VREMENSKA MAŠINA
SARS i Bitcoin
Miodrag KUZMANOVIĆ
1. novembar 2020.

Četvrtog novembra, britanski pop bend „Spice Girls” izdaje svoj debi album pod nazivom „Spice” i prodaje ga u 23 miliona primeraka. Tri dana kasnije, NASA lansira sondu Mars Global Surveyor. Osamnaestog novembra u bioskope dolazi najbolji „Star Trek” film svih vremena - „First Contact”. Dvadeset trećeg novembra, Bandai predstavlja Tamagotchi, digitalnog ljubimca koji pravi vrlo realnu globalnu pometnju i dostiže neviđenu popularnost.

Broj otvaramo prikazom prvih banaka sa globalnim online prisustvom, postavljajući pitanje „... kako bi bilo zgodno da umesto čekanja u dugim redovima na šalterima banaka, neku transakciju obavite iz udobnosti svoje radne sobe...”. Digitalizacija svega i svačega je nezaustavljiva - na sajmu knjiga u Beogradu predstavljen je ogroman broj izdanja na CD-ROM-u i to od strane do tada „analognih” izdavača, kao što su Matica Srpska, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Savremena administracija i Politika.

U vrlo tesnoj konkurenciji ultra-masnih naslova u trci za igru meseca preovladao je Megarace 2, najspektakularnija trkačka igra koju smo do tada videli. The Pandora Directive, F-22 Lightning 2 i fenomenalni Crusader: No Regret nadisali su se prašine sa njenog zadnjeg trapa.

novembar 2002.

Osmog novembra, Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija jednoglasno usvaja rezoluciju br.1441, kojom se iračkim vlastima naređuje da se razoružaju „ili će snositi posledice”. Šesnaestog novembra, u Kineskoj provinciji Guandong, zabeležen je prvi slučaj zaraze teškim akutnim respiratornim sindromom (SARS) - „pacijent nula” bio je farmer iz grada Fošana. Dvadeset prvog novembra, NATO poziva Bugarsku, Estoniju, Letoniju, Litvaniju, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju da postanu članice saveza.

Tema broja - simulacija sudara, odnosno, primena računara u bezbednosnim testovima u auto industriji. U rubrici TEST DRIVE naširoko pišemo o novim modelima matičnih ploča sa VIA KT400 i SiS 648 setovima čipova, koji su, sasvim sigurno, uzrokovali beskrajne mentalne tegobe vlasnicima ranih AMD konfiguracija.

„Svet igara” ne pršti od naslova koji su izdržali test vremena, s izuzetkom remarkabilnog No One Lives Forever 2, pucačine koju je kolega Macedonić podigao u nebesa, kao i Unreal Tournamenta 2003, koji je doneo malu revoluciju u pucački multiplayer. Ostatak je meh i svodi se na Soldiers of Anarchy, Archangel, Project Nomads, Links 2003...

novembar 2008.

Prvi novembar smatra se datumom rođenja Bitkoina, prve prave kripto-valute, koju je definisao i kreirao developer ili skup developera pod pseudonimom Satoši Nakamoto. Tri dana kasnije, Barak Obama postaje prvi afro-američki predsednik Sjedinjenih Američkih država, pobedivši republikanca Džona Mekejna. Sedamnaestog novembra u bioskope dolazi prvi film u serijalu „Twilight” sa Kristen Stujart i Robertom Patisonom u glavnim ulogama.

„Web u oblacima” naslov je detaljnog teksta o cloud computingu, pojmu koji ne izlazi iz naracije svakog menadžera srednjeg i višeg nivoa na planeti. U hardverskoj rubrici pišemo o mnogim stvarima, ali najviše upada u oči slatki, mali Asus eeePC 1000, jeftin i lagan netbook baziran na procesoru Intel Atom. Donosimo i megatest hard-diskova srednje klase koji su mogli da se nađu na našem tržištu.

Fallout 3, yeah baby! Potpuno je logično da smo ovaj megadugo očekivani nastavak izabrali za igru meseca - svideo nam se u tolikoj meri da smo ga zveknuli i na naslovnu stranu. Kakvu je samo konkurenciju imao! King’s Bounty: The Legend, Far Cry 2, Dead Space... Konačno je prekinuta serija sušnih godina za PC igračku scenu.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
NOVEMBAR 2023
Counter Strike 2
Stari, dobri Kanter u osveženom ruhu je više veliki update, nego puna nova igra...
Intel Core i9-14900K i Core i7-14700K
Nema zime uz Intelove mašine
Da li je Raptor Lake Refresh samo još vrelija i neznatno brža verzija prethodne generacije?
Apple iPhone 15, iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max
Petrovača, ajdared i zlatni delišes
iPhone 15 je „prepakovana” verzija modela 14 Pro, sa Appleovim čipsetom A16 Bionic „ispod haube”...
High tech igračke i razvoj naučnog razmišljanja
M’mera mpoyamba
Visokokvalitetne, a povoljne edukativne igračke postoje za svaku sferu interesovanja vašeg deteta...
Dell Alienware AW2724DM
Ponos na vašem stolu
Odličan monitor. Vrhunski! Međutim, kao što verovatno znate, Alienware je neka vrsta statusnog simbola...
Hisense 43A7KQ
VIDAA sa više smisla
Neobičan brak pametnog i tradicionalnog televizora, koji se lako koristi i bez ijedne napredne opcije za gledanje TV programa...
Finansijske tehnologije
Turbulencije ne prestaju
Da li nas očekuje recesija ili „meko prizemljenje”? Ključne kompanije sektora finansijskih tehnologija ne čekaju previše...
EmulationStation Desktop Edition 2.1.1
Vizuelna strana emulacije
Emulation-Station je frontend za emulatore, koji donosi mogućnost kastomizacije prikaza sadržaja...
Super Mario Bros. Wonder
Super Mario Bros. Wonder je dragulj u serijalu 2D Mario platformera, na koji se čekalo više od tri decenije...
Assassin’s Creed Mirage
Igra ima fokusiranu, vrlo linearnu priču kakvu su imali prvi naslovi u serijalu...
Forza Motorsport
Pre trka nije moguće voziti kvalifikacije, već sami birate startno mesto na gridu...
Marvel’s Spider-Man 2
Akciona komponenta Marvel’s Spider-Mana 2 je stravično dobra, mada su Majls i Piter previše slični...
© 2023 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama