PD KUTAK<>
022007<><>

CamStudio 2.0

Besplatno snimanje desktopa

Sigurno ste nekada imali želju ili potrebu da snimite video-fajl sa određenom radnjom koju vršite na svom računaru. U startu je važno naglasiti da CamStudio nije u stanju da preuzima sadržaj direktno iz video-bafera, što znači da ne postoji mogućnost snimanja programa sa TV karte ili „filmskog platna”. Namena ovog programa je kreiranje video-tutorijala, pravljenje trejlera za neku aplikaciju ili jednostavno snimanje načina na koji se (recimo) instaliraju video-kodeci.

Kad smo već kod video-biblioteka, uz CamStudio dolazi i istoimeni kodek. Optimizovan je za preuzimanje video-segmenata desktopa, radi u RGB modu, a cilj mu je kompresija bez gubitka kvaliteta (lossless). Za ovo koristi dva algoritma: LZO i nešto poznatiji GZIP. Da bi program funkcionisao u punom sjaju, potrebno je pokrenuti instalaciju fajla camcodec.inf iz dodatne arhive (desni klik, zatim Install, pa na postavljeno pitanje odgovoriti sa Continue Anyway).

Snimanje AVI i SWF materijala je osnovna delatnost CamStudija. Za to se može koristiti sadržaj celog ekrana ili određene oblasti. Audio-komponenta se takođe može preuzeti, i to preko mikrofona ili zvučnika, pri čemu se druga varijanta najčešće mora ručno podesiti. Tu su i opcije audio i video sinhronizacije, određivanje prioriteta, pomeranje granica „položaja kamere”(autopan), pa i dodavanje beleški na ekran. Ovo poslednje predstavlja ubacivanje oblačića, strelica, oznaka i drugih grafičkih dodataka s kojima lakše možete pojasniti šta se događa na ekranu, a slobodno se mogu pomerati iznad svih layera.

Program ne čini samo njegova osnovna forma, već i tri dodatne: Movie Player (MP1.0), Movie Player Plus (MP2.1) i SWF Producer. Za poslednje ne treba biti ETF-ovac da bi se shvatilo da služi za kreiranje Flash animacija, ali „problem” leži u prethodne dve stavke Start menija. Obe imaju istu namenu, tj. služe za puštanje snimljenog video-sadržaja, ali sa manjim razlikama. Prvo smo mislili da je kraće nazvani plejer brži i služi za čist uvid u fajlove, dok je drugi složeniji i sa više opcija. Odmah smo se uverili da brzina jeste na strani MP1.0, ali posle malo „čeprkanja” po drugom plejeru, jedina prednost koju smo pronašli jeste zum u rasponu od 25 do 400 procenata. Verzija 1.0 krije „samo” dvostruko uvećanje i istovetno umanjivanje, ali zato pruža mogućnost kontrole zvuka, brzine reprodukcije, pa i unošenja komandnog stringa u MCI (Media Control Interface) maniru.

Kreiranje SWF fajlova je pojednostavljeno i svodi se na konvertovanje odabranih, neenkodiranih AVI animacija. Od podešavanja formata na raspolaganju vam je promena broja frejmova, kompresija audio-signala, pa i dodavanje i prilagođavanje nekog improvizovanog plejera za konkretan video. Od naprednijih opcija implementirani su menadžer memorije i mogućnost linkovanja više Flash fajlova čija veličina prevazilazi maksimalno ograničenje.

Ono čemu je namenjen CamStudio radi sa lakoćom i više nego zadovoljavajućom brzinom. Dve zamerke ipak ostaju, a prva se vezuje za pojavljivanje artefakta u vidu neuglednih pravougaonih tragova miša. Oni se mogu videti samo prilikom reprodukcije sa integrisanim plejerima, dok su u Windows Media Playeru, na primer, animacije glatke i „čiste”. Druga stvar koja štrči jesu HTML fajlovi koji se kreiraju u isto vreme kada i završni Flash materijal. Bez naknadnog čeprkanja po kodu, stranice najčešće neće prikazivati ništa, već vam ostaje samo ručno ubacivanje SWF fajla.

Miloš KNEŽEVIĆ

 
CamStudio 2.0
Šta mislite o ovom tekstu?
MSN Emoticons Plus 3.2
Simply Calenders 4.7
Touch-It Virtual Keyboard 3.1
Quintessential Player 4.51.114
Complex Evolution 3.2.7
KeyText 3.04
GroupMail 5.1.036 Free Edition
Digital Diary 3.7
Shuric Scan 2.00 RC4
Winamp TV 1.9 beta 13

Potrebno:
Windows
Veličina:
1,32 MB, 8,31 MB na HD
Cena:
Program je besplatan.
Adresa:
www .camstudio .org
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera