TEST JOY
HyperX Pulsfire Dart i ChargePlay Base
Registracija, osiguranje, ekološka taksa
Danilo LUKINOVIĆ
1. mart 2020.

HyperX je jedna od retkih kompanija koje proizvode igračke periferije, a čiji spisak proizvoda ne može da se iščita, koliko je dugačak. Pulsfire označava miš, a sledeća reč model. Porodična sličnost prožima kompletnu ponudu, ali se svaki pojedinačni model ističe nečim što ga čini prijemčivim specifičnom delu publike.

Pulsfire Dart je bežični igrački miš, ergonomski prilagođen za desnu šaku. Dimenzije su izuzetno pametno odmerene pa Dart popunjava prostor između glomaznih i kompaktnih miševa. Iako jeste ergonomski, oblike ne tera šaku da „stane u kalup” što omogućava različite načine držanja i promenu položaja šake u toku igranja. Masa je takođe mala za solidan miš sa baterijom i iznosi 112 grama (samo 12 više u odnosu na žični Pulsfire Surge).

Kvalitet izrade je na nivou reputacije i cene – dakle odličan. Iako je kvalitet izabranih materijala na veoma visokom nivou, a njihovo uklapanje precizno, izbor tipa materijala zahteva da korisnik ima pribor za čišćenje u blizini. Gornja površina nije „gumirana”, ali upija otiske. Na bokovima su gumeni ulošci sa perforiranom površinom koji omogućavaju da miš uvek ostane u šaci, ali već sam pogled na mnoštvo rupica nekako privlači prljavštinu da se tu „nastani”.

Tasteri su odlični, jasnog hoda i klika. Ispod osnovnih su Omron prekidači, obećanog radnog veka od 50 miliona klikova. I bočni tasteri deluju jednako dobro i precizno, što nije čest slučaj čak i na kvalitetnijim i skupljim miševima. Skrol je lagan, ali opet precizan i sa jasnim hodom, doduše malo je bučniji pa, ako je to dovoljno da odustanete od miša, Dart nije za vas. Iza skrola se nalazi mali taster za promenu rezolucije senzora.

Senzor je Pixart 3389 kojim su „naoružani” svi Pulsfire miševi izuzev osnovnog modela. Maksimalna rezolucija iznosi 16000 tačka po inču, što će pokriti i igranje na informacionom panelu NORAD-a. Brzina „strelice” je 450 inča u sekundi, uz akceleraciju od 50 G, što odgovara najboljim modelima na tržištu.

Pulsfire Dart se u radu pokazao izuzetno. Potrebno je par kratkih sesija dok se ne naviknete na masu i oblik miša, a preciznost i veoma brzo „klizanje” se praktično podrazumevaju.

Za komunikaciju sa računarom koristi se bežična konekcija na 2,4 gigaherca. Minijaturni risiver može da se priključi na adapter koji se onda kablom povezuje sa računarom, ukoliko želite direktniju vezu. Mi nismo imali problema sa smetnjama u toku korišćenja i miš se brzo „budio”, pomeranjem, bez potrebe za klikom.

Slično drugim modernim, bežičnim igračkim miševima, većih proizvođača i Dart ima internu bateriju. U ovom slučaju u pitanju je litijum-polimerska baterija od 800 miliamperčasova. Proizvođač obećava do 50 sati igranja.

Zajedno sa mišem, na test nam je stigao i HyperX ChargePlay Base, koji omogućava simultano i brzo bežično punjenje dva uređaja. Sam uređaj je jednostavna ploča dimenzija 215×17×91 milimetara, sa dve crvene LED koje poput nekog tehničkog panela na svemirskom brodu obaveštavaju korisnika o statusu. Pulsfire Dart podržava opšteprihvaćen Qi standard bežičnog punjenja i radiće sa bilo kojim punjačem.

HyperX Pulsfire Dart je na nas ostavio izuzetan utisak i kao igrački miš i kao bežični igrački miš, ali ste verovatno primetili da nismo pominjali softver. Proizvođač je odlučio da svoje očigledno kvalitetne proizvode optereti beta verzijom bagovitog zajedničkog drajvera koji morate da skinete sa Microsoftove prodavnice. Što znači da morate da imate Microsoft nalog, prođete verifikaciju i onda vam se softver instalira direktno na računar. A nakon toga dobićete bagovit program koji je zaboravan i ima tendenciju da „tresne”. Microsoft svakako želi da drži sve konce kako bi vam „omogućio najbolje korisničko iskustvo”, ali je HyperX morao da pokaže više poštovanja prema sopstvenim kupcima i omogući skidanje instalacionog fajla koji ne mora da pokaže ausvajs Microsoftu. Miš svakako možete da koristite i bez drajvera, ali kako su tasteri programabilni, raspon vrednosti frekvencije optičkog senzora ogroman, a miš skup, to nikako nema smisla i nije prihvatljivo.

Senzor: optički, maks. rezolucija 16000 tpi

Broj tastera: 6 + scroll

Ostalo: promena rezolucije u 3 koraka , Kada (maksimalno 5 sa softverom), mogućnost snimanja i finog podešavanja makroa, podešavanje brzine odziva, promena funkcije tastera, podešavanje osvetljenja i efekata u 16,8 miliona nijansi, bežična veza

Proizvođač: HyperX (www.hyperxgaming.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama