PHONE ZONE<>
112004<><>

Nokia N-Gage QD

Telefon za igranje

Operativni sistem: Symbian 6.1
Ostalo: ugrađena memorija 3,4 MB, Bluetooth, e-mail klijent (IMAP4, POP3, SMTP, MIME2), XHTML čitač, Series 60 UI, Hot swap MMC slot (podržava kartice do 256 MB), GPRS klase 6 (do 40 Kb/s), Li-Ion baterija 1070 mAh.
Nekoliko meseci nakon promocije N-Gagea, prvog Nokijinog uređaja koji objedinjuje funkcije mobilnog telefona i portabl igračke konzole, finska kompanija je najavila reviziju koja treba da ispravi nedostatke originalnog aparata. Kada se N-Gage QD konačno pojavio, ispostavilo se da novi model zapravo ima skromniji izbor naprednih funkcija u odnosu na prethodnika, ali zato donosi i nekoliko važnih unapređenja.

Dizajnerske izmene na novom modelu su potpuno opravdane i dobro realizovane. Mikrofon i zvučnik, koji su na originalnom N-Gageu locirani na gornjoj ivici kućišta (telefon se tokom razgovora prislanja na lice uzanom stranom, što estetski nije naročito povoljno rešenje), sada su izmešteni na prednju stranu telefona. Dimenzije kućišta su nešto manje – 118 x 68 x 22 mm spram 133 x 70 x 22 mm, što omogućuje udobnije nošenje telefona u džepu, ali donekle otežava manipulaciju tokom igranja. Gumeni obodi, s druge strane, pružaju potrebnu stabilnost i sprečavaju proklizavanje u vlažnim dlanovima. Kruta tastatura originalnog N-gagea zamenjena je kvalitetnijim modelom s mekšim tasterima koji manje zamaraju ruku: četvorosmerni upravljač je izgubio funkciju selekcionog dugmeta, a za tu svrhu je uveden novi taster. Jedna od najvažnijih hardverskih novina svakako je novi MMC čitač koji omogućuje umetanje memorijskih kartica direktno kroz prorez na kućištu, tako da više nema potrebe za otvaranjem telefona i vađenjem baterije da bi se kartica umetnula u ležište (najčešće apostrofirana mana prvog N-Gagea). Memorijske kartice se mogu vaditi i umetati dok je telefon uključen (hot swap).

Osnovne funkcije novog N-Gagea nisu se značajnije promenile. QD je dual-band (GSM 900/1800) telefon, dok je stari aparat podržavao tri-band opseg radnih frekvencija, što korisnicima koji putuju može da ograniči upotrebljivost (za američko tržište proizvodi se posebna verzija koja radi na opsegu 850/1900 MHz). Operativni sistem je zasnovan na platformi Symbian 6.1, iako je verzija 7 ovog operativnog sistema uveliko dostupna. Pohvalu zaslužuje novi litijumski akumulator, čiji je kapacitet s 850 mAh povećan na solidnih 1070 mAh; jednim punjenjem ova baterija teorijski obezbeđuje nešto manje od deset sati igranja – u realnim uslovima taj interval je između pet i sedam sati (telefon se, u uobičajenom režimu korišćenja, puni otprilike dva puta nedeljno). Displej je vertikalno orijentisan i nije naročito kvalitetan: prikazuje svega 4096 boja u rezoluciji od 176 x 208 piksela i za nijansu je jasniji od onog koji se ugrađuje u originalni N-Gage. Osvežavanje ekrana je dovoljno brzo i ne uočava se nikakav ghosting koji bi ometao reprodukciju dinamičnih igara.

 
Najviše nedostataka u odnosu na starijeg brata QD pokazuje na polju funkcija za reprodukciju zvuka. Neprijatno smo iznenađeni odsustvom MP3 plejera i FM radio-prijemnika. Doduše, postoji mogućnost instalacije programa za reprodukciju MP3 muzike, ali opet ostaje problem mono izlaza. Za ovako drastično „amputiranje” multimedijalnih funkcija Nokia se odlučila zbog želje da u što većoj meri snizi početnu cenu aparata, poučena lošom prodajom na početku kampanje za originalni N-Gage. Instalirane melodije zvona su osrednjeg kvaliteta, ali dovoljno glasne da se mogu čuti u bučnijem okruženju. Za signalizaciju dolaznog poziva mogu se koristiti melodije u formatima WAV i MIDI (ne i MP3), kao i digitalizovani zvučni odlomci. Za komforno razgovaranje u vozilu predviđen je glasan spikerfon (zvučnik je odličnog kvaliteta).

Što se razmene poruka tiče, podržane su SMS, MMS i Chat funkcije: kucanje SMS poruka zahteva izvesno vreme za privikavanje na neobično orijentisanu tastaturu, dok MMS poruke omogućuju slanje i prijem poruka koje sadrže slike, tekst i zvuk. Ugrađeni klijent elektronske pošte podržava POP3, IMAP4, SMTP i MIME2 protokole, a kao nova aplikacija izdvaja se N-Gage Arena, program koji korisnika vodi u svet online ćaskanja.

Nokia ulaže veliki napor u animiranje izdavača elektronskih igara, koji za ovu igračku platformu najavljuju veliki broj atraktivnih naslova koji treba da nadgrade solidnu bazu postojećih igara (QD je softverski potpuno kompatibilan s prethodnikom). Kvalitet igara je vrhunski, a naročito oduševljava kvalitetna grafika, spram koje igre za Nintendov Game Boy Advance izgledaju bledo. Pravu snagu N-Gage QD pokazuje na polju multiplayer igranja, gde zapravo nema pravu konkurenciju – u ovom režimu simultano može učestvovati najviše četiri igrača na odvojenim konzolama. Telefon podržava i Java 2 Micro Edition (J2ME) platformu, što omogućuje preuzimanje ogromnog broja aplikacija i igara s Interneta. Pretraživanje Mreže odvija se putem GPRS protokola klase 6 (teorijska brzina prenosa do 40 kb/s), kroz WAP 1.2.1 čitač koji ima mogućnost renderovanja XHTML stranica.

Mogućnosti za povezivanje s drugim uređajima i računarima su brojne. Na prvom mestu se nalazi Bluetooth konekcija koja omogućuje komfornu bežičnu razmenu podataka u radijusu od desetak metara. Povezivanje s računarom je jednostavno (Bluetooth ili USB kabl), a platforma zasnovana na jeziku SyncML omogućuje jednostavnu sinhronizaciju podataka na relaciji telefon-računar. Infracrveni port ni ovoga puta nije uvršten u spisak funkcija za prenos podataka, mada za njime nije ni bilo stvarne potrebe. Prijem signala, kvalitet zvuka u slušalici i postojanost veze su u uobičajenim okvirima za Nokijine telefone i na tom polju zamerkama nema mesta (telefon je „držao mrežu” čak i na lokacijama gde je većina drugih modela gubila prijem).

Iako su ispravili osnovne nedostatke originalnog N-Gagea, Nokijini inženjeri su, čini se bez pravog razloga, žrtvovali MP3 plejer i radio-prijemnik. I pored toga, Nokia N-Gage QD je telefon koji privlači kvalitetnom izradom, visokom funkcionalnošću (Symbian OS i kvalitetan Bluetooth modul) i pristupačnom cenom.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Nokia N-Gage QD
Šta mislite o ovom tekstu?
PV player
Smart Birthday
MP3Go

Vrsta:
smartphone/igračka konzola
Proizvođač:
Nokia
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera