlasnik infrastrukture Telekom ili kakko mnogi kažu PTT i da to i treba da ostane državno vlasništvo. Neznamo ni kako će se dalje rešavati pitanje brojeva telefona, prenosa istih, kako će biti regulisano tržište i dali će se dozvoliti da neki drugi uđu na tržište (recimo neki mali). Dakle, zasad, mi ne znamo ništa, ni kamo sve to ide. Najbolje je zasada sačekati.

dzonihsv
17.4.2010, 21:30

To zavisi od politike firme... Telekom insistira na tome da dsl usluga bude vezana za telefonski priključak. Tehnički je moguće da dsl radi bez telefona i može se odraditi ako radiš u Telekomu ili imaš vezu u istom, na drugi način - ne može.

dejanl
19.4.2010, 0:13
To zavisi od politike firme... Telekom insistira na tome da dsl usluga bude vezana za telefonski priključak. Tehnički je moguće da dsl radi bez telefona i može se odraditi ako radiš u Telekomu ili imaš vezu u istom, na drugi način - ne može.

A da li je izvodljivo da se uvede ADSL u podstanarski deo kuce u kojem nikad nije bilo telefona, tako sto bi se iskoristila linija koju koriste gazde? Ugovor da bude na podstanara, naravno.
Ako ovo nije moguce, koja je najbolja alternativa za net koji ne bi sluzio za neki masivan download?

dzonihsv
19.4.2010, 0:21
Ako te gazde nemaju DSL priključak, onda je moguće. Naravno, ugovor o korišćenju internet pristupa će biti na vlasnika te linije, tačnije - gazdu.

Nemaš previše alternativa kod nas... ostaje ti još kablovski internet, opet moraš da cimaš gazdu jer je on vlasnik priključka, tj. ugovora ili wireless internet za koga se u startu moraš otvoriti oko 100e, možda i manje ako ti je bazna stanica blizu kuće. Mada opet, dobar broj wifi provajdera nema nivo i kvalitet usluga kao što je to na DSL-u ili kablu. Još i zavisi od toga da li imaš optičku vidljivost prema baznoj stanici, pa da li uopšte u tvom kraju ''radi'' neki provajder koji ne dere sa cenama i nudi ono što je dogovoreno samim ugovorom. Eto, makar jedna dobra stvar wifi-ja je što nećeš morati da cimaš gazdu oko sklapanja ugovora jer on ide na tvoje ime, bez ozbira gde ti živeo.

Znači, gledaj da nekako nabaciš DSL ili kabl, wifi neka ti bude poslednja opcija, ako sve ostalo propadne. Ako se odlučiš za wifi, imaš temu o njemu pa postavi tu pitanje o tome koji provajder valja, šta kupiti od opreme itd itd... :)

dejanl
19.4.2010, 8:30
Inace, nije za mene nego za prijateljicu. Kablovski nije ni na vidiku, a bezicni, uh...
Sta je sa ovim 3g varijantama, ima li tu nesto sto moze da se preporuci?

dzonihsv
19.4.2010, 8:52
Taj naš 3G ne bi' preporučio ni neprijatelju... :)

Dobar je kao alternativni pristup netu, kada kući imaš neku drugu opciju (DSL, kabl...), ali kao primarna konekcija ka internetu, baš i ne. Zašto? Zato što u većem delu periferije grada nema ni 1mbit/s protoka preko njega, ogroman odziv, često preko 500ms prema bilo kom sajtu, ograničen protok, povremena ali i česta zabadanja konekcije... gubljenje živaca kada ti net najviše treba.

Ako je prijateljica u BG-u, NS-u ili Pančevu onda neka vidi WiMAX. Doduše, nije još to ''pravi'' WiMAX ali ako već nema druge opcije, onda je on super. Pogledaj ovde (http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=en&msa=0&msid=105136799980046947522.0004757c1dc1eaad905f1&ll=44.809,20.443325&spn=0.073072,0.137329&z=13&output=embed) (odzumiraj mapu da vidiš i NS, Pančevo) da li se nalazi u mreži pokrivenosti, mada, opet, ne uzimaj to zdravo za gotovo jer bez ozbira koliko neko dobar inženjer bio taj sistem označanja pokrivenosti mreže sa sajta je gotovo nemoguće izraditi, što znači da net radi i prilično dalje izvan tih granica, možda je ping malo veći, ali radi. Ovde imaš (http://forum.benchmark.rs//showthread.php?t=205524) temu o WiMAX-u, pročitaj iskustva, utiske... a cene vidi ovde (http://www.verat.net/sr/wimax/connect).

dejanl
19.4.2010, 16:42
Taj naš 3G ne bi' preporučio ni neprijatelju... :)

Tako sam i mislio.
Banja Koviljaca je u pitanju te joj izgleda samo preostaje da proba da se dogovori sa gazdama za DSL (s obzirom na njihove godine to bi mogla biti veca muka od wireless-a :)).
Hvala na savetima

ANGELDEAD
21.4.2010, 21:21
Imam ADSL, a kao da imam Zona koji umesto antene ima ventilator. Dok igram cs, sve je normalno ping, kretanje fps, ali dok surfam (pogotovo dok postavljam post-ove na nekim forumima, radi se o broswer igri) na modemu po 2/3 minuta nis ne blink-a, a ona nes po malo krene. Pa otvori tu stranicu, juce sam sa avast-om (home edition 4.8) uradio scan nasao je 4 virusa 2 u windows-ovom folder-y, a ova 2 u jednom filmu i jedan file koji mi nije trebao. Nisam radio restart, medjutim oko 23:00 (kada sam gasio komp) otisao sam na Start menu/Turn off camputer/Turn off.
Ikonice su nestale a start menu nije i nakon pola sekunde "Blue screen of dead" (ili ti Plavi ekran smrti) naravno 2/3 sekunde i ugasi se komp (odmah, bez onoga saving you settins i shutting down windwows...) i onda se opet pokrenuo, ali ja sam ga na power dugme odmah izgasio. Danas ga pokrenuo sve ok, ali evo nakon 6/7 sati rada komp-a zeza net (tacnije modem, trenutno je USB prikljucen) Sta raditi da bih mogao surfati kao i pre (tj. normalno)
paket: optima
1024/128

Uradio sam scan sa malwarebytes i sa Spybot, nasli su neke gamadi izbrisao sam ih, ali i dalje me net zeza.

Evo scan od HicjkThis
Logfile of Trend Micro HijackThis v2.0.2
Scan saved at 14:19:46, on 23.4.2010
Platform: Windows XP SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v6.00 SP2 (6.00.2900.2180)
Boot mode: Normal

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\System32\svchost.exe
C:\Program Files\Alwil Software\Avast5\AvastSvc.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\WINDOWS\system32\RUNDLL32.EXE
C:\Program Files\ScanSoft\OmniPageSE4.0\OpwareSE4.exe
C:\Program Files\PowerISO\PWRISOVM.EXE
C:\PROGRA~1\ALWILS~1\Avast5\avastUI.exe
C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
C:\Program Files\Windows Live\Messenger\msnmsgr.exe
C:\Program Files\SpeedBit Video Accelerator\VideoAccelerator.exe
C:\Program Files\DynDNS Updater\DynTray.exe
C:\WINDOWS\system32\spoolsv.exe
C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_5\bin\fbguard.exe
C:\WINDOWS\System32\GEARSec.exe
C:\Program Files\Java\jre6\bin\jqs.exe
C:\WINDOWS\system32\nvsvc32.exe
C:\Program Files\Google\Update\GoogleUpdate.exe
c:\Program Files\Common Files\Protexis\License Service\PsiService_2.exe
C:\Program Files\Microsoft\Search Enhancement Pack\SeaPort\SeaPort.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\Program Files\PowerQuest\Drive Image 7.0\Agent\PQV2iSvc.exe
C:\PROGRA~1\SPEEDB~2\VideoAcceleratorService.exe
C:\PROGRA~1\SPEEDB~2\VideoAcceleratorEngine.exe
C:\Program Files\DynDNS Updater\DynUpSvc.exe
C:\Program Files\Firebird\Firebird_2_5\bin\fbserver.exe
C:\WINDOWS\system32\wscntfy.exe
C:\Program Files\Windows Live\Contacts\wlcomm.exe
C:\PROGRA~1\FLOCK\FLOCK.EXE
C:\Program Files\Trend Micro\HijackThis\HijackThis.exe

Unapred HVALA!!!

drstankovic
10.5.2010, 22:07
Imam ADSL na 2 racunara i sada kada su oba na internetu podeli se sve na pola(50% jednom 50% drugom), a mene interesuje da li ima neki program koji moze da ogranici jedom racunaru brzinu npr. na jednom 70% da povuce a na drugom 30%....
Hvala...

Iris
10.5.2010, 22:44
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=58269

stepanov
11.5.2010, 12:21
Jel ima neko ideju koliko bi ADSL-ovci precutali (vremenski) da im ane platim? to bi bilo max nedelju dve?
Ocu da promenim provajdera, pa sad taj neki prelazni period ne bih voleo da ostanem bez neta...
Oticicu da pitam al koliko ce i oni dati relevantan odgovor
pa zato i ovde postavljam to pitanje :D

dzonihsv
11.5.2010, 12:22
U zavisnosti od provajdera, 1-2 nedelje do mesec dana. Ali kako god da okreneš, ti ćeš da platiš te dodatne dane tj. taj mesec obično.

Nutsbre@ker
11.5.2010, 17:12
Jel ima neko ideju koliko bi ADSL-ovci precutali (vremenski) da im ane platim? to bi bilo max nedelju dve?
Ocu da promenim provajdera, pa sad taj neki prelazni period ne bih voleo da ostanem bez neta...
Oticicu da pitam al koliko ce i oni dati relevantan odgovor
pa zato i ovde postavljam to pitanje :D
Npr. kod Se**ama je rok za plaćanje tačno petnaest dana, posle toga verovatno rade makaze (mada ne mogu sa sigurnošću da tvrdim jer nikada nisam išao do kraja:))

dzonihsv
11.5.2010, 17:23
Rade, ili su makar radile 2007-e (kada sam bio njihov korisnik). :)

stepanov
11.5.2010, 18:32
jel seku telefonsku liniju ili samo sebe iskljuce? jer ako samo net iskljuce bas me briga ionako prelazim na druge...

dzonihsv
11.5.2010, 18:42
Samo se net gasi u centrali.

Predrag Stankovic
16.5.2010, 16:57
jel seku telefonsku liniju ili samo sebe iskljuce? jer ako samo net iskljuce bas me briga ionako prelazim na druge...
Odakle ti uopste takva pomisao?

stepanov
17.5.2010, 22:17
Odakle ti uopste takva pomisao?
eh odakle... weird mind :D
tolerisu do 19, isao, pitao. sutra im vracam aparaturu, a prekosutra dolazi "kablaš'' da uvede, jel, kablovski net... Nazalost opet 1 mb... :( mada se nadam da ce biti brzi i stabilniji jer je ADSL dosta znao pucati s vremena na vreme

Predrag Stankovic
20.5.2010, 12:13
Interesantna stvar , ja sam mislio da kod mene losije radi adsl (telekom), zato sto sam od telefonske centrale udaljen nekih 4 - 4,5 km, kad juce odem do ortaka kome je telefonska centrala pri du*etu, tj. udaljen je od centrale nekih 50-60 metara, kad ono ni kod njega nije sjajna situacija doduse on koristi Sezmpro adsl i njegov modem je povezan na usb, ali mislim da to nije uopste bitno i kod njega se desava pucanje veze, sporiji download, sporo otvaranje stranica, ping do najblizeg speedtest servera mu je 50-60ms, koliko je i meni bio dok se nisam prijavio za speedup, OK verujem da je veća verovatnoca da ce mene češće pucati veza u uslovima većeg zagušenja saobraćaja jer sam udaljeniji od centrale, ali to mu je sad, sa moje strane je ništa više nemogu da učinim, podesio sam adsl parametre na G.DMT da bi smanjio downstream attenuation, prijavio se za speedup gde sam dobio manji ping zbog otvaranja porta na vecu brzinu, i primenio neke tweak-ove za web browser-e, Ako telekom proširi spoljni link bice dobro, ako ne mučićemo se i dalje ovako

bebeys
21.5.2010, 18:33
Pozdrav, ne znam da li je off topic, ali u svakom slucaju radi se o ADSL-u
Planiram da uvedem uskoro triple play uslugu, tj onu TV, fixny i internet, i pored navedenog, planiram da nakacim i jedan lap top na onaj wireless ruter sto se dobije (4-portni)
Zanima me kakva su iskustva sa tim bezicnim prenosom "za po kuci" ovde sam vidio u jednom postu da se jedan korisnik zali da mu veza slabo funkcionise zato sto izmedju kompa i modema ima zid?! zar ti radio talasi, ili sta vec, ne prolaze kroz obicne zidove od soba, tj. zar smetnje ne bi trebale biti zanemarljive?
Posto imam kucu na tri sprata, planiram postaviti modem na drugi sprat, a lap top "ganjati" po cijeloj kuci, je li to izvodljivo? naravno, ne ocekujem da imam 100% protok kao na desktop konfiguraciji sa postojecim zicnim modemom, ali kontam da bih barem trebao da surfam bez problema

Sorry ako sam promasio topic, ili ako ovako pitanje vec postoji

Predrag Stankovic
21.5.2010, 18:42
Zavisi od rutera koji dobijes, ukoliko ti daju onaj "radijator" Havajac HG520c sa internom antenom, kod njega je wireless signal malo slabiji u odnosu na modele sa externom antenom, racunaj na nekoh 20-ak metara sa preprekama i 50m bez fizickih prepreka (zidovi i ostalo)

bebeys
21.5.2010, 18:46
Hvala na brzom odgovoru
A jel' postoji eksterna antena za taj "havajac" i ako postoji, znas li otprilike posto je, te kolika su poboljsanja s njom?

Predrag Stankovic
21.5.2010, 18:57
E ne znam dal postoji eksterna antena za hg520c, a i da postoji trebao bi da otvaras ruter, pa onda nekako da mu prikacis tu antenu, nisam siguran da li uopste moze.

Crni021
20.6.2010, 14:24
Imam wireless konekciju vec izvesno vreme i delimicno sa zadovoljan.Veza je ok protok takodje, ponekad ostanem bez konekcije par minuta ali nije nista strasno.
Juce su me zvali iz Sezama i javili da je moje mesto konacno steklo uslove za ADSL i sad sam u dvojbi da li da se prebacim pa imam par pitanja:

1.Da li mogu da koristim usluge bilo kog ADSL provajdera (ako je odgovro ne kako da znam koji su mi dostupni)

2.Vidim da skoro svi imaju veoma mali upload u odnosu na download sto nije slucaj kod mog wireless provajdera gde je odnos 1:1 i koliko mali upload generalno utice na dowload i gledanje video stremova?

glavni razlog sto bih se prebacio na ADSL je sto bih mogao da prodam moji wireless opremu sa ruterom za par desetina eura (a za adsl dobijam besplatnu opremu ako se ne varam) i ako se doda tome i besplatan ADSL prvih 3-6 meseci koje nude skoro svi provajderi moze solidna parica da se ustedi samo se plasim da posle ne placem za mojim wireless-om jer vidim da ni ADSL nije idealno resenje bar sudeci po broju ljudi koji se zale na njega.

NIDZA bOj
20.6.2010, 19:26
Posto si skoro dobio adsl u kraju,trci sto pre da ga uzmes,recimo 2mb/s,neces imati problema sa streamom,kao ni sa downloadom.Upload ce ti biti 10% od downloada,mada imas,zaboravio sam koji provajder nudi,da platis da ti adsl i download budi u istom odnosu,tj. 1:1.Nemoj puno da cekas,jer ce ti prazni portovi,brzo da odu,nzm koliko ih je centrala koja pokriva tvoju opstinu dobila.Mene su ovi iz Telekoma 6 meseci drzali na cekanju,dok nisam promenio broj.;)

markos807
22.6.2010, 0:26
Placam 256Kb/s a dobijam 26Kb/s ? U cemu je problem?

dzonihsv
22.6.2010, 0:27
http://www.dslreports.com/speed - overhead.

VojaM
22.6.2010, 11:58
Placam 256Kb/s a dobijam 26Kb/s ? U cemu je problem?
Da li si siguran da su obe vrednosti u bitima u sekundi? Da nije jedna u bitima a druga u bajtima?

polarnimeda
22.6.2010, 17:35
^^ upravo to. (secam se da je i mene bunilo nesto slicno, cak duze nego sto je trebalo... :o)

1 bajt = 8 bita... 256 kilobita = 32 kilobajta...

kradu ti oko 5 kilobajta, kao i uvek, tj. kao i svima nama. :)

Jovan Verbic
22.6.2010, 19:24
E ovako. Imam Telekom ADSL 1024/128 i radi dobro, ali pojavio se jedan problem, naime juce sam reinstal komp i danas dok sam nesto skidao sa neta primetio sam da u My network pleaces>Internet connection nema interten conection
Kod mene ima samo ovo:
http://www.d-a-l.com/articles/library/homenet-1.gif
A treba i jos jedan ikonica, internet conection i kod nje ima opcija connect/ disconnect
Kako da vratim ovo??? ovo mi treba jel nece vise ruter da mi se rekonect, mora da je do tog,,....

ivanza
22.6.2010, 19:40
^Ja sam isto preko Telekoma, imam ruter Huawei HG520s i tako isto se i kod mene vidi. Obicno se kod rutera konekcija uspostavlja pritiskom na power dugme na ruteru (kod HG520s se to dugme nalazi pozadi) i nije potrebna nikakva nova konekcija sa connect/ disconnect opcijom.

polarnimeda
23.6.2010, 1:38
^^ ali je moguce da si podesio (ili ti je neko to ranije uradio) da se kacis preko ikonice na net- kad pozelis... u tom slucaju moras da napravis konekciju ili da podesis modem da ti se automatski kaci na net... precesljaj po temi- neko je ostavio sva potrebna uputstva... :) a ako ne nadjes a treba ti bas to- reci da prodzaram po kompu.. mislim da sam ih negde sacuvao.. ;)

e i da.. ako si slucajno povezan preko usb-a.. moras da iskoristis instalacioni disk koji si dobio uz modem. :)

Predrag Stankovic
23.6.2010, 11:21
Da nisi možda ranije imao instalirane original drajvere za mrežnu kartu sa diska, a sad su samo instalirani oni iz windows-a?

markos807
1.7.2010, 11:14
Da li si siguran da su obe vrednosti u bitima u sekundi? Da nije jedna u bitima a druga u bajtima?
Otisao sam u ADSL trazio net brzine 256 kilobajta/s a dobijam samo 26 kilobajta/s ...

^^ upravo to. (secam se da je i mene bunilo nesto slicno, cak duze nego sto je trebalo... :o)

1 bajt = 8 bita... 256 kilobita = 32 kilobajta...

kradu ti oko 5 kilobajta, kao i uvek, tj. kao i svima nama. :)
Brate meni kradu 230 kilobajta :mad:

ivanza
1.7.2010, 11:27
Otisao sam u ADSL trazio net brzine 256 kilobajta/s a dobijam samo 26 kilobajta/s ...

Brate meni kradu 230 kilobajta :mad:

Nije 256 kilobajta/s vec kilobita/s sto daje 26 kilobajta/s.:icon_stud

Npr. Adsl paket 1/128 je u bitima, tj. brzina downloada je 1 megabita/s sto mu dodje brzina skidanja od 107 kilobajta/s.

Predrag Stankovic
5.7.2010, 20:12
Kako beše, do koje dužine je potpuno funkcionalan UTP ethernet mrežni kabli, tj na koju metražu počinje da slabi signal, 2 prijatelja treba da podele adsl, ali treba ima dužina kabla možda 100m, koliko bi slabljenje adsl protoka tu bilo?

WhenDarknessFalls
12.7.2010, 20:38
100m. Ali u praksi vec posle 75m nije bas najsjajnije :) Mogli bi da stave neki jeftin svich na polovini, i resen problem :)

OWERKLOKER
13.7.2010, 13:21
Pozdrav svima.
Imam sledeci problem koji se vuce jos od prethodnog rutera(hg 510) i mislio sam da je problem u njemu.
Naime,kada ostavim preko noci da mi radi download preko jdownloadera(stavio sam skriptu za promenu IP) i ujutru ustanem i imam sta da vidim.Nema neta,jedino pomaze gasenje rutera na dugme a ponekad i samo reset.To se desavalo pri skoro svakoj promeni IP adrese,bilo rucno bilo automatski.
Sad imam hg520c i opet mi se ponekad desi ovo.Sinoc sam ostavio da mi se skida nesto i posle skinutih ~2GB nestala je konekcija,a sto je jos cudnije net na laptopu(prikacen preko wirellesa) je radio bez problema a to mi nesto nema logike.Ima li neko neki savet ili objasnjenje za ovo? Hvala
P.S. Net je proradio rucnim gasenjem rutera.

miša topola
13.7.2010, 13:25
Da nije možda uključena hibernacija na računaru? Obično ako je uključena hibernacija Internet konekcija se prekida.

OWERKLOKER
13.7.2010, 14:11
Ne.Iskljuceno je sve sto bi moglo da remeti(gasenje harda,spavanje,hibernacija).
Da nije mozda problem u telekomovim IP adresama?Mozda neke ne rade kako treba.Malo je cudno da bude problem u oba rutera...

Predrag Stankovic
14.7.2010, 18:58
A da probaš neki drugi PC ili laptop isto tako, pa metodom eliminacije ćeš videti do čega je

VojaM
15.7.2010, 13:25
Uošte ne mora da znači da je problem u ruteru i slično. Već nekoliko nedelja Telekom non stop nešto radi noću i mnogi se žale da im veza puca, i to tako da posle mora da se resetuje ruter.

StarTrack
16.7.2010, 0:58
Ja dobih konačno juče ovaj čuveni adsl posle godinu i po čekanja(živim u selendri, šta da se radi). Burazer potpisao ugovor za studentski paket 4096/256, plaća se kao da je 1mb, međutim speedtest mi pokazije download od malsimalno 0.88 mbps, upload 0.1mbps. Pozovem ja njih i kažem da mi nisu pustili paket za koji je burazer potpisao ugovor(4mb), a oni počeli da me farbaju kako zbog antivirusa(ESS) imam sporiji net, i tako to.... Neka pametna iz korisničkog servisa mi reče da par dana koristim net bez antivirusa pa da im se javim!?? Čuo sam priče od ljudi da oni to redovno rade, zakeraju na protoku iako je ugovor potpisan za veći paket. Ne znam šta mi je činiti, dal da ih zovem svakodnevno dok im ne dosadim, ili da im šaljem tabadžije:boxing:? Pomagajte...

miša topola
16.7.2010, 1:04
Da koristić Internet bez anti - virus programa :facepalm Pa stvarno nisu normalni :facepalm
Bilo bi lepo kada bi zaposleni u Telekomu imali test opšte kulture iz oblasti informacionih tehnologija.

Idi u poslovnicu gde su uzeo opremu i tamo se raspitaj šta i kako?

veseliburek
16.7.2010, 1:06
Reci joj da ona kod sebe kući koristi internet bez antivirusa i da ti puste 4mbit, smaraj ih, jedino ćeš tako dobiti... Jbg, Srbija...

water wizard
16.7.2010, 1:07
aaahaha, meni na wireless kad sam se žalio kažu da imam virus, a tebi kažu antivirus :facepalm zovi ponovo i kaži da ne radi i da ne nameravaš da platiš to što nisi ni dobio, ako treba nek pošalju ekipu da proveri

internacional 1
16.7.2010, 3:08
Imam adsl telekomov vec 3 godine gotovo od pocetka.E sada me interesuje sestra upisala skolu i dobila indeks pa sam razmisljao da predjem na studentski paket,4/256,pitao sam u psolovnici u smederevu,treba da se sve vrati oprema raskine ugovor i ponovo potpise i cekas da te pozovu.Koliko se ceka obicno,posto mi je net potreban za posao.Ona mi je rekla nekoliko dana"ljubazni gospodin"iz telekoma kaze mozes da cekas 3 sata mozda 3-4 dana a mozda i mesec dana .Interesuje me vase misljenje za koliko bi recimo dobio ponovo net?

miša topola
16.7.2010, 12:34
Ček, zašto se vraća oprema? :icon_scra

Možeš da čekaš od 3 dana pa do godinu dana, sve zavisi od slobodnih portova, da li imaju nove aparate, kako su raspoloženi itd. Ako vraćaš opremu obavezno uzmi Migracioni kod.
Ukoliko imaš dobre veze onda će to ići malo brže.

internacional 1
16.7.2010, 14:31
Ček, zašto se vraća oprema? :icon_scra

Možeš da čekaš od 3 dana pa do godinu dana, sve zavisi od slobodnih portova, da li imaju nove aparate, kako su raspoloženi itd. Ako vraćaš opremu obavezno uzmi Migracioni kod.
Ukoliko imaš dobre veze onda će to ići malo brže.

Uzeo sam dali su mi za 2 sata opremu ne vracas ako si koristis duze od godinu dana a ako si manje moras da vratis.Meni su brzo zavrsili

http://www.speedtest.net/result/881618258.png (http://www.speedtest.net)

I recite mi koliko download treba da ide od prilike?Koliko kb/s?

miša topola
16.7.2010, 14:38
Ta brzina je veoma dobra. Čak više nego kod nekih drugih korisnika tog paketa.

internacional 1
16.7.2010, 15:55
Ta brzina je veoma dobra. Čak više nego kod nekih drugih korisnika tog paketa.

Jeste dobro pokazuje speedtest ali ide mi najvise 230 kb/s zar ne treba vise da ide?Bar 300-350?

water wizard
16.7.2010, 16:00
pa možda sajt sa kog skidaš nije dovoljno brz da isprati tu brzinu, pusti 2 dovnloada i onda bi trebalo da ide 350

StarTrack
16.7.2010, 16:53
Ja sam danas rešio moj problem. Pustili su mi najpre 1mbs, a ugovoren je studentski paket od 4mbs. Pozvao sam danas ponovo korisnički servis telekoma, i ovoga puta sam imao sreću da mi se javi normalna osoba koja se koliko-toliko razume u posao koji radi. Proverili smo modem i videlo se da je podešen za manji paket od ugovorenog, čovek je ispisao nalog i nakon 10 min. me je pozvao radnik telekoma da proveri da li je sve u redu, i najzad je sve kako treba.
http://www.speedtest.net/result/881747319.png (http://www.speedtest.net/)

Inače, oni u korisničkom servisu kao jednu od metoda provere brzine koriste brzinu skidanja adobe reader-a sa adobe.com
Meni je ta brzina skidanja bila 420 kb/s

thunder x
16.7.2010, 18:33
Ja sam danas rešio moj problem. Pustili su mi najpre 1mbs, a ugovoren je studentski paket od 4mbs. Pozvao sam danas ponovo korisnički servis telekoma, i ovoga puta sam imao sreću da mi se javi normalna osoba koja se koliko-toliko razume u posao koji radi. Proverili smo modem i videlo se da je podešen za manji paket od ugovorenog, čovek je ispisao nalog i nakon 10 min. me je pozvao radnik telekoma da proveri da li je sve u redu, i najzad je sve kako treba.
http://www.speedtest.net/result/881747319.png (http://www.speedtest.net/)

Inače, oni u korisničkom servisu kao jednu od metoda provere brzine koriste brzinu skidanja adobe reader-a sa adobe.com
Meni je ta brzina skidanja bila 420 kb/s

Kakav je to studentski paket ?

miša topola
16.7.2010, 19:46
Paket za studente. Samo uz index možeš da dobiješ taj paket.
Veoma povoljan paket za download.

Brzine 4096/256 kb/s, cena je oko 1500din

StarTrack
16.7.2010, 20:52
Potreban je index na uvid, oni iskopiraju tvoj index, potpise se ugovor na 12 meseci i to je to. Paket je 4mbs a cena kao za 1mbs, prva 3 meseca za 1 din. Koliko ja znam, ova promocija se ne može naći na sajtu telekoma, bar ja nisam video, tako da mu to dođe kao neka polu-tajna :icon_scra

Pesoholichar
22.7.2010, 19:13
Pozdrav svima.Imam problem sa mojim netom.Naime imam Telekom ADSL 1024/128 i imam problema sa velikim pingom.Tacnije,igram C.S i od pre jedno ned.dana(mozda i duze) ping mi je neprestano izmedju 70-120.Sve to naravno prati lag dok igram.Kucao sam razne rate-ove ali nista od toga ne pomaze.Imam sasvim solidnu masinu(igram PES2010 na high,CoD5 itd...),probao sam sa ugasenim antivirusom,ugasenim FB,msn i ostalim internet stranicama,ali sve je isto. Ako je neko upoznat sa ovim problemom ili zna sta treba da uradim da bi mi se smanjio ping nek mi odgovori.Unapred zahvalan! ;)

EDIT:Evo i rezultata sa speedtest.net

http://www.speedtest.net/result/888393179.png (http://www.speedtest.net)

Teva
1.8.2010, 22:31
Pa probaj da smanjiš rejtove, ili uzmi veći protok. Inače protok često varira... Zašto? Pa zato :D

DAKINS
3.8.2010, 11:17
Zelim da promenim provajdera nece vise da budem na telekomu -blago receno su me uvredili . Pravili me idij.. dva dana ubedjujuci da je problem kod mene.

Cas tvrde da mi otisla mrezna I tek kad sam im stavio drugi kompjuter su mi poverovali da nije i pored svih mojih objasnjavanja da sedmica radi god dana bez problema i sto sam probao ubuntu live cd koja je isto uvek radila trazili su da instaliram xp i srusim sedmicu -uradio efekat je naravno isti malo ima malo nema konekcije.
Verovatno je otisao modem ali bez obzira posle dva dana vucenja za nos od strane njih necu da ostanem vise kod njih . Koja je ponuda povoljna od provajdera trenutno :)

miša topola
3.8.2010, 11:59
Sezam pro, sada su povećali brzine za duplo.
http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=59959

Iris
3.8.2010, 12:20
... Ali povećavaju brzinu samo starim SezamPro korisnicima, i to samo na 6 meseci!

zoran845
3.8.2010, 12:29
Sezam pro, sada su povećali brzine za duplo.U, Bog te, utrostručili brzine! :confused:

DAKINS
3.8.2010, 12:29
Poceo sam da zovem sve pa ko mi da najpovoljniju ponudu:)

Keygen
13.8.2010, 21:18
Šta mu dodje ovo Near End Indicator i Far End Indicator, i šta predstavljaju CRC greške a šta HEC greške?

Predrag Stankovic
18.8.2010, 10:58
Pretpostavljam da su Near End Indicator Errori oni errori koji sa javljaju na tvojoj parici, od rutera do telefonske centrale, a far end indicator errori su spolja - od servera na net-u do tel. cetrale. neka me ispravi neko ako grešim

Black Adder
30.8.2010, 14:31
Da li bi neko mogao da mi objasni skracenice, ukratko sta je to i koje su normalne vrednosti kod ADSL-a sledecih naziva (napominjem da imam 1Mbit paket):

ADSL State Show Time Data Path Interleaved Operation Mode G.dmt.bisplus Max. Bandwidth Down/Up(kbps) 840 / 886 Bandwidth Down/Up(kbps) 527 / 124 SNR Margin Down/Up(dB) 3.4 / 32.1 Attenuation Down/Up(dB) 58.0 / 38.1 Power Down/Up(dBm) 15.9 / 11.3 CRC Down/Up 357 / 0 FEC Down/Up 18390 / 0 HEC Down/Up 607 / 0

Ovo su neke moje trenutne vrednosti, malo kuburim sa losom vezom, a eto cisto me zanima sta je sta, posto je google malo skrt oko ovih termina.

Posebno me interesuje sta je SNR, CRC, FEC i HEC.

Beagle
30.8.2010, 14:46
Procitaj ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/ITU_G.992.1

U principu, bitno je da SNR (odnos izmedju signala i suma) i atenuacija linije (gubitak snage signala prilikom prenosa) budu sto manji. Margina suma (Noise margin) treba da bude sto veca (barem 20 dB).

Ako imas problema sa vezom, kontaktiraj Telekom. Ja sam se dva meseca mlatarao sa njihovom korisnickom sluzbom, i na kraju su konacno dosli i promenili vod od kuce do bandere. Od tada ADSL mnogo bolje funkcionise.

Black Adder
30.8.2010, 15:33
Procitaj ovo: http://en.wikipedia.org/wiki/ITU_G.992.1

U principu, bitno je da SNR (odnos izmedju signala i suma) i atenuacija linije (gubitak snage signala prilikom prenosa) budu sto manji. Margina suma (Noise margin) treba da bude sto veca (barem 20 dB).

Ako imas problema sa vezom, kontaktiraj Telekom. Ja sam se dva meseca mlatarao sa njihovom korisnickom sluzbom, i na kraju su konacno dosli i promenili vod od kuce do bandere. Od tada ADSL mnogo bolje funkcionise.

Ma moj problem je malo poduzi od tvog. Kod mene nekih 300-400 metara treba da zamene kabal koji je desetak puta i vise prekidan (ruralna sredina, nakacivao se ko je kako imao mogucnosti za telefon). Od januara-jula ove godine adsl je bio izvrstan, da su se oni proslo cudili iz telekoma kako je radio, s obzirom da sam udaljen nekih 6km od centrale. Sad se vade na to da sam daleko od centrale, a ja kazem da je tokom 7 meseci izvrsnog rada adsl-a ta razdaljina i dalje bila ista. Morace da zasuku rukave i zamene to, a ja da budem uporan i zivkam tehnicku sluzbu.

Beagle
30.8.2010, 16:14
Poteraj i komsije da ih zovu. I meni je ADSL na selu, i svi smo slozno kukali na smetnje i pucketanja, da telefon ne radi... Na kraju su konacno promenili ceo podzemni kabl.

Doduse, meni je i zamena voda do bandere pomogla, sto se tice ADSL-a :opanachke

Svecica
30.8.2010, 17:10
Imam ja jedno pitanje, koje je verovatno glupo pitanje.. Ali ja stvarno nisam neki poznavalac kompijutera..

Dakle moj problem je taj sto sam adsl uzela jos pre vise od dve godine,i zbog toga imam stari sagem fast 1201 modem. On nema opciju za wireless, pa sam htela da vas pitam je li resenje da kupim modem koji "podrzava" wireless ako tako mogu da se izrazim, i samo da ga povezem i imacu i wireless? Posto kako sam saznala, ovi u Telekomu ne menjaju modem dok se ne pokvari. :/ A ja zelim da imam wireless u kuci.. ;)

Beagle
30.8.2010, 21:01
Mozes... Treba ti wireless ruter. Posto postoji puno mreznih standarda, navedi koje bi uredjaje povezivala bezicno (telefon, laptop i sl), pa da dobijes neku preporuku.

Da bi sve radilo, prvo moras da iskonfigurises ruter, odnosno da podesis parametre ADSL konekcije (username, pass, DNS, enkapsulacija...). Potrebne podatke mozes dobiti od korisnickog servisa ili od nekoga ko koristi Telekom ADSL.

stefaNbgd
8.9.2010, 0:05
E ljudi, molim vas za pomoc :)

Hocu da raskinem ugovor sa EUnetom zato sto mi se vise apsolutno ne isplati.. Na Surf paketu sam od 1024/128 ali zbog downloada i svega dodje mi 3-4000 din. Zato sam odlucio na predjem na ovaj Telekomov Flat od 4096/256 za 2800 din.
E sad problem je u ovoj opremi sto su mi dali na koriscenje daleke 2006. CD sam pogubio, kablove sam prekopcavao tako da ni njih pola nema itd. E sad zanima me koliko bi otprilike kostalo kada bih zeleo od njih to da otkupim ili otplata tako nesto i da li je to uopste moguce? U pitanju je aparat Sagem F@st800.
Sve to zelim da obavim uskoro, odnosno zajedno sa kupovinom novog racunara, koja ce se nadam uskoro i desiti :D

dzonihsv
8.9.2010, 0:11
Ne treba ti ništa od toga. Traži od EuNet-a MIK (migracioni kod), vrati im taj modem i prijavi se za Telekom aDSL. Od njega/njih ćeš dobiti wifi ruter, koji je ujedno i modem... Svi srećni, svi zadovoljni. :)

stefaNbgd
8.9.2010, 0:22
Ja sad citam ovu izdatnicu gde pise ovako (takodje bold):

Napomena: U slucaju povracaja odnosno zamene, opremu vratiti u originalnom pakovanju sto podrazumeva modem/ruter, instalacioni CD, mrezni kabl, telefonski kabl, spliter u kutiji, u istom stanju kao sto je roba primljena.

Ja odmah da vam kazem, ne znam sta je pola ovoga. Veze nemam kako ADSL funkcionise niti sam ga ja povezivao. Samo znam da pola toga nemam. E sad zanima me kolika je kazna ili sta vec, kako to ide. Ako ima neko iskustvo sa ovim neprijatnim situacijama :D

miša topola
8.9.2010, 10:37
Piše ti na ugovoru koliko trebaš da platiš ako je oprema oštećena.

Predrag Stankovic
8.9.2010, 12:37
Pozovi ih najbolje i pitaj ih, mada mislim da je najvažnije modem da im vratiš, sve ostalo je potrošni materijal

Fibonacci
14.9.2010, 10:50
Ja imam ADSL kod EUnet-a, koji nacelno ima 1Mb/sec brzinu down. U praksi dobijam maksimalnu brzinu od 100Kb/sec, a prosecnu oko 80Kb/sec. Sta bih mogao da uradim da poboljsam protok? Takodje me interesuje na koji nacin provajder imenuje konekciju na tu brzinu?

miša topola
14.9.2010, 14:09
Kako da povećaš kada je makimalno 1Mbit/s za download, a ne 1MB/s.

1Mbit = 128KB

Znači trebao bi da imaš download brzinu oko 110 KB/s.

Fibonacci
14.9.2010, 16:56
Vidis, ja sam ceo zivot mislio da je to MB, otud zbun. Hvala.
Izmedju ostalog, na reklami uvek pisu MB . . .

Predrag Stankovic
15.9.2010, 13:32
Prljavi marketing da se navuku manje upućeni

NIx Car
25.9.2010, 23:31
sad ne znam da li je ovo pravo mesto da pitam :D
Juce sam nesto gledao sbb-ov sajt i sokirao se niskom cenom za veliku brzinu (1400 dinara za 4mbit/s). E sad ja isto tolko placam kod euneta samo 4x manja brzina. Drug mi juce rekao da postoji neki studentski paket da placam do nove godine 1dinar i onda da placam 1400 bas kao i kod sbba. E sad pitanje: ako imam nekog studenta (u kuci nemam nikog ali u siroj familiji imam :D) da lim mogu da odem sa tim rodjom :D sa sve indexom do euneta pa da dobijem taj studentsi paket?

BMLW
26.9.2010, 1:50
Bio studentski paket kod telekoma, 4 Mbita po cenije jednog, al' mislim da do kraja avgusta vazilo.

DobroslaV
26.9.2010, 10:11
Vidim sad na TVu promocija 4mbit po ceni od 1mbit i IPTV za dinar u narednih godinu dana :D

Da li postoji mogućnost da ja raskinem ovaj ugovor koji imam i da potpišem novi,pošto sam ja potpisao ugovor pre više od 2 godine za ADSL, i pre više od godinu dana za IPTV? I koliko bih čekao?

miša topola
26.9.2010, 11:12
Kada ti ističe ugovor? Ako su ti ugovori istekli, možeš da se prijaviš za ovu promociju IP TV za džabe + ADSL ubrzanje :)
Diskusija o Telekom promociji. (http://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=10092)

Aleksandar1
28.9.2010, 16:23
Kad se vezu dva ili vise racunara na ruter koliko se usporava prenos?

dzonihsv
28.9.2010, 19:11
''Prenos'' čega?

miša topola
28.9.2010, 19:13
Kad se vezu dva ili vise racunara na ruter koliko se usporava prenos?

Ako si mislio na protok trebalo bi da podele ukupan protok Internet konekcije.

Aleksandar1
28.9.2010, 20:44
''Prenos'' čega?
Prenos podataka.

dzonihsv
28.9.2010, 21:38
Ako misliš na prenos podataka između ta 2 računara, on će jedino biti ograničen maksimalnom brzinom koju taj ruter može da ostvari. Ako pak misliš na brzinu internet konekcije, ona će mahom ostati ista, osim ako se na oba računara u isto vreme ne skida neki fajl (tada će nešto više povući onaj računar koji skida sa boljeg/bržeg servera).

Aleksandar1
28.9.2010, 21:46
Da koriste isti paket adsl-a dva racunara preko rutera (cetvoroportnog). Da li ce se brzina usporiti ili nece?

dzonihsv
28.9.2010, 21:47
Usporenje brzine nećeš primetiti sve dok onaj drugi ne krene nešto da download-uje sa neta.

Predrag Stankovic
29.9.2010, 11:42
ili naprimer pusti neku playlistu na youtube

Aleksandar1987
6.10.2010, 23:35
Korisnik sam Veratovih ADSL usluga. Prilikom podesavanja ip adresa za preferred DNS server treba da mi stoji ip: 85.222.160.162, medjutim menjao sam poslednja dva broja i koji god broj da stavim net radi. Zbog cega je to tako i koje brojeve da stavim??? :confused:

DavidovicN.S
13.10.2010, 13:38
Imam telekom adsl 4mb/s i windows 7 vec duze vreme ali od pre 3 dana je prestao da radi internet, sve lampice na ruteru svetle kao i uvek, i na mreznoj kartici mi svetli zeleno i narandzasto svetlo kao i uvek, medjutim internet ne radi. zvao sam korisnicki servis oni mi nisu pomogli, bio sam u telekomu da zamenim ruter, oni nisu hteli da mi daju drugi i na njihov nagovor sam kupio drugu mreznu karticu. Ni sa njom ne radi. kad sam otiso ponovo u telekom oni su me ljubazno izbacili tako sto su rekli nemamo mi nista s tim to je do tvog kompjutera... Pretpostavljam i da jeste cim je iz safe moda uspeo da se konektuje i sad ovo pisem iz safe moda. Sta da radim da bi mi internet ponovo radio normalno?

filipos
14.10.2010, 14:26
Imam telekom adsl 4mb/s i windows 7 vec duze vreme ali od pre 3 dana je prestao da radi internet, sve lampice na ruteru svetle kao i uvek, i na mreznoj kartici mi svetli zeleno i narandzasto svetlo kao i uvek, medjutim internet ne radi. zvao sam korisnicki servis oni mi nisu pomogli, bio sam u telekomu da zamenim ruter, oni nisu hteli da mi daju drugi i na njihov nagovor sam kupio drugu mreznu karticu. Ni sa njom ne radi. kad sam otiso ponovo u telekom oni su me ljubazno izbacili tako sto su rekli nemamo mi nista s tim to je do tvog kompjutera... Pretpostavljam i da jeste cim je iz safe moda uspeo da se konektuje i sad ovo pisem iz safe moda. Sta da radim da bi mi internet ponovo radio normalno?

Da li si probao da resetuje ruter i ponovo uneses podedesavanja?

DavidovicN.S
15.10.2010, 15:29
Da li si probao da resetuje ruter i ponovo uneses podedesavanja?

Resio sam problem tako sto sam instalirao Windows XP.

miša topola
15.10.2010, 15:47
Verovatno nije bio problem u sistemu. Možda si trebao nešto da podesiš u Network podešavanjima u Control Panel-u. No, bilo kako bilo, sada je problem rešen.

DavidovicN.S
15.10.2010, 16:13
Verovatno nije bio problem u sistemu. Možda si trebao nešto da podesiš u Network podešavanjima u Control Panel-u. No, bilo kako bilo, sada je problem rešen.

Pretpostavio sam da nije problem u os-u, ali posto je telekomov korisnicki servis krajnje neupucen u resavanje problema, pretpostavio sam da bi instaliranje novog os-a vratilo podesavanja u default stanje, a posto mi je to bilo lakse od petljanja sa podesavanjima, to sam i uradio.

mirko2109kg
26.10.2010, 0:51

Mozda ce zvucati glupo,ali da nisi mozda neposredno pre trenutka kada ti je prestao raditi internet,instalirao Photoshop,ili bilo sta od Adoba,ili Apple-a?

Ja sam nailazio na probleme kod mene,jer imam Telekom ADSL. Naime,pri instaliranju Photoshopa, i jos par programa gorepomenutih kompanija,od zavisnosti od komponenti i servisa koje izaberes, moze se desiti da se instalira servis (zvani Bonjour) koji postavlja neki Adobe-ov ili Apple-ov DNS server za default-ni, pa tako da ti konekcija trazi izlaz na nekom,uslovno receno,nepostojecem mestu.

Resenje je: Start,Run,msconfig,services. Nadje se servis koji ima bas moronsku oznaku,pocinje sa "Id_String...." i ima "#" i gomilu brojeva.... To se uncheck-ira, kliknes Apply, restartujes komp, i to je to... To sam davno pokupio na nekom forumu, ne secam se kom. I inace, to se javlja samo na Win7,i provereno, Adobe CS3 i CS4, za druge CS-ove ne znam.

Sry, mozda je malo off, ali sam mislio da ce nekom koristiti.

Pozz

odyssey
6.11.2010, 6:07

Isti slucaj sa windows xp. Jednostavno moram da restartujem ruter 20 puta da bih dobio izlaz na net. Sve lampice rade normalno al na internet nikako da izadje. Pocelo da se desava od prilike pre nedelju dana. Nisam zvao korisnicki servis jer znam da necu nista saznati od njih. Resio sam da zveknem sistem pa cu da vidim sta ce biti...

Predrag Stankovic
8.11.2010, 17:38
Ako još nisi "zveknuo sistem" nabai neki live linux koga ćeš bootovati sa cd-a, i probaj da koristiš internet preko njega pa vidi

odyssey
9.11.2010, 2:16
Ako još nisi "zveknuo sistem" nabai neki live linux koga ćeš bootovati sa cd-a, i probaj da koristiš internet preko njega pa vidi

Zveknuo sistem :p , i interneta nigde. I tako ceo dan - korisnicki servis ne radi nedeljom. U ponedeljak ih zovem - nema slobodnih operatora. Posle jedno sat vremena sve proradilo. Videcemo sta ce dalje biti.

Btw, sistemu je trebalo jedno zveketanje...

Горски_Штаб
9.11.2010, 20:09
Да си добио неког љубазног на интернет подршци решио би проблем, то је и мени био проблем кад сам прешао са ХП на В7, има нека подужа команда која се у сејф моду куца у командној линији и она ресетује неки кеш нечега заборавио сам конкретно шта као и синтаксу команде. Дакле реинстал ако не мож да добијете "љубазне" телекомове операторе.

dzonihsv
10.11.2010, 5:58
^ http://www.tech-faq.com/how-to-flush-dns.html?

efil82
19.11.2010, 14:23
imam adsl kod sezmpro-a(ili se valjda od skora zove orion) i u poslednje vreme sam primetio da veza uvek pukne kada se koristi telefon..znachi chim ga upalish veza pukne i moze odma da se vrati preko one opcije u windowsu identfy problem bla bla...ili da se resetuje adapter isto jedan klik nije problem...samo ne znam do chega je to jer pre tako nije bilo a nisam menjao podeshavnja...da li je stvar do centrale,provajdera ili mozda mo0g telefona?:confused:

ivanza
19.11.2010, 15:20
imam adsl kod sezmpro-a(ili se valjda od skora zove orion) i u poslednje vreme sam primetio da veza uvek pukne kada se koristi telefon..znachi chim ga upalish veza pukne i moze odma da se vrati preko one opcije u windowsu identfy problem bla bla...ili da se resetuje adapter isto jedan klik nije problem...samo ne znam do chega je to jer pre tako nije bilo a nisam menjao podeshavnja...da li je stvar do centrale,provajdera ili mozda mo0g telefona?:confused:

Možda ti je loše povezan ADSL. Imaj u vidu da svi telefoni, ruteri, itd. idu posle splitera.

http://www.yubc.eu/splitter-1.jpg

efil82
21.11.2010, 19:15
verovatmo je to..tnx..ne mogu trenutno da proverim neznam ni gde mi je spliter lol..poshto mi stan u haosu..renoviranje..al kad ga nadjem verovatno jedan telefon se nakchio posle..ne znam shta bi drugo bilo:confused:

Hephaestus
21.11.2010, 22:28
verovatmo je to..tnx..ne mogu trenutno da proverim neznam ni gde mi je spliter lol..poshto mi stan u haosu..renoviranje..al kad ga nadjem verovatno jedan telefon se nakchio posle..ne znam shta bi drugo bilo:confused:
Nema potrebe da ga trazis dugo, samo prati kabel od rutera/modema do splitera.

xp professor
22.11.2010, 22:14
Imam jedan problem, pomalo čudan.

Kad npr. pustim neki video na youtubu, taj video uglavnom ima opciju za visoku rezoluciju (720p, 1080p). Na 240p video ide savršeno, na 360p odličko, dok na 480 pa na dalje, video polako počinje da recka.
Isto to sam testirao u školi na času informatike i sve je bilo super, s tim da su svi kompjuteri međusobno povezani, sto govori da je internet sporiji.
Na informatici je video na 1080p radio dobro (nije reckao) a kod mene kući, video secka i na 480p ponekad.

E sad, nemojte mi govoriti da ugasim ostale tabove: ugašeni su svi.
Ugasio sam čak i sve programe i opet isto.
Kako mogu da rešim taj problem sa reckanjem?

I da: brzina interneta mi je 1024 kb/s (100mb/s, kako piše dole desno)

dzonihsv
22.11.2010, 22:17
Uplatiš brži paket.

Jednostavno ti je internet konekcija prespora za klipove u visokoj rezoluciji.

xp professor
22.11.2010, 22:26
Uplatiš brži paket.

Jednostavno ti je internet konekcija prespora za klipove u visokoj rezoluciji.

Najverovatnije je to problem, ali moguće i da je do konfiguracije.

Neki moj drugar, ima isti net kao i ja, istu brzinu....
Njemu visoka rezolucija radi ok.

Naravno on ima solidan komp.
2gb RAM
1gb GeForce9600

Predrag Stankovic
25.11.2010, 14:20
E pa to je veoma lako otkriti, ako ti se okreće točkić na yt klipu, onda je do brizine interneta, a ako ti secka tj ispušta frejmove i ako je dovoljno baferovan ili skroz učitan onda znači da je do konfiguracije ili do OS-a

xp professor
25.11.2010, 20:42
E pa to je veoma lako otkriti, ako ti se okreće točkić na yt klipu, onda je do brizine interneta, a ako ti secka tj ispušta frejmove i ako je dovoljno baferovan ili skroz učitan onda znači da je do konfiguracije ili do OS-a

A moja konfiguracija je :facepalm

Kisr
25.11.2010, 21:37
Imam jedan problem, pomalo čudan.

Kad npr. pustim neki video na youtubu, taj video uglavnom ima opciju za visoku rezoluciju (720p, 1080p). Na 240p video ide savršeno, na 360p odličko, dok na 480 pa na dalje, video polako počinje da recka.
Isto to sam testirao u školi na času informatike i sve je bilo super, s tim da su svi kompjuteri međusobno povezani, sto govori da je internet sporiji.
Na informatici je video na 1080p radio dobro (nije reckao) a kod mene kući, video secka i na 480p ponekad.

E sad, nemojte mi govoriti da ugasim ostale tabove: ugašeni su svi.
Ugasio sam čak i sve programe i opet isto.
Kako mogu da rešim taj problem sa reckanjem?

I da: brzina interneta mi je 1024 kb/s (100mb/s, kako piše dole desno)
Taj problem možeš da rešiš tako što češ da se iseliš iz ove zemlje u neku od zemalja u okruženju, SAD, Kanadu, Australiu, Južnu Koreju ili Japan i u nekoj od njih uplatiš za internet sa brzinom koja može da vozi te klipove na 720 ili 1080p. Ili možeš da ostaneš ovde i da se pretplatiš na paket od 8 ili 16 mb/s i da platiš za to "An arm and a leg".

ivanza
26.11.2010, 9:29
^Za Youtube 720p i 1080p je dovoljna brzina od 4 mega. Ja imam tu brzinu i na Youtube gledam 720p klipove bez problema a za 1080p klipove bude čipavo učitavanje ali ipak izdrži nekako bez zastajkivanja, osim u slučajevima ako dođe do nekih usporenja na Youtube, kao što se i dešava.:kreza:

Predrag Stankovic
26.11.2010, 13:59
Za poneke 720p je dovoljno i 2mbit

Kisr
26.11.2010, 19:41
^Za Youtube 720p i 1080p je dovoljna brzina od 4 mega. Ja imam tu brzinu i na Youtube gledam 720p klipove bez problema a za 1080p klipove bude čipavo učitavanje ali ipak izdrži nekako bez zastajkivanja, osim u slučajevima ako dođe do nekih usporenja na Youtube, kao što se i dešava.:kreza:
Upravo zbog toga sam i napisao 8 ili 16 mb/s, ta "usporenja" su česta. Imao sam i ja 4 mb/s dve godine i ukoliko hoćeš da ne razmišljaš o tome da li ćeš da gledaš na 420p ili 780 treba ti najmanje 8 mb/s. A šta kada ti u pozadini Jd ili torrent skida nešto što se veoma često dešava. Prvo, ta 4 mb su u teoriji a u praksi je oko 3.5 mb/s, kod mene je bilo tako kao i kod mnogih drugih koji koriste telekom adsl. Veruj mi, teško da na ovom forumu ima nekoga koji više od mene visi na Yt, za komotno gledanje klipova na 720 ili 1080p bez prekida u baferovanju treba najmanje 8 mb/s.

civas
24.12.2010, 16:11
Zelim da pitam da li postoji nacin da se promijeni IP adresa...tacnije,ja znam da se moze promijeniti tako sto se restartuje modem iz struje,ali se bojim da ne crkne od toliko restartovanja,jer bih da se ubacim na jednu adresu koja mi je bila najbolja ali nikako na nju da me preusmjeri...pa moze li kako da se na drugi nacin prebacim na tu adresu ?

dzonihsv
24.12.2010, 16:14
Adrese daje DHCP server proizvoljno, tako da je veća šansa videti NLO nego da dobiješ ponovo tu adresu koja ti je bila ''najbolja''.

ivanza
24.12.2010, 16:18
Zelim da pitam da li postoji nacin da se promijeni IP adresa...tacnije,ja znam da se moze promijeniti tako sto se restartuje modem iz struje,ali se bojim da ne crkne od toliko restartovanja,jer bih da se ubacim na jednu adresu koja mi je bila najbolja ali nikako na nju da me preusmjeri...pa moze li kako da se na drugi nacin prebacim na tu adresu ?

Svaki put kada se konektuješ na net tvoj komp dobija drugu IP adresu. IP adresa ima mnooooooo...ooooooogo tako ćeš veoma teško da ubodeš tu koju želiš.:kreza:

nikolal16
26.12.2010, 12:02
Pozdrav, imam jedno pitanje, mozda ovo nije pravo mesto za to pitanje, ali prvi put pisem ovde pa...
Imam Telekomov ADSL vise od godinu dana, i u poslednje vreme imam probleme, tj. na modemu svetle sve lampice koje treba da svetle ali internet ne radi, proradi tek kada restartujem kompjuter ili ako prvo ukljucim modem pa onda kompjuter, ako uradim obrnuto nece...
Verovatno nesto blokira internet ali ne uspevam da pronadjem sta. Imam Win 7 Prof, a od antivirusa nod.
Ako neko ima neki koristan savet neka napise.
Hvala

DAKINS
26.12.2010, 12:43
Verovatno je otisao modem prijavi kvar da dobijes nov .
Za svaki slucaj stavi drugi racunar i DUZE posmatraj kako se modem ponasa.
Imao sam sasavim isti slucaj i modem je bio u pitanju i cim su ga zamenili pre 6 meseci nijedan problem.

nikolal16
26.12.2010, 13:29
Imao sam sasavim isti slucaj i modem je bio u pitanju i cim su ga zamenili pre 6 meseci nijedan problem.

Skoro sam zamenio racunar, na starom je bio XP i takodje isti problem.

miša topola
26.12.2010, 14:09
Onda zovi Telekom da ti promeni modem/ruter.

Predrag Stankovic
28.12.2010, 3:32
Pa jedino da uzmes neki biznis paket gde ces imati fixnu ip adresu

Pozdrav, imam jedno pitanje, mozda ovo nije pravo mesto za to pitanje, ali prvi put pisem ovde pa...
Imam Telekomov ADSL vise od godinu dana, i u poslednje vreme imam probleme, tj. na modemu svetle sve lampice koje treba da svetle ali internet ne radi, proradi tek kada restartujem kompjuter ili ako prvo ukljucim modem pa onda kompjuter, ako uradim obrnuto nece...
Verovatno nesto blokira internet ali ne uspevam da pronadjem sta. Imam Win 7 Prof, a od antivirusa nod.
Ako neko ima neki koristan savet neka napise.
Hvala

Meni ovo lici vise na pokvarenu mreznu kartu jer cak 2 moja prijatelja su imali takav problem kiji su resili kupovinom mrezne karte

DAKINS
28.12.2010, 13:47
Meni ovo lici vise na pokvarenu mreznu kartu jer cak 2 moja prijatelja su imali takav problem kiji su resili kupovinom mrezne karte
Ako je imao problem na dva racunara vrlo tesko da je mrezna i da se lako utvrditi sanse su teorecke da je mrezna otisla na dva racunara .
Isti je problem bio kod mene tri dana sam ih ubedjivao da mi nije otisla mrezna a simptomi su potpuno isti kod njega .
Simptomo jesu slicnu u oba slucajeva..

kikko
19.1.2011, 1:03
imam ja jedno pitanje koje nisam znao gde da postavim ... postavicu ga ovde, nadam se da je ok...
ja imam Orionov ADSL...(SezamPro)... ako ne gresim, cuo sam da sad svi podizu brzinu neta, a za Orion nista nisam ni nacuo... jel zna neko nesto sto ja ne znam?

miša topola
19.1.2011, 15:21
Nema ništa na njihovom sajtu o povećanju brzine. Pošalji im email ili ih pozovi.

Nutsbre@ker
19.1.2011, 15:34
imam ja jedno pitanje koje nisam znao gde da postavim ... postavicu ga ovde, nadam se da je ok...
ja imam Orionov ADSL...(SezamPro)... ako ne gresim, cuo sam da sad svi podizu brzinu neta, a za Orion nista nisam ni nacuo... jel zna neko nesto sto ja ne znam?
Orion vec par meseci nudi opciju dupliranja brzine, po istoj ceni ali nazalost ograniceno na 6 meseci, posle toga ili se vracas na staro ili placas punu cenu brzine koju imas.

kikko
22.1.2011, 13:39
evo da kazem...
bas taj dan kad sam pitao, uvece sam primetio da mi je veza duplirana...
em koristim onaj paket,ponudu dupliranja brzine em su i nju duplo ubrzali :)
tako da sad imam 4mbit..

volimteba
25.1.2011, 19:19
ja sam kod beotela i na ruteru mi pise od pre neki dan pise 1536/255 ali izmerena brzina mi je 960 a do sad mi je bila 840 kad je ruter bio podesen na 1024kb,mada za ovaj paket od 1500 trebala bi da bude bar 1300,da li je moguce da jos sve nisu sredili i da ce jos malo povecati brzinu od 1 februara?

miša topola
25.1.2011, 19:26
Daj speedtest.net rezultat pa da vidimo da li je ispavna brzina.

Od 1. februara treba da imaš brzine 1536/256.

Zoran_KS
29.1.2011, 0:56
Imam par pitanja vezana za ADSL,konkretno za Attenuation i Noise Margin.
Ono sto sam nasao po netu je da Attenuation treba da ima manju vrednost i da zavisi od daljine od same centrale, a Noise Margin da ima vecu vrednost ( zavisi od kvaliteta linije) da bi adsl funkcionisao kako treba,tj bez prekida i sl stvari.
Hteo sam da testiram 2 splitera koja imam,jedan koji je dosao uz telekomov paket,a drugi je neki Z-330TJA (http://www.dsl-filters.com/pic/z330_datasheet.pdf),deluje i izgleda ozbiljnije,ako tako moze da se kaze.
Sta je bolja varijanta?

http://www.dodaj.rs/t/3z/YM/3redGSx5/1.jpg (http://www.dodaj.rs/?3z/YM/3redGSx5/1.jpg)

http://www.dodaj.rs/t/3J/m5/4Wu31014/2.jpg (http://www.dodaj.rs/?3J/m5/4Wu31014/2.jpg)

Predrag Stankovic
29.1.2011, 1:31
Uf uf, malo komplikovano, ali ipak verujem da je od većeg značaja Noise margin, tako da bi bolje bilo da koristiš spliter preko kog imaš veću vrednost za Noise margin, eto kod mene kući naprimer downstream attenuation je preko 40db (jer sam udaljen od centrale vise od 3km) ali zato mi je noise margin oko 28,5 a brzina sufra je skroz OK, a kad mi ponekad padne noise margin ako malo iscimam kabli dosta se pogorša, možda grešim ali neverujem, a možeš da da testiraš kvalitet linije na www.pingtest.net sa oba splitera (odradi 2-3x) pa postuj

Zoran_KS
29.1.2011, 12:39
Kao sto sam rekao OVDE (http://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=1244570&postcount=2131), popravili su mi liniju,tako da sad nemam pucanje konekcije (da kucnem u drvo :opanachke).
Jutros kad sam probao ovaj drugi spliter,njegov noise margin je bio identican ovom prvom,tako da razlike na ping testu i ne postoje.Takodje sam pre svakog testa,restartovao ruter,da eto isprobam i razlicite IP adrese,i resuzltat je isti sa oba splitera,zato kacim samo jedan screen.

http://www.pingtest.net/result/33336624.png (http://www.pingtest.net)

Takodje me interesuje sta pretstavlja FEC,CRC i HEC errors?
Evo ga screen gde se nakon nekih 25 sati FEC povecao na nekih 12000 i to Near End Indicator.Problema sa konekcijom za to vreme nisam imao.

http://www.dodaj.rs/t/3l/YP/4ybLmUSO/3.jpg (http://www.dodaj.rs/?3l/YP/4ybLmUSO/3.jpg)

Eris
30.1.2011, 5:58
Imam jedan problem, vec duzi vremenski period mada mi nikad nije smetao mnogo, al' sad mi je vec dojadio. ADSL nekad hoce, a nekad nece da se upali sa dizanjem sistema...uglavnom nece pa moram da cupam kabal iz modema i ponovo vracam, i tako sve dok se ne upali...to je pocelo jos prosle godine na jesen, kad je komsiji par kuca dalje udario grom u antenu..par telefonskih linija se tad pokvarilo ukljucujuci i moju...ja sam odlucio da kupim mreznu karticu, al reko bolje prvo ovde da pitam, mozda nije problem u mreznoj.

iivan80
31.1.2011, 1:29
Da li na brzinu interneta utice korisnicko ime i pass koji se nalazi u modemu i zasto je kod mene zakljucana brzina u njima?

Posedujem dva modema mt882 on je zakljucan na 1mb/s i HG520c na 2mb/s.

Linija mi dozvoljava Bandwidth Down/Up(kbps) 6144 / 1023 i sa 2 modema koje sam pozajmio od prijatelja (oni imaju brzinu od 4mb/s) imam priblizno tu brzinu (5.6 mb/s), dok oba moja modema kod njih daju samo brzinu od 1 odnosno 2mb/s.

Zoran_KS
31.1.2011, 9:59
Zna li neko gde u JetSpeed ruteru moze da se vidi max brzina linije?
Cini mi se da u njemu ne postoji taj podatak.

miša topola
31.1.2011, 15:02
Zna li neko gde u JetSpeed ruteru moze da se vidi max brzina linije?
Cini mi se da u njemu ne postoji taj podatak.

Nađi Connection Speed, tamo piše brzina za down i up.
Kod mene na Prielli ruteru to piše na početnoj strani.

Zoran_KS
31.1.2011, 17:19
Sve sam prevrnuo,ali toga kod mene nema.

Zoran_KS
5.2.2011, 2:03
Imam par pitanja vezana za kucnu instalaciju.
Ono sto me zanima je,da li bih dobio nesto ako bih postojeci kabli (onaj najobicniji plavo-beli sa buvljaka) koji ide od tavana da uticnice,zamenio sa UTP Cat 5e kablom?Nije u pitanju velika duzina,svega-3-4 metara.
I da li bih dobio nesto kada bih ruter stavio odmah uz telefonsku uticnicu,pa odatle da razvedem opet UTP kabli do kompjutera umesto sadasnjeg telefonskog kabla duzine oko 20m?
Mislim prvenstveno da li bi mi se popravio Noise Margin i Attenuation?
Znam da njihove vrednosti mogu da imaju uticaja kad je u pitanju stabilnost veze.
Ili bi dobitak mozda bio minimalan,te se ne isplati zamajavati se sa tim?

Aleksandar1987
19.4.2011, 19:41
Koristim Veratove ADSL usluge, i imam jedan problem. Uvek kad neko pozove na fixni ili kad ja zovem pukne net, i onda restartovanjem rutera mogu da povratim net. Da li neko ima slican problem?

Belphegor
19.4.2011, 19:57
Treba ti ADSL splliter.

Šilja
21.4.2011, 17:31
Pre nedelju dana mi se pojavio problem sa internetom,nije hteo da radi,pa sam zbog toga reinstalirao windows,i sve drajvere,ali opet nece da radi,moze li neko da mi pomogne?:confused:

JohnnyNT
21.4.2011, 17:34
Koji internet? ADSL, kablovski, wireless, mobilni, dialup...?

Šilja
21.4.2011, 17:42
Internet,ADSL

JohnnyNT
21.4.2011, 17:47
Svetli li na modemu lampica "Internet"? Ima li neko u tovm komšiluku problema sa ADSL? Da li je LAN kabl (koji ide od ADSL modema do tvog kompa) uključen u LAN1 port na tvom ADSL modemu? Da li je sigurno instaliran drajver od mrežne karte?

Eto ti par mogućih razloga, pa se zanimaj :D

Šilja
21.4.2011, 17:52
Nema niko u komsiluku probleme,u to sam siguan,jer mi na drugom racunaru internet radi,drajveri su instalirani 100%,lampica svetli,a sto se tice modema on je povezan na lan1 port....

gorgilije
22.4.2011, 20:02
Jedno glupo pitanje-Dali treba da se gasi i modem kada gasim komp?On ostane da svetli.Imam Huawei HG520c.Ili da ga rucno gasim?Ili netreba.http://forum.benchmark.rs/images/smilies/vb_belive.gif

miša topola
22.4.2011, 20:19
Modem se ne isključuje kada se i računar isključi.

Ne treba da ga gasiš uopšte.

Iris
22.4.2011, 20:51
Jedno glupo pitanje-Dali treba da se gasi i modem kada gasim komp?On ostane da svetli.Imam Huawei HG520c.Ili da ga rucno gasim?Ili netreba.http://forum.benchmark.rs/images/smilies/vb_belive.gif

Mozes, ali ne moras. Ja licno ga gasim.

ZoNi
22.4.2011, 23:31
Jedno glupo pitanje-Dali treba da se gasi i modem kada gasim komp?On ostane da svetli.Imam Huawei HG520c.Ili da ga rucno gasim?Ili netreba

Ranije, kad mi je modem/ruter bio pri ruci, uvek sam ga gasio kad ugasim kompjuter.

Predrag Stankovic
22.4.2011, 23:43
Što se mene tiče, ja ga gasim jedino kada grmi i to obavezno, jer znam za nekoliko slučaja riknjavanja modema/rutera usled jake grmljavine

Belphegor
23.4.2011, 8:27
Meni je riknuo strujni adapter kada je bila grmljavina, nisam stigao na vreme da iskljucim, pa sam trazio nov koji sam dobio tek posle 10 dana.

Basa Mrkalj
23.4.2011, 8:47
Kad grmi vaznije je iskljuciti telefonski kabli iz rutera nego ugasiti ruter. Preko telefonskog kabla moze u najmanju ruku da strada mrezna kartica a u najgorem slucaju ploca.

gamer4life
23.4.2011, 10:22
Grmljavina je najopasnija, i obavezno telefonski kabl izvući.
Meni je riknuo modem, onaj stari Huawei, a koliko znam udar grome ne spada pod garanciju. Ipak, ovi iz Telekoma su bili ljubazni pa su zamenili modem.
Od sada dobro pazim šta radim. xD

Predrag Stankovic
23.4.2011, 12:37
Kad grmi vaznije je iskljuciti telefonski kabli iz rutera nego ugasiti ruter. Preko telefonskog kabla moze u najmanju ruku da strada mrezna kartica a u najgorem slucaju ploca.

I to naravno najpre, kao i sve ostale osetljive tehničke uredjaje, nije se s' tim zezati