TEST DRIVE<>
092006<><>

Apple MacBook

Mac sa Intelom

Apple MacBook
Apple MacBook
Appleovi Macintosh računari oduvek su bili specifični, kako po pitanju hardverske platforme na kojoj su bazirani tako i po pitanju operativnog sistema koji koriste. Prvi Apple računari bili su zasnovani na seriji procesora Motorola 680x0, da bi nakon toga bio predstavljen i Mac sa PowerPC procesorom u sebi. PowerPC procesore proizvodili su Freescale i IBM. Freescale je nastavio posao koji je na tržištu mikroprocesora započela Motorola kada se izdvojio iz njenog sastava. Doskora su se procesori Freescale PowerPC G4 ugrađivali samo u prenosne računare kompanije Apple. S druge strane, IBM je proizvodio moćnije procesore G5 koji su bili predviđeni za Appleove desktop mašine. Ipak, usled nemogućnosti daljeg napredovanja po pitanju brzine odnosno radnog takta, što se posebno odnosilo na G4 modele namenjene prenosnim računarima, ali i prevelikog zagrevanja IBM PowerPC G5 procesora, Apple se okrenuo novoj Intel Core arhitekturi. Iako su mnogi u početku mislili da će prelaskom na Intel x86 procesore Mac nestati, to se naravno nije dogodilo. Osnovu Mac platforme čini Mac OS X, a novi Mac računari zasnovani na Intel procesorima i dalje koriste ovaj operativni sistem. Ipak, Mac je sada nesumnjivo brži, a mogućnost da pored operativnog sistema Mac OS X pokreće i Windows učinila ga je još atraktivnijim iz tačke gledišta krajnjeg kupca. Korisnici time dobijaju računar koji primarno radi sa Mac OS-om X koji važi za jedan od najnaprednijih i najbezbednijih operativnih sistema na svetu, ali je pored toga svaki novi Mac u potpunosti kompatibilan sa softverom pisanim za Windows, ukoliko se odlučite i za instalaciju Microsoftovog operativnog sistema. Predstavljanjem Mac Pro računara početkom avgusta tranzicija na Intel procesore, koja je otpočela početkom godine i trajala tačno 210 dana, završena je pa je tako svaki Apple Mac računar koji je trenutno u ponudi zasnovan na Intelovim procesorima.

Apple je postigao veliki uspeh sa novim Mac računarima, a najuspešniji je upravo MacBook koji je omogućio Appleu da udvostruči tržišni udeo u segmentu koji se odnosi na prenosne računare. Najveći deo tereta vezanog za tranziciju na Intel platformu ipak je podneo Appleov softverski tim koji važi za jedan od najboljih na svetu. Naime, nije lako operativni sistem pisan za PowerPC arhitekturu prebaciti na potpuno drugačiju hardversku osnovu, Intel x86 u ovom slučaju, a da pri tom sve protekne bez ikakvih problema. Ipak, to je upravo Appleu pošlo za rukom sa operativnim sistemom Mac OS X 10.4 Intel Edition koji se isporučuje uz svaki novi „Intel Mac”. Naravno, nije bilo realno očekivati da će i sav softver za Mac OS X biti u startu rekompajliran tako da se izvršava na x86 procesorima pa je za te potrebe od kompanije Transitive Technology licenciran softver koji „u letu” prevodi PowerPC instrukcije u jezik razumljiv Intel x86 procesorima. Ovaj emulator, koji je ugrađen u Mac OS X 10.4 Intel Edition, naziva se Rosetta i radi potpuno transparentno – korisnik ne zna da li se izvršava program kompajliran za G5 ili Core Duo procesore. Performanse koje postiže Rosetta u prevođenju PowerPC koda veoma su dobre, ali se dešava da softver koji nije optimizovan za Intel x86 platformu još uvek brže radi na starijim Mac računarima. Takva je situacija sa paketom Adobe Photoshop CS2, Macromedia softverom, Microsoft Office 2004 paketom poslovnih aplikacija itd. Ipak, dosta programa je optimizovano, a to se pre svega odnosi na Apple softver kao što je iLife i veliki broj sitnijih programa. Sve u svemu, jedino profesionalni korisnici koji rade u Photoshopu ili Dreamweaveru treba da se još uvek drže PowerPC platforme, a i to će se promeniti na proleće kada će biti predstavljen Adobe CS3.

MacBook

Priča o MacBook računaru mora se započeti osvrtom na prethodnu generaciju prenosnih računara kalifornijske kompanije. MacBook je naslednik računara iBook, Appleovog viđenja jeftinog notebooka sposobnog da pokreće Mac OS X. Naslednici proslavljenih PowerBook mašina predstavljeni su nešto ranije i nose ime MacBook Pro. MacBook postoji u tri varijante od kojih su dva modela u beloj boji i jedan u crnoj i oni se veoma malo razlikuju.

MacBook dolazi u mlečnobelom plastičnom kućištu. U odnosu na iBook, dizajn je dosta izmenjen, a posebno ističemo činjenicu da je računar veoma tanak. Tastatura je takođe neuobičajena, po našem mišljenju veoma dobra, posebno imajući u vidu u kojoj je klasi računar sa testa. Ekran dijagonale 13,3 inča ima tzv. glossy premaz i reč je o IPS panelu. Ipak, za razliku od sličnih ekrana koji se ugrađuju u druge prenosne računare, refleksija nije ni izdaleka toliko velika, a prikaz boja je odličan. Istini za volju, odziv je mogao biti bolji, ali to ne otežava gledanje filmova ili uobičajeni rad u Office i multimedijalnim aplikacijama. Na gornjoj ivici ekrana implementirana je iSight kamera koja obezbeđuje veoma pristojan frame rate pri VGA rezoluciji (0,3 mpix). Svi konektori, kao i kod PowerBook 12” modela, smešteni su s leve strane, a tu se nalazi jedan šestopinski Firewire 400 port, dva USB 2.0 priključka, Mini-DVI, mrežni port i audio-priključci. Mašina nema video i monitorski izlaz, već se za tu svrhu koriste specijalni Mini-DVI to SVideo i Mini-DVI to DVI adapteri koji nisu uključeni u osnovni paket. Još jedna stvar koja nije uključena u standardnu konfiguraciju, a može biti od značaja kupcima u našoj zemlji jeste modem. Za razliku od prethodnih modela prenosnih računara kompanije Apple, MacBook i MacBook Pro koriste Apple USB modem koji košta četrdesetak evra, a dostupan je i na domaćem tržištu. Uz računar se isporučuje i omanji daljinski upravljač koji služi za kontrolu FrontRow aplikacije koja predstavlja Appleov pandan Microsoft Media Centru.

Ispod haube” se nalazi Intel Core Duo T2500 procesor radnog takta 2 GHz. Radi se o modelu sa dva jezgra koja imaju na raspolaganju 2 MB deljenog L2 keša. Magistrala kojom je procesor povezan sa čip-setom Intel i945GM iznosi 667 MHz. Grafički podsistem poveren je grafičkom jezgru Intel GMA950 integrisanom unutar čip-seta i945GM i koristi 64 MB sistemske memorije za svoje potrebe. Ukoliko smatrate da je ugrađenih 512 MB DDR2-667 memorije malo, imajte u vidu da su zbog potreba integrisane grafike u startu popunjena oba DDR2 ležišta modulima od po 256 MB. Na taj način se koristi dual channel režim rada sa memorijom koji obezbeđuje brži memorijski transfer, što je važno ako se ima u vidu da se sistemska memorija koristi i za potrebe integrisane grafike. S druge strane, otežano je dodavanje memorije jer se moduli moraju menjati u paru. Kod MacBook Pro mašina nije takva situacija jer one imaju poseban Radeon X1600 Pro grafički čip sa sopstvenom memorijom. U MacBook sa testa ugrađen je hard disk kapaciteta 60 GB i brzine 5400 RPM sa 8 MB keš memorije, a mogućnosti integracije u mrežno okruženje odlične su jer je pored Airport mrežne kartice kompatibilne sa WiFi 802.11g standardom integrisan i gigabitni LAN adapter. Za sinhronizaciju sa PDA uređajima i mobilnim telefonima poslužiće iSync aplikacija i ugrađeni Bluetooth 2.0 modul koji obezbeđuje povećani transfer. Celinu hardverske specifikacije zaokružuje osmobrzinski DVD snimač sa slot mehanizmom.

Windows na Macu

Apple je ubrzo nakon predstavljanja prvih „Intel Mac” računara predstavio i svoj softver koji je još uvek u beta fazi i služi za instalaciju operativnog sistema Windows XP na bilo koji noviji Mac sa Intel procesorom. Reč je o softveru Boot Camp čija je upotreba veoma je jednostavna. Pošto se pokrene Boot Camp, dočekaće vas čarobnjak pomoću kojeg ćete u nekoliko koraka, bez gubitka podataka, kreirati particiju za potrebe instalacije Windowsa i pripremiti CD sa svim potrebnim drajverima koji ćete ubaciti odmah kada se završi instalacija Windowsa na Macu. Nakon toga, sav hardver koji se nalazi unutar MacBooka biće u potpunosti funkcionalan pod Windowsom, a sam MacBook ponašaće se kao bilo koji drugi PC notebook. Pored Boot Campa, dostupan je i softver koji koristi mogućnosti virtuelizacije kod novih Intel Core Duo procesora. To konkretno znači da je moguće bez velikih gubitaka po pitanju performansi pokrenuti Windows u prozoru pod operativnim sistemom Mac OS X, što je još elegantnije rešenje. Za te potrebe možete koristiti Parallels Desktop ili nedavno predstavljeni VMware Workstation. Naša iskustva sa softverom Parallels Desktop govore da je njegova upotrebljivost na visokom nivou kod aplikacija koje nemaju velike zahteve po pitanju grafičkog podsistema, pošto 3D akceleracija nije podržana. Stoga je za igranje bolje pokrenuti Windows XP sa druge particije.

Brže, ali...

MacBook računari veoma su brzi, što duguju pre svega Intel Core Duo procesorima radnog takta od čak 2 GHz. Široka FSB magistrala od 667 MHz veliko je poboljšanje u odnosu na iBook mašine koje su imale FSB brzine svega 133 MHz. U svim testovima MacBook je nadmašio najbrži PowerBook G4 računar koji je Apple ikada predstavio, a reč je o modelu sa PowerPC G4 procesorom radnog takta 1,67 GHz. Kao što smo već rekli, kompletan Mac OS X 10.4 operativni sistem i prateće aplikacije koje se isporučuju uz njega prekompajlirani su i u potpunosti koriste snagu koju imaju Core Duo procesori. Zato i ne čudi što je npr. test konverzije MPEG2 video-fajla u format čitljiv na iPod plejerima prošao bolje na MacBooku, a isto važi i za konverziju MP3 fajlova u format AAC. Slična je situacija i sa softverom Cinebench 9.5 za rendering koji je optimizovan i za PowerPC i za X86 procesore. Ipak, test izvršavanja filtera u programu Adobe Photoshop CS2 podsetio nas je na to da za profesionalnu primenu ipak treba sačekati CS3. Naime, MacBook je, i pored mnogostruko moćnijeg hardvera, skoro 50% sporije izvršavao Photoshop filtere od naizgled mnogo slabijeg PowerBooka.

Specifikacije
Apple MacBook
Procesor: Intel Core Duo T2500
Čip-set: Intel i945GM
RAM: 2 x 256 MB DDR2-667
HDD: Seagate 60 GB, 5400 rpm, 8 MB
Grafika: Intel GMA950, 64 MB
Optika: Apple SuperDrive (24x CD-ROM/-R , 10x CD-RW, 8x DVD-ROM, 4x DVD±R/RW)
Ekran: 13,3”, 1280 x 800
Zvuk: Intel High-Definition Audio, analogni i optički ulaz/izlaz
Povezivanje: Apple Gigabit LAN (1Gb Ethernet); Apple AirPort Extreme (Wireless 802.11b/g); Apple Bluetooth 2.0 + Enhanced Data Rate modul
Konektori: • levo: naponski konektor, RJ-45, Mini-DVI, šestopinski Firewire 400, 2x USB 2.0, SPK, MIC
Baterija: 10,8 V, 5100 mAh
Softver: Mac OS X 10.4.6, iLife ’06, MS Office 2004 Test Drive
Fizičke karakteristike: • dimenzije: 325 mm x 227 mm x 27,5 mm;• težina: 2,36 kg
Proizvođač: Apple (www.apple.com)
Kontakt: CT Computers (www.ctcomputers.co.yu)
 
Šta se konkretno dobija kupovinom MacBooka? Dugogodišnji korisnici Mac računara i dalje imaju mogućnost upotrebe operativnog sistema Mac OS X koji se sada na novim Intel procesorima izvršava još brže. Korisnici koji do sada nisu imali susreta sa Mac računarima uglavnom su Mac vezivali za vrhunski dizajn pa je ovo idealna prilika da sebi priušte, po ne tako visokoj ceni, lepo dizajniran računar koji je u potpunosti kompatibilan i sa aplikacijama koje su doskora koristili na Windows platformi. Zahvaljujući opciji instalacije Windowsa, korisnicima koji nemaju iskustva sa Mac OS-om X omogućeno je da postepeno uče rad pod ovim operativnim sistemom jer i dalje najveći deo posla mogu da obavljaju pod Windowsom, kao što su to činili ranije. Ništa manje značajna nije ni mogućnost igranja velikog broja igara koje su predviđene za Windows platformu, a ne postoje za Mac. Iako većina popularnih naslova postoji i u verziji za Mac, neretko se dešava da Mac verzije pomenutih hitova igračke industrije kasne za PC verzijama i do pola godine, a dostupnost tih igara u našim uslovima je, u najmanju ruku, diskutabilna. I, na kraju, treća značajna prednost mogućnosti rada pod operativnim sistemom Windows na Macu vezana je upravo za pomenuti neoptimizovan softver. Ako se kao primer uzme Photoshop koji, kao što smo već naveli, nije optimizovan za Mac OS X 10.4 Intel Edition, dok se ne pojavi adekvatna verzija za Intel Mac, mnogo bolje rešenje je koristiti Windows verziju pomenutog programa.

Ono što je sasvim izvesno i nesumnjivo proizlazi iz svega napisanog jeste da je Mac sa Intel procesorom daleko atraktivnija ponuda u odnosu na većinu sličnih PC mašina. Praktično se po ceni jednog dobijaju dva računara u jednom. Pri tom, ukoliko se MacBook koristi kao klasična PC mašina, reč je o računaru koji po pitanju hardverske specifikacije i dodatnih funkcija prevazilazi većinu notebooka u svojoj klasi. Ako se tome doda i veliki stepen prenosivosti, rezultat je odličan računar kako za poslovne tako i za kućne korisnike.

Delimir TASIĆ

 
AMD vs Intel
Gigabyte GA-965P-DQ6
ATI Radeon X1950XTX
Asus Extreme N7300GT SILENT/HTD/256M, Gainward BLISS 7300GT PCX 256MB TV-DVI, Gigabyte GV-NX73T256P, Microstar NX7300GT-TD256EH
Apple MacBook
Šta mislite o ovom tekstu?
Samsung SyncMaster 931BF
Logitech MX Revolution
Samsung SCX 4200
Gigabyte GC-PTV-TAF Digital Theater Hybrid TV Card
Logitech mm28 Portable Speakers, Logitech V20 Notebook Speakers, Genius SP-i350
Microstar Mega Player P610
Benq DC C800, Premier DS-8330
Leadertone LT-F100 PMP
Canyon USB 2.0 Rubber Flash Drive
Media-Tech Visitor Optical, Traveler Optical, i Perfection Office
Genius PenSketch 6x8
Altec Lansing VS2321 i FX4021
Canyon CN-VP1 VoIP Pack
Xwave S-08, S-09 i BT YJ-531
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera