TEST RUN<>
012007<><>

interVideo WinDVD 8 Platinum

Osmi put među nama

Moglo bi se reći da je softverska kompanija interVideo jedan od lidera među proizvođačima softverskih DVD plejera te da njen pulen – WinDVD – spada u najekskluzivnije proizvode ovog tipa kada je PC u pitanju. S obzirom na to da je direktna konkurencija nedavno izvršila update mogućnosti svog kandidata (mislimo na CyberLinkov PowerDVD), bilo je samo pitanje dana kada će se na tržištu pojaviti nova verzija WinDVD-a. Korisnici ovog programa već su navikli da je posledica svakog velikog spremanja programskog koda izdavanje dve po količini implementiranih mogućnosti različite verzije programa – Gold i Premium. To je i ovog puta slučaj, a mi smo testirali „kraljevsku” verziju.

Kao što smo to već više puta konstatovali, na ovom polju softverskih ostvarenja trenutno nema baš bogzna kakvih noviteta. Tome u prilog govori prethodnih nekoliko verzija pomenutih programa. Osim kozmetičkih izmena i implementiranja podrške za nadolazeće formate zapisa, u osnovi se nije puno toga novog dogodilo.

WinDVD 8 ni pedalj ne odstupa od utvrđenih normi. Korisnički interfejs gotovo je identičan onom iz prethodne verzije (ako se izuzme sveže implementirana podrška za menjanje osnovne boje skina) pa da nema brojke 8 u nazivu, mogli bismo da pomislimo kako se radi samo o još jednoj međuverziji. Inicijalizovanje programa prilično je tromo (baš kao i u slučaju PowerDVD-a), mada autori tvrde da bi stvar trebalo znatno da se popravi na mašinama zasnovanim na DualCore procesorima. Bitni noviteti nalaze se „ispod haube”. Proširena je podrška za HD formate video-zapisa koji, iako još uvek ne nalaze široku primenu u praksi, privlače ogromnu pažnju ljubitelja video-tehnologije. Kako bi korisnicima koji već sada imaju potrebu za reprodukcijom ovakvog sadržaja omogućio što verniji doživljaj, autorski tim implementirao je post-procesing tehnologiju nVidia PureVideo HD. Reč je o skupini specijalnih grafičkih filtera koji su zaduženi za „peglanje” prikaza „u letu”, uz minimalno opterećivanje hardverskih resursa računara. Više o ovoj tehnologiji možete pročitati na adresi www.nvidia.com/page/purevideo_hd.html. Nadalje, tu je i Intel Clear Video (www.intel.com/products/chipsets/clear_video/index.htm), kao i tehnologija Dolby Pro Logic IIx. Implementiranje poslednje navedene posebno će pozdraviti ljubitelji kvalitetnog okružujućeg zvuka koji u svojoj kolekciji imaju dosta materijala snimljenog u stereo-tehnici. Naime, tehnologija Dolby Pro Logic IIx zadužena je za stvaranje virtuelnog surround okruženja softverskim kreiranjem njegovog 6.1/7.1 pandana. Pored stereo-izvora, „širenje” zvuka može se sprovesti i sa materijalom koji je zabeležen u 5.1 formatu. Više informacija možete pronaći na adresi www.dolby.com/consumer/technology/prologic_IIx.html.

Još jedan od noviteta koje WinDVD 8 donosi jeste i tzv. Boss Key. Već po nazivu funkcije možete zaključiti o čemu se zapravo radi. Dovoljno je reći da se pritiskom na samo jedan taster (’F12’) zaustavlja reprodukcija i slike i zvuka te da se vrši minimizacija programa na systray (i to tako da na taskbaru ne ostaju nikakvi tragovi). Dvoklikom na komandnu ikonicu plejer se vraća u prvobitnu poziciju, a reprodukcija se nastavlja.

Bez obzira na svoje novo svetlucavo ruho, WinDVD ne donosi puno toga novog. Prethodna rečenica posebno dobija na težini ako se kao ciljna grupa izdvoje klasični kućni korisnici koji u toplini sopstvenog doma povremeno imaju potrebu za reprodukovanjem DVD sadržaja. Podrška za nove audio/video standarde je u svakom slučaju dobrodošla, ali nije od presudnog značaja za svakodnevno uživanje u DVD filmovima i video-klipovima izrađenim u sopstvenoj produkciji. S druge strane, u interVideou se svojski trude da isprate nove trendove kako bi ostali u žiži interesovanja i očigledno imaju dovoljno korisnika koji ubačene novotarije mogu da plate. Kad smo već kod plaćanja, pohvalno je što je u odnosu na prošlu verziju program pojeftinio za čitavih 10 dolara (to važi i za Gold izdanje). Takođe, treba navesti i podatak da je WinDVD potpuno kompatibilan sa operativnim sistemom Windows Vista.

Vladimir PISODOROV

 
interVideo WinDVD 8 Platinum
Šta mislite o ovom tekstu?
ArtStudioPro 1.11
BitDefender Antivirus Plus 10
AVS Video Tools 5
Acoustica Beatcraft 1.02
Voice Cloak Plus 1.0
Boxer Text Editor 12.01
My Privacy Total 3.2
VextraSoft Vextractor 3.50
Web Page Maker 2.3, Web Page Wizard 1.0, Web Easy Professional Express 6.0, Web Studio 4.0, Ezypage 9.67

Potrebno:
Windows XP/Vista, Pentium 3 / 1 GHz, 256 MB RAM
Poželjno:
Pentium 4 / 2,8 GHz, 512 MB RAM, grafička kartica sa 64 MB VRAM
Veličina:
115 MB (trial), 200 MB na HD
Cena:
60 dolara, proba 14 dana.
Adresa:
www .intervideo .com /WinDVD
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igara



Naslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera