Igre
Vesti
EU ujedinjuje propise o video igrama
Nikola Jevremović
19. januar 2023.

Evropski parlament juče je ogromnom većinom (577 za, 56 protiv i 15 uzdržano) dao podršku predlogu španske poslanice Adriane Maldonado Lopez, koji poziva na jedinstvene propise za video igre na celokupnoj teritoriji Unije. Evropska Komisija će na osnovu njega skovati tzv. Evropsku strategiju o video igrama (European Video Game Strategy).


Ona će podrazumevati niz mera kojima će developeri morati da se povinuju ukoliko budu želeli da u EU distribuiraju svoje proizvode. Neke su sasvim razumne, dok su druge prilično sumanute. Prvi formalni nacrt tek treba da se sastavi, a za sada se, među zahtevima ističu:


- Objedinjavanje podataka o igračima, kako bi se precizno utvrdio prosek godina, potrošnje vremena i novca u samim igrama.  


- Uspostavljanje jedinstvenog sistema klasifikacije igara prema sadržaju i poželjnom godištu. Kao primer se navodi Pan European Game Information (PEGI) sistem, koji će po svoj prilici biti obavezan (za konzole to je već uveliko slučaj, dok je kod indie naslova na PC-u to prava retkost).


- Jedinstven zakon o loot-boxovima. Pošto nije sigurno šta je u paketu koji se kupuje za pravi novac, neke evropske zemlje, kao što su Holandija i Belgija, smatraju ovaj vid mikrotransakcije vrstom kockanja, pa su stoga tamo zabranjene. Da li to znači da će se i ostale članice pridružiti? Videćemo. Novi propisi sigurno neće biti blaži. Pod lupom će biti i gold-farmovanje (prodaja prikupljenih digitalnih valuta u igrama za pravi novac), zbog njegovog potencijala za finansijske prekršaje i zloupotrebe ljudskih prava (jer mahom maloletnici farmuju).


- Od developera se očekuje da prilikom izrade igara zaobilaze mehaniku koja bi mogla da stvori zavisnost! Povod za ovakvu fantaziju pružila je sama Svetska zdravstvena organizacija, kada je pre par godina zavisnost od igara i zvanično uvrstila u bolest.


Tu je još mnogo toga – suzbijenja eventualnog klađenja na nezavisnim sajtovima, posebne mere zaštite podataka, ravnoteža među polovima prilikom upošljavanja radne snage u studijima, lakše odjavljivanje pretplate za korisnike... Sasvim očekivano, dve evropske organizacije koje okupljaju kompanije i developere (Interactive Software Federation of Europe i European Game Developers Federation) nisu najsrećnije budućim strožijim propisima. Njihovi zvaničnici izrazili su bojazan da će zbog njih pronalazak sredstava kojima se razvoj neke igre finansira, biti znatno otežan.

EU
parlament
loot box
PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
MART 2023
Eksplozija veštačke inteligencije
(Anti)utopija koja postaje realnost
I ranije smo bili svedoci pojave automatizovanih procesa koji su umnogome promenili čitave industrije, a dve su oblasti u kojima je AI poslednjih mes...
Stockimg • Cleanup.pictures • Texta • Murf • Excel Formula Bot • SlidesAI • resumA.I. • Writesonic
Korisne AI alatke
Bilo koja sofisticiranija programska rutina koja na svoja pleća može da preuzme obavljanje (kreativnog) posla, naplaćuje se suvim zlatom...
Inovacije koje treba pratiti u 2023. godini
AI i drugari
Brojni projekti u različitim naučnim i tehnološkim disciplinama trebalo bi da tokom ove godine urode plodom...
Asus TUF Gaming Radeon RX 7900 XT OC Edition
Ni na nebu, ni na zemlji
Pred nama je još jedan predstavnik Asusove serije TUF, poznate po svojoj svedenosti i robusnosti, a zbog toga je naš favorit...
AMD Threadripper Pro 5995WX, Gigabyte MC62-G40, AMD Radeon Pro W6600 i W6800
Kad posao ne može da čeka
Sa velikim zadovoljstvom pozabavili smo se jednom vrhunskom radnom stanicom, većinom sastavljenom od komponenata koje proizvodi AMD...
Asus ROG Strix Scar 18 G834JY
Fantastična zver i kako je kupiti
Ovogodišnji Strix Scar već prvom cifrom u oznaci najavljuje jednu veću promenu, ali je, naravno, osavremenjen i iznutra. I to drastično!
Samsung Galaxy S23 i S23 Ultra
Još bolje Galaksije
Glavna kamera od 50 megapiksela na Galaxy S23 pravi oštre i živopisne snimke u svim uslovima osvetljenja...
Atomic Heart
Igra je glasna kao razbesneli Hruščov, raskošna kao Ermitaž, ali i nepredvidiva i na momente konfuzna kao vojnik Crvene armije koji je oslobodio v...
Hi-Fi RUSH
Iza ovog naslova stoji studio koji je potpisao hitove The Evil Within i Ghostwire Tokyo...
Hogwarts Legacy
Fanovi izvornog materijala će „odlepiti” dok budu istraživali sve kutke ove odlične igre...
Pentiment
Igra je u velikoj meri inspirisana jednim od književnih klasika, romanom „Ime ruže”, Umberta Eka...
Blade Runner: Core Rulebook + Starter Set
Stoni neon-noir RPG
Detaljno opisana oprema koja obuhvata oružje, ali i alatke poput Voight-Kampff mašine...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama