Prijavljivanje

Prikaži potpunu verziju : Epic Game Store

Strane : 1 2 [3] 4 5 6 7

doctor
30.8.2019, 16:32
Patetično, svega mi.

Sa druge strane ako vam se nisu igrale ove igre sto ih dele zasto ih uopste skidate, cemu se radujete? Da li je moguce da neko trosi svoje ograniceno vreme za igranje na nesto samo zato sto je dobio dzaba? Zar ne bi radije dali pare i igrali nesto sto vam se stvarno igra?

Preach, brother.

simke85
30.8.2019, 17:20
Ljudi, ponoviću ono što sam već nekoliko puta rekao: sva vaša pljuvačina i kuknjava je samo zato što ste fanboyevi Steama. Postovi pljuvanja na svaki pozitivan post u ovoj temi DeCoy-a i dex-a su i najveći dokaz toga, ali ima vas još, još dosta. Ali možete da ga tupite koliko hoćete da je Steam bolja prodavnica/klijent, to je i normalno, Steam je star 15 godina, Epic je tek krenuo, ali sve su to sporedne stvari.

Svaka čast Steamu za podršku za konteolere i Linux, za to im skidam kapu i naravno da su i meni omiljeni klijent i da bih voleo da su mi sve igre na njemu. Ali šta, sada treba da budem besan jer neko ima pare i hoće da se ubaci u prodaju igara. I nudi besplatne igre za koje sam čuo da su dobre ali ih nisam kupio ili uzeo kada su drugde bile besplatne jer nisam opterećen time i nemam para da kupujem sve dobro što izađe, a sada je velika šansa da ću neke od njih probati (Celeste sigurno ovih dana). Jel shvatate da za svaku igru koju besplatno vežemo na Epic nalog, Epic plaća developeru, tako da ljudi koji su to stvarno zaslužili zarađuju i od toga. Osim toga, Epic skida developerima mnogo manje para od prodaje (30% prihoda koje uzima Valve, ali i Google, Amazon i ostali su uvek bili, a tek sada su, pogotovo kod tih najvećih prodavaca, ČISTA pljačka, koliko god vi to opet pravdali).

Zašto "predobri" Valve nije smanjio svoj harač kada se pojavio Epic (smanjio je malo samo onima koji prodaju mnogo igara: čitaj AAA izdavačima). Zašto oni ne udare kontru besplatnim igrama Epicu, ili svojim ekskluzivama? Nakupili su se oni i više para nego Epic od Fortnite-a i to pre svega prodavanjem tuđih igara a nažalost možda i još više prodajom virtuelnih sličica i drugih gluposti kojima su i popularisali ovaj odvratni i mračni free 2 play period u industriji. Zašto ne ponude DRM free igre kao GOG? Zašto su izbacili na tržište onu pljačku od Artifact-a? Zato jer ih već mnogo godina jedinozanima samo maksimalna moguća zarada i zato što se nadaju da imaju i previše ostrašćenih fanova poput Decoy-a i dex-a koji se sada nerviraju što mnogi budući PC igrači neće moći da vide i da budu ljubomorni na njihov broj igara, bedževe i level na Steamu, i za koje će Steam uvek biti jedino mesto gde sve PC, ili uopšte sve igre, treba i moraju da se igraju.

Kako ne shvatate da još uvek postoje ljudi koji žele samo da odigraju dobru igru, i baš ih briga koji se launcher pokreće pre pokretanja igre. Od prepucavanja PC vs konzole, ili PC vs 3 konzole, plus postoje i peti koji misle da je jedino Sega valjala, šesti da je jedino Amiga prava, sada se raspravljate i zbog launchera na PC-u. A sve su to samo smetala zbog kojih svi zajedno ne možemo da uživamo u igrama i zbog kojih, npr. većina ljudi na ovom forumu na moju veliku žalost nije npr. svesna koliko su npr. The Legend of Zelda igre fenomenalne, jer igra samo igre koje izlaze na PC. Druga strana ne zna šta je Half-Life, Civilization, StarCraft,...

I jeste Steam ubedljivo najbolji launcher, ali svi imaju i prednosti i mane, i svi su tu kada se objektivno pogleda samo smetnja koja sprečava da vodimo razgovor o dobrim igrama i da igramo najbolje igre kada nađemo vremena za to. Ne treba se vezivati za platformu, nego igrati najbolje igre ili makar i igre koje nam gode, na bilo koji način na koji to sebi možemo da priuštimo, nevezano za launcher, platformu, konzolu, emulator ili torrent. A ako imamo para, treba da nagradimo developera, jer ako to uradimo, povećavamo verovatnoću da će isti napraviti još jednu isto ili još kvalitetniju igru. A ne treba da nagrađujemo i da se raspravljamo zbog vlasnika launchera i prodavnica.

I zvučaću kao naš ludi Vođa, ali ovo je najpametniji post u ovoj temi. Ali džaba kada je većina ljudi i ovde kao i svuda, i previše ostrašćena. I uvek moraju oni biti u pravu, koliko god im ti sve logično objasnio. I izvinjavam se DeCoy-u i dexu što sam ih prozivao u ovom postu. Nemam ništa lično protiv njih i želim im sve j životu što želim i sebi.

Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk

Apostrof
30.8.2019, 17:58
Zasto vam je toliko bitno sto Epic uzima manje para developerima kad taj popust nije prenesen na krajnjeg korisnika, tj vas?

Jadni developeri ili sta? Svesni ste a i vise puta sam i napisao koliko para uzima gaming industrija cak i ako izbacis mobile gaming i pogledas par godina unazad. To je kao da kazes jadni Holivud ili jadni NFL nemaju para, samo jedno 15x gluplje.

Ovo je jos gore nego pravdanje DLC *****a kojim nas zatrpavaju istim glupim "jadni oni trebaju im pare" opravdanjem.

M.C.
30.8.2019, 18:18
Ako vam se igrao Alan Wake, Celeste, For Honor, Torchligh itd. zasto ih niste kupili? Sve te igre su mogle da se kupe za ~5e
Za Celeste nisi u pravu, on nije bio ni ispod 10 nažalost, iako sam se nadao da bude u Monthly.

Što se mene lično tiče uzmem igru kada bude povoljno u bundleu ili na nekom velikom popustu. Danas izlazi toliko dobrih da kada bih svaku koja mi se svidi uzimao čim padne na 30-40% usledio bi momentalni bankrot. Da sramota bude veća nisam odigrao ni 10% onoga što imam na Steamu, osećaj kao kad devojke kad otvore pun orman i nemaju šta da obuku. :kreza:
Drugi možda slično razmišljaju, imaju šta da igraju pa ako uleti neka ekstra ponuda ili nešto free super, ako ne ima gde da se utroši vreme.

Steam bolja prodavnica/klijent, to je i normalno, Steam je star 15 godina, Epic je tek krenuo, ali sve su to sporedne stvari

Ne slažem se oko ovoga ni malo. Zamisli danas firma izbaci novi browser i on nema podršku za tabove, jer jelte, kad je Internet Explorer kretao nije imao ni on. Tehnologija se razvija velikom brzinom, ne možeš da gledaš šta Steam nije imao pre 15 godina i to upoređivati sa današnjim klijentom. Normalno da je sve to "sporedno" u odnosu na same igre, ali doprinosi boljem ugođaju, barem meni.

Reviews su nešto što veoma često koristim iako ih mnogi ne vole. Zanima me nešto o igri o kojoj ne znam puno - očas posla bacim pogled na par pozitivnih i par negativnih i već imam generalnu sliku. Ako me zanima nešto dalje tu je YouTube naravno. Steam Workshop nezamenljiv za jedan broj igara, iako sam ga lično veoma malo koristio - padaju mi na pamet mape za Portal 2 i modovi za Keep Talking. Ima tu još dosta toga, nije Epic mala firma pa da ne može da plati razvoj svih ovih stvari, želeli su što brže da izbace barebones klijent sa koga mogu da se skinu igre a za ostalo polako, roadmap im koristi Valve Time.

makiem
30.8.2019, 18:27
@simke
niko verovatno ne bi imao problem sa Epicom da su oni usli na trziste igara : "evo, mi dajemo developeru veci procenat, launcher je takav kakav je, ulozicemo lovu i trud da bude bolji" (a imaju pun k primera kako bi otprilike trebalo da uzgleda, nije da bi trebalo da izmisljaju tocak) "i evo kao znak nase posvecenosti igracima, dajemo neke free igre". Ali ne, ajde da ucenimo igrace, ili kod nas ili nigde, tu cemo da ulozimo novac.

Steam iako je verovatno najbolja platforma (posle GOGa), ima punu vrecu mana. Kao i ostali, ali gotove sve imam instalirane i bar po desetak igara KUPLJENIH na njima, plus one delhene za dzabe. Tako da koliko god ti zeleo da pripises sve ovu fanboyizmu, koga verovatno ima u nekim slucajevima, vecina igraca mrzi Epic jer se ponasaju kao siledzije.

Akumu
30.8.2019, 21:34
"Bolje da platite nešto što niste igrali, nego da uzmete za džabe, plus se ubacite u naš circle-jerk" - prava alanfordovska logika, kao Superhik da je smislio.

player1
30.8.2019, 21:37
Jel stvarno neopgnodno na svaku vest da se neka igra deli besplatno, da se onako pukne jedan "pod*eb***acki" post, cisto onako da zapali vatru, i da ne daj boze neko ne pomisli da svi korisnici ovde vole Epic.

Prosto i jednostavno smaaaaaaaraaaaaaa.

Ako vec ocete da "pljuckate" Epic, bacite neki novi info, vest, umesto sto se ponavaljate.

Dantheus
30.8.2019, 23:13
Ljudi, ponoviću ono što sam već nekoliko puta rekao: sva vaša pljuvačina i kuknjava je samo zato što ste fanboyevi Steama. Postovi pljuvanja na svaki pozitivan post u ovoj temi DeCoy-a i dex-a su i najveći dokaz toga, ali ima vas još, još dosta. Ali možete da ga tupite koliko hoćete da je Steam bolja prodavnica/klijent, to je i normalno, Steam je star 15 godina, Epic je tek krenuo, ali sve su to sporedne stvari.

Svaka čast Steamu za podršku za konteolere i Linux, za to im skidam kapu i naravno da su i meni omiljeni klijent i da bih voleo da su mi sve igre na njemu. Ali šta, sada treba da budem besan jer neko ima pare i hoće da se ubaci u prodaju igara. I nudi besplatne igre za koje sam čuo da su dobre ali ih nisam kupio ili uzeo kada su drugde bile besplatne jer nisam opterećen time i nemam para da kupujem sve dobro što izađe, a sada je velika šansa da ću neke od njih probati (Celeste sigurno ovih dana). Jel shvatate da za svaku igru koju besplatno vežemo na Epic nalog, Epic plaća developeru, tako da ljudi koji su to stvarno zaslužili zarađuju i od toga. Osim toga, Epic skida developerima mnogo manje para od prodaje (30% prihoda koje uzima Valve, ali i Google, Amazon i ostali su uvek bili, a tek sada su, pogotovo kod tih najvećih prodavaca, ČISTA pljačka, koliko god vi to opet pravdali).

Zašto "predobri" Valve nije smanjio svoj harač kada se pojavio Epic (smanjio je malo samo onima koji prodaju mnogo igara: čitaj AAA izdavačima). Zašto oni ne udare kontru besplatnim igrama Epicu, ili svojim ekskluzivama? Nakupili su se oni i više para nego Epic od Fortnite-a i to pre svega prodavanjem tuđih igara a nažalost možda i još više prodajom virtuelnih sličica i drugih gluposti kojima su i popularisali ovaj odvratni i mračni free 2 play period u industriji. Zašto ne ponude DRM free igre kao GOG? Zašto su izbacili na tržište onu pljačku od Artifact-a? Zato jer ih već mnogo godina jedinozanima samo maksimalna moguća zarada i zato što se nadaju da imaju i previše ostrašćenih fanova poput Decoy-a i dex-a koji se sada nerviraju što mnogi budući PC igrači neće moći da vide i da budu ljubomorni na njihov broj igara, bedževe i level na Steamu, i za koje će Steam uvek biti jedino mesto gde sve PC, ili uopšte sve igre, treba i moraju da se igraju.

Kako ne shvatate da još uvek postoje ljudi koji žele samo da odigraju dobru igru, i baš ih briga koji se launcher pokreće pre pokretanja igre. Od prepucavanja PC vs konzole, ili PC vs 3 konzole, plus postoje i peti koji misle da je jedino Sega valjala, šesti da je jedino Amiga prava, sada se raspravljate i zbog launchera na PC-u. A sve su to samo smetala zbog kojih svi zajedno ne možemo da uživamo u igrama i zbog kojih, npr. većina ljudi na ovom forumu na moju veliku žalost nije npr. svesna koliko su npr. The Legend of Zelda igre fenomenalne, jer igra samo igre koje izlaze na PC. Druga strana ne zna šta je Half-Life, Civilization, StarCraft,...

I jeste Steam ubedljivo najbolji launcher, ali svi imaju i prednosti i mane, i svi su tu kada se objektivno pogleda samo smetnja koja sprečava da vodimo razgovor o dobrim igrama i da igramo najbolje igre kada nađemo vremena za to. Ne treba se vezivati za platformu, nego igrati najbolje igre ili makar i igre koje nam gode, na bilo koji način na koji to sebi možemo da priuštimo, nevezano za launcher, platformu, konzolu, emulator ili torrent. A ako imamo para, treba da nagradimo developera, jer ako to uradimo, povećavamo verovatnoću da će isti napraviti još jednu isto ili još kvalitetniju igru. A ne treba da nagrađujemo i da se raspravljamo zbog vlasnika launchera i prodavnica.

I zvučaću kao naš ludi Vođa, ali ovo je najpametniji post u ovoj temi. Ali džaba kada je većina ljudi i ovde kao i svuda, i previše ostrašćena. I uvek moraju oni biti u pravu, koliko god im ti sve logično objasnio. I izvinjavam se DeCoy-u i dexu što sam ih prozivao u ovom postu. Nemam ništa lično protiv njih i želim im sve j životu što želim i sebi.

Gomila gluposti, džaba si pisao ovako dugačak post. Niko ovdje nije Steam fanboy, oni koji ovdje pljuju Epic kupuju i igraju igre na drugim servisima ili na konzolama. Epic kritikuju zbog lopovske politike, zbog toga što kao prodavnica nisu uradili ništa zaista korisno za igrače već ih pokušavaju privući metodama poput besplatnih igara i ekskluziva na svoj raspali store. Sad ću zvučati kao DeCoy, ali zašto se ne potrudiš da ti to uđe u glavu? Mislim nevjerovatno je da se na 26 strana raspravlja oko iste stvari i da ljudi i dalje ne shvataju poentu. Nemam namjeru da ulazim u bilo kakve dalje rasprave, evo milion forumaša je prije mene pričalo istu stvar pa opet ista prepucavanja svakog četvrtka...

makiem
31.8.2019, 5:21
Jel stvarno neopgnodno na svaku vest da se neka igra deli besplatno, da se onako pukne jedan "pod*eb***acki" post, cisto onako da zapali vatru, i da ne daj boze neko ne pomisli da svi korisnici ovde vole Epic.

Prosto i jednostavno smaaaaaaaraaaaaaa.

Ako vec ocete da "pljuckate" Epic, bacite neki novi info, vest, umesto sto se ponavaljate.

nisam siguran ko ie bacio flame post. Ovaj poslednji klinch je koliko vidim bio "ove igre su free" nakon cega je odmah usledilo "au, sta radi epic, bas su losi [wink,wink]". I na tu " provokaciju" je usledio odgovor. Uostalom, Epic trenutno ne radi nista pozitivno da bi ih neko hvalio, ali cesto izadje nova na kojoj su sa spustenim pantalonama (Darq).
Da nije tako, ljudi bi lepo napisali "to i to je fraj/na popustu na Epicu" , koga interesuju te igre lupio bi zahvalnicu ili napisao post o igri i tu bi prica bila zavrsena.

M.C.
31.8.2019, 10:42
Epic revamped the Epic Games Store roadmap to remove target months (https://www.pcgamer.com/epic-revamped-the-epic-games-store-roadmap-to-remove-target-months/)

DeCoy
5.9.2019, 18:12
ABZU/The End is Nigh free, sledeće sedmice Conarium.

Sass Drake
8.9.2019, 1:00
https://www.youtube.com/watch?v=PyErtmt2QDU

EDIT: Vidite li Epic hejteri da se dodaju nove mogućnosti u Epic Launcher. Od strane developera umjesto Epica. :kreza:

M.C.
8.9.2019, 10:01
Što da ne, za pare koje su dobili za ekskluzivnost moraju i da doprinesu nešto. :D

Eni
8.9.2019, 14:19
Nije toliko teško napraviti pre-load ako se želi na nivou developera.

Npr. imaš sve fajlove koje treba uploadovati u folder igre, izbaciš exe i 2 nasumična manja fajla, neki ini i dll... bum, pre-load. Ljudi mogu da skinu sve i onda na dan izlaska izađe "100 mb update" koji skine i ta tri fajla, sve radi, ajd igraj.

Malo je teže uraditi generički sistem sa strane prodavncice, koji odgovara svakoj igri, al' se u suštini svodi na isto + ugrađeni enkoding fajlova koji se dekodiraju tek na dan objave pa se onda skine isti update i igra.

Razlika je da ne može da se čačka po fajlovima dok ne dođe "dan D". Al' ljudi će svakako čačkati kad-tad tako da... meh.

Ukratko, nije teško i Steam već ima sistem za primer, samo ga treba... prekopirati.

DeCoy
12.9.2019, 17:02
Conarium je free, sledeće sedmice je izgleda Telltale-ov Batman.

Emix
12.9.2019, 17:28
Sledece nedelje izgleda Arkham trilogy i Batman: Lego 1-3.

Akumu
12.9.2019, 18:07
Trilogija ili četvorologija? :D

Emix
12.9.2019, 18:17
Mislim da je Origins radio drugi studio? On je nesto kao spin-off ako se ne varam.

Akumu
12.9.2019, 20:04
Tačno, to je bio WB Montreal. Ali mislim da nije spin-off, nego legitiman deo serijala.

Emix
19.9.2019, 17:06
Arkham trilogy i 3 Batman Lego igre free.
Sledece nedelje Everything i Metro 2033 Redux.

ogisha
20.9.2019, 14:13
Ovo je već ozbiljan poklon.

DBrave
20.9.2019, 15:47
Epic pokido !

:ciao:

DeCoy
20.9.2019, 19:34
9.5 miliona evra za godinu dana ekskluzivnosti za Control...

https://www.pcgamesn.com/control/epic-games-exclusive

perablenta
20.9.2019, 19:50
Kako im se samo isplati? Posluju na 0, sa gubitkom dok ne osvoje tržište? Pa će posle da nam sve to naplate? :icon_scra

DeCoy
20.9.2019, 20:00
Kineski novci, Tencentu je bitno da stekne market share na zapadu, Epic može da posluje u gubitku i deset godina, nije listed kompanija.

I ove igre što se dele besplatno, za razliku od Steama gde izdavač sam organizuje promociju, Epic plaća "prodate" kopije, istina po sniženoj ceni, ali developer/izdavač dobijaju novac za to.

fisfikus
21.9.2019, 10:16
Znači,šta god pričali za Epic ipak nije "cash grab" kompanija,ovo što su oni uradili se zove "power move" , tj.monopilistički potez,što je opet loše,ali je (u mojim očima) za jedan stepenik bolje od ovog prvopomenutog. A i neka su ,Steam je buđav najmanje deset godina.

Ne zamajavajte se da steam na strani indie developera. Ni jedna prodavnica na kojoj se nalaze "blockbuster" naslovi i indie,ne ide na ruku indie devoloperima

Za indie devolopere potrebna je nova prodavnica,gdje će samo biti indie naslovi,dakle bez AAA ,AA i A naslova.I gdje bi cijena bila ograničena na (lupam) 20$ tj trećinu vrijednosti AAA.

Sa programerske strane šta god da pričaju, izrada takvog projekta je,u najveću ruku srednje težak posao . Posebno sada kad je hardver toliko ojačao a i mnogo je pristupačniji,sve sa trendom reckless programiranja,gdje ne moraš da brineš koliko je nešto optimizovano i brzo,bitno je samo da radi

dex3108
21.9.2019, 10:28
Znači,šta god pričali za Epic ipak nije "cash grab" kompanija,ovo što su oni uradili se zove "power move" , tj.monopilistički potez,što je opet loše,ali je (u mojim očima) za jedan stepenik bolje od ovog prvopomenutog. A i neka su ,Steam je buđav najmanje deset godina.

Ne zamajavajte se da steam na strani indie developera. Ni jedna prodavnica na kojoj se nalaze "blockbuster" naslovi i indie,ne ide na ruku indie devoloperima

Za indie devolopere potrebna je nova prodavnica,gdje će samo biti indie naslovi,dakle bez AAA ,AA i A naslova.I gdje bi cijena bila ograničena na (lupam) 20$ tj trećinu vrijednosti AAA.

Sa programerske strane šta god da pričaju, izrada takvog projekta je,u najveću ruku srednje težak posao . Posebno sada kad je hardver toliko ojačao a i mnogo je pristupačniji,sve sa trendom reckless programiranja,gdje ne moraš da brineš koliko je nešto optimizovano i brzo,bitno je samo da radi

Indie developerima konkurencija nisu AAA naslovi, Indie developerima su konkurencija drugi Indie developeri, a broj Indide developera raste svaki dan. Trziste je prezasiceno i nema nacina na ovoj kugli zemaljskoj da se problem zvan Indie development rijesi ako sve ostane isto. JEdnostavno broj Indie studija mora da ide dole ma koliko to brutalno zvucalo. Eno ti Switch koji je bio Meka za Indie developere prije samo godinu dana, a evo sta rade danas

Developers Cash In By Selling Their Switch Games For Pennies (https://kotaku.com/developers-cash-in-by-selling-their-switch-games-for-pe-1838184195)

Takodje postoji radnja koja je samo za Indie developere https://itch.io/

I opet imaju isti problem, previse igara.

A to sto Epic radi je apsolutono identicno onome sto je Amazon radio, taktika zvana loss leader.

player1
21.9.2019, 10:37

Mislis nesto kao itch.io? (pretece me dex)

To vec postoji. Mada mana tamo, isto kao kod Stema, je prezasicenost naslovima, i teskoca da se izvadi zito od kukolja.

fisfikus
21.9.2019, 11:30
Indie developerima konkurencija nisu AAA naslovi, Indie developerima su konkurencija drugi Indie developeri, a broj Indie developera raste svaki dan.

Svako je konkurencija svakom kad je u pitanju konzumerizam.

Takodje postoji radnja koja je samo za Indie developere https://itch.io (https://itch.io/)
I opet imaju isti problem, previse igara.
Malo šta što se tamo nalazi se može nazvati igrom.
Problem nije previše igara.Problem je odsustvo kvaliteta

A to sto Epic radi je apsolutono identicno onome sto je Amazon radio, taktika zvana loss leader.
Slično,al nije identično,posebno u političkom smislu(Šenžen kompanija)

Eni
22.9.2019, 16:35
Koliko je Epic zaista platio ekskluzivnost igara... na konkretnom primeru za Control
https://www.youtube.com/watch?v=2_oCqa58lUw
That's a lot of moolah! :paranoia:

dex3108
23.9.2019, 20:14
Svako je konkurencija svakom kad je u pitanju konzumerizam.

Malo šta što se tamo nalazi se može nazvati igrom.
Problem nije previše igara.Problem je odsustvo kvaliteta

Slično,al nije identično,posebno u političkom smislu(Šenžen kompanija)

Zaboravih odgovoriti. O cemu mi pricamo, kakvo odsustvo kvaliteta? Pogledaj samo ovulistu igara iz proslog mjeseca

https://www.resetera.com/threads/pc-gaming-august-2019-release-highlights-age-of-wonders-planetfall-infinite-stratos-vs-oninaki-crystar-dicey-dungeons-metal-wolf-chaos-more.132139/

fisfikus
26.9.2019, 17:06
A ti naslovi sa liste se nalaze na itch.io ?

dex3108
26.9.2019, 17:43
A ti naslovi sa liste se nalaze na itch.io ?

Dosta njih jeste i na itch.io

Emix
26.9.2019, 18:56
Everything i Metro 2033 free.
Sledece nedelje Minit.

DeCoy
3.10.2019, 18:31
Minit free ove nedelje, sledeći četvrtak jedan teškaš - Surviving Mars.

Žexonije
10.10.2019, 17:11
Surviving Mars (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/surviving-mars/home) free, sledece nedelje Observer i Alan Wake's American Nightmare

MitraljezaC
10.10.2019, 19:10
Kad uzmete igru imate i 2 DLC-a dodatno free. Skrolujte stranicu i uzmite ih.

Shonkas
10.10.2019, 21:44
Surviving Mars (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/surviving-mars/home) free, sledece nedelje Observer i Alan Wake's American Nightmare

Uf..obe kvalitetne koje nikako da odigram..lepo..

Žexonije
17.10.2019, 20:53
Alan Wake's American Nightmare i Observer (https://www.epicgames.com/store/en-US/collection/free-games-collection) free, sledece igre ce biti Q.U.B.E 2 i Layers of Fear

Žexonije
24.10.2019, 20:12
Q.U.B.E 2 i Layers of Fear (https://www.epicgames.com/store/en-US/collection/free-game-collection) free, sledece nedelje Costume Quest i SOMA

dex3108
29.10.2019, 8:58
Promjenili su pocetnu stranicu I dodali izmedju ostalog Top Seller listu. U sred Halloween rasprodaje u Top 10 samo 3 igre koje su na rasprodaji. Afterparty koji izlazi danas nije ni u Top 20. Moze se reci da slabo ide prodaja.

Žexonije
31.10.2019, 18:46
Costume Quest i SOMA (https://www.epicgames.com/store/en-US/collection/free-games-collection) free, sledeci ce biti Ruiner i Nuclear Throne

Shonkas
31.10.2019, 21:51
Taman da kupim SOMA, pa da pokusam 3x da je zavrsim...2x sam je prekidao na pola zbog drugih naslova... :paranoia:

Žexonije
7.11.2019, 18:46
Nuclear Throne i Ruiner (https://www.epicgames.com/store/en-US/collection/free-game-collection) free, sledece nedelje The Messenger

M.C.
9.11.2019, 12:03
Stvarno ubijaju sa kvalitetom igara koje dele, vrhunski naslovi.

dex3108
9.11.2019, 12:07
I u isto vrijem jos vise ubijaju Indie scenu XD Pored GamePass-a i besplatnih igara na Epic-u jos vise ljudi ce odbijati da kupuje Indie igre day 1.

M.C.
9.11.2019, 14:57
Svako ima izbor da li će se njihova igra deliti free ili biti u GamePass-u. Slično se može reći i za humble bundle model. Ja svakako ne bih uzimao te igre i na 50% popusta, kamoli na release-u. Za tako nešto može samo regional pricing da pomogne, princip bolje išta nego ništa ipak vrši posao.

Emix
9.11.2019, 22:49
Developeri sami sklapaju deal sa Epicom i odlucuju da li ce njihova igra biti deljena za dz. I placeni su za svaku poklonjenu kopiju. Sve je jasno kao dan.

dex3108
9.11.2019, 23:01
Nisam ja ni rkao da developeri nisu placeni i da nisu sami tako odlucili. Samo kazem da ovo djeljenje igara jeste dobro za same korisnike ali generalno za Indie scenu nije. Koliko god Inide developeri kukali na stanje trzista sami sebe unistavaju prakticno. I generalno je sve pocelo od Humble Indie Bundle-a.

dex3108
13.11.2019, 17:42
Rune 2 izasao juce, danas Human Head Studios objavio da se zatvara. Bethesda pokupila developere.

https://twitter.com/JohnnyCullen/status/1194634199719788544

Žexonije
14.11.2019, 18:52
The Messenger + DLC (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/the-messenger/home) free, sledece ce biti Bad North Jotun edition

DeCoy
21.11.2019, 21:02
Bad North (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/bad-north/home) free, sledeće sedmice Rayman Legends.

Roronoa Zoro
21.11.2019, 22:40
opa, ubi igra i to rayman legends još, to možda i uzmem

M.C.
29.11.2019, 18:50
Rayman Legends dostupan, savršenstvo ako volite 2D platformere. U igri se nalazi i dosta nivoa iz prethodnog dela.

Sledeće nedelje se deli Jotun.

Žexonije
5.12.2019, 20:45
Jotun: Valhalla Edition (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/jotun/home) free, sledeca (mozda poslednja ko zna) ce biti The Escapists

M.C.
12.12.2019, 18:59
Nema free igre za sledeću nedelju, tako da je The Escapists verovatno poslednja. U svakom slučaju odličan izbor igara, sad samo da se sačekaju dobri popusti i uzmu za Steam. :D

water wizard
12.12.2019, 19:11
piše stay tuned for more free games

DeCoy
12.12.2019, 19:20
Tačnije...

Escapists free December 12-19, tune in Dec 19 for more free games!

Emix
12.12.2019, 23:28
Bice nesto... epic. :D

dex3108
13.12.2019, 7:35
19. pocinje zimska rasprodaja I davace igre dnevno tokom rasprodaje. Takodje daju Wolf Among Us free jer je najavljena Sezona 2 kao Epic Store ekskluziva.

dex3108
15.12.2019, 12:04
Lol Tim Sweeney prijeti da ce tuziti Google ako im ovi ne dozvole da izbace Fortnite na Play Store. A Epic trazi od Google-a da uzima 0% od Fortnite mikrotransakcija XD

simke85
15.12.2019, 13:55
Odakle ti to da traži 0%? Traži manje od 30% jer je to lopovluk.

M.C.
15.12.2019, 14:52
I da traži 29, svi plaćaju 30 tako da će i on ako hoće da bude na Play Store. Nije da je Guglu potrebna lova pa da mora da prihvata kojekakve uslove, više su oni potrebni njemu nego obrnuto.

dex3108
15.12.2019, 14:54
Odakle ti to da traži 0%? Traži manje od 30% jer je to lopovluk.

Nope Epic trazi of Google-a da koriste in-game placanje koje Epic kontrolise a ne placanje preko Play Store-a.

DeCoy
15.12.2019, 15:12
I na Nintendo Store sva kozmetika se kupuje ingame, a ne direktno iz prodavnice, tako da verovatno imaju neki interni dil oko procenta od mikrotransakcija realizovanih na Nintendo platformi.

dex3108
15.12.2019, 16:23
I na Nintendo Store sva kozmetika se kupuje ingame, a ne direktno iz prodavnice, tako da verovatno imaju neki interni dil oko procenta od mikrotransakcija realizovanih na Nintendo platformi.

Da li Nintendo Switch Store uopste ima podrsku za MTX?

DeCoy
19.12.2019, 18:12
Besplatan Into the Breach (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/into-the-breach), ali samo jedan dan...

water wizard
19.12.2019, 18:18
mislim da će sad svaki dan do božića da daju besplatno nešto?

Emix
19.12.2019, 19:21
Takodje kad uzmete besplatnu igru dobijate i 10€ vaucer koji vazi za svaku kupovinu od 15€ i vise. I za svaku sledecu kupovinu dobijate jos jedan vaucer.
Recimo Heavy Rain ili Beyond: Two Souls mogu da se uzmu za nekih 7€ po igri.

Edit: Metro Exodus za 10€!

DeCoy
19.12.2019, 19:37
Sad kad izdavači opet krenu da uklanjaju igre iz prodavnice :D

M.C.
19.12.2019, 20:35
Jak početak sa Into the Breach, sutra Towerfall.

Emix
20.12.2019, 18:12
Towerfall free. Sledeca igra je SUPERHOT.

S-man
21.12.2019, 19:45
Ja uzeo sa kuponom AC Origins za 5 evra a onda dobio novi kupon od 10 evra. Sa tim ću da uzmem The Division 2 za isto 5 evra. Standard edition su obe igre, al meni dovoljno :)

M.C.
21.12.2019, 19:46
SUPERHOT dostupan, sutra najverovatnije Tomorrow Corporation Collection (https://store.steampowered.com/bundle/4280/Tomorrow_Corporation_Collection/).

ogisha
21.12.2019, 23:30
^^ Pre par dana sam razmišljao da li da nabavim 7 Billion Humans, kad eto :D

M.C.
22.12.2019, 18:03
Jbg, ipak je samo Little Inferno, ništa od kolekcije. Sutra po slici definitivno Ape Out.

Eni
23.12.2019, 5:26
Iskoristio ovaj sale da uzmem Beyond Two Souls + $10off kupon... u jbt, dobra...priča. Nema puno da se igra, interaktivni film je, al' selo mi je na ovaj dan ko budali šamar. Plus kad se nešto kupi dobije se novi kupon. Sad kontam, možda i Detroit za $7 ako imam na računu još... :paranoia:

Emix
23.12.2019, 9:25
Detroit je 40€ bez kupona.

Eni
23.12.2019, 11:02
Jes' u pravu si, Beyond i Heavy Rain su $7 sa kuponom. :boodala:

M.C.
23.12.2019, 18:11
Ape Out dostupan. Sutra Celeste... ponovo? :icon_scra

dex3108
23.12.2019, 21:09
Ape Out dostupan. Sutra Celeste... ponovo? :icon_scra

ehRg0k_iZfo

doctor
24.12.2019, 11:48
Lol Tim Sweeney prijeti da ce tuziti Google ako im ovi ne dozvole da izbace Fortnite na Play Store. A Epic trazi od Google-a da uzima 0% od Fortnite mikrotransakcija XD

Ala se Epic usku*čio u zadnje vreme... Jedva čekam da presuše kineske pare pa da se spuste nazad na zemlju da im svi redom nalupaju šamare.

Eni
24.12.2019, 16:17
Jedva čekam da presuše kineske pare

:rolleyes::kreza:;)

ogisha
25.12.2019, 2:14
Iskoristio ovaj sale da uzmem Beyond Two Souls + $10off kupon... u jbt, dobra...priča. Nema puno da se igra, interaktivni film je, al' selo mi je na ovaj dan ko budali šamar. Plus kad se nešto kupi dobije se novi kupon. Sad kontam, možda i Detroit za $7 ako imam na računu još... :paranoia:
Slično i ja uzeh: Heavy Rain + Beyond... najbolji deal po meni za ovaj sale.

Eni
25.12.2019, 2:17
Te dve sam i ja uzeo + Division2 za $4.99, nadajući se da ću ga igrati na Uplay bez EGS, ali Ubi sajt odbija da registruje/linkuje igru (ili bilo koju drugu Ubi igru iz EGS, uključujući besplatne od ranije). Probaću kasnije s tim.
Na steamu sam isto uzeo 3, al mislim da sam potrošio manje para, "Kelvin and the Infamous Machine", "I, Zombie" i "Age of Empires: Definitive Edition".

M.C.
25.12.2019, 18:06
Dostupan Totally Accurate Battle Simulator. Sutra još jedan stari indie hit - FTL.

fisfikus
25.12.2019, 19:40
Najveći su popusti na Epicu(posebno kad se u obzir uzme kupon od 10$) u odnosu na druge prodavnice-Steam,Ubi,Humble itd.

dex3108
25.12.2019, 20:34
Najveći su popusti na Epicu(posebno kad se u obzir uzme kupon od 10$) u odnosu na druge prodavnice-Steam,Ubi,Humble itd.

Zato sto Epic i dalje gubi novac po svakoj transakciji. I to izmedju 2$ i 8$. Uzivajte dok traje, nece zauvijek ovo raditi.

Dreamfall
25.12.2019, 22:13
Zato sto Epic i dalje gubi novac po svakoj transakciji. I to izmedju 2$ i 8$. Uzivajte dok traje, nece zauvijek ovo raditi.

Potcenjujes koliko Kinezi zele da ojacaju svoj data mining, a game launcher je najbolji spyware koji postoji, Steam je to dokazao. Nastavice Epic ovako bar dok ne uzmu market share priblizan onom koji Steam ima, a to ce dugo da potraje, krace ako Steam nesto uskoro ne preduzme.

DeCoy
25.12.2019, 23:36
Pre će da šutnu Tencent iz Epicove vlasničke strukture usled nekih budućih trgovinskih sankcija nego što će Epic Store i da se približi Steamu po market shareu.

doctor
26.12.2019, 0:43
Da li mislite da će bilo ko ostati na EGS kad krenu da zavrću slavinu?

Ako je istorija nešto pokazala to je da poslovanje sa gubitkom ima smisla samo u ekstremnim slučajevima kada je jedini cilj osvajanje tržišta a pritom se novac ulaže u R&D i miniranje konkurencije - Amazon npr. U svim ostalim situacijama rast koji nije organski rezultuje katastrofom. Ovde EGS ne minira Steam iz prostog razloga što ne nudi ni delić onoga što Steam trenutno nudi. Da im je platforma barem približno funkcionalna i da nije evidentno da su dušu prodali đavolu možda bi i imali šanse. Pa ja bih prvi bio tamo kao što npr. kad god mogu kupujem na GOG.com umesto na Steamu.

simke85
26.12.2019, 13:19
Tipični hejterski/Steam fanboyevski postovi

Većinski vlasnik Epica je i dalje Sweeney, tako da ne verujem da kinezi daju pare, jednostavno Epic je prepun para od Unreal endžina i Fortinite-a i daje nam besplatne igre, Valve je prepun para od 30% ukupnih prihoda od svake igre i ne pada mu na pamet da smanji taj udeo osim za najveće izdavače i to tek ako prodaju baš veliku količinu određene igre na Steamu.

Ja ću ostati na Epicu kada igram igre koje imam na njemu. Steam nije = PC gaming, iako imaju ubedljivo najbolji launcher, PC gaming su igre na PC-u a ne launcheri. Je**** vas launcheri!

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

nameless1
26.12.2019, 13:27
Steam nije tamo neki običan launcher. On je mnogo više od toga..

voodoo_
26.12.2019, 13:35
Funkcionalan community/forum, recenzije, vodiči, chat, voip, family sharing, kupovina poklona sa zakazanom isporukom (kupiš jeftino kad je akcija a isporuči se za nečiji rođendan npr)... "samo launcher"

DeCoy
26.12.2019, 13:52
Na stranu to koliko je Epic Launcher nefunkcionalan i to što su doope prodali za kineske pare, Epicov biznis model je napravljen da uništi konkurenciju. Možda je to u startu povoljno za izdavača koji dobija više novca od prodatih kopija, ali za krajnjeg korisnika je pogubno. Sreća pa je Epic Store i posle godinu dana ostao na manje od 300 naslova pa nema tolikog uticaja na gaming ekonomiju.

30% je do sad bio standard za digitalne retilere. Toliko uzima Steam, ali i GMG, Humble i masa drugih lagalnih retailera. Steam je ogroman i Valve boli stojko da uzima daje popuste iz svog džepa, ali manji retileri to rade kako bi prodali više kopija. To su oni dodatni vaučeri na GMG, Fanatical... kada retailer na popust koji je odobrio izdavač iz svog džepa da je dodatni popust, tj. odriče se dela onih 30% zarad krajnjeg kupca.

U slučaju Epicovih 12% margina profita je za 60% manja, dakle manje ima prostora da se ponudi dodatni popust, što znači da će kupac u konačnici uvek plaćati više. Epic iza sebe ima Đinpina koji pumpa pare i može i besplatno da deli igre svake nedelje i daje ovih 10$ popusta uz svaku kupovinu tokom praznika, ali drugi retileri koji bi prodavali Epic ključeve nemaju tu priviliegiju. Retailer zbog toga posluje sa manjim profitom i manjim prometom jer ne postoji incentiv za kupca da igru kupi negde drugde, već će je uzeti direktno na Epic Store kad je cena svuda ista. Na kraju se mali retaileri zatvaraju i ostaje bipolarno Steam/Epic tržište (Origin/Ubi ne pominjem jer je jasno kom su se privoleli carstvu), uz grey market (G2A, Kinguin) i niche prodavnice poput GOG-a.

water wizard
26.12.2019, 13:59
ne gube oni ništa svaki kupac potencijalno kupi još neku igru, jednostavno bolje da daju te pare svojim mušterijama nego da troše na oglase..

DeCoy
26.12.2019, 14:26
Nije to Delez ili Lidl pa da se ide logikom dam mu mleko za 30 dinara, pa će uz to da kupi još potrepština kod mene, a ne kod nekog drugog. 99.9 % ljudi uzme besplatnu igru i to je to. Epic svesno gubi novac na Storeu da bi povećao market share, kao što radi i Amazon, koji takođe urniše druge retailere.

simke85
26.12.2019, 15:12
Funkcionalan community/forum, recenzije, vodiči, chat, voip, family sharing, kupovina poklona sa zakazanom isporukom (kupiš jeftino kad je akcija a isporuči se za nečiji rođendan npr)... "samo launcher"Slažem se i dodajem, preostrašćeni fanboys-i.

Red Dragon
26.12.2019, 15:18
Koliko vama sve to delovalo neobično, ali DeCoy jeste u pravu (tj. i ja vidim tu loguiku :D )

Niko nije lud da svesno gubi novac, osim ako nije uradio predikciju da će mu to doneti profit na duže staze.
Koliko vidim, sličnom politikom se vodio i Amazon.

Neke kompanije idu na to da se sa rastom njihovog profita i one postepeno šire.
Druge kompanije idu logikom da su spremne i na drastičan gubitak profita zarad agresivnog širenja.

A širenje, u ovom smislu, se odnosi na akviziciju klijenata (tj. kupaca). A ono što je možda još bitnije, pribavljanje informacija. :)

dex3108
26.12.2019, 15:26
ne gube oni ništa svaki kupac potencijalno kupi još neku igru, jednostavno bolje da daju te pare svojim mušterijama nego da troše na oglase..

Tokom prosle rasprodaje I sada ove gube novac na svakoj prodatoj kopiji iznad 15$. Zarada Epic-a na prodatoj kopiji igre od 15$ je 12% ili 1.8$, neka pola od toga ide na troskove znaci ostaje zarada od 1$. A Epic na igru od 15$ daje 10$ popusta, sto znaci da gubi 9$ na svakoj prodatoj kopiji.

Cak I u najboljem slucaju za igru od 60$, zarada 7.2$, odbij 1$ za troskove ostaje 6.2$. Na to ide 10$ dodatnog popusta sto znaci da gube 3.8$ na svakoj prodatoj kopiji.

nameless1
26.12.2019, 16:52
Slažem se i dodajem, preostrašćeni fanboys-i

Iako mislim da sam iznad takvih stvari, ja jednostavno jesam Valve fanboy. Tu nema dileme, ti ljudi su me kupili za život (kada sam video pixel art pozadinu za jesenju rasprodaju sa Gabenom u onoj prodavnici, osetio sam neku toplinu iznutra:kreza:), bez obzira što mi se ne sviđa šta rade zadnjih godina. Svidelo se to tebi ili ne, ali većina ljudi ovde ne bi uopšte kupovalo igre, niti bi stvorilo tu naviku ili kulturu, da nije bilo steam-a. Ovo što sada epic radi, steam je radio godinama unazad sa svojim rasprodajama. Mnogi ljudi u industriji tvrde da je upravo steam spasao PC gaming (ili je imao dominatnu ulogu u revitalizaciji), koji se nalazio u velikim problemima. I dan danas je najbolji, uz gog koji ima svoje specifičnosti i prednosti.

Epicu hvala na besplatnim igrama, ali tamo da kupujem neću ako mogu na steamu, zato što mi je većina igara na steamu i njega već godinama koristim. Svi ostali launcheri (osim gog-a) mi ništa ne znače i više su mi smetnja- onaj ko želi njih da koristi umesto steam-a, neka izvoli, ja ga neću zvati steam hejterom..

doctor
26.12.2019, 17:38

Jedino što ti je pametno u ovom postu je ovo jer si napravio dobar izbor po pitanju telefona - za razliku od nekih drugih izbora :D

dex3108
26.12.2019, 17:48
Htio rodjaka da obradujem za novu godinu i uzmem mu Anno 1800 i sad skontam da zahvaljujuci Ubisoft-u i Epic-u nije moguce ni jedno novu Ubisoft igru pokloniti nekome. Cak nije moguce ni kupiti Wallet Card i dati da sam sebi kupi taj neko jer jedine radnje koje prodaju te igre (Epic Store i Ubisoft Store) nemaju mogucnost kupovine proizvoda kao poklon a ni Wallet kartice.

Jos jednom hvala konkurenciji...

M.C.
26.12.2019, 18:05
FTL free, sutra Hyper Light Drifter... opet. Nazire se početak kraja. :D

voodoo_
26.12.2019, 18:21
Valve je ozbiljna firma, u detaljima naloga imam detalje svih transakcija u Store-u i aktivacija retail ključeva za 11 godina imanja naloga.

Epic je trange-frange ciganija, danas imaš - sutra možda i nemaš.

simke85
27.12.2019, 10:04
Jedino što ti je pametno u ovom postu je ovo jer si napravio dobar izbor po pitanju telefona - za razliku od nekih drugih izbora :DLajkovao sam ti post jer se razumeš bar u telefone. :P

DeCoy
27.12.2019, 20:40
Sutra Shadow Tactics

M.C.
28.12.2019, 18:04
Sutra The Talos Principle, jedna od mojih omiljenih igara.

DBrave
29.12.2019, 21:28
Talos je dostupan :
https://www.epicgames.com/store/en-US/product/the-talos-principle/home

Sutra je na redu Hello Neighbor
https://www.epicgames.com/store/en-US/free-games

DeCoy
30.12.2019, 19:04
Sutra Yooka-Laylee.

M.C.
30.12.2019, 19:11
Ako je suditi po ranijem leaku trebalo bi da bude novi deo koji je daleko bolji. Mada opet nisam toliko optimističan.

DeCoy
31.12.2019, 18:18
Ipak je The Impossible Lair...

Od sutra se vraćaju na nedeljni sistem. Prvo ide Darksiders neki i nešto sa skijanjem, moguće Steep.

ogisha
31.12.2019, 21:28
Sudeći po kosatom logou, moguće da je dvojka.

M.C.
31.12.2019, 21:38
Pokidali su sa kvalitetom igara. Ma koliko mi mrzeli Epic ovo je veoma pozitivno u odnosu na alternativne metode (pirateriju). Imlosilble Lair je jedna od najboljih igara tog žanra, nakon Rayman Origins i Legends nismo dobili igru tog kalibra.

DeCoy
31.12.2019, 21:44
Novi Yooka-Laylee se i pored odličnih kritika očajno prodaje, tako da Team17 nema šta da izgubi ponudivši Epicu igru staru jedva tri meseca.

M.C.
1.1.2020, 14:06
Verovatno se loše prodaje zbog prve igre koja je bila malo razočaranje. Posle ovoga neće sigurno, tako da će valjda uzeti neku solidnu lovu od Epica. Ja sam razmišljao da uzmem ruski ključ, ali sad mi nije moranje, čekaće se neki bundle.

Emix
1.1.2020, 18:28
Darksiders, Darksiders II i Steep free.
Izgleda da je to to sto se free igara tice. Jer je sale produzen za jednu nedelju.

Emix
2.1.2020, 20:47
For the King besplatan od sledece nedelje. Znaci ipak nastavljaju sa free igrama.

Acanen
7.1.2020, 15:13
Sledeca besplatna igra je Sundered (https://www.sk.rs/forum/showthread.php?t=103174): Eldritch Edition.

dex3108
14.1.2020, 17:34
- Epic Game Store has grossed $680m
- 108m accounts have downloaded at least one game from the store.
- 300m Epic accounts registered across all platforms.
- Third party game revenue is $251m and 60% higher than forecast.

https://www.gamesindustry.biz/articles/2020-01-14-epic-games-store-tops-usd680-million-in-player-spending

Takodje nastavljaju sa free igrama tokom 2020.

Sve u svemu su u debelom minusu i dalje i prodaja igara niti je losa ali nije ni dobra.

DeCoy
14.1.2020, 22:41
Ako su podelili 73 igre ukupne retail vredonsti od 1455$, to mu dođe 19.9$ po igri u proseku. Neka su developeri kompenzovani sa polovinom tog iznosa, recimo da zaokružimo na 9$.
Ako su za ovih godinu dana podelili 200+ miliona kopija igara, onda su developerima isplatili 1.9 milijardi dolara. Pa neka je kompenzacija iznosila i 25% opet dođe na 950 miliona, što ne može da pokrije ni prihod od Fortnitea.

Jedino ako je developerima isplaćivana neka bulk suma bez obzira na broj preuzetih kopija.

dex3108
14.1.2020, 23:07
Cisto poredjenja radi, procjena je da se Supergiant prodao vise kopija Hades-a u mjesec dana na Steam-u (SteamSpy kaze izmedju 200K-500K, neki indi developeri potvrdili da je sigurno preko 200K) nego za citavu godinu na Epic Store-u (ako uzmemo u obzir PlayTracker (https://playtracker.net/insight/posts/top-sellers-epic-store-2019) procjene)

M.C.
15.1.2020, 1:03
Jedino ako je developerima isplaćivana neka bulk suma bez obzira na broj preuzetih kopija.

Bulk suma je u pitanju. Možda nije svima, ali jedan developer je ovo potvrdio.

Acanen
15.1.2020, 15:21
Fortnite zaradio 1,8 milijardi dolara prošle godine (https://www.b92.net/tehnopolis/gejming.php?yyyy=2020&mm=01&nav_id=1638071)

dex3108
15.1.2020, 15:25
Fortnite zaradio 1,8 milijardi dolara prošle godine (https://www.b92.net/tehnopolis/gejming.php?yyyy=2020&mm=01&nav_id=1638071)

Od toga je 430M PC. Usput to je 600M manje nego 2018.

Akumu
16.1.2020, 16:17
Vidim da launcher ima i redeem code opciju. Gde se prodaju kodovi za Epic igre?

DeCoy
16.1.2020, 16:19
Humble Store, GMG... gde 'oćeš...

Akumu
16.1.2020, 16:34
Hm, nisam primetio dosad. Kad su to ubacili? Mislio sam da i dalje važi priča da je jedna od glavnih mana Epica to što igre mogu da se kupe samo u njihovoj prodavnici, a ne i da se na drugim mestima nabave kodovi, kao kod Steama.

DeCoy
16.1.2020, 17:00
Mogu da se kupe maltene od starta, ali zbog male margine profita prodavci nemaju računicu da prodaju Epic igre, te kupac ne može da računa na dodatne popuste koje prodavci finansiraju iz svog džepa kao u slučaju Steam igara.

Plus Epic Store nema regional pricing, pa nema poente ni prodaja ključeva na grey market sajtovima.

Akumu
16.1.2020, 18:31
Aha, onda nisam pažljivo čitao šta je problem oko tih kodova.

Hvala.

Žexonije
16.1.2020, 21:44
Horace free narednih nedelju dana

MARE GSX R
23.1.2020, 18:31
The bridge trenutno free do 30tog januara a posle toga Farming simulator 19 klot verzija mislim barem po slici...

DeCoy
23.1.2020, 20:39
Rdr2

figures state digital sales of the title more than doubled from 406k in november when it released on pc through the epic games store and rockstar launcher, to 1 million when it hit steam in december.

.....

dex3108
24.1.2020, 0:34
NPD analiticar koji je bio uz Epic od 1. dana

The great PC distribution platform wars of 2019 did not do consumer spending on PC content any favors btw. Priorities of enhancing consumer experience & choice and minimizing confusion were all deemphasized in 2019, contributing to lower overall consumer spend on PC content.

https://twitter.com/MatPiscatella/status/1220420637761642500?s=19

gorgilije
30.1.2020, 19:31
Farming Simulator 19 -Free!

https://www.epicgames.com/store/en-US/product/farming-simulator-19/home

DeCoy
30.1.2020, 19:32
Sledeće sedmice tri Asmodee Digital igre: Carcassonne, Ticket to Ride i Pandemic, ova poslednja se baš uklapa u atmosferu ovog januara :kreza:

DeCoy
6.2.2020, 18:03
'Ladno su makli Pandemic :kreza:

Sledeće sedmice Aztez...

... i Kingdom Come :p

Shonkas
6.2.2020, 22:36
Obe igre su odlicne! :tapsh:

DeCoy
13.2.2020, 18:50
Faeria free sledeće nedelje...

perablenta
13.2.2020, 20:04
Zahvaljuljući EPIC-u i besplatnim igrama koje su podelili, sada je sav moj napor na smanjivanju broja ne odigranih igara koje posedujem, u poslednjih 3 godine, uništen. A čak možda i unazađen.

Ne znam da li je to dobro... ili loše.

water wizard
13.2.2020, 20:48
leba ne jede..

Emix
17.2.2020, 22:20
Assassin's Creed Syndicate ce biti besplatan od cetvrtka.

Žexonije
20.2.2020, 18:09
AC Syndicate i Faeria su sad free, sledeca je Inner space

DaniloNS
20.2.2020, 19:17
Upravo skidam AC Syndicate, nikako nisam mogao da dočekam. I ne verujem još uvek da je za džabe:D

simke85
20.2.2020, 22:19
Ma džaba ćeš sad da igraš, nije to to kada nije sa Steama. :D

Љуша
20.2.2020, 22:30
Ја скинуо игру преко Епика и неће да покрене. Ушао на у плеј и морам поново да инсталирам, а инсталирана је. И не да ми да инсталирам.

https://i.postimg.cc/CxygLK3v/Hvataj.png

water wizard
20.2.2020, 22:32
run as admin..

Љуша
20.2.2020, 22:35
Неће:

https://i.postimg.cc/9QqyZLNm/Hvatajrrr.png

На Ц партицији немам места. Можда мора тамо?

Ужас. Није ми јасно. Шта има који ђаво да скида, кад је игра већ скинута.

water wizard
20.2.2020, 22:39
ima valjda u podešavanjima gde da se instalira, a c particiju povećaj ili obriši nešto...

Љуша
20.2.2020, 22:42
Брате, који му је. Не могу на Ц никако. Немам шта да бришем. Све ми треба.

water wizard
20.2.2020, 22:45
kupi veći ssd onda.. znam kako je i ja sam tako jednom imao c particiju svaki dan sam nešto brisao.. :D

Љуша
20.2.2020, 22:46
Ево успео сам. Скида у том фолдеру где сам скинуо преко Епика. Скида поново игру, 38 гб. А на Епику је скинуто 41,3 гб. Није ми јасно зашто поново скида. У контрол панелу је игра већ инсталирана у опцијама за деинсталацију. Ју ју ју.

DaniloNS
20.2.2020, 22:49
Katastrofa sa ovim Epicom, i ja sam imao problema.

Mora uplay ''run as admin'', ali tek tada je pokrenuo instalaciju sa uplay-a. Uopšte nije hteo da mi pokrene igru koju sam instalirao prethodno preko Epica, tako da sam morao da je instaliram i preko uplay-a, znači 35gb + 35 gb, i tek onda je pokrenuo igru.

Koliko se sećam sve Ubisoft igre koje sam skinuo preko steama bilo je dovoljno instalirati samo preko steam-a, a ovde moram duplu instalaciju, epic + ubisoft uplay. Grešim li negde ako neko zna?

Љуша
20.2.2020, 22:51
Па ево и ја исто. Имам два фолдера од игре сада. Обрисао сам игру. Скидам сад поново преко у плеја. Ужас.

DeCoy
20.2.2020, 22:52
Kupite igru na Steamu...

DaniloNS
20.2.2020, 23:16
Pa šta da sada radim? Da izbrišem igru i sa Epica i sa Uplaya pa da samo instaliram sa Uplaya? Ili će mi raditi Uplay instalacija ako je ostavim, a izbrišem samo Epic instalaciju?

Pipboy
20.2.2020, 23:26
U ovoj besplatnoj ediciji ACS nije uključen season pass, a sadržaj iz njega vredi odigrati (pogotovu kome su se svideli detektivski kvestovi u kojem se razjašnjavaju zločini iz Unityija), a season pass 30 evra, lol.

sp01
21.2.2020, 0:11
The Dreadful Crimes je 5 evra. Sve ostalo iz Season Pass-a je bez veze.

dex3108
21.2.2020, 9:06
Witcher 3 od Oktobra 2018. do februara 2020. (15 mjeseci) zaradio preko $50M na Steam-u, dok je citav Epic Store za 12 mjeseci zaradio $250M, od cega je vecina prihoda od Borderlands 3. A po Epic podacima Epic Store ima vise naloga nego Steam.

Cisto da se stavi u kontekst onaj Epic Store infograph koji su okacili.

Roronoa Zoro
21.2.2020, 13:39
uplay igre ne skidati preko epic app-a, već kada je registrujete na uplay onda je skidajte preko uplaya i epic app vam nije više potreban (do naredne uplay igre).

zerb
27.2.2020, 19:48
Predator: Hunting Grounds is Getting a Free Trial with PC/PS4 Crossplay

Trial weekend march 27-29

https://wccftech.com/predator-hunting-grounds-free-trial-crossplay/

https://www.epicgames.com/store/en-US/product/predator-hunting-grounds/home

Žexonije
5.3.2020, 19:08
Offworld Trading Company (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/offworld-trading-company/home) i GoNNER (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/gonner/home) free, sledece ce biti Mutazione, A Short Hike i Anodyne 2: Return to Dust

Žexonije
13.3.2020, 17:36
Mutazione, A Short Hike i Anodyne 2: Return to Dust (https://www.epicgames.com/store/en-US/) free, sledece ce biti The Stanley Parable i Watch Dogs

Zuti Bar
18.3.2020, 1:39
Taman sam planirao da uskoro krenem da igram WD2 ali sam se sada predomislio i ipak ću prvo ovjeriti keca. :odoK:

LoneWolf
18.3.2020, 2:14
A gdje i kako vi znate unaprijed koje će igre biti free?

water wizard
18.3.2020, 2:16
pa piše tamo odmah pored free igre i koja je iduće nedelje

Psychon@ut
24.3.2020, 23:15
Stanley Parable (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/the-stanley-parable/home) i Watch Dogs Standard Edition (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/watch-dogs/home) free do 26.

Emix
26.3.2020, 16:49
Epic Games announces multiplatform publishing partnerships with studios behind Control, Limbo, and The Last Guardian.

https://www.gameinformer.com/2020/03/25/epic-games-announces-multiplatform-publishing-partnerships-with-studios-behind-control

Exia
26.3.2020, 17:12
infinity money flow od kineza i fortnite-a ocekivano plus imaju sada preko 1000 zaposlenih a do pre par godina negde oko 300 (2017 kad su objavili Fortnite)

M.C.
26.3.2020, 17:18
World War Z besplatan uz dve prethodno najavljene igre.

Žexonije
1.4.2020, 18:39
Totally Reliable Delivery Service (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/totally-reliable-delivery-service/home) free do 8-og aprila

BiTrAtE
1.4.2020, 18:59
Kad će RDR2 na neki dobar popust tamo? Ili hoće li skoro biti kakvi kuponi, vidim da se sad preko rumunskog VPN-a može RDR2 uzeti za 29 EUR, a često budu i kuponi neki tamo da se nude tako da na checkoutu igra može da izađe bagatela stvarno... :)

M.C.
1.4.2020, 19:42
Za te pare preko VPN-a možeš da uzmeš i na Steamu, ali se ja ne bih sa tim zezao.

BiTrAtE
2.4.2020, 0:04
Valjda je na Epicu provjerena ova kombinacija, dosta ih je uzelo na taj način...

Emix
2.4.2020, 12:34
VPN na Epic Store koliko znam ne radi, svaki put vrati zemlju u podesavanjima na onu koja je bila cak i sa VPN.

Emix
9.4.2020, 17:17
https://pbs.twimg.com/media/EVK7ykkUUAEGJ3f?format=jpg

Just Cause 4 free sledece nedelje!

dex3108
9.4.2020, 17:38
Vidim pocele su se i ekskluzive davati za dzabe manje od godinu dana nakon izlaska.

sp01
9.4.2020, 19:49
Свака им част. :)

SportsGamer
9.4.2020, 19:57
Daju Just Cause 4 na nedelju dana,realno ko da su dali za djabe za to vreme moze se preci cela igra.

dex3108
9.4.2020, 20:00
Daju Just Cause 4 na nedelju dana,realno ko da su dali za djabe za to vreme moze se preci cela igra.

Igre koje uzmes na Epic Store-u ostaju tvoje zauvijek.

Dreamfall
9.4.2020, 20:40
Igre koje uzmes na Epic Store-u ostaju tvoje zauvijek.

Svakako superiornija platforma od Steam-a :dzavo:

MARE GSX R
9.4.2020, 20:50
Svakako superiornija platforma od Steam-a :dzavo:Ne to nikako ne pisi ne diraj ih u ranu sad ce narednih pet strana o tome koliko je steam bolji a epic je *****e... Hvaljenje epica ovde je krajnje nepozeljno.... 🤣🤣🤣🤣

Sent from my SAMSUNG-S6 edge + using Tapatalk

Љуша
9.4.2020, 20:52
Зеза :)

DBrave
9.4.2020, 20:54
Objasnili su sa igrama, Epic pokidao :)

DeCoy
9.4.2020, 21:42
Ja čuo da će po 100€ da dele svakom punoletnom vlasniku naloga...

sp01
9.4.2020, 21:48
И то је превише. Практично половина до трећина српске плате.

Подршка за подухват.

Dreamfall
9.4.2020, 22:17
Nista kada se niko nije upeceo :D

Meni licno svejedno koji launcher koristim, spyware su svi odreda ;)

perablenta
9.4.2020, 23:48
Ja čekam još Metro i Borderlans poslednji da daju.

Šta beše još ekskluziva? Ma šta god, samo neka sipa.

DeCoy
10.4.2020, 0:04
Ja čekam još Metro i Borderlans poslednji da daju.

Ni prva ni druga igra više nisu ekskluzive.

Shonkas
10.4.2020, 0:14
Ni prva ni druga igra više nisu ekskluzive.

Ima dlaka u jajetu, ima a? :D

zchira
13.4.2020, 23:09
Ne verujem da se ljudi ovde ovako strastveno prepiru koja je prodavnica bolja.
Postoje fanovi prodavnica!

Mislim, ono, sta je bolje Sartid Smederevo ili RTB Bor :rofl:

To su prodavnice! Kupis tamo gde je jeftinije. Ako je akcija iskoristis je. Ako dele dzabe uzmes... pogotovu sto je to digitalni sadrzaj a ne toalet papir, pa ako uzmes i stoji ti, nema veze, nisi uskratio nikome.

Imam steam i epic i gog. Trenutno u racunaru nemam ilegalni softver. Kupujem igre. U zadnje vreme slabije zbog manjka vremena (posao, deca). Zato mi dobro dodje ova Epic akcija... uzeo silne igre, pa tu i tamo obrnem neku (qube 2 je zadnja, pre toga talos principle...).
Ipak najvise trenutno igram Dirt Rally 2... (sa steam-a) jer klinac voli da vozim a on da bude suvozac. Hocu da kazem, nebitno mi je iz koje je prodavnice igra. Niko ne brani da ih imam vise :aplauz:

Tako da... uzivajte.
I, za kraj, savet:
:dedica: Cenite dokolicu! :dedica:

DeCoy
13.4.2020, 23:16
Kupis tamo gde je jeftinije. Ako je akcija iskoristis je. Ako dele dzabe uzmes... pogotovu sto je to digitalni sadrzaj a ne toalet papir, pa ako uzmes i stoji ti, nema veze, nisi uskratio nikome.

E pa ne možeš da kupiš gde je jeftinije jer ima samo na jednom mestu.

Mislim, ono, sta je bolje Sartid Smederevo ili RTB Bor :rofl:

Mačkatica Surdulica!

zchira
13.4.2020, 23:32
E pa ne možeš da kupiš gde je jeftinije jer ima samo na jednom mestu.

Pa kupis onda tamo gde ima.

DeCoy
14.4.2020, 0:25
Ne, nego ne kupiš uopšte i tako kazniš developera kome je zinulo prkno na kineske pare.

sp01
14.4.2020, 3:39
Или позајмиш у народној библиотеци. Није срамота.

Или у крајњем случају купиш за Playstation. Или Xbox. Ако већ сматраш да девелопери морају бити прописно испоштовани од стране тебе.

simke85
14.4.2020, 5:47
Ne, nego ne kupiš uopšte i tako kazniš developera kome je zinulo prkno na kineske pare.Ili kupiš na Epicu, jer je Valve-u zinulo prkno na pare pa i dalje za većinu prodatih igara naplaćuje 30% provizije od developera.

dex3108
14.4.2020, 7:50
Ili kupiš na Epicu, jer je Valve-u zinulo prkno na pare pa i dalje za većinu prodatih igara naplaćuje 30% provizije od developera.

Kao I Sony I MS i Nintendo i Apple I Google I Samsung... Ali ne samo je Valve negativac iako ima najnapredniju digitalnu radnju u industriji video igara.

Mocko
14.4.2020, 10:28
Dobro je da postoji konkurencija. Mada ovu pricu oko timed ekskluziva bas i ne podrzavam.

Dreamfall
14.4.2020, 11:03
Ne, nego ne kupiš uopšte i tako kazniš developera kome je zinulo prkno na kineske pare.

Pa bila je prica da developer-i dobijaju pare od Epic-a unapred da budu njihova ekskluziva tako da puca im frula sto ih ti kaznjavas :rofl:

dex3108
14.4.2020, 11:37
Pa bila je prica da developer-i dobijaju pare od Epic-a unapred da budu njihova ekskluziva tako da puca im frula sto ih ti kaznjavas :rofl:

Osim sto ti isti developeri tek pocinju da dobijaju pare od prodaje kada Epic vrati ono sto im je dao.

DeCoy
14.4.2020, 11:59

Što je razlog više da im ne poklonim još i 89% od moje kupljene kopije.

Exia
14.4.2020, 13:42
EGS je i dalje ogoljeni store bez gomile osnovnih funkcija koji se hvali time sto eto ima (na papiru) daleko bolju podelu zarade nego Steam...a od ozbiljnijih izdavaca i developera jedino je Ubisoft zagrizao (mada i to nije neki reper sobzirom da opet mora da se koristi/aktivira Uplay) cak i Take Two ne gura sve svoje igre na EGS. tako da manje vise prica o tome kako je EGS postao neka velika konkurencija Steam-u i nema neke osnove sem ako se ne racunaju samo indie igre ali realno Steam i ne zivi od indie igara. Uglavnom EGS je tu da ostane ali onaj pocetni zamah od pre godinu+ dana im je prosao i nisu navukli toliko velikih developera na svoju platformu, ja jesam za konkurenciju ali EGS je smandrljan projekat (u tipicno Kineskom fazonu) za sto brzu zaradu $$$

Ps Zaboravih i THQ Nordic mada i oni nisu neki ozbiljan "igrac" ako se uzme u obzir njihov katalog igara koje su izbacili do danas.

simke85
14.4.2020, 15:38
Kao I Sony I MS i Nintendo i Apple I Google I Samsung... Ali ne samo je Valve negativac iako ima najnapredniju digitalnu radnju u industriji video igara.Ne dex, ne shvataš šta ja hoću da kažem. Moja poenta je da nije onako kao što prečesto ti i DeCoy predstavljate: nije samo Epic negativac.

Dreamfall
14.4.2020, 15:59
Što je razlog više da im ne poklonim još i 89% od moje kupljene kopije.

Znaci odrices se necega sto bi voleo da imas zarad lazne moralne satisfakcije. To je prilicno samodestruktivan nacin zivota :paranoia:

dex3108
14.4.2020, 16:14
Ne dex, ne shvataš šta ja hoću da kažem. Moja poenta je da nije onako kao što prečesto ti i DeCoy predstavljate: nije samo Epic negativac.

Epic nije ni pozitivac jer ti kao korisnik dobijas manje. Da li ti mislis da developere briga kako ti zaradjujes novac za njihove igre? Ko se od njih ponudio i glasno pricao protiv mnogo gorih industrija? Ti takodje mislis da je Epic usao u svu ovu pricu kako bi samo pomogao developerima? Biznis je biznis nema tu mnogo ljubavi.

Luka Filipovic
14.4.2020, 16:25
Mislim da niko ovde i ne pokusava da dokaze da je Epic pozitivac i da nam je svima veoma jasno da svi oni (zajedno sa steamom) vole samo pare :)

simke85
14.4.2020, 16:44
Nije ni Steam pozitivac, kako ne shvataš dex? 30% od ukupne prodaje je mnogo iako je Steam platforma u mnogim stvarima najbolja, ali to objektivno ni ne vredi ni ne košta toliko, samo je korišćenje monopolske pozicije. I ni Steam nije u svim stvarima najbolja platforma, npr. mnoge stare igre nisu pačovane da rade lepo na novijim mašinama i sistemima za razliku od GOG-a, plus GOG nema DRM ni za jednu svoju igru. Naravno da ni Epic nije pozitivac, ali eto bar za sada ne pljačkaju developere kao Steam, Google, Apple, Sony, Microsoft pa i GOG i nude fenomenalne besplatne igre.

I Steam je prvo postao popularan zbog toga što je bio obavezan za Half-Life 2, deljenja besplatno Portala 1 i Left 4 Dead 2 i u to vreme prvi put viđenih nestvarnih popusta, Epic je tek sada ušao na to tržište i igra na Fortnite, besplatne igre i timed ekskluzive da bi se probio.

Ti i još neki želite da predstavite da jedino Steam treba da postoji, predstavljate njega i Valve kao nešto bezgrešno, nedodirljivo jer ste fanboyi, mene i 99% onih koji vam se zbog toga ovde suprotstavljaju zapravo boli ... za Epic, nego nas nerviraju vaši dvostruki standardi i na skoro svaki post ovde pljuvačinu Epica i svršavanje na Steam.

DeCoy
14.4.2020, 17:01
Znaci odrices se necega sto bi voleo da imas zarad lazne moralne satisfakcije. To je prilicno samodestruktivan nacin zivota :paranoia:

Ne, odričem se nečega iz principa, što je nešto što bi mnogi u Srbiji mogli da nauče.

@simke85

Netačno, ja se ne zalažem da samo Steam treba da postoji, i pre Epic Storea je postojao i Origin i Uplay pa nisam imao, niti imam, problem sa ovim servisima, štaviše imam po pedesetak igara na svakom od njih. Ako pogledaš prve postove u ovoj temi, čak sam i poželeo svu sreću Epicu, ali je to bilo pre priče o plaćenim ekskluzivama. Kupovanje ekskluzivnosti na jednoj otvorenoj platformi kakav je PC potplaćivanjem razvojnih timova jednostavno ne mogu da podržim. Na stranu kineski kapital i farmovanje potencijalnih kupaca razbacivanjem besplatnim igrama.

dex3108
15.4.2020, 8:33
Nije ni Steam pozitivac, kako ne shvataš dex? 30% od ukupne prodaje je mnogo iako je Steam platforma u mnogim stvarima najbolja, ali to objektivno ni ne vredi ni ne košta toliko, samo je korišćenje monopolske pozicije. I ni Steam nije u svim stvarima najbolja platforma, npr. mnoge stare igre nisu pačovane da rade lepo na novijim mašinama i sistemima za razliku od GOG-a, plus GOG nema DRM ni za jednu svoju igru. Naravno da ni Epic nije pozitivac, ali eto bar za sada ne pljačkaju developere kao Steam, Google, Apple, Sony, Microsoft pa i GOG i nude fenomenalne besplatne igre.

I Steam je prvo postao popularan zbog toga što je bio obavezan za Half-Life 2, deljenja besplatno Portala 1 i Left 4 Dead 2 i u to vreme prvi put viđenih nestvarnih popusta, Epic je tek sada ušao na to tržište i igra na Fortnite, besplatne igre i timed ekskluzive da bi se probio.

Ti i još neki želite da predstavite da jedino Steam treba da postoji, predstavljate njega i Valve kao nešto bezgrešno, nedodirljivo jer ste fanboyi, mene i 99% onih koji vam se zbog toga ovde suprotstavljaju zapravo boli ... za Epic, nego nas nerviraju vaši dvostruki standardi i na skoro svaki post ovde pljuvačinu Epica i svršavanje na Steam.

Ja tebe pitam zasto mene kao korisnika boli briga koliko izdavac/developer dobija? JA gledam svoje interese kao korisnik. Epic meni kao korisniku mnogo vise steti nego sto dobrog donosi, od povecanja cijena do smanjenja izbora gdje cu kupiti igru. I na to sve nedostatka funkcija u samom launcher-u. I kakve veze Steam ima sa igrama koje nisu patch-ovane? To je obaveza developera ne Valve-a, Valve nema pristup source kodu pa da moze da radi sa igrom sta hoce. Takodje Valve nikada nije niti ce forsirati DRM, dosta igara na Steam-u narociti Indie igara je DRM free (odes u folder igre i pokrenes igru bez Steam-a).

I po hiljaditi put nikada nisam rekao da samo Steam treba da postoji (na kraju krajeva nije Epic prva konkurencija Steam-u a ni posljednja). Poenta citave price je da je Epic ponudio inferioran proizvod za krajnjeg korisnika koji forsira da se koristi jer zeli da dobije dio kolaca od digitalne prodaje igara. I evo skoro godinu i po dana nakon izlaska njihov proizvod je i dalje inferioran iako Epic ima milijarde na svom racunu.

Meni nije jasno kako ti koji zivis u ovom okruzenju nisi u stanju da vidis da je Epic tebi pogorsao situaciju kao korisniku. Mi nemamo regionalne cijene na Epic-u pa da kazes eto nesto rade za nas. I jos na to Epic ekskluzive u vecini slucajeva nije moguce uzeti nigdje van Epic Store-a tako da nemas ni popuste na GMG-u npr. Takodje Ubisoft igre bukvalno ne mozes vise ni pokloniti nekome ako hoces jer ni Epic Store ni UPlay nemaju mogucnost poklanjanja (vec sam dva puta mislio prijatelja obradovati igrom a nisa mogao).

Ali eto mozes da uzmes free indie igre i poneku stariju AAA igru pa je sve to ok. A ja ti opet kazem da ce sve te free igre indie developerima doci na naplatu kao sto im je i Humble Bundle dosao. Epic nece vjecno placati indie developere, a kad jednom das svoju igru za dzabe spustio si joj cijenu i nema vracanja nazad (licno znam barem 3-4 osobe koje su bukvalno prestale kupovati indie igre jer ih Epic djeli a Humble Monthly/Choice je jeftiniji).

A o istoriji Steam-a ocigledno nema poente pricati jer ocigledno neces da vidis koliko je Steam znacio PC zajednici u vrijeme kada je taj isti Epic (i mnogi drugi) napustio PC trziste.

Ali jeste i DeCoy i ja samo fanboy-evi koji nekim cudom imaju brdo igara na GOG-u, UPlay-u, Origin-u... i iz nekog razloga kupujemo igre na GMG-u, Fanatica, Humble i mnogim drugim radnjama (legalnim ili ne).

voodoo_
15.4.2020, 8:42
Cela drama oko 30%, a niko se ne seća vremena CD/DVD izdanja i koliko je tu odlazilo procenata na izdavača, štampanje diskova, pakovanje, isporuku do prodavnice, udeo prodavnice itd. Pa ako se tiraž ne rasproda, u problemu si za sledeću igru, a ako se rasproda, moraš da moliš izdavača da doštampa novi tiraž (što je opet rizik).

A sad možeš sam sebi da budeš izdavač, ne brineš o pečovanju, ne brineš o doštampavanju, imaš ogromno tržište i jedini fiksan trošak od 30%, i sad je to najveći problem.

nexexcalibur
15.4.2020, 10:12
Mislim da se mnogi ovde ne secaju kakav je bio steam na pocetku, platforma koja je stara 15 godina i kojima je trebalo 10 godina da promene skin da to lici na nesto :kreza:

Epic store je jos mlada platforma, u povoju i ne znam uopste zasto se raspravlja o faktoru profita developera, 99% nas ovde nikada igru nece napraviti i nama kao korisnicima totalno nebitna informacija sta se desava iza kulisa...

perablenta
15.4.2020, 10:44
Vodite istu diskusiju već godinu dana...

Lepo je što imamo izbora, kome se gde više sviđa tu će kupiti, svako ima svoje principe, i treba da ih ima.

Ne vidim razlog da napadate druge kolege sa foruma zbog njihovog mišljenja i da ih nazivate imenima.

Napišite svoje argumente i oni će svoje.

makiem
15.4.2020, 11:48
Mislim da se mnogi ovde ne secaju kakav je bio steam na pocetku, platforma koja je stara 15 godina i kojima je trebalo 10 godina da promene skin da to lici na nesto :kreza:

Epic store je jos mlada platforma, u povoju i ne znam uopste zasto se raspravlja o faktoru profita developera, 99% nas ovde nikada igru nece napraviti i nama kao korisnicima totalno nebitna informacija sta se desava iza kulisa...

Bez da ulazim u dalju polemiku za i protiv Epica, ali ovaj argument sam video vise puta i nikako ne mogu da ga razumem.Zato sto su oni mlada platforma treba im gledati kroz prste? Pa ako je Steam 15 godina menjao, doradjivao, kvario, popravljao, Epic je samo trebalo da sedne i da nauci iz njihovih gresaka i mogao je da napravi bar platformu sa 75% funkcionalnosti Steama, obzirom na lovu kojom raspolazu.

Markius
15.4.2020, 12:03
jedino sto mi na epic-u stvarno bode oci je nemogucnost ogranicenja brzine download-a...

MARE GSX R
15.4.2020, 13:11
Ako mogu da instaliram ono rockstarovo *****e od lauchera mogu i epic...

Andross
15.4.2020, 16:49
Koristim Epic Launcher, u koji je nabudzen store, vec godinama zbog Unreal Engine-a i upaljen je iskljucivo jer mora da bude upaljen zbog UE4. Djubre je godinama sporo sa suvim minimumom funkcionalnosti koje je store pokupio jer je nabudzen u smece od Launchera.

MARE GSX R
15.4.2020, 17:17
Cisto da razjasnim uopste nisam fan epica vec koristim priliku da dopunim i obogatim kolekciju igara imam i gog i ubi i origin i steam itd... Samo kazem za prosecnog korisnika uopste nisu toliko losi ima dosta stvari da poboljsaju ali ok su...

Exia
15.4.2020, 17:38
Pa cim dele igre za dzabe (sto im je i jedini plus) naravno da su dobri za prosecnog korisnika :kreza:

MARE GSX R
15.4.2020, 17:42
Pa o tome ti i pricam... 😂😂😂😂

zchira
16.4.2020, 17:19
I dalje ne razumem ovoliku ostrascenost.
Razumem raspravu openSource/freeSoftware vs proprietary. Opet tu ima nekih principa, ideologije itd...

Ovde u pitanju su korporacije. Kao i SVE korporacije, motiv je profit. Ne postoji misija, visi cilj itd... samo u zavisnosti od stanja na trzistu i trenutne pozicije donose odluke o nacinu poslovanja, pa se onda nekima cini da je neka kompanija zla a neka dobra.
Prosto, epic je namirisao da steam pravi dobar biznis sa svojom prodavnicom, pa su i oni usli u to. Za svoje mesto na trzistu trazstu se bore na nacin koji se nekima svidja, a nekima ne... neki kravatas je procenio da treba tako. Steam ce, ako proceni da je ugrozen, reagovati i to je to....
Niko tu ne brine o idealima i principima (iako ce mozda neko da pusti marketinsku kampanju da predstavi stvari drugacije, kao google "don't be evil" svojevremeno, pa ispadose i te kako evil...).

Tako da relax, igrajte igre :)

DBrave
16.4.2020, 18:24
Ja iskreno ne znam nikoga na forumu da stvarno kupuje tj. daje pare na Epic nalogu.
Svi samo uzimaju besplatne igre, mozda je poneko kupio 1 naslov.

Mislim da bi pojedinci trebalo da batale ovu temu i da propagiraju i otvaraju oci amerima, na primer na redditu ili tako nekim forumima.
Neka tamo nastave borbu protiv zlih kineza.

Ovde se Epic nece leba najesti, i dalje ce samo besplatne igre da se uzimaju.

Emix
16.4.2020, 19:03
Just Cause 4 i Wheels of Aurelia free. Sledece nedelje For The King.

dex3108
22.4.2020, 11:20
Bili su krenuli i na Google pa nista od toga. Od juce Fortnite dostupan na Play Store-u.

Najbolji dio:

Here’s the company’s full statement:

After 18 months of operating Fortnite on Android outside of the Google Play Store, we’ve come to a basic realization:

Google puts software downloadable outside of Google Play at a disadvantage, through technical and business measures such as scary, repetitive security pop-ups for downloaded and updated software, restrictive manufacturer and carrier agreements and dealings, Google public relations characterizing third party software sources as malware, and new efforts such as Google Play Protect to outright block software obtained outside the Google Play store.

Because of this, we’ve launched Fortnite for Android on the Google Play Store. We’ll continue to operate the Epic Games App and Fortnite outside of Google Play, too.

We hope that Google will revise its policies and business dealings in the near future, so that all developers are free to reach and engage in commerce with customers on Android and in the Play Store through open services, including payment services, that can compete on a level playing field.

https://www.polygon.com/2020/4/21/21229930/fortnite-available-on-google-play-android-mobile-devices

Isti taj Epic je Google inzenjer morao da informise da njihov launcher nije siguran kada su izbacili Fortnite prvi put na Android

In a thread posted a week after the Fortnite downloader went live, a Google engineer by the name of Edward explained that the installer basically would allow an attacker to install anything they want using it.

The Fortnite installer basically downloads an APK (the package for Android apps), stores it locally, then launches it. But because it was stored on shared external storage, a bad guy could swap in a new file for it to launch, in what’s called a “man in the disk” attack.

And because the installer only checked that the name of the APK is right, as long as the attacker’s file is called “com.epicgames.fortnite,” it would be installed! Silently, and with lots of extra permissions too, if they want, because of how the unknown sources installation policies work. Not good!

Edward pointed out this could be fixed easily and in a magnificently low-key bit of shade-throwing helpfully linked to a page on the Android developer site outlining the basic feature Epic should have used.

https://techcrunch.com/2018/08/24/fortnites-android-installer-shipped-with-an-epic-security-flaw/

simke85
22.4.2020, 17:45
Yea, sad je i Google dobar, jer nije konkurencija Valve-u na PC-u. ;)

M.C.
22.4.2020, 18:04
Epic je Valveu konkurencija kao i Bing Googleu. :D

MARE GSX R
22.4.2020, 21:43
A u brate i vi smoriste vise epic/steam.. odavno je prestalo biti zanimljivo prestanite trolovati bice 300 str jednog te istog... 😑😑😑😑

player1
22.4.2020, 22:24
Meni je neki utisak da posle svake free igre mora neko da dodje na temu i "mraci" kako je Epic los u odnosu na Steam.

Cisto da ne zaboravimo, ili sta ti ja znam...

sp01
23.4.2020, 4:03
Шта друго да очекујеш од овдашње Steam секте...

DeCoy
23.4.2020, 8:32
Bolje i sektaš nego da Tencentu dižem spomenik zato što nam je poslao par igara za džabe...

DBrave
23.4.2020, 9:10
Nije par vec desetine i desetine, i to jako dobrih igara, nije fer tako manipulisati narod.

Epic pokido !1!

nameless1
23.4.2020, 10:25
Gabe Newell says 'everybody benefits' from competition with Epic
(https://www.pcgamer.com/gabe-newell-says-everybody-benefits-from-competition-with-epic/)

Ne i neko ko je fan npr. Metro serijala i voli da kupuje na Steamu, gde je već kupio prethodne naslove i željno iščekivao Exodus. Meni ta jednogodišnja ekskluzivnost ne smeta toliko, zato što imam ogroman backlog (i na PS4), ali kapiram zašto se ljudi bune. Što se tiče besplatnih igara, tu je Epic nesumnjivo izdominirao..

voodoo_
23.4.2020, 10:56
Te besplatne igre mogu da se skinu i na torentu. Epic bukvalno nikakvu dodatnu vrednost ne unosi u uslugu.

E sad, ko je i dalje u tom autističnom "zatvorim se u sobu i igram i to niko ne zna" fazonu kao da je 1998. godina, onda je to "samo launcher". Meni znači i forum, i ocene korisnika, i popusti, i što mogu da kupim Steam ključeve još jeftinije kod preprodavaca, i chat sa 68 prijatelja koje imam na Steamu (većinu znam lično) a pošto im znam ukus, za dosta dobrih igara sam saznao samo na osnovu toga što sam video šta oni trenutno igraju (maltene word of mouth, samo bolji i iz prve ruke).

sp01
23.4.2020, 13:18
bolje i sektaš nego da tencentu dižem spomenik zato što nam je poslao par igara za džabe...
Ни једно ни друго није добро по здравље. ;)

fisfikus
23.4.2020, 16:10
Imam osjećaj da mnogi "Steam Social Justice Warrior-i" brane navedeni upravo zbog ljubomore i ni zbog čega drugog.

"Aajh kako to da obicni plebs može da skine AAA igru,a da ne plati džepom,a ja ,uzvišeni partician sve to uredno platio,evo dokumenta!"

Šta da kažem ovim uzvišenim bez- Život nije fer,jbg.

voodoo_
23.4.2020, 16:13
Promašio si temu. Niko ovde ne kupuje AAA igre po punoj ceni. A to što si ti "dobio" od Epica ima isti legitimitet kao da si skinuo sa torenta, jedino eto imaš šareni launcher koji pravi GPU usage i kad ne radi ništa. Je l su uveli makar purchase history, ili je to u planu za sledećih 20 godina?

fisfikus
23.4.2020, 17:03
A ti si promašio poentu. Sve te steam zezalice su cash grab i oslanjaju se na mračnu stranu ljudske psihologije i koriste fore, koje koriste i narko-dileri kod prodaje svog "novog proizvoda". Prvo su bili "ačivmenti" koji ni čemu ne služe. Onda je bio market koji upravo nagrađuje one koji najmanje ulažu(na siću) jer to i Valve-u odgovara(nije isto kad uzme 1 cent od 5 centi iliti 20% ili kad uzme 1 cent od 20 c)
I steam itekako je koristio/koristi monopolisticke strategije.Nekad su npr. popusti,kod "rasprodaja" bili mnogo veći.Jedino što valja kod steama je community tj forumi,al zapamti ,forumi bi se pojavili sami na netu, sve i da nisu oficijalni.

Od svih tih zezalica/navlakuša koje Steam koristi ,meni je odavno muka.

Mnogo više volim kad uzmem igru, da je "izuživam" i kad završim da više ne mislim na igru.A ne da se bakćem oko achievementa i prodaja karata. Ne znam ,možda neko ima beskonačno slobodnog vremena da sve to radi,ali i sve da ima ne vidim svrhu tj "lijepu stranu toga"

Što se tiče Epica-imaš štrik kod kupovine, i u svoj mail pod search stavi "epic games" i eto ti lista kupovina.

I da nemislis da sam neki anti steam freak,imam preko 200 igara na steamu.

Akumu
23.4.2020, 17:09
Legitimitet ne može da se poredi, a igre sa torenata ne dobijaju apdejte, tako da je poređenje ne nategnuto, nego skroz besmisleno.

sp01
23.4.2020, 17:14
Verovatno nisi odavno torentovao, ali dobijaju apdejtove. Nekada i odmah - dan nakon zvanicnih.

DeCoy
23.4.2020, 17:42
Evo vam jedan combo breaker na raspravu - For the King (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/for-the-king/home)

Sledeće sedmice Amnesia (po n-ti put) i Crashlands...

Dantheus
23.4.2020, 17:50
Samo mi nije jasno zašto vi odgovarate na ovakve poruke

Шта друго да очекујеш од овдашње Steam секте...

kad je očigledno da lik troluje i provocira...

sp01
23.4.2020, 18:19
Па и не баш, када се узме све у обзир. А и само DeCoy је одговорио. ;)

simke85
24.4.2020, 20:57
Obožavaoci Valve/Steama, shvatite, ima i nas kojima Steam jeste primarna platforma, koji su jedino kupovali igre na njemu, samo jednu na GOG-u sam kupio iako je objektivno još bolja platforma od Steama, imam 300 i nešto igara na Steamu a kada su se delile besplatne igre za njega uzimao sam samo one koje sam mislio da ću sigurno igrati ili koje sam igrao i voleo ranije (u prevodu, preko 95% igara koje su se delile besplatno na njemu ili na raznim drugim sajtovima nisam uzeo, a ipak imam ogromnu biblioteku, pre svega napunjenu mojim omiljenim igrama dok sam igrao piratske kopije, koje sam u većini slučajeva kupio, priznajem, na popustima). Kupujem i dalje igre za Steam, evo pre nedelju dana sam kupio Resident Evil 4 ključ na cdkeys jer sam se uplašio kada su najavili njegov remaster pa da će originalna verzija možda biti uklonjena sa Steama. Želeo sam da imam i to remek delo u mojoj Steam i zapravo glavnoj gaming biblioteci.

Sve u svemu, i ja sam u neku ruku ipak Steam fanboy, da nisam, prešao bih na GOG. Ali opet, uzeo sam skoro sve besplatne igre na Epicu jer su maltene sve bile kvalitene. Ali opet vidim i mnoge negativne stvari koje je Steam/Valve uveo i radi i danas (free to play igre, achivementi, kartice, budženje Steam profil broja, 30% prihoda od publišera, skoro 10 godina bez svoje prave igre, Dota 2, *****avanje fanova Half-Life serijala sa Half-Life 3,...) I smešno mi je ovo spamovanje ove teme sa mržnjom prema Epic luncher-u i klanjanju Steamu od strane moderatora ovog foruma. U mojim i u očima svakog normalnog niste ništa mnogo bolji od fisfikus-evih nebuloza o prvim igrama na Steamu, finansiranju Valve-a od strane Pentagona i patriotizmu.

Roronoa Zoro
24.4.2020, 21:09
meni samo nije jasno zašto se obvičan čovek/korisnik toliko hvata za taj procenat? kao da su vaše pare. kao sony i M$ nemaju procenat i nitendo za igre koje nisu njihove. na konzolama mora da se plaća pretplata da bi se online igralo, a to niko ne pominje, a to su vaše pare.

epic ne koristim, ali jesam uzimao ubi igre, jer se one i kače na njihov app svakako. ostale su klasične drm free igre, jer epic app samo da se skinu i to je to.

M.C.
24.4.2020, 21:17
Ali opet vidim i mnoge negativne stvari koje je Steam/Valve uveo i radi i danas (free to play igre, achivementi, kartice, budženje Steam profil broja, 30% prihoda od publišera, skoro 10 godina bez svoje prave igre, Dota 2, *****avanje fanova Half-Life serijala sa Half-Life 3,...)

Ja ovde ne vidim ništa objektivno negativno, osim tih 30% koji koriste i drugi, a Valve to nadomešćuje mnogim quality of life stvarima na platformi i konstantnom unapređenju. Ako, Sony, Apple i ostali smanje njihov harač onda da povedemo polemiku i za Steam. Kozmetika i stvari oko profila koje ti možeš da koristiš a ne moraš ne mogu nikako biti negativne, već pozitivne ili neutralne u zavisnosti od tvog gledišta.
Ono što po meni jeste veoma negativno je puštanje svega i svačega u radnju, najveće đubre se objavljuje bez ikakve kontrole. Definitivno mi se više sviđa stari sistem, mada i on nije naivan - imamo primer GOG koji je npr. odbio odličan Heaven's Vault (https://store.steampowered.com/app/774201/Heavens_Vault/) pa se posle predomislio, a to nije jedini primer.

dex3108
28.4.2020, 19:12
https://i.imgur.com/XardcJC.png

https://twitter.com/EpicGames/status/1255181096377032706

ogisha
28.4.2020, 21:07
Ovo će imati smisla jedino ako budu poklanjali baš jake igre do 21. maja.

water wizard
28.4.2020, 21:50
nije teško minut posla, ali za botove će biti teže, besplatane igrice su ih sigurno privukle

DeCoy
28.4.2020, 22:01
Ne dele se ključevi, tako da je aktivnost botova relativno slaba.

water wizard
28.4.2020, 22:09
može valjda da se proda ceo account?

DeCoy
28.4.2020, 23:21
Ne isplati se. Botovi uglavnom ni ne skupljaju ključeve sa giveawaya da bi se prodavali na malo, takvi ključevi se đuture prodaju trećoj strani da bi se ponovo organizovao giveaway i tako promovisao neki levi sajt.