TEST RUN<>
042014<><>

Driver Booster 1.2 Free, Device Doctor 2.1, DriverEasy 4.6.5.0, SlimDrivers Free 2.2, DriverMax Free Edition 7.28, Free Driver Scout

Besplatni programi za traženje drajvera

Šta će nama drajverima kuća...

Svi oni kojima kompjutersko znanje seže dalje od gledanja videa na YouTubeu ili prepisivanja na Faceu sigurno znaju šta su to drajveri i koliko nam problema isti mogu zadati. Ukratko, drajver je program koji povezuje neki hardverski uređaj sa operativnim sistemom i na taj način nam omogućava njegovu upotrebu. Do pojave Windowsa 7, traženje odgovarajućih drajvera često je znalo da bude vrlo frustrirajuće. Ukoliko ste nekim slučajem izgubili originalni disk koji je dolazio sa uređajem, rizikovali ste da potrošite dane i dane tragajući za odgovarajućom zamenom.

Sa pojavom „sedmice”, situacija se značajno menja pošto je tu sa uspehom implementirana tehnologija preuzimanja drajvera preko interneta (dotadašnji pokušaji se nisu baš nešto proslavili). Sam Windows vrši skeniranje priključenih uređaja i na osnovu identifikacionog zapisa preuzima odgovarajući drajver iz baze drajvera na serverima Microsofta. Taj sistem funkcioniše dosta dobro i u najvećem broju slučajeva će obaviti posao kako treba. Međutim, šta da se radi ako drajver ne postoji u bazi ili ako onaj koji je instaliran ne radi kako treba? Ne ostaje nam mnogo izbora: ili ćemo krenuti u ručno pretraživanje po internetu ili ćemo pak celu proceduru automatizovati korišćenjem programa za tu namenu.

Ti programi vam najčešće neće samo pomoći u potrazi za drajverima, već uz njihovu pomoć možete da izvršite bekap svih drajvera koji na vašoj konfiguraciji uspešno rade. To recimo može znatno da ubrza eventualnu reinstalaciju sistema. Isto tako, uz njihovu pomoć ćete moći da proverite koji od instaliranih drajvera imaju nove verzije koje bi teoretski mogle da poboljšaju performanse i stabilnost sistema.

Driver Booster 1.2 Free

U pitanju je proizvod (iobit.com/driver-booster, 27,7 MB) kineske kompanije IOBit koja se specijalizovala za sistemski softver. Nakon pokretanja program automatski vrši skeniranje hardverskih uređaja. Posle završenog posla, pred nama se pojavljuje spisak svih uređaja i ukoliko je program zaključio da su drajveri apdejtovani, pored njih stoji oznaka da su perfect. Ukoliko, pak, program nađe novije drajvere, pored naziva uređaja će se pojaviti svojevrsni rejting zastarelosti drajvera u odnosu na aktuelnu verziju. Tako naš drajver može da bude svrstan u bad, worse ili worst. U suštini, ukoliko već koristite ovakav program, želećete da vam svi drajveri budu perfect, pa onda i sam rejting nema prevelikog smisla i tu je više radi ostavljanja utiska na korisnika.

Takođe je prisutno i obaveštavanje korisnika o vrsti poboljšanja koja bi trebalo da dobije posle apdejta. Tako, na primer, ukoliko vam se nudi apdejt drajvera grafičkog podsistema, dobićete napomenu da bi trebalo osetiti povećanje performansi u igrama. Inače, po ideji, Driver Booster je specijalno napravljen da bi poboljšao igračke performanse sistema, tako da prethodne informacije nisu prikazane slučajno. U našem konkretnom slučaju, program nam je ponudio apdejt nVidia drajvera sa verzije 327.02 od 29.8.2013. na verziju 332.21 od 19.12.2013. i pri tome tvrdio da ćemo dobiti osetno ubrzanje u 5 igara: Batman: Arkham City, The Elder Scrols V: Skyrim, Just Cause 2, Deux Ex: Human Revolution i StarCraft II. Nismo proveravali, ali ćemo im verovati na reč. Od opcija za podešavanje tu su dve varijante skina: svetli i tamni (osnovni), ali i korisna mogućnost da sami odredimo mesto za smeštanje fajlova. Tu je i mogućnost instaliranja drajvera u takozvanom silent modu bez prikazivanja ikakvih prozora i poruka.

U besplatnoj verziji nam nisu na raspolaganju naprednije opcije kao što su bekap drajvera i simultano skidanje više fajlova. Na sreću, programeri nam nisu ograničili brzinu skidanja pa ona zavisi od brzine vaše konekcije. Driver Booster bije glas da relativno često zna da nađe pogrešan drajver koji može negativno da utiče na vaš sistem, ali na sreću postoji mogućnost stvaranja bezbednosnih tačaka za oporavak sistema.

Device Doctor 2.1

Podatak da vam program Device Doctor (devicedoctor.com, 5,9 MB) nudi pristup bazi sa preko 3 TB drajvera zvuči vrlo zanimljivo i ohrabrujuće. Kao što znamo da idealne stvari postoje samo u bajkama, tako je i ovde. Prvi veliki minus je da instalacija bukvalno na silu instalira shareware program Speed Up My PC, što kod većine antivirusa svakako neće proći neopaženo, pa će vam blokirati proces instalacije. Mi smo nakon privremenog isključivanja antivirusne zaštite ipak nekako uspeli da program instaliramo, ali nas je onda dočekalo novo neprijatno iznenađenje pošto je program „zamrzavao” nakon pokretanja. Tek kada smo sa antivirusom očistili folder u kojem je instaliran program, sve je počelo da radi kako treba.

Nakon startovanja, dočekaće vas dosadni prozorčić sa sugestijom da kupimo Pro verziju programa, jer je i ovo samo reklamna verzija komercijalnog proizvoda. Nakon toga se pred nama pojavljuje glavni prozor koji je skoro trivijalno jednostavan. Nakon kratkotrajnog skeniranja, program će pokazati spisak uređaja za koje postoje drajveri novijeg datuma. Tu je isto tako i mogućnost traženja drajvera za tek priključeni uređaj. Izabrani drajver preuzimamo tako što kliknemo na dugme Download driver u donjem desnom uglu. Nakon toga program otvara internet browser gde nas dočekuje link ka fajlu sa željenim drajverom. Ne zvuči baš elegantno? Očigledno da su autori programa odlučili da nas na ovaj način nateraju na kupovinu Pro verzije koja sve poslove obavlja iz korisničkog interfejsa, ali je i ovo mnogo bolje od ručnog prebiranja svakojakih sajtova sa drajverima i komplikacijama koje se javljaju pri tome.

Kada se sve sabere i oduzme, Device Doctor obavlja dosta trivijalan posao koji se sastoji u nalaženju takozvane Hardware ID oznake (koju na kraju krajeva možemo naći i sami u Device Manageru) i slanjem tog podatka na server gde se u bazi proverava postojanje odgovarajućeg drajvera. Ova verzija programa nema mogućnost arhiviranja postojećih drajvera niti omogućava automatsko postavljanje tačaka za vraćanje sistema na prethodno stanje u slučaju potencijalnih neispravnosti.

DriverEasy 4.6.5.0

Ovo je još jedna besplatna varijanta komercijalnog programa (www.drivereasy.com, 2,8 MB). Kao što smo vas već navikli sa prikazima besplatnih programa, proizvođači često posežu za besplatnim verzijama kojima nedostaju određene funkcije kako bi vas privoleli da naručite (kupite) verziju bez ikakvih ograničenja. Nekada su te verzije potpuno neupotrebljive, dok nekada nećete ni osetiti da vam nešto nedostaje. DriverEasy bi mogli da svrstamo negde na sredinu između ove dve kategorije. Iako program nudi najvažniju mogućnost – traženje drajvera, besplatna verzija nam ograničava brzinu downloada na danas mizernih 40 KB/s, kao i nemogućnost downloada više fajlova odjednom. Isto tako, u ovoj verziji su isključeni moduli za arhiviranje i ponovno instaliranje arhiviranih drajvera, kao i mogućnost udaljavanja drajvera sa sistema.

Interfejsom dominira taster Scan Now preko kojeg ulazimo u proceduru pretraživanja instaliranih uređaja i provere vremešnosti postojećih drajvera. Nakon toga nam se pruža mogućnost da izaberemo koje drajvere želimo da instaliramo ili obnovimo (već smo rekli da istovremeno možemo da skidamo samo po jedan fajl) i nakon toga sledi proces instalacije. Ukoliko je drajver u formatu izvršne datoteke, procedura će biti obavljena automatski, ali ako je u pitanju arhiva, instalaciju ćemo morati da obavimo ručno.

I to bi bilo to što se tiče rada sa drajverima. Međutim, tab pod nazivom Tools krije još neke opcije koje se potencijalno mogu pokazati korisnim. Tu se, pre svega, ističe mogućnost apdejtovanja operativnog sistema zaobilazeći servere Microsofta, što prema rečima autora ubrzava proceduru za dva puta.

SlimDrivers Free 2.2

Neka vas ne zavara mala veličina instalacionog fajla (slimwareutilities.com/slimdrivers.php, 839 KB), pošto je reč samo o tzv. downloaderu koji sa interneta kopira „pravi” program i koji je „težak” već pristojnih 27 MB. Reč je o jednom od najkompletnijih programa koje smo testirali. Procedura traženja zastarelih drajvera sastoji se iz dva koraka. Prvi je samo skeniranje koje aktiviramo preko tastera Start Scan, dok se drugi korak sastoji u samom instaliranju nađenih drajvera. Nakon izvršenog pretraživanja, program daje dijagram sa statistikom pretraživanja gde se može videti procentualno učešće zastarelih drajvera na sistemu.

Kada klikom na postavljeni link pokrenemo proces instalacije, prva stvar koja se obavi jeste pravljenje tačke za oporavak sistema, što nas kasnije može spasti od mukotrpnog procesa preinstalacije Windowsa. Nakon toga počinje proces prebacivanja drajvera na računar čiji tok možemo pratiti na prozoru sa reklamom koja nas nagovara da kupimo komercijalnu verziju kako bismo sve drajvere mogli da skidamo odjednom. Upravo to i jeste jedino ograničenje besplatne verzije – da morate ručno da iskontrolišete prebacivanje svakog drajvera pojedinačno. Zato su nam velikodušno ostavili sve one mogućnosti koje konkurencija nije. Ne postoje nikakva ograničenja za bekap i ponovno vraćanje arhiviranih drajvera i deinstaliranje drajvera koje smatramo suvišnim. U meniju sa opcijama nam je na raspolaganju modul za proveru novih verzija drajvera u određenom vremenskom intervalu, kao i mogućnost da odredimo putanje do foldera sa fajlovima drajvera.

DriverMax Free Edition 7.28

Program (www.drivermax.com, 8,2 MB) nas dočekuje sa interfejsom specifičnim za novu generaciju Microsoftovih proizvoda (Metro), što znači da je pogodan za rad sa ekranima osetljivim na dodir. Proces skeniranja počinje kada na glavnom prozoru kliknemo na Scan for updates now. Nakon desetak sekundi dobijamo spisak drajvera za koje na serveru proizvođača postoje novije verzije. Klikom na more options dolazimo do dijaloga sa dve opcije. Prva opcija isključuje dati uređaj iz procesa skeniranja, dok nas druga vodi na web stranicu sa svim drajverima zadatog uređaja koje DriverMax podržava. Pod opcijom Driver backup and restore se nalaze alati preko kojih vršimo arhivaciju i dearhivaciju izabranih drajvera. Ono što je za svaku pohvalu jeste prisustvo opcija Driver rollbacks i Restore points koje omogućavaju korekciju rada sistema ukoliko eventualno dođe do neispravnosti nakon instaliranja nove verzije drajvera. Iako nema nikakvu vezu sa drajverima, program ima zanimljivu statistiku po pitanju hardvera pod opcijom Popular hardware. Tu možete videti kakav sve hardver imaju korisnici ovoga programa.

Nakon što postavite novi drajver, DriverMax će vas pitati o tome da li je sve proteklo u redu. Iako nekome to može izgledati dosadno, u pitanju je opcija koja na duže staze pomaže svim korisnicima programa pošto ne postoji bolji način da se utvrdi ispravnost drajvera i na taj način se povećava procenat uspešnih instalacija. Tu je i opcija za traženje drajvera za nepoznate uređaje. I sve bi bilo sjajno da autori nisu ograničili broj skidanja drajvera na dva dnevno. Da ne zaboravimo da napomenemo da je za korišćenje programa potrebno obaviti besplatnu registraciju.

Free Driver Scout

Novi i nepoznat naslov (freemium.com/free-driver-scout, 726 KB) koji nam dolazi iz Nemačke. Na samom početku moramo da vam skrenemo pažnju da prilikom instaliranja budete vrlo oprezni i da ne dozvolite perfidno ubacivanje svakojakih reklamnih programčića kojima ovaj proizvod obiluje (proizvođaču bi izgleda više odgovaralo ime Adware nego Freemium). I ovde je reč o loaderu koji „teži” samo 726 KB, dok ceo program na disku zauzima nešto preko 7 MB.

Nakon startovanja nas očekuje kratkotrajno automatsko skeniranje koje rezultira pronalaženjem mnogih drajvera koje ostali programi nisu prijavljivali kao zastarele. S desne strane je navedena verzija instaliranog drajvera, kao i opcije koje se sastoje od dugmeta za isključivanje željenih uređaja iz pretrage i dugmeta za davanje detaljnijih podataka. Malo nam je zasmetalo to što je podatak o drajveru instaliranom na računaru prikazan u evropskom, dok je podatak o najnovijoj verziji prikazan u američkom formatu, što može da zbuni. Nakon što izaberemo drajvere za instalaciju, počinje proces instaliranja. Sve se odvija automatski i bez ikakvih ograničenja po pitanju brzine skidanja fajlova. Pohvalno je da opcije bekapovanja i ponovnog instaliranja bekapovanih programa rade bez ograničenja. Taster sa zupčanikom u gornjem levom uglu skriva malobrojna podešavanja, ali i jednu sjajnu opciju. Naime, ukoliko nameravate da migrirate na neku drugu vrstu Windowsa, uz pomoć ovog programa možete unapred pripremiti sve drajvere koji će vam za to biti potrebni. Drajveri se potom uredno spakuju u ZIP arhivu i nakon što instaliramo novi OS, moramo ponovo instalirati program kako bi iz njega mogli postaviti sačuvane drajvere.

• • •

Ukratko, DriverEasy postavlja suviše veliko ograničenje po pitanju brzine internet konekcije, Device Doctor sa svojim radom preko sajta nije udoban, Driver Booster nema mogućnost bekapa drajvera, Free Driver Scout radi lepo i nema ograničenja, ali ga preporučujemo samo iskusnijima koji znaju kako da udalje „smeće” koje on dodatno instalira. DriverMax ograničava skidanje na dva fajla dnevno, što jedino može da se koristi za apdejt drajvera. Kada se saberu svi plusevi i minusi, najboljim se pokazao SlimDrivers Free sa ograničenjem na automatsko skidanje fajlova, ali za uzvrat nudi mnogo toga. Najbolje je kombinovano koristiti nekoliko programa ove vrste pošto često jedan od njih može da pronađe drajvere koje ostali programi ne vide.

Igor S. RUŽIĆ

 
Driver Booster 1.2 Free, Device Doctor 2.1, DriverEasy 4.6.5.0, SlimDrivers Free 2.2, DriverMax Free Edition 7.28, Free Driver Scout
Šta mislite o ovom tekstu?
WinToolkit 1.4.34
TV 4.0
Microsoft WorldWide Telescope 5.0 RC1
FurMark 1.13.0
MCShield 3.0.4
Extreme Picture Finder 3.24.1
Photoimp 2.2
Geekbench 3.1.5
YouTube Anywhere Player 2.8
Retro Sci-fi Screensaver 1.2
Pixel City
OmniSidebar 1.3.2
FB2 Reader 0.24
ScreenTabs 0.92
PointerStick 2.33
OneTab 1.6
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera