Prikaži potpunu verziju : Epic Game Store
Uplašio se Valve da će svaki veći izdavač da napravi svoj store...
https://www.rockpapershotgun.com/2018/12/01/steam-taking-smaller-sales-cut-from-bigger-games
..i evo razloga za promene:
https://www.unrealengine.com/en-US/blog/announcing-the-epic-games-store
https://www.gameinformer.com/2018/12/03/tim-sweeney-answers-questions-about-the-new-epic-games-store
Ukratko:
* 12-88% share (naspram 30-70% kod Steam, Origin, Ubisoft, ...)
* Timovi koji koriste UE4 neće plaćati 5% na igre koje prodaju preko ove prodavnice
* Privatni support ticketi za rešavanje problema (umesto da se piše po forumima i recenzijama)
* 10.000+ youtubera/twitchera koji će moći da zarade % od reklamiranja igre
* Postojeći Epic Games launcher već updateovan, izgleda fino
Mukice, misle da će Fortnite ludilo doveka da traje :rolleyes:
Sve su objasnili osim najbitnije stvari, sta korisnici imaju od svega toga? :D
Davaće novu igru za dž svake dve nedelje tokom cele 2019. S obzirom na uslove koje nude developerima, ne bi me začudilo da bude dobrih igara. Ako bih se kladio - a ne kladim se - rekao bih Stardew Valley među prvima ima da osvane u ovoj radnjici.
Drugo, lightly curated store, nešto između gog i steam ako sam dobro shvatio. Videćemo. EGL je osvežen, lepo izgleda, radi... uvozi prijatelje sa steama čak... probajte sami.
Ne bih bio pesimista unapred, Epic zna šta radi, a koliko sam uporedio, izgleda da su isplanirali sve što su manji/srednji/veliki indie devovi tražili (da ne kažem, molili) od Steama dve godine unazad ako ne i duže. Kao da je Galojkin čučao na Steam forumu i prisluškivao kujući mračni plan.
Daje i GOG igre za dzabe vec godinama (imam skoro 100 igara tamo) i nikad nista kupio nisam. Druga stvar Steam je i dalje jedina platforma koja nudi regionalne cijene za veliki broj regiona i podrsku za lokalne valute za veliki broj trzista. Epic Store nece imati recenzije (super za developere, ogroman minus za mene kao korisnika), Epic Store nece imati javni prostor za komunikaciju izmedju developera i korisnika (Steam Forum aka Community Discussions su u 90% slucajeva smece ali onih 10% znaci mnogo, barem meni). Ako i ovo je veliko ako Epic dozvoli prodaju kljuceva van Epic Store-a (i pod uslovom da imaju istu politiku kao Valve gdje nece uzimati profit od prodatih kljuceva) 12% nece biti dovoljno za 3rd party prodavce kljuceva poput GMG-a.
O Steam specificnim stvarima poput integrisane podrske za gamepad, Steam Link, Proton-a za Linux igrace... Necu ni da pricam. Sve u svemu i dalje mene kao potencijalnog korisnika zanima kakve cu ja koristi imati. Eto UPlay ima neku prednost npr. za 100 UPlay bodova dobijes 20% popusta na Store-u.
Epic je sinoc pokazao svoje pravo lice. Ashen igra koja je bila na Steam-u sa datumom izlaska 2018 je izasla ekskluzivno na Epic Store-u dok je Steam verzija dobila TBD datum izlaska. I osim toga igra je promovisana kao Play Anywhere naslov na Windows Store-u sto vise nije.
Developers Satisfactory-ja su otisli korak dalje I uklonili igru sa Steam-a prije par dana bez ikakve najave, da bi sinoc najavili kako izlazi ekskluzivno na Epic Store-u. Sto je najsmjesnije beta koja je u toku se testira na Steam-u.
Jos par igara koje su vec na Stram-u ce biti uklonjene I izace kao Epic Store ekskluzive. Tako da Epic smatra da si konkurentan ako platis developerima da obrisu igru sa jedne radnje I izbace je na drugoj. I da napomenem kao sto sam pretpostavio Epic Store nema regionalne cijene tako da igre u Juznoj Americi I Rusiji kostaju koliko u US jer Epic Store samo trguje u USD valuti.
Neka je ovim Indie developerima sa srecom ali igraci nece zaboraviti ovaj potez tako lako.
Mukice, misle da će Fortnite ludilo doveka da traje :rolleyes:Valve je mislio da će Steam ludilo da traje doveka. Od firme koja je napravila i izdala Orange Box (5 nestvarno kvalitetnih i originalnih igara po ceni jedne) došli su dotle da izdaju i prave Artifact (zakasnela reakcija na nekadašnju popularnost Hearthstone-a koji je, ne mogu da verujem kako, PayToPlay, almost every time, ne P2W ili posveti život samo tome kao Hearthstone, a ja mislio da je Blizzard postao greedy) i Battle Royale igru.
Ja sam, a siguran sam i mnogi, došao na Steam i krenuo da legalno kupujem igre prvo jer sam hteo da im se odužim za sve Half-Life-ove i Portale koje sam obožavao kao klinac, današnji klinci obožavaju Fortinite i otići će na taj Epic Store i preko njega kupovati druge igre, a Valve-u će ostati matorci koji su zavisnici od kockanja, skupljanja digitalnih igara, digitalnih in game itema-a, skupljanja virtuelnih kartica i bedževa za svaku igru i budženja broja koji stoji pored imena na Steam profilu. Ali takvih će biti sve manje, jer nove generacije neće ni znati ko je Valve, jer su prvo prestali da prave igre a sada zakasnelo i imitiraju sve što je popularno. Uspelo im je donekle sa Dota 2 (iako ih je LoL zapravo oduvao) jer su kupili popularno ime, i još uvek imali mnogo fanova koji su voleli njihove prethodne igre, ali više neće. Izdvajali su se nekada kvalitetom i velikodušnošću, a sada su samo još jedna greedy kompanija koja se nada da će doveka milkovati zaluđenike.
Epic ce poklanjati po jednu igru svake 2 nedelje tokom 2019. Prve 2 igre su Subnautica i Super Meat Boy.
The store will also feature one free game every two weeks throughout 2019. Epic is funding these free releases so you always have something new to come and check out. The first free game will be Subnautica, available from Dec 14th to Dec 27th, followed by Super Meat Boy from Dec 28th to Jan 10th.
Lepo su smislili da Epic plaća poklonjene kopije, a ne poklanja ih developer/izdavač, jer se tako negira Valve-ova klauzula da ako izdavač nedge deli igru za džabe, to isto u dogledno vreme mora da uradi i na Steamu.
Npr. trenutni CoH2 promo na Steamu, a pre par meseci bio na Hunble Bundle.
Valve je mislio da će Steam ludilo da traje doveka. Od firme koja je napravila i izdala Orange Box (5 nestvarno kvalitetnih i originalnih igara po ceni jedne) došli su dotle da izdaju i prave Artifact (zakasnela reakcija na nekadašnju popularnost Hearthstone-a koji je, ne mogu da verujem kako, PayToPlay, almost every time, ne P2W ili posveti život samo tome kao Hearthstone, a ja mislio da je Blizzard postao greedy) i Battle Royale igru.
Ja sam, a siguran sam i mnogi, došao na Steam i krenuo da legalno kupujem igre prvo jer sam hteo da im se odužim za sve Half-Life-ove i Portale koje sam obožavao kao klinac, današnji klinci obožavaju Fortinite i otići će na taj Epic Store i preko njega kupovati druge igre, a Valve-u će ostati matorci koji su zavisnici od kockanja, skupljanja digitalnih igara, digitalnih in game itema-a, skupljanja virtuelnih kartica i bedževa za svaku igru i budženja broja koji stoji pored imena na Steam profilu. Ali takvih će biti sve manje, jer nove generacije neće ni znati ko je Valve, jer su prvo prestali da prave igre a sada zakasnelo i imitiraju sve što je popularno. Uspelo im je donekle sa Dota 2 (iako ih je LoL zapravo oduvao) jer su kupili popularno ime, i još uvek imali mnogo fanova koji su voleli njihove prethodne igre, ali više neće. Izdvajali su se nekada kvalitetom i velikodušnošću, a sada su samo još jedna greedy kompanija koja se nada da će doveka milkovati zaluđenike.
Pricas o zaludjenicima a Fortnite malo malo u naslovima se pominje kao ozbiljan problem kod mladih I u kontekstu zavisnosti. Fortnite je vise novca izvukao od roditelja nego sve Valve igre zajedno.
Baš me briga za Epic i Fortnite, ne hvalim Epic, nikada ih nisam voleo, već kritikujem Valve jer sam njih voleo. A Valve je kada je Team Fortress 2 postao F2P i stvorio to zlo koje sada uništava industriju u vidu Fortnite.
Baš me briga za Epic i Fortnite, ne hvalim Epic, nikada ih nisam voleo, već kritikujem Valve jer sam njih voleo. A Valve je kada je Team Fortress 2 postao F2P i stvorio to zlo koje sada uništava industriju u vidu Fortnite.
O cemu ti pricas? F2P igre su postojale I prije I nakon sto je Valve odlucio da TF2 bude F2P. Da Valve nije kreirao Steam I odigrao veoma bitnu ulogu u spasavanju PC platforme pocetkom 2000-te mi bi sad vjerovatno koristili PC za Excell I nista vise. Valve je ucinio mnogo toga za PC platformu tako da pljuvati Valve I Steam zato sto nije izasao HL3 je nebulozno.
Sass Drake
7.12.2018, 11:14
Lepo su smislili da Epic plaća poklonjene kopije, a ne poklanja ih developer/izdavač, jer se tako negira Valve-ova klauzula da ako izdavač nedge deli igru za džabe, to isto u dogledno vreme mora da uradi i na Steamu.
Npr. trenutni CoH2 promo na Steamu, a pre par meseci bio na Hunble Bundle.
I prije toga u februaru dijeljen besplatno tokom Make War Not Love 5 događaja.
...Super Meat Boy.
Plus, objavljuju nastavak SMBF https://www.epicgames.com/store/en-US/product/super-meat-boy-forever/home
E sad, ako zanemarimo nas matore koji smo se davno navukli na Steam zbor rasprodaja, lakoće korišćenja itd, pa imamo ogromne biblioteke i friend liste i sve uhodano... a voleli smo HL2/TF2/L4D/Portal... Uporedite to sa klincima koji imaju 12-14 godina danas, koji za te igre nisu ni čuli al' pikaju Fortnite redovno, koji na Steamu mogu da otvore samo limited account gde ne mogu ni da dodaju prijatelje, a "Fortnite launcher" će im dati 25 besplatnih igara tokom 2019. godine...
Za šta će se oni vezati, za Steam koji je gotovo neprijateljski prema novim članovima (sve razumem, mora zbog spammera/botova, keš ili hvala lepo) ili tamo gde im je omiljena igra + im daju besplatno strava igre cele godine.
Ja znam, jer sam pričao sa učenicima i mnogi su sa radošću već najavili da će obrisati Steam jer im više ne treba, iako ja za svaku NG poklonim svima ključeve za neke random male "age appropriate" igre.
Dakle, za nas - verovatno je opterećenje i razvodnjavanje scene uz opasku da konkurencija može da pogreje zagoreli steam - za njih "buduće mušterije" je to lepota neviđena.
Pa to, Epic ni ne cilja da preuzme mušterije sa Steama, Origina... več da dodatno unovči armiju balavaca koji igraju Fortnite. Kažem Epic, a mislim na Tencent.
Prvo ako Epic cilja Fortnite publiku onda cilja tinejdzere. Otkud tinejdzerima novac za kupovinu? Ako cialjaju Fortnite publiku tesko da ce da uvale igru od 40$ koja traje 10 sati klincu koji je vec utukao 1000 sati u Fortnite za dzabe. Prosjecnog Fortnite igraca boli patka za Ashen.
Onda i ja sam razgovarao sa korisnicima, oni iz Rusije i Juzne Amerike su dobili srednji prst npr. Epic ima i Early Access igru koja ce izaci, a nemaju ni mogucnost da korisnici ostave recenzije ni forum gdje mogu da ostave feedback . I sta onda? Kako bilo ko da sazna u kakvom je stanju igra 6 mjeseci nakon izlaska u Early Access?
Slucaj Ashen, Microsoft mjesecima promovise igru kao Play Anywhere, Igra mjesecima ima Steam stranicu, developeri najavljuju izlazak ove godine. Boom dodje dan izlaska, Steam stranica dobija TBD datum izlaska, igra vise nije Play Anywhere i izlazi samo za Xbox na MS Store-u i ekskluzivno na Epic Store-u.
Slucaj Genesis Alpha One, Prije manje od mjesec dana na Steam-u objavljen datum izlaska, igra se testirala na Steam-u vise od godinu dana, djeljena YouTuber-ima putem Steam-a, promovisana na Steam-u. Sinoc boom uklonjen datum izlaska za Steam, developeri kazu ne znamo kada ce izaci za Steam, kupite na Epic Store-u izlazi u Januaru.
Slucaj Satisfactory je jos ekstrimniji, nakon sto su mjesecima imali Steam Store stranicu i sve updat objavljivali na Steam forumo prije par dana tiho uklonise Steam stranicu i onda juce najave Epic Store ekskluzivnost.
I tako dalje. Niko od developera se nije ni udostojio da objavi zvanicni update nakon sinocnje najave, svi cute.
Placanje ekskluzivnosti za svoju radnju je jedan od najgorih nacina da privuces korisnike na otvorenoj platformi kao sto je PC. Ili budi neko i nesto i finansiraj igre od pocetka pa do kraja ili ponudi nesto sto jos niko nije ponudio na trzistu.
Eno i Bethesda izgleda hoce da prebaci RAGE na Bethesda Launcher. Mislim kako ih nije sramota nakon Fallout 76 katastrofe?
MEni se sve cini da PC platforma polako ide ka dnu gdje ce piratizovanje ponovo da postane najlaksi nacin igranja igara. Isto se desava i sa filmovima i serijama, svi oce svoje servise i svi gledaju sebe, a zaboravljaju korisnike od kojih zive.
Dex, pare se najlakše muzu od dece, u većini slučajeva roditelji kupuju sve što traže, ili im čak daju debitnu karticu, samo da bi im se skinuli sa one stvari i sedeli za kompom.
Dex, pare se najlakše muzu od dece, u većini slučajeva roditelji kupuju sve što traže, ili im čak daju debitnu karticu, samo da bi im se skinuli sa one stvari i sedeli za kompom.
Welcome to the 21st century, where parents hate spending time with their own kids and would pay micro-transactions to avoid that "dirty grind". :dedica:
Jbg, jeftinije je od internata.
Cracked But Whole
7.12.2018, 19:10
Eno skoro je objavljena lista ko od tjubera zarađuje najviše para, i na prvom mestu je sedmogodišnji klinac.
Tačnije, on je zvezda te neke emisije gde ga roditelji snimaju dok se on igra s nekim igračkama
22 miliona dolara, braćo :D
Roditelji će uvek kupiti igračku ili čak i tablet, tutnuti u ruke deteta i otarasiti se obaveze da ih stalno nadgledaju.
A sve te dečije igračke i drangulije su skupe ko đavo.
Imam braću od tetke koji su tipa četvrti i sedmi razred, više puta su kupovali i tražili od rođaka da im kupuju 20$ kartice za ps store, da bi mogli da kupuju skinove u Fortniteu, i šta već se može kupiti tamo xD
Realno, sve za decu je skupo. Ja sam juče tražio poklon za dete 15-18 meseci, ne biste verovali da je drveni vozić $20, one plastične gluposti što govore "cow cow chicken" kad ih dete pipne su tu isto, a plišane mede još skuplje.
Nemam dece za sad, al' i sam pogled na cene bebi-odeće mi ledi krv u žilama. Jeftinije je kupovati svaku igru duplo na steam/epic nego jednom u par meseci novo odelce za dete koje raste.
Lm, da završimo off...
Razumijem ja sve to i da citav svijet polako ide dodjavola ali to nije razlog da cutim. Ja vec godinama odbijam sestri *koja je stariaj 7 godina od mene) da povezem karticu za njen Google Play nalog (jer ja upravljam svim porodicnim nalozima jbg sta ces) jer znam koliko bi novca spiskala na gluposti.
Imam 2 mala necaka (sreca nisu jos dostigli doba za video igre) koje cu vjerovatno ja uvoditi u svijet gaming-a i stvarno necu da odrastaju u svijetu gdje korisnik treba samo da cuti i daje novac.
Meni licno vise launcher-a nije problem, sve Ubisoft igre imam samo na UPlay-u npr. Ali tu je izbor da li ces Ubisoft igru uzeti na Steam-u ili negdje drugo pa aktivirati na UPlay. To je prava konkurencija. Epic je bukvalno zasao, otvorio novcanik pun $$$ i rekao developerim ovo je vas ako predjete kod nas.
Jos nesto, Eni dajem ti zadatak da odes i trazis objavis novu igru na Epic Store-u pa javi kako si prosao.
Goblins and Coins 2: Whole Lotta Coins - Epic Store ekskluziva :D
Pfff, GnC2 je od prvog dana prilagođen Steam arhitekturi i drm-free varijanti, sumnjam da bih i pokušao da ga gurnem na epic store... Ne verujem ni da bi ga primili sve i da probam.
Nego mi je zanimljiv Valve odgovor - očigledno planiran nešto ranije kad su saznali za ovo - a saznali su sigurno bar mesec pre nas ostalih - da CSGO postane f2p i dobije "nekakav" battle royale mod... Nekako mi deluje promašeno skroz. Da ne kažem "sklepano na brzinu za manje od mesec dana".
Ni jedan ozbiljniji izdavac nece menjati Steam za Epic store cisto iz razloga jer im je bolje da uzmu 70% na milion korisnika i kopija nego 90% na deset korisnika...a ako se se vide reakcije ljudi po internetu toliko ce Epic i imati korisnika...hur dur za jos jedan kvazi Steam killer . A da ne spominjem budalastinu oko regionalnih cena...Epic je previse zagrizao
Sa druge strane mozda Epic i bude imao uspeha sa digitalnom prodavnicom, za nekoliko godina ako naprave solidnu bazu, sto se naravno nece desiti jer ljudi zaboravljaju da iza Epic-a stoje Kinezi i ako ne bude bilo velike love ima da batale game store brzinom kojom su batalili rad na Paragon i UT igri
Što se tiče ovih ekskluziva, Journey i slično... uveren sam da su samo timed exclusives, tj da će se ipak pojaviti na Steamu posle 1/3 meseci.
Nego, ako ćemo se baviti proricanjem, šta mislite koliko dugo ćemo čekati "Humble Epic Store Bundle"? Mart? Jun?
Što se tiče ovih ekskluziva, Journey i slično... uveren sam da su samo timed exclusives, tj da će se ipak pojaviti na Steamu posle 1/3 meseci.
Nego, ako ćemo se baviti proricanjem, šta mislite koliko dugo ćemo čekati "Humble Epic Store Bundle"? Mart? Jun?
JEsu timed ekskluzive sto je vec potvrdjeno ali je odvratan potez Epica. Nisu mogli da se takmice sa samom radnjom pa su odlucili da pribjegnu konzolaskom nacinu privodjenja korisnika. I cini se da svi koji su objavili igre na Epic Store-u nemaju pravo da spomenu Steam uopste. Par developera je izbacilo izjave is ni jedna nije spomenula Steam samo stoji "other platforms". Eto dokle su potencijalno isli.
Nece biti Bundle-a uskoro jer Epic placa mjesecno 2 igre da izadju dzabe na Epic Store-u.
Kad smo kod plaćanja, pola planete je u fazonu "ako nema regionalnih cena ostajem na steamu", ali recimo nama odavde kojima su i EUR i USD strane valute, a USD nam je povoljniji, najčešće ne odgovara da plaćamo EUR1 cene na steamu od kako su ukinuli EUR2 a drže nas u EUR zoni.
Da, kupovina ključeva je povoljnija bla bla, samo kažem, šta ako Epic store nam da bolje cene tako što će biti iste al' u dolarima? Ili ako napravi regije ili čak po državama cene, pa dobijemo odličan popust za Srbiju?
Microsoft već ima taj sistem, npr. Office365 košta 7+ dolara, al kad se izabere srbija onda se plaća samo 5 mesečno. Sa uključenim PDV.
Roronoa Zoro
8.12.2018, 17:14
steam/valve-u tj. nama bi odgovarao istočno-evropski region sa blažim cenama, tipa nešto izbeću ovih sad i ruskih/cis cena.
Kad smo kod plaćanja, pola planete je u fazonu "ako nema regionalnih cena ostajem na steamu", ali recimo nama odavde kojima su i EUR i USD strane valute, a USD nam je povoljniji, najčešće ne odgovara da plaćamo EUR1 cene na steamu od kako su ukinuli EUR2 a drže nas u EUR zoni.
Da, kupovina ključeva je povoljnija bla bla, samo kažem, šta ako Epic store nam da bolje cene tako što će biti iste al' u dolarima? Ili ako napravi regije ili čak po državama cene, pa dobijemo odličan popust za Srbiju?
Microsoft već ima taj sistem, npr. Office365 košta 7+ dolara, al kad se izabere srbija onda se plaća samo 5 mesečno. Sa uključenim PDV.
Isto tako ako developer dobija 88% to teoretski znaci da bi mogli vec u startu postaviti manju cijenu i opet dobijati vise ali evo prve igre izasle, cijene iste. To je citava poenta ove price Valve je okrenut ka musterijama, Epic ka developerima. Sve sto nude je u korist developera, a nista u korist musterija.
Svaka konkurencija je dobro došla pa i ovakva što se mene tiče. Tržište će pokazati hoće li opstati. Po meni ako budu iste cene kao na steam-u nemaju šta da traže na tržištu. Mada kako je neko već napisao dolaze nova vremena i novi klinci pa ko zna šta će biti.
Ovo trenutno nije konkurencija. Konkurencija bi bila da su igre izasle na obe radnje i da je EPic Store privukao korisnike ili nizom cijenom ili boljom uslugom.
Isto tako ako developer dobija 88% to teoretski znaci da bi mogli vec u startu postaviti manju cijenu i opet dobijati vise ali evo prve igre izasle, cijene iste. To je citava poenta ove price Valve je okrenut ka musterijama, Epic ka developerima. Sve sto nude je u korist developera, a nista u korist musterija.
Je l' ti palo na um da možda neko uslovljava developere da cene na svim radnjama gde se prodaju budu iste? Pod izgovorom da se zaštite mušterije.
Je l' ti palo na um da možda neko uslovljava developere da cene na svim radnjama gde se prodaju budu iste? Pod izgovorom da se zaštite mušterije.
Kako onda mozes da uzmes igru na GMG-u jeftinije na dan izlaska?
Možeš jer se GMG odriče svog dela provizije zarad većeg popusta. Cena bez popusta je svuda ista, to je bitno za EK.
Svaka konkurencija je dobro došla pa i ovakva što se mene tiče.
Ovo nije konkurencija, ovo je segmentiranje tržišta. Fanatical, Humble Store, WingameStore, 2Games, GamersPlanet, GMG... to je konkurencija Steamu.
Ekskluzivnost je vjerovatno godinu dana. BArem za Rebel Galaxy Outlaw
Q) So that means it’s not going to launch on Steam or GoG? What gives?
A) Yes, Rebel Galaxy Outlaw is going to be exclusively on the Epic Store for a while. Eventually it’ll make its way elsewhere. (Console releases are not tied to this)
Q) You’re being a coy bastard. How long, and don’t be a weasel.
A) 12 months from launch.
Q) Exclusives are anti-consumer, why would you do this? (you monster)
A) OK, so that’s a little complicated. And our answer is long-winded. Bear with us.
So, before Valve and the 70/30 split it was pretty darn rough to be an indie (both in terms of royalty share and in terms of the ability to sell things without a publisher). We can all thank Valve for using their leverage to make that happen, and usher in the era we have now. We think it’s safe to say that a large percentage of the games made today wouldn’t exist without it.
Epic is using their leverage to push that even farther, to 88/12. That’s another whole strata of developers who can survive.
Would we like that to become the new standard?
Yes.
Can that be done without leverage?
No.
Is some form of exclusive content required to get the momentum to make that happen?
Yes.
And we’re willing to get on board to make that happen. The only way this gets any traction is with some exclusive content and we’re willing to be one of the canaries in the mineshaft.
Do we hope there is a big upside for us? Sure. That’d be amazing. But we also hope this is the start of establishing a new standard.
Q) OK, maybe this is good for developers, but how is this good for customers? (still a monster)
A) From our standpoint as customers, a curated store with a more limited selection of quality games is a plus. Having the ability for you to share your emails with us (optionally) so we can communicate directly with you is hopefully also a plus for you. Competition for Steam is a plus. And in the longer term, achieving Epic’s goals on the royalty front means more developers succeeding and surviving and making more good stuff. That’s a longer play, but we think it’s still meaningful.
Moreover, it doesn’t remove Steam or other stores from the equation. We’ve all got big Steam libraries that aren’t going anywhere. Yes, this is exclusive right now, but that’s all sort of bound up in the store’s launch and this specific point in time.
https://rebel-galaxy.com/rebel-galaxy-outlaw-launching-on-epic-games-store-qa/
perablenta
9.12.2018, 9:10
Mene ne pogađa, ja kupujem igre 12-18meseci posle izlaska.
Možeš jer se GMG odriče svog dela provizije zarad većeg popusta. Cena bez popusta je svuda ista, to je bitno za EK.
Ovo nije konkurencija, ovo je segmentiranje tržišta. Fanatical, Humble Store, WingameStore, 2Games, GamersPlanet, GMG... to je konkurencija Steamu.
Čekaj onda su i Origin,Uplay,Battle.net isto segmentacija tržišta a ne konkurencija?
Znači Steam je prvi počeo i niko više ne treba da se bavi tim poslom?
Origin jeste, uPlay nije, jer Ubi nudi i Steam verzije za svoje igre. Konkurencija je kad jesdnu te istu stvar možeš da kupiš na više mesta, segmentacija je kad jednu stvar možeš da kupiš samo na jednom mestu, drugu na drugom mestu...
U ovom slučaju crossplatform je odlična stvar, kao što radi Ubi ili kao što neki devovi povremeno obezbeđuju DRM-free verzija svojih igara na GOG-u za vlasnike istih na Steamu.
Znači samo steam treba da prodaje video igre i niko više
Znači samo steam treba da prodaje video igre i niko više
Znaci ti ne znas da citas.
Znaci ti ne znas da citas.
Vrло могuće
Ne, čitamo mi dobro, vi bi ste hteli da samo Steam prodaje igre jer ste fanboyevi Valvea i Steam-a.
Gdje je ko rekao da Steam samo treba da prodaje igre? Uporno tvrdimo da bi se igre trebale prodavati na svim platformama istovremeno pa neka igraci odluce gdje ce kupiti. Nema konkurencije ako proizvod mozes kupiti samo na jednom mjestu.
Segmentacija tržišta na ovakav način putem ekskluziviteta je nešto najgore za krajnje korisnike tj. nas. Ekskluzivitet nikad, ali NIKAD nije doneo niže cene i slobodu izbora. Bukvalno si primoran da nešto plaćaš samo po jednoj ceni i to možeš da kupiš samo tako ili nikako. Otvorenost platforme je ono što vodi ka boljitku za korisnike a ne nasilna segmentacija.
A ja sam mislio da ljudi ovde imaju makar trunku pameti, ali jbg.
Da li je tebi konkurencija kada prodavnica pored tebe prestane da prodaje jogurt koji se od sada ekskluzivno prodaje u novotovorenom šopu na 20 kilometara od tebe, a po istoj ceni kao i ranije. Možda tebe ne mrzi da ideš tih 20km, ali eto mene mrzi, navikao sam na ovu prodavnicu i želeo bih da i dalje mogu da kupujem jogurt u njoj.
Zdrava konkurencija bi bila da se jogurt i dalje prodaje u obližnjoj prodavnici, dok je u onoj dalekoj, novootvorenoj 20 % jeftiniji, pa kupac ima izbor, za razliku od prethodnog primera gde te neko prisiljava da kupuješ tamo gde on hoće.
Ono kad nemas argumente i ne zelis da citas pa se ponavljas i na kraju tipicno "vi ste fanbojevi"...sooo predictable
konkurencija je dobra stvar ali epic store nije konkurencija valve-u njima su konkurencije ovi key reseler sajtovi (mislim da je neko vec to pomenuo na prethodnim stranama) i to su cinjenice...ali dzaba dalja rasprava sa pojedincima :odoK:
Valve je sam stvorio konkurenciju jer uzima 30% od celokupnih prihoda svim developerima
Valve je sam stvorio konkurenciju jer uzima 30% od celokupnih prihoda svim developerima
Svi ostali osim Epic Store-a i itch.io uzimaju identican procenat I nude mnogo manje od Valve-a. Indie developeri se zale na vidljuvost na Steam-u, a Epic ce to da popravi tako sto je platio najpoznatije indie developere koji taj problem nemaju da izbace igre ekskluzivno na Epic Store.
Druga stvar je to sto niko od developera nece da podjeli koliko zapravo pregleda imaju njihove stance. Evo Firewatch developer je podjelio tu informaciju
https://twitter.com/thatJaneNg/status/1072005678653304832?s=19
E sad uporedite to sa cijenom reklamiranja online
https://twitter.com/thatJaneNg/status/1071996624430280704?s=19
Pa izracunajte koliko bi vas kostalo da platite sav taj marketing.
Valve nema skoro nikakve troškove za taj "marketing", a Steam prodavnica je toliko puna da ne verujem da to uopšte utiče na popularnost najpopularnijih indi igara, već te se te igre izdvoje marketingom negde drugde i svojim kvalitetom.
GOG nudi mnogo više od Steama, mnogo bolje podržavaju igre (skoro uvek sve radi i na najnovijim Windowsima) i sve igre su DRM free.
Ali u svakom slučaju 30% je mnogo, i tu svi (Valve, Apple, Google pa i GOG) nepošteno zarađuju ogroman novac na uštrb znoja i krvi developera zato što imaju veliku bazu klijenata koji već imaju mnogo igara na njihovim nalozima ali i mnoštvo fanbojeva, kao i mnoštvo neinformisanih ljudi (u slučaju Apple-a i Googla). I znam da će nažalost i Microsoft i Epic da dignu procente ako naprave dovoljno veliku bazu, ali mi je, iako imam preko 300 igara na Steamu, drago što polako gube nedodirljivi status koji ih je od jedne od najboljih firmi pretvorio u jednu od najgorih. Ovim ipak na kraju i mi koji smo većinom na Steamu najviše dobijamo, možda će Valve smanjiti taj ogromni harač developerima što znači još bolje igre i više dobrih igara, a možda će i ponovo rešiti da prave kultne igre a ne pljaškaške kao Artefact, mada sumnjam, i previše su veliki postali i i previše su se opustili. Kao što ni EA nikada neće postati dobra kompanija, tako najverovatnije ni Valve nikada više neće.
Dok Valve nije došao i "opljačkao" indie developere, ti isti nisu imali teoretske šanse da se pojave na igračkoj sceni. Nemam ja ništa protiv toga što Epic nudi bolje uslove za developere, svaka čast štaviše, nego je problem što se služe pederskim metodama poput ekskluziva.
Kad je Microsoft obljavljivao ekskluzive na Windows Store-u svi su ih pljuvali, sad Epic uradi isto to i postaje novi mesija gejming sveta...
Ne kažem da je Epic mesija, nego da se Valve otrgnuo kontroli. Uradio je Valve mnogo toga odličnog u industriji, ali to ih ne amnestiše za ovo loše što već dugo rade
Ljudi misle da kad neko otvori onlajn prodavnicu, da će ona da traje večno. Pronađite kako su se proveli (https://www.google.com/search?q=direct2drive+fiasco&ie=utf-8&oe=utf-8) ljudi koji su kupovali na Direct2Drive. Ne kupuje niko kod Valvea zato što ih obožava, nego zato što između ostalog imaju toliki prihod i bazu korisnika da će pre Srbija da bankrotira i zatvori "radnju" nego Valve.
Eh, da je samo D2D. Propao je i ImpulseDriven, pa Desura, od novijih. D2D se malo ko seća (ja sam i sam imao 2 igre kod njih uzete... al' su obe imale steam key, srećom).
Realno, prodavali su indiji na netu davno pre Steama, koristili fastspring ili kako se već zove, ali... u to vreme cena najobičnije indie igre je bila tipa $15-25, fastspring je uzimao nekih 50% na uslugu naplate i ovoga što steam radi za 30%... a dobijao se drm-free download bez achievementa, prijatelja itd (najsličnije današnjem humble widgetu koji se ubaci na sopstveni sajt).
Malo mi ne da mira ipak ova konstatacija da su HiB, GMG, Fanatical i drugi "key reselleri" konkurencija Steamu.
Ne bih se složio, jer oni i kad prodaju igru umesto Steama... u suštini jačaju Steam jer prodaju key za Steam.
GOG sa druge strane, da, konkurencija je. Origin - jeste. Čak i Epic store jeste, iako prodaje ekskluzivne igre.
Reći da je konkurencija Ferariju distributer Ferarijevih modela, čak i ako da veći popust kad se odrekne svog dela, je smešno. Konkurencija mu je Lamborghini, Porsche... I najčešće ih nećete naći u istoj radnji, ako nije 3rd party (a 300% će biti u istim radnjama steam i epic ključeva, kao što već ima steam/ubisoft ključeva na HiB/GMG recimo).
Pazi, Ferrari te ne vezuje da auto kupljen kod njega voziš samo na Maranelu, auti se zapravo prodaju u DRM-Free obliku :D
Steam ključ je postao maintream "medium" na kome se prenosi igra, nešto kao papir na kome se štampaju novine i ovom slučaju Valve pruža taj papir a ne sadržaj odštampan na njemu. Valve nema direktne finansijke koristi od prodaje Steam ključeva na drugim prodavnicama, ali ima posredne jer svaki prodat ključ veže kupca za njegovu platformu. Drugi distributeri jesu konkurencija Steamu, i to ona zdrava konkurencija, pogodna za krajnjeg kupca, konkurencija koja obara cenu proizvodu.
Pazi, Ferrari te ne vezuje da auto kupljen kod njega voziš samo na Maranelu...
Da, ali ti neće dozvoliti da kupiš određene modele uopšte, bez obzira koliko para ponudiš, ako nisi prethodno kupio X ferarija od njih ;)
Inače, veoma zanimljivo poređenje si izabrao kao argument, jer je to upravo situacija koju imamo danas - gde god kupiš, moraš da igraš na Steamu. Tebi je to plus, nekome ko ne voli Steam je to ogroman minus. Sve je relativno.
Da, ali ti neće dozvoliti da kupiš određene modele uopšte, bez obzira koliko para ponudiš, ako nisi prethodno kupio X ferarija od njih ;)
Inače, veoma zanimljivo poređenje si izabrao kao argument, jer je to upravo situacija koju imamo danas - gde god kupiš, moraš da igraš na Steamu. Tebi je to plus, nekome ko ne voli Steam je to ogroman minus. Sve je relativno.
Razlika je u tome sto Valve nije nikome rekao da to mora da uradi. Square Enix npr je sam odabrao Steam kao primarnu platformu za distribuciju. Ubisoft prodaje UPlay kljuceve van Steam-a, Rockstar takodje. I to nije nikakav problem jer igraci i dalje imaju izbor gdje da kupe igru. Dok Bethesda i EA uzmu i povuku igre sa Steam-a i stave samo na svoju platformu i tako prisile igrace da koriste samo njihovu platformu.
Sass Drake
10.12.2018, 18:08
^ I Blizzard, ali njihova klijent aplikacija je odlična za razliku od Origina. :kreza:
^ I Blizzard, ali njihova klijent aplikacija je odlična za razliku od Origina. :kreza:
Battle.net i dalje ima regionalne restrikcije u zavisnosti na kojem se serveru prijavis. Tako da je bitka izmedju Origina i Battle.net
Evo teks napisan od strane Cook, Serve, Delicious developera
The Epic Store, In Its Current State, is Not Good for Anyone (http://gamasutra.com/blogs/DavidGalindo/20181210/332517/The_Epic_Store_In_Its_Current_State_is_Not_Good_fo r_Anyone.php)
Jadni igraci zbog ekskluziva u prodavnicama. :rolleyes:
Ko da ne moze svako da instalira novi store klijent i da igru, bez ikakvog dodatnog troska.
A sa druge strane svi klicu kad konzole imaju ekskluzive, gde je cena ekskluzivnosti jednaka ceni harvera konzole.
.
Jedino bi se slozio po pitanju Windows Stora, jel je u pitanju potpuno druga platforma sa pravim limitacijama, i bez nikakve prednosti u odnosu na win32.
MegaGiga
10.12.2018, 20:59
Добро сумирано и то из перспективе неког ко се бави развојем игара:
http://gamasutra.com/blogs/DavidGalindo/20181210/332517/The_Epic_Store_In_Its_Current_State_is_Not_Good_fo r_Anyone.php
^^
Ima na prethodnoj strani.
Danas pričam sa čovekom i on mrtav 'ladan kaže uzeo Conana na EpicStore. Eto. Mi tu nešto pričamo, delimo na mlade i stare, na decu i gamere... Nema tu pravila.
Usput, ja i ne vidim tu igru na Epic tako da... ne znam.
Uzeo je Mod Kit ili tako nesto. Eto koliko je Store dobar da narod ni ne zna sta uzima.
Thanos (citaj Xi Jinping) je pucnuo prstima I izbrisao pola PUBG I Fortnite igraca.
https://www.reddit.com/r/gaming/comments/a4w3ux/chinas_ethics_board_reviews_20_popular_online/
MegaGiga
11.12.2018, 10:38
Uzeo je Mod Kit ili tako nesto. Eto koliko je Store dobar da narod ni ne zna sta uzima.
https://www.epicgames.com/store/en-US/product/conan-exiles/home
Na strani stoji da je igra džabalesku, ali kad uzmeš na profilu piše da si uzeo Dev Kit.
DevKit je, klikni da "kupiš" pa vidi šta piše ;)
@dex
Samo više novca za VPN provajdere.
Mislim da VPN u Kini nije bas tako lako koristiti.
Move over Epic, Discord is coming
Why not 90/10? (https://blog.discordapp.com/why-not-90-10-3761ebef4eab)
Usput Discord je u toj najavi takodje rekao da vise nece birati koje igre ce moci na Store. Dugo je trajala ta njihova odluka.
Takodje se pitam da li se developeri koji su uzeli novac od Epic-a i potpisali ekskluzivnost sad kaju jer ako sve vise radnji pocne da spusta dio koji uzima oni nece moci da prodaju igre van Epic Store-a.
Klijent im je totalno neoptimizovano đubre ili ima minera u sebi. Po defaultu se ne gasi na x nego samo minimalizuje, ostao je aktivan i bukvalno jede procesorsku snagu. Vidim konstantno mi je procesor zauzet 30-40 % i kad ne radim ništa, a temeperatura stoji na 55-60. Uključio WoT i umesto dosadašnjih 60+ fpsa, jedva izvlači 30... WTF? Da pogledam šta je aktivno od procesa, kad eto ga EpicGameLauncher.exe. Kako sam ga ubio sve normalno, temperatura pocesora se vratila na ispod 40 stepeni.
Uninstall pa makar mi i celu biblioteku poklonili :mad:
Žale se ljudi na to još od 2015...
Žale se ljudi na to još od 2015...
Problem je to sto ljudi ne znaju da Epic Launcher postoji vec dugi niz godina i nista nisu uradili za to vrijeme.
Shlaymara
16.12.2018, 15:46
...pa makar mi i celu biblioteku pokloniliA kolika im je biblioteka? Samo ovih 9 igara sto su na sajtu?
A kolika im je biblioteka? Samo ovih 9 igara sto su na sajtu?
Yeap.
Shlaymara
16.12.2018, 17:29
:to_care:
Ajde onda jos malo diskusije da tema ima vise strana nego igara u shopu.
Problem je to sto ljudi ne znaju da Epic Launcher postoji vec dugi niz godina i nista nisu uradili za to vrijeme.
E što bi i radili kad im je klijentela balavurdija koja pokušava da sa neta skine još koji gigabajt RAM-a ne bi li im Fortnite bolje radio...
C64freak
16.12.2018, 18:41
@dex3108 ovo za PUBG je ocekivano jer Tencent ima PUBG Mobile za koju opet ima gaming buddy emulator tako da su pokrili i PC trziste i sad su smo makli glavnog konkurenta :D
Inace ovo sa epic store je skroz moronizam
E što bi i radili kad im je klijentela balavurdija koja pokušava da sa neta skine još koji gigabajt RAM-a ne bi li im Fortnite bolje radio...
Damn you, @De Coy, you made me look :D
https://downloadmoreram.com/
@dex3108 ovo za PUBG je ocekivano jer Tencent ima PUBG Mobile za koju opet ima gaming buddy emulator tako da su pokrili i PC trziste i sad su smo makli glavnog konkurenta :D
Inace ovo sa epic store je skroz moronizam
Tencent ima prste i u Discord-u. Ti nema gdje nemaju svoje prste.
E što bi i radili kad im je klijentela balavurdija koja pokušava da sa neta skine još koji gigabajt RAM-a ne bi li im Fortnite bolje radio...Može neki link za detaljnije o ovome? :)
Može neki link za detaljnije o ovome? :)
Ne obaziri se previse, klasican hejt prema fortnajtu i igracima te igre, skroz bezrazlozno. Isto kao Minecraft, odlicna igra, donela nesto novo, bio mi je skroz zanimljiv koncept struje (redstone). Sve to samo zato sto dosta dece igra tu igru, sto je po meni super, jer razvija kreativnost itd.
Tako je i fortnite doneo nesto novo, gradjenje. Element strategije, pozicioniranja u klasican svet shootera. To sto ima dosta dece ne treba da umanji kvalitet igre. Deca igraju i GTA V online, pa ne vidim da se iko bunio protiv toga. Battle Royale zanr ima svoju bazu igraca, i to je ok. Ne vidim cemu hejt.
Isto ljudi pricaju kako su survival igre smorile, mene nisu, svaki zanr ima svoju bazu igraca, ne vidim kako drugima to smeta. Voleo bih kad bi krenuli i strategije tako da stancuju.
Može neki link za detaljnije o ovome? :)
Može lično iskustvo, svaki balavac od mojih IRL non-gaming prijatelja igra ovo jer igraju svi drugari iz razreda...
Pa i ja sam kao klinac igrao najviše PES jer smo svi to igrali. I ti si bio klinac i i tada igrao ono što je bilo najpopularnije
Ne treba uvek biti konformista.
Nije to samo stvar komformzima, kao ta igra je popularna, pa cu i ja da igram. Nego ti drugari pokazu, bude zanimljivo, jos zanimljivije kad igras sa njima, i to se tako siri.. Najvise zbog tog mp aspekta.
Mislim nije to samo battle royale. Zasto je LoL bio toliko popularan, a i dalje je? CS 1.5/1.6/Go? Dota? Dota je mozda i najbolji primer, gde je samo jedna mapa u igri dobila toliku popularnost (mnogo vecu nego sama igra). Sigurno ne zbog komformizma, vec zato sto je to bilo nesto novo, zanimljivo i dobro. To su sve kvalitetne igre u svojoj osnovi, i zbog tog mp aspekta su jako igrane. Tebi ne moraju da se svidjaju ti zanrovi, ili te igre, ali nema razloga za hejt.
Dobro jutroooo...
https://www.pcgamer.com/epic-games-store-users-have-been-turning-to-steam-for-subnautica-support
Dobro jutroooo...
https://www.pcgamer.com/epic-games-store-users-have-been-turning-to-steam-for-subnautica-support
https://i.pinimg.com/originals/76/53/a0/7653a0d9746c18238a3f910f5f16716a.jpg
Ništa čudno, koliko su puta developeri ismejavali pirate koji dođu na steam forum njihove igre da traže pomoć... Ljudi jednostavno traže pomoć tamo gde znaju da ima nekoga ko bi mogao pomoći ne razmišljajući previše.
Iskreno, više me iznenađuje Decoyevo ponašanje na ovoj temi, pre je bio kul lik. Brate stavi na ignore i teraj dalje, pusti decu da Fortnajtuju, ko ga šiša.
What Remains of Edith Finch free od 10 januara.
Igra je predobra!
The Division 2 uklonjen sa Steam-a, Epic Store i UPlay od sada.
https://www.gameinformer.com/2019/01/08/the-division-2-is-ditching-steam-for-the-epic-games-store-on-pc
Fin nacin da naljutis preko 2 miliona igraca na Steam-u.
Sass Drake
9.1.2019, 20:36
A CDPR, pored GOGa i Steama, prodaje Witcher 3 i na Originu. :kreza:
Drago mi je što postoji neko ko će da natjera Steam i ostale da budu bolji, ali bojim se da taktika eksuzivnosti neće pomoći.
Prilično glup potez mada sobzirom da je ionako potreban uplay verovatno igraju na tu kartu
A CDPR, pored GOGa i Steama, prodaje Witcher 3 i na Originu. :kreza:
Drago mi je što postoji neko ko će da natjera Steam i ostale da budu bolji, ali bojim se da taktika eksuzivnosti neće pomoći.
Vidim kako je Origin postao bolji od Steam-a I natjerao Steam da bude bolji. Trenutno nema naprednije digitalne radnje od Steam-a. Takodje Steam je jedna digitalna radnja koja stavlja kupca na prvo mjesto, pa onda developere.
Roronoa Zoro
10.1.2019, 0:06
ajde razumem male indie i indie timove da pređu na epic, ali ubisoft ne baš
nzm šta dobijaju sa ovim
Promociju za UPlay jer je mnogo napredniji Client od Epic Store Client-a XD I sve Indie igre na Epic Store-u nisu male indie igre, pola njih nisu tehnicki ni indie jer imaju izdavaca (Annapurna Interactive). Neces ti na Epic Store-u vidjeti one koji ma taj dodatni novac treba najvise, jer ce Epic da bira igre koje ce da prodaje tamo. Pola indie igara kojima se hvale proizvodjaci konzola (i neke kojima se hvali Epic) ne bi ni postojale da nije Steam-a. Hollow Knight, Stardew Valley, Undertale, The Binding of Isaac, Kerbal Space Program... sve su to igre koje su izasle zahvaljujuci to me sto je Valve otvorio vrata Steam-a svima.
Zaboga pa Epic je slavu stekao sa Fortnite-om koji je rezultat kopiranja PUBG-ja koji je kreiran od lika koji je radio na DayZ koji je opet bio moguc jer je Valve predstavio Early Access program. Jedan od glavnih ljudi koji stoji iza Epic Store-a je Sergey Galyonkin (kreator SteamSpy-a) koji se prakticno obogatio i jos se bogati na racun Valve-a (trenutno zaradjuje $13K od preko Patreon-a svaki mjesec) koji mu je to prakticno dozvolio.
I opet se vracamo tome zasto je Steam postao to sto jeste danas, zato sto je Valve uvijek stavljao kupca na prvo mjesto (iza svog ****** ali to se podrazumjeva). Prvi su se probili na trzista sa visokom stopom piraterije poput Rusije i Juzne Amerike npr. Ali to nije ono sto developeri i izdavaci zele, oni zele samo da su oni na prvom mjestu. Zato i idu na Epic Store jer sve sto Epic Store trenutno nudi je u korist developera i izdavaca, kupci nemaju apsolutno nikakve koristi.
Nisam upucen ,ali kakve veze sad Valve ima sa DayZ. Super popularni mod za ARMA2 je bio moguc zbog Bohemia Interactive, a ne Valve-ovog Early Access programa.
DayZ je jedan od prvih Early Access naslova kada je Bohemia odlucila da napravi stand-alone igru. Bila je u Early Access-u 5 godina I donosila novac, bez Early Access-a tesko da bi mod prerastao u profitabilan naslov.
To je pokazalo mnogima da se moze zarasjivati I dok je igra u razvoju. Zato su sve popularne Battle Royal igre nakon toga prvo izlazile kao Early Access naslovi, ukljucujuci I Fortnite koji se jos uvijek vodi kao "Beta" koliko znam.
https://uploads.disquscdn.com/images/98fdbe73e8f4b7afa7fc6ba5a41aea71f6c518e7b3272091df b39f0788578fab.jpg
Sass Drake
10.1.2019, 12:56
^ Reg i junk cleaneri koji čiste C:\WINDOWS\Installer možda?
DayZ je jedan od prvih Early Access naslova kada je Bohemia odlucila da napravi stand-alone igru. Bila je u Early Access-u 5 godina I donosila novac, bez Early Access-a tesko da bi mod prerastao u profitabilan naslov.
DayZ je Bohemiji donosio novac jer su zbog njega ljudi kupovali ARMA 2 + ekspanziju. DayZ standalone je propala prica... A Valve nema nikakve veze sa modom niti je omogucio njegovo postojanje.
Early Access je inače odlična stvar plati da bi igrao alpha ili beta verziju igre jer kupci su na prvom mestu. Steam je zaslužan za sve video igre da nije njega ništa ne bi postojalo
Steam je prilicno zasluzan za razvoj digitalnog store-a isto tako Steam je i dalje najbolje mesto za PC igre i igrace, bio i ostace dok se ne pojavi neka dostojna konkurencija, Epic store to sigurno nije...the end
Early Access je inače odlična stvar plati da bi igrao alpha ili beta verziju igre jer kupci su na prvom mestu. Steam je zaslužan za sve video igre da nije njega ništa ne bi postojalo
Da, plati i makar malo pomozi onom jadniku koji već pet godina sam pravi igru u svoje slobodno vreme...
What Remains of Edith Finch free od 10 januara.
Igra je predobra!
Čini se bez razloga "ispljuvana" (uslovno rečeno) u SK časopisu.
Idealna prilika da se proba.
Uvode regionalnce cene (mi i dalje u najskupljem tier-u, ali za sada cena u USD, sto je opet jeftinije nego u EUR), kao i refund politiku istu kao na Steam-u.
https://twitter.com/galyonkin/status/1083777713670942721
Sta znaci kad pocnes da kopiras konkurenciju protiv koje se boris?
Da učiš od najboljih? Osluškuješ tržište? Menjaš se dovoljno brzo da se prilagodiš zahtevima mušterija? Steamu je trebalo 5-6 godina da uvede regionalne cene. Ako Epic u toku 2019. uvede posebne cene za Srbiju kao recimo Microsoft, biće to veselo.
Ono što bi po mom mišljenju morali da urade pre nego što mogu da se smatraju ozbiljnom prodavnicom:
- Srede navigaciju. Ako se stranica igre skroluje, čak i "back to home" izađe iz ekrana. Užas.
- Omoguće recenzije korisnika. Ovo je neophodno i ako ne budu imali ne vidim ih kao consumer-friendly i ćao.
Da učiš od najboljih? Osluškuješ tržište? Menjaš se dovoljno brzo da se prilagodiš zahtevima mušterija? Steamu je trebalo 5-6 godina da uvede regionalne cene. Ako Epic u toku 2019. uvede posebne cene za Srbiju kao recimo Microsoft, biće to veselo.
Ono što bi po mom mišljenju morali da urade pre nego što mogu da se smatraju ozbiljnom prodavnicom:
- Srede navigaciju. Ako se stranica igre skroluje, čak i "back to home" izađe iz ekrana. Užas.
- Omoguće recenzije korisnika. Ovo je neophodno i ako ne budu imali ne vidim ih kao consumer-friendly i ćao.
Ako bude recenzija bice vjerovatno slicne onima sa Epic Asset Store-a, znaci obicne zvjezdice. I bice na developer-u da li zeli da ukljuci recenzije ili ne. Kao sto rekoh rade sve u korist developer-a ne kupaca.
Space Beer
12.1.2019, 12:11
Sreća pa kupci imaju izbor da kažu (novčanikom) šta misle o svemu tome ;)
Roronoa Zoro
12.1.2019, 13:55
M$ i cene za Srbiju gde forza horizon ultimate 13k din, a plata 30k
Ko kupuje igre i ima gejmerski komp i onako nema takve plate.
Ma kod nas ljudi i dalje pravdaju pirateriju "šta ima da plaćamo mrskom zapadu" dok se spremaju da na isti zapad pobegnu misleći da je tamo sve sjajno i divno. Lud narod, nema šta.
Inače stvarno, da imam 30K platu ne bih trošio pare na igre nego na usavršavanje (knjige, kurseve, učenje). Drugo, imaš Horizon 3 po nižoj ceni, ili sačekaj popust itd. Niko nije bogom dan da mora da igra najnoviju igru odmah, ako nema para. Ni ja nemam para za Lamborghini pa ga ne vozim jbg. Ne vozim ni Forzu jer sam procenio da mi je trenutno skupa. Al' cena office i sličnih paketa je daleko niža kod nas nego u USA - znam jer plaćam pretplatu za office zbog posla.
Roronoa Zoro
12.1.2019, 19:01
Horizon 3 ulitmate je i dan danas preko 10k, a već koliko god ima + ima naslednika
no o5 office je nešto drugo, pa M$ ne odgovara da stavi neke paprene cene, a Lambo komparaciju sa temom ne želim ni da komentarišem
Yay!!!
No massive seasonal sale events like on Steam. This is said to kill sales for games that don't do a discount in that period as well as for new games. Instead, games on sale will be featured alongside the regular stuff.
https://www.resetera.com/threads/epic-games-store-discussion.86783/page-11#post-16811353
And I guess most importantly they will allow to sell EGS keys on other storefronts, but Galyonkin said that he thinks it will be kinda pointless, because the business of reselling Steam keys is based on the fact, that other stores take 20% cut, instead of Steam's 30%. So it would be hard to sell keys on other sites cheaper because EGS cut is already only 12%
https://www.resetera.com/threads/epic-games-store-discussion.86783/page-12#post-16816228
Moš misliti... slabije se prodaju igre koje nisu na popustu :rolleyes: Galjonkinu je izgleda trebalo 5 godina da dođe do ovog epskog zaključka...
The Division 2 uklonjen sa Steam-a, Epic Store i UPlay od sada.
https://www.gameinformer.com/2019/01/08/the-division-2-is-ditching-steam-for-the-epic-games-store-on-pc
Fin nacin da naljutis preko 2 miliona igraca na Steam-u.
Daj Dex ne zezaj, ti prvi imas sve Ubisoftove igre preko Uplaya... :D
Daj Dex ne zezaj, ti prvi imas sve Ubisoftove igre preko Uplaya... :D
Ja sam imao izbor i odabrao sam. To nije razlog da podrzavam manjak izbora. Preko 2 miliona Steam korisnika ima Division na svom nalogu, oni su takodje imali izbor i odabrali su. Pa Ubisoft igre su jedne od najprodavanijih igara na Steam-u iako postoje jeftinije UPlay varijante.
Ma kod nas ljudi i dalje pravdaju pirateriju "šta ima da plaćamo mrskom zapadu" dok se spremaju da na isti zapad pobegnu misleći da je tamo sve sjajno i divno. Lud narod, nema šta.
Inače stvarno, da imam 30K platu ne bih trošio pare na igre nego na usavršavanje (knjige, kurseve, učenje). Drugo, imaš Horizon 3 po nižoj ceni, ili sačekaj popust itd. Niko nije bogom dan da mora da igra najnoviju igru odmah, ako nema para. Ni ja nemam para za Lamborghini pa ga ne vozim jbg. Ne vozim ni Forzu jer sam procenio da mi je trenutno skupa. Al' cena office i sličnih paketa je daleko niža kod nas nego u USA - znam jer plaćam pretplatu za office zbog posla.
Koja glupost, ako pricamo o nasem prostoru ljudi pravdaju pirateriju skroz razumno i tako i treba da bude jer prodavac ako je vec prisutan na nasem trzistu gde je prosecna plata 350 evra ne moze ceniti igru isto kao na trzistu gde je prosecna plata 2500 evra kraj price :)
Kako da ne, da li cene hardvera uzimaju u obzir razliku prosečne plate u Srbiji i u USA... Samo što procesor ili grafičku karticu ne možeš tek tako da ukradeš :rolleyes:
Kako da ne, da li cene hardvera uzimaju u obzir razliku prosečne plate u Srbiji i u USA... Samo što procesor ili grafičku karticu ne možeš tek tako da ukradeš :rolleyes:
Hardver kupis jednom u par godina i mozes da ga koristis od zabave do posla a igrama te truju svakih par nedelja
E pa to je problem, što je naš čovek navik'o da proba/odigra apsolutno sve što izađe i to odmah čim izađe. Realno za 100-150€ možeš za godinu dana da se izigraš do mile volje...
@C64Freak
'AJDE!?
Ko te tera da kupujes igre svakih nekoliko nedelja (zasto uospte uzimas nesto sto te truje) Ja recimo od kad sam batalio pirateriju sam se mnogo bolje naigrao jer sam kupovao igre koje sam stvarno hteo da igram (i to na popustima, posto ne moram da igram sve cim razbiju igru). Plus sam sigurno ustedeo na dvdovima ima koje sam kompulsivno rezao kada su poceli da gase popularne sharing sajtove. I opet se nakupilo igara vise nego sto realno mogu da ih odigram u narednih pet godina (a za manju lovu od jednog letovanja u Paraliji)
Ne. Nas prosecan gejmer ce 2 nedelje da trazi Assassins Creed 3 na torrentima, da se zali kako nijedan krek ne radi kako trdba, a u to vreme bas svaki gaming portal je brujao da je AC3 besplatan na uplay.
Treba uzeti u obriz da kod igara ono sto najvise kosta je R&D, a ne reprodukcija.
Tako da je poredjenje sa hardverom je ko babe i zabe.
Sa razlgom Rusi i Indijci imaju jeftinije igre.
S razlogom što su veliko tržište a ne prčvajz kao Srbija. I ja bih voleo da je Srbija u nekom RU/CIS regionu sa jeftinijim igrama, ali realno igre zaista nisu skupe.
Da imaju racunicu da ce ukoliko smanje cene, igre kupovati dovoljno vise ljudi nego sada da nadomeste nize cene i budu u plusu, oni bi to uradili.
s razlogom što su veliko tržište a ne prčvajz kao srbija. I ja bih voleo da je srbija u nekom ru/cis regionu sa jeftinijim igrama, ali realno igre zaista nisu skupe.
Буквално. Прескочиш један излазак и ето ти игрице...
Kakav je trenutni Epic launcher ?
Razmisljam da odigram Edith Finch, ali mislim da je neko pisao da je launcher tesko djubre.
Kakva su vasa iskustva, ima li ko da je igrao Subnauticu ili neku drugu igru ?
Meni je konstantno držao procesor na preko 50% iako je samo čučao trayu. Ako ga posle igranja ubiješ nema problema.
Ja sam odigrao Edith prošle sedmice na EGL, nisam imao nikakvih problema, temperatura nije prešla 48 stepeni ni u jednom trenu (u "leru" je 34-35).
https://www.epicgames.com/store/en-US/download/jackbox-party-pack-1
Na redu je Jackbox Party Pack 1, za dve nedelje je Axiom Verge (https://store.steampowered.com/app/332200/Axiom_Verge/).
https://store.steampowered.com/app/412020/Metro_Exodus/
https://i.imgur.com/NWHnubs.png
Malo ga preteraše sa ekskluzivama, a? Voleo bih da vidim statistiku, koliko su pravih kupaca privukli od 1.1.2019. do sada otimajući igre sa Steama.
Will Metro Exodus ever return to Steam?
Yes - Metro Exodus will return to Steam and on other store fronts after 14th February 2020.
Dve godine traju ugovori o ekskluzivnosti sa Epicom.
Dve godine traju ugovori o ekskluzivnosti sa Epicom.
Nope 12 mjeseci aka godinu dana.
https://store.steampowered.com/app/412020/Metro_Exodus/
https://i.imgur.com/NWHnubs.png
Malo ga preteraše sa ekskluzivama, a? Voleo bih da vidim statistiku, koliko su pravih kupaca privukli od 1.1.2019. do sada otimajući igre sa Steama.
Osim sto se moze cuti onako u tajnosti je da pojedini developeri nisu bili odusevljeni odlukom izdavaca (vjerovatno Annapurna) da ucini igre ekskluzivama, vjerovatno neces cuti nista.
Mislim sta reci kad vise ljudi kupuje igru na Steam-u trenutno nego sto ce vjerovatno u prvih mjesec dana na Epic Store-u.
https://i.imgur.com/PyODhnDh.jpg
Nope 12 mjeseci aka godinu dana.
Jbg, ja još živim u 2018.
Najavis igru samo za Steam, koristis Steam kako bi sproveo Betu, onda povuces igru sa Steam-a i odes na Epic Store.
https://i.imgur.com/pGgHBxj.png
https://twitter.com/zen_studios/status/1090641387341651970
Drugi primjer je Metro Exodus kojii dalje dobija marketing materijal na Steam-u iako je igra povucena sa Steam-a
https://steamcommunity.com/games/412020/announcements/detail/1728722175258235230
https://twitter.com/pointclickbait/status/1090402630285717504
H8wq0Enemds
hahaha koji su ovo...najgora stvar koja se mogla desiti PC zajednici su ovi "kineski spijuni" :kreza:
Al se ovaj baja napusio vutre!
Epic planira cak I ticket support uciniti opt-in
https://twitter.com/galyonkin/status/1092174967402307587?s=19
Dovoljno je samo da developer navede neku email adresu za support I prolazi Epic zahtjeve.
https://twitter.com/galyonkin/status/1092199272664182784?s=19
Pa i na steamu dev daje mejl za support, support sistem je više za steam, njegove funkcije i slično. Ako ti treba pomoć za igru imaš forume ili da klikneš support da bi na kraju dobio mejl i link na eksterni sajt.
Steam ima recenzije i forum, Epic store nece imati forum a recenzije ce biti opt-in.
Axiom Verge besplatan na Epicu, za dve sedmice na redu je Thumbleweed Park. Neizmerno mi je drago što sam igru pre neki dan kupio na Steamu, baš kao i Subanuticu dok su je delli u Decembru.
Axiom Verge na Epic Store-u crash-uje jer su izbrisali zvuk koji je za naziv imao "Steam" XD
Da stvar bude jos bolja korisnici koriste Steam Forum da traze pomoc :D
https://steamcommunity.com/app/332200/discussions/0/1778262124938286310/
Toliko o boljoj kontroli igara na Epic Store-u.
Axiom Verge na Epic Store-u crash-uje jer su izbrisali zvuk koji je za naziv imao "Steam" XD
Da stvar bude jos bolja korisnici koriste Steam Forum da traze pomoc :D
Toliko o boljoj kontroli igara na Epic Store-u.
Dok u isto vrijeme na TopWare i Reality Pump na Steamu distribuiraju DRM-free Two Worlds sa sve gog.dll i GoG custom ikonicom, a vjerujem da nisu jedini. :D
Javio se i autor:
https://twitter.com/AxiomVerge/status/1093616420385042432
I was thinking it being Epic and all, I shouldn't include valve's dlls and such, so I excluded all files with "Steam" in the name... oops.
Axiom Verge besplatan na Epicu, za dve sedmice na redu je Thumbleweed Park. Neizmerno mi je drago što sam igru pre neki dan kupio na Steamu, baš kao i Subanuticu dok su je delli u Decembru.Secam se kad sam pre nekih 8-10 godina prvi put instalirao Steam klijent jer je nudio Portal besplantno.
Roronoa Zoro
8.2.2019, 21:19
Portal je bio i moj razlog da instaliram steam tj. napravim nalog, a Alien Swarm da ga baš koristim neko vreme
Spellbreak je jos jedna igra koja je koristila Steam za ALpha i Beta testiranje i koja nece izaci na Steam-u Day 1.
https://www.reddit.com/r/Spellbreak/comments/aorerf/there_was_a_post_questioning_the_epic_launcher/
Stvarno bi bio red da Valve krene da tuzi.
Thimbleweed Park (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/thimbleweed-park/home) besplatan do 7. marta, sledeći na redu je Slime Rancher.
Slime Rancher free u naredne 2 sedmice, posle toga Oxenfree.
Navodno ce The Division 2 biti povucen sa svih 3rd party radnji nakon izlaska I ostati samo na Epic Store-u I UPlay.
Roronoa Zoro
8.3.2019, 18:16
nešto ne vidim razlog da igru ako je već na uplay da neko kupi sa epic store-a, sem ako nije značajno jeftinija
na steam-u su neke ubi igre imale kartice i ačivmente pa je to ae da kažemo nešto što bi mene prevaglo da se odlučim da je kupim na steam-u + što mi je većina igara tamo
posle toga oxenfree.
Опет...
A do ne tako davno gazda Tim je kukao na MS i UWP, dobro kinezi podmazali gde treba
GMG potvrdio, nakon izlaska igre kupovina ce biti moguca samo na UPlay i Epic Store-u
https://twitter.com/GreenManGaming/status/1104060546800852992?s=19
Znaci Epic je u svega 4 mjeseca uspio da u*ere citav PC eko sistem.
Ovde je i Ubisoft kriv isto koliko i Epic nadam se da ce im se obiti o glavu.
Rather, as Epic CEO Tim Sweeney told MCV in an interview, the company sees developer support as the more important factor.
"We're giving game developers and publishers the store business model that we've always wanted as developers ourselves," he said.
"[The storefront model is] nearly perfect for consumers already...There is no hope of displacing a dominant storefront solely by adding marginally more store features or a marginally better install experience. These battles will be won on the basis of game supply, consumer prices, and developer revenue sharing."
https://www.gamesindustry.biz/articles/2019-03-11-tim-sweeney-storefront-battle-will-be-won-with-developer-support
Sta reci.
Boriće se cenama, a ukidaju česte rasprodaje i mogućnost prodaje ključeva preko third party resellera? Dok na Steamu imaju najmanje četiri rasprodaje godišnje plus kod preprodavaca možeš naći ključeve skoro džabe?
Jao Klife, ko te ne zna skupo bi te platio...
CliffyB odavno nije u Epic-u. Ovo je maslo Tim Sweeney-ja I Sergey Galyonkin-a.
To je maslo vašeg svetog Gabena koji se skroz opustio, raspustio timove, prestao da pravi igre, mislio da će Steam zauvek vladati i da će postati najbogatiji lik na svetu prodajući samo tuđe igre. Ali kao i u svakoj industriji, kada se neko tako uspava dođe neko drugi i preuzme nove klince.
Otrežnjenje je došlo najverovatnije kasno, a to su videli tek sad kad im je onaj Artifact pukao.
Postoji mogućnost da dobijemo razbijanje monopola Steama ovde ali kako će se to odraziti na consumera? Nipošto pozitivno. Cene igara sigurno neće pasti a mi ćemo imati još fragmentiraniju bazu igrača na PC-u.
Nek' crknu što se mene tiče i živeo Gaben, takav kakav je Steam je keva. Muka mi je kad moram da uključim Uplay ili Origin za pojedine igre još sad da mi treba i Epicov launcher da odustanem od PC gaminga skroz ili da prigrlim pirateriju oberučke.
Sproveli crowdfunding kampanju, obecali GOG i Steam verzije kao i Windows, Mac i Linux verzije. Nakon sto su dobili pare, uzeli novac od Epic-a, igra nece izaci na Steam-u i GOG-u jos godinu dana, Linux verzije nema jer Epic Store nema Linux client.
FmjFZMEoEZ0
Mogu li developeri pasti nize?
Eto, upravo to o čemu govorim. Niko ne može da profitira od ovoga pa neće ni sam Epic na kraju. Plaćaju toliko masno da se developeri usude da vuku ovakve poteze ali ne može baš sve parama od Fortnitea da se završi.
ali ne može baš sve parama od Fortnitea da se završi.
Ali može kineskim. Epic je samo front za Tencentov nesmetan ulaz na zapadno tržište. Tencent može sebi da dozvoli da još godinama plaća ekskluzivnost whore-developera i po cenu niže prodaje u prvih godinu dana.
Koliko god me ovo nerviralo kao korisnika, sa neke strane ne mogu da ih mrzim. U suštini, igre objavljene na steamu u 2018. i 2019. su gotovo nevidljive i pored hiljada dolara bačenih na marketing. Ako niste AAA ili barem AA sa dužim stažom i solidnom bazom sigurnih kupaca, možete da računate da 99% igrača na Steamu nikad neće ni čuti za vašu igru.
Sa druge strane, sama vest da ste potpisali sa Epic stavlja vas (za sad) u sve članke, iskačete tamo na naslovnoj svima... a realno, prodaja na steam popustima ih uvek čeka, igre stare 20 godina i više se prodaju sasvim fino na steamu na 90% sniženja.
Ne kažem da se slažem i odobravam, ne dopada mi se mnogo toga što epic radi, i oni obećavaju "youtube creators" kao steam "curators", obe stvari su u suštini "neko drugi reklamira mi skidamo kajmak" fora...
Ali...
Recimo da ste vi ovaj smušeni čikica iz snimka. Recimo da niste baš kao on, da niste uzeli kintu od backera, već sami razvili u tročlanom timu neki novi SuperMeatboy ili Binding of Isaac ili Stardew Valley... i znate da je igra dobra... i znate da bi se prodavala lepo... i testovi pokazuju da igrači lude za njom... i onda imate izbor.
1) Objaviti na steamu uz sopstveni marketing (košta boga oca) i oslanjanje na postojeće fanove da kupe i preporuče (manje od 5% kupaca ostavlja review, uglavnom su to oni što su nezadovoljni nečim ili baš okoreli fanovi)
2) Objaviti ekskluzivno na epicu na godinu dana, gde oni keširaju unapred pristojan deo para (što plaća kiriju za kancelarije, grejanje, klimu, hranu, kompjutere, internet, developere, topli obrok, ženin manikir...), te garantuju da će da pokriju razliku ako se igra u godinu dana proda manje nego što bi na steamu (jer jelte, raspolažu ogromnim brojkama koje je sakupio steamspy tokom godina i znaju bolje od deva da mu kažu koliko bi tačno zaradio na steamu 2010, 2016 ili 2019. a ovaj poslednji broj je jako mali).
Da, lako je reći "ma ja bih odbio". Super. Utrošio si tri godine recimo, vas troje ste se ubili, digli kredit, kolega dobio hroničnu upalu zgloba, žena preti da će vas ostaviti ako se to ne bude isplatilo... da epic nudi $1000, odbio bi ih svako. Al' kako pogledati zaposlene i decu u oči i reći "odbio sam $100.000 godišnje zarad principa" ako vas to vadi iz minusa u sekundi i sve što zaradite preko u plusu ste?
Ne znam, to mi je ono kao kad kažu npr. za fudbalera "jao umesto da odigra poslednju godinu u Evropi k'o car, on otišao u Kinu/Emirate zbog para" a svi zaboravljaju da deca ne jedu slavu u Championship league.
Ne znam, to mi je ono kao kad kažu npr. za fudbalera "jao umesto da odigra poslednju godinu u Evropi k'o car, on otišao u Kinu/Emirate zbog para" a svi zaboravljaju da deca ne jedu slavu u Championship league.
Loš ti je primer, ti što igraju LŠ pa završe karijeru u Dalijanu ili Gvangžou imaju već para da nahrane pola Afrike.
I onaj prvi primer ti je loš. Dawn of Man (https://store.steampowered.com/app/858810/Dawn_of_Man/), indie upravljačka simulacija sa nikakvom reklamom je prošle nedelje bila najprodavanija igra na Steamu. Jeste da je mart slab mesec što se tiče AAA igara, ali opet može se i bez sviranja narodnjaka.
Naravno da na svakih 1000 solidnih/dobrih igara godišnje jedna uspe nekako da se probije i ugrabi 15 min slave.
I loto neko dobije. Al' to je kocka, nije bliznis plan.
btw, sad vidim tek da su ovu igru iz tvog primera napravili likovi koji su ranije objavili Planetbase (4700+ reviews) što je, realno, stavlja "na moju stranu" argumenta u "oslanjanje na postojeće fanove da kupe i preporuče", to nikako nije naslov "nitokuda i bez pratilaca".
A biznis plan je da uzmeš pare i ko j**e kupce koji su već preorderovali? Mušterija mora da uvek bude upravu, samo su ovi to očigledno zaboravili jer im je prkno zinulo na pare.
ko j**e kupce koji su već preorderovali?
To nije moj primer Decoy. Da si pažljivije čitao, video bi da sam namerno istakao neki izmišljeni tim koji je radio sam a nije imao backere (crowdfunding, preorders).
Ove likove gore koji su digli kintu pa onda uzeli pare svrstavam u red svih drugih koji skupljaju pare okolo unapred - prevaranti u 99% slučajeva.
Ja sam pričao ovako generalno da ne mogu da mrzim devove koji potpišu sa epicom da imaju ekskluzivu.
Ne mrzim ih ni ja, samo ih smatram nevredim kupovine njihovih "ekskluziva".
U svakom slucaju ime Julian Gollop od danas znaci vrlo malo. Tako da se nadam da ce im Epic finansirati iducu igru jer od igraca vise centa nece dobiti za crowdsourcing kampanju.
Ma priznaj.... krivo ti je samo sto neces moci da farmujes njihove kartice. :kreza:
Naravno da nije ali ono dokle ima ovaca bice i vune...uvek bilo.
Da je Valve manje lenj...odavno bi oni stali na put ovim glupostima
Ma priznaj.... krivo ti je samo sto neces moci da farmujes njihove kartice. :kreza:
Pre tri godine možda bi i nešto značilo, danas su kartice irelevantne jer ne vrede ništa.
Šteta, Phoenix Point bih verovatno i preorderovao, ovako ću da čekam tih godinu dana pa onda dok igra ne bude u nekom paketu (monthly)...
White Ripper
13.3.2019, 11:02
Ja se izvinjavam na offtopic-u, ali da li neko može da mi objasni zbog čega je odjednom počela ovolika pomama sa Epic game store-om i izbjegavanjem Steam-a od strane sve većeg broja izdavača igara?
Sass Drake
13.3.2019, 11:07
Ja se izvinjavam na offtopic-u, ali da li neko može da mi objasni zbog čega je odjednom počela ovolika pomama sa Epic game store-om i izbjegavanjem Steam-a od strane sve većeg broja izdavača igara?
Manja provizija (88/12 naspram 70/30 na Steamu) plus što imaju keša za eksuzivne ugovore iako u sam razvoj igre nisu ništa uložili.
Ja se izvinjavam na offtopic-u, ali da li neko može da mi objasni zbog čega je odjednom počela ovolika pomama sa Epic game store-om i izbjegavanjem Steam-a od strane sve većeg broja izdavača igara?Ukratko kinezi imaju neograničen budzet i rešili su malo da se igraju digital storea, dakle daju gomile $$$$$$ developerima i izdavačima.
Um, ono kad sam nagađao (https://www.sk.rs/forum/showpost.php?p=2206453&postcount=172) da je reč o nekih $100.000... malkice sam omanuo.
https://www.reddit.com/r/pcgaming/comments/b0ne5t/how_much_does_epic_pay_for_oneyear_exclusivity_on/
Ukratko, koga mrzi da čita, na reditu su procenili na osnovu nekih tragova da je reč o najmanje 2 miliona dolara za tu godinu ekskluzivnosti.
https://media.giphy.com/media/2u11zpzwyMTy8/giphy.gif
Epic Game Store, Spyware, Tracking, and You! (https://www.reddit.com/r/PhoenixPoint/comments/b0rxdq/epic_game_store_spyware_tracking_and_you/)
So I've been poking at the Epic Game Store for a little while now. I'd first urge anyone seeing this to check out this excellent little post to see how things go titsup when tencent gets involved. Of course, it shouldn't even need to be stated that they have very heavy ties to the Chinese government, who do all sorts of wonderful things for their people, like building hard labor camps creating employment opportunities for minorities and Muslims, and harvesting organs from political prisoners for profit redistributing biomatter to help those less fortunate.
But this isn't about that, this is about what I've found after poking the Epic Game Store client for a bit. Keep in mind that I am a rank amateur - if any actual experts here want to look at what I've scraped and found, shoot me a DM and I can send you what I've got.
One of the first things I noticed is that EGS likes to enumerate running processes on your computer. As you can see, there aren't many in my case; I set up a fresh laptop for this. This is a tad worrying - what do they need that information for? And why is it trying to access DLLs in the directories of some of my applications?
More worrying is that it really likes reading about your root certificates. Like, a lot.
In fact, there's a fair bit of odd registry stuff going on period. Like I said, I'm an amateur, so if there are any non-amateur people out there who would be able to explain why it's poking at keys that are apparently associated with internet explorer, I'd appreciate it. It seems to like my IE cookies, too.
In my totally professional opinion, the EGS client appears to have a severe mental disorder, as it loves talking to itself.
I'm sure that this hardware survey information it's apparently storing in the registry won't be used for anything nefarious or identifiable at all. Steam is at least nice enough to ask you to partake in their hardware surveys.
Now that's just what it's doing locally on the computer. Let's look at traffic briefly. Fiddler will, if you let it, install dank new root certs and sniff out/decrypt SSL traffic for you. Using it and actually reading through results is a right pain though, and gives me a headache - and I only let the Epic client run long enough to log in, download slime rancher, click a few things, and then I terminated the process. Even that gave me an absolute shitload of traffic to look through, despite filtering out the actual download traffic. The big concern that everyone has is tracking, right? Well, Epic does that in SPADES. Look at all those requests. Look at the delicious "tracking.js". Mmm, I'm sure Xi Jinping is going to love it. Here's a copy of that script, I couldn't make heads or tails of it, but I'm also unfamiliar with JS. It looks less readable than PERL, though.
I didn't see any massive red flags in the traffic. I didn't see any root certs being created. But I also had 279 logged connections to look at by hand, on an old laptop, and simply couldn't view it all, there's an absolute fuckload of noise to go through, and I didn't leave the client running for very long. It already took me hours to sort through the traffic, not to mention several hundred thousand entries in ProcMon.
Dobili su dve milke a to je duplo (i više) nego što su dobili od backera, sve je tu jasno kinezi imaju para za trošenje. Iskreno se nadam da će igrači bojkotovati igru.
Epic Client skenira Steam folder i prikuplja podatke o koristenju Steam-a.
Interesting. So I tried Epic Launcher and it searches for Steam
Then proceeds to enumerate all files in Steam Cloud (for every user that has ever logged in)
Then it will read file containing your steam play history, friends and groups
For me this is 13.50 megabytes
then writes something encrypted to "C:\ProgramData\Epic\SocialBackup\RANDOM HEX CODE_STEAM ACCOUNT ID.bak"
totaling 13.51 megabytes
Ha, znači to je posredi. Neće zapravo da prodaju igre, nego da navedu ljude da instaliraju store kako bi se osvetili Gabenu što je blokirao steamspy! Galoykin pročitan!
Odgovorili iz Epic-a
We use a tracking pixel (tracking.js) for our Support-A-Creator program so we can pay creators. We also track page statistics.
The launcher sends a hardware survey (CPU, GPU, and the like) at a regular interval as outlined in our privacy policy (see the “Information We Collect or Receive” section). You can find the code here.
The UDP traffic highlighted in this post is a launcher feature for communication with the Unreal Editor. The source of the underlying system is available on github.
The majority of the launcher UI is implemented using web technology that is being rendered by Chromium (which is open source). The root certificate and cookie access mentioned above is a result of normal web browser start up.
The launcher scans your active processes to prevent updating games that are currently running. This information is not sent to Epic.
We only import your Steam friends with your explicit permission. The launcher makes an encrypted local copy of your localconfig.vdf Steam file. However information from this file is only sent to Epic if you choose to import your Steam friends, and then only hashed ids of your friends are sent and no other information from the file.
Epic is controlled by Tim Sweeney. We have lots of external shareholders, none of whom have access to customer data.
Daniel Vogel
VP of Engineering
Epic Games Inc.
Pod broj jedan zasto kopiraju fajl bez pristanka korisnika?
Pod broj dva zasto koriste podatke sa diska korisnika kada postoji Steam API koji svi ostali koriste kada zele da povezu svoj sistem sa Steam-om (kao npr. Apex Legends)?
https://www.reddit.com/r/PhoenixPoint/comments/b0rxdq/epic_game_store_spyware_tracking_and_you/eijlbge/
Epic Launcher je poceo da kopira ove fajlove pocetkom maja prosle godine. Sredinom aprila prosle godine je Steam prebacio sve profile u private da ispostuje GDPR. Pogodite ko se najvise bunio kada je Valve to uradio? Yeap Sergey Galyonkin koji je u to vrijeme radio za Epic. I sad sasvim slucajno sve sedmice nakon "blokade" SteamSpy-a Epic Launcher pocinje da cita Steam usage fajl sa diska.
Epic Games Store roadmap revealed; Cloud Saves, Mod Support, Achievements and more (https://www.dsogaming.com/news/epic-games-store-roadmap-revealed-cloud-saves-mod-support-achievements-and-more/)
A ja taman obrisao... eto ti... :p
Tim Sweeney potvrdio, sve Epic Store ekskluzive ce biti dostupne samo na Epic Store-u. Prodavnice poput GMG-a nece moci da prodaju kljuceve.
https://i.imgur.com/qq4OhOt.png
Pa sa profit marginom sa kojom Epic posluje nikom drugom se ne bi ni isplatilo da prodaje njihove ključeve. Redimo, GMG uzme 30% nasleđenih sa Steama i onda se odriče dela zarade od tih 30% dajući veće popuste u nadi da će prodati više kopija. Toga nema sa 12% ili koliko već kod Epica.
Misli se na igre poput Division 2 gdje je Ubisoft mogao da prodaje UPlay kljuceve.
Heavy Rain, The Outer Worlds, Ancestors, Journey to the Savage Planet...
https://twitter.com/EpicGames/status/1108397788084076544
Oxenfree (https://www.epicgames.com/store/en-US/product/oxenfree/home), za dve sedmice The Witness.
Fine igre za dz : Subnautica, What Remains of Edith Finch, Oxenfree, The Witness...
Svaka cast :)
Oxenfree se moze preuzeti, sledeca igra je The Witness od 4. - 18. aprila
Oxenfree prava za opustanje i uzivanje u prici! 'Gluma' vrhunska
free https://www.epicgames.com/store/en-US/product/detroit-become-human/home
Jbg, ne stigoh, već je prošlo :(
Cracked But Whole
31.3.2019, 15:09
U jednoj sekundi mi je pisalo free, dok sam se ulogovao već je nestalo i sad piše coming soon. Jel to neki bag ili šta?
Freedom has a price, yea - cena je instaliranje malware Epic launchera
https://sun4-5.userapi.com/c855524/v855524460/135b5/xobEOxc6pqo.jpg
Sa ovakvim ekskluzivama sami se nameću kao bitan faktor.
https://www.gamewatcher.com/news/Epic-games-store-exclusives
Prilično kvalitetan set igara. Ne vidim zašto bi ih hejtovali kada ne rade ništa pogrešno... Da sam ja u tom biznisu isto bi radio što i oni. To što uspjevaju i što Steam konačno ima pravu konkurenciju ne može biti loše za igrače koji će dobiti više kvalitetnih igara, više popusta, besplatnih naslova,...
Epic Store nece imati popuste kao Steam, igre koje su EPic Store ekskluziva mozes da kupis samo na Epic Store-u (eventualno UPlay) znaci nema nikakve konkurencije sto se cijena tice, plati koliko ti kazu, Epic Store nema nikakve veze sa kvalitetom igara...
Konkurencija bi bila da ne postoje ekskluzive. Tencent uzima 12%, Valve 30% pa neka publisheri/developeri sami odluče šta im se više isplati, a ne da uzimaju milione zarad kurvanja sa Kinezima.
BTW The Witness je free u naredne dve sedmice, posle toga Transistor.
EDIT:
https://screenshotscdn.firefoxusercontent.com/images/1dc56113-2147-4c53-8a64-0b8a8a0cf0ef.png
Epicova publika :D Nije preporučljivo za fetuse...
https://i.imgur.com/g9QO5LQ.jpg
I od svih tih feature-a, jedino su sva bitna. Opcija da se kupi igra, i opcija da se downloaduje i startuje.
E tako pričaju i za mobilne telefone, najbitnije je da može da obavlja pozive i šalje SMS, samo se pitam koliko bi ljudi sa smartphona danas prešlo na Nokiu 3310.
Pa evo možemo da vidimo i sami, da nabrojimo šta nam je sa te liste značajno, ako već ne "najvažnije", tj. šta volimo da imamo u našim igrama kad ih platimo krvavo zarađenim novcem.
Počeću ja, da ne bude da nagovaram a ne radim sam.
- 3rd pary keys - izuzetno važno, 75% ili više steam igara sam nabavio "drugde"
- cloud saves - mrzi me da igram igru ako ne podržava ovo u poslednje vreme
- drm free igre na sistemu (ako izdavač hoće) - nije mi sad ne znam šta al ok da može
- forums - relativno dobro dođe, guides pogotovo
- friend list/chat - jašta
- gifting - važno
- groups - nije presudno al je super
- inventory - volEm
- library sorting - nema leba bez ovoga
- linux - ne igram se na linuxu trenutno al' volim da znam da može i da rade na protonu stalno itd.
- marketplace - kol'ko sam igara kupio od prodaje kartica u beti, ihaj! sad manje, al dobro dođe...
- mod/workshop - ne koristim često, al' npr. za skyrim jesam sve od lampi preko onih enhanced gradova, putujućih trgovaca... imao 16gb modova u jednom trenu
- offline play - volEm
- overlay - dobro dođe ajd.
- player count data, other stats - nekad satima gledam kroz statistiku na stimu, šta znam... dobro da kače hardver, gledam da ljudi i dalje imaju 8gb ram itd. pa se tešim da mi je sa 16 dobro.
- refunds - ne koristim al' neka ga.
- regional pricing - super stvar, šteta što nismo u nekom regionu sa turskom lol
- screenshot itd - koristim redovno
- streaming - isprobao, nemam potrebe al ulazim u godine, ko zna :)
- trading cards - bar 50+ igara sam do sad platio prodajući karte
- 2factor auth - volEm
- universal controller support - šta utakneš, sve radi. kako da ne bude čovek veseo?
- user created guides - najbolja stvar kad treba nešto brzo proveriti, razjasniti itd.
- profiles - najs
- reviews - ima kakice al može se i pametno pročitati, šta fali
- rollback - uvek dobra stvar kad se igra drastično menja, da ostave staru verziju ko je voleo tako
- wishlist - držim oko 100, al koristim redovno
Eto, od 37 opcija, meni kao kupcu/korisniku znači 27 u nekoj meri, neke čak toliko da me nervira da igram naslove koji ih nemaju (cloudsaves, npr).
E tako pričaju i za mobilne telefone, najbitnije je da može da obavlja pozive i šalje SMS, samo se pitam koliko bi ljudi sa smartphona danas prešlo na Nokiu 3310.
Ako igru mogu da igram samo na jednoj platformi igram je na njoj i tacka. Ne treba mi forum, kartice, rejtinzi, profili i ostale dzidzabidze...
Da moze da se kupi, da se skine, startuje i igra.
Taj rad. Najniža cena, i da ga igra može da se lepo skine.
Taj rad. Najniža cena, i da ga igra može da se lepo skine.
Epic Store nema najnize cijene, ima jednu cijenu i to je to.
Chi-Com Spying...im dead XD
Epic jeste dobar za developere ali nije za igrace i to su cinjenice...ali znate vec ono staro sa ovcama i vunom...
RUbsvidwK3E
Epic Store nema najnize cijene, ima jednu cijenu i to je to.
Njihov izbor. Moj je da uzmem, ili da ne uzmem. Poenta je da mi sve te ostale funkcije ne znace ama bas nista.
Znači imaš "slobodu izbora" da ili ne, a gde je kupiću na drugom mestu?
Risk of Rain 2 izasao prije 7 dana u Early Access programu
https://i.imgur.com/7845KmW.png
Hades izasao prije 4 mjeseca u Early Access programu
https://i.imgur.com/FdPqeNS.png
Znači imaš "slobodu izbora" da ili ne, a gde je kupiću na drugom mestu?
Moj post se odnosio na pitanje o svim onim opcijama koje Steam i Epic (a i ostali) nude/ne nude.
Da pojasnim. S obzirom da Epic nema povoljne cene, meni nije zanimljiv, ako ponudi nest po najnizoj ceni, uzecu tamo.
Za to da li je bolji/losiji od Steama mi se savrseno ____. :)
Rumour: Red Dead Redemption 2 PC may be revealed on April 22nd as an Epic Games Store exclusive (https://www.dsogaming.com/news/rumour-red-dead-redemption-2-pc-may-be-revealed-on-april-22nd-as-an-epic-games-store-exclusive/)
Vidi se da je cilj da sto vise ljudi ima instaliran launcher.
Sto ga vise ima, veca je sansa da na duze staze ljudi nastave da kupuju tamo.
Rumour: Red Dead Redemption 2 PC may be revealed on April 22nd as an Epic Games Store exclusive (https://www.dsogaming.com/news/rumour-red-dead-redemption-2-pc-may-be-revealed-on-april-22nd-as-an-epic-games-store-exclusive/)
Kao sto kazu i u tekstu, ne bih bas preterano ozbiljno shvatio ovo....Moguce je, mada glasina dolazi od nekog anonimusa na 4chan-u. I to bas sad nakon Borderlands 3 objave. Jos glavni razlog navodno DLC-ovi, a ne glavnica zarade od kopija same igre....Malo mi nema logike....pogotovu sto Steam u slucaju teskasa poput R* ne uzima 30 posto, vec dosta manje u zavisnosti od prodaje (ne treba da pominjem kako bi se RDR2 prodavao na PC-ju). Tako da, mislim da je lazna dojava...Videcemo.
Tim Sweeney says Epic Games Store won't have internal forums or trading cards
(https://www.pcgamer.com/tim-sweeney-says-epic-games-store-wont-have-internal-forums-or-trading-cards/)
Evo, kopa mi Đinping po accountu...
https://i.imgur.com/5kYd69v.png
Roronoa Zoro
16.4.2019, 15:54
ih, takve mailove sam dobijao svaki treći dan, pre mi liči da te uplaši da bi se login-ovao, pogotovo ako nisi dugo. napravio sam acc kada je bio onaj shadow complex igrao jednom i više nisam se logovao i posle nekog vremena je krenula serija ovakvih mail-ova
BTW počeli su i Epic Store ključevi da se prodaju na third-party sajtovima. GMG nudi Borderlands 3 preorder sa 10% popusta.
Zasto su se onda suze ronile na forumu kako to nece biti moguce ?
Zato sto je Sweeney rekao da nema poente. Takodje manji popust nego na Steam igre. 10% na Blands, DMC5 si mogao uzeti sa 20+% popusta.
Drugim rečima, GMG prodaje igru od koje će da zarade 2% odnosno 1.2$.
Borderlands 3 vise nije 10% off n GMG-u.
Upravo preuzimam Transistor for free, koji inače nikada ne bi piratizovao ali ni kupio.
https://www.epicgames.com/store/en-US/product/transistor/home
World of Goo je iduca besplatna igra na Epic Store-u I dobija update koji ce je prilagoditi modernism hardware-u I windows-u. Ali je taj update Epic Store ekskluziva odredjeno vrijeme XD
https://www.pcgamer.com/world-of-goo-is-getting-updated-and-going-free-on-the-epic-game-store
Jedno veliko ko vas jbe ako ste kupili igru.
Nije besplatna, nego će je deliti od 9. do 22. maja.
https://i.imgur.com/1bLFgZl.png
Tim Sweenye se previse druzi sa Pitchford-om. Obojica lupaju ko Maksim po divizjii. Cak su dosadili i novinarima
Epic’s longing to be seen as saviours of PC gaming is frustrating. Their pretence that they’re not trying to straight-up buy a share of PC gaming is daft. The over-enthusiastic (and disingenuous-feeling) hyperbole from Sweeny and other connected industry figures makes me feel they think we’re rubes. God, don’t even get me started on Gearbox boss Randy Pitchford saying their next boring FPS being Epic-exclusive will end Steam’s supposed monopoly. I know that you’re running businesses and that businesses both need and want money. Please abandon this television evangelist act.
https://www.rockpapershotgun.com/2019/04/25/epic-store-would-end-exclusives-if-steam-gave-devs-larger-cut-ceo-claims/
Roronoa Zoro
25.4.2019, 18:31
i na kraju najava za RdR2 je bila bogus
pentraksil
26.4.2019, 16:38
Ovi postali gori od ovih nasih politicara sa ovim pravdanjima i navodnim razlozima.
Kao sto napisase u RPS, da li oni stvarno misle da su ljudi sisali vesla pa da ovako nesto izjavljuju? Mada, kada vidim kakvim sve ima.......
Kako da kupim sa ovog epic store-a? Preko sajta klikcem na cenu i nista se ne desava a u launcheru samo kaze uh oh something went wrong.
Baš tako kupuješ, ali kada radi... a to je retko...
Znaci nije do mene? Probah i mozilu i edge i nece nikako.
A recimo da se promeni region na Rusiju i kupi igra po ceni u rubljama, jel to moze tako? Nije region lock ili samo ruski jezik?
Ma hteoh Hades od supergiant games da uzmem koji je tamo u early access-u.
Evo meni sada recimo radi kupovina, a u subotu kad si se ti žalio, ni meni nije radilo...
Kupili Psyonix, Rocket League napusta Steam do kraja godine.
https://www.rocketleague.com/news/psyonix-is-joining-the-epic-family-/
I Humble Store počeo da prodaje Epic ključeve.
EDIT: World of Goo besplatan u naredne dve sedmice, posle toga Stories Untold.
Igre koje dijele besplatno su odlične. Taman da napraviš lijepu kolekciju igara.
vBulletin® v3.8.7, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.