TEST RUN
Microsoft Windows 10 October 2018 Update
Manekenski tip
Vladimir PISODOROV
1. novembar 2018.

Nakon 30 minuta „cvrcanja” broadband konekcije, 60 minuta heavy metal rovarenja po hard-disku i tri restarta, ugledali smo pozdravni ekran najnovije verzije Microsoftove Desetke. Kao što je to i do sada bio slučaj, update je automatizovan i lišen bilo kakvih nepotrebnih koraka. Ipak, ovo oktobarsko poboljšanje ostaće upamćeno po nekoliko stvari za koje u najmanju ruku možemo da kažemo da su neuobičajene...

Iako je zvanični datum puštanja verzije 1809 u etar bio deveti oktobar, do goodiesa je moglo da se dođe čitavih nedelju dana ranije. Sve što je trebalo da se uradi je da se taster Check for updates ručno „overi” i materijal bi počeo da se kotrlja ka vama - kao da ste deo Windows Insider programa. Sledeća stvar je utisak da October 2018 Update donosi seriju manjih, gotovo kozmetičkih poboljšanja i da su spektakularne novine izostale. Konačno, a vezano za prethodno rečeno, zaposleni u kompaniji iz Redmonda iz finalne verzije izbacili su nekoliko očekivanih stvarčica prema kojima su korisnici čežnjivo gledali. Poslednje dve stvari deluju krajnje razočaravajuće, ali to ne znači da 1809 nema šta da ponudi. Kao i uvek, idemo redom, a ono „najbolje” čuvamo za kraj!

Clipboard astronaut

Kada je Microsoft svojevremeno „otključao” mogućnost, teoretski, neograničenog smeštanja materijala u Clipboard, to je bila prava revolucija. Međutim, od tada je prošlo toliko godina da samo retki znaju njihov broj i čini se da je na ovaj segment operativnog sistema u potpunosti zaboravljeno. Ukoliko ste želeli više manevarskog prostora, naročito kada je vizuelizacija pohranjenog sadržaja u pitanju, izlaz ste tražili u third party ostvarenjima. Sve do sada, jer je konačno na red došla „generalka” Clipboarda!

Ono što je krajnje čudno je da opcija po defaultu nije aktivna i morate ručno da je uključite. To možete da učinite iz sekcije sa sistemskim podešavanjima ili, lakše, ukoliko pritisnete kombinaciju tastera ’Win+V’. Ujedno, ona se koristi za pozivanje radne forme iz koje obavljate manipulaciju uskladištenim sadržajem. Zanimljivo je da se prozorče pojavljuje odmah ispod/iznad kursora (u zavisnosti od toga da li ima dovoljno prostora za njegov prikaz), odnosno na onom delu ekrana na kojem se nalazi fokus. U slučaju da vam informacije zatrebaju kada ste na desktopu, Clipboard se pojavljuje iznad systraya, poravnat sa desnom ivicom ekrana.

Ono što nam se nije svidelo je što na veličinu radnog prozora ne možete da utičete, ali isto tako ne možete sami da obavite njegovo repozicioniranje. Materijal se na listi sortira isključivo po vremenskom ključu (čitaj: po vremenu dodavanja) i predstavljen je uz odgovarajući preview: slike preko thumbnailova, tekst preko izdvojene rečenice, dok su izuzetak linkovi koji se predstavljaju isključivo kao tekst. Materijal koji kopirate koristeći fajl-menadžere ovde se ne pojavljuju, što je u neku ruku i bilo očekivano. Itemi sa liste uklanjaju se klikom na taster X, a primetićete da na raspolaganju stoji i mogućnost njihovog pinovanja. To znači da materijal u Clipboardu nastavlja da „živi” i po restartovanju računara. To je već nešto.

Ovde se priča o novom Clipboardu ne završava jer ako se na sistem prijavljujete koristeći Microsoft nalog, na raspolaganju je i deljenje sačuvanog sadržaja između povezanih uređaja. U tom slučaju, itemi se automatski prosleđuju u cloud i dostupni su istog trenutka. Ko će još sem vas imati pristup u cloudu smeštenim podacima, priča je za neku drugu priliku. To sigurno neće biti drugi korisnici, ali da li će ih Microsoft koristiti za „analiziranje” vaših navika i potreba? Škakljivo...

Dobrodošli na tamnu stranu

Da li zbog toga što je to trenutno cool, zbog toga što blagotvorno utiče na čulo vida ili zato što štedi bateriju, Dark režim rada ekstremno je popularan. Konačno je stigao i u svet Prozora i aktivira se kada se iz sekcije Personalization odabere opcija Colors, ekran skroluje do kraja i „overi” opcija Dark ispod naslova Choose your default app mode. Vizuelni identitet koji preferiraju Imperator i Dart Vejder automatski postaje aktivan u svim Metro i sistemskim aplikacijama. U prevodu, to znači da crn postaje File Explorer, digitron, Windows Store, aplikacija za prikaz vremenske prognoze, sekcija Settings..., ali i kontekstualni meni. Zahvat ne može da se primeni na Edge koji, ruku na srce, dolazi sa Dark temom, pa tako može da se uklopi u novi vizuelni identitet radnog okruženja. Downside je što neki elementi sistema i dalje ostaju izuzeti od pravila i prikazuju se na uobičajen način (na primer, Task Manager), dok je kod nekih primenjeno „senčenje” (nejednoobraznost) u nekoliko nijansi (File Explorer).

Kada su vizuelne izmene u pitanju, priča se ovde ne završava. Naime, tvorci su u ovu verziju Desetke ubacili mogućnost ručnog podešavanja veličine slova koja se na ekranu pojavljuju kao deo sistemskih elemenata. Nasuprot očekivanjima, ova opcija ne nalazi se pod skutima sekcije Display i zatičemo je tek kada zavirimo u sadržaj komplementa pod nazivom Ease od Access. Funkcija Make text bigger prva je na spisku i, kao što rekosmo, bavi se isključivo skaliranjem veličine slova koja se koriste za „potpisivanje” sistemskih elemenata. Tweakovanje se obavlja preko naročitog slajdera, a kako će izmena da izgleda u praksi može da se prati preko preview prikaza. Po pritiskanju tastera Apply i podužeg čekanja (doduše, bez restartovanja računara) izmene postaju aktivne.

Bez mobilnog se ne može

Zahvaljujući novom grlu u stadu - aplikaciji Your Phone, direktno iz Desetke možete da pristupate svom Android mobilnom telefonu ili iPhoneu. Sve je zamišljeno kao još jedan Android/iOS menadžer, kakvih na softverskoj pijaci ima kao pečurki posle kiše. Logično, prednost se ogleda u tome što je reč o sistemskoj aplikaciji koja je, između ostalog, osmišljena tako da maksimalno štedi dostupne hardverske resurse i ne košta ništa. Međutim...

Postavljanje u rad toliko je komplikovano da se postavlja pitanje vredi li uopšte poći tom trnjem popločanom stazom. Osim što zahteva da se prijavite koristeći svoj Microsoft nalog, Your Phone će od vas tražiti i broj telefona. U vidu klasične tekstualne poruke biće vam poslat link ka Your Phone Companion aplikaciji koju instalirate na mobilni telefon i tek tada završavate proces „inicijacije”. Muku bi još nekako i izdržali, da nije podatka da Your Phone nudi samo osnovne mogućnosti. Tako se, na primer, ova aplikacija može iskoristiti za pristup nedavno „usnimljenim” fotografijama, odnosno razmenjenim SMS-ovima. Svidelo nam se što se bez dodatnih podešavanja tekstualne poruke mogu „utipkavati” i slati direktno sa desktopa. S druge strane, sistem, sem najfriškijem foto-sadržaju, ne dozvoljava listanje ranije načinjenih fotografija, a da ne pominjemo da nagoveštaja nema da je dozvoljeno pristupanje audio-datotekama, tekstovima i ostalom sadržaju koji čuvate na mobilnom telefonu.

Jabučari su prošli još grđe, s obzirom na to da oni Your Phone mogu da koriste isključivo za prosleđivanje linkova ka sajtovima sa telefona na računar. Nemaju čak ni mogućnost otvaranja fotografija, a o SMS-ovima da i ne govorimo. Čini nam se da u ovakvom obliku Your Phone nema šta da traži u eventualnom meču protiv third party ostvarenja i jedina nada mu je dodatni boost mogućnosti. Koliko je to u Microsoftovom fokusu sa ove distance izuzetno teško je reći, a naše mišljenje je da, dok se mogućnosti za obe platforme ne budu izjednačile, od napretka nema ništa.

Zreo za penziju

Microsoftov odgovor na third party alatke za „čupanje” sadržaja ekrana - Snipping Tool, broji svoje poslednje dane. Zameniće ga Snip & Sketch koji u ovoj verziji Windowsa koegzistira sa prethodnikom. Ipak, ukoliko pritisnete poznatu kombinaciju tastera ’Win+Shift+S’ na ekranu će „iskočiti” jednostavna upravljačka forma koja nudi beleženje naznačenog dela ili celog ekrana. Sadržaj se, automatski, smešta u (novi) Clipboard i čini se da je tu kraj što se tiče noviteta. Međutim, ako ručno pokrenete Snip & Sketch otkriće vam se i dodatne mogućnost. Po slici, tako, može da se piše i crta, dozvoljeno je kombinovati običnu i olovku sa okruglim vrhom, možete da birate veličinu „otiska”, boju, a tu je i nezaobilazni marker. Pohvalno je što su autori u miks uključili i lenjir koji može da se postavi pod bilo kojim uglom i iskoristi za ucrtavanje pravih linija, baš kao i Crop funkcija. Inače, snipovanje više ne može da se odlaže u vremenskom intervalu od jedne do pet sekundi, već su na raspolaganju samo intervali od tri i deset sekundi. Kako su autori došli do ovih brojki, nije nam poznato. Snip & Sketch gotov materijal snima isključivo u PNG formatu, što je malo tanko za naš ukus. Ukoliko vam je pozivanje akcije suviše komplikovano, iz sekcije Ease of Access može da se podesi da se sve obavi po pritiskanju tastera ’Print Screen’. Za razliku od Snipping Toola, Snip & Sketch krasi „sravnjen” upravljački interfejs u prepoznatljivom Metro stilu.

Traži, traži, pa ćeš naći!

Još od Windowsa 8, Search funkcija jedan je od featuresa koji najbrže i najkvalitetnije napreduje. Prvo što ćete primetiti kad kliknete na ikonicu lupe je da je Search segment duplo veći nego prošlog puta i da je izveden u svojevrsnom wide maniru. Zahvaljujući dodatnom panelu s desne strane, koji je neodvojivi deo celine, sada smo u prilici da dođemo do daleko više informacija o zadatom upitu. Recimo, ukoliko ste u Search liniju upisali Notepad, u desnom delu radne forme pojaviće se krupna ikonica programa, opis kojoj kategoriji pripada, dok su komande koje možete preduzeti u vezi sa programom sortirane ispod linije separacije. Tako, program može da se pinuje za Start meni ili taskbar, pokrene na uobičajen način ili sa administratorskim privilegijama, a može i da se „skoči” do njegove fizičke lokacije na hard-disku za čega se automatski poziva File Explorer. Ispod komandi nalazi se spisak nedavno otvaranih datoteka i dovoljan je jedan klik da se program pokrene i odabrani fajl pojavi pred vama.

Pri vrhu radnog ekrana, na mestu na kojem smo navikli da se nalazi pull-down meni, smeštena je traka sa koje se bira tip datoteka koje tražimo. Na raspolaganju su aplikacije, dokumenti, podešavanja i elektronska pošta, dok se iza opcije More kriju dodatne kategorije: Folders, Music, People, Photos i Videos. Po defaultu, Search funkcija naštelovana je da pretražuje iteme u svim podržanim kategorijama, a izbor specifične može da se obavi i bez miša, upisivanjem njenog naziv i dvotačke, iza kojih sledi tražena reč. Pomenuti sistem plasiranja dodatnih informacija ne odnosi se samo na aplikacije, već i na ostale podržane kategorije, što je izuzetno korisno.

Kaljenje Oštrice

Iako, po mnogima, još uvek ne može da se nosi sa zvezdama iz klase, Edge iz verzije u verziju Windowsa nastavlja da raste i smanjuje razliku. Microsoftov internet browser i ovog puta dobio je mnoštvo unapređenja, mada su ona mahom kozmetičkog karaktera. Prvo što ćete primetiti je da su itemi u glavnom meniju označeni ikonicama i da sada sve deluje daleko urednije i lepše. Posebno obratite pažnju na opciju Show in toolbar, koja nudi mogućnost da se na paletu alatki (odmah iza adresne linije) „izbace” prečice ka često korišćenim resursima. Tako je na oku moguće držati favorite, listu za čitanje, istoriju posećenih stranica, downloadovane datoteke i tome slično. Blagi redizajn doživela je i sekcija Settings u kojoj su opcije podeljene na četiri oblasti: General, Privacy & security, Passwords & autofill i Advanced. Slična stvar je i sa Hubom koji, takođe, prikazuje četiri kategorije: Favorites, Reading list, History i Downloads.

Jedno od najvažnijih unapređenja vezano je za famozni Reading view koji sa stranica uklanja sav materijal koji bi vam tokom čitanja sadržaja odvraćao pažnju. Poboljšanje se odnosi na funkciju Reading focus koja je zadužena za „osvetljivanje” reda teksta koji trenutno čitate, dok se ostatak sadržaja zatamnjuje. Novina je što korisnik sada može da bira da li će se istaći samo jedna, tri ili čak pet linija teksta. I sledeća novina vezana je za Reading mod iz kojeg je moguće zatražiti definicije za označene reči i izraze. Dovoljno je na klasičan način obaviti selektovanje sadržaja i u pop-up prozoru će se pojaviti kratko objašnjenje za koje možete i da čujete kako se izgovara ukoliko kliknete na ikonicu zvučnika. Međutim, to nije sve! Funkcija more otvara sidebar i u njemu prikazuje razne načine primene dotičnog izraza. Zanimljivo je da je ova mogućnost dostupna i offline (potrebno je downloadovati bazu podataka), a ako neki od izraza ne postoji u bazi postoji mogućnost da se, automatizovano, podaci „pojure” online. Očekivano, „definicije” nije moguće dobiti za reči na srpskom jeziku, već ćete morati da se oslonite na engleski vokabular.

Za kraj smo ostavili funkciju Media autoplay, koja je smeštena u Advanced podešavanjima i odnosi se na kontrolu automatske reprodukcije multimedijalnog sadržaja po otvaranju stranica. Naime, reprodukcija može da se dozvoli ili blokira, ali i da se limitira u slučajevima kada je zvuk utišan do kraja. Pored globalnog podešavanja, tvorci su omogućili da opciji pristupite i po otvaranju pojedinačnih lokacija kada je potrebno kliknuti na ikonicu Show site information, smeštenu odmah ispred adresne linije. Trebalo bi da znate i to da Media autoplay ne sprečava „iskakanje” pop-up prozora, baš kao ni učitavanje sadržaja, već jednostavno zaustavlja reprodukciju umesto vas.

Ždrp tamo, ždrp onamo

Za poboljšanja koja ćemo ovde pomenuti ne možemo da kažemo da su featuresi u pravom smislu te reči. Više se radi o sitnijim izmenama i tweakovima koji će omogućiti udobnije korišćenje operativnog sistema i u prvi plan izbaciti neke nove funkcije koje do sada nismo imali prilike da vidimo.

Prva mogućnost obradovaće vlasnike HDR monitora, s obzirom na to da ih od verzije 1809 Desetka podržava. Ono što je zanimljivo je da se u sekciji sa podešavanjima iz ovog domena nalazi i preview prikaz u kojem se „vrti” video-klip koji pokazuje kako će načinjene izmene izgledati u praksi. Kad već pričamo o grafičkom podsistemu, treba navesti i podatak da Windows 10 1809 podržava Nvidijinu RTX tehnologiju, što će obradovati one sa 1000 evra viška u novčaniku.

Novina načinjena u Task Manageru može da se pokaže kao izuzetno korisna. Možda je i ne primetite ukoliko ste „suzili” radnu formu, ali u sekciji Processes (skroz desno) imamo dve nove kolone. Power usage (opisno) pokazuje koliko naročiti program troši energije, dok Power usage trend „izvlači” srednju vrednost potrošnje i o tome vas, opet, opisno obaveštava. Zgodno za vlasnike prenosnih računara.

Ono što će njima takođe biti korisno, doduše isključivo ako poseduju ekran osetljiv na dodir, jeste to što je Microsoft odlučio da u Windows inkorporira SwiftKey. Vlasnici Android i iOS uređaja dobro znaju o čemu se radi - virtuelnoj tastaturi koja donosi veliki manevarski prostor. Ne samo kada je u pitanju način unosa teksta, već i njegova predikcija i korekcija. SwiftKey, nažalost, nije dostupan na desktop mašinama, što je prava šteta jer je generičkom rešenju odavno istekao rok upotrebe. Nažalost, aplikacija ne može naknadno da se preuzme sa Storea, kao što je slučaj sa Font Makerom - alatkom za kreiranje „pisanih” fontova (za ovo je potrebno imati olovku). Kad smo već kod fontova, da napomenemo da je omogućena njihova instalacija čak iako nemate privilegije administratora.

I Notepad se „ovajdio” u čitavoj gužvi, pa su tako na ekranu sada dostupni podaci u kojoj koloni i liniji teksta se nalazi kursor, a tu je i bolja podrška za učitavanje datoteka izrađenih pod skutima nekog drugog operativnog sistema. Na raspolaganju je i zum opcija koja se koristi u kombinaciji sa tasterima ’Ctrl’, ’+’ i ’-’ (ili točkićem na mišu) i služi isključivo za korekciju veličine fonta, ne i za skaliranje elemenata upravljačkog interfejsa.

Konačno, načinjen je još jedan korak ka slanju Disk Cleanupa u istoriju. Pažnja se usmerava ka Storage Senseu koji je dobio još jednu korisnu mogućnost. U Microsoftu su je nazvali „dehidratacijom” i ona se odnosi na zahvat koji će omogućiti brisanje lokalno uskladištenih podataka, dok će oni u cloudu (One Driveu) ostati netaknuti. Isto tako, korisnicima je ostavljena mogućnost da odaberu koji fajlovi će biti izuzeti iz pravila i ostati dostupni iz lokala, odnosno iz offline režima.

(Ne)Opravdano odsutni

Ovde pre svega valja istaći četiri stvari. Polazimo od one koja je korisnicima sa ovih prostora najmanje važna i gotovo beskorisna - od Cortane. Famozni virtuelni „pomagač” preslikan je iz verzije 1803 (uz sitnije dorade) i nije dobio dodatne featurese, ali, kao što smo naglasili, većina to neće ni primetiti. Ono što ćete svakako primetiti je da su Setsovi (tabovi u sistemskim aplikacijama) još jednom zaobiđeni, iako su do skoro bili u Beta fazi razvoja. To znači da od tabova u File Exploreru još uvek nema ništa, baš kao ni u drugim aplikacijama u kojima bi ovako nešto bilo moguće (Notepadu, recimo). Iz paketa je misteriozno izbačena i primitivna „veštačka inteligencija” koja je trebalo da bude zadužena za svođenje neželjenih updateovanja i prekida rada na minimum, po sistemu pamćenja korisnikovih radnji. Konačno, pod svetlost reflektora treba staviti i Game bar koji je trebalo da dobije mogućnost prikaza podataka o postignutom framerateu i potrošnji sistemskih resursa, ali nije.

Što je brzo, to je i kuso

Samo pet dana nakon puštanja updatea u etar, Microsoft je spustio zavesu na download, u isto vreme upozorivši korisnike koji su preuzimanje već obavili da sačekaju sa instaliranjem materijala! Broj pritužbi koje su stigle u sedište kompanije iz Redmonda je ogroman. Korisnici su prijavljivali nestajanje fajlova, nefunkcionisanje pojedinih komponenti operativnog sistema, nekompatibilnost sa Intelovim drajverima, blokiranje internet konekcije, a najsmešnije je što su neki detektovali postojanje određenih komponenti sistema, dok drugi nisu. Opšte rasulo! Kao što smo rekli, ovo je prvi put da je Microsoft dozvolio preuzimanje finalne verzije OS-a, a da prethodno nije prošla kroz takozvani Release Preview Ring. Šta će se dalje dešavati - ostaje da se vidi, mada mi moramo da priznamo da na našoj test mašini nismo iskusili nikakve probleme. Imali smo sreće?

• • •

Nevezano za uočene probleme i blokiranje downloada, samo pet dana nakon puštanja u opticaj, stiče se utisak da je Microsoft naglo povukao ručnu kočnicu i da je razvoj Desetke usporen. Nije baš da je stavljen u ler, o čemu svedoči i broj featuresa o kojima smo pisali, ali imamo utisak da je uključena Cruise kontrola. Unapređenja se svode na kozmetičke i sitnije funkcionalne izmene, dok je teška artiljerija ostavljena u hangaru. Priča se da će prolećni update vrcati od goodiesa, ali ne vidimo razlog zašto je došlo do odlaganja i odstupanja od obećanog.

S druge strane, pažnju treba usmeriti i na gomilu nedovršenih segmenata koji su još više pokvarili utisak o Oktobarskoj Nadogradnji. Šta reći za polufunkcionalni Your Phone koji je okrenut vlasnicima mobilnih telefona pogonjenih Androidom i više liči na alatku iz rane Alpha faze razvoja nego na gotov proizvod? Čak se ni korisni Clipboard ne može pohvaliti zaokruženom celinom - ne možemo sami da biramo gde će stojati radna forma, ali ne možemo ni da podešavamo njenu veličinu. Ima još primera...

Sve to, neizbežno, dovelo je do pojave spekulacija o narednim Microsoftovim koracima. Kad je predstavljan, Windows 10 je označen kao rebootovani Windows, operativni sistem koji će rasti i menjati se sa potrebama i željama korisnika. Microsoft neće izbaciti Windows 11, 12, 13... Postojaće samo Windows 10 koji će da raste i evoluira. Da, znamo, još tada je to zvučalo kao naučna fantastika, ali je Microsoft držao reč i činilo se da sve ide kako je najavljeno. Poslednji potezi podgrejali su, za sada neproverene, priče da u Redmondu, u velikoj tajnosti, „kuvaju” novi Windows. Zvaće se (Windows) Core OS i predstavljaće novi reboot, a svetlost dana bi trebalo da ugleda negde tokom 2020. godine. Govorkanja ćemo, za sada, ostaviti po strani i okrenuti se onom što je izvesno - aprila 2019. godine čeka nas Windows 10 19H1 i nadamo se da ćemo tada na Octobar 2018 Update gledati samo kao na prolaznu štucavicu. Dobro, gorušicu klase 10 za koju je i najjači medikament mačiji kašalj.


PRETHODNI TEKST
SLEDEĆI TEKST
Najčitanije
Igre
Telefoni
Hardver
Softver
Nauka
Aktuelno štampano izdanje
APRIL 2024
Gigabyte Radeon RX 7900 GRE Gaming OC 16G
Zlatni zeka
Model koji je izvorno namenjen kineskom tržištu, i koji se tamo pojavio još prošlog leta, lepo je popunio prazninu između modela RX 7800 XT i RX ...
Asus ROG Zephyrus G16 (GU605MY-QR085X)
Najkompaktnija zverka
Uz sve kompromise, ovo je verovatno najsnažniji laptop smešten u manje od dva kilograma i 18 milimetara visine...
Honor Watch 4
Savršeno upakovan
Sat koji donosi veoma malo pravih noviteta, ali kod kog je uklapanje poznatog i očekivanog dovedeno do savršenstva...
Mobile World Congress 2024
Ovde i AI ima AI
Utisak je da MWC „na nogama” drže isključivo velike kineske kompanije, a praksa predstavljanja flegšip telefona na sajmu je sve ređa...
Inovativni motori i reaktori
Bolji pogon
Električni motori uskoro stižu u putničke avione, samo da se reši nekolicina konstruktorskih prepreka...
Honor Magic 6 Pro
Magična Šestica
Sistem kamera oslanja se na tehnički sofisticiran dizajn sa promenjivim otvorom blende...
Apple, AI i nova tužba za monopol
Kisela ili slatka jabuka
Apple će uvek da koristi sopstveno rešenje, ukoliko može da ga napravi dovoljno brzo i kvalitetno...
Dragon’s Dogma 2
Nastavak dvanaest godina stare igre koja odavno ima kultni status, naoko, jednostavan akcioni RPG koji se trudi vas angažuje, ali i pomalo namuči...
Rise of the Ronin
Rise of the Ronin izuzetno podseća na Ghost of Tsushima, kako po izgledu, tako i po konceptu...
Highwater
Ugodan koktel postapokaliptične komike i poetične melanholije...
Microsoft Windows 3.0
Prisećamo se treće iteracije operativnog sistema baziranog na grafičkom korisničkom okruženju, koja je konačno mogla da izađe na crtu takmacima...
© 2024 Svet kompjutera. Sva prava zadrzana.
Novi broj - Arhiva - Forum - O nama