TEST DRIVE
Uniview IP kamere i NVR
Gremlini su i dalje tu
Dejan PETROVIĆ
1. januar 2020.

Uvek nam bude zanimljivo kada na test dobijemo neki kompletan sistem, onako kako ga je proizvođač zamislio. Tada možemo videti kako određeni uređaji funkcionišu u svom nativnom okruženju. Takav slučaj imamo ovaj put, a na stolu su nam dve kamere i snimač (NVR) iz dalekoistočne firme Uniview.

IPC322LR3-VSPF28-D je puna oznaka IP kamere standardnog oblika i dimenzija za ovaj tip uređaja. Proizvođač je reklamira kao vandal-resistant, a mi možemo da potvrdimo da je metalno kućište prilično kompaktno, mada – sve se može uništiti. Zanimljiv je nešto drugačiji konstrukcijski pristup ovoj kameri, jer se uz nju ne dobija nikakav nosač, već je prilikom montaže kameru potrebno rasklopiti (torx ključ se dobija uz kameru). Razumljivo je da kamera može da se postavi na bilo koju ravnu površinu, te se tako može odrediti odgovarajući ugao, ali zameramo to što kamera nema mogućnost finog usmeravanja po horizontalnoj osi unutar kućišta. Po vertikalnoj osi (tilt) glava kamere se može zakrenuti do 75 stepeni, ali samo u jednu stranu, dakle, ne u minus.

Na zadnjoj strani je kabl koji se račva u DC strujni priključak na koji se mogu priključiti strujni adapteri od 12 volti (±25 odsto, što će rešiti naponski regulatori kamere). Drugi kraj je stomegabitni LAN port preko koga se kamera takođe može napajati putem PoE, a po 802.3af protokolu. Zaštita ovog priključka dobija se uz kameru. Za slučaj predostrožnosti, sa zadnje strane kamere je šraf za povezivanje uzemljenja. Za kameru je na raspolaganju veći broj opcionih dodataka, za montažu na cev i slično.

Univew je u ovu kameru ugradio CMOS senzor od dva megapiksela sa sočivom žižne daljine 2,8 milimetara, što sugeriše „VSPF28” u oznaci, a postoji ista kamera sa žižnom daljinom od četiri milimetra i sa boljim performansama. Kamera koja je nama na stolu prema DORI (Detect, Observe, Recognize, Identify) kategorijama rastojanja trebalo bi da ima mogućnost detekcije do 46,7 metara, nadgledanja do 18,7 metara, prepoznavanja do 9,3 metara i identifikacije do 4,7 metara. Za noćne uslove je tu IR LED iznad sočiva kamere, dometa do 30 metara.

Od funkcija kojima kamera raspolaže, tu je, naravno, IR cut filter. Digitalna redukcija šuma prisutna je u 2D i 3D varijanti, a za široki dinamički raspon je zadužena DWDR, što je malo lošije od WDR. Za kompresuju su zaduženi ultra 265, H.265, H.264 i MJPEG kodeci, a na kraju još da kažemo da kamera omogućava osmatranje takozvane zone interesa (ROI).

Probali smo i bullet IP kameru sa oznakom IPC2122LR3-PF40M-D. Kamera je primetno manjih dimenzija u odnosu na neke slične drugih proizvođača. Metalno kućište se preko zglobnog nosača pričvršćuje za bilo koju površinu, a zglob omogućava odabir odgovarajućeg ugla u bilo kom pravcu, pa i rotiranje unutar zgloba. Kao i kod bullet kamere, tu je kabl koji se račva na naponski i stomegabitni LAN, sa istim mogućnostima. Razlika je u tome što je kod ove, pored nosača, lako pristupačan taster ’reset’. Osim kućišta, kamere se razlikuju i u hardveru, pa je tako ovde isti CMOS senzor od dva megapiksela, ali je sočivo sa žižnom daljinom od četiri milimetra, a postoji i jači model sa žižnom daljinom od šest milimetara. IR LED je ovoga puta postavljen ispod sočiva, a iza prozora koji sprečava refleksiju. Od tehnologija, sve koje smo pomenuli kod prethodne kamere prisutne su i ovde. Od dodataka se dobijaju šrafovi za montažu i zaštita LAN konektora.

Da bismo sve ovo povezali u jednu celinu, dobili smo snimač sa oznakom NVR201-08Q. Snimač je standardnih dimenzija za ovaj tip uređaja, sa vrlo malo toga na prednjoj strani. Na sredini su svega četiri LED sa oznakama „Run”, „Net”, „HD” i „Cloud”, pa ih ne treba posebno pojašnjavati. Levo su USB 2.0 i IR senzor daljinca. Ovim snimačem u potpunosti se može upravljati preko daljinca koji se dobija uz uređaj, ali je svakako mnogo lakše pomoću miša, gde dobijamo i više opcija.

Zadnji panel govori dosta o mogućnostima ovog snimača. Imamo čak osam BNC konektora na koje možemo da povežemo analogne kamere rezolucije do tri megapiksela. Podržani su AHD, TVI i CVI ulazi, u raznim rezolucijama, gde su AHD i TVI rezervisani za najveće rezolucije. Model sa četiri BNC priključka može snimati sa kamerama do pet megapiksela. Sa druge strane, ovaj model za IP video-input ima rezervisana dva kanala gde se, ako će se koristiti samo IP kamere, može dodati i do deset kamera. Osim video-ulaza, snimač ima i četiri RCA konektora za audio-ulaz. Osim ovih konektora, tu su i po jedan BNC za video-izlaz i RCA za audio-izlaz. Za izlaz u svet tu je jedan stomegabitni LAN port koji omogućava i ulazni i izlazni protok do 40 Mb/s. Snimač uz ovaj protok omogućava pristup za čak 128 udaljenih korisnika. Ispod LAN porta je još jedan USB 2.0 konektor, kao i jedan RS845 za kompozitni video, gde se dobija i jedan manji adapter koji RS485 prevodi u dva terminala. Za praćenje kamera mogu se koristiti monitor ili TV, preko HDMI i VGA priključaka, koji omogućavaju maksimalno 1080p rezoluciju. Za smeštaj podataka unutar NVR-a je prostor za jedan HDD/SSD kapaciteta do osam terabajta.

Preko IP adrese u okviru lokalne mreže pristupamo snimaču koristeći neki browser. Korisnički interfejs je nešto što se može videti i kod drugih proizvođača. Gornja traka je izdeljena u nekoliko tabova gde je Live View zadužen za prikaz snimaka koje šalju kamere, a tu su još i Playback i Setup. Sve opcije u vezi sa ovim tabovima izlistane su u meniju sa desne strane, a mi našu priču o web interfejsu ovde završavamo (za sada). Razlog tome je što da bi se on koristio, neophodan je misteriozni plug-in, a probali smo sve što je proizvođač ponudio kao rešenje, bez uspeha. Ovo se odnosi na Firefox, Edge i Chrome. Za Operu nismo više imali snage. Kroz web interfejs imamo pristup kameri i možemo joj direktno pristupiti kroz IP adresu, ali ne i dobiti snimak u okviru Live View korisničkog interfejsa. Ipak, neočekivano smo se opet vratili ovom softveru, ali o tome kasnije.

Okrenuli smo se EZStation 3.0 video-menadžment softveru koji se može preuzeti sa sajta proizvođača, gde je sve proradilo iz prve. Kod EZStation je osnovni tab Control Panel, koji je objedinio setove opcija vezane za svaki aspekt sistema, a sve je predstavljeno ikonicama. Kako biramo neku od ikonica u ovom tabu, tako se one otvaraju u sledećem tabu, nalik na ono što imamo kod browsera. Svaki od otvorenih tabova možemo da zatvorimo, sem osnovnog.

Setovi ikonica u ovom osnovnom tabu su podeljeni na Common i Basic. Pod Device Manager se veoma intuitivno dodaju kamere u sistem, uz opcije vezane za njih. Imamo People Recording koja je usko vezana i za detekciju pokreta, a sve to uz filtriranje u pet nivoa detekcije, u zavisnosti od blizine. Alarm se može konfigurisati na taj način da prijavljuje samo određene nivoe. Live View je nama svakako najzanimljiviji, kod koga možemo da biramo grid sa snimcima po želji, uz direktan pristup osnovnim opcijama za svaku od njih. Možemo da pravimo snimke, koristimo digitalni zoom i slično. Ovde imamo opciju izbora praćenja kamera kroz NVR ili direktno preko IP adrese.

U Basic sekciji su ikonice vezane za podešavanje alarma, klijenata i praćenje loga. Face recognition je zanimljiv jer imamo mogućnost popunjavanja biblioteke sa osobama, što je svakako opcija koja zahteva malo više vremena da bi se potpuno osposobila, a i naše kamere nemaju podršku za ovu funkciju. Behavior Search se odnosi na detekciju prestupa i prelaska zamišljene linije.

Ono što ovom softveru nedostaje jeste upravljanje hard diskom. Čak i kada pod Device Management izaberemo Configuration, recimo kamere, EZStation nas prosleđuje ka web korisničkom interfejsu. Inače, web korisnički interfejs svakako nudi mnogo veći i širi broj opcija. Bez obzira na to što nismo uspeli da kroz web interfejs dobijemo snimak kamera, zbog problema sa plug-in-ovima za browsere, to nas nije sprečilo da konfigurišemo sve što nam je trebalo u vezi sa NVR-om, pa i HDD-om. Kada smo pisali o Hikvision kamerama (SK 4/2018, i. sk. rs/ 357272), pomenuli smo iste probleme zbog NPAPI plug-ina, tako da ovaj problem nije nov i nije samo vezan za uređaje kompanije Uniview.

Uniview je pripremio čak dve aplikacije za mobilne uređaje, gde je EZLive više za praćenje, dok se uz EZView dobija i pristup menadžmentu NVR-a i kamera. Mi smo se odlučili za ovu drugu. Osim standardnog prikaza snimaka sa kamera, kojima u okviru mreže možemo da pristupimo kroz NVR ili direktno, imamo mogućnost primanja obaveštenja, pravljenja snimaka i njihovog pregledanja. Ono što je nama zanimljivo su Local i Remote Config, iako sa osnovnim opcijama.

Što se tiče samih kamera, možemo reći da smo zadovoljni. Kvalitet snimka je dobar, a prelazak sa dnevnog u noćni režim je brz i neprimetan. Ceo sistem se za vreme provedeno sa nama ponašao onako kako bi trebalo. Svidelo nam se to što je kompletna instalacija snimača i kamera totalni noob-proof, jer je veći posao prišrafiti same kamere i sakriti kablove, nego podesiti softverski deo koji se odnosi na dobijanje slike na ekranu, ali uz EZStation. Kamere se, naravno, mogu koristiti i van porodičnog gnezda NVR-a, ali uz drastično smanjene mogućnosti. Osim toga, moguće ih je koristiti i kao zamenu ili za dodavanje postojećem sistemu, gde izbor napajanja neće predstavljati problem. Naravno, pun potencijal se postiže u kombinaciji sa snimačem i više ispravno postavljenih kamera.

Sistem može da bude idealno rešenje za kućnu varijantu, ali i manji poslovni prostor, a proizvođač u ponudi ima veći izbor kamera, za različite scenarije. Ako govorimo o jednoj kameri, cena nije bauk, ali kompletan sistem sa snimačem i osam IP kamera prelazi šestocifrenu cenu u dinarima.

Uniview IPC322LR3-VSPF28-D IP Dome kamera

Osnovno:
2 Mpx, FHD (1080p),
LAN, PoE, IP67, IR 30 m

Funkcije: 2D/3D DNR,
DWDR, Motion detection, ROI, Intrusion

Dimenzije: 109R × 81 mm

Uniview IPC2122LR3-PF40M-D IP Bullet kamera

Osnovno: 2 Mpx, FHD (1080p), LAN, PoE, IP67,
IR 30 m

Funkcije: 2D/3D DNR, DWDR, Motion detection, ROI, Intrusion

Dimenzije:
167,2 × 62,9 × 62,7 mm

Uniview NVR201-08Q NVR

Osnovno: 8 × BNC + 2 × IP (ili 10 × IP), 4 × audio in, 1 × audio out, CVBS out, HDMI, VGA, RS485, 2 × USB 2.0

Dimenzije: 260 × 240 × 44 mm

Proizvođač: Uniview (www.uniview.com)

Kontakt: Nebo ITS (www.neboits.com)


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama