TIPS & TRICKS
Windows 10: Deaktiviranje platforme Hyper-V
Do virtuelizacije bez virtuelizacije
Vladimir PISODOROV
1. jul 2021.

Sve što je vezano za platformu Hyper-V novopridošlicama u svet kompjutera čini se kontradiktornim. Hyper-V je osmišljen sa ciljem da omogući lakšu virtuelizaciju sadržaja, odnosno, pokretanje virtuelnih mašina - gostujućih operativnih sistema, istovremeno sa Prozorima. Naravno, sve to bez restartovanja kompjutera, hvatanja u koštac sa dvostrukim (pa čak i višestrukim) boot okruženjem i tako dalje.

Iako je u pitanju opciona mogućnost, mnogi korisnici prijavljuju postojanje Hyper-V-a na sistemu, iako se kunu u Svevišnjeg da nisu zaslužni za njegovo aktiviranje. Pokušaji da se rešite ove platforme obično propadaju, a sigurno se pitate zašto biste tako nešto uopšte i pokušavali. Verovali ili ne, Hyper-V je zaslužan zašto neki programi za virtuelizaciju ne rade ili rade ograničenim kapacitetom! Dalje, većina Android emulatora gadljiva je na Microsoftovu platformu, što će vas tek baciti u rebus, a ukoliko ne obavite uklanjanje Hyper-V-a, sve što ćete od njih videti je prozor sa greškom.

Konačno, ukoliko koristite blagodeti funkcije Secure Boot, pre nego što je deaktivirate iz BIOS-a, morate da budete spremni na probleme i u ovom segmentu. Naime, pojedine bezbednosne komponente Prozora u svom radu se, u određenoj meri, oslanjaju na virtuelizaciju, pa da ne bi došlo do neželjenih situacija prilikom podizanja Windowsa, deaktiviranje Hyper-V-a je nešto teže. U celoj priči sa nelogičnostima najviše su nadrljali oni koji, iako su preduzeli sve potrebne korake, i dalje ne mogu da se reše Hyper-V-a. Platforma kao da je živa i nastavlja da se aktivira po svakom restartovanju kompjutera ili updateovanju Windowsa.

Prva stvar koju treba da uradite je da skoknete do Control Panela (upišite Control Panel u sistemskom polju Search i pritisnite taster ‘Enter’) i odaberete funkciju Uninstall a Program. Spisak instaliranih programa ovog puta nas ne zanima, već funkcija u levom gornjem uglu prozora - Turn Windows features on or off, na koju treba da kliknete levim tasterom miša. U novom, manjem prozoru pojaviće se spisak opcionih Windowsovih dodataka, a ispred naziva svakog od njih nalazi se komandna kućica. Ukoliko je „štriklirana”, dodatak je instaliran i aktivan, ukoliko nije... Pronađite sekciju Hyper-V, pobrinite se da više ne bude označena i pritisnite taster OK. U većini situacija ovo bi trebalo da bude dovoljno, ali ako želite da budete potpuno sigurni da nije ostalo repova, možete da uradite još nekoliko stvari. Pre svega, pronađite sekcije Virtual Machine Platform, Windows Hypervisor Platform i Windows Sandbox i pobrinite se da nijedna od njih nije „štriklirana” pre nego što „overite” pomenuti taster OK. Uslediće restart kompjutera i nešto duže inicijalizovanje Windowsa, s obzirom na to da je potrebno da se naciljane komponente uklone sa sistema.

Potonji izraz je neodgovarajući, pošto akcija koju smo preduzeli, zapravo, dovodi do deaktiviranja platforme Hyper-V, ali ne i do njenog potpunog uklanjanja sa sistema. Ukoliko i pored načinjenih koraka i dalje imate problema, borbu ćete morati da prenesete na teren Command Prompta. Pokrenite ga tako što ćete u sistemskom polju Search upisati cmd i sa desne strane, klikom levim tasterom miša, odabrati funkciju Run as Administrator. U Command Promptu upišite systeminfo, pritisnite taster ‘Enter’ i sačekajte da se na ekranu pojave podaci. Ukoliko na samom dnu budete ugledali poruku A hypervisor has been detected. Features required for Hyper-V will not be displayed, znajte da Hyper-V i dalje radi u pozadini. Dva su puta kojim odavde možete da krenete: prvi je da iz BIOS-a deaktivirate pominjani Secure Boot, a drugi je da Command Prompt iskoristite da iz Boot Managera izbacite komandu koja obavlja inicijalizaciju Hyper-V-a. Prvo upišite bcdedit i pritisnite taster ‘Enter’. Ukoliko skroz na dnu postoji unos hypervisorlaunchtype Auto, to je znak da će se Hyper-V pokrenuti i to treba promeniti. Sada upišite bcdedit /set hypervisorlaunchtype off, pritisnite taster ‘Enter’ i nakon restartovanja kompjutera problem bi trebao da bude rešen.

Ukoliko ste korisnik starog kova i ne sviđa vam se postupak deaktiviranja platforme Hyper-V iz Control Panela, postoji i alternativno rešenje. Ono podrazumeva upotrebu Windows PowerShella, do kog ćete najlakše doći preko sistemskog polja Search. Počnite da upisujete PowerShell i kada se servis bude pojavio na listi pogodaka, sa desnog dela ekrana izaberite funkciju Run as Administrator. Da biste se pozdravili sa platformom Hyper-V, upišite Disable-WindowsOptionalFeature -Online -FeatureName Microsoft-Hyper-V-Hypervisor i pritisnite taster ‘Enter’.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama