TEST FUN<>
102010<><>

Puzzle Quest 2

Puzzle Quest je, by far, najkvalitetniji Bejeweled klon. Ova igra ne samo što produbljuje originalnu ideju već na sto baca finu mešavinu strateških, logičkih, avanturističkih i RPG elemenata. Drugi zvanični, a treći ukupno, nastavak koji se nedavno pojavio na tržištu vraća nas originalnoj ideji – izbačeni su marifetluci sa igračkim poljem viđeni u Galactrixu, prisutno je mnoštvo noviteta, baš kao i ubava kampanja koja će vas prikucati za ekrane duže nego što se to u prvi mah može očekivati.

Na početku se pred igračem nalazi izbor jedne od četiri ponuđene klase (Barbarian, Assassin, Sorcerer, Templar), ali ne i mogućnost da po sopstvenom nahođenju izvrši raspoređivanje iskustvenih poena. Pored toga što se razlikuju po oružju/predmetima koje mogu da nose i upotrebljavaju, klase donose i različite početne količine mane (odnosno životne energije) i drugačije magije. Ipak, ono što je bitnije odnosi se na podatak da su klase diferencirane na osnovu pet parametra – snaga, agilnost, inteligencija, izdržljivost i energija, te da ćete prikupljanjem iskustvenih poena upravo njih moći da boostujete. Naravno, tweakovanje pomenutih osobina sa sobom povlači i povećanje energije, veći mana pool itd. RPG elelemti se u Puzzle Questu 2 ovde ne završavaju, tako da beležimo mogućnost „oblačenja” vođenog lika u različite vrste armora, navlačenje šlemova i čizama, nošenje magičnih ogrlica, pa čak i upotrebu potiona svakolikih namena. Tokom borbi iza poraženih neprijatelja ostajaće predmeti i resursi koji se mogu upotrebiti za izgradnju novih ili nadograđivanje itema koje već posedujete u inventaru. Recimo, od posve prosečnog mača možete napraviti legendarno sečivo koje delje protivnike kao na traci. Inventar, iako sadrži svega 24 slota, uopšte nije mali, čime je upotreba teleporta i poseta dedicated prodavnica u gradu svedena na minimalnu meru.

Borbe se odvijaju po dobro poznatom receptu. Igračko polje (u većini slučajeva) sadrži 64 elementa raspoređenih u kvadratnoj matrici oblika 8 x 8 polja. Stvaranje nizova od minimalno tri istobojne kugle za posledicu ima punjenje poola korespodentne mane koje su opet važne zbog mogućnosti bacanja magija. Za svaku borbu iz spell booka dozvoljeno je odabrati pet magija koje su samo jedan od načina da se protivniku nanese damage. Drugi podrazumeva pravljenje nizova sastavljenih od mrtvačkih glava (važi isto pravilo – minimalno tri je potrebno za aktiviranje), dok treći u vatru baca upotrebu oružja. Na raspolaganju su različite vrste bodeža, mačeva, sekira, strela, a u zavisnosti od njihove glomaznosti i potrebne tehnike za rukovanje mogu/moraju se koristiti jednom ili obema rukama. Dozvoljene su i kombinacije oružje-štit, što ograničava intezitet damagea, ali povećava odbrambene mogućnosti vođenog karaktera. Važno je istaći to da pravljenje četvoročlanog niza garantuje odigravanje dodatnog poteza, dok pet istih kugli na igračko polje donose bonus item koji zamenjuje bilo koju od pet boja, ali vrši i multipliciranje akumulirane mane. S druge strane, upotreba oružja podrazumeva prikupljanje akcionih poena, a to se obavlja stvaranjem nizova sastavljenih od pesnica. Protivnički AI je odličan i ume da se prilagodi svakom stilu igranja. Štaviše, njegov stil razlikuje se od klase do klase dostupnih neprijatelja, pa će se neki oslanjati na magije, drugi na snagu, biće i onih koji gaje izbalansirani stil igre i tako dalje.

 
Cilj igre je izbaviti mirni gradić Verloren iz kandži demona po imenu Gorgon. Ovde nailazimo na još jednu novinu koja se ogleda u načinu kretanja vođenog lika po okolišu, te obliku njihovog stupanja u interakciju. Lokacije su sastavljene od određenog broja soba (detaljan raspored poziva se klikom na mini-mapu) u kojima može a ne mora biti NPC-ova ili objekata sa kojima možete stupiti u interakciju. NPC-ovi vas upućuju na glavne, odnosno opcione questove, dok predmeti variraju – od škrinja koje je moguće lootovati, zamki koje je potrebno onesposobiti, pa sve do zaključanih vrata čije je brave potrebno probiti. Svaka soba može da sadrži maksimalno četiri izlazna puta kojima je dozvoljeno kretati se, što neodoljivo podseća na igre s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina prošlog veka.

Pomenuli smo predmete. Interakcija s njima uglavnom podrazumeva bacanje u vatru mini-igara. I one su urađene u prepoznatljivom Bejeweled duhu, ali unose potrebnu svežinu zbog nešto izmenjenih zadataka. Tako, na primer, vrata možete pokušati da otključate i tada je potrebno na tačno naznačenim mestima oformiti određene nizove. Dalje, možete probati da ih razbijete kada je cilj uklapanjem nizova napraviti zacrtani damage. Konačno, upotrebom magija vrata pokušavate da otvorite tako što označene, svetleće blokove spuštate na dno ekrana. Lootovanje kovčega i deaktiviranje zamki donosi svoje zakonitosti... Ovo je stvarno lepa novina!

Puzzle Quest 2 je i s tehničke strane izuzetan proizvod. Grafika podseća na nekakav crtać, dok je muzička podloga nenametljiva, a zvučni efekti takvi da lepo filuju atmosferu. Nije se preterivalo s upotrebom specijalnih efekata, pa eksplozije ne izazivaju haos na ekranu. Šteta je što autori nisu dijaloge podvukli voiceoverom, mada on postoji u (ipak ne toliko čestim) međuscenama koje objašnjavaju putešestvije glavnog junaka. Ukoliko se još niste zasitili Bejeweled klonova, Puzzle Quest 2 je sigurna kupovina i zabava na duge staze. Pored kampanje, mogu se igrati i offline turniri, mini-igre pojedinačno, a tu je i klasična multiplayer podrška.

Vladimir PISODOROV

 
Madballs: in Babo Invasion
Puzzle Quest 2
Šta mislite o ovom tekstu?

Potrebno:
Core 2 Duo 1,8 GHz, 1 GB RAM-a, grafička kartica sa 256 MB VRAM-a
Veličina:
295 MB, 439 MB na HD-u
Cena:
16 evra
Adresa:
www .puzzle -quest .com
Home / Novi brojArhiva  •  Opisi igaraKorak po korakŠta dalje?NetgamesOpšte teme  •  Svet kompjutera
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontakt | Saradnja | Oglasi | Pretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opisi igara
Netgames
Opšte teme
Test Fun
Korak po korak
Šta dalje
Svet kompjuteraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera