CeDeTEKA<>
102004<><>

Oz: The Magical Adventure

Krajem prošlog milenijuma navršilo se sto godina otkako je prvi put odštampana knjiga Frenka Bauma „The Wonderful Wizard of Oz”, bajka o devojčici Doroti koja u zemlji Oz upoznaje neobične drugare, koja se širom sveta do današnjih dana neguje kao kultna priča. Svoj doprinos proslavi velikog jubileja svetske književnosti dao je i Dorling Kindersley multimedijalnim izdanjima koja čitaoce uzrasta od tri do osam godina uvode u sasvim novi, interaktivni svet Oza.

Oz: The Magical Adventure je kolekcija kratkih igara koja unosi izvesne promene u scenario priče kako bi čitaoca animirala na sasvim neočekivan način. Naime, Doroti je otela zla veštica i drži je u zatočeništvu unutar zidina starog zamka. U spasilačku misiju krenuće društvance sačinjeno od tri „jaka” igrača – Limenka, Plašljivog lava i Strašila – koji će na putu do svoje drugarice morati da reše i sopstvene probleme, tj. da pronađu srce za Limenog čoveka, hrabrost za Lava i mozak za Strašilo. Veseloj družini će, kada zatreba, u pomoć priskočiti i dobra čarobnica Glinda.

Program broji devet interaktivnih igara koje su smeštene u četiri različita okruženja preuzeta iz originalne priče, kao i nekoliko zagonetki koje igraču drže pažnju do samog kraja. Problemi s kojima se igrači suočavaju su uglavnom jednostavni, ali dovoljno stimulativni da angažuju kreativne potencijale mladih korisnika, naročito na višim nivoima težine. Primera radi, u jednom zadatku igrač treba da pomogne mrzovoljnom drvetu da se oslobodi bubica koje su vešto maskirane kao voće tako što će pažljivo izdvajati voćke koje svojim karakteristikama odudaraju od drugih plodova (sjajna vežba za prepoznavanje šablona). Ovakvim i sličnim zadacima uvežbavaju se pamćenje, numeracija, smisao za strategijsko planiranje i logičko razmišljanje, prepoznavanje boja, oblika i šablona, koncentracija pažnje, vizuelna memorija, mašta, auditivne sposobnosti i koordinacija pokreta.

Navigacija kroz zemlju Oz je jednostavna, budući da je u svakom trenutku moguće dobiti crtež mape na kojem su označene ranije posećene lokacije. Tehničke karakteristike programa su i za današnja shvatanja na visokom nivou. U paketu s igrom, Dorling Kindersley je objavio i Interactive Storybook disk, namenjen najmlađim korisnicima računara koji žele da se na slikovit način, putem bogato ilustrovanih ekrana, animacija i naracije upoznaju s Baumovom pričom pre nego što se prepuste spasavanju Doroti iz kandži zle veštice.

Gradimir JOKSIMOVIĆ

 
Oz: The Magical Adventure
Šta mislite o ovom tekstu?
Get Started on Your PC
Picasso
Visual Home Deluxe

Potrebno:
Windows, Pentium 166 MHz, 32 MB RAM
Veličina:
1 CD, 1 KB na HD
Cena:
630 dinara
Adresa:
www .gsp .cc
Kontakt:
Extreme
Home / Novi brojArhiva • Opšte temeInternetTest driveTest runPD kutakCeDetekaWWW vodič • Svet igara
Svet kompjutera Copyright © 1984-2018. Politika a.d. • RedakcijaKontaktSaradnjaOglasiPretplata • Help • English
SKWeb 3.22
Opšte teme
Internet
Test Drive
Test Run
PD kutak
CeDeteka
WWW vodič
Svet igaraNaslovna stranaPrethodni brojeviOpšte informacijeKontaktOglašavanjePomoćInfo in English

Svet kompjutera