CeDeTEKA<>
032009<><>

Englesko-srpski enciklopedijski rečnik

Koš & Co. je završio još jedan projekat u oblasti lingvistike, s tim što ovaj nije rađen samo za jezičke stručnjake. CD-ROM na kom je jednojezični englesko-srpski enciklopedijski rečnik sa 1.100.000 odrednica, 120.000 pojmova i 15.000 izraza (uključujući i termine iz oblasti tehnike, ekonomije, medicine...) potpisuje leksikograf Dušan Simić. Po obimu i strukturi korpusa već na prvi pogled jasno je da je ovo izdanje namenjeno širokoj publici.

Probna verzija softvera ograničena je na dvadeset pokretanja, a interfejs programa je jednostavan, ali pregledan, sličan onom u brojnim drugim elektronskim rečnicima. Mesto u koje upisujete traženi pojam je uski prozor u gornjem levom uglu (u njega se može „prevući” reč koju ste obeležili, recimo, u nekom internet browseru ili tekstualnom dokumentu – opcija korisna prevodiocima), a program pamti veliki broj prethodno potraženih odrednica sortirajući ih po abecedi. Ispod ovog prozora izlistani su svi pojmovi zabeleženi u rečniku. Spisak je važan zbog toga što može ponuditi reč po obliku srodnu traženoj. S desne strane, u velikom prozoru ponavlja se odabrana odrednica – sa svim podacima koji je u rečniku prate: skraćenice koje ukazuju na njeno poreklo ili specifičnu oblast primene, pripadnost vrsti (ili vrstama) reči, transkripcija prema pravilima Međunarodnog fonetskog udruženja, hiperlinkovi na sinonime (za reči koje ih imaju) i, naravno, samo značenje odrednice, u kojem su se u nekim objašnjenjima našle, verovatno iz autorove želje za preciznošću opisa, preterano uopštene fraze na engleskom jeziku. Još jedna od mana je i to što u pojedinim odrednicama ima slovnih grešaka (što nije dopustivo za rečnik). Takođe, u ovom rečniku nema nekih internacionalizama, koji su u drugima zabeleženi, kao ni novijih reči iz govornog jezika, ali se našlo mesta za uzvike. Takva sitna i sporadična nesistematičnost i nedoslednost primetna je i u organizaciji samih značenja pojedinih višeznačnih reči.

Što se opcija tiče, uz dugmiće za kopiranje i štampanje odrednice (ili više njih) stoje i dugmići za uputstvo i transparentnost (veoma korisno). Meni Help kratko objašnjava kako program funkcioniše, a u njemu su dati i (kraća) lista nepravilnih glagola, kao i spisak skraćenica i fonetskih simbola.

Potreba za dobrim rečnicima nikada nije bila veća nego danas, a kvalitetna elektronska izdanja mogu se izbrojati na prste. I pored sitnih nedoslednosti, čiji će veći deo autori u verziji za tržište sigurno ispraviti, ovaj rečnik je veoma obiman i rađen prema svim pravilima savremene leksikografije, pa je samim tim vredan novca koji ćete za njega dati.

Jelena DIMITRIJEVIĆ

 
Englesko-srpski enciklopedijski rečnik
Šta mislite o ovom tekstu?
Nemačko-srpski dvosmerni rečnik

Potrebno:
Windows 2000/XP/Vista
Adresa:
www .kos .rs
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera