TEST RUN<>
072017<><>

Saladin

Dve glave bolje misle

Mnogi se neće složiti, ali smatramo da je najjednostavniji „dvoglavi” fajl-menadžer bolji od ubogog File Explorera i njegovih predaka. Ako želite da testirate prethodnu tvrdnju – evo prilike! Pred nama je Saladin, fajl-menadžer koji je sveden da svedeniji ne može biti. Besplatan je i postoji u verzijama za 32-bitnu i 64-bitnu verziju Windowsa.

Očekivano, sve neodoljivo podseća na Total Commander, ali u najbazičnijem smislu. Prikaz nije opterećen ikonicama i pratećim sadržajem i većina ekrana ostavljena je za prikaz fajlova i direktorijuma. Paleta alatki svedena je na jednu liniju kojom dominiraju prečice do funkcija na koje smo davno navikli. Njihovo pozivanje moguće je putem „vrućih tastera”, čije su kombinacije identične onima iz TC-a. Saladin automatski prepoznaje sve priključene drajvove, dodeljuje im odgovarajuće ikonice i čini ih dostupnim preko samo jednog klika mišem.

Osnovnim funkcijama za kopiranje, premeštanje, preimenovanje i brisanje datoteka pridodati su i neki napredni komplementi. Na primer, moguće je upoređivanje fajlova i foldera, swapovanje sadržaja panela, odnosno njihovo izjednačavanje. Tu je i opcija brzog povratka u root direktorijum, otvaranje history liste, postavljanje bookmarka, ali i jednostavan ulazak u home direktorijume koji se definišu posebno za svaki panel kroz sekciju za podešavanje. U njoj se, inače, ne nalazi puno toga, a ono što nas je najviše iznenadilo je izostanak podrške za sveobuhvatnu izmenu izgleda samog programa. To se kod Total Commandera nekako podrazumevalo.

Saladin dolazi sa ugrađenim internim „čitačem” koji ima sposobnost otvaranja/editovanja tekstualnih datoteka (za ovu svrhu može da se odabere i neko eksterno rešenje), a pruža i zgodan preview slika sa mogućnošću rotiranja. Dozvoljeno je da se zaviri i u sadržaj ZIP datoteka, ali i da se od selektovanog materijala izradi arhiva ovog formata. Autori su bili toliko ljubazni, pa su omogućili i prečicu za pozivanje komandnog prompta i ostvarivanje FTP konekcije. Search funkciji pristupa se sa palete alatki na kojoj se mesta našlo i za veoma zgodnu opciju prikaza sakrivenih/sistemskih datoteka. Nekako smo brzo iscrpeli spisak mogućnosti...

Bez obzira na to, Saladin nam se neobično dopao, iako mislimo da njegovi autori imaju još dosta toga da urade i ispeglaju. Da zameni Total Commander, ne može, ali dok ne pronađete njegovu besplatnu alternativu odgovarajućih karakteristika, prelazno rešenje je pred vama. Ono što nam se nije svidelo nisu svedenost i ograničen manevarski prostor, već problem posve drugačije prirode. Na našoj test mašini, Saladin se inicijalizovao sporije od očekivanog, a umeo je i da pravi problema sa privilegijama administratora, što nas je neobično iritiralo. Inače, zanimljivo je da autori kažu da je program zapravo „dvoglava” Windows Explorer alternativa kojoj su pridodate funkcije TC-a i sličnih ostvarenja. Nije daleko od istine i baš tu negde se nalazi „tačka prekida”.

Vladimir PISODOROV

 
Microsoft Visual Studio 2017
ConceptDraw Office 4
Autodesk EAGLE 8.2.1
Edraw Max 8.7
O&O FileDirect
Saladin
Šta mislite o ovom tekstu?
Avant Browser 2017
FreeDriveC 1.0.2
Cacheman 10.10
D3DGear 5.0
VidCutter 3.5.0
System Mechanic 16.5.3
WifiInfoView 2.25
Cdrtfe 1.5.7
WebSite X5 Professional 13
3D Shadow 2.0
Bootable USB Test 1.4.0
Fraqtive 0.4.8
Extensity 1.3.0
Harry’s Filters 4.10
QuickLook 0.2
Shutdown Logger
Start – A Better New Tab 3.8.2

Tip:
fajl-menadžer
Potrebno:
Windows
Veličina:
26,8 MB
Cena:
besplatno
Adresa:
saladin .mimec .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera