PHONE ZONE<>
032011<><>

Google Nexus S

Google inside 2.0

Google Nexus S
Google Nexus S
Jedna od prekretnica u Android svetu bilo je predstavljanje prvog telefona Google Experience, oznake Nexus One, koji je nastao u saradnji sa tajvanskim HTC-om. Nalepnicu Google Experience zaslužuju samo uređaji u čijoj je izradi učestvovao sam Google, koji koristi vanilla Android (bez dodatnih korisničkih interfejsa samog proizvođača) i koji američki gigant tretira kao oficijelni uređaj za razvoj Android aplikacija. Prvi Nexus je početkom prošle godine probio magičnu granicu od 1 GHz kada je reč o Android telefonima, a takođe je predstavio i verziju 2.1 softvera (poznatu kao Eclair) i pokazao nam kako izgledaju AMOLED ekrani. Godinu dana kasnije došlo je vreme za novi telefon Google Experience, a veliki uspeh telefona Samsung Galaxy S u svetu naterao je Google da ovog puta ostavi HTC po strani i okrene se korejskom proizvođaču. Iako je ovaj telefon trenutno dostupan samo u Americi i Velikoj Britaniji, „Svet kompjutera” uspeo je da se dočepa telefona Nexus S. Šta nam je sve to Google novo spremio i da li je pred nama novi kralj Android sveta?

Google Nexus S može se posmatrati kao mlađi brat Samsungovog telefona Galaxy S, koji je do kraja 2010. godine prodat u više od 10 miliona primeraka. Sličnosti između dva modela mnogo su vidljivije iznutra, sa hardverske strane, dok se po spoljašnjosti ne može sa sigurnošću tvrditi da je reč o Samsungovom telefonu. Dizajneri u Googlu osmislili su potpuno nov i jedinstven dizajn kod koga dominiraju oble ivice, crna boja koja prekriva ceo telefon, a odskače i blago zakrivljeni ekran nazvan Contour Display. Iako je nesvakidašnjeg oblika, telefon odlično leži u ruci, a njegov dizajn takođe je za svaku pohvalu. Sitnica koja nam je zasmetala i kod uređaja Galaxy S jeste korišćenje glossy plastike, zbog koje su otisci prstiju i te kako primetni na zadnjoj strani uređaja. Samsung je, u odnosu na telefon Galaxy S, ispod ekrana dodao još jedan taster osetljiv na dodir koji ima ulogu u pretrazi, a fizički taster ’Home’ je izostavljen. Iznad 4-inčnog ekrana nalazi se VGA kamera za video pozive, leva strana rezervisana je za tastere za kontrolu jačine zvuka, dok je dugme ’Power’ smešteno na desnoj strani. Nekim korisnicima možda će zasmetati izostavljanje LE-dioda koje imaju ulogu u obaveštavanju korisnika (propušten poziv, pristigla SMS ili email poruka), ali mi to nismo uzeli za zlo duetu Google-Samsung.

Kao što smo već rekli, Nexus S je hardverski veoma sličan svom starijem bratu, telefonu Galaxy S. Procesor ARM A8 Cortex na 1 GHz, poznat i po imenu Hummingbird, čini srce sistema. Za grafiku se brine čip PowerVR SGX540, koji trenutno postiže najbolje rezultate kada je reč o benchmark programima na Android platformi i tako će i ostati sve do pojave telefona sa dvojezgarnim procesorima. RAM takođe nije doživeo promene, jer je 512 MB prava mera za Android OS. Interna memorija povećana je na 16 GB, ali se sada radi o iNand flešu, koji je podeljen na dve particije – 1 GB za instaliranje aplikacija i 15 GB za podatke korisnika. Naravno, Android od verzije 2.2 dozvoljava prebacivanje aplikacija između particija, pa se ne morate plašiti da vam 1 GB neće biti dovoljno za instaliranje željenih programa. Čudno, ali slot za microSD kartice je izostavljen, zbog čega – ne znamo. Displej Super AMOLED i dalje je najsavršeniji tip ekrana kada je reč o Android telefonima i Galaxy S svoj uspeh na svetskom tržištu verovatno najviše duguje ovakvom ekranu. Zbog toga nije ni čudo što je Google insistirao na tome da baš Samsung proizvede njegov sledeći telefon. Prikaz na 4-inčnom ekranu maksimalne rezolucije 800 x 480 piksela za svaku je pohvalu i ne možemo mu naći nijednu manu. Pored standardnih konekcija u vidu Quad band GSM telefoniranja, kao i WiFi, GPS i BlueTooth konekcija, Google je dodao i čip Near Field Communication. NFC služi za komunikaciju između uređaja na veoma maloj razdaljini (maksimum 4 cm) i namenjen je čitanju RFID tagova sa postera ili nalepnica, bezbednom mobilnom plaćanju (kreditne kartice nisu potrebne u tom slučaju), a može da zameni i razne identifikacione kartice. Na Internetu možete videti kako sistem funkcioniše u praksi, a prvi utisci širom planete veoma su pozitivni, te mnogi predviđaju da će nam NFC tehnologija i te kako olakšati život u budućnosti.

Kamera rezolucije 5 megapiksela pravi sasvim solidne fotografije, kako danju tako i noću. Boje jesu ponekad isprane, ali je generalni utisak mnogo bolji nego kod kamera drugih Android telefona. Nažalost, za razliku od telefona Galaxy S, Nexus S ne može da se podiči snimanjem videa u 720p rezoluciji. Baterija kapaciteta 1500 mAh pokazala se dovoljnom za dva dana umerenog korišćenja, što je sasvim zadovoljavajući rezultat.

Najveća prednost Nexusa S u odnosu na konkurenciju jeste što je to jedini Android 2.3 (Gingerbread) telefon trenutno dostupan u svetu. Iako nije doneo previše novina, Gingerbread je zahvaljujući brojnim optimizacijama svakako brži i fluidniji od prethodnih revizija. OS je neuporedivo življi nego ranije i kada smo posle telefona Nexus S uzeli bilo koji Android 2.2 uređaj u ruke, osećali smo se kao da smo posle „ferarija” seli u „golf” ili „korsu”. Naravno, ne kažemo da je Froyo spor, već da je Google mnogo ubrzao Gingerbread, do granica koje nismo mogli ni da naslutimo. Korisnički interfejs je malo ušminkan, taman dovoljno da korisniku donese vizuelnu razliku. Traka za notifikacije sada je crna, ikonice u njoj takođe su unapređene, prozori su osenčeni, a kada skrolujete i dođete do kraja u bilo kom ekranu, pojaviće se žuta linija koja će vas obavestiti o tome da se dalje ne možete kretati. Gingerbread donosi i novu tastaturu koja sada mnogo bolje reaguje na multitouch unos, a takođe pametnije predviđa reči koje želite da unesete. Android 2.3 može se pohvaliti i task menadžerom, pa više nije potrebno instalirati dodatne programe ove svrhe sa Marketa. Spisak promena završava se sa ugrađenom podrškom za VoiP/SIP telefoniranje, kao i skupom novih API-ja i funkcija za programere koji žele da kreiraju igre, jer Google i te kako vidi gaming potencijal svog mobilnog operativnog sistema.

Da li je Nexus S trenutno najbolji Android telefon? Odgovor je potvrdan, ali treba imati u vidu to da nas u martu očekuju telefoni opremljeni dvojezgarnim procesorima, koji bi trebalo da donesu velika ubrzanja i unapređenja pre svega na multimedijalnom nivou. Zbog toga imamo utisak da je Nexus S zakasnio nekoliko meseci, i da će ovom telefonu biti teško da se izbori sa konkurencijom u budućnosti. Ipak, želja američkog giganta nije bila da ima najprodavaniji Android telefon na svetu, već da Gingerbread na pravi način predstavi kako programerima tako i običnim korisnicima. Takođe, veliki broj ljubitelja Androida širom sveta ne voli HTC Sense, Samsung TouchWiz i druge korisničke interfejse, već žele „čisto” Android okruženje, pa će oni sigurno znati da cene vrednosti telefona Nexus S. Gingerbread je veliki korak napred za Android platformu, i sa nestrpljenjem očekujemo nove Android 2.3 telefone.

Petar MARINKOVIĆ

 
Google Nexus S
Šta mislite o ovom tekstu?
FootballInformer 1.20
WebSharing (Lite)
Jbak TaskMan 1.41
SMS Spam Manager 1.15
Mobile Currency Converter 1.20

Operativni sistem:
Android 2.3 Gingerbread
Ostalo:
ARM Cortex A8 Hummingbird 1 GHz, 16 GB interne iNAND memorije, 512 MB RAM-a, 4-inčni Super AMOLED displej 800 x 480 (16M boja), Quad-band GSM, 7,2 Mbit/s HSDPA, HSCSD, 5,76 Mbit/s HSUPA, GPS, 5 MPx kamera sa autofokusom i LED blicom, NFC čip, Bluetooth 2.1, DLNA, Wi-Fi 802.11b/g/n, microUSB i 3,5 mm audio konektor, Li-ion baterija kapaciteta 1500 mAh, akcelerometar
Adresa:
www .google .com /nexus
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera